travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Thursday, August 16, 2018

POS BARANG SAMPAI DALAM MASA SEHARI DENGAN LALAMOVE

lalamove_sumber foto hardwarezone.com

Sekarang ni banyak sangat masalah yang dihadapi oleh kita berkaitan dengan service penghantaran. Masalah utama yang kita selalu hadapi adalah barang yang dihantar tidak sampai pada waktu yang sepatutnya. Oleh kerana itu, ramai yang mengharapkan supaya penghantar barang mereka menggunakan perkhidmatan penhantaran yang tidak merumitkan penerima.


LALAMOVE | Pembekal perkhidmatan penghantaran atas permintaan (on demand) kini telah pon dilancarkan di Malaysia iaitu lalamove. Service penghantaran lalamove dikatakan service yang sangat cekap dan pantas. Barang yang dipesan atau dihantar menggunakan perkhidmatan lalamove boleh sampai ke destinasi yang dituju dalam masa satu jam atau kurang darinya.
"Perkhidmatan ini berjaya merekodkan tempoh penghantaran kurang 36 minit untuk jarak sehingga 5KM, manakala bagi jarak sehingga 10KM pula Lalamove merekodkan tempoh purata 50 minit sahaja."
Service yang hebat bukan? Sekarang dalam masa sehari malah beberapa minit sahaja barang sudah boleh sampai kepada penerima. Selain dari perkhidmatan penghantaran barang biasa, lalamove juga boleh dan sesuai digunakan untuk penghantaran makanan / tempahan pembelian makanan.


Untuk pengetahuan korang, sekarang ada lebih 1300 pemandu berdaftar dibawah lalamove dan mereka telah menyempurnakan lebih kurang 300 penghantaran setiap hari. Perkhidmatan penghantaran dilakukan dengan menggunakan motosikal dan kereta. Mereka bakal meluaskan lagi pilihan perkhidmatan seperti van dan trak pada masa akan datang bagi memenuhi keperluan pengguna.

Lalamove memanfaatkan teknologi internet, aplikasi mudah alih dan ekonomi perkongsian (sharing economy) untuk menyediakan perkhidmatan penghantaran atas permintaan (on-demand) sebagai satu platform penghantaran bersepadu yang mampu memadankan pengguna dan pemandu dengan sekelip mata.

Platform penghantaran lalamove direka dengan pemantauan GPS masa nyata (real-time), perkhidmatan 24-jam, tujuh hari seminggu malah sistem penilaian pemandu bagi memastikan para pengguna sentiasa mempunyai gambaran berkenaan penghantaran mereka.
"Charge perkhidmatan pula bermula dengan RM5 untuk penghantaran segera. Setiap penghantaran dikenakan harga berdasarkan jarak penghantaran dan bukannya berdasarkan berat pakej."
Caj perkhidmatan lalamove bermula dari RM5 untuk penghantaran segera. Setiap penghantaran dikenakan harga berdasarkan jarak penghantaran dan bukan berdasarkan berat pakej. Sistem pengiraan ini mengurangkan kos overhead dan boleh membantu para peniaga menjimatkan lebih 70% dari segi kos penghantaran dan operasi di samping memberikan lebih kawalan dari segi keperluan penghantaran harian mereka.

DISKAUN PENGGUNA BARU | Bagi korang yang berminat untuk menggunakan perkhidmatan dari lalamove, bolehlah download aplikasi mereka di playsore dan apple store sekarang dan gunakan kod promosi "GOODNEWS" untuk mendapatkan diskaun sebanyak RM8.

Lalamove telah digunapakai secara meluas di beberapa buah negara Asia yang lain seperti China (hampir 100 bandar), Hong Kong, Indonesia (Jakarta), Thailand, Taiwan, Filipina, Vietnam dan Singapura.

Untuk maklumat lanjut boleh layari :
Share:

Monday, August 13, 2018

SEWA MESIN FOTOTERAPI BLUELITE UNTUK MASALAH KEKUNINGAN / JAUNDICE DI KUALA LUMPUR, SEREMBAN DAN PULAU PINANG


SEWA MESIN FOTOTERAPI BLUELITE UNTUK MASALAH KEKUNINGAN / JAUNDICE DI KUALA LUMPUR, SEREMBAN DAN PULAU PINANG | Mengikut data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) beberapa tahun lepas, hampir 70 peratus bayi yang dilahirkan adalah berisiko menghadapi demam kuning. Statistik ini merupakan peningkatan yang mendadak jika dibandingkan pada sepuluh tahun lepas.

DEMAM KUNING PADA BAYI | Dijangkakan pada masa sekarang, hampir 80 peratus bayi baru lahir akan menghadapi demam kuning dan 20 peratus daripada kes bayi kuning ini perlu dilakukan rawatan fototerapi dengan kadar yang segera serta berterusan. Harus di ingat bahawa, kesan paling teruk demam kuning adalah kematian manakala kesan yang paling ditakuti adalah kenicterus (kecacatan otak) jika bacaan kuning tinggi atau terlalu lama.


Demam kuning adalah disebabkan oleh lebihan bilirubin (partikal bewarna kuning dalam saluran darah) yang tidak dapat diproses oleh bayi kerana hati yang belum matang dan berfungsi. Pada kelahiran bayi yang normal, bacaan bilirubin ini akan mula menurun antara umur tujuh hingga sembilan hari dan kemudian akan mencapai bacaan normal selepas sebulan. 

ilustrasi bayi yang hidap penyakit kuning _ sumber healthand.com

Bayi yang menghadapi kuning yang tinggi akan memulakan rawatan pada umur empat atau lima hari selama dua hingga tiga malam. Bacaan bilirubin normal untuk bayi selepas rawatan fototerapi adalah dibawah 200 micro mol per liter pada umur bayi sudah melebihi seminggu. Rawatan fototerapi perlu dilakukan pada hari yang sama jika bacaan bilirubin melebihi 260 micro mol per liter.

RAWATAN FOTOTERAPI DI HOSPITAL KERAJAAN | Melakukan rawatan fototerapi di hospital kerajaan merupakan pilihan yang paling murah namun kekangan untuk mendapatkan tempat dan faktor perlu berulang-alik untuk menyusukan bayi menjadikan pengalaman melakukan fototerapi di hospital kerajaan agak rumit dan menyusahkan. 

RAWATAN FOTOTERAPI DI HOSPITAL SWASTA | Kebanyakkan hospital swasta dan segelintir klinik swasta ada menawarkan rawatan fototerapi namun kos perubatan yang agak mahal menyukarkan ibubapa membuat keputusan tambahan dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu.

RAWATAN FOTOTERAPI DI RUMAH | Masih ramai yang tidak tahu bahawa fototerapi dapat dilakukan dirumah dengan kos yang murah dan tidak perlu bersusah payah menjaga bayi ketika dalam pantang. Sejak tahun 2001 lagi, ribuan ibu bapa di kawasan Lembah Klang telah memilih fototerapi rumah berdasarkan cadangan dan setelah berunding dengan pakar kanak-kanak mereka. Keputusan menunjukkan bahawa fototerapi rumah adalah sama berkesan seperti rawatan di hospital.


Home Phototherapy Services (HPS) Sdn Bhd telah beroperasi selama 18 tahun dan telah berjaya merawat lebih 10,000 bayi sakit kuning. Mesin fototerapi yang diberi nama Bluelite dan direka khas serta telah dipatenkan telah mendapatkan pengiktarafan keselamatan dari Sirim Berhad. Syarikat juga mempunyai lesen perniagaan dari Medical Devices Authority (MDA) dan telah dianugerahkan dengan sijil ISO13485.


HPS menawarkan pakej sewa mesin fototerapi Bluelite bermula RM395 untuk dua malam. Untuk 4 Hari 3 Malam pula pakej harga ialah RM485 sahaja. Harga termasuk penghantaran dan pengambilan serta penerangan penggunaan. Tilam dan penutup mata juga turut tersedia bersama pakej, ibubapa bayi hanya perlu tunggu dirumah dan terus melakukan rawatan fototerapi dengan serta merta. Caj tambahan dikenakan untuk penghantaran selepas waktu bekerja.


Telah terbukti ramai ibu bapa yang gembira dengan hasil rawatan fototerapi dari rumah dengan Bluelite. Kesihatan bayi mereka semakin pulih dan bebas dari jaundis. Berikut merupakan beberapa testimoni berjaya dari beberapa orang pengguna.



Jadi disini saya nak kongsikan dengan anda kenapa ibubapa perlu menggunakan mesin fototerapi di rumah dengan Bluelite Malaysia?
  • ✔ anak tak perlu berjauhan dan tinggal di wad hospital
  • ✔ tak perlu banyak berjalan dek luka belum sembuh
  • ✔ boleh bergilir menjaga anak di rumah bersama suami
  • ✔ menyusukan anak dengan lebih selesa
  • ✔ jimat tak perlu bayar mahal bil hospital swasta
  • ✔ tak perlu stress di hospital kerajaan
  • ✔ mudah,selamat dan merupakan satu-satunya syarikat yang mempunyai lesen dari Medical Device Authorities Malaysia.

DISKAUN SEHINGGA RM20 | Nak lebih DISKAUN? Pembaca blog mawardiyunus.com layak menerima special discount dengan Bluelite jika menyatakan kod BLMY semasa membuat tempahan. Kod BLMY hanya sah untuk tempahan Bluelite di kawasan KUALA LUMPUR, SEREMBAN dan PULAU PINANG sahaja ya!

Home Phototherapy Services Sdn Bhd
D513, Kelana Square, 
Jalan SS7/26, Kelana Jaya
47300 Selangor. 

Home Phototherapy Services Sdn Bhd
A-16-12 Kompleks BM City,
Jalan Perda Selatan, Bandar Perda,
14000 Bukit Mertajam, Penang

Telefon: 012 271 1894


Instagram: @bluelite_my
Website: www.bluelite.com.my
Share:

Tuesday, July 31, 2018

JOM BERAMAI-RAMAI KE FOOD TASTING & OPEN DAY HANANA GROUP


Untuk makluman semua, pada 12 Ogos 2018 ini bakal berlangsungnya Food Tasting Day & Open Day oleh Hanana Group Sdn Bhd di Ambassador Putrajaya. Seperti biasa, pelbagai pakej menarik bakal menanti bakal pengantin dan diskaun sehingga RM5000 akan diberikan.

Untuk pengetahuan korang semua, kali ini Hanana Group Sdn Bhd bakal bawakan pada anda pakej  berharga RM48,000 dan RM38,000 di Ambassador Putrajaya. Menariknya kali ini, mereka turut memperkenalkan dua pakej untuk dua tempat baru iaitu LUGAR DE LA BODA GARDEN WEDDING @PUCHONG dan DEWAN TAN SRI YUSOF HASHIM , MARDI. *nampak gaya Hanana Group Sdn Bhd sudah semakin mendapat tempat dan kepercayaan oleh pelanggan mereka.


Lugar De La Boda Garden Wedding @ Puchong mengenengahkan konsep ‘Garden’ dan ia dikatakan merupakan konsep yang pertama di Puchong. Bertemakan perkahwinan ala ala garden (open concept) yang membawa konsep santai dan juga seperti di dalam taman.

Ianya dijangka beroperasi sekitar Oktober 2018. Diskaun sebanyak rm5000 jika anda booking pada hari Open Day nanti. Kepada pasangan yang bakal kawin tu, jangan lepaskan peluang untuk hadir di Food Tasting Day & Open Day oleh Hanana Group Sdn Bhd ni nanti.


Untuk maklumat lanjut mengenai pakej perkahwinan lengkap di Hanana Group, sila layari laman web rasmi Hanana Group dan ikuti mereka di Facebook dan Instagram sekarang! Nanti kalau ada Food Tasting lagi, jangan lupa singgah ya gais.

