travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Wednesday, July 18, 2018

CUBA PRODUK PENCUKUR SHAVES2U YANG EXCLUSIVE SECARA PERCUMA


Ramai lelaki diluar sana memuji dan teringin untuk memiliki jambang seperti saya. Tapi mereka tidak tahu akan kerumitan yang saya selalu hadapi kerana memiliki jambang. Jambang yang kemas memang cantik, tapi mereka perlu tahu bahawa untuk kearah itu kita perlu ada komitmen yang tinggi untuk menjaga supaya ia kelihatan kemas sentiasa.

Masalah akan timbul apabila jambang terlalu subur dan cepat memanjang. Oleh kerana itu, saya perlu ke barbershop sekerap dua (2) kali sebulan untuk merapikannya. Bukan itu sahaja, isu pada barbershop juga ada kerana bukan semua barbershop mampu untuk kemaskan jambang seperti yang saya nak, malah ada barbershop yang tidak tahu dan tidak mampu untuk memenuhi permintaan saya. Oleh kerana beberapa faktor termasuk masa dan harga, saya rasa saya perlu mencari solution terbaik untuk mengelakkan saya hadapi masalah yang sama ketika nak kemaskan jambang saya.

SHAVES2U

Saya telah diperkenalkan dengan satu plan yang diperkenalkan oleh satu brand iaitu Shaves2u yang mana menawarkan produk pencukur dalam servis "shave plan". Plan ini menawarkan pemilihan 3 jenis pisau 3 mata, 5 mata dan 6 mata dan selang penghantaran (2, 3 atau 4 bulan) bergantung pada keperluan pencukuran pelanggan. Plan ini tidak mengikat anda dengan syarat yang berat kerana korang sentiasa dapat mengawal dan menentukan pelan yang korang mahu. Ini bermakna, korang boleh tukar atau batalkan plan korang bila-bila masa sahaja.



Ianya agak menarik kerana mereka menawarkan produk dengan trial pack, yang mempunyai Premium Handle bersama pilihan Blade Cartridge dan Shave Cream secara percuma sebelum kita melanggan pada plan yang mereka tawarkan. Untuk trial pack ini, korang hanya perlu bayar kos penghantaran yang berharga RM6.50 sahaja. Shaves2u ada menawarkan 3 jenis Blade Catridge iaitu 3 mata, 5 mata dan 6 mata.
Langganan boleh dilakukan secara atas talian di laman sesawang mereka iaitu www.shaves2u.com. Bagi saya, plan ini cukup mudah dan menjimatkan masa. Tidak perlu buang masa untuk keluar membeli kerana pelanggan hanya perlu plan dan terus langgan secara atas talian.

PERCUBAAN PERCUMA SHAVES2U

Alang-alang mereka nak bagi cuba free tu, tak salah untuk saya cuba kan? Paling tak dapat rasai sendiri sejauh mana kualiti yang ditawarkan keatas produk Shaves2u ni. Mana tau sesuai boleh la terus melanggan kan. Tempoh percubaan PERCUMA yang mereka berikan untuk kita pun cukup lama juga sehingga 14 hari. Jadi cukuplah nak tahu bahawa produk ni bagus atau tidak kan.

Secara jujurnya dari hari pertama saya terima produk ni lagi saya dah cukup teruja. Mana taknya, beli pencukur pun nak secara online kan. Tapi tak ada salahnya, zaman sekarang semua kearah ini. Lebih jimat kos, lebih mudah dan yang paling penting menjimatkan masa.




Walaupun ianya merupakan set percubaan, ia tetap hadir dengan krim pencukur yang berkualiti tinggi. Apa yang saya suka berkenaan dengan handle produk Shaves2u ni kerana ianya mempuanyai Rubberised grip yang mana dapat memberi keselesaan kepada pengguna seperti saya semasa proses mencukur. Bagi saya ianya cukup mesra pengguna dan ergonomik. Jadi tiada masalah untuk saya melakukan aktiviti ini secara lebih kerap.

Selain dari handlenya yang sangat ergonomik, pilihan mata pencukur juga amat penting bagi saya yang mempunyai jambang. Saya memilih mata pencukur klasik 5 Razor Blade kerana ia merupakan bilah pencukur yang dilengkapi jalur pelincir Aloe yang dapat membantu memudahkan proses mencukur. Dengan bilah berlapis berganda ini, ianya mempunyai sistem Accublade® Trimmer sesuai untuk janggut dan keperluan bercukur Sideburn. Setiap blade yang Shaves2u tawarkan adalah kualiti dari US dan Jerman.

Apa yang saya boleh cakapkan ianya merupakan produk pencukur yang sangat berkualiti dan bagus untuk saya guna. Kalau ditanya pada saya, saya akan kata bahawa saya akan terus melanggan produk ini.

Bagi korang yang nak rasai pengalaman percubaan produk ni secara PERCUMA seperti saya, korang boleh ke laman sesawang mereka iaitu www.shaves2u.com. Korang boleh gunakan promo code S2UMAWARDIYUNUS untuk lebih penjimatan untuk bayaran langganan pertama. Jadi apa korang tunggu lagi!!

Untuk maklumat lanjut korang boleh ke social media handle mereka di Instagram @shaves2u dan Facebook Shaves2u.

Share:

Friday, July 13, 2018

MITEC - RUANG PAMERAN CANTIK DAN LUAS DI KUALA LUMPUR



MITEC : Malaysia International Trade & Exhibition Centre merupakan sebuah ruang pameran yang sangat cantik dan terbesar di Kuala Lumpur. Saya sendiri baru sekali berkesempatan ke MITEC sempena MITA Fair yang telah berlansung pada Januari 2018 yang lepas. Dengan kemegahan dan keunikan senibinanya, ianya boleh menjadi mercu tanda ikonik terbaru yang membanggakan negara kita Malaysia.

Luas kawasan merangkumi lebih daripada 75 ekar tanah pembangunan prima yang terletak di lokasi yang sangat strategik di Kuala Lumpur, MITEC menawarkan pelbagai kemudahan canggih dengan ruang pameran yang cukup besar yang sesuai untuk pelbagai program dan acara berskala besar.

APA ITU MITEC? 

Untuk pengetahuan korang, MITEC merupakan singkatan untuk Malaysia International Trade & Exhibition Centre. Ia adalah sebuah tempat pameran yang terbesar di Malaysia. MITEC adalah kepunyaan kerajaan Malaysia yang telah dibangunkan dan disiapkan oleh pihak Naza TTDI Sdn Bhd, satu cabang hartanah Kumpulan Naza (Naza Corporation Holdings Sdn Bhd).


Sekarang, setelah diserah milik kepada pihak kerajaaan daripada pemaju, MITEC diuruskan oleh Prisma Galeri Sdn Bhd. Syarikat ini adalah pengurus bagi bangunan MITEC milik kerajaan ini. MITEC dimiliki oleh Kerajaan Malaysia dengan diletakkan di bawah Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), sebuah agensi promosi perdagangan kebangsaan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).


Dari bangunan yang diinspirasikan senibina dari biji getah ini, ianya merupakan sebuah banguann yang mempunyai 3 tingkat sahaja. Walaupun hanya 3 tingkat, pada setiap tingkatnya cukup luas dan mempunyai banyak hall. MITEC juga terdapat kemudahan asas seperti tandas, surau, tempat letak kenderaan, restoran dan banyak lagi.

FAKTA BERKENAAN MITEC

Berikut merupakan beberapa fakta menarik yang korang perlu tahu berkenaan MITEC ni.



  1. Ruang pameran besar yang boleh memuatkan sehingga 2200 buah gerai (booth)
  2. Ruang pameran kosong seluas 3 ekar
  3. Mempunyai eskalator dengan ketinggian 15 meter panjang menjadikan ia salah sebuah eskalator tertinggi dan terpanjang di Malaysia.
  4. Ketinggian syiling dewan yang mencecah 36 meter.
  5. Semua dewan boleh diperluaskan sehingga 72 meter lebar dan 180 meter panjang
  6. Mempunyai jalan (ramp) yang menghubungkan terus ke dewan yang ingin dilawati

PENGANJURAN MSMW DI MITEC

Pada minggu yang lepas, Malaysia Social Media Week (MSMW) telah dianjurkan di MITEC. Dengan menggunakan dewan di tingkat 2 sahaja, ianya dikatakan mampu menampung kehadiran jumlah peserta yang ramai dalam satu-satu masa.





Sepanjang MSMW berlansung, terdapat pelbagai makanan menarik yang disajikan. Setiap masakan yang dihidangkan telah dimasak langsung oleh chef in-house MITEC sendiri. MITEC juga mempunya dapur mereka tersediri. Besar dan luas. Jadi kalau korang nak anjurkan apa-apa program disini, tak perlu pening kepala untuk fikir berkenaan catering atau sumber makanan yang korang nak tempah.





Macamana, menarik bukan? Untuk sebarang maklumat lanjut lain mengenai MITEC, bolehlah melayari mana-mana medium di bawah:

Laman sesawang: 
Instagram: Instagram
Facebool: Facebook
Twitter: Twitter

Share:

Saturday, July 07, 2018

THE MAGIC LIBRARY : TONTON PERSEMBAHAN SILAP MATA BERTARAF DUNIA SECARA LIVE


Pada dasarnya mata kasar kita hanya mampu melihat sesuatu yang normal  dan logik. Tapi, melalui persembahan silap mata pula, kita akan mampu melihat sesuatu itu sebagai perkara luar kebiasaan, walaupun ianya hanyalah sekadar muslihat dari mereka dalam melakukan persembahan, perkara tersebut cumalah ilusi yang dibayangi gerak tangan yang pantas, alat-alatan khas serta latihan yang secukupnya.

Pernah ke korang menontoh persembahan silap mata secara live? Kalau belum, peluang terbuka kepada korang yang berada di sekitar Kuala Lumpur dan beberapa lokasi lain untuk menyaksikannya kerana The Magic Library akan mengadakan persembahan mereka di lokasi terpilih dengan menawarkan persembahan silap mata yang bertaraf dunia secara lansung di hadapan korang.

THE MAGIC LIBRARY : NEW CHAPTER

The Magic Library : New Chapter adalah persembahan silap mata dan ilusi bertaraf dunia oleh sekumpulan ahli silap mata muda serta kontemporari di bawah bimbingan Master Leow Fee Loong yang merupakan orang penting di sebalik Perfect Illusions dan lagenda dalam dunia silap mata di Malaysia.


Bagi yang tak tahu, Master Leow Fee Loong ini adalah pemenang anugerah ahli silap mata professional bertaraf dunia yang mempunyai pengalaman selama lebih 50 tahun dalam persembahan ilusi dan silap mata.


The Magic Library : New Chapter adalah hasil kerjasama antara CRID STUDIO dan Perfect Illusion dengan World Crypto Asset Blockchain Alliance (WCBA) sebagai penaja rasmi pelancongan seluruh negara untuk menyebarkan live magic show ini. Persembahan ini akan diadakan di Town Park, MyTOWN Shopping Centre bermula 19 Julai ini sehingga 26 Ogos 2018.

Menariknya lagi tentang The Magic Library : New Chapter ini, ia telah memberi inspirasi kepada generasi muda untuk perkara yang lebih besar dan memainkan peranan penting dalam membina masa depan yang kreatif dan berpandangan jauh kerana ahli silap mata  yang terlibat semuanya dari golongan muda belaka.


SEKITAR MAJLIS PELANCARAN THE MAGIC LIBRARY 

Majlis Pelancaran The Magic Library : New Chapter telah berlangsung di level 3 MyTOWN Shopping Centre. Memorandum Of Understanding turut dimeterai antara pihak The Magic Library, Master Leow Fee Loong dan pihak penaja.



Ketika majlis pelancaran tempoh hari, beberapa persembahan silap mata memukau turut dipersembahkan kepada hadirin yang hadir. Bagi mereka yang berada disekitarnya juga dapat melihat persembahan silap mata secara percuma. Memang menarik dan sangat luar biasa. Bukan persembahan silap mata biasa-biasa, tapi memang layak digelar bertaraf dunia.


Persembahan penuh akan berlangsung pada 19 Julai ini sehingga 26 Ogos 2018. Ketika persembahan penuh nanti, The Magic Library : New Chapter akan melakukan persembahan selama 1 jam tanpa henti!


Jadi jangan lupa untuk beli tiket cepat-cepat dan datang beramai-ramai ke MyTOWN Shopping Centre pada 19 Julai - 26 Ogos 2018 nanti bagi menyaksikan persembahan yang sungguh mengagumkan ini.

WAKTU PERSEMBAHAN & TIKET

Waktu persembahan dan harga tiket masuk The Magic Lirary : New Chapter adalah seperti berikut :

8.30 malam (Isnin - Rabu)
8.30 malam & 10.30 malam (Khamis, Jumaat & Cuti Umum)
4.00 petang, 8.30 malam & 10.30 malam (Sabtu & Ahad)


Pembelian tiket boleh didapati daripada Box Office Booth, Level 1, MyTOWN Shopping Centre atau dapatkan secara online menerusi www.ticketpro.com.my

Untuk maklumat lanjut atau tempahan boleh berhubung melalui email : info@themagiclibrarymsia.com

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive