travel, food and lifestyle blog

Followers

Bunga Api Merdeka 2013 Putrajaya | LOGO DAN TEMA HARI KEMERDEKAAN KE-56 2013

Bunga Api Merdeka 2013 Putrajaya | LOGO DAN TEMA HARI KEMERDEKAAN KE-56 2013 | Sudah hampir 24 tahun meneraju nikmat hidup, makanya inilah pertama kalinya wa menyambut ambang kemerdekaan iaitu untuk Kemerdekaan Malaysia kali yang ke -56.Alhamdulillah. 

Bunga Api Merdeka 2013 Putrajaya

Percikan bunga api mengindahkan lagi ruang udara Pusat Pentadbiran Kerajaan, Putrajaya pada sambutan Ambang Merdeka sempena Hari Kemerdekaan kali ke-56 yang bertemakan "Malaysia Berdaulat, Tanah Tumpahnya Darahku" di Pusat Maritim Putrajaya di Putrajaya malam semalam. - Sinar Harian

Bunga Api Merdeka 2013 Putrajaya

Sahabat yang turut serta semalam, Yanty, Qaseh, MatYie, KakSue dan Abg Eddy.

Bukan berseorangan, tapi bersama diorang yang selalu bersama suka duka di Putrajaya nie. Jika dulu hanya mampu perhati dari jauh. Tapi malam semalam, wa dah pun merasainya. Walaupun persekitaran sebelum ambang kemerdekaan pada tahun ni tak meriah seperti tahun-tahun sebelumnya, seolah-olah tiada tarikh MERDEKA di bumi bertuah Malaysia ini. 


Bukan dari rakyat, tapi bangunan-bangunan kerajaan pun kurang mengibarkan Jalur Gemilang. Memang nampak sangat ketidak meriahannya. "I Dont Know Why" . Tapi dengan mengibarkan Jalur Gemilang ni cukup ke nk membuktikan yang diri kita ni cintakan Malaysia? Bagi mereka yang tak mengibarkan Jalur Gemilang macamana pula? huhu. Pakat-pakat la kita fikirkan. Masing-masing ada jawapan sendiri kan.

Ni pulak info untuk korang tentang sambutan Malaysia untuk 2013 ni. LOGO DAN TEMA HARI KEMERDEKAAN KE-56 2013


Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku’ akan menjadi tema sambutan Hari Kemerdekaan negara yang ke-56 pada 31 Ogos tahun ini. Nak tahu info lebih lanjut mengenai LOGO DAN TEMA HARI KEMERDEKAAN KE-56 2013 ni sila ke fuh.my .

Selamat Hari Merdeka Malaysiaku. Merdeka.. Merdeka.. Merdeka.
.



Share:

Nama ABC Ikut Negara | Gambar Ais Kacang

Nama ABC Ikut Negara  | Gambar Ais Kacang  | Air batu yang dikisar hancur dicurah dengan air gula, sirap dan susu, ditambah dengan kacang hancur, buah kabung, kacang merah, cincau, cendol, jagung hancur dan sagu memang enak dimakan lebih-lebih lagi ketika cuaca panas.

Gambar ABC | Gambar Ais Kacang
ABC atau lebih dikenali sebagai Ais Kacang
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebasAir batu campur ataupun lebih terkenal sebagai ABC (juga dikenali sebagai Ais Kacang di Pulau Pinang dan Singapura). Diasaskan daripada Shave Ice yang berasal dari Jepun. Ia boleh juga didapati di negara lain seperti Amerika, Filipina, Thailand dengan nama lain seperti snow ice dan sebagainya.
Ia merupakan sejenis minuman yang diperbuat daripada ais yang dimesin dan dicampur dengan bahan-bahan seperti kacang, buahkabungcendolcincaujagung, pemanis, seperti sirap dan sarsi serta air nisan.

Rupa-rupanya bukan Malaysia je ada ABC ni. ABC di Jepun dikenali dgn nama Kakigori, manakala ABC di Philiphine dikenali dgn nama Halo Halo. Gambar kat atas tu kira ABC paling basic la kan. Ada bermacam-macam jenis ABC lagi, berbeza dari segi rasa dan rupa disebabkan perbezaan bahan yang dicampur. Kalau tak percaya tengok la Gambar ABC ni.

Gambar Mesin ABC lama / tradisional
Mesin ABC lama
Bila tengok gambar mesin ABC lama kat atas ni, terimbas zaman-zaman sekolah rendah dulu. Bila zaman dah makin moden, teknologi makin canggih ikut keadaan semasa. Mesin ABC sekarang ni pun dah makin kecik dan senang dihunakan.



Share:

Masalah Galaxy Note 10.1 Tak Boleh On | Handpone Built-in Battery Bila Hang


Masalah Galaxy Note 10.1 Tak Boleh On | Handpone Built-in Battery Bila Hang | Memiliki Galaxy Note 10.1 adalah satu kepuasan bagi aku. Bukan apa, memudahkan aku untuk blogwalking ke blog-blog kawan-kawan dan mencari maklumat di google. Walaupun ada satu kelemahan pada gadget ini. Terlalu besar dan susah untuk dibawa berjalan atau keluar rumah. Tapi bila berada dirumah dialah raja kepada segala gadget yang aku ada sebelum ni hihihih.

Samsung Galaxy Note 10.1
Samsung Galaxy Note 10.1_ foto www.smartkeitai.com
Wa ni tak master sangat la bab2 gadget ni. Skang Galaxy Note 10.1 wa ni dah mula buat hal. Asyik mati dengan sendiri. Lepas tu bila nak on tak boleh. Huh. Apapkah?? satu gurauan kah? Macamana nak hidupkan balik? takkan nak p hantar kat kedai kot? Mau tak habis duit. So bila diingatkan ada mr. google leh membantu. Cuba nasib untuk mencari kot-kot ada jalan penyelesaian untuk masalah ni.

Dengan carian "Note 10.1 tak boleh on" . So, jumpalah satu artikel yang bagitau cara-cara nak menyelesaikan masalah tu. Huh Alhamdulillah. Korang nak tau tak cara dia? Jom baca tutorial ni.

Okay, cara-cara nak bagi dia hidup semula " kita sambung tab kepada charger dahulu... tekan button on dan volume serentak kat tepi tu selama 30 saat "....insyaAllah gadget anda akan menyala semula.

See, betol lah orang kata, mr. google ni mampu membantu kita. hehe. Alhamdulillah Galaxy Note 10.1 wa dah kembali normal selepas dia reboot. 

Rupa-rupanya, tips ni juga boleh digunakan untuk on kan fon yang guna built-in battery bila fon tu hang. Tips ni wa try apply kat fon sony experia solar wa. Yes Alhamdulillah menjadi.

.
Share:

Sotong Celup Tepung | Restoran Seafood Bangi

Sotong Celup Tepung | Restoran Seafood Bangi | Sekali lagi rezeki dari Allah berpeluang ke Medan Ikan Bakar Sungai Merab, berdekatan dengan Putrajaya, semata-mata nak makan seafood. Tujuan utamanya nak makan Ikan Pari Bakar yang sememangnya terkenal kat sini. Tapi last-last, masing-masing nak makan nasi goreng je. Sedikit kecewa disitu. Tapi untuk menutup kekecewaan itu sempat wa order Sotong Celup Tepung.

Sotong Celup Tepung | Restoran Seafood Bangi

Agak berpatutan la. RM 5.50 bagi setiap 100 gram. So kami ambil 2 ekor dan dan pulak bila timbang mencecah 300 gram. So total harga untuk Sotong Celup Tepung ni RM 16.50 la. Tapi berbaloi sebab Sotong Celup Tepung yang wa makan ni sangat sedap dan menyelerakan. Rangup secukupnya, dan samgat berbaloi-baloi.


Apa menu yang kami order adalah Nasi Goreng Ikan Masin, Nasi Goreng Sotong, Nasi Goreng Daging Merah, Milo Ice, Tea O Ice Limau 2x dan Sotong Celup Tepung. Total semua RM 36.00.