Alamat
Ambassador Putrajaya,
Hanana Group Sdn Bhd,
92, Jalan Perak, Persiaran Diplomatik,
Persint 15, 62050 Putrajaya

Telefon:
Farah : 016 - 6700 457
Hanis : 016 - 6700 752
Rezza : 016 - 6700 473
Liana : 016 - 4318 434

Share:

Friday, July 20, 2018

BOTOL AIR BROS® SEBAGAI TEMAN SETIA TRAVEL SAYA


UMUM sudah mengetahui bahawa betapa pentingnya air kepada tubuh manusia. Tanpa air, manusia hanya boleh hidup dalam masa cukup singkat iaitu tiga hari. Ramai mengatakan minum lapan gelas air sehari adalah ideal bagi memastikan badan kekal sihat dan cergas. Namun, pakar motivasi dan kecergasan, Kevin Zahri berpandangan, keperluan air bagi setiap individu adalah bergantung kepada pelbagai faktor. Walaubagaimanapun, asasnya badan kita perlu terima air yang cukup untuk memastikan badan kekal sihat dan cergas.

Oleh kerana saya mempunyai masalah mulut cepat kering selepas melakukan pembedahan beberapa bulan yang lepas, ia juga memaksa saya untuk sentiasa bersedia dengan botol yang mengandungi air masak yang bersih untuk mengekalkan kelembapan walaupun kemana saja saya pergi.


Walaupun saya selalu sibuk dengan kerjaya saya yang memaksa saya untuk travel ke sana-sini, ia bukan menjadi alasan untuk saya tidak membawanya bersama-sama, malah botol air sudah menjadi sebahagian dari teman baik saya ketika travel. Pemilihan botol yang sesuai dan bagus sangat membantu dalam mengekalkan hidrasi tubuh badan saya semasa travel.

Untuk pengetahuan korang, saya sendiri mempunyai beberapa biji botol air dari pelbagai saiz. Antaranya botol plastik jenis Flip (550ml) dan Wego (800ml) dari jenama BROS®. Setiap darinya ada kelebihan dan rekabentuk tersendiri. Walaubagaimanapun, kedua-dua botol ini mempunyai sifat yang sama iaitu boleh menerima air diantara suhu -10°C hingga 95°C.

Flip (550ml)

Percutian dengan menaiki pesawat tidak menghalang saya untuk membawa botol air walaupun ramai yang tahu bahawa botol yang berisi air tidak akan lepas semasa pemeriksaan imigresen. Tapi ianya tidak bermaksud botol air yang kosong. Kemudahan waterfilter banyak tersedia di balai berlepas dan korang boleh mengisi air sebelum menaiki pesawat.

Kundasang, Sabah - Flip (550ml)

Botol dari jenis Flip (550ml) ini cukup bagus untuk dibawa kemana-mana kerana saiznya yang tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. Sangat ergonomik dan praktikal untuk digunakan. Ianya mempunyai straw dan mudah untuk dikendalikan walaupun ketika berada diatas kenderaan yang sedang bergerak.


Wego (800ml)

Botol jenis Wego (800ml) ini kebiasaanya saya bawa untuk travel di dalam negara sahaja atau dalam bahasa mudah, perjalanan yang tidak melibatkan pesawat. Bentuknya lebih panjang dan besar sedikit dari botol jenis Flip (550ml) yang saya ada. Botol Wego (800ml) ini tidak mempunyai straw dan hanya mempunyai penutup kecil di bahagian atasnya.

Batam, Indonesia - Wego (800ml)

Oleh kerana cuaca di Batam sangat panas, saya telah  bawa botol Wego (800ml) ini kerana ianya boleh diisi dengan air dalam kuantiti yang banyak berbanding botol Flip (550ml). Jadi, dengan botol besar tak perlulah kerap sangat untuk isi air kan? 


