MAKMAL KIMIA YANG MEMBENARKAN PEGUNJUNGNYA MAKAN DAN MINUM DIDALAMNYA

MAKMAL KIMIA YANG MEMBENARKAN PEGUNJUNGNYA MAKAN DAN MINUM DIDALAMNYA | Ada ke antara pembaca blog MY ni mempunyai latarbelakang dalam bidang sains? Kalau ada mesti korang tahu kan? Setiap makmal sains memang tidak dibenarkan untuk membawa masuk makanan apatah lagi makan dan minum di dalamnya. Tapi sebuah makmal yang MY nak cerita kat korang kali ini cukup berbeza. *ya, korang dibenarkan makan dan minum di dalam makmal kimia ni

Lunch bersama rakan blogger di Chemistry Café+Lab
Tempat yang MY maksudkan tu ialah Chemistry Café+Lab yang mana ianya beroperasi di Seksyen 7, Shah Alam. Chemistry Café+Lab ini merupakan cafe berkonsepkan makmal kimia pertama yang ada kat Malaysia ni.

buat oder di kaunter
Mungkin terlalu awal kami sampai untuk menikmati hidangan untuk makan tengahari kat Chemistry Café+Lab ni. Makanan yang available pada masa tu hanya sekadar pastry. MY nak nasihatkan,  kalau sampai ke Chemistry Café+Lab ni, korang kena criport yang sesuai untuk korang duduk untuk makan, kerana cafe ni kebiasaannya sesak dengan orang. Kalau korang buat oder dulu tanpa cari tempat duduk dulu dikhuatiri seat penuh.*ha lepas tu nak makan mencangkung kat mana? ahhahaha

tunggu makanan dengan sabarnya
Lepas buat oder leh la lepak-lepak sambil ketip-ketip gambar dan upload kat instagram tu. Jangan lupa plak hashtag #ChemistryLabCafe #ChemistryCafe. Yang pasti cafe ni memang unik dengan pelbagai tarikan hiasan termasuk mural art dan pelbagai hiasan yang mencerminkan sebuah makmal kimia seperti periodic table.

hidangan di dalam bekas ujikaji dalam makmal
Untuk memastikan korang dapat feel betol-betol kat makmal kimia, hidangan korang terutama air akan dihidang dalam bekas ujikaji kimia. huhu. * macam dalam gambar kat atas tu. Jangan takut, dijamin selamat. *tak ada lagi orang berbuih mulut bila lepas makan dan minum kat sini. ehhehe.

Lepak sambil layan makanan dalam bekas ujikaji makmal
Apa yang MY boleh katakan, makanan dia agak mahal la. Tapi bagi mereka yang inginkan sesuatu yang baru boleh datang kesini. *tak hairanlah kalau orang ramai, rakyat Malaysia ni suka sesuatu yang baru walaupun mahal. Kalau nak diceritakan mengenai rasa, memang kena dengan hargalah. Sedap!

Foto_ NisaKay dan Penaberkala
___________________________________

Chemistry Café+Lab

26 Jalan Kristal J7/J 
Seksyen 7, Shah Alam, Malaysia

Waktu Operasi:
10:00am - 2:00am

No Telefon:
+601762627979

Instagram:

Facebook:



Walaupun Berstatus Gunung Berapi Aktif, Tetapi Masih Aman Untuk Dikunjungi

Walaupun Berstatus Gunung Berapi Aktif, Tetapi Masih Aman Untuk Dikunjungi |  Sudah lama rasanya MY peram kisah percutian ke Bandung *kalau tak silap tahun 2010 lagi. Ini merupakan percutian pertama MY ke luar negara. *lawatan sambil belajar ke Jakarta dan Bandung.

Gunung Tangkuban Perahu
Gunung Tangkuban Perahu
Tempat yang paling best dan terkesan lagi sampai sekarang yang MY pergi ialah Gunung Tangkuban Perahu [klik] yang berkoordinat 6,77°LS 107,6°BT di Jawa Barat, Indonesia.  

GUNUNG BERAPI AKTIF


Korang jangan terkejut kalau MY katakan bahawa Gunung Tangkuban Perahu ni merupakan sebuah gunung berapi yang masih aktif yang mana ianya berada di Bandung Utara, tepatnya di Cikole, Lembang, atau sekitar 20 km dari pusat Kota Bandung. *apa yang paling membuatkan MY terkejut, letusan terakhir gunung ini dikatakan tercatat pada tahun 2013 *wallaweh masih baru lagi tu, agak-agak 3 tahun selepas lawatan MY ke sana, fuh. Walaupun begitu, Gunung Tangkuban Perahu ini masih aman dan selamat untuk dikunjungi . Gunung Tangkuban Perahu ini dibuka seawal 7 pagi sehingga 5 petang setiap hari.

Kawah Gunung Tangkuban Perahu
Kawah Gunung Tangkuban Perahu
Beberapa tanda aktifnya gunung ini adalah adanya gas belerang dan juga sumber air panas yang mengalir di kaki gunung. Kalau korang nak datang berkunjung ke gunung ini, korang dinasihatkan untuk membawa "mask"penutup mulut untuk menghindari bau gas belerang yang kuat.

Ada tiga kawah utama di Gunung Tangkuban Perahu
Ada tiga kawah utama di Gunung Tangkuban Perahu
MY difahamkan bahawa puncak Gunung Tangkuban Perahu ini berbentuk memanjang dan menyerupai sebuah perahu yang terbalik. Pada lereng gunung juga terdapat hamparan kebun teh yang membuat korang betul-betul teruja dan menikmati keindahannya. 

Ada tiga kawah utama di Gunung Tangkuban Perahu. Kawah Paguyangan Badak, berumur kurang lebih 90.000-40.000 tahun lalu. Dalam fasa pembentukan kawah secara geologi, seterusnya terbentuk Kawah Upas yang ditaksir berumur 40.000-10.000 tahun lalu. Di fasaterakhir, terbentuklah Kawah Ratu yang berumur 10.000 tahun lalu sehingga sekarang.


BERSUHU DINGIN


Gunung Tangkuban Perahu memiliki ketinggian 2.084 di atas permukaan laut atau sekitar 6.873 kaki. Suhu di gunung ini adalah sekitar 17 darjah Celcius pada siang hari dan dikatakan boleh mencapai sehingga 2 darjah Celcius pada malam hari. Oleh kerana suhunya yang dingin, korang memang sangat dinasihatkan untuk membawa dan memakai sweater atau jaket yang sesuai.

pelbagai pilihan topi , sarung tangan untuk korang beli
pelbagai pilihan topi , sarung tangan untuk korang beli
Cuaca tidak menentu, kadang kala ada kabus tebal yang sangat dingin. Jika cuaca terlalu dingin. Korang boleh membeli sarung tangan dan topi yang ada di jual di sana. *awas, hati-hati ketika tawar-menawar harga

BERHATI-HATI KETIKA MEMBELI BELAH


Ada kedai-kedai yang jual cenderahati
Ada kedai-kedai yang jual cenderahati
Apa yang MY boleh nasihatkan, hati-hati jika ingin membeli belah di sini. Jika rasa tidak perlu, jangan sesekali bertaya atau tunjukkan bahawa diri kita berminat dengan barang yang dijual. Kalau tidak, jangan salahkan mereka jika mereka ikut korang kemana saja korang pergi, sampailah korang beli barang tersebut.

Jika korang ingin membeli sesuatu. MY nasihatkan, gunakan masa-masa terakhir anda sebelum balik untuk membeli belah. Biasanya harga akan melambung tinggi jika mereka tahu bahawa kita adalah pelancong. *jangan terkejut kalau, harga 100 boleh kita tawar sehingga 20 Gunakan kebolehan korang untuk tawar -menawar. 

KEWUJUDAN POKOK UNIK

pelbagai cenderamata unik dijual
pelbagai cenderamata unik dijual
Di Gunung Tangkuban Perahu ini mempunyai sejenis tumbuhan unik yang dikatakan hanya tumbuh subur disini. Batangnya dipotong dan dibuang kulitnya untuk menghasilkan pelbagai jenis cenderahati. 

proses membuat cenderahati
proses membuat cenderahati 
Siapa sangka ia hanya merupakan pokok dari jenis paku pakis. Paku pakis ini dikatakan mengambil masa hampir 50 tahun untuk membentuk corak seperti itu di dalam kulit daun nya. Bila di kikis, corak batik akan mula kelihatan. Bila dah lama-lama, larikan kayu tu akan merekah keluar, nampak seolah-olah ukir. Hanya perlu buang kulit pada batangnya, corak menarik akan kelihatan . *menarik kan?.

Keunikan corak yang ada pada pokok paku pakis tersebut
Keunikan corak yang ada pada pokok paku pakis tersebut
Kalau korang minat untuk membelinya, pastikan korang letak di tempat yang dingin. Jika tidak ia akan mula mengecut .

Kalau diberi kesempatan, MY memang menenam niat untuk kesini lagi. Tempat yang sangat menarik dan perlu korang kunjungi jika ke daerah Bandung.



ANAK LELAKI DIPANGGIL BABA DAN ANAK PEREMPUAN DIPANGGIL NYONYA

ANAK LELAKI DIPANGGIL BABA DAN ANAK PEREMPUAN DIPANGGIL NYONYA | Kalau di negeri Melaka, siapa yang tidak tahu tentang kaum peranakan Baba dan Nyonya. Walaupun mereka hanya merupakan kaum minoriti di Melaka tetapi ia cukup popular disebabkan keunikan yang ada pada budaya mereka. 

"Baba dan Nyonya di Melaka adalah Cina Peranakan di mana nenek moyang mereka telah datang dan berkahwin dengan wanita tempatan. Kaum ini kebanyakannya berasal dari wilayah Hokkien, China yang berhijrah ke Melaka 600 tahun dulu ketika Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan. Perkahwinan campur seperti ini telah melahirkan budaya Cina yang unik serta tradisi Melayu. Pada mulanya mereka datang ke Melaka untuk berdagang dan mencari pekerjaan dan berkahwin dengan wanita tempatan di mana anak lelaki dipanggil Baba dan anak perempuan disebut Nyonya."


BUDAYA BABA DAN NYONYA DI MELAKA NYONYA VILLAGE


Apa yang paling tidak disangka-sangka, MY telah berpeluang untuk mengenali lebih dalam tentang budaya unik kaum peranakan ni di MELAKA NYONYA VILLAGE.

MELAKA NYONYA VILLAGE
Ianya merupakan sebuah restoran yang sangat unik, dimana mampu membawa korang merasai dunia sebenar Baba dan Nyonya pada zaman-zaman dahulu. Reka bentuk restoran semestinya dari rekabentuk rumah sebenar dengan suasana pelayan yang berpakaian kebaya dan sarung batik yang diwarisi oleh nenek moyang mereka.

MAKANAN BABA DAN NYONYA


mereka fasih bertutur dalam bahasa melayu
Masyarakat ini amat masyhur dengan pelbagai masakan tradisional yang begitu sedap dan menarik di mana mempunyai persamaan dengan masakan masyarakat Melayu. 

sahabat media bersiap sedia untuk santap
Mereka juga makan dengan tangan seperti masyarakat melayu  dan masakan gulai adalah menjadi kegemaran masyarakat ini. Masakan seperti masak lemak, asam pedas, dan sambal belacan menjadi kegermaran seharian.

upacara wajib, ambil gambar makanan sebelum makan
Antara makanan pembukaan yang dihidangkan untuk kami pada malam tu seperti hidangan kuih muih masyarakat baba nyonya dan juga keropok dhal yang dicicah dengan sambal belacan. *siapa sangka makan keropok cicah sambal belacan malam tu

Kuih Nyonya
Keropok dan sambal belacan
Selesai dengan makanan pembukaan tadi, MY dan kawan-kawan telah  dihidangkan dengan menu-menu yang popular berkonsepkan makana asli baba nyonya.

Pajeri Nanasa dan Nasi
Ayam Pongteh
Ayam Pongteh ni menjadi menu tradisi masyarakat baba nyonya yang wajib ada didalam senarai makanan mereka. Ayam yang dimasak cara mereka dan ditambah dengan kentang empuk dan juga cendawan.

Sambal ikan bilis petai
Sambal Bendi celur
Ikan goreng kerutuk
Otak-otak kukus
Agak terkejut bagi MY bila hidangan ini dikatakan otak-otak. Tapi itulah hakikatnya, ini merupakan otak-otak kukus yang sangat sedap dan wajib untuk korang rasa jika ke sini.

Ada banyak lagi hidangan lain yang mana ia kebanyakannya sama seperti citarasa makanan masyarakat melayu. 

PERSEMBAHAN BUDAYA


Semasa korang menjamu selera, korang akan dihiburkan dengan persembahan tarian joget dan budaya masyarakat nyonya. Pada masa yang masa juga, korang berpeluang untuk menari bersama mereka.

Persembahan tarian joget
*eh.. eh.. eh.. macamana MY leh terjebak sama ni? . Amboi seronok sakan MY gelak. Maklumlah dah lama tak berjoget ewah.

*untuk pengetahuan korang. Hasil penyelidikan telah menggambarkan masyarakat Baba dan Nyonya telah melatari kehidupan mereka dengan budaya Melayu terutamanya Dondang Sayang yang dilagukan dalam upacara-upacara yang tertentu sahaja dan ketika diperlukan.

pakaian tradisional pegantin baba nyonya
Percampuran budaya dan adat antara masyarakat Cina dan masyarakat Melayu telah membuktikan akan keakraban dan perpaduan yang wujud dalam masyarakat tersebut, malah masih mengamalkan budaya Melayu dalam kehidupan bermasyarakat.

__________________________________________________

Bagi mereka yang ingin merasai keunikan masakan baba nyonya seperti ini, korang boleh berkunjung ke alamat berikut:

Melaka Nyonya Village
178, Jalan Parameswara, 75000 Melaka.

Telefon: 
06-283 1178

Waktu perniagaan: 
Mon - Fri: 6pm - 11pm
Saturday & Sunday: 11am - 3pm, 6pm - 11pm

Website: 

Terima kasih kepada Melaka Nyonya Village kerana menerima kehadiran MY dan rakan blogger & media lain .



AYAM PANGGANG YANG MAMPU MEMBUATKAN ANDA BERMIMPI TENTANG NEGARA JEPUN

AYAM PANGGANG YANG MAMPU MEMBUATKAN ANDA BERMIMPI TENTANG NEGARA JEPUN | Kalini MY nak bawak korang untuk terokai makanan bercitarasa jepun iaitu Oishii Roaster. Tak perlu pergi jauh-jauh ke negara matahari terbit tu kerana ianya sekarang tersedia di 17 buah  Restoran RasaMas dan 75 buah Kedai Ayamas di semenanjung Malaysia. 

Oishii Roaster
*untuk pengetahuan korang. Di negara Jepun, Oishii bermaksud lazat "delicious". OISHII ROASTER pula merupakan ayam panggang Ayamas kegemaran ramai diperap dengan kicap Jepun istimewa.

Blogger Razzwey dengan pilihan Oishii Roaster miliknya
OISHII ROASTER ini diperap dengan adunan rahsia sos soya dan madu sebelum dimasukkan ke dalam ketuhar untuk panggang dengan sempurna. Sebelum dihidangkan ianya disaluti dengan jus nanas untuk meningkatkan kemanisannya. *bagi la teaser resepi dia sikit .

SET OISHII ROASTER


OISHII ROASTER kini boleh didapati di 17 buah restoran RasaMas  di semenanjung Malaysia. Promosi OISHII ROASTER kali ini mempunyai hidangan set untuk 4 orang . Ianya merangkumi seekor OISHII ROASTER, 4 RasaMas aromatic chicken rice, 4 clear soup, 4 gelas minuman berkarbonat, 1 hot chicken ball soup, 1 sayuran campur, dan 1 RasaMas scrumptious Crispy Fried Tofu dan 2 scoops ice cream untuk dessert. Semuanya hanya RM40.90.

Oishii Roaster
OISHII ROASTER diperap dengan kicap Jepun istimewa dan menu lazat yang pastinya memenuhi cita rasa kita rakyat Malaysia dan sesuai untuk dinikmati seisi keluarga.

RasaMas Aromatic Chicken Rice
Hot Chicken Ball Soup
Sayuran Campur
RasaMas scrumptious Crispy Fried Tofu
Manakala set hidangan OISHII ROASTER untuk 2 orang pula bernilai RM28.90. Selain dari itu mereka juga ada menyediakan set OISHII ROASTER Individual meal yang mana menjanjikan 1/4 bahagian OISHII ROASTER untuk korang nikmati yang mana ianya bernilai RM 10.90.


Macamana, teruja tak? Comfirm air liur korang sedang meleleh bak air terjun paling tinggi kat dunia dah tu. So, apa lagi? MY dah cuba, korang pulak bila lagi ?


---------------------------------------------------

Untuk lebih maklumat lanjut mengenai Kedai Ayamas  dan Restoran RasaMas, sila layari www.kedaiayamas.com.my [klik] atau masuk ke laman Facebook Ayamas Roasters dan juga Twitter @AyamasRoasters.



LEGO STAR WARS MINILAND KINI DI LEGOLAND MALAYSIA

LEGO STAR WARS MINILAND KINI DI LEGOLAND MALAYSIALEGO Star Wars Miniland Model telah dibuka di LEGOLAND Malaysia Resort [klik] pada 6 September 2014 yang lepas, dimana sempena dengan ulang tahun kedua taman tema ini di Malaysia.  Terdapat 2,000 model LEGO dari filem popular STAR WARS telah dicipta pada skala 1:20 menggunakan lebih daripada 1.5 juta bongkah lego.

LEGO Star Wars at LEGOLAND Malaysia_ foto Legoland Malaysia
Ini merupakan tarikan baru disini dan telah ditempatkan di dalam sebuah bangunan yang sangat unik dengan tujuh adegan yang paling terkenal - enam dari filem Star Wars dan satu daripada siri animasi Star Wars: The Clone Wars.

Bangunan unik dimana ia menempatkan pameran LEGO StarWars
*LEGO Star Wars Miniland ditempatkan di sebuah bangunan segi lapan, dengan saiz lantai 900sqm dibahagikan kepada lapan kawasan - tujuh adegan ikonik dan ruangan runcit

Alamilah sendiri dengan pengalaman pertama disini dengan menonton animasi LEGO Star Wars yang sangat mencuit hati yang mana ianya berdurasi selama 5 minit sebelum anda masuk ke ruangan pameran lain. Seterusnya, korang akan berjalan kaki melalui garis masa Star Wars yang menampilkan planet Christophsis, Endor, Geonosis, Hoth, Kashyyk, Mustafar, Naboo dan Tatooine.

NABOO - Episode I: The Phantom Menace



Megambil masa selama 1,285 man hours untuk membina sebanyak 237 models di dalam scene ini.

GEONOSIS - Episode II: Attack of the Clones



Mempunyai 247 buah model dan megambil masa sehingga 1,000 man hours untuk proses pembinaannya


Kawasan ini telah dibina dengan skala 1:80

KASHYYYK & MUSTAFAR - Episode III: Revenge of the Sith



Mempunyai sebanyak 152 buah model, termasuk 30 Wookiees, 30 Scout Troopers, 40 Battle Droids dan 15 Dwarf Spiders.

TATOOINE - Episode IV: A New Hope



Memiliki sehingga 126 buah model, 1,098 man hours dan beratnya 130kg. *yang paling berat dari semua babak

HOTH - Episode V: Empire Strikes Back



Dalam scene ini pula, mempunyai 81buah model, dengan 1,210 man hours, 129 kg dan termasuk 2xAT-AT Walkers attacking the Planet Hoth.

ENDOR - Episode VI: Return Of The Jedi



Setiap pokok dalam scene ini megambil masa selama 3 hari untuk dibuat *ianya dibentuk dari pokok sebenar. Dalam scene ini mempunyai sebanyak 83 buah model dengan 941 man hours and 152 kg.

CHRISTOPHSIS - Star Wars: The Clone Wars


Separatist droid army - Armored Assault Tanks (AAT); B1 Battle Droids; and B2 Super Battle Droids by Catherine Ling
*model terbesar di dalam LEGO Star Wars Miniland . Dengan196 buah model, 99 man hours dan 158 kg berat.

--------------------------------------------------------------


Jadi macamana? Teruja tak? semestinya ia sangat-sangat hebat. Dengan ketelitian dan kehalusan hasil susunan lego yang diorang persembahkan pada kita sangat-sangat berbaloi untuk kita ke sini. Jadi apa tunggu lagi. Sediakan masa hujung minggu korang untuk datang ke sini bersama yang tersayang.

Untuk maklumat lanjut korang boleh ke www.legoland.com.my [klik]