travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Wednesday, January 17, 2018

PENGALAMAN SCALING DAN POLISHING GIGI DI KLINIK PERGIGIAN DENTESSENCE


Sedarkah korang bahawa gosok gigi dan berkumur sahaja tidak cukup untuk menjamin kebersihan gigi korang. Apa yang boleh saya katakan, kita mesti berjumpa doktor gigi untuk membuat pemeriksaan gigi paling tidak pun setahun sekali.

Saya sendiri sudah hampir 16 tahun tidak berjumpa doktor gigi. Perasaan trauma pada kad hijau masa sekolah rendah dulu masih ada. *bagi mereka yang lahir sekitar 90-an akan memahami kenapa. Selain dari tu, jika bercerita mengenai perubatan pergigian ni juga ia sering kali dikaitkan dengan kos yang tinggi.

Kalau di ikutkan rasa takut pada doktor gigi, agaknya sampai bila lagi kita akan bertahan agaknya? Saya sendiri beruntung kerana dikurniakan gigi yang agak ok dan kurang bermasalah, cuma hanya sekadar masalah karang gigi biasa.

1.0 KARANG GIGI

Untuk pengetahuan korang, karang gigi merupakan satu bentuk plak gigi yang telah mengeras. ia terhasil disebabkan oleh penumpuan berterusan mineral daripada air liur pada plak dan gigi. Permukaan kasarnya menyediakan medium unggul untuk pembentukan plak lanjut yang mengancam kesihatan gusi.

Contoh karang gigi, Sumber : google image
Apa yang saya perasan pada gigi saya, ada beberapa lokasi seakan berkarat dan berlubang. Apabila Dr. Ahbirami Naresh Kumar membuat pemeriksaan keatas gigi saya, ternyata ia hanya karang gigi yang sudah lama dan sudah bertukar warna.

1.1 KESAN DARI PEMBENTUKAN KARANG GIGI

Karang gigi pun juga menyebabkan banyak penyakit gigi lainnya yang bahkan berbahaya. Berikut efek dari karang gigi.

  • Bau mulut. Sisa makanan yang terkumpul dalam jangka panjang akan menimbulkan aroma yang tidak sedap.
  • Gigi berlubang. Karang gigi yang tidak segera ditangani akan membuat gigi berlubang. Hal ini disebabkan karang gigi mengeluarkan zat asid yang boleh mengikis. Padahal enamel gigi merupakan bagian terkeras dari gigi yang berada di lapisan paling luar gigi. Setelah gigi makin nipis, gigi kemudian akan mudah untuk berlubang.
  • Radang gusi. Mulut yang kotor dapat menyebabkan gusi mudah dijangkiti sehingga berdarah.

Ternyata menakutkan juga akibat dari karang gigi ni. Padahal masalahnya dari hal yang remeh je pun, jarang membersihkan gigi dan tidak membersihkan gigi secara betul. Jadi apa yang boleh saya nasihatkan, pergilah jumpa doktor untuk membuat pemeriksaan dan rawatan.

2.0 KLIK PERGIGIAN DENTESSENCE

Selain dari perasaan takut, kos rawatan yang mahal juga pasti menjadi isu dan alasan untuk berjumpa doktor gigi. Namun tidak semua klinik gigi bertauliah mengenakan bayaran yang tinggi. Salah satu klinik gigi yang saya maksudkan adalah Klinik Pergigian Dentessence yang terletak di Dataran Sunway, Kota Damansara.

Dr. Ahbirami bersama pembantunya
Saya sendiri telah mengambil keputusan untuk cuba service scaling dan polishing yang ditawarkan di sini. Untuk pengetahuan korang, klinik ini dikelolakan oleh Dr. Ahbirami Naresh Kumar yang berpengalaman 9 tahun dalam bidang pergigian.

Ruangan bilik rawatan
Selain dari sifat mesra yang ada pada Dr. Ahbirami, apa yang saya perasan, Klinik Pergigian Dentessence cukup menekankan pada faktor keselamatan dan kebersihan. Jangan ditanya kenapa saya begitu yakin memakai kaca mata hitam melainkan atas arahan doktor supaya mata saya terjaga dari silau. Dr. Ahbirami juga mewajibkan pembantunya untuk memakai sarung tangan semasa membantu beliau menguruskan pelanggannya.


Apa yang saya boleh katakan, Klinik Pergigian Dentessence ni memang mengikuti setiap piawan dan SOP dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

2.1 PENGALAMAN SCALING DAN POLISHING

Sebelum rawatan scaling dan polishing dilakukan, Dr. Ahbirami telah memeriksa kondisi gigi saya dan bertenya beberapa soalan berkaitan. Prosedur ni dilakukan adalah bertujuan agar kita tahu tahap kesihatan gigi dan mengetahui sejarah masalah kita supaya beliau boleh bersedia dengan sebarang kemungkinan.

Rawatan scaling dan polishing dilakukan, Dr. Ahbirami dan staffnya ke atas saya
Menurut Dr. Ahbirami, gigi saya tidak mempunyai masalah yang teruk kecuali masalah karang yang sudah lama tidak dibersihkan. Apa yang saya dengar, Dr. Ahbirami mengatakan bahawa "Gigi yang cantik tidak sama dengan gigi yang bersih".

Ilustrasi rawatan scaling, Sumber : Youtube Spear Education
Proses scaling dan polishing tidak mengambil masa yang lama. Rawatan yang dilakukan oleh Dr. Ahbirami keatas saya megambil masa 45 minit. Mungkin disebabkan masalah karang yang tebal setelah sekian lama tidak berjumpa doktor gigi. Apa yang saya rasa semasa rawatan, ianya tidak seperti yang difikirkan. Tiada rasa ngilu yang teruk dan tidak menyakitkan.


Selepas selesai rawatan scaling dan polishing, Dr. Ahbirami sempat memberi nasihat tentang penjagaan gigi yang betul. Masalah karang yang terbentuk pada gigi saya mungkin disebabkan cara berus gigi yang salah. Pemilihan berus gigi yang lembut juga penting untuk memastikan gigi kita cuci sepenuhnya sehingga ke bahagian terlindung.

2.1 SERVICE YANG DISEDIAKAN OLEH KLINIK PERGIGIAN DENTESSENCE

Berikut merupakan beberapa service yang ada ditawarkan di DENTESSENCE DENTAL CLINIC yang boleh korang cuba.

  1. General dentistary
    • Pemeriksaan, Check-up & konsultasi
    • Full mouth oral prophylaxis/cuci & gilap
    • Arahan/pendidikan kebersihan mulut
  2. Preventive & Restorative Dentistary
  3. Endodontics
  4. Oral Surgery
  5. Prosthodonthics
  6. Smile Beautification.
Untuk mengelakkan segala masalah kesihatan berkaitan gigi, gusi dan penjagaan mulut..kita digalakkan untuk menerima rawatan 6 bulan sekali.

2.2 MAKLUMAT DENTESSENCE DENTAL CLINIC

Klinik Pergigian Dentessence ini merupakan pilihan terbaik kerana harganya yang mampu milik. Apa yang lebih penting ianya adalah klinik bertauliah dan pengamal berdaftar selaras dengan Akta Pergigian 1971.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan rawatan pergigian di Dentessence Dental Clinic, boleh la layari laman sesawang mereka di dentessence.com.my untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Alamat :
No.43-2, Jalan PJU 5/11,
Dataran Sunway, Kota Damansara,
47810, Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-61407567
Fax : 03-61407568

Waktu Operasi :
Isnin - Jumaat : 10.00 pagi - 7.00 malam
Sabtu : 9.00 pagi - 5.00 petang
Ahad & Public Holiday : TUTUP

2.3 DISKAUN 10% SCALING DAN POLISHING

Dapatkan 10% potongan harga service dengan hanya menunjukkan artikel saya ketika membuat pembayaran di kaunter!

Thank you Dr. Ahbirami Naresh Kumar , you help me a lots. Berbaloi saya datang jauh jauh ke Klinik Pergigian Dentessence untuk scaling gigi. Sekarang saya dah boleh senyum sentiasa. Tidur pun sayang nak Tutup mulut. 

Share:

Tuesday, January 09, 2018

PRODUK BERKUALITI DARI FORMULASI TEH HIJAU


Memahami akan keperluan wanita bekerja yang sangat sibuk dengan pelbagai tugasan sebagai ibu dan juga isteri, STEA telah melahirkan produk kecantikan luar dan dalam produk yang sangat mesra pengguna dan selamat. Selain dari kaum wanita, produk STEA juga selamat dipakai oleh kaum lelaki juga.

1.0.0 STEA

photo @financialtribune.com
STEA merupakan sebuah jenama bumiputera yang menghasilkan produk berasaskan dari khasiat teh hijau yang berkualiti tinggi dan bebas dari bahan terlarang. STEA terkenal dengan produk teh hijau mereka yang telah banyak memberi manfaat kepada penggunanya untuk menurunkan berat badan dan menjaga kesihatan.

1.2.0 STEA TEH HIJAU

Produk STEA Teh Hijau telah mendapat tempat di hati pengguna mereka kerana khasiat yang terkandung di dalamnya. Teh Hijau asli STEA merupakan daun teh yang diperolehi daripada sumber berkualiti tinggi di jepun. Ianya telah dipilih oleh pakar bagi memastikan rasanya yang luar biasa dan tetap segar. Didalam uncang teh hijau asli STEA juga terdapat serbuk teh hijau yang disebut 'matcha'. Matcha sendiri telah diketahui umum tentang kebaikan dan manfaatnya untuk kesihatan dan kecantikan. Serbuk matcha dikatakan mengandungi 17 kali lebih tinggi kandungan anti oksida berbanding teh hijau biasa.

photo @healdsburgshed.com
Produk ini boleh diminum sesisi keluarga pada bila-bila masa dan dimanapun kita berada walaupun ketika outstation dan travel. Selain untuk diminum, serbuk teh hijau STEA juga boleh dijadikan scrub muka.

1.2.1 KENAPA KENA MINUM TEH HIJAU STEA?

Berikut merupakan sebab-sebab kenapa kita perlu minum Teh Hijau STEA :

  • Mengawal berat badan
  • Meningkatkan metabolisma dan mempercepatkan pembakaran lemak
  • Melawaskan msalah pembuangan
  • Membuang kotoran dan toksin dalam badan
  • Mengawal selera makan
  • Mengurangkan kolesterol
  • Agen anti kemurungan
  • Agen anti penuaan
  • Tinggi anti oksidan
  • Menambah tenaga
  • Menghalangkan pengumpulan lemak dalam badan

1.3.0 STEA BEAUTY

STEA Beauty merupakan produk ke-2 yang dikeluarkan oleh syarikat ini selepas produk STEA Teh Hijau. Memandangkan syarikat mereka telah menjadikan Teh Hijau sebagai trademark utama mereka, STEA Beauty juga telah dihasilkan dengan formulasi berasaskan teh hijau. didatangkan dalam bentuk sabun dan serum bagi merawat wajah anda.

2 produk dari STEA Beauty
GREEN TEA SOAP ; Di dalam sabun STEA terdapat serat daun teh yang bertindak sebagai skrub setiap kali kita mencuci muka. Kita harus tahu bahawa, mencuci sahaja tidak mencukupi kerana cucian biasa tidak mampu membuang kotoran yang melekat di dalam pori-pori muka. Serat daun teh mampu membuang kulit mati dan mengeluarkan kotoran di wajah kita.


SKIN REPAIR SERUM ; Serum STEA bertindak sebagai agen untuk membantu dalam rawatan wajah yang bermasalah. Kandungan utamanya terdiri daripada ekstrak teh hijau, aloe vera, kolagen, stem cell apple dan banyak lagi bagi memastikan kesan maksimum kepada setiap penggunanya. Teksturnya dalam bentuk jeli dan tidak melekit sangat menyejukkan dan memberi kesegaran pada wajah kita.

1.3.1 KELEBIHAN STEA BEAUTY

  • Mengandungi anti oksidan yang tinggi bagi merawat wajah
  • Mengecutkan jerawata dengan cepat
  • Memudarkan jeragat dan parut jerawat
  • Mengecilkan pori-pori
  • Menghilangkan kulit kusam dan kasar
  • Melembapkan kulit dan menjadikan kulit tidak berminyak
  • Mengurangkan lingkaran gelap bawah mata
  • Menjadikan tona kulit lebih sekata
  • Menganjalkan kulit wajah
  • Mengurangkan kedutan dan garis halus 
  • Mencerahkan kulit dan melindungi kulit dari sunburn
  • Agen anti penuaan
  • Menanggalkan whitehead dan blackhead

1.3.1 MAJLIS PELANCARAN STEA BEAUTY

Sekitar majlis pelancaran STEA Beauty
Majlis pelancaran produk terbaru STEA iaitu STEA Beauty telah berlansung di Concord Hotel Shah Alam oleh pengasasnya sendiri iaitu Puan Mastura Shah pada 6 Januari 2018 lepas. *Tahniah saya ucapkan. Ramai para jemputan termasuklah penampilan Ameylia AF3 sebagai artis jemputan pada majlis itu.

penampilan Ameylia AF3 sebagai artis jemputan
Ameylia juga merupakan salah seorang pengguna setia produk pertama STEA iaitu STEA Teh Hijau. Sehingga ke hari ini, beliau telah mengkonsumsi 4 kotak STEA Teh Hijau. Beliau juga turut berkongsi macamana beliau boleh setia dengan penggunaan STEA Teh Hijau selepas pertama kali beliau mencubanya.

1.4.0 DETAIL PRODUK STEA

HARGA :

STEA TEH HIJAU : RM60.00
STEA BEAUTY : RM89.00


Anda juga boleh membeli secara atas talian. Untuk maklumat lanjut atau pembelian, boleh terus rujuk pada :

Share:

Tuesday, January 02, 2018

WISH LIST TAHUN 2017 YANG BERJAYA DICAPAI



Bila tibanya akhir tahun, maka ramai di antara kita akan mula menanam azam atau wish list untuk dicapai pada tahun baru. Tidak terkecuali dengan saya. Untuk artikel kali ni saya nak kongsikan kepada semua pembaca berkenaan dengan beberapa wish lish yang telah saya capai pada tahun 2017.

Pada tahun 2017 yang lepas, saya mempunyai beberapa wish list yang cukup besar dan mungkin berat untuk di realisasikan sekaligus dalam masa satu tahun kerana semuanya melibatkan duit. Walaupun ianya cukup sukar, tapi dengan kehendak yang cukup tinggi saya berjaya realisasikannya dalam masa yang di tetapkan. Antara wish list tersebut adalah seperti berikut.

1.0 : MIRRORLESS CAMERA

Memandangkan komitmen dalam blogging semakin tinggi, saya telah mengambil keputusan untuk memiliki kamera yang kecil dan berkualiti tinggi. Memiliki mirrorless camera kini sudah menjadi satu trend bagi seorang blogger lifestyle. Mudah untuk dibawa ke sana sini dan yang penting ianya boleh hasilkan gambar berkualiti tinggi yang boleh memberi impact yang cukup besar kepada pembaca blog mahupun pengikut di social media kita (Facebook, Instagram, Twitter).

Olympus Pen Lite
Memandangkan saya suka pada kelainan dan keunikan, saya telah memilih Olympus Pen Lite. Bentuknya yang unik dan kualiti nya sangat memberi kepuasan bagi seorang blogger dan instagrammers macam saya.

2.0 : TRIP KE JEPUN

Negara Jepun! Sebuah negara yang cukup kaya dengan keunikan budayanya. Sebuah negara 4 musim yang cukup popular di kalangan traveller seluruh negara.

Trip musin sejuk ke Jepun
Sejak dari dulu lagi saya sangat teringin untuk travel ke negara sejuk yang bersalji. Teringin untuk memegang salji dengan tangan sendiri. Namun pada tahun 2016, entah kenapa keinginan tu membuak-buak sehinggakan saya telah membuat keputusan untuk menabung semata-mata nak ke Jepun pada awal tahun 2017 untuk merasai musim sejuk di sana. 

Alhamdulillah, Allah sebaik-baik perancang kerana ianya termakbul bilamana saya telah dibawa ke Tokyo untuk satu trip tajaan penuh dari The Clover Homes dan Cuti-cuti Jepun pada awal Januari 2017.


*walaupun Tokyo merupakan bandar yang tidak mempunyai salji, pada hari terakhir kami di sana kami telah dibawa ke lokasi bersalji berdekatan dengan Gunung Fuji.

3.0 : MACBOOK PRO

Bagi seorang pereka seperti saya, bercita-cita untuk memiliki sebuah laptop dengan high performance adalah sesuatu yang biasa. Walaupun pada asalnya hanya impikan Macbook Pro 13", tapi Alhamdulillah saya berjaya memiliki sebuah Macbook Pro 15" yang mana ianya 2 kali leh perform darinya.

macbook pro 15"
Apa yang saya nak, Allah makbulkan lebih dari itu. Alhamdulillah, dimana ada kemahuan disitu ada jalan. Allah sebaik-baik perancang, jika doa kita tak termakbul maka ingatlah bahawa ALLAH sedang merancang yang terbaik buat kita. Semoga Tahun 2018 ni akan menjadi lebih baik dari tahun sebelumnya. Insyaallah Aamiin.


SELAMAT TAHUN BARU

Share:

KFC CHIZZA CHICKEN X PIZZA FANS PARTY


28 Disember 2017 yang lepas, saya dan beberapa rakan telah memenuhi jemputan KFC Malaysia di KFC CHIZZA CHICKEN X PIZZA FANS PARTY. Majlis ini adalah sempena mempromosikan produk terbaru mereka iaitu KFC Chizza. Produk terbaru ini telah menampilkan adunan citarasa ayam goreng bersama pizza yang unik dan menyelerakan. Majlis tersebut telah berlansung di GSC NU Sentral.

1.0 KFC CHIZZA CHICKEN X PIZZA FANS PARTY

Berbeza seperti sebelum-sebelum nya, untuk kali ni KFC Malaysia telah menganjurkan KFC Bloggers Party dengan kerjasama GSC dengan menonton filem Pitch Perfect 3. Untuk kali ni, jemputan adalah bersama plus 2. *jadi total jemputan adalah 3 orang.


Seawal jam 6.30 petang lagi pendaftaran telah dibuka, terdapat juga photbooth untuk bergambar sementara menunggu masuk ke pawagam. Kami juga telah dibekalkan dengan KFC Chizza, wedges popcorn dan air mineral sebelum masuk ke pawagam.


Sebelum tayangan filem Pitch Perfect 3 bermula pada jam 8.00pm, kami telah dihiburkan dengan aktiviti-aktiviti menarik seperti teka lagu dan persembahan koir. Pemenang pertandingan teka lagu menerima hadiah berupa voucer dari KFC.

KFC Chizza Chicken Pizza Party merupakan acara eksklusif meraikan KFC Fans dengan hidangan terkini KFC Chizza.

1.1 KFC CHIZZA

KFC Chizza - “Piza Sedap Hingga Menjilat Jari”, kombinasi sempurna filet ayam Hot & Spicy bersama isi pizza dengan ramuan seperti ketulan nanas, bawang, herba, keju mozarela dan sos pizza tomato.

KFC Chizza
KFC Chizza masih mengekalkan ayam goreng sebagai ciri utama hidangan tetapi disuntik dengan sedikit kelainan yang harus dicuba oleh semua penggemar KFC dan pizza. Gabungan terbaik 2 hidangan kegemaran ramai. Isi piza ditampilkan bersama filet ayam Hot & Spicy sebagai pelengkap kerak piza.

KFC Chizza boleh didapati secara a la carte bermula hanya RM7.90. Ia juga boleh didapati di dalam kombo yang didatangkan bersama KFC Crispier Fries dan minuman ringan berkarbonat. Anda juga boleh menikmati Chizza Box untuk pilihan yang lebih mengenyangkan, bersama seketul ayam goreng KFC Original atau Hot & Spicy, Crispier Fries dan air minuman ringan berkarbonat. Ia kini boleh didapati di semua restoran KFC seluruh negara sementara stok masih ada.


Layari maklumat lanjut KFC Malaysia korang boleh rujuk di laman sesawang mereka di www.kfc.com.my.
Share:

Friday, December 29, 2017

KOPI HIJAU BANTU TURUNKAN BERAT BADAN


Ramai rakyat Malaysia mengalami masalah obesiti dan kegemukan termasuklah diri saya sendiri. Malas bersenam tu menjadi faktor utama kegemukan. Tapi, tahukah anda bahawa ada caranya untuk mengatasi masalah ni? Salah satu caranya adalah dengan Kopi Hijau. *saya yakin bahawa di Malaysia kita kurang didedahkan dan tak tahu akan kelebihan yang ada pada kopi hijau ni.

1.0 KOPI HIJAU

Ilustrasi biji kopi hijau. ©Puregreencoffeediet.com
Untuk pengetahuan korang Green Coffee atau Kopi Hijau merupakan biji kopi asli yang belum di panggang dan masih mempunyai zat-zat dan kelebihan yang terkandung didalamnya. Di dalam biji kopi memiliki beberapa zat penting seperti polifenol, flavonoid, proantosianidin, kumarin, asam klorogenat, dan tokoferol. Bahan tersebut masuk kategori zat antioksidan. Selain daripada dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan, ada beberapa manfaat lain Kopi Hijau ini yang boleh di kongsikan bersama semua. 

1.1 KELEBIHAN KOPI HIJAU

  1. Kaya Anti-Oksidan : Kopi hijau sangat kaya akan antioksidan yang berguna untuk mengurangi kesan kerosakan sel akibat dari radikal bebas dalam tubuh kita.
  2. Meningkatkan Metabolisme : Kandungan Asam klorogenik yang terdapat di dalamnya mampu meningkatkan Basal Metabolic Rate (BMR) dalam tubuh sehingga mampu meminimumkan pelepasan glukosa berlebihan dari hati ke dalam darah. Kandungan ini juga mampu meningkatkan kemampuan pembakaran lemak oleh tubuh.
  3. Membantu Membakar lemak Ekstra : Kandungan nutrisi dan mineral dalam kopi hijau mampu menjaga kadar nutrisi dalam tubuh kita. Hal ini juga membuat tubuh dapat membakar lemak dan kalori yang tidak diingini dengan cepat.
  4. Menahan / Menekan Rasa Lapar : Kopi dikenali sebagai penekan nafsu makan yang sangat efektif, sehingga kita boleh mengawal keinginan makan berlebihan.
  5. Memperlambat Penuaan: Kandungan Gamma-aminobutyric Acid (GABA), Teofilin, epigallocatechin gallate, dll dikenali juga mampu untuk menjaga kesihatan kulit, memperlambatkan penuaan dan mencegah keriput. 
1.2 TREND TERKINI DIET KOPI HIJAU

Ekstrak dari biji kopi hijau telah menunjukkan banyak manfaat kesehatan. Komponen utama yang memberi manfaat adalah kafein dan asam klorogenat. Contoh produk yang menjadikan kopi hijau sebagai bahan utamanya adalah Kopi Hijau Alana.

1.2.1 KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana merupakan supplement yang menggunakan bijian kopi muda yang dikisar tanpa dipanggang terlebih dahulu sebagaimana minuman kopi biasa yang kita pernah minum.  Oleh sebab itu, ia mengandungi kandungan Asam Klorogenik yangg 3 kali ganda lebih tinggi dari kopi biasa. la berupaya menjadi `booster' sebagai pembakar lemak kalori dengan lebih pantas tanpa perlu senaman tambahan, meningkatkan stamina seterusnya mencegah pembentukan lemak baru di bawah lapisan kulit. Kerana itulah Kopi Hijau digunakan secara meluas untuk tujuan penurunan berat badan secara