Bagi saya, penggunaan botol air ni sangat bagus. Selain dapat mengelakkan pembuangan sampah dari pembelian air mineral (botol plastik) kita juga dapat menjimatkan kos makanan kita semasa travel. Kenapa kita harus beli kalau kita boleh dapat percuma di hotel atau penginapan yang kita stay. Selain itu, kos untuk pembelian air di waterfilter biasa lebih murah dari kos pembelian sebotol air mineral atau air minuman di kedai runcit.

MENGENAI BROS®

BROS® merupakan jenama botol air yang sudah berada dipasaran Malaysia sejak tahun 2004 lagi. Botol air BROS® terkenal kerana keupayaan isian semula, selamat, mudah dibersihkan, anti bocor, boleh dikitar semula, mesra alam, kualiti unggul dan rekabentuk kreatif serta sesuai di gunakan oleh semua peringkat umur daripada yang warga emas hingga ke kanak-kanak dan bayi.


Selain 100% Bebas Bisphenol-A (BPA), kedua-dua bahan mentah dan unit sebenar juga mematuhi U.S. Food and Drug Administration (FDA) untuk digunakan bersama makanan dan minuman. Di samping itu, ia juga dapat menahan haba sehingga 95 Celcius.


BROS® di datangkan dengan pelbagai produk botol air seperti Tumblers, Thermal, Glass dan Plastik, Containers dan Aksessori. Bagi botol air yang diperbuat daripada plastik, BROS® menawarkan 6 siri dengan design yang menarik iaitu Crystal, Capa, Flip, Wego, Luna dan Yoga.

Botol air BROS® ini boleh didapati dalam pelbagai saiz, dari 350ml ke 2000ml. Manakala harganya pula diantara RM27.90 ke RM56.90, bergantung pada saiznya.

TAWARAN DISKAUN 20%

Untuk pembaca setia blog www.mawardiyunus.com ni, korang boleh menikmati 20% diskaun bila korang membeli secara online di BROS® eStore di www.bros.com.my daripada sekarang hingga ke 26 Ogos 2018. Cuma korang masukkan diskaun kod ‘YUNUS20’ bila nak checkout nanti ek.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk BROS® ni, korang boleh layari :

Laman Web : www.bros.com.my
General Inquries, email to : INFO@BROS.COM.MY
Customer Service Support, email to : SUPPORT@BROS.COM.MY
Phone : 1700 81 5568

Facebook Page :
Instagram :

#myfavouriteBROS #BROSMalaysia #stayhydrated #kekalhidrasi #BotolAir #AirMineral #
Share:

Wednesday, July 18, 2018

CUBA PRODUK PENCUKUR SHAVES2U YANG EXCLUSIVE SECARA PERCUMA


Ramai lelaki diluar sana memuji dan teringin untuk memiliki jambang seperti saya. Tapi mereka tidak tahu akan kerumitan yang saya selalu hadapi kerana memiliki jambang. Jambang yang kemas memang cantik, tapi mereka perlu tahu bahawa untuk kearah itu kita perlu ada komitmen yang tinggi untuk menjaga supaya ia kelihatan kemas sentiasa.

Masalah akan timbul apabila jambang terlalu subur dan cepat memanjang. Oleh kerana itu, saya perlu ke barbershop sekerap dua (2) kali sebulan untuk merapikannya. Bukan itu sahaja, isu pada barbershop juga ada kerana bukan semua barbershop mampu untuk kemaskan jambang seperti yang saya nak, malah ada barbershop yang tidak tahu dan tidak mampu untuk memenuhi permintaan saya. Oleh kerana beberapa faktor termasuk masa dan harga, saya rasa saya perlu mencari solution terbaik untuk mengelakkan saya hadapi masalah yang sama ketika nak kemaskan jambang saya.

SHAVES2U

Saya telah diperkenalkan dengan satu plan yang diperkenalkan oleh satu brand iaitu Shaves2u yang mana menawarkan produk pencukur dalam servis "shave plan". Plan ini menawarkan pemilihan 3 jenis pisau 3 mata, 5 mata dan 6 mata dan selang penghantaran (2, 3 atau 4 bulan) bergantung pada keperluan pencukuran pelanggan. Plan ini tidak mengikat anda dengan syarat yang berat kerana korang sentiasa dapat mengawal dan menentukan pelan yang korang mahu. Ini bermakna, korang boleh tukar atau batalkan plan korang bila-bila masa sahaja.



Ianya agak menarik kerana mereka menawarkan produk dengan trial pack, yang mempunyai Premium Handle bersama pilihan Blade Cartridge dan Shave Cream secara percuma sebelum kita melanggan pada plan yang mereka tawarkan. Untuk trial pack ini, korang hanya perlu bayar kos penghantaran yang berharga RM6.50 sahaja. Shaves2u ada menawarkan 3 jenis Blade Catridge iaitu 3 mata, 5 mata dan 6 mata.
Langganan boleh dilakukan secara atas talian di laman sesawang mereka iaitu www.shaves2u.com. Bagi saya, plan ini cukup mudah dan menjimatkan masa. Tidak perlu buang masa untuk keluar membeli kerana pelanggan hanya perlu plan dan terus langgan secara atas talian.

PERCUBAAN PERCUMA SHAVES2U

Alang-alang mereka nak bagi cuba free tu, tak salah untuk saya cuba kan? Paling tak dapat rasai sendiri sejauh mana kualiti yang ditawarkan keatas produk Shaves2u ni. Mana tau sesuai boleh la terus melanggan kan. Tempoh percubaan PERCUMA yang mereka berikan untuk kita pun cukup lama juga sehingga 14 hari. Jadi cukuplah nak tahu bahawa produk ni bagus atau tidak kan.

Secara jujurnya dari hari pertama saya terima produk ni lagi saya dah cukup teruja. Mana taknya, beli pencukur pun nak secara online kan. Tapi tak ada salahnya, zaman sekarang semua kearah ini. Lebih jimat kos, lebih mudah dan yang paling penting menjimatkan masa.




Walaupun ianya merupakan set percubaan, ia tetap hadir dengan krim pencukur yang berkualiti tinggi. Apa yang saya suka berkenaan dengan handle produk Shaves2u ni kerana ianya mempuanyai Rubberised grip yang mana dapat memberi keselesaan kepada pengguna seperti saya semasa proses mencukur. Bagi saya ianya cukup mesra pengguna dan ergonomik. Jadi tiada masalah untuk saya melakukan aktiviti ini secara lebih kerap.

Selain dari handlenya yang sangat ergonomik, pilihan mata pencukur juga amat penting bagi saya yang mempunyai jambang. Saya memilih mata pencukur klasik 5 Razor Blade kerana ia merupakan bilah pencukur yang dilengkapi jalur pelincir Aloe yang dapat membantu memudahkan proses mencukur. Dengan bilah berlapis berganda ini, ianya mempunyai sistem Accublade® Trimmer sesuai untuk janggut dan keperluan bercukur Sideburn. Setiap blade yang Shaves2u tawarkan adalah kualiti dari US dan Jerman.

Apa yang saya boleh cakapkan ianya merupakan produk pencukur yang sangat berkualiti dan bagus untuk saya guna. Kalau ditanya pada saya, saya akan kata bahawa saya akan terus melanggan produk ini.

Bagi korang yang nak rasai pengalaman percubaan produk ni secara PERCUMA seperti saya, korang boleh ke laman sesawang mereka iaitu www.shaves2u.com. Korang boleh gunakan promo code S2UMAWARDIYUNUS untuk lebih penjimatan untuk bayaran langganan pertama. Jadi apa korang tunggu lagi!!

Untuk maklumat lanjut korang boleh ke social media handle mereka di Instagram @shaves2u dan Facebook Shaves2u.

Share:

Friday, July 13, 2018

MITEC - RUANG PAMERAN CANTIK DAN LUAS DI KUALA LUMPUR



MITEC : Malaysia International Trade & Exhibition Centre merupakan sebuah ruang pameran yang sangat cantik dan terbesar di Kuala Lumpur. Saya sendiri baru sekali berkesempatan ke MITEC sempena MITA Fair yang telah berlansung pada Januari 2018 yang lepas. Dengan kemegahan dan keunikan senibinanya, ianya boleh menjadi mercu tanda ikonik terbaru yang membanggakan negara kita Malaysia.

Luas kawasan merangkumi lebih daripada 75 ekar tanah pembangunan prima yang terletak di lokasi yang sangat strategik di Kuala Lumpur, MITEC menawarkan pelbagai kemudahan canggih dengan ruang pameran yang cukup besar yang sesuai untuk pelbagai program dan acara berskala besar.

APA ITU MITEC? 

Untuk pengetahuan korang, MITEC merupakan singkatan untuk Malaysia International Trade & Exhibition Centre. Ia adalah sebuah tempat pameran yang terbesar di Malaysia. MITEC adalah kepunyaan kerajaan Malaysia yang telah dibangunkan dan disiapkan oleh pihak Naza TTDI Sdn Bhd, satu cabang hartanah Kumpulan Naza (Naza Corporation Holdings Sdn Bhd).


Sekarang, setelah diserah milik kepada pihak kerajaaan daripada pemaju, MITEC diuruskan oleh Prisma Galeri Sdn Bhd. Syarikat ini adalah pengurus bagi bangunan MITEC milik kerajaan ini. MITEC dimiliki oleh Kerajaan Malaysia dengan diletakkan di bawah Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), sebuah agensi promosi perdagangan kebangsaan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).


Dari bangunan yang diinspirasikan senibina dari biji getah ini, ianya merupakan sebuah banguann yang mempunyai 3 tingkat sahaja. Walaupun hanya 3 tingkat, pada setiap tingkatnya cukup luas dan mempunyai banyak hall. MITEC juga terdapat kemudahan asas seperti tandas, surau, tempat letak kenderaan, restoran dan banyak lagi.

FAKTA BERKENAAN MITEC

Berikut merupakan beberapa fakta menarik yang korang perlu tahu berkenaan MITEC ni.



  1. Ruang pameran besar yang boleh memuatkan sehingga 2200 buah gerai (booth)
  2. Ruang pameran kosong seluas 3 ekar
  3. Mempunyai eskalator dengan ketinggian 15 meter panjang menjadikan ia salah sebuah eskalator tertinggi dan terpanjang di Malaysia.
  4. Ketinggian syiling dewan yang mencecah 36 meter.
  5. Semua dewan boleh diperluaskan sehingga 72 meter lebar dan 180 meter panjang
  6. Mempunyai jalan (ramp) yang menghubungkan terus ke dewan yang ingin dilawati

PENGANJURAN MSMW DI MITEC

Pada minggu yang lepas, Malaysia Social Media Week (MSMW) telah dianjurkan di MITEC. Dengan menggunakan dewan di tingkat 2 sahaja, ianya dikatakan mampu menampung kehadiran jumlah peserta yang ramai dalam satu-satu masa.





Sepanjang MSMW berlansung, terdapat pelbagai makanan menarik yang disajikan. Setiap masakan yang dihidangkan telah dimasak langsung oleh chef in-house MITEC sendiri. MITEC juga mempunya dapur mereka tersediri. Besar dan luas. Jadi kalau korang nak anjurkan apa-apa program disini, tak perlu pening kepala untuk fikir berkenaan catering atau sumber makanan yang korang nak tempah.





Macamana, menarik bukan? Untuk sebarang maklumat lanjut lain mengenai MITEC, bolehlah melayari mana-mana medium di bawah:

Laman sesawang: 
Instagram: Instagram
Facebool: Facebook
Twitter: Twitter

Share:

Saturday, July 07, 2018

THE MAGIC LIBRARY : TONTON PERSEMBAHAN SILAP MATA BERTARAF DUNIA SECARA LIVE


Pada dasarnya mata kasar kita hanya mampu melihat sesuatu yang normal  dan logik. Tapi, melalui persembahan silap mata pula, kita akan mampu melihat sesuatu itu sebagai perkara luar kebiasaan, walaupun ianya hanyalah sekadar muslihat dari mereka dalam melakukan persembahan, perkara tersebut cumalah ilusi yang dibayangi gerak tangan yang pantas, alat-alatan khas serta latihan yang secukupnya.

Pernah ke korang menontoh persembahan silap mata secara live? Kalau belum, peluang terbuka kepada korang yang berada di sekitar Kuala Lumpur dan beberapa lokasi lain untuk menyaksikannya kerana The Magic Library akan mengadakan persembahan mereka di lokasi terpilih dengan menawarkan persembahan silap mata yang bertaraf dunia secara lansung di hadapan korang.

THE MAGIC LIBRARY : NEW CHAPTER

The Magic Library : New Chapter adalah persembahan silap mata dan ilusi bertaraf dunia oleh sekumpulan ahli silap mata muda serta kontemporari di bawah bimbingan Master Leow Fee Loong yang merupakan orang penting di sebalik Perfect Illusions dan lagenda dalam dunia silap mata di Malaysia.


Bagi yang tak tahu, Master Leow Fee Loong ini adalah pemenang anugerah ahli silap mata professional bertaraf dunia yang mempunyai pengalaman selama lebih 50 tahun dalam persembahan ilusi dan silap mata.


The Magic Library : New Chapter adalah hasil kerjasama antara CRID STUDIO dan Perfect Illusion dengan World Crypto Asset Blockchain Alliance (WCBA) sebagai penaja rasmi pelancongan seluruh negara untuk menyebarkan live magic show ini. Persembahan ini akan diadakan di Town Park, MyTOWN Shopping Centre bermula 19 Julai ini sehingga 26 Ogos 2018.

Menariknya lagi tentang The Magic Library : New Chapter ini, ia telah memberi inspirasi kepada generasi muda untuk perkara yang lebih besar dan memainkan peranan penting dalam membina masa depan yang kreatif dan berpandangan jauh kerana ahli silap mata  yang terlibat semuanya dari golongan muda belaka.


SEKITAR MAJLIS PELANCARAN THE MAGIC LIBRARY 

Majlis Pelancaran The Magic Library : New Chapter telah berlangsung di level 3 MyTOWN Shopping Centre. Memorandum Of Understanding turut dimeterai antara pihak The Magic Library, Master Leow Fee Loong dan pihak penaja.



Ketika majlis pelancaran tempoh hari, beberapa persembahan silap mata memukau turut dipersembahkan kepada hadirin yang hadir. Bagi mereka yang berada disekitarnya juga dapat melihat persembahan silap mata secara percuma. Memang menarik dan sangat luar biasa. Bukan persembahan silap mata biasa-biasa, tapi memang layak digelar bertaraf dunia.


Persembahan penuh akan berlangsung pada 19 Julai ini sehingga 26 Ogos 2018. Ketika persembahan penuh nanti, The Magic Library : New Chapter akan melakukan persembahan selama 1 jam tanpa henti!


Jadi jangan lupa untuk beli tiket cepat-cepat dan datang beramai-ramai ke MyTOWN Shopping Centre pada 19 Julai - 26 Ogos 2018 nanti bagi menyaksikan persembahan yang sungguh mengagumkan ini.

WAKTU PERSEMBAHAN & TIKET

Waktu persembahan dan harga tiket masuk The Magic Lirary : New Chapter adalah seperti berikut :

8.30 malam (Isnin - Rabu)
8.30 malam & 10.30 malam (Khamis, Jumaat & Cuti Umum)
4.00 petang, 8.30 malam & 10.30 malam (Sabtu & Ahad)


Pembelian tiket boleh didapati daripada Box Office Booth, Level 1, MyTOWN Shopping Centre atau dapatkan secara online menerusi www.ticketpro.com.my

Untuk maklumat lanjut atau tempahan boleh berhubung melalui email : info@themagiclibrarymsia.com

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive