travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Wednesday, September 20, 2017

LEPAK DAN BERHIBUR BERSAMA KELUARGA DI IRDKL MALL SHAH ALAM


Tertarik dengan artikel 7 TARIKAN DI IRDKL MALL, SHAH ALAM yang telah ditulis oleh blogger Rafzan Tomomi telah membawa saya dan rakan-rakan untuk pergi dan merasai sendiri pengalaman berhibur di sana. Bertempat di Sekysen 16, Avenue 2 Shah Alam, IRDKL Mall merupakan sebuah lokasi yang menyediakan pelbagai perkhidmatan hiburan khas untuk anda bersama keluarga atau rakan-rakan.


MENGENAI IRDKL MALL SHAH ALAM

Pusat hiburan keluarga ini dimiliki sepenuhnya oleh syarikat hartanah IRDK Land Sdn Bhd, dan juga merupakan di bawah pimpinan IRDK Land Group Of Companies. Antara perkhidmatan yang disediakan IRDKL Mall Shah Alam ini ialah Karaoke, Wayang (TSR Cinemax), Virtual Arcade Games, Digital Dart, British Pool dan Children Arcade.


Untuk pengetahuan korang, walaupun ia dikenali sebagai "IRDKL Mall" ianya bukanlah seperti pusat membeli belah yang biasa kita kunjungi. Apa yang saya faham ianya merupakan lokasi sesuai untuk dijadikan tempat lepak dan berhibur bersama keluarga dan kawan-kawan.

HIBURAN DI IRDKL SHAH ALAM


TSR Cinemax (Tingkat 10, 11 & 14)

Kami berkesempatan untuk menonton wayang filem 'Abang Long Fadil 2' di dalam panggung wayang TSR Cinemax. Untuk pengetahuan anda, TSR Cinemax dilengkapi dengan projektor 4K dengan bahagian atas garisan Harkness, teknologi audio Dolby Atmos, Auromax, DTSX, Klipsch yang pasti memberi impak dan kesan bunyi khas sewaktu menonton wayang.


Satu perkara yang menariknya tentang TSR Cinemax ini, part makanan memang lain dari yang lain sebab menghidangkan nugget tempura, burger dan hot dog. Harga pula memang sangat murah dari mana-mana wayang yang pernah saya pergi, Nugget Tempura (15 ketul) hanya RM12 sahaja. Selain itu, seperti biasa mereka juga menjual popcorn, kudapan dan air dengan harga yang berpatutan. Jika anda berminat nak tengok wayang di TSR Cinemax, anda boleh muat turun aplikasi TSR Cinemax di Google Play Store. Boleh tengok filem yang ditayangkan serta boleh beli online lagi tau.

Virtual 9D Arcade (Tingkat 13)

Seterusnya, pemainan Virtual Reality 9D yang menjanjikan keseronokan kepada anda. Dengan hanya RM13, anda dapat merasai dua kali pengalaman menonton video dalam versi 9D. Terdapat lebih dari 50 video VR yang anda boleh pilih. Selepas pilihan video VR pilihan anda, anda akan duduk dan dipasangkan alat VR dikepala.


Saya sendiri berpeluang mencuba Virtual Reality 9D. Macamana agaknya perasaan kita menaiki roller coaster di dalam gua arang batu? memang best!!

Video Simulator (Tingkat 13)

Tahukah anda? Dengan RM10.00 anda boleh cuba permainan Video Simulator kereta lumba yang memberi kepuasan seperti menaiki kereta lumba yang sebenar. Saya dan afzal sempat merasa naik kereta lumba ini, ternyata memang terasa gegarannya.


Katanya  permainan Video Simulator kereta lumba ni adalah paling laris kat sini. Jadi korang pun patut cuba okay.

Karaoke Keluarga - Melody (Tingkat 12 & 15)

Bagi penggemar karaoke, korang wajib untuk datang ke sini. Di IRDKL Mall Shah Alam, turut disediakan Karaoke Keluarga-Melody. Setiap bilik karoke mereka merupakan kedap bunyi. Harga bermula RM25/jam untuk sebilik. Untuk info harga bilik Karaoke Keluarga - Melody, sila klik sini.

Children Arcade Games (Tingkat 13)

Nak bawa anak jalan-jalan? Mungkin anda boleh cuba ke sini, Children Arcade Games. Disini anda dihiburkan dengan permainan-permainan arcade yang mencuit hati anak-anak anda serta menggamit memori anda masa kecil dulu. Ada game tembak, game racing motor dan kereta serta banyak lagi. Purata harga untuk setiap game ialah RM3.00. Menarik kan?

Digital Darts (Tingkat 10 & 13)

Permainan Dart pon best juga. Kepada penggemar pemainan dart, IRDKL Mall menyediakan 7 mesin dart digital untuk anda dan ia selamat digunakan kerana tiada penggunaan logam di penghujung dart.


KEMUDAHAN LAIN

Kalau lepak disini jangan lupa untuk check in dan update media sosial korang kerana IRDKL Mall juga ada menyediakan perkhidmatan WIFI PERCUMA untuk para pengunjung. Selain dari itu, IRDKL Mall juga ada menyediakan perkhidmatan seperti Foodcourt dan Dewan (TSR Hall) yang sangat besar untuk disewa. Bagi pengunjung muslim, korang tak perlu risau kerana surau untuk lelaki dan wanita juga ada disediakan.


TSR Conference Hall (Tingkat 16 & 17)

TSR Conference Hall adalah dewan (hall) yang sesuai untuk majlis-majlis keramaian atau majlis perkahwinan. Ianya cukup besar dan kelihatan cukup mewah dengan hiasan lampu yang sangat cantik. Di Dewan ini juga boleh diadakan kursus, seminar, team building , pelancaran produk dan sebagainya. Harga kos sewaan di TSR Conference Hall ini ialah RM25,000 (untuk dewan sahaja untuk satu hari).




Di TSR Conference Hall juga turut disediakan VVIP Lounge untuk mereka yang ingin meraikan vip-vip, harga bermula dari RM2000-3000. Saya sendiri berpeluang melihat VVIP Lounge ni, memang mewah dan selesa tau. Turut disediakan surau dibahagian VVIP ini.


Siapa dekat area Shah Alam ni wajib datang kesini tau kalau nak menonton wayang. Ramai diantara kawan-kawan saya sendiri yang tinggal di area Shah Alam menjadikan TSR Cinemax sebagai lokasi favourite mereka untuk menonton wayang.

Alamat:

IRDKL Mall, Shah Alam 
No.1, Jalan Serai Wangi M 16/M, 
Alam Avenue 2, Seksyen 16, 
40000 Shah Alam, 
Selangor Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai IRDKL Mall, Shah Alam, sila layari :

atau, sila hubungi : 
Tel: (+603) 5522 2229
Email : enquiry@irdklmall.com


Share:

Monday, September 18, 2017

ISU PM TEPI SIAPA KATA TAK BOLEH?


Baru-baru ni heboh diperkatakan di kalangan peniaga online tentang isu "PM Tepi". Penggunaan ayat “PM saya sis, Done PM, atau Check DM dikatakan telah diharamkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) kepada peniaga-peniaga atas talian.

Oleh sebab itu, saya sendiri terpanggil untuk menyentuh sedikit tentang isu ini kerana saya juga pernah menjadi peniaga online sebelum ini. Strategi "PM tepi" ini bukan sahaja melibatkan peniaga online itu sendiri, malah ianya juga terjadi kepada para pembeli yang inginkan penerangan dan layanan istimewa dari si penjual. Strategi "PM Tepi" ini juga sudah menjadi salah satu strategi utama kepada para peniaga atas talian untuk menjual produk mereka.


Sebelum apa-apa, korang jangan melatah dulu kerana setiap yang berlaku mesti ada sebabnya! Untuk pengetahuan korang, hal ini bukan saja-saja dibuat kerana ianya merupakan tindakan bagi melindungi hak pengguna selain undang-undang sedia ada memaksa untuk peniaga meletakkan harga dan maklumat barangan sebelum transaksi dilakukan.

Kerana takut urusniaganya di sailang peniaga lain, mereka mengambil tindakan untuk tidak meletakkan harga dan meminta orang untuk private text mereka untuk mendapatkan maklumat keterangan produk!

Pengarah bahagian penguatkuasaan KPDNKK, Datuk Mohd Roslan Mahayudin mengeluarkan amaran kepada peniaga atas talian dan semua web perniagaan supaya memaparkan harga barangan yang dijual dan maklumat produk yang dengan jelas seperti apa yang pengguna ingin tahu.

Tambah beliau, peniaga atas talian kini akan diperhatikan sama seperti yang dilakukan kepada peniaga konvensional yang lain dan hukuman akan dikenakan jika didapati melakukan kesalahan.

BOLEH GUNA FRASA "PM TEPI, PM SAYA, DONE PM" JIKA..!!

Bagi mereka yang cukup percaya bahawa dengan penggunaan frasa atau ayat "PM Tepi" itu dapat membantu produk mereka lebih laku, mereka boleh terus menggunakannya. KPDNKK akan benarkan, tapi dengan beberapa syarat.


Peniaga perlu mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999 dengan perlu memaparkan maklumat seperti berikut:

  1. Harga perlu dibayar. (pamerkan harga barangan)
  2. Nama penjual atau syarikat 
  3. Nombor Pendaftaran Perniagaan (nombor SSM)
  4. Maklumat untuk dihubungi seperti nombor telefon atau alamat atau emel
  5. Keterangan produk (apa yang pembeli akan dapat)
  6. Kaedah pembayaran
  7. Terma dan syarat
  8. Anggaran masa penghantaran
DENDA BAGI PENIAGA YANG GAGAL MEMATUHI SYARAT

Individu yang gagal mematuhi lapan ketetapan yang telah disenaraikan oleh kementerian boleh didenda di bawah Peraturan-Peraturan Perlindungan Pengguna (Urus Niaga Perdagangan Elektronik) 2012 dengan penalti seperti berikut :


PENALTI INDIVIDU : Kesalahan pertama denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun, atau kedua-duanya sekali. Kesalahan kedua denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya sekali.

PENALTI PERTUBUHAN PERBADANAN : Kesalahan pertama denda tidak melebihi RM100,000. Kesalahan kedua denda tidak melebihi RM200,000.

KESALAHAN BERTERUSAN : Denda tidak melebihi RM1,000 sehari bagi setiap hari atau sebahagian hari kesalahan berterusan selepas sabitan bagi individu atau pertubuhan perbadanan.


Kalau dilihat pada undang-undang yang ada, ianya bukanlah sesuatu yang baru. Undang-undang ini telah dikuatkuasakan setelah sekian lama memberi kelonggaran kepada peniaga untuk menyesuaikan diri.

“Kami menguatkuasakan undang-undang ini setelah sekian lama memberi kelonggaran kepada peniaga untuk menyesuaikan diri. Kami mahu pengguna dilindungi dengan lebih baik dan hak mereka mesti dilindungi dan mereka mesti dapat membuat keputusan pembelian selepas mendapat segala dengan maklumat yang dipaparkan termasuk caj tersembunyi.

“Jadi, jika seseorang menjual kucing, sebagai contoh, dia mesti memaparkan harga yang mahu dijual dan tidak lagi berkata PM jika berminat. Kami tidak mempunyai masalah dengan peniaga e-dagang yang lain seperti Zalora atau Lazada kerana mereka masih patuh kepada undang-undang yang ditetapkan.” kata Mohd Roslan.

Orang ramai juga diminta supaya memberi bekerjasama dengan kementerian untuk memastikan para peniaga mematuhi undang-undang yang ditetapkan, jika masih ada yang melakukannya terus hubungi bahagian penguatkuasaan di talian 1-800-886-800.

p/s : Isu denda peniaga atas talian yang menggunakan frasa pm tepi sudah semestinya tidak akan timbul jika peniaga-peniaga atas talian tersebut buat 8 kriteria yang dinyatakan oleh pihak KPDNKK.

FRIENDS OF KPDNKK

Dah daftar sebagai Friends Of KPDNKK (FOK)? Kalau belum, jomlah daftar beramai-ramai dan FOK ini dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia dan perlu daftar untuk menjadi keahlian. Keahlian atau membership digelar Skuad Pengguna 1 Malaysia. Banyak kelebihan bila berdaftar dengan FOK dan menjadi Skuad Pengguna 1 Malaysia. Kerana apa? Kerana KPDNKK ini mempunyai rakan niaga dari kalangan peniaga-peniaga berdaftar. 

Peranan yang boleh dimainkan oleh Friends Of KPDNKK (FOK) ini adalah:

  • Melaporkan trend harga, bekalan barangan dan perkhidmatan serta isu-isu kepenggunaan semasa melibatkan kepentingan pengguna.
  • Menyebarkan maklumat kepada para pengguna mengenai isu-isu kepenggunaan seperti pengedaran poster, risalah, brosur dan sebagainya.
  • Mengendalikan program dan aktiviti kepenggunaan di kawasan komuniti setempat.
  • Menjadi pemangkin untuk gaya hidup lestari dan pencinta alam sekitar. 

Jadi, apa tunggu lagi? Selain berjimat dalam perbelanjaan jomlah kita berdaftar sebagai Friends Of KPDNKK (FOK) ini juga. Boleh daftar segera di [sini] atau untuk maklumat lanjut boleh semak di [sini]

Share:

Tuesday, September 12, 2017

DENGAN MINUM AIR JE TEKANAN DARAH SAYA BOLEH TURUN!! MACAMANA TU?


Dari Jabbir Bin Abdillah Radhiallahu anhum; katanya Rasulullah Shallalahu alaihi wa sallam bersabda:
" Setiap penyakit ada ubatnya. Apabila ubat tersebut sesuai dengan penyakit, maka ia akan sembuh dengan izin Allah" ( Sahih Muslim no. 2204 )
Hadis ini menolak banyak dari dakwaan orang yang menyatakan setengah penyakit susah diubatinya kerana ketiadaan ubat/penawar. Kita beriman dengan hadis ini dan jelas bahawa penyakit tidak sembuh kerana ubat tidak sesuai. Dan penyakit boleh sembuh dengan ubat yang sesuai dengan izin Allah. Kita sebagai hambanya mesti terus berusaha dan jangan pernah berputus asa untuk mencarinya.


Alhamdulillah, baru-baru ni saya telah diperkenalkan dengan satu air yang boleh saya katakan sebagai air 1000 penawar oleh rakan blogger Emas Putih. Siapa yang mempunyai masalah kolestrol, darah tinggi, diabetes dan seangkatannya saya sangat sarankan untuk cuba minum air minuman ni. 



Air Minuman ni dikenali sebagai Air Minuman STEM. Bagi korang yang takutkan pada rasa tu jangan risau kerana ianya hanya sekadar air minuman tanpa rasa seperti air mineral biasa. Ia adalah air minuman (drinking water) value added electromagnetic. Molekule Air Minuman STEM ini adalah lebih kecil dari molekule air biasa. Konsep pengabungan element dalam penghasilan produk ini dikatakan mampu memberi kesihatan yang sangat pantas kepada pengguna. *ini terbukti apabila saya sendiri telah cuba membuat ujian tekanan darah sebelum dan selepas minum Air Minuman STEM ni. Tidak seperti ubatan modern lain ianya hanya air minuman tanpa bahan lain yang boleh memudaratkan badan sehingga timbulnya penyakit lain.


UJIAN TEKANAN DARAH | Hampir setengah jam kami diberi penerangan tentang kelebihan Air Minuman STEM ni. Banyak testimoni berjaya Air Minuman STEM yang telah diorang perolehi dari dalam dan luar negara. Memandangkan ianya produk yang bagus, saya sendiri tak mahu terlepas untuk merasai kehebatan Air Minuman STEM ni.

Sebelum minum Air Minuman STEM, darah diambil untuk record bacaan awal sebelum supaya mudah untuk kita lihat perbezaan yang berlaku selepas kita minum Air Minuman STEM.



Selepas bacaan awal diambil, saya diberi minum segelas Air Minuman STEM. Selepas minum, saya dapat rasakan ada sedikit perubahan pada keseimbangan badan saya. Doktor kata, jika ini pertama kali saya minum air ni keadaan ini mungkin akan berlaku kerana ini adalah proses penyesuaian molekule air dengan keadaan badan semasa kita.

Dalam beberapa minit, saya sendiri mula rasa nak buang air kecil. Bagi mereka yang minum Air Minuman STEM ni, korang kena get ready dengan keadaan ini kerana ia akan membuatkan korang kerap buang air kecil. 


Untuk lihat hasil yang bagus, doktor nasihatkan saya supaya tunggu selama 30 minit sebelum membuat pemeriksaan darah berikutnya. Dan selepas 30 minit, dengan izin-NYA inilah hasilnya. Alhamdulillah. Untuk ujian kolesterol pula, ia akan memakan masa lebih panjang dari 30 min. 

Mana nak dapatkan Air Minuman STEM ni?

Korang boleh dapatkan di pasaraya besar dan juga farmasi yang mengambil bahagian.

Berapa harga sebotol Air Minuman STEM?

Harga pasaran untuk sebotol besar seperti dalam foto kat atas tu ialah RM90. Sekarang, korang boleh dapat dengan harga promosi dengan hanya RM50 sahaja.

Boleh cuba dulu ke sebelum beli Air Minuman STEM ni?

Ambil peluang keemasan untuk minum Air Minuman STEM ni secara PERCUMA  sempena KEMPEN MALAYSIA SIHAT yang akan berlangsung pada 16 SEPTEMBER 2017 nanti. Mereka juga ada buat CABARAN mengawal gula dalam darah dalam masa 30 minit. Apa yang bestnya wang tunai sebanyak RM200 akan diberikan kepada sesiapa jika bacaan gula dalam darah korang tak turun. Dengan cabaran ni, mereka sangat yakin dengan kelebihan Air Minuman STEM ni.


Jangan lupa untuk bawa ibu ayah, saudara terdekat dan kawan-kawan yang ada masalah seperti yang saya sebutkan di atas dan check sendiri sejauh maca Air Minuman STEM ni dapat membantu masalah korang yang ada.


Cepat daftarkan diri di nombor yang tertera sebab tempat adalah terhad. InsyaAllah mereka cuma berikhtiar dalam membantu menyelesaikan permasalahan kesihatan korang. Call / whatsapp 018-2696161 untuk pendaftaran dan sebarang maklumat lanjut.
Share:

Monday, September 11, 2017

30 AKTIVITI MENARIK DI FESTIVAL KENYIR 2017


Negeri Terengganu cukup popular dengan lokasi menarik dan kemeriahan festival-festivalnya. Kini satu lagi festival bakal berlansung iaitu Festival Kenyir 2017. Apa yang menariknya, Festival Kenyir 2017 bakal menawarkan banyak aktiviti menarik untuk para pegunjungnya!

Antara aktiviti menarik yang bakal berlangsung sepanjang Festival Kenyir 2017 termasuklah: 
  1. Belon udara panas
  2. Helicopter ride
  3. Ride d'Kenyir
  4. Pertandingan Ayam Serama
  5. Persembahan Kebudayaan - Silat Kura-Kura, Dikir Barat (Halim Yazid) dan lain-lain
  6. Konsert Kebudayaan SUKTRA
  7. Konsert d'Tasik (artis popular termasuk Aiman Tino,Wani Hasrita,Tajul & Aris Ariwatan)
  8. Malam Kesenian Islam (Kumpulan nasyid Inteam)
  9. Kenyir Auto Fest
  10. Kenyir Photofest
  11. Pertandingan Selfie d'Kenyir
  12. Pertandingan Sukan Rakyat
  13. Pertandingan Sukan Air
  14. Street Performance
  15. Bundle Corner
  16. Pertandingan Mewarna
  17. Pertandingan Lukisan
  18. Mural
  19. Mari Mencuba Permainan Tradisional
  20. River Cruise
  21. Kenyir Island Hopping
  22. Pameran dan jualan agensi/usahawan serta hasil pertanian
  23. Food Truck
  24. dan banyak lagi!
Memang takkan habis kalau saya nak senaraikan disini. kalau korang nak tahu lebih lanjut kenalah ikuti update mereka di facebook Festival Kenyir dan Beautiful Terengganu . Jangan lupa follow mereka sekarang! Korang juga boleh rujuk cadangan aktiviti mengikut hari dalam jadual di bawah ni.


Sambil menyelam tu boleh la minum air kan? Inilah masa yang terbaik kalau korang nak explore apa yang ada di sekitar Kenyir tu kan.





Jadi apa korang tunggu lagi? Mark your date now!! inilah masanya untuk korang turun beramai-ramai, bawak keluarga dan kawan-kawan berhibur dengan bermacam aktiviti yang ditawarkan sepanjang 14 hingga 17 September ini!



FESTIVAL KENYIR 2017
Tarikh: 14-17 September 2017
Lokasi: Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir
Masa: 10 pagi - 10 malam

Media Social
Festival Kenyir: FACEBOOK - INSTAGRAM
Beautiful Terengganu: WEBSITE - FACEBOOK - INSTAGRAM

Share:

Thursday, September 07, 2017

#WATSONSREWARDS | WATSONS SYOK MEMBER ANNIVERSARY



Adakah korang ni merupakan salah seorang dari ahli / member Watsons VIP Cards seperti saya? Kalau ya, korang kena baca artikel ni sampai habis kerana ada sesuatu dari Watsons khas untuk korang. *macam-macam nak share dengan korang ni. 


Semalam, saya sendiri telah berkesempatan menghadiri Majlis Pelancaran Ulang Tahun Watsons VIP Card yang Ke-7 yang telah diadakan di MyTWN Shopping Mall. *wow dah 7 tahun rupanya. Dalam tempoh itu sehingga sekarang, mereka telah mempunyai lebih dari 4 juta ahli berdaftar dan aktif. Untuk meraikannya, watsons telah menawarkan Watsons Reward khas untuk ahli-ahli Watsons VIP Card.


Banyak aktiviti-aktiviti menarik dan hadiah best disediakan sepanjang Majlis Pelancaran Ulang Tahun Watsons VIP Card yang Ke-7 tu. Antaranya seperti complete your task dengan permainan game yang simple dan tebus hadiah misteri, peraduan kira jumlah paperbag di dalam kereta, ahli bertuah dan macam-macam lagi. *Alhamdulillah saya jadi pegunjung bertuah apabila kerusi yang saya duduk tu ada sticker ni.yeayy.


Majlis ini juga dimeriahkan dengan kehadiran beberapa orang duta Watsons yang turut serta berkongsi tentang pengalaman dan kelebihan yang mereka dapat apabila membeli belah di watsons. Apa yang pasti, semua orang sangat menantikan ganjaran dan tawaran yang akan diumumkan oleh Watsons dalam "Enjoy Syok Betul Member Sale" yang akan bermula pada 5 September 2017 hingga 2 oktober 2017.

#WATSONSREWARDS

Daftar VIP Watsons Card & korang akan dapat vouchers dari Watsons bernilai RM300, 500 points VIP & voucher bernilai sehingga RM500 (kelab kesihatan, makan malam, travel, kecantikan & gaya hidup)
Antara kelebihan lain yang korang boleh dapat apabila menjadi ahli Watsons VIP Card 2017 ialah seperti berikut:

  • Ahli seumur hidup
  • Deals lebih 1000+ watsons rewards
  • Bayar RM1 - 1 Points. Bayar RM100 means 100 points
  • Boleh bayar guna points : 200 points = RM1
  • Watsons Brand Products : 2x Points
  • Birthday month : 5x Points
  • Bayar barang guna touch n go untuk Watsons Vip Card : 5x Points
  • Exclusive diskaun untuk health club

So sempena Ulang Tahun Watsons VIP Member ni, member boleh beli dengan gabungkan cash + points. *sebab tu saya suka shopping di Watsons, lagi banyak kita berbelanja, lagi jimat dan berbaloi-baloi.  Jadi bagi korang yang belum mendaftar untuk jadi member kad Watsons ni bolehlah cepat-cepat daftarkan diri anda di outlet Watsons terdekat.

WATSONS X GRAB = GRABWATSONS

Lagi best bila ulang tahun Watsons kali ni kerana Grab juga turut serta dalam memberikan ganjaran yang hebat. Bermula 1 hingga 30 september 2017 khas buat pengguna baru yang mendapatkan perkhidmatan Grab, mereka boleh berjimat sehingga RM15 sebanyak 2 kali. Sama ada menggunakan GrabCar, GrabTaxi atau Grabshare. Caranya adalah seperti berikut :-
  • Download aplikasi Grab di Apple App Store atau Google Play Store.
  • Pilih ikon GrabCar, GrabTaxi atau Grabshare.
  • Pilih lokasi dan masukkan kod GRABWATSONS
  • Semoga selamat tiba dengan Grab.
Selain dari itu GRAB juga ada buat Contest yang cukup wowwwww. YEAY CONTEST time !!!! Siapa yang dapat snap gambar kereta GRAB yang ada logo WATSONS ni di sekitar Klang Valley, upload ke Instagram dan dapat most likes (like tertinggi) akan berpeluang memenangi 1 juta points kad Vip watsons. *1,000,000 okay bukan 1,000, bukan 10,000 mahupun 100,000 tau. Jom pakat join ramai-ramai


Untuk pengetahuan korang, Watsons telah menganjurkan event Watson Syokmya Sale Carnival yang telah di adakan di One Utama Shopping Centre pada 6 hingga 10 September ini. *sekarang tengah berlansung.

Bagi korang yang tak sempat untuk meraikannya di One Utama Shopping Centre, nantikan event mereka di Sunway Velocity pula pada 26 September hingga 1 October 2017. Jadi, jangan lepaskan peluang baik ni tau.

Untuk maklumat lanjut korang boleh rujuk pada pautan di bawah :-
Share:

Monday, September 04, 2017

MINUMAN PERCUMA DENGAN PROMOSI MERDEKA RASA UTARA


Penutup bulan syawal yang lepas, saya dan beberapa orang rakan blogger lain telah lepak dan makan malam di Rasa Utara Berjaya Time Square, Kuala Lumpur. Mesti ramai yang dah tahu tentang kewujudan Rasa Utara nikan? Sebuah restoran yang menyediakan menu-menu masakan tempatan dari utara semenanjung yang mempunyai beberapa cawangan di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Dah biasa sangat makan malam menu western, kali ni kami nak juga cuba menu tempatan kan.


PROMOSI MERDEKA 60 MINIT | Sempena bulan Kemerdekaan Malaysia buat kali ke-60 ini, Restoran Rasa Utara telah membuat promosi hebat di setiap outlet mereka khas untuk pelanggan-pelanggan mereka. Promosi ini dikenali sebagai Merdeka 60 Minit, dimana setiap pelanggan mereka yang membeli Rice Meal atau Noodle boleh dapatkan mana-mana minuman secara PERCUMA. *tak kira minuman mahal atau murah


Kalau datang untuk makan tengahari di sini, mesti jimat punya. Dan apa yang lebih penting tak perlu risau kalau nak oder minuman yang mahal sekali pun sebab ianya PERCUMA.



TARIKH DAN MASA PROMOSI | Promosi Merdeka 60 Minit akan berlansung pada 15/8/2017 sehingga 17/9/2017 pada jam 1pm sehingga 2pm setiap hari. Jadi inilah peluang korang untuk ajak dan bawa kawan-kawan sekerja korang untuk makan tengahari bersama di RASA UTARA ni.

Burger Ayam Rendang

Selain dari pilihan menu tempatan, mereka juga ada menawarkan 2 menu western (burger) seperti 'Burger Ayam Rendang' dan 'Burger Ayam Telur Berkeju. Untuk pencuci mulut pula, Mango Pudding dan Sago Gula Melaka menjadi pilihan mereka yang berkunjung di Rasa Utara.

Puding Mangga

Untuk maklumat lanjut mengenai Rasa Utara, sila layari Laman Rasmi Rasa Utara, Facebook Rasa Utara dan Instagram Rasa Utara.
Share:

Wednesday, August 30, 2017

TRAVEL DENGAN DATA INTERNET PERCUMA TANPA HAD


Antara hal yang paling saya ambil berat kalau nak keluar negara adalah berkenaan dengan Internet. Kalau ada masa yang lama untuk persediaan sebelum terbang biasanya saya akan cuba untuk sewa mana-mana service pocket internet yang sesuai. Bagi sesetengah negara pula, ianya lebih jimat dengan penggunaan simkad tempatan. Tapi ianya agak leceh apabila kita terpaksa untuk buka dan menukar simkad yang sedia ada.

Berjaya Hotels & Resorts (BHR) memandang serius tentang hal berkaitan ini dan telah memperkenalkan penyelesaian yang cukup bagus dan lebih dari apa yang seorang traveller perlu. Untuk pengetahuan korang, BHR baru sahaja melancarkan perkhidmatan percuma telefon pintar atau smartphone yang dinamakan sebagai Handy Phone untuk setiap bilik di BHR menjadikan mereka sebagai hotel pertama di Malaysia yang buat servis ni.


Setiap tetamu inhouse mereka akan dibekalkan sebiji Handy Phone untuk kegunaan sepanjang menginap di Hotel tersebut. Apa yang menarik perhatian saya, para tetamu BHR boleh membuat panggilan tempatan dan antarabangsa tanpa had secara percuma ke beberapa buah negara terpilih. Bukan itu sahaja, mereka juga tidak perlu risau akan masalah internet kerana Handy Phone tersebut boleh mengakses data internet tanpa had. Mudah lah kalau nak akses social media seperti Instagram dan sebagainya kan?

Selain dari itu, telefon pintar ini juga dapat membantu tetamu BHR untuk mengakses ke mana-mana lokasi menarik, lokasi makan, lokasi membeli belah dan macam-macam hal berkaitan lain dengan hanya menggunakan aplikasi di dalamnya. Tetamu BHR juga boleh meyimpan itinerary di dalam akaun mereka untuk rujukan ketika berjalan-jalan sekitar Kuala Lumpur seperti telefon sendiri. Segala maklumat penggunaan akan di reset semasa pemulangan balik Handy Phone ketika check-out. *jadi korang tak perlu risau tentang maklumat peribadi yang korang simpan semasa korang guna phone tu.


Berjaya Times Square Hotel Kuala Lumpur akan menjadi hotel pertama di Malaysia menyediakan perkhidmatan Handy Phone, diikuti bersama property BHR yang lain termasuklah ANSA Kuala Lumpur, Berjaya Penang Hotel, Berjaya Waterfront Hotel JB, Berjaya Langkawi Resort, Berjaya Tioman Resort, The Taaras Beach & Spa Resort, dan juga Redang Island Resort. Di luar negeri pula, hotel-hotel dibawah BHR yang akan menyediakan perkhidmatan Handy Phone ini ialah Hotel Berjaya Makati, Berjaya Colombo Hotel, Berjaya Eden Park Hotel London, The Castleton Hotel London, Berjaya Beau Vallon Bay Resort & Casino dan Berjaya Praslin Resort. 


Share:

Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive