Tuesday, May 14, 2019

RESIPI MENU YANG SESUAI UNTUK BERBUKA PUASA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat korang semua. Untuk artikel kali ni saya nak kongsikan dengan korang resipi-resipi mudah dan terbaik yang korang boleh cuba untuk menu buka puasa korang yang dikongsikan oleh rakan-rakan blogger kita. Jadi untuk resipi-resipi berbuka puasa yang terbaik, korang boleh tekan pada link-link di bawah ni.

Amacam, best tak menu-menu diorang? Jadi apa tunggu lagi, dah boleh ke dapur tu untuk cuba resipi menu-menu untuk berbuka ni. 

Monday, May 13, 2019

TIPS PILIH BUAH DURIAN | CARA BELI DURIAN YANG BAGUS
Buah Durian_ sumber photo remaja.my

Mesti ramai diantara kita peminat tegar durian kan? Kalau saya nak kata minat tu tidak la, tapi nak makan tu boleh. Untuk pengetahuan korang, buah durian ni mempunyai banyak jenis ada D101, D24, Raja kunyit, Durian Udang Merah dan banyak lagi. Jadi setiap jenis berlainan size, kulit dan juga harga yang berbeza.

Memandangkan ramai kat luar sana tak tahu cara untuk memilih buah durian yang bagus semasa nak beli, article kali ni saya nak kongsikan dengan korang berkenaan TIPS PILIH DAN BELI BUAH DURIAN.

1)Lihat Tangkai

Durian yang elok adalah durian yang masak dan jatuh dari pokok secara natural. Durian yang jatuh dari pokok, tangkainya akan bergerigi. Jika tidak, ia kemungkinan durian yang sudah dipetik sebelum ia masak dan disimpan terlebih dahulu.

Nak tahu isi tebal atau tidak? Korang kena cungkil kulit tangkainya dengan kuku, jika ianya terasa tebal, maka isi dalamnya juga Insyaallah tebal. Nak tahu isi kuning atau tidak? Korang tengok dibahagian dalam kulitnya. Jika kuning maka isinya juga turut berwarna kuning.

Tapi berhati-hati ya, ada juga sesetengah penjual mencelup durian dalam pewarna kuning untuk memastikan tangkainya berwarna kuning.

2) Lihat Duri Durian

Sekiranya kulit berduri jarang dan besar-besar, maka durian itu berisi padat. Jika duri durian itu kecil dan berjarak dekat, isi durian itu pasti lembik dan kurang padat. 

3) Lihat Kulit Durian

Jangan pilih yang sudah retak atau durian yang sudah pecah di hujungya. Ini kerana, durian yang sudah pecah kebanyakannya sudah tidak elok dan berasa masam. Tapi, durian ini sesuai untuk dijadikan sebagai tempoyak.

4) Pilih Yang Ringan

Kenapa pula harus memilih durian yang ringan? Ini adalah kerana, durian yang berat kebiasannya masih mentah, ataupun isinya sudah berair , busuk dan sudah tidak elok lagi.

5) Goncangkan

Pegang buah durian dengan meletakkan kedua tapak tangan pada buah durian , pegang dengan erat dan goncang perlahan-lahan. Jika korang dapat merasakan getaran kecil, ia bermakna isi durian itu matang dan kering. Isi yang kering ini akan terpisah dari kulit durian , manakala isi yang lembab, lunak, berlemak akan melekat pada dinding kulit durian. Ini tips untuk memilih isi durian yang berkualiti

6) Pilih yang ada 5 pangsa

Apa itu pangsa? Korang lihat dari permukaan kulit durian, ia kelihatan garis dari bahagian atas sampai bahagian bawah. Durian yang bagus dan elok, ada 5 pangsa dan isinya lebih banyak berbanding durian lain yang mempunyai 6 pangsa atau lebih. 

7) Pilih yang Bulat

Durian yang bentuknya bulat bermkasud isinya besar dan banyak. Durian yang berbentuk bujur pula kebiasannya mempunyai isi sedikit sahaja. Durian berbentuk lonjong pula isinya lebih manis dan sedap. 

9) Cium Bau Durian

Kenapa harus cium? Ini kerana, durian yang berbau kuat kemungkinan buahnya besar, manis dan matang. Jadi nak pilih durian, kena cium bau durian tu dulu tau! Kalau tiada bau, durian itu mungkin masih belum masak dan isinya sudah masuk angin. Bila masuk angin, isi akan jadi tawar hambar.

Sekian saya perkongsian saya berkenaan TIPS PILIH DAN BELI BUAH DURIAN . Sumber artikel ini adalah dari forum Cari.

Sunday, May 12, 2019

ALIF SATAR ft RAIHAN | SESUNGGUHNYA 2019 TRENDING DI YOUTUBE

Alif Satar, Raihan - Sesungguhnya2019 (Official Muzik Video)
  • Composed by Nazrie Johanie 
  • Lyrics by Nazrie Johanie 
  • Produced by The Locos Recorded, Mixed and Mastered by Taja (Archive Studio)

Sebenarnya hati ini cinta kepada Mu
Sebenarnya diri ini rindu kepada Mu

Tapi aku tidak mengerti
Mengapa cinta masih tak hadir
Tapi aku tidak mengerti
Mengapa rindu belum berbunga

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu

Namun cinta takkan hadir
Namun rindu takkan ber bunga

Kucuba menghulurkan
Sebuah hadiah kepada Mu
Tapi mungkin kerana isinya
Tidak sempurna tiada seri

Kucuba menyiramnya
Agar tumbuh dan berbunga
Tapi mungkin kerana airnya
Tidak sesegar telaga kautsar

Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langit Mu

Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmat Mu
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada Mu
Moga ku tahu
Syukurku adalah milik Mu


Saturday, May 11, 2019

RESIPI MUDAH KARI AYAM KENTANG US LEBARAN


Assalamualaikum kepada semua pembaca blog saya. Jarang sekali saya kongsi dalam article saya berkenaan dengan resipi masakan sebab saya ni bukan yang jenis pandai memasak. Tapi kadang-kadang tu kena jugak belajar kalau nak berjimat kan.

Tanpa membuang masa, untuk artikel kali ni saya nak kongsi dengan korang cara untukmemasak Kari Ayam yang cukup mudah. Apa yang specialnya resipi saya nak kongsi hari ni adalah saya menggunakan Kentang US. Ramai sangat kawan-kawan saya suggest untuk guna Kentang US ni kalau nak memasak. Kata mereka, kentang ni bukan sakat sedap ianya lembut dan mudah untuk di handle. Bukan itu sahaja, Kentang US ni jugak besar dan gebu-gebu tau.


Memandangkan kita dah dalam bulan puasa dan raya bakal tiba tak lama lagi, ada baiknya saya kongsi menu mudah untuk korang buat untuk jamu tetamu di hari raya nanti. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara memasak KARI AYAM KENTANG US LEBARAN ni.


BAHAN-BAHAN : 
  • Ayam - dua belah paha potong sederhana.
  • 1 biji ubi kentang - belah 4 (Kentang US)
  • Santan 1/2 kotak
  • Garam
  • Gula
  • Penambah perisa 
BAHAN KISAR/ TUMBUK 
  • 1 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia 
BAHAN TUMIS 
  • 4 sekawan - pelaga, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang (Serba 3 semuanya kecuali kayu manis ambil setengah batang saja)
  • 1 biji bawang merah ( hiris nipis)
  • 1 ulas bawang putih ( hiris nipis )
  • 1/2 inci halia ( hiris nipis )
  • 2 tangkai daun kari 
PASTE REMPAH 
  • 3 sudu besar rempah kari + bahan tumbuk/kisar tadi + air sedikit. Kacau sebati. 


CARA MENYEDIAKANNYA :
  1. Panaskan minyak cukup untuk menumis bawang dan rempah nanti.
  2. Masukkan bahan tumis. Saya masukan semua sekali gus. Kacau hingga bau harum.
  3. Masukkan paste rempah. Kacau hingga garing. Guna api perlahan dan kacau jangan sampai hangus. Nanti gulai rasa pahit.
  4. Sesudah rempah naik minyak, masukkan ayam dan gaul sebati. Masukkan air sedikit dan kacau.
  5. Masukkan kentang dan kacau sekejap.
  6. Masukkan santan dan kacau. Masukkan air.
  7. Perlahankan api semula dan biar hingga pecah minyak.
  8. Apabila sudah pecah minyak, bolehlah angkat dan hidang dengan roti jala. 

Amacam, ok tak resipi saya ni? jangan baca je tau, korang boleh cuba sendiri resepi ni. Dan jangan lupa untuk guna Kentang US tau, nanti korang sendiri akan tahu bertapa bestnya kentang ni. Apapon selamat mencuba dan selamat berpuasa.

Friday, May 10, 2019

PENGALAMAN MENDAPATKAN SEMULA SIJIL SPM YANG HILANG


Kehilangan dokumen penting seperti Sijil SPM adalah cukup merisaukan aku berbanding dari sijil sijil sekolah lain seperti PMR ataupun UPSR. Nak pula sekarang ni saya dah berhenti kerja dan bakal mencari kerja baru. Teringin juga nak cuba nasib dalam penjawat awam, mungkin sebagai seorang guru atau pasukan beruniform? hehe. Kalau interview dalam company swasta diorang tak pandang sangat sijil SPM ni. Tapi kalau untuk mohon sebagai penjawab awam dah jatuh wajib sijil SPM ada dalam file selain dari RESUME korang.

Jadi nak tak nak memang kena buat jugalah kan! Orang kata ada dua cara nak dapatkan balik salinan sijil SPM yang hilang. Cara pertama kena ke kaunter Lembaga peperiksaan kat Putrajaya, dan cara kedua pula melalui pos. Memandangkan tempohari ada kerja di Kuala Lumpur, sempat juga luangkan masa sekejap ke Putrajaya untuk memohon salinan sijil SPM yang dah dihilangkan.


LANGKAH PERMOHONAN SALINAN SIJIL PEPERIKSAAN


  • Permohonan melalui kaunter Lembaga Peperiksaan, Putrajaya
  • Pemohon hendaklah mengisi borang LP/SIJIL/Pin 1/96a yang boleh didapati di Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan (LP) di Aras Bawah, Blok E11, Kompleks E, Putrajaya ATAU memuat turun denganBORANG PERMOHONAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN
  • Pemohon yang hadir sendiri ke kaunter perlu menunjukkan dokumen pengenalan diri sebagai bukti semasa membuat Permohonan Salinan Keputusan Peperiksaan.
  • Sekiranya pemohon tidak dapat hadir, pemohon boleh melantik wakil secara bertulis yang terdiri dari ahli keluarga terdekat.
  • Wakil yang dilantik perlu membawa bersama Surat Pelantikan Wakil yang ditandatangani oleh pemohon beserta salinan kad pengenalan pemohon yang telah disahkan. (Untuk muat turun surat perlantikan boleh dapatkan di dalam borang permohonan keputusan peperiksaan)
  • Permohonan melalui orang perseorangan tanpa Surat Pelantikan Wakil, agen atau syarikat tertentu tidak dibenarkan
  • Bayaran proses sebanyak RM30.00 (Ringgit: Tiga puluh sahaja) dikenakan bagi setiap salinan pernyataan keputusan peperiksaan dan boleh dibayar secara tunai di kaunter.


PERMOHONAN MELALUI POS

Permohonan melalui pos hendaklah disertakan bersama-sama dokumen berikut :
  • Borang permohonan LP/SIJIL/Pin 1/96a (seperti pemohon melalui kaunter LP)
  • Salinan kad pengenalan pemohon
  • Wang Pos (Postal Order), Kiriman Wang (Money Order) atau Draf Bank (Bank draft) atas nama PENGARAH PEPERIKSAAN bernilai RM 30.00. (Cek persendirian tidak diterima).

PENGALAMAN SENDIRI

Procedure yang cukup mudah ya kawan-kawan. Just pergi ke Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan (LP) di Aras Bawah, Blok E11, Kompleks E, Putrajaya dan isi borang berkenaan. Kalau muskil nak isi borang mana boleh tanya di kaunter pertanyaan. Ada sorang kakak beruniform pegawai keselamatan akan bantu korang.


Lepas je isi borang korang boleh ambil nombor giliran, dan tunggu sehingga nombor korang dipanggil. Ada tiga (3) kaunter yang korang akan tempuhi. Yang pertama kaunter semakan, kat sini korang kena bagi borang yang telah korang isi beserta kad pengenalan korang. Jika ada bahagian dalam borang tu korang tak dapat nak isi especially bahagian nombor angka giliran peperiksaan tu korang lupa, just tinggalkan je. Nanti akak yang jaga kaunter semakan tu akan kata, 

❝ tak apa adik jangan risau ya, cukup ada nombor ic adik je

Haaa... kan best kalau semua akak gomen yang jaga mana-mana kaunter tu berperangai macam akak akak kat Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan ni. Jadi, selepas selesai urusan semakan dia akan minta kita tunggu untuk dipanggil oleh kaunter kedua iaitu kaunter pembayaran. Jadi sediakan RM30 untuk satu salinan ya. Bila dah selesai bayar kita kena tunggu lagi untuk ke kaunter tiga iaitu kaunter pungutan sijil. Akak-akak yang jaga kaunter ni semua nampak garang, tapi layanan diorang alahai bagus, sopan dan boleh dipuji lah. 

Nampak macam rumit kan, tapi korang tak perlu risau sebab prosedure ni sekejap je tak sampai 10 minit pun dah setel. Sijil tu nanti dia siap bagi bersampul lagi. Jadi balik boleh simpan elok-elok jangan bagi hilang dah. hehe

Terima kasih kerana baca artikel berkenaan PENGALAMAN MENDAPATKAN SEMULA SIJIL SPM YANG HILANG ni. Jika rasa bermanfaat, sudilah kiranya share di facebook korang. ☺


Thursday, May 09, 2019

SENARAI LOKASI BERBUKA PUASA 2019 MENGIKUT NEGERI

Sedar tak sedar dah berapa hari kita berada di bulan Ramadan yang mulia ni. Untuk artikel kali ni saya nak kongsikan dengan korang Senarai Lokasi Berbuka Puasa 2019 Mengikut Negeri yang korang boleh pergi untuk berbuka bersama keluarga ataupun rakan-rakan.

KUALA LUMPUR 
SELANGOR
  • Hotel Summit Subang (BUFET)
  • Me'nate Steak Hub (BUFET)(SET MENU)
  • Lugar De La Boda Puchong (BUFET)
  • Laman Kayangan Shah Alam (BUFET)
  • Hotel Tenera, Bangi (BUFET)
  • Hotel Shah's Village (BUFET)

PUTRAJAYA
PAHANG
PULAU PINANG
APLIKASI NGO NEGARAKU : PROGRAM BUY & SAVE, CSR DAN SMART PARTNERSHIP

Pada minggu lepas saya sendiri telah berpeluang menghadirkan diri di Majlis pelancaran Mobile App NGO Negaraku yang telah berlansung di Hotel The Royal Widad @ Residency UTMKL.

APLIKASI NGO NEGARAKU

Mobile App NGO Negaraku ini merupakan satu inisiatif NGO dengan kerjasama pihak Swasta yang berurusan sebagai Syarikat Social enterprise ke arah melebarkan kesepakatan dan kerjasama antara Badan-badan bukan Kerajaan seperti NGO, Koperasi dan Yayasan.

Gabungan ini dibuat menerusi kecanggihan teknologi dan ianya dijayakan secara tertutup dan khusus untuk Ahli-ahli NGO yang berdaftar di bawah Aplikasi NGO Negaraku. Penggunaan Aplikasi NGO Negaraku ditawarkan secara PERCUMA bagi memastikan semua NGO akan dapat berfungsi dan bergerak maju ke hadapan mengikut keperluan dan situasi semasa.

BUY & SAVE I CSR I SMART PARTNERSHIP.


Menerusi Aplikasi ini pelbagai Program diperkenalkan dan induk kepada Program ini adalah BUY & SAVE.
  1. Buy & Save, CSR, Smart Partnership ini adalah inisiatif terbaru yang diperkenalkan untuk membantu pelajar khususnya di IPTA dan IPTS bagi mendapatkan produk dan barangan dengan harga jimat.
  2. Program ini sedang mengumpul penyertaan syarikat-syarikat pembekal termasuk GLC untuk bersama menjayakannya melalui penawaran produk dan barangan yang sesuai dengan harga penjimatan sebenar.
  3. Produk dan barangan yang diperolehi dari pembekal melalui belian pukal atau jaminan belian akan ditawarkan kepada Pelajar dan keuntungan dari hasil tersebut akan dikongsi.
  4. Melalui kaedah ini Pelajar akan dapat berjimat dan pihak NGO Negaraku akan dapat menyelia platfom ini secara berterusan.
  5. Untuk manafaat berganda, maka lebihan hasil yang diperolehi oleh pihak NGO Negaraku dari penjualan produk akan dikembalikan kepada Pelajar melalui sumbangan CSR.
  6. CSR ini akan memastikan Pelajar yang tidak berkemampuan akan turut beroleh manfaat.
Aplikasi NGO Negaraku ini dapat membantu dan memastikan NGO dan Ahli-ahlinya bergerak selari dan seiring dengan teknologi terkini. Penglibatan dan penyertaan syarikat pembekal termasuk GLC adalah kunci bagi menjayakan Program ini. Pulangan dan perkongsian dari belian pukal akan memastikan pembeli dapat berjimat dan Program CSR diperluaskan.
RESIPI TERBAIK SALTED EGG BUTTER CHICKEN DI JIBRIL SS15

Artikel kali ni saya nak share dengan korang sebuah restoran especially untuk mereka-mereka yang kat luar sana tu yang gemar dan suka akan menu yang berasaskan salted egg. Saya sendiri memang tidak pernah terfikir untuk ke sini kerana nama restoran ini sendiri agak pelik didengar buat pertama kali. Kalau korang nak tahu, restoran yang saya maksudkan ni adalah Jibril Lounge yang terletak di SS15.