Wednesday, March 13, 2019

TOMYAM PADU DI OMBAK DIVE CAFE PULAU PERHENTIAN

Ombak Dive Resort  bukan sahaja mempunyai persekitaran yang baik untuk pelanggan mereka, tapi mereka juga mempunyai sebuah restoran yang cukup bagus dan mempunyai pelbagai makanan yang menarik dan sedap. Jika dilihat pada harga, ianya cukup berbaloi dengan portion yang mereka hidangkan.


Selama dua (2) malam saya stay di Ombak Dive Resort ni, memang tak pernah terfikir untuk makan di restoran or kedai makan lain walaupun banyak kedai makan yang ada di sekitarnya. Nak nak kalau bercerita mengenai menu Tom Yam dia. Memang terbaik, padu habis tau.


TOM YAM RM28.00 | Menu TomYam nya memang berbaloi dengan portion yang cukup besar. Korang boleh pilih menu TomYam Ayam, Daging atau Makanan Laut. Dua (2) kali saya oder menu sama untuk makan malam di sini. Bukan seperti kebiasaan menu TomYam yang saya pernah makan, hidangannya memang banyak dengan isi makanan laut.


OMBAK FRIED SEAFOOD NOODLE RM28.00 | Mee Goreng Sea food ni pun sedap!! Tengok sendiri dari photo kat atas texture dia yang lembut dan tidak kering, digoreng dengan seekor udang yang bersaiz besar disamping udang bersaiz sederhana dan makanan laut lain seperti sotong dan sebagainya.


FISH CURRY WITH STEAM RICE RM24.00 | Bagi korang yang gemar makan kari, korang boleh cuba menu ni. Boleh tahan rasa dia, dan yang penting isi tu banyak. Tidak sekadar kari dan sayur je.


SEAFOOD PATTAYA FRIED RICE RM28.00 | Satu lagi pilihan makananan laut yang fresh korang boleh cuba. Banyak benda ada dalam satu hidangan, iaitu Nasi Goreng Pattaya Seafood. Nasi Goreng Pattaya ni dihidang bersama sayur timun, tomato dan keropok.


BEEF PATTAYA FRIED RICE RM24.00 | Selain dari Nasi Goreng Pattaya Seafood, mereka juga ada menu Nasi Goreng Pattaya Daging. Nasi Goreng Pattaya ni dihidang bersama sayur timun, tomato dan keropok.


MIX HALF DOZEN SATAY RM23.00 | Satay daging dan ayam di hidangkan dalam satu pinggan. Bukan senang nak dapat makan sate sedap dalam pulau macam ni. Boleh makan begitu saja tanpa kuah. Tapi kalau cicah kuah tu lagi sedap hoii.


GRILLED LAMB SHOULDER RM45.00 | Selain dari menu masakan setempat, mereka juga ada menyajikan menu citarasa barat. Paling saya syorkan kat korang adalah Grilled Lamb Shoulder nie. Tuang blackpapper sauce tu, pergh memang terangkat.


CHICKEN PARMIGIANO RM38.00 | Bagi korang yang tak makan kambing, boleh cuba menu Chicken Parmigiano ni. Portion dia pun besar dan memang berbaloi dengan harga dia. Rasa pun sedap dan tak menyesal kalau oder.



PLAIN NAAN WITH TANDOORI QUARTER CHICKEN RM 30.00 | Kalau tak nak makan makanan yang berat-berat sangat, boleh cuba menu Plain Naan with Tandoori Quarter Chicken.


MOCKTAIL RM20.00 | Jangan lupa untuk oder pelbagai jenis Mocktail kat Ombak Cafe ni. Yang pasti semuanya fresh dan sedap. Antara menu Mocktail yang ada adalah seperti berikut :

  • Designated Appletini
  • Mid Summer Dream
  • Sunrise
  • Virgin Pina Colada
  • Deep Blue


TEA POT RM8.00 | Bagi korang yang perlukan minuman panas seperti tea, korang boleh oder Tea Pot yang berharga RM8.00 dengan beberapa pilihan Teh seperti :

  • English Breakfast
  • Earl Grey
  • Green Tea
  • Ceylon Tea
  • Strawberry Sensation
  • Peach & Passion Fruit
  • Jasmine Tea
  • Apple Refresh


NESCAFE TARIK & TEH TARIK | Selain dari Tea Pot, korang juga boleh oder minuman panas lain seperti Nescafe Tarik yang berharga dari RM10 dan Teh Tarik yang berharga dari RM9. Sesuai sangat untuk minum petang yang santai dan boleh juga oder bread and bun yang harganya serendah RM4.

Untuk pengetahuan korang banyak lagi menu best-best yang ada dijual di Ombak Cafe ni. Apa yang bestnya, Ombak Cafe ni bukan hanya boleh diakses oleh pelanggan resort mereka sahaja tapi ia juga dibuka oleh orang luar juga untuk makan dan santai.


Dekat Ombak Cafe ni juga, mereka ada buat Wayang Pacak pada masa makan malam. Nak tahu cerita apa yang diorang akan tayang pada malam tu, korang boleh rujuk pada info board yang ada di sekitar situ. Jadi sambil makan tu boleh la berhibur kan.


Selain dari Wayang Pacak, mereka juga ada jemput orang untuk buat fire show. Memang meriah jugalah kalau makan malam kat sini.

Thursday, March 07, 2019

PERTANDINGAN VLOG MBMB 2019 TAWAR HADIAH WANG TUNAI LUMAYAN
PERTANDINGAN VLOG MBMB 2019

Dewasa ni kita boleh lihat dan rasa sendiri bahawa medium vlog sangat mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia khususnya pada pengguna tegar sosial media. Mungkin melalui medium ini info atau maklumat yang nak disampaikan oleh mereka lagi mudah untuk difahami dan diterima oleh mereka yang menonton. Bersempena sambutan Ulang tahun ke-16 Bandaraya Melaka bersejarah pada 15 April 2019 yang lalu, kerajaan negeri melalui Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) mengambil insiatif menganjurkan satu pertandingan Vlog MBMB 2019.

Melaka mengistiharkan Tahun 2019 sebagai Tahun Melawat Melaka

Melaka mengistiharkan Tahun 2019 sebagai Tahun Melawat Melaka


Untuk pengetahuan korang semua, pertandingan Vlog dipilih adalah seiring dengan kencederungan medium tersebut yang dilihat popular dalam kalangan masyarakat kini. Apa yang saya boleh katakan bahawa video merupakan medium yang sedang trending pada ketika ini. Sambutan kali ini juga sangat istimewa kerana Melaka mengistiharkan Tahun 2019 sebagai Tahun Melawat Melaka yang bertemakan Melaka The Gateway To Historic Malaysia 2019/2020.

Melaka mengistiharkan Tahun 2019 sebagai Tahun Melawat Melaka
Melaka mengistiharkan Tahun 2019 sebagai Tahun Melawat Melaka 

Apa yang menariknya semua penyertaan (video blogging) ini hanya berdurasi selama 5 minit sahaja, dan akan dimuat turunkan ke instagram, facebook dan youtube. Tujuan utamanya pertandingan vlogging ini bagi mempromosikan tempat, yang menarik makanan yang sedap dan budaya negeri Melaka. Oleh sebab yang demikian, pertandingan yang bertemakan The Uniqueness of Melaka City* ini akan berkonsepkan empat elemen utama iaitu makan-makan@ Melaka City, jalan-jalan @ Melaka City ,jom shooping @ Melaka City, dan Culture @ Melaka City Melaka.

Juri-juri terpilih, serta Micheal Ang telah diberi tugas bagi mengadili setiap video yang dihantar dan menepati seperti “simple but creative” tapi ada isi ceritanya dan mengikut syarat – syarat yang ditetapkan ujar Micheal Ang.

Micheal Ang juri pertandingan Vlog MBMB 2019
Micheal Ang selaku salah seorang dari juri yang akan mengadili pertandingan Vlog MBMB 2019

Menurut Micheal Ang, pertandingan vlogging ini mampu menarik minat anak anak muda terutamanya dimana ia merupakan trend terkini dan semua orang pergi mana atau buat apa kena record dan share kat sosial media.

Pertandingan vlog MBMB 2019 tawar hadiah wang tunai lumayan

Menerusi vlogging ini juga memudahkan semua orang boleh dapat tahu dan akses tempat tempat yang menarik di Melaka, melalui internet , youtube, dan social media , serta bloggers untuk sama sama membantu Kerajaan Negeri untuk mempromosikan lagi kempen Tahun Melawat Melaka secara amnya.

Antara syarat syarat pertandingan :
  1. Tempoh Penyertaan : 1 - 31 Mac 2019*
  2. Pendaftaran : Pendaftaran Online dan syarat-syarat pertandingan sila layari:-http://msdesk.mbmb.gov.my/event/daftar.cfm
  3. Yuran Penyertaan : Warganegara : RM 100.00  | Antarabangsa : USD 50
Bayaran atas nama Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah
RHB Islamic Bank Berhad
2540 1300 0099 67

Hadiah yang ditawarkan :

Hadiah yang ditawarkan dalam enam kategori termasuk:

  • Tempat pertama : wang tunai RM7000.00 berserta Penginapan 3 hari 2 malam di Melaka dan sijil penyertaan.
  • Tempat kedua : wang tunai RM5000.00Penginapan 3hari 2malam di Melaka dan sijil penyertaan.
  • Tempat ketiga : wang tunai RM3000.00Penginapan 3hari 2 malam di Melaka dan sijil penyertaan.
Turut diberi hadiah bagi kategori Suntingan Terbaik, Catchy Tagline dan ‘Like dan Share’ dengan wang tunai RM2500.00 bagi setiap kategori masing-masing.

Syarat Penyertaan :

Segala syarat dan sebarang pertanyaan bolelah melayari sesawang www.mbmb.gov.my atau hubungi seperti yang tertera di bawah ini.

Jom sertai Pertandingan VLOG MBMB 2019 : The Uniqueness of Melaka City

#vlogMBMB*
#vlogMBMB
#theuniquenessofmelakacity
#visitmelaka2019

Sunday, March 03, 2019

LUNCH DIMSUM DI THE EMPERIOR, DORSETT GRAND SUBANG


Sebelum Chinese New Year lepas, saya dan kawan-kawan telah bersepakat untuk menikmati  makan tengahari hidangan dimsum halal dan popular di restoran The Emperior yang berada di Dorsett Grand Subang.

Ruangan Restoran Cina Terbaik di Subang Jaya, The Emperior Dorsett Grand Subang

Untuk pengetahuan korang semua, restoran The Emperior yang berada di Dorsett Grand Subang ni merupakan sebuah restoran masakan Kantonis asli dengan pelbagai menu masakan cina yang sedap. Restoran ini sesuai untuk fungsi korporat, makan santai dengan keluarga dan rakan-rakan atau makan malam.

MENU DI THE EMPERIOR DORSETT SUBANG

Antara menu yang kami oder untuk makan tengahari kami

Memandangkan kami ramai, jadi macam-macam jugaklah kami oder untuk makan tengahari kami. Jadi jom kita tengok apa makanan yang kami oder . 









Dan ini merupakan makanan yang saya paling tak boleh lupa kat sini iaitu Salted egg york bamboo charcoal bun. Khabarnya menu ni pun memang best seller dan memang jadi pilihan ramai. Memang sangat sedap, dengan bun dia yang lembut dan inti dia yang cair dalam mulut tu memang yummy umph.

Salted egg york bamboo charcoal bun
Di dalamnya, wah meleleh telur asin berwarna kuning
Macamana, menarik bukan? Semua menu yang kami oder memang sangat menyelerakan. Memang tak rugi oder, malah ada antaranya kami repeat oder sebab tak cukup dan berebut-rebut ya. haha. Jadi kalau korang teringin dan mengidan nak makan dimsum ataupun makanan cina, saya recommend korang untuk ke restoran The Emperior yang berada di Dorsett Grand Subang ni. Selain dari makanan yang sedap, suasana kat sini pun cukup exclusive dan menarik.


BUTIRAN

Lunch:
  • 12:00 noon – 2:30p.m. (Mondays to Saturdays)/
  • 10:00a.m. – 2:30p.m. (Sundays & public holidays)
Dinner: 
  • 6:00p.m. – 10:00p.m.
Alamat : 
  • Dorsett Grand Subang, Jalan SS12/1, Subang Jaya 47500, Malaysia
Telephone : 
  • 03–5031 6060
Website :

Friday, March 01, 2019

INDOBOWL CAFE : MAKANAN DIA SEDAP-SEDAP WEH, SERIUS TAK TIPU!

Mesti ramai penggemar indomie kan? Saya sendiri pun antara salah sorang yang sanggat mengemari indomie nie. Jadi harini saya nak kongsi dengan korang semua tentang sebuah restoran Indobowl yang menggunakan mee segera Indomie sebagai konsep makanan utama di restoran itu. Sangat menarik kerana pelbagai jenis menu diolah dan dibuat mengikut kesesuaian dari indomie yang popular tu.

Tapi bukan hanya sekadar itu, terdapat banyak lagi menu menarik lain khususnya menu-menu masakan terkenal dari Indonesia yang lain. Untuk pengetahuan korang, restoran ini merupakan restoran persendirian yang telah di propose oleh pihak Indomie sendiri untuk menggunakan produk mereka di restoran mereka.

MENU MENARIK DI INDOBOWL

Antara menu-menu yang kami oder
Memang terlalu banyak pilihan menu-menu menarik untuk di oder di sini. Saya sendiri pun pening dibuatnya. Tapi atas cadangan dari tuan kedai ni, kami pilih yang terbaik dari dapur mereka. Apa yang boleh saya katakan, apa yang kami oder semuanya tidak mengecewakan. Malah lebih dari sangkaan lagi. Apa yang lebih mengejutkan, walaupun makanan yang dioder banyak, kami berempat (4) mampu menghabiskan semua. Alhamdulillah rezeki makan makanan yang sedap kan.

Mambo Jumbo Seafood Soto
Indomie Mumbo Jumbo Seafood Soto (RM39.90) : Salah satu menu signature Indobowl yang korang wajib rasa. Portion dia agak besar sesuai untuk hidangan 3-5 orang. Macam-mana ada dalam hidangan ni seperti seafood, ayam panggang, telur, meatball dan sebagainya.

Nasi Ayam Madura
Nasi Ayam Madura (RM12.00) : Nasi putih dihidangkan dengan Grilled Madura style chicken cop bersama dengan kicap manis dan sambal khas. Tambah pula telur mata dan keropok pasti buat korang nak tambah lagi.

Nasi Bawang Cili Hijau
Nasi Ayam Bawang Cili Hijau (RM10.90) : Hidangan ini boleh dikatakan signature kepada makanan tradisional Indonesia kerana, hidangan Ayam Cili Hijau cukup popular di sana. Rasanya sedap, rasa bawang dan cili hijaunya memang menyengat. Dihidang pula bersama telur dadar campur taugeh, telur rebus, acar dan keropok. Memang berbaloi-baloi.

Indomie Cheesy Chicken Chop
Indomie Cheesy Chicken Chop (RM14.90) : Bagi korang yang sukakan makanan berkeju, saya cadangkan korang untuk cuba menu ni. Indomie yang kenyal dihidangkan bersama ayam panggang yang diletakkan sos keju istimewa memang menyelerakan. Rasanya lebih sedap dengan tambahan telur mata dan sayur timun.

Indomie salted-egg chicken
Indomie Salted-Egg Chicken (RM11.90) : "Salted-Egg" menjadi trend sekarang!! Indomie yang digoreng sempurna bersama telur, sambal dan juga salted egg chicken ni jadi kegilaan ramai. Memang sedap, rasa ayam yang masin-masin cukup rasa, ditambah pulak dengan sambal yang pedas pasti buat korang tambah lagi.

RoPang Cheese

RoPang Cheese : Kata pemilik restoran ni, RoPang ni masih belum di jual dan kami adalah orang yang pertama rasa menu ni. Memang rasa bertuah sangat, saya yakin dan pasti bahawa menu ni bakal jadi MELETOP di sini nanti. Ada dua perasa iaitu Jagung dan Chocolate. Jadi kalau korang datang kat sini saya memang highly recommend untuk oder menu ni. Kalau tanya saya, saya lebih suka RoPang Cheese.

Secara keseluruhannya, makanan kat sini memang best semuanya. Insyaallah kalau ada waktu kami akan datang lagi kesini untuk cuba menu lain yang ada. Kalau korang nak juga merasai keenakan Indonesian Street Food dan juga Indomie boleh la datang ke IndoBowl Cafe yang terletak di alamat :

72, Jalan Tasik Utama 7,
Lake Fields, Sungai Besi,
57000 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Tel : 019-5426869

Facebook :
Instagram :
PESANAN / PETUA IMAM SYAFIE UNTUK LELAKI

Empat perkara menguatkan badan :
  1. Makan daging
  2. Memakai haruman
  3. Kerap mandi
  4. Berpakaian dari kapas
Empat perkara melemahkan badan :
  1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
  2. Selalu cemas
  3. Banyak minum air ketika makan
  4. Banyak makan bahan yang masam
Empat perkara menajamkan mata :
  1. Duduk mengadap kiblat
  2. Bercelak sebelum tidur
  3. Memandang yang hijau
  4. Berpakaian bersih
Empat perkara merosakan mata :
  1. Memandang najis
  2. Melihat orang dibunuh
  3. Melihat kemaluan
  4. Membelakangi kiblat
Empat perkara menajamkan fikiran :
  1. Tidak banyak berbual kosong
  2. Rajin bersugi (gosok gigi)
  3. Bercakap dengan orang soleh
  4. Bergaul dengan para ulama

CARA TIDUR

kredit foto : jadiberita.com

1. TIDUR PARA NABI
  • Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.
2. TIDUR PARA ULAMA’ & AHLI IBADAH
  • Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA
  • Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.
4. TIDUR SYAITAN
  • Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Doa, zikir, itulah kekuatan seorang muslim.

*Sumber dari facebook page Dr. Tengku Asmadi bin T. Mohamad

Thursday, February 28, 2019

CARA BELI TIKET DAN TAMBANG FERI DARI SETULANG LAUT KE BATAM CENTRE




CARA UNTUK KE BATAM DARI JOHOR

Untuk ke Batam, jika korang dari Kuala Lumpur boleh memilih jalan mudah dengan menaiki Kapal terbang. Tapi selain dari itu, korang juga boleh memilih cara lain dengan menaiki bas ke Stesyen Larkin dan naik grab ke Berjaya Waterfront Ferry Terminal (Terminal Stulang Laut) untuk menaiki feri ke Batam.

PEMBELIAN TIKET | Bagi korang yang memilih cara ni, untuk tambang feri sehala adalah RM90 dah termasuk cukai. Jadi kalau korang beli tiket feri ni pergi balik (return) adalah lebih menguntungkan. Selain dari pembelian tiket di kaunter di Terminal Stulang Laut, korang juga boleh beli tiket secara atas talian (online). Tapi jangan lepa untuk bawa bukti pembelian, seelokknya berprintlah dan kena tukar kepada tiket asal di kaunter tiket Stulang Laut.

Apa yang perlu di sediakan untuk pembelian tiket di kaunter?
  1. Duit Harga Tiket Secukupnya (Cash)
  2. Passport
Kalau korang beli di kaunter, make sure plan masa korang betol-betol kerana kemungkinan orang ramai dan akan menyebabkan korang terpaksa beratur panjang. Kalau korang travel berkumpulan, serah tugas pada seorang untuk buat pembelian tiket. Tu lebih cepat dan menjimatkan masa. Pastikan semua passport dikutip bersamaa duit cash secukupnya.


Waktu Pergerakan Feri di Setulang Laut 

Jadual pergerakan feri dari Stulang Laut Ke Batam Center Ferry Terminal:
  • 7.15am, 8.00am, 7.15am, 8.45am, 9.30am, 10.15am, 11.00am, 12.30pm, 1.15pm, 2.00pm, 2.45pm, 3.30pm, 4.30pm 5.30pm dan 6.30pm
Jadual pergerakan feri dari Batam Center Ferry Terminal ke Stulang Laut:
  • 7.30am, 9.30am, 10.15am, 11.45am, 2.00am, 2.45am, 4.45am
Memandangkan ada beberapa kaunter yang berlainan lokasi di Terminal Stulang Laut, jadi korang harus memilih kaunter yang bertulis Batam Centre. Walaubagaimanapun, saya kongsi juga info berkaitan terminal lain hanya untuk pengetahuan korang. Jadi, terminal lain adalah seperti berikut:
  1. Batam Centre Perjalanan ke Batam Centre, Indonesia
  2. Tanjung Pinang : Perjalanan ke Tanjung Pinang, Indonesia.

Tiket akan dikutip sebelum kita masuk ke dalam feri. Kalau korang ada urusan untuk claim ke apa boleh ambik gambar dulu dan bagitau diorang yang kita nak tiket tu balik. nanti diorang akan bagi. Insyaallah.

FREE SEAT | Berkenaan tempat duduk dalam feri pulak dikira "free seat" siapa cepat dia dapat. Kalau duduk bahagian tengah boleh beku korang sebab keadaan feri sangat sejuk. Bahagian depan feri okay sikit. Lagipon kalau dapat bahagian depan ada ruang luas sikit untuk korang letak bag-bag korang. Kat depan pun ada tv, mudah nak layan movie yang diorang pasang.

TUKAR MATAWANG | Bagi korang yang tak sempat untuk buat penukaran duit, especially dari duit Ringgit ke Rupiah, dalam feri ada orang buat perkhidmatan tukar duit ikut currency semasa. Tak perlu pergi mana-mana, duduk je di tempat duduk korang dan sampai masa dia akan datang menawarkan service dia.

JUAL MAKANAN | Memandangkan perjalanan ke Batam dengan feri ni agak memakan masa, jadi kalau lapar dan lupa nak bawa makanan tu tak perlu risau sangat sebab atas feri diorang ada jual makanan dan minuman termasuklah mee segera. Beli indo mee nanti diorang masukkan air panas siap-siap, korang bayar dan tunggu makan je.

Sekian saja info berkenaan perjalanan menggunakan feri dari Setulang Laut Terminal ke Batam. Saya doakan semoga perjalanan korang dipermudahkan dan selamat pergi dan balik.

ARTIKEL INI DITULIS MENGIKUT PENGALAMAN ADMIN KE BATAM PADA 5/2-9/2 2019.
CERITA SUPRISE BIRTHDAY KE 29 YANG SANGAT MENJADI

23 November 2018  hari yang cukup sibuk untuk aku di office. Memandangkan hari tersebut merupakan hari Jumaat sudah jadi kebiasaan kerja akan jadi 2 ke 3 kali ganda dari biasa. Semuanya perlu di selesaikan sebelum hujung minggu tiba. Tengok jam kat telefon dah menunjukkan jam 5.30 petang. Kerja nampaknya baru 40% jalan. Macamana nak pergi party Momi nie? Dah janji dengan Momi nak hadir majlis makan-makan sempena beliau dapat Top 6 Influencer WATSON tempohari. Memandangkan Momi pesan tema hari tu putih, pagi tu sempat sediakan satu baju putih semata nak kena tema majlis Momi.

Masa berlalu dengan cepat, jam dah menunjukkan 6.30 petang. Sepatutnya jam 6 aku dah keluar office untuk ke party Momi. Memandangkan kerja terlalu banyak dan stress sangat, terus wassap kat Momi, minta maaf kalau tak sempat nak hadir majlis dia petang ni. Tapi hati masih kuat nak siapkan kerja-kerja yang ada. Berharap by 7 petang semuanya selesai dan dapat ke majlis Momi.

Tuesday, February 26, 2019

PUASA GANTI DAH SELESAI KE?


Tahun ni bulan puasa (ramadan) bakal jatuh pada awal bulan Mei. Sedar tak sedar masa berlalu dengan begitu cepat. *korang dah ganti puasa ke belom? Kalau dah Alhamdulillah. Kalau belum kenalah laksanakannya dengan segera. Sebelum tibanya bulan tersebut, di dalam syariat Islam, bagi sesiapa yang telah meninggalkan puasa pada bulan ramadhan tahun sebelumnya, hendaklah menggantikanya sama ada dengan berpuasa atau bayaran denda yang ditetapkan mengikut jumlah hari yang ditinggalkan. 

Di sini, bagi memulakan langkah untuk menggantikan puasa, adalah dengan mengetahui niat puasa ganti tersebut. Ini bagi mereka yang ingin menggantikan puasa yang ditinggalkan dengan cara berpuasa.

Niat Menggantikan Puasa (Qada).


Nawaitu sauma ghodin an’ qada’e fardhu ramadhona lillahi taala

Ertinya:
“Sahaja aku puasa esok hari ganti fardhu Ramadhan kerana Allah taala”


Syarat Sah Ganti Puasa
  1. Niat
  2. Menahan diri dari melakukan perkara yang membatalkan puasa dari fajar hinggan matahari terbenam.
Amalan Sunah Puasa
  1. Bersahur
  2. Memperbanyak amal ibadah sunah
  3. Berbuka di awal waktu
Perlu difahami bahawa puasa merupakan ibadah wajib yang hanya boleh ditinggalkan sekiranya menghadapi keuzuran semasa bulan ramadhan. Bagi mereka yang telah meninggalkan puasa tanpa apa-apa sebab keuzuran seperti masalah kesihatan yang memudaratkan maka diwajibkan menggantikan puasa dengan puasa ganti (qada). Manakalah mereka yang telah meninggalkan puasa kerana keuzuran (jika puasa maka akan mendatangkan mudarat kesihatan) maka hendaklah menggantikannya dengan bayaran fidyah.

Firman ALLAH yang bermaksud : “(Puasa Yang Diwajibkan itu ialah beberapa hari Yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu Yang sakit, atau Dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari Yang dibuka) itu pada hari-hari Yang lain; dan wajib atas orang-orang Yang tidak terdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya) membayar Fidyah Iaitu memberi makan orang miskin.

Sumber foto : hellosehat.com