Medan Ikan Bakar Sungai Merab

Share:

Follower Mingguan 12 | Review Blog Follower

Follower Mingguan 12 | Review Blog Follower | Hari ni merupakan hari Ahad. Jadi wa kembali dengan entry Review Blog Follower untuk minggu ini. Alhamdulillah, minggu ni 6 orang baru datang dan follow blog mawardiyunus.com ni. Jom kita terjah diorang. 

http://lizaijaja.blogspot.com/     
http://biskutcelup.blogspot.com/
http://zienoordin.blogspot.com/
http://lailiayoko.blogspot.com/


Jadi macam biasa la, pada mana-mana blog yang tersenarai kat atas ni sila tinggalkan url blog anda kat ruangan komen ni supaya wa leh terjah dan letak backlink ok. Thanks a lot guys. So jom kita tengok sapa pula Follower blog mawardiyunus.com pada minggu hadapan. Hope ada lah ye. hehehe.





Share:

Cara Interaksi Manusia Dengan Kucing | Kenal Maksud Pada Gaya Ekor Kucing

Cara Interaksi Manusia Dengan Kucing | Kenal Maksud Pada Gaya Ekor Kucing | Ramai diantara kawan-kawan wa memang sukakan Kucing. Kalau dah suka sangat tu memang dipelihara dan dijaga dengan penuh kasih sayang lah kan. Namun ada yang beremosi sampai berminggu-minggu kalau Kucing beliau mati. Lagipon Kucing ni haiwan kesayangan Rasulullah


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebasKucing (Jawi:کوچيڠ ) dikenali sebagai kucing bela jinak ialah mamalia karnivor kecil dari subspesis Felis silvestris catus. Ia adalah keturunankucing liar AfrikaFelis silvestris lybica dan mungkin dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba, di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini kucing merupakan salah satu daripada haiwan belaan rumah yang paling terkenal di dunia.
Kucing yang keturunannya berdaftar secara rasmi dipanggil kucing baka, kucing baka tulen atau kucing pertunjukan. Kucing baka tulen adalah kurang dari satu peratus daripada keseluruhan populasi kucing; kucing yang mempunyai baka campuran dirujuk sebagai bulu-panjang bela jinakdan bulu-pendek bela jinak.
Terdapat pelbagai baka kucing domestik, ada yang tidak berbulu ataupun ekor, dan mereka wujud dalam beraneka warna yang berlainan dan ada juga mempunyai banyak warna. Mereka adalah pemangsa yang mahir dan diketahui bahawa mereka memburu lebih dari seribu spesies haiwan lain sebagai makanan. Mereka juga haiwan yang pintar dan ada yang berkebolehan untuk menggunakan mekanisma ringkas seperti tuil pintu atau tandas manusia, seperti yang dijelaskan dibawah. Mereka berhubung dengan mengiau ("meow"/"miaou"), mengeluarkan bunyi 'purrr', berdesis dan juga isyarat anggota. Kucing boleh dikatakan baru lagi dijinakkan, oleh itu kucing juga boleh hidup di kawasan liar dan selalunya mereka akan membentuk satu koloni kecil. Hubungan manusia dan kucing menyebabkan kucing dipuja di dalam dongeng dan legenda dari beberapa bangsa, contohnya Mesir Purba, Viking dan juga Cina.

Tapi manusia mampu ke berinteraksi dengan kucing? Tapi macamanakan? Setakat dok meow meow meow je xjadi kan. huhu. Oh rupa-rupanya si pencinta kucing ni dapat berinteraksi dengan kucing-kucing mereka dengan hanya gerak-geri Ekor Kucing tersebut. Jom tengok bagaimana Ekor Kucing boleh bercerita dengan tuannya. 


So lepasni hope lebih terjaga dan sayang la pada kucing-kucing kita . hehehhe. mereka pun ada perasaan jugak.

Share:

Cincau Ubat Turunkan Darah Tinggi | Ubat Sakit Darah Tinggi

Cincau Ubat Turunkan Darah Tinggi | Ubat Sakit Darah Tinggi | Terbaca satu artikel masa dok berblogwalking siang tadi. Artikel tu pasal Cincau. Kenapa dengan Cincau? Jom baca cerita nie.


Cincau Ubat Turunkan Darah Tinggi | Ubat Sakit Darah Tinggi
Cincau
Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebasCincau (bahasa Inggerisgrass jelly atau leaf jelly; (bahasa Cina: 涼粉 liáng fěn or 燒仙草 shāo xiān cǎobahasa Hokkien: 仙草 sian-chháubahasa Indonesia: cincau hitam) ialah sejenis makanan bak agar-agar yang dipergunakan di China dan Asia Tenggara sebagaipembasuh mulut serta juga dalam minuman. Dikatakan bersifat diuretik, cincau dijual dalam bentuk tin atau bungkusan di pusat-pusat membeli-belah di Asia.
Cincau dibuat dengan merebus rumput atau daun pudina (khususnya Pokok CincauMesona chinensis) bersama-sama kalium karbonatdan kemudiannya mendinginkan cecairnya sehingga menjadi seolah-olah agar-agar. Cincau ini biasanya dicampurkan dengan sirap untuk menghasilkan sejenis minuman yang dianggap mempunyai sifat yin yang dapat menyejukkan badan. Warnanya minuman ini perang tua yang jernih, dengan cincau berbentuk lembar atau kiub di dalamnya. Rasanya sedikit merupai iodin. Cincau dijadikan minuman panas yang likat atau minuman berais di Taiwan. Ia juga boleh dicampurkan dengan air kacang soya untuk menghasilkan sejenis minuman yang dikenali sebagai "Michael Jackson" di Asia Tenggara dan Oakland (sila lihat laman web Kafe Uncle Lim). Di Asia Tenggara, cincau juga dicampurkan ke dalam berbagai-bagai pembasuh mulut, seperti ais kacang dan cendol.

"Maklumat terbaru yang aku perolehi setelah lama mencari penawar untuk mak mentua aku ni.

Sebelum tu aku nak beritahu mak mentua aku setelah pulih dari kencing manis secara tiba-tiba darah tinggi dia meningkat kepada 206. Aku amik bacaan yang atas ajer ler. Terperanjat semua ahli keluarga yang lain.

Pelbagai usaha dilakukan selain menggunakan perubatan moden. Apa yang kami tak guna dari daun hempedu ular, ke pucuk jantan betik dan satu daun lagi aku pun lupa. Semuanya gagal, memang turun tapi dalam anggaran 180.

Pada suatu hari, adik ipar aku yang bekerja di UITM Melaka beritahu , profesor dia yang ada darah tinggi hanya makan cincau sahaja. Dah berbelas tahun makan malahan ubat hospital langsung tak disentuh!!

Untuk mengesahkan cerita ini benar atau tidak. Aku beli cincau di Tesco. Nak cari cincau kat pasar mana ada masa..hehehehahe. Beli yang dah pasang siap punya ler....

Aku kasi kat mak aku dan mak mentua aku makan.
Cara makan ialah setiap dua hari sekali mak aku makan cincau ini. Dalam 3 hari lagi nak pergi jumpa doktor makan tiap-tiap hari.
Kalau nak lebih mudah, mak aku buat ialah blender semua cincau tu dan minum macam biasa.

Kalau Cincau kat Tesco senang nak sukat sebab dia jual dalam bentuk packing silinder kecil. So mak aku makan setiap hari satu. Takut juga nak makan tiap-tiap hari, cincau ni kan sejuk. Nanti krem lak kaki mak aku ..hehehehehe. cincau

Hasilnya darah tinggi mak mentua aku dari 180 yang tak turun-turun selama 2 bulan menurun kepada 156.

Manakala mak aku dalam anggaran 150 telah menurun kepada 126!! Hilang darah tinggi!! Kat sebelah ialah ini bukti resit mak aku!!

Cincau adalah satu bahan yang menurunkan darah tinggi anda!!!!  Jika saudara mara anda mempunyai darah tinggi sila cuba petua ini.

Syukur alhamdulilah akhirnya darah tinggi mak mentua dan mak aku menurun. Suka melihat senyuman mereka semula.

Aku telah mencuba kepada 2 subjek iaitu mak dan mak mentua aku dan ternyata ia berjaya. Dan tolong sharekan maklumat kepada semua.!!! Aku memang berniat nak kongsikan maklumat ini..

Sekarang ini aku melihat penggunaan jangka panjang penggunaan cincau ini. Risau ler..benda sejuk ini.. Takut semput atau krem kaki orang tua aku lak..hehehehe.

Selamat mencuba!! "

sumber: Helmi Sedek


Share:

Asam Fish + Rice | Restoran Asam House, IOI Mall Puchong

Asam Fish + Rice | Asam House, IOI Mall Puchong | Dah lama tak makan masakan Asam Pedas nie. Tetiba rezeki datang bergolek depan mata bila kami singgah untuk makan di ASAM HOUSE, IOI Mall Puchong, sebelum menonton wayang.



Order tak sampai 3 minit Asam Fish + Rice pun sampai. Pergh service yang sangat cemerlang. Tahniah buat diorang. Nasib baik apa yang wa order, itula yang wa dapat. Walaupun wa ter oder "ASYAM FIESH" kan kikiki. Nak cakap orang putih punya pasal. Ah lantak la kan. Hahahhahha


Kalau makan tak minum tak lengkap. So macam biasa la, Jus Tembikai la kan. 

ASAM HOUSE (halal) 
Lot 19-21, 3rd Floor, IOI Mall, Puchong, Selangor 
(Tel: 012-373 4488). 
Business Hours: 
Sun to Thurs (11am to 10pm); 
Fri and Sat (11am to 11pm).



Share:

Follower Mingguan 11 | Review Blog Follower

Follower Mingguan 11 | Review Blog Follower | Alhamdulillah dah lama rasanya tak buat Review Follower Mingguan. Jadi kali ni wa akan kembali dengan entry Review Follower Mingguan setiap hari ahad untuk menghargai setiap Follower blog mawardiyunus.com ni. Memandangkan follower blog  mawardiyunus.com ni dah mencecah  1300++. Jadi eloklah wa buat kembali.

http://www.nurzulaihaziz.my/
Si Bulat ni merupakan Follower blog mawardiyunus.com yang ke 1300 tu. Tahniah dan terima kasih untuk beliau :). Mereka ni pula follower seterusnya blog mawardiyunus.com pada minggu ini.




http://wesharetoworld.blogspot.com/


http://cdiena.blogspot.com/




Agak kecewa jugak bila wadi tak dapat detect url blog diorang untuk wadi backlink dan ke blog diorang. Jadi pada mana-mana blogger yang tersenarai kat atas ni sila tinggalkan url blog anda kat ruangan komen ni supaya wa leh terjah dan letak backlink ok. Thanks a lot guys. So jom kita tengok sapa pula Follower blog mawardiyunus.com pada minggu hadapan. 


.
Share:

Chinease Food And Indian Food | Malaysian Food

Chinease Food And Indian Food | Malaysian Food | Apa yang memberi keuntungan kepada orang Malaysia adalah kepelbagaian budaya yang ada di Malaysia ini. Secara tidak langsung setiap budaya berbeza dengan mudah dapat merasai dan belajar akan perbezaan budaya ini. Dalam contoh yang paling jelas, dari segi makanan. Setiap budaya yang ada di malaysia ni terutama Melayu, Cina dan India mempunyai cara dan jenis makanan yang berbeza.

Semalam wa sempat jugak beralih selera mencuba sendiri makanan yang berasal dari budaya berbeza iaitu makanan cina dan makanan India


Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebasNasi ayam Hainan merupakan makanan Cina yang sering dikaitkan dengan makanan Malaysia atau Singapura, dan juga ditemui di negara berjiran Thailand, serta juga di wilayah HainanChina. Nasi ayam Hainan yang dinamakan sedemikian kerana asal-usulnya dalam makanan Hainan dan pengamalannya oleh populasi orang Cina seberang laut bersuku Hainan dalam kawasan Nanyang, versi makanan ini yang didapati di Malaysia/Singapura menggabungkan unsur-unsur masakan Hainan dan Kantonis ditambah lagi dengan citarasa pemakanan di Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan berasal dari China, maka asal-usulnya juga di sana.


From Wikipedia, the free encyclopediaChapatiChapattiChappati or Chapathi is an unleavened flatbread (also known as roti) from Pakistan and India. It is a common staple of cuisine in South Asia as well as amongst South Asian expatriates throughout the world. Versions of the dish are also found in Central Asia and theHorn of Africa, with the laobing flatbread serving as a local variation in China. Chapati is known as doday in Pashto.

Ni adalah antara makanan yang wa cuba semalam. Memang sedap dan ada citarasa dan gaya tersendiri. Yang penting apa yang wa makan ni halal dan memang dijamin halal walaupun ianya adalah makanan yang berasal dari keturunan dan budaya lain. Kerana salah satu sebabnya Nasi Ayam Hainan dan Capati ni dimask oleh orang Islam kita sendiri. :)

Jangan terkejut kalau wa kata ni first time wa makan capati. Selama ni wa tau makan roti canai dan tosei je heheheh.
Share:

Tidak Semua Orang Mampu Mengutus Kad Raya | Kad Raya 2013

Tidak Semua Orang Mampu Mengutus Kad Raya | Kad Raya 2013 | Terima kasih atas kesudian mereka mengutus Kad Raya buat wa, walaupun semua sudah sedia maklum yang dunia moden pada masa kini lebih memberi kita kelebihan untuk mengutuskan Salam Raya selain dari mengutus Kad.


Thanks kepada blogger :
dan kepada kawan wa Feros De Costa.

Bagi sesetengah orang sekarang, mengutus Salam Raya melalui Kad Raya sudah tidak relevent lagi. Dalam bahasa senang bagi mereka cara ni adalah dah ketinggalan zaman. Huhu. Kenapa mesti begitu kan. Tapi bagi wa, melalui cara ni rasa lebih dihargai ini kerana bagi wa bukan semua orang mampu mengutus Kad Raya pada zaman sekarang ni kan. huhu.

Tapi ini tak bermakna wa memperlekeh kan ucapan salam raya dari sesiapa kepada wa yang hanya di utus melalui text sms , whatsapps or wechat dan facebook, sepertimana yang mana sememangnya sangat popular pada masa kini. Ia tetap wa hargai.


Apapon thank you kepada yang ingat dan bersusah payah utus Kad Raya kat wa. Thanks juga teman-teman yang ucap Selamat Hari Raya kat sms , whatsapps, wechat mahupun facebook. Bagi mereka yang dah bagi kad raya kat wa tu, nantikan kad raya balas dari wa ye. 


Share:

Harga Proton Suprima S | Pelancaran Model Baru Proton Suprima S 2013

Harga Proton Suprima S | Pelancaran Model Baru Proton Suprima S  2013 | Pada Sabtu 17 Ogos 2013 Proton Holdings Bhd telah melancarkan model terbaru versi hatchback yang dikenali sebagai Proton Suprima S. Majlis pelancaran itu disempurnakan oleh Penasihat Kumpulan Proton, tak lain dan tak bukan Tun Dr Mahathir Mohamad. Pelancaran Proton Suprima S diadakan di pusat pameran dan Konvensyen MATRADE .

Proton suprima S ini dipamerkan dengan lima variasi warna iaitu, Atlantic Blue, Fire Red, Genetic Silver, Solid White dan Tranquilty Black. Selain itu, Proton turut memperkenalkan dua jenis variasi model terbaru mereka iaitu Executive dan Premium mengikut bajet pengguna. 

Proton Suprima S ditawarkan pada harga RM76,388 bagi varian eksekutif dan RM79,988 (premium)

Harga Proton Suprima S
Proton Suprima S 1.6 Executive (metallic) RM76,688
Proton Suprima S 1.6 Executive (solid) RM76,338
Proton Suprima S 1.6 Premium (metallic) RM79,988
Proton Suprima S 1.6 Premium (solid) RM79,638





Share:

Kerja Kena Fokus | SolidWorks Software 3D

Kerja Kena Fokus | SolidWorks Software 3D | Nak jadi designer produk mestila tahu kendalikan software teknikal drawing. Kalau dulu famous dengan AutoCad. Pergi mana pun orang dok citer pasal  AutoCad je. Tapi zaman makin berubah kan. Bagi wa, guna SolidWorks lagi senang.

The SolidWorks interface, showing feature based history dependent modeling
The SolidWorks interface, showing feature based history dependent modeling

From Wikipedia, the free encyclopediaSolidWorks is a 3D mechanical CAD (computer-aided design) program that runs on Microsoft Windows and is being developed by Dassault Systèmes SolidWorks Corp., a subsidiary of Dassault Systèmes, S. A. (Vélizy, France). SolidWorks is currently used by over 2 million engineersand designers at more than 165,000 companies worldwide. FY2011 revenue for SolidWorks was 483 million dollars.

SolidWorks competes directly with Autodesk Inventor and Solid Edge.

Memandangkan SolidWorks ni dah makin hebat features dia. So makin berani dekat la wa dengan software ni. Kalau dulu , rander cantik kena tukar ke software 3DsMax. Tapi sekarang tak perlu lagi sebab SolidWorks sendiri dah ada SolidWorks PhotoView. Lagi cepat dan mantap hasilnya. Tapi sesuai untuk render produk je la kan. 

SolidWorks version history

Ha tengok ni, tak terkejar dengan version yang SolidWorks dah keluarkan ni. cepat je kan. Pasni apa la features yang dia akan tambah. Mesti lagi gempak kan. Kalau kat UPM ni, Pelajar Industrial designnya guna software SolidWorks ni la kalau nak buat technical drawing produk.


Ni pulak hasil kerja wa, huhu. Sapa-sapa expert please tolong tunjuk ajar. banyak lagi wa tak tahu. Nak belajar takder sifu.=.=


Orang kata kalau nak berjaya, setiap kerja yang kita buat kena fokus dan buat dengan kerelaan hati. Tambah-tambah pula kalau kerja yang kita buat tu kerja yang kita suka.Insyaallah kejayaan bonus lagi yang kita dapat.Hehehe. so everything kalau nak berjaya, setkan minda positif anda kalau nak berjaya.

.








Share:

Lunch Sorang-Sorang | Nasi Ayam Sedap Di Serdang

Lunch Sorang-Sorang | Nasi Ayam Sedap Di Serdang | Tiap-tiap hari wa lunch sorang-sorang. Nak wat macamana dah nasib badan. Kata member wa lunch bertemankan beberapa biji kerusi huhuhu. Sedih benar bunyinya kan. 


Tapi tak kesah la kalau makanan yang terhidang di depan mata ni superb sedap kan. Nak nak Nasi Ayam kat padang belakang UPM, Serdang ni. Pergh memang serba serbi cukup secukup rasanya. Dengan supnya yang sedap, nasinya yang wangi, kena pulak sambal yang dia letak kat ayam tu, perggghhhh meleleh baq hang.

Lunch Sorang-Sorang | Nasi Ayam Sedap Di Serdang

Kalau korang ke UPM ni, wajib rasanya singgah makan kat kedai ni untuk rasa sendiri Nasi Ayam dia. Kalau budak-budak UPM panggil tempat ni PADANG, tapi dia ala ala food court gitu. Banyak kedai makan kat situ bawah satu bumbung. Environment nya biasa je. Kedai ni betol-betol tepi jalan dan berhadapan dengan kedai sport.






Share:

Cara Membuat Kek Mudah Dan Ringkas | Kek Angry Bird

Cara Membuat Kek Mudah Dan Ringkas | Kek Angry Bird | Meleleh jugak la air liur ni tengok kreatifnya hiasan-hiasan kek sekarang ni. Yang paling famous sekarang ni kalau nak sambut Birthday budak-budak ha ni, Kek Angry Bird. Sapa tak kenal Angry Bird ni kan? Budak-budak zaman sekarang, termasuk anak menakan saya pun semua kenal dengan en. Angry Bird ni hehe.


From Wikipedia, the free encyclopediaAngry Birds is a video game franchise created by Finnish computer game developer Rovio Entertainment. Inspired primarily by a sketch of stylized wingless birds, the first game was first released for Apple's iOS in December 2009. Over 12 million copies of the game have been purchased from Apple's App Store, which has prompted the company to design versions for other touchscreen-based smartphones, including the AndroidSymbianand Windows Phone operating systems. It has since expanded to video game consoles and for PCs.
Angry Birds has been praised for its successful combination of addictive gameplay, comical style, and low price. Its popularity led to versions of Angry Birds being created for personal computers and gaming consoles, a market for merchandise featuring its characters and even long-term plans for a feature film or television series. With a combined 1.7 billion downloads across all platforms and including both regular and special editions,the game has been called "one of the most mainstream games out right now", "one of the great runaway hits of 2010",[6] and "the largest mobile app success the world has seen so far"

Kalau dipikirkan memang sayang nak sentuh kan, apatah lagi nak gigit dan telan Kek Angry Bird ni hahahaha. Owh my god, so cute.

Ha kalau korang nak belajar buat hiasan Kek Angry Bird ni boleh tonton video nie. 


Sumber

Lepas ni leh la buat Kek Angry Bird ni sendiri kan. Nak wat warna apa pun boleh . Selagi boleh kan. Sape peduli. Kalau nak wat rasa Kek Red Velvet pun boleh kan. huhu. Rasanya kalau buat untuk open house pun okay jugak ni huhu.

Share:

Asyik Typo Je | Bahaya Typo Gadget Touchscreen

Asyik Typo Je | Bahaya Typo Gadget Touchscreen | Nak tergelak je bila tengok typo di sana sini, ingat kan wa je yang ada masalah typo ni kan. Rupa-rupanya ramai lagi yang kat luar sana tu ada masalah typo. Ha jangan cuba nak lari kan. Kikiki. Yang paling tak boleh bla bila typo tak hengat sampai tertukar dengan perkataan perkataan lucah kan. kiki. masa tu gelak tak hengat la sapa baca kan.

Asyik Typo Je | Bahaya Typo Gadget Touchscreen |
PAKISTAN ke PAKISTAM?

From Wikipedia, the free encyclopediatypographical error (often shortened to typo) is a mistake made in the typing process (such as spelling) of printed material. Historically, this referred to mistakes in manual type-setting (typography). The term includes errors due to mechanical failure or slips of the hand or finger, but excludes errors of ignorance, such as spelling errors. Before the arrival of printing, the "copyist's mistake" or "scribal error" was the equivalent formanuscripts. Most typos involve simple duplication, omission, transposition, or substitution of a small number of characters.
Fat finger, or "fat-finger syndrome", a slang term, refers to an unwanted secondary action when typing. When one's finger is bigger than the touch zone, there can be inaccuracy in the fine motor movements and accidents occur. This is common with touchscreens. One may hit two adjacent keys on the keyboard in a single keystroke. An example is buckled instead of bucked, due to the L key being next to the K key on many keyboards.

Ok fine, en. wiki ni kata fat-finger syndrome. Sampai hati kan. keji tol. huh

Kalau tertypo dengan member-member takpela kan, kalau tertypo dengan bos ker sape-sape yang leh buat kita huru hara habisla. So kalau menulis tu tak kena triple check la jawabnya. Kalau tak memang nahas la. Tambah pulak kalau bab sms guna fon skang ni. Almaklumla semua dah bersmart fon kan. main touch-touch the fon skrin je, dah takde butang-butang dah. 

Ya inilah masalah nya kan dengan gadget touchscreen ni, typo ribuan kali sehari (lebih). Dibandingkan gadget yang memiliki keypad, menggunakan touchscreen gadget jadi lebih menguras fokus. (Ceh ceh ceh nak salahkan gadget pulak dia kan). So lepas ni berhati-hatila bila menaip kan. Jangan nak lorat sangat(kata orang kelantan). Bak kata orang biar lambat asal selamat. Kalau tak asyik kena keji je kan . kikiki.




Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive