travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Thursday, November 16, 2017

BEBERAPA TARIKAN CUTI SEKOLAH DI GENTING HIGHLAND


Sempena cuti sekolah yang bakal tiba, Kota Keriangan Genting Highland bakal menjanjikan pelbagai tarikan dan hiburan yang cukup menarik buat setiap pengunjungnya. Pelbagai tarikan yang disajikan antaranya seperti menonton Teater Hikayat Raja Monyet, bergambar dengan patung Snoopy serata dunia, menemui dan beramah mesra dengan karakter Justice League dan banyak lagi.


Justice League DC Cosplay Gathering



Wow, Malaysia kini dilanda demam Justice League. Lima superhero (Justice League)  bakal menemui korang di Aras 3, SkyAvenue bermula 10 hingga 26 November 2017. Inilah masanya untuk menemui watak kegemaran korang iaitu Superman, Batman, Wonder Woman, Cyborg dan Aquaman.

Terdapat pelbagai aktiviti diadakan antaranya:

1. Justice League Cosplay Gathering | Para pengunjung boleh menggayakan kostum mengikut watak pilihan yang digemari.

Bermula pada :
10 November hingga 12 November 2017 (Jumaat – Ahad)
17 November hingga 19 November 2017 (Jumaat – Ahad) 
24 November hingga 26 November 2017 (Jumaat – Ahad)

2. Justice League Merchandise | Sambil berswafoto bersama adiwira, terdapat juga pelbagai barangan eksklusif Justice League yang terkini dan anda bolehlah memilikinya sebagai satu momento anda di SkyAvenue, Genting.

3. Tayangan Premier Filem Justice League | Pada 16 hingga 26 November 2017, Resorts World Genting akan menayangkan filem Justice League di PictureHouse Cinema di Aras 1, SkyAvenue.


Filem Justice League :
Watak Superman (Henry Cavill) setelah kematiannya ditangan Doomsday membuat Batman (Ben Affleck) mencari method baru dan mulai mengumpulkan team superhero untuk melindungi bumi dari berbagai macam ancaman. Bersama-sama dengan Wonder Woman (Gal Gadot), Cyborg (Ray Fisher), The Flash (Ezra Miller) dan Aquaman (Jason Momoa).

Teater Hikayat Raja Monyet



Teater Hikayat Raja Monyet yang bertajuk Tongkat Emas Sakti merupakan sebuah persembahan teater dari produksi luar negara (Nanjing Acrobatic Troupe)yang menjanjikan pengalaman mendebarkan dengan pertunjukan akrobatik yang menakjubkan dengan gabungan kesan khas 3D.


Raja Monyet adalah kisah mitos penggembaraan ke Barat dan ia merupakan salah satu novel klasik negara China yang paling popular. “Pengembaraan Raja Monyet : Tongkat Emas Sakti” akan bermula dari 11 November 2017 hingga 1 Januari 2018 pada jam 9 malam dan akan dipertontonkan di Genting International Showroom Teater Hikayat Raja Monyet yang berdurasi 65 minit ini menceritakan kisah antara kuasa baik melawan kuasa kejahatan yang mampu menarik minat penonton. Teater Hikayat Raja Monyet ini juga akan dipertontonkan pada tarikh-tarikh terpilih pada   pukul 4 dan 5 petang serta 8 malam.


Harga tiket untuk pertunjukan berharga RM176 (VIP), RM136 (PS1) dan RM96 (PS2). Ahli Kad Ganjaran Genting (GRC) akan menikmati diskaun sebanyak 10%. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-6101 1118 atau layari www.rwgenting.com.

Jelajah Dunia bersama Snoopy


Karakter animasi Charlie Brown dan anjingnya Snoopy merupakan sebuah lagenda bagi sesetengah orang termasuk saya. Walaupun ianya sudah cukup lama, watak dan ceritanya masih releven sehingga kini.


Kalau korang meminati Snoopy, jangan lepaskan peluang korang untuk menemui pelbagai karakternya di Resorts World Genting. Jadilah yang pertama menyaksikan Jelajah Dunia Pertama bersama Snoopy dari 52 buah negara (dengan ciri-ciri khas negara) termasuk Malaysia pada 1 November hingga 1 Januari 2018 termasuk perarakan dan pelbagai aktiviti menarik serta patung belon Snoopy setinggi 6 meter di SkyAvenue. *wow bunyinya seperti menarik bukan? Perarakan ini bakal menggegarkan puncak Resorts World Genting pada 25 November 2017 setiap hari di SkyAvenue dan Genting Grand.


Para pengunjung juga boleh bergambar dan berswafoto bersama patung Snoopy yang yang memperagakan kostum mengikut beberapa negara dan ia di pamerkan di SkyAvenue aras 3 dan First World Rainforest. Bakal memberi impak yang tak dijangka iaitu patung belon Snoopy setinggi enam meter akan dipamerkan di SkyAvenue, Aras 1.


Menikmati Menu Terbaru Di Motorino Pizza


Bagi penggemar makanan barat seperti Pizza, saya cadangkan untuk isi perut anda sebelum melakukan mana-mana aktiviti di atas di Motorino Pizza, SkyAvenue. Untuk pengetahuan korang, Motorino Pizza kini menawarkan menu terbaru mereka iaitu "Egg, Bacon & Chilli", "Lamb Sausage Calzone" dan "Fried Calamari".

Egg, Bacon & Chilli – Mozzarella / Pecorino / Egg / Beef Bacon / Basil / Olive Oil

Makan kenyang-kenyang di Montorino Pizza dan nikmatilah pengembaraan korang di Genting Highland sehingga maximum. Untuk maklumat lanjut mengenai Motorino Pizza ni, korang boleh layari laman sesawang mereka di www.motorinopizza.com atau menerusi update di social media mereka Instagram dan Facebook.



Jadi bagi korang yang tengah plan untuk bercuti tu, jangan lupa untuk masukkan Resort World Genting sebagai salah satu dari lokasi yang bakal korang pergi. Apa yang pasti, bukan hanya setakat ini sahaja hiburan yang mereka tawarkan. Selamat bercuti saya ucapkan.
Share:

Tuesday, November 14, 2017

ULTIMATE GUIDE: BRAND KURTA PALING BERBALOI DI MALAYSIA.


Semakin hari baju berkonsepkan kurta makin mendapat tempat dan menjadi pilihan oleh sang jejaka. Mungkin kerana rekabentuk yang tidak terlalu berat dan sesuai untuk digayakan dalam apa jua majlis sekalipun. Oleh sebab yang demikian juga, Cirgaro Apparel telah memperkenalkan kesinambungan koleksi kurta mereka yang ke-10 (dalam jangkamasa tak sampai 2 tahun) iaitu Kurta Denim Version 2 atau  Kemeja Denim.

Apa yang boleh saya terangkan disini, Cirgaro Apparel merupakan sebuah butik yang cukup terkenal dengan penghasilan kurta yang berkualiti tinggi di Malaysia. Malah ia juga boleh dikatakan sebagai otai dalam penghasilan kurta di Malaysia ni. Ia dibuktikan lagi dengan kemampuan produk mereka untuk dicari di search engine Google.com dengan keyword popular seperti kurta lelaki, kurta moden, kurta teluk belanga atau kurta dewasa. *keyword dikuasai oleh mereka secara organik di carian google.


Jenama Cirgaro Apparel dilihat lebih serius dalam menghasilkan fesyen yang berkualiti untuk golongan lelaki daripada hanya membuat kontrovesi murahan untuk melariskan jualan mereka. 

KURTA DENIM SEBAGAI KEMEJA DENIM

Fesyen berkurta sememangnya agak baru dikalangan golongan lelaki di Malaysia khususnya manakala Kemeja pula sudah lama. Untuk mengelakan salah faham, Kurta Denim Version 2 yang baru diperkenalkan ini telah diklasifikasikan sebagai Kemeja Denim supaya ianya dapat diterima oleh semua kaum dan bersifat global dan universal.


Untuk pengetahuan korang evolusi fesyen lelaki (oleh Cirgaro Apparel) sering menjadi benchmark (standard) dimana Cirgaro merupakan jenama fesyen yang pertama yang menghasil kurta pendek untuk disesuaikan oleh pasaran Malaysia dan kini Cirgaro Apparel meletakkan aras yang tersendiri dalam kurta dan kemeja yang disesuaikan dengan citarasa Malaysia.

CIRI-CIRI PENTING BAJU YANG BAGUS

Hasil daripada penelitian dan kajian pasaran oleh Cirgaro Apparel berikut merupakan ciri-ciri penting untuk satu busana tersebut menjadi pilihan mereka :
  • Mudah dipakai tanpa memerlukan orang lain menolongnya. (sebagai contoh ; berapa ramai  kaum lelaki boleh pakai sampin sendiri?). 
  • Tiada aksesori tambahan seperti butang baju melayu yang kerap hilang apabila kita nak pakai.(nak basuh tak perlu buang aksesori)
  • Boleh dipadangkan dengan seluar lain contohnya jeans , slack , atau jogger pants walaupun tak sedondon. 
  • Bersifat universal. Sesuai untuk digayakan di mana-mana majlis. 
  • Senang dijaga dan tahan lasak (tanpa perlu special care contoh hanya boleh di basuh dry clean sahaja ke



Apa yang bestnya, jenama Cirgaro Apparel sebenarnya wujud hasil daripada ciri-ciri dan keperluan yang saya nyatakan di atas . Dalam rekaan-rekaan busana mereka dan setiap busana pakaian lelaki yang Cirgaro Apparel keluarkan wajib berciri-cirikan elemen ketimuran yang digabungkan dengan ciri-ciri moden.


KEMEJA DENIM 2018


Kembali kepada Kemaja Denim 2018 terkini. Fabrik denim ini adalah di import khas dari luar negara digunakan. Kelebihan fabrik ini adalah : 
  • Pre-Wash Fabric – Bermaksud pengeluar fabrik telah melakukan proses istimewa supaya warna fabrik denim ini tidak luntur sewaktu basuhan seperti fabrik denim yang lain diluar sana. 
  • High Rich Cotton Content – Tidak seperti kebanyak fabrik moden , yang mempunyai kandungan polyester melebihi daripada kandungan cotton (kapas). Fabrik Denim ini merupakan fabrik denim yang mempunyai kandungan cotton melebihi 83% dalam fabrik tersebut. 
  • Special Soft Feel – Membuatkan si pemakai terasa comfy dalam pemakaian. Kami menjamin fabrik kami tidak gatal-gatal dan berbulu akibat pengunaan fabrik ini walaupun setiap hari. 
  • Highly Breathable – Fabrik Denim ini merupakan fabrik denim yang dibuat khas untuk kegunaan kemeja. Ianya tidak tebal seperti fabrik denim untuk seluar jeans. 
  • 6 Denim Major Colours – Kesemua warna yang ditawarkan dalam Koleksi Kemeja Denim ini adalah warna utama yang menarik dan menjadi pilihan orang ramai. Ianya juga mudah digayakan dengan jeans sedia ada anda !


Berkata mengenai rekaan pattern Kemeja Denim 2018 ini pula , mereka mengabungkan element timur dengan moden seperti :
  • Mandarin Kolar Style. 
  • Clip On Button utk kolar. 
  • Reverse Fabrik Style untuk bahagian dalam kolar. 
  • Butang baju moden empat segi mengikut warna fabrik. 
  • Pattern Mandarin Kolar yang minimalis dan MODEN. 
  • Clip Button di Bahagian Kolar untuk MUDAH pakai. 
  • 2 Poket tepi yang tersembunyi. 
  • Bar Tack Stiching , Double Stiching , dan Close Stiching untuk KUALITI Jahitan bertaraf antarabangsa. 
  • 6 Warna Denim TERBARU yang akan menarik perhatian anda. 
  • PROVEN design oleh Cirgaro Apparel. 
  • READY STOCK di online www.cirgaro.com dan di butik mereka di Plaza Shah Alam


SAIZ KEMEJA DENIM 2018 Berbeza dengan keluaran denim pada tahun lepas, Kemeja Denim 2018 dikatakan hadir dalam saiz S hingga XXXL dalam potongan Regular Fit. Potongan regular fit ini menyebabkan semua jenis bentuk badan boleh memakai Kemeja Denim 2018 ini dengan selesa. 

Kemeja Denim 2018 adalah berlengan pendek setelah banyak cadangan dari peminat setia Cirgaro Apparel mahukan lengan pendek pula supaya tampil nampak lebih casual. Berlengan pendek juga membuatkan pemakai Kemeja Denim 2018 Cirgaro Apparel tampil nampak bergaya aktif.


Untuk pengetahuan para pembaca, Kemeja Denim 2018 adalah couple set ready. Akan hadir pasangan kemeja perempuan yang warna sedondon pada bulan hadapan. 

Bagi yang mahu mencuba Kurta Denim 2018, Kurta Denim ini boleh didapati di Butik mereka yang berada di Plaza Shah Alam , Seksyen 9 , Shah Alam yang dibuka setiap hari bermula 10 pagi hingga 10 malam.


KURTA TELUK BELANGA VERSI 2


Tidak cukup dengan Kurta Denim 2018, bagi yang peminat fesyen teluk belanga, Cirgaro Apparel juga ada Kurta Teluk Belanga versi 2 iaitu kesinambungan daripada Kurta Teluk Belanga versi 1 yang telah habis terjual pada tahun 2016 yang lepas.


Dari segi fabrik juga mereka telah mempertingkatkan kualiti fabrik Hybrita Cotton buatan korea dimana Fabrik Hybrita Cotton kali ini lebih mudah iron dan tidak mudah renyuk

Dari sudut design, di bahagian kolar kami telah di redesign semula dengan penambahan butang tembaga yang anti karat dan tampak lebih mewah. Keliling kolar juga dijahit dengan kemas dan teliti bagi bagi mengekalkan imej tradisi. Di bahagian ketiak pula mereka telah mengukuhkan jahitan di keliling ketiak dengan double stitching. Kami turut menambah detailing jahitan “bar tack” di sesetengah bahagian kurta teluk belanga ini.


Design minimalist dan serdahana Kurta Teluk Belanga diteruskan dengan sedikit touch of piping yang berlainan warna di poket dada dan hujung lengan supaya tidak nampak terlalu plain dan boring. 

Apa yang lebih menarik Cirgaro™ tidak mengabaikan semua golongan dengan mengeluarkan saiz bermula S hingga 3XL. Berbeza dengan potongan regular fit yang ditawarkan oleh Kurta Denim yang diceritakan diatas , Kurta Teluk Belanga ini ditawarkan dalam potong slim fit.

Warnanya juga lebih menarik dan terang tanpa mengabaikan “cotton feel” dan keselesaan si pemakai. Ada 10 warna terbaik yang boleh korang pilih. Antara warna-warna yang boleh korang dapat untuk Kurta Teluk Belanga ni adalah seperti berikut Space Black, Dark Blue, Royal Blue, Dusty Pink, Hot Maroon, Soft Brow, Mangosteen Purple, Executive Grey, Emerald Green  dan Mint Green. Kalau korang nak tengok contoh warna lain, boleh rujuk di  website mereka di www.cirgaro.com.


Bagi peminat fesyen yang mencari baju couple set atau sedondon, kurta teluk ini boleh "dipair up" dengan Baju Kurung Moden IRIS Cirgaro. Baca disini untuk mencari baju dan couple set yang sedondon.

Kedua-dua Kurta adalah Ready Stock di website mereka di www.cirgaro.com atau walk in terus ke Butik mereka yang dibuka setiap hari bermula 10 pagi hingga 10 malam di Plaza Shah Alam, Seksyen 9 Shah Alam.
Share:

Monday, November 13, 2017

TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017 (TICD 2017)


PENGANGKUTAN DARI KUALA LUMPUR KE PULAU TIOMAN

BAS DARI KUALA LUMPUR KE JETTY TG GEMOK | Bertolak dari Berjaya Times Square Hotel Kuala Lumpur kira-kira dalam jam 12 tengah malam, dan tiba sebelum subuh di Tg Gemok Jetty, Kuala Rompin menaiki bas Sanwa Ekspress First Class Economy Couch. Untuk pengetahuan korang, sekarang ni lebih mudah untuk ke Pulau Tioman. Kalau hari-hari biasa, setiap hari Sanwa Ekspress akan bertolak dari Terminal Bersepadu Selatan (TBS) ke Tg Gemok Jetty jam 4 pagi dan 9 pagi. Dan dari Tg Gemok Jetty ke TBS pula setiap hari jam 1230 tengah hari dan 6 petang. Dan tiket cuma berharga RM30.90 sahaja.


FERRY DARI JETTY TG GEMOK KE PULAU TIOMAN | Tiba di Tg Gemok Jetty subuh tu, kami pun sempat lah breakfast apa semua dulu pagi tu sebelum naik Cataferry ke Pulau Tioman jam 8 pagi. Best jugak Cataferry ni nampak sangat mewah dan sangat baru! Harga tiket dari Tg Gemok Jetty ke Pulau Tioman berharga RM60 sehala untuk standard seat, dan RM100 sehala untuk Premium seat. Sangat selesa, dan cukup fasiliti seperti tandas, cafe dan open deck!_ Neyra Syazira


BERJAYA TIOMAN RESORTS, PULAU TIOMAN



Tiba di Berjaya Tioman Resorts, Pulau Tioman kami disambut dengan hidangan air kelapa muda yang cukup fresh. *sekelip mata hilang rasa letih kami menempuh perjalanan berejam menaiki bas dan bot untuk ke sini. Selepas menikmati air kelapa muda, kami mendaftarkan diri untuk mengambil kunci bilik dan mendengar taklimat berkenaan aktiviti sepanjang TICD2017. Selepas itu, kami terus ke bilik kerana tidak mahu bazirkan masa berbaki untuk berehat sebelum aktiviti bermula.


Nasib kami baik kerana telah ditempatkan di Deluxe Chalet tingkat atas yang menghadap pantai. Harga normal Deluxe Chalet  ini dikatakan dari serendah RM330 satu malam. Satu unit chalet mempunyai 4 buah bilik iaitu 2 di bahagian atas dan 2 lagi di bahagian bawah. Apa yang saya boleh katakan, bilik ni cukup besar dan sangat selesa dengan kelengkapan yang cukup.


Apa yang bestnya kat sini, mereka mempunyai private beach yang sangat bersih. Dan apa yang lebih penting Berjaya Tioman Resorts, Pulau Tioman ni sangat dekat dengan Pulau Rengis, yang menjadi salah satu lokasi snorkelling dan diving paling popular di Pulau Tioman ni.


Untuk pengetahuan korang semua, setiap tahun Berjaya Tioman Resorts, Pulau Tioman akan menganjurkan satu program CSR menjaga habitat laut yang diberi nama Tioman Island Conservation Day (TICD). Program ini dikatakan telah bermula sejak tahun 2010 lagi.


TIOMAN ISLAND CONSERVATION DAY 2017 (TICD 2017)

TICD ialah aktiviti CSR tahunan yang telah mendapat sokongan penuh yang berterusan dari PADI Project Aware, dive centres, dan beberapa kumpulan divers dari beberapa buah negara termasuk Singapura. Ini merupakan satu usaha yang patut dipuji demi berbakti kepada alam sekitar dan masa depan yang lebih cerah dan demi kebaikkan generasi seterusnya.


Misi pada tahun ini adalah mengekalkan keindahan laut, dan alam sekitar di Pulau Tioman. Misi ini melibatkan seramai 130 orang divers dari Malaysia dan Singapore. Selain dari itu, lebih kurang 30 orang dari pihak media dan sponsor.


Dengar khabar parameter kawasan projek TICD pada tahun 2017 ni telah diperluaskan bagi memulihara corals dan hidupan laut lain dengan meneggelamkan dua unit coral nursery table dan lima unit struktur coral. Lima struktur coral tersebut adalah terdiri dari satu unit berbentuk piramid, satu unit tiang gol bola sepak, dan 3 unit coral structure bersaiz kecil.


GOTONG-ROYONG MEMBINA CORAL STRUCTURE | Memandangkan kami tidak berpeluang untuk menjadi sebahagian dari divers untuk membantu menurunkan coral structure tersebut ke dalam laut, kami telah diberi peluang untuk turut serta dalam membantu membina coral structure tersebut sebelum ianya sedia untuk diturunkan ke laut.



Kalau korang nak tahu, fungsi coral nursery table dan coral structure yang kami buat ni adalah bertujuan untuk menyokong pertumbuhan dan pembiakkan lebih banyak coral reefs di dalam laut. Apa yang menariknya, beberapa hari sebelum TICD2017 berlansung pihak Berjaya Tioman Resorts juga telah menenggelamkan struktur sebuah bas sebagai salah satu usaha untuk menjadikan tempat habitat baru hidupan laut seperti menggalakakn pertumbuhan corals dan menarik minat hidupan laut lain ke situ.


20 orang penyelam telah berganding bahu dalam usaha letak struktur bas lama ni, dan ianya telah diletakkan di dasar laut berhampiran tukun coral yang ada iaitu cuma 200 meter dari Berjaya Tioman Resort Dive Centre. Kami juga difahamkan bahawa, material besi pada struktur bas ni memang sesuai untuk membiakkan lebih banyak corals terutamanya yang jenis slowgrowing. Bergantung kepada spesis, kadar pertumbuhan paling perlahan ialah 0.2 hingga 1.0 inci setiap tahun manakala untuk spesis yang jenis tumbuh cepat pulak sekitar 1.0 hingga 8.0 inci setiap tahun.


kredit photo : Tian Chad

kredit photo : Tian Chad

Selain dari itu, kami difahamkan bahawa para diver juga turut melalukan misi pembersihan di dasar laut. Ini adalah untuk mengelakkan barangan dan sampah sarap wujud di dasar laut dan menganggu pertumbuhan habitat sebenar laut. *dan hal ini sangat merunsingkan kerana banyak haiwan laut terjejas kerana sampah sarat ini.


GOTONG-ROYONG MEMBERSIHKAN KAWASAN PANTAI | Kami juga turut serta menjalankan aktiviti pembersihan di sekitar kawasan Hotel Berjaya Tioman terutama sekali di sekitar kawasan berhampiran laut bagi memastikan tiada sisa sampah yang ditinggalkan dalam misi memelihara keindahan dan kebersihan alam sekitar. Walaupun pantai nampak bersih, masih ada lagi sisa-sisa sampah terutama plastik yang tersesat dibawa ombak. Insyaallah dengan adanya usaha yang kecil ni dapat memberi manfaat pada hidupan laut dan keturunan kita pada masa akan datang. 

kredit photo : Tian Chad

AKTIVITI MENANAM POKOK KELAPA | Selain dari melakukan aktiviti membersihkan pantai, kami juga diberi peluang untuk menanam pokok kelapa di sekitar kawasan Hotel Berjaya Tioman. Aktiviti ini adalah dalam usaha menghijaukan bumi dan secara tak lansung dapat memelihara dan memulihara alam sekitar. Sebanyak 40 buah pokok kelapa telah berjaya ditanam.

kredit photo : Tian Chad

MALAM GALA TICD 2017 | Malam terakhir kami diraikan jamuan BBQ di Malam Gala TICD 2017 sambil dihiburkan dengan persembahan tarian kebudayaan oleh pelajar sekolah, lucky draw dan karaoke. Hadiah lucky draw memang sangat lumayan okay. Dengar cerita diorang berhibur, karaoke sampai kepagi.

kredit photo : Tian Chad

SNORKELLING DI PULAU RENGGIS | Hari terakhir sebelum kami bertolak pulang ke Kuala Lumpur sempat melakukan aktiviti snorkelling di sekitar Pulau Renggis. Coral kat sini memang sangat cantik. *hati-hati jangan sampai ada yang terpijak akau membunuh coral-coral ni. Tidak hairanlah kalau ada yang mengatakan bahawa Pulau Tioman ni merupakan salah satu Pulau yang tercantik.

kredit photo : Sheril

Kalau ke Pulau Tioman, saya sarankan untuk korang menginap di Berjaya Tioman Resort ni. Apa yang boleh saya katakan bahawa, harga bilik mereka sangat berbaloi dan ianya sangat privacy. Sangat sesuai untuk percutian keluarga atau bulan madu bersama yang tersayang.


Terima kasih saya ucapkan kepada pihak penganjur (Berjaya Tioman Resort) kerana telah membuka peluang untuk saya sama-sama dalam melaksanakan misi memelihara alam sekitar dan hidupan laut ini. Diharap usaha ini tidak terhenti disini sahaja dan akan berterusan untuk selama-lamanya. Terima kasih juga untuk para penaja TICD 2017 tahun ini, iaitu Cosway Malaysia, Victorinox Swiss Army Timepieces Malaysia, RadioShack Malaysia, Julie's Biscuits, Kenny Rogers Roaster Malaysia, Tourism Malaysia dan Cataferry Sdn Bhd. Saya berharap akan berpeluang lagi untuk misi TICD yang akan datang.

Share:

Tuesday, November 07, 2017

MAJLIS RAMAH MESRA BERSAMA DUTA MAYDAN


Maydan merupakan satu jenama baru produk penjagaan diri yang baru sahaja establish pada pertengahan tahun ini. Apa yang menariknya berkenaan jenama ini, walaupun masih baru mereka mempunyai 3 orang duta yang cukup dikenali di Malaysia. Siapa tak kenal kalau saya petik nama Elfira Loy, Fattah Amin dan Fazura. Setiap dari mereka ni mempunyai kelebihan tersendiri dan mempunyai persamaan sebagai selebriti dan usahawan muda.

Maydan, sebuah jenama rangkaian produk kecantikan dan kesihatan terbaru melancarkan tiga produk asas penjagaan diri merangkumi perawatan dalaman dan luaran untuk gaya hidup masakini. Dua produk dari rangkaian penjagaan rambut Syampu dan Pelembab Rambut Strawberry Smoothies dan makanan tambahan tablet Q-Tab, serta untuk penjagaan wajah, Lock It Hydrating Serum.
Fattah Amin merupakan duta bagi Syampu dan Pelembab Rambut Strawberry Smoothies  iaitu produk penyelesaian untuk masalah rambut bercabang, gugur, kering, nipis, kusut dan berkelemumur.  Produk ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan. Nur Fazura pula dipilih sebagai duta produk Q-Tab yang bagus untuk rambut, malah boleh merawat  masalah kuku dan kulit kerana mengandungi kandungan protein N-Acetyl Cystein Collagen. Pelakon Elfira Loy pula diangkat sebagai duta produk Lock It Hydrating Serum satu produk yang dirumus khas dari aloe vera, timun dan asid hyaluronic yang merawat kesan penenuaan. Selain itu ia juga memberi kelembapan tambahan kepada kulit wajah. merawat sel-sel kulit mati dan menghilangkan kesan jerawat.


Setiap rangkaian produk Maydan telah dihasilkan dari sumber alam semulajadi seperti stawberi, acai beri, delima, timun, aloe vera serta pati minyak buah kelapa dan zaitun. Rangkaian produk Maydan boleh didapati secara eksklusif dari senarai pengedar yang sah Maydan.

MAJLIS RAMAH MESRA BERSAMA DUTA MAYDAN



Pada ahad (5/11/2017) yang lepas, Maydan telah melansungkan Majlis ramah mesra bersama duta-duta mereka iaitu Elfira Loy, Fattah Amin dan Fazura di Pusat membeli belah Melawati (Melawati Mall). Majlis dimulakan dengan perasmian oleh pengasas dan pemilik Maydan sendiri iaitu Pn. Maya Hamdan dan Pn. Dana Hamdan. Tahniah saya ucapkan diatas kejayaan mereka dalam penghasilan produk penjagaan diri yang berkualiti ini.


Selepas itu, majlis diteruskan dengan sesi bersama duta Elfira Loy Elfira Loy sendiri turut berkongsi beberapa sebab kenapa produk Maydan ini patut dimiliki oleh orang ramai, dan antara salah satu sebabnya adalah kerana beliau sendiri juga turut menggunakan produk dari Maydan terutama  produk Lock It Hydrating Serum . Selain dari itu, banyak tip kecantikan lain telah beliau kongsikan kongsikan bersama peminat yang hadir semasa majlis tersebut.


Selain majlis perasmian Maydan dan sesi Meet & Greet bersama Duta Maydan, pihak Maydan membuka booth jualan kepada orang awam. Apa yang menarik untuk event kali ini, setiap pelanggan yang membeli mana-mana produk Maydan akan mendapat Syampoo Maydan secara percuma. Bukan itu je, setiap pelanggan akan berpeluang untuk bergambar dan selfie dengan Duta Maydan iaitu Elfira Loy, Fattah Amin dan Fazura.


Untuk maklumat lanjut mengenai produk dan akiviti mereka, korang boleh terus layari  laman sesawang www.maydankl.my atau Instagram mereka di www.instagram.com/maydan.official dan Facebook www.facebook.com/maydan.official

Share:

Monday, November 06, 2017

TARIKAN TERBARU 2017 DI LOST WORLD OF TAMBUN


Selepas memperkenalkan kemudahan Glamping beberapa bulan yang lalu, kini Lost World Of Tambun telah menaiktaraf keunikan glamping mereka dengan Glamping terapung (Glamping di atas air) di Tasik Boga (Boga Lake) berhampiran dengan tapak glamping lama. Seperti glamping lain yang mereka ada, Glamping terapung ini juga boleh memuatkan sehingga 4 orang dewasa (jumlah max selesa) dalam satu masa.


Dari segi kelengkapan dan kemudahannya juga sama seperti glamping yang ada di daratan. Ada 1 katil queen dan 2 katil single, kipas, meja kecil, cermin, toiletries (kecuali berus gigi dan ubat gigi), ampaian dan juga kerusi meja di luar khemah untuk bersantai-santai. Bahagian dalam khemah juga besar dan selesa dilapik dengan carpet manakala bahagian luar pula dilapik dengan rumput tiruan.



HIPPO KINGDOM

Selain dari itu, LWOT juga baru saja memperkenalkan tarikan terbaru mereka yang tidak jauh dari tapak glamping iaitu Hippo Kingdom. Tarikan utama di dalam Hippo Kingdom ini sudah semestinya seekor badak atau nama saintifiknya Hippopotamus yang diberi nama Juwita.


Juwita akan banyak menghabiskan masanya berendam dalam air dan hanya akan muncul di permukaan air seketika untuk menyedut udara sahaja. Ruangan bawah air (underwater view) ini merupakan yang pertama dibina di Malaysia bagi memudahkan pengunjung untuk melihat Juwita dengan secara lebih dekat.


Selain dari Juwita si badak air, kami juga berpeluang melihat beberapa haiwan lain seperti buaya, Hyenas (dubuk), flamingo dan emu. Dan apa yang lebih menarik, kami berpeluang untuk mendekati sekumpulan rusa yang cukup jinak berkeliaran tanpa batas kandang untuk diberi makan.



POWER BREAKFAST DI WETLAND

Bagi korang yang menginap di hotel ataupun glamping di LWOT ni, apa kata untuk sarapan pagi yang cukup unik di Wetland. Pakej sarapan pagi ini dipanggil sebagai "Power Breakfast at Wetland". Untuk pengetahuan korang, "Power Breakfast at Wetland" ini juga merupakan tarikan terbaru yang mereka perkenalkan di LWOT.


Pengalaman sarapan pagi dikelilingi tumbuhan hijau ni sangat best!! Tenang, redup, segar ditambah pula dengan sarapan yang cukup sihat untuk tubuh badan kita. Pakej Power Breakfast at Wetland ini boleh di buat atas permintaan. Apa yang saya boleh katakan, lokasi ini cukup cantik dan best untuk laksanakan majlis tertutup (private function).


Seperti di restoran atau cafe biasa, penyediaan masakan sarapan pagi korang akan dibuat secara lansung oleh chef yang bertugas di sini.


TARANTULA ALLEY


Berlokasi tidak jauh dari lokasi "Breakfast at Wetland" anda boleh meneruskan penerokaan ke dunia labah-labah iaitu Tarantula Alley. Lokasi Tarantula Alley ini dibuat seolah di habitat sebenar tarantula iaitu di tempat yang berbatu.


Bagi mereka yang gemar menonton filem barat pasti biasa dengan labah-labah jenis ini. Tarantula juga mempunyai beberapa jenis dan jangan terkejut jika saya katakan disini ada seekor tarantula yang dijumpai di Malaysia.


Apa yang saya boleh katakan, LWOT merupakan sebuah taman tema yang tidak pernah berhenti dengan tranformasinya. Setiap kali saya ke sini, mesti ada sesuatu yang baru cuba mereka perkenalkan. Jika dulu ianya hanya dikenali dengan taman tema air yang biasa, ia dimajukan lagi tarikan hot spring dan spa, dan kini pula dengan tarikan-tarikan yang saya nyatakan di atas ni.


Tidak ada sebab lagi kalau ada diantara kamu untuk mengatakan bahawa LWOT ni tidak berbaloi untuk dikunjungi. Jadi apa tunggu lagi, bawa keluarga dan kawan-kawan korang untuk bercuti dan merasai sendiri penerokaan sebenar di Lost World Of Tambun.

Sumber photo : www.dikbee.com


Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive