Cinta Hati

Thursday, April 17, 2014

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN | Afgan Diserbu Peminat

Share it Please
Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
AFGAN di Malam SECRETARIES WEEK@PICC - foto PICC
Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC | Afgan Diserbu Peminat | Tergesa-gesa selepas balik kerja kerana nak bersiap untuk ke Putra International Convention Center (PICC). *untuk apa ya? Malam nie dinner bersama para-para setiausaha di majlis Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC . Malam ni juga akan menampilkan AFGAN iaitu penyanyi muda dari seberang Indonesia.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Sapphire Table RM888 [klik]
PUTRAJAYA INTERNATIONAL CONVENTION CENTER (PICC)Bermula pada tahun ini iaitu 2014, PICC telah mengambil peluang untuk mengadakan jamuan makan malam untuk meraikan Minggu Setiausaha 2014. Program ini adalah salah satu usaha berterusan PICC untuk menjadikan fasiliti dan lokasi mereka lebih aktif, bernilai komersial serta kompetetif. Acara ini juga dikatakan telah mendapat kerjasama dari Perbadanan Putrajaya.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
foto PICC
Dengan kemudahan bertaraf antarabangsa yang mereka ada,ia akan menjadikan PICC sebagi sebuah lokasi acara yang menjanjikan sesuatu kelainan dan kemeriahan yang terbaik. *jom jalan-jalan kat PICC




Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Noryn Aziz foto Todak Merah
Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICCPersembahan malam semalam telah dibuka dengan persembahan nyanyian daripada penyanyi, Noryn Aziz iaitu artis jemputan 'live' pada malam ini. Beliau telah menyampaikan 5 buah lagu untuk penonton yang hadir.

Lima buah lagu tersebut adalah Natural Woman, Medley (Rolling In The Deep dan Set Fire To The Rain), Tinta Putih, Cinta Sejati dan Medley ( Happy dan You To Me Are Everything). 

Penyanyi yang pernah memenangi 3 butir pingat emas di ‘World Championships of Performing Arts 2008’ (WCOPA)  di Los Angeles, Amerika Syarikat ini sangat hebat dan telah memukau penonton walaupun dia kini sedang hamil 4 bulan. *bawa handbag katanya. eh huhu.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Noryn Aziz bersama peminat foto Todak Merah
Majlis yang diacarakan oleh Kuah Jenhan itu juga berselang seli dengan sesi cabutan bertuah buat para hadirin. *ok fine.. nampaknya tak ada rezeki MY malam ni.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Afgan foto Todak Merah
Kemunculan AFGAN pada malam itu memang sangat dinanti-nantikan oleh peminatnya. Malah ada diantara peminat fanatiknya sanggup untuk datang dari jauh semata-mata untuk bersemuka dengan artis hebat itu.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
peminat mengambil peluang untuk berselfie dengan Afgan foto Todak Merah
Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Layanan Afgan kepada peminat ketika menyampaikan lagu foto Todak Merah
Di awal kemunculan AFGAN di atas pentas telah menunjukkan satu aura yang sangat luar biasa, apabila peminat-peminat beliau mula meninggalkan meja makan dan ke hadapan pentas. Ada yang mengambil peluang untuk naik ke atas pentas dan bergambar bersama AFGAN walaupun ketika masih beliau sedang menyanyi.

Malah ada peminat yang mengambil peluang mencium pipi AFGAN selepas bergambar. *huh berpeluh-peluh, haha. fanatik..fanatik.


Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Afgan bersama kak Sofie foto Todak Merah
Pada malam itu AFGAN telah muncul dengan lima buah lagu iaitu seperti Pesan Cinta, Jodoh, Panah Asmara, Bawalah Cinta dan Terima Kasih Cinta.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
MY bersama Afgan foto Todak Merah
*eh menyempat kan. hahahha. Bila dia dok pusing-pusing dekat meja makan tu, apa lagi bangun mintak ambik gambar la kan. Nak jumupa AFGAN ni entah bila lagi. Satu shoot pun dah ok untuk dijadikan kenang kenangan kat Majlis Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC ni. *krik krik krik kepada peminat-peminat dia kat luar sana mohon ambik tisu kesat air mata kejelousan . eh ahahha.

Makan Malam SECRETARIES WEEK@PICC Bersama AFGAN
Sesi Autograf foto PICC
Bila dah selesai semua, sesi ambil autograf pulak kan. *MY tak ambik pun, bagi peluang kat peminat-peminat dia yang lain

Artikel Berkaitan : 


[Continue reading...]

Tuesday, April 15, 2014

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan | Destinasi Percutian Keluarga

Share it Please
FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Mendekati Alam Semulajadi - kredit foto FarmInTheCityMalaysia
FARM IN THE CITY, Seri Kembangan | Destinasi Percutian Keluarga | Beriadah dihujung minggu bersama keluarga adalah sesuatu yang menyeronokkan. *tak tahu nak pergi mana? Okay, destinasi yang MY nak kongsikan dengan korang kali ni adalah destinasi percutian keluarga. *tapi tak bermakna yang tak ada keluarga tak boleh pergi. Korang nak pergi alone pun boleh hehe.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
pintu masuk Farm In The City
*dimana ya? Ha di tengah-tengah kesesakan kota raya. Di FARM IN THE CITY, Sri Kembangan .  *Ha korang jangan terkejut.


FARM IN THE CITY adalah satu konsep unik yang telah menggabungkan unsur-unsur hidupan liar dan alam semula jadi yang ditetapkan dalam persekitaran sebuah taman pemuliharaan. Direka untuk menyerupai suasana sebenar Kampung di Malaysia dan memberi peluang kepada golongan muda dan tua untuk mendekati dengan haiwan dan tumbuhan yang kebanyakannya kita hanya mengenalinya melalui TV atau buku.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
kaunter tiket
Berikut merupakan harga tiket yang dikenakan kepada pengunjung.
FARM IN THE CITY, Seri Kembangan

Kalau tak silap MY, diorang juga ada menyediakan tiket untuk pakage keluarga. *tapi kena double check balik huhu

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
taq yang perlu dipakai sebagai tiket untuk masuk
Kalau dah beli tiket tu, korang akan dapat taq nie. So, kena pakai kat tangan. *kalau nak pakai kat leher dikhuatiri tak muat ahhaha.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Ramai pengunjung yang datang
FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
persembahan dari burung-burung yang terlatih
Di sini juga ada show dari haiwan-haiwan terlatih seperti burung kakak tua. Ada yang boleh berlakon, ada yang boleh bercakap dan macam-macam lagi. *huh diva semua

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Kemain dia posing
Pengunjung juga boleh memberi makan, sentuh dan bermain dengan lebih daripada 100 spesies haiwan eksotik dalam jarak dekat. *serius semua haiwan-haiwan kat sini tersangat lah comel.. eiii geram nak cubit-cubit pipi.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Burung-burung yang jinak - kredit foto www.fauziaryaan.com
Kelebihan di FARM IN THE CITY  ini adalah kerana ianya berkonsepkan zoo bebas sangkar, semua binatang yang ada dibenarkan untuk berkeliaran bebas di dalam kandang khas yang juga merupakan tempat laluan pengunjung. *wah memang menyeronokkan.
FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Haiwan yang mesra dengan kanak-kanak - kredit foto www.benashaari.com
Menangkap ikan merupakan salah satu aktiviti yang dapat menarik pengunjung ke sini especially kanak-kanak. *memang meriah betol bila tengok kanak-kanak menangkap ikan. Tetiba teringat zaman-zaman kecil kat kampung culu. huhu

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
aktiviti tangkap ikan - kredit foto www.benashaari.com
Untuk pengetahuan korang  FARM IN THE CITY  ini terletak di atas tanah yang berukuran tujuh ekar,  FARM IN THE CITY  ini ini dibahagikan kepada beberapa bahagian yang akan menyediakan pelbagai jenis pengalaman untuk pengunjung. 

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Tasik yang dipenuhi dengan haiwan-haiwan yang comel -  kredit foto FarmInTheCityMalaysia
Get Up Close and Personal di Turtle & Tortoise Farm, Reptiles Cavern, Bird Aviary, Savannah, Vegetable & Fruits Farm, Pet Village, Mood's Lake, Jungle Walk, Butterfly Garden, Exhibition Hall, Pelican Quay dan lain-lain lagi. *wowo, korang kena datang dan rasainya sendiri.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
World's Smallest Species of Fox - kredit foto FarmInTheCityMalaysia
Antara haiwan yang jarang untuk kita temui disini, seperti musang ni. * wah so cute. Ada banyak lagi spesies, sepeti kanggaroo dan kambing yang di import khas dari Sri Langka. *ha teruja tak? kalau nak tengok jom datang beramai-ramai ke  FARM IN THE CITY .

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Ular sawa yang boleh disentuh dan dipegang
Kemudahan seperti kedai cenderamata, tandas dan restoran ada disediakan untuk para pengunjung.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Kemudahan yang tersedia.
Selain daripada pengalaman santai yang menyeronokkan, FARM IN THE CITY juga ada melaksanakan pelbagai program pendidikan yang mengsasarkan kepada pengunjung dari semua peringkat umur yang berpusat di sekitar tema pemuliharaan dan pemeliharaan ini. Ia adalah sebahagian daripada wawasan untuk memberitahu dan mendidik orang ramai mengenai habitat, kelakuan dan taburan geografi haiwan dalam landskap global.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan
Bersama sahabat blogger 
Terima kasih kepada pihak FARM IN THE CITY dan Virtual Malaysia [klik] kerana sudi menjemput MY untuk destinasi kali ni.

----------------------------------------------------------------------------------
Description:

Farm in the City (FITC) is an unique concept that combines the elements of wildlife and nature set in a designed environment of a conservation park.
FITC plans to become a focal point for tourism in the state by providing educational and entertaining insights into the lifestyle and setting of a Malaysian village, fruit orchard and farm with its natural plants and wildlife
It is within the FITC's aim to be more than just a public farm and petting zoo. FITC have plans to execute various educational programs targeted at school-children and people of all ages on the themes of conservation and preservation.
FITC is a park that is COMPLETELY FREE OF CAGES. All animals are allowed to roam free in special enclosures which mimic as closely as possible to their natural habitat.

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan

FARM IN THE CITY, Seri Kembangan

Untuk maklumat lanjut korang boleh ke Facebook page mereka di Farm In The City 城の农场 [klik] .

Jadi, jika korang datang berkunjung disini jangan lupa kongsikan gambar korang di instagram dan #farminthecity


[Continue reading...]

Monday, April 14, 2014

Antara si Kaya , Si Miskin dan Aku | Cara Bersyukur Atas Nikmat Allah SWT

Share it Please
Antara si Kaya , Si Miskin dan Aku | Cara Bersyukur Atas Nikmat Allah SWT
"Look upon those who are better than you in faith, and look upon those who are less than you in worldly matters. (paraphrase of a Hadith)"
Antara si Kaya , Si Miskin dan Aku | Cara Bersyukur Atas Nikmat Allah SWT | Sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik pencipta di langit dan di bumi. Dan kita merupakan sebaik-baik ciptaannya. Tetapi adakah kita sudah rasa bersyukur dengan nikmat yang telah Allah kurniakan. 

"Lihat ke ATAS (ke sesuatu hal tentang sesorang yang LEBIH Baik dibandingkanMu dalam urusan IIMAAN); dan lihat ke BAWAH (ke sesuatu hal tentang sesorang yang LEBIH Buruk dibandingkanMu dalam urusan Harta-benda / DUNIAWI)"

Benarlah, jangan kita terlalu memandang kepada yang lebih senang dari kita , sedangkan ada yang lagi susah dari kita dari segi harta benda dunia. Sesungguhnya dengan melihat ke bawah, hati kita akan lebih bersyukur dan ikhlas dengan apa yang kita perolehi. persoalannya * dimana kita?  tak salah jika MY kata kita sekarang ditengah-tengah antara mereka. Maka selalulah bersyukur supaya hati kita tidak lalai dan angkuh.

kredit foto themuslimshow [klik]

[Continue reading...]

Sunday, April 13, 2014

TEMERLOH | Bandar Ikan Patin

Share it Please
TEMERLOH | Bandar Ikan Patin

TEMERLOH | BANDAR IKAN PATIN | Masih teringat lagi buat kali pertamanya menjejakan kaki di bumi Temerloh ketika wa menjalani latihan industri di Kompleks Kraftangan Kuala Lumpur. Lawatan ke Pusat Inkubator Kraf Temerloh memberi pengenalan awal buat wa tentang keistimewaan bumi Temerloh.

*Apa yang orang cari agaknya di Temerloh nie? Apa yang biasa orang luar cuba kaitkan dengan Temerloh nie?

Temerloh adalah sebuah bandar yang terletak ditengah-tengah negara kita Malaysia. Temerloh memang terkenal dengan sinonim ikan patin-nya sejak dulu lagi. Bagi mereka yang baru berkunjung ke Temerloh atau pun dalam perjalanan ke Kuantan atau Ke Kuala Lumpur, jangan ketinggalan menikmati keenakan masakan patin tempoyak yang begitu terkenal disekitar bandar Temerloh. Terdapat beberapa buah gerai yang menjadi tumpuan orang ramai apabila tiba waktu sarapan tengahari. Terdapat beberapa buah gerai di sepanjang tepi Sungai Pahang berhampiran Petronas dan ada juga beberapa buah restoran yang menyajikan masakan ikan patin tempoyak di tengah bandar Temerloh. Dengan harganya yang berpatutan dan dengan keenakan rasa masakan kampungnya menjadikan Temerloh sebuah pusat tumpuan masyarakat tempatan dan juga pengunjung asing untuk mendapatkan sajian asam pedas ikan patin.

TEMERLOH | Bandar Ikan Patin
Pekerja kedai sedang menyediakan Ikan Pain Tempoyak untuk hidagan pengunjung

Ya tak lain tak bukan sudah semestinya keenakan masakan IKAN PATIN tempoyak yang ada di sini. Pergh begitu special dan murah kalau pandai memilih tempat. 

TEMERLOH | Bandar Ikan Patin
Ikan Patin Tempoyak ,tambah pulak budu dan ulaman pergh meleleh

Rasa rindu akan keenakan masakan IKAN PATIN tempoyak nya membawa wa sekali lagi ke Temerloh ni. Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Temerloh mengambil masa dalam 1jam 30 minit lebih tidak terasa kerana perasaan tak sabar-sabar untuk menjamu selera  IKAN PATIN tempoyak yang * pergh terbaik habaq hang

TEMERLOH | Bandar Ikan Patin
Nah sekor satu, alang-alang dah datang jauh makan biar puas kan

Agak-agak bahagian badan IKAN PATIN mana menjadi pilihan utama pengunjung? Kalau orang tua-tua kata bahagian kepala IKAN PATIN la kan. *dah kenapa pulak bahagian kepala jadi pilihan, ada isi ker? Tapi memang betol la, bahagian kepala ikan patin ni istimewa. Tambah pula di bahagian bawah dekat perut tu *Pergh.. menggigil kalau dapat . Ouch.

TEMERLOH | Bandar Ikan Patin

Korang patut ke Temerloh dan rasai sendiri keenakan masakan patin tempoyak di sana. Tapi kena pandai cari tempat lah. Terdapat beberapa buah gerai yang menjadi tumpuan orang ramai apabila tiba waktu sarapan tengahari. Terdapat beberapa buah gerai di sepanjang tepi Sungai Pahang berhampiran Petronas dan ada juga beberapa buah restoran yang menyajikan masakan IKAN PATIN tempoyak. Kedai yang basa wa singgah untuk makan IKAN PATIN ni harganya memang murah. Hanya RM 10.00 untuk bahagian kepala dan ekor. Biasanya kalau di tempat lain lebih mahal dari tu, tambah pula bahagian kepala.

Kalau nak selamat cari kedai yang ramai orang. Tu cara terbaik untuk mendapatkan tekaan awal tentang kesedapan masakan gerai tersebut. Kalau tak nak beratur panjang dan makan kat atas lantai elakkan pergi ketika waktu lunch office hour. Pergh beratur sampai ke luar keda la jawab dia . hahha.

Jadi kalau nak balik tu boleh la oder bungkus IKAN PATIN, boleh la bawak balik kat yang tersayang ker, bar dia rasa sikit macamana keenakan masakan patin tempoyak di Temerloh nie. eh ahahah.


[Continue reading...]

Biskut Lidah Kucing Pelangi | Rainbow Cookies

Share it Please

Biskut Lidah Kucing Pelangi | Rainbow Cookies
Rainbow Cookies
BISKUT LIDAH KUCING PELANGI | Rainbow Cookies | Dah lama dah dok usha-usha orang dok post kat facebook. Cuma tak tahu apa nama sebenar cookies nie, warna warni colour dia, cantik nampak pun mengiurkan. *Cari punya cari, hari ni mungkin dikatakan rezeki dari Allah, secara tak sengaja terjumpa dan  MY dapat merasainya sendiri. hehe. * wah puas hati hehe

Biskut Lidah Kucing Pelangi | Rainbow Cookies
Biskut Lidah Kucing Pelangi
*Tapi kan tang nama tu pelik sikit hehe. "BISKUT LIDAH KUCING PELANGI" hoh dasyat tol nama kan. huhu. Dan sememangnya tula nama dia,  MY tak tipu huhu. Dan untuk pengetahuan pembaca, "BISKUT LIDAH KUCING PELANGI" ni dah menjadi fenomena dah kat negara kita ni. *kalau tak percaya try la type keyword "BISKUT LIDAH KUCING PELANGI" tu kt google.

Kalau korang nak tau kat mana nak cari "BISKUT LIDAH KUCING PELANGI" ni. leh lawati blog Ben Ashaari [klik]. Kat blog dia ada buat iklan pasal biskut "BISKUT LIDAH KUCING PELANGI" ni. 

Kalau nak resepi BISKUT LIDAH KUCING PELANGI kena la tanya cik Kucing kan hehhehe. Tapi jangan di kerat lidah kucing korang dan dicelup tepung pulak. sah-sah tak  menjadi rainbownya hahaha. *eh apa aku merepek nie, abaikan hahaha kbai

p/s : abaikan keserabaian gambar MY kt atas tu ahhahaha. kbai


[Continue reading...]

Busuk

PINGLAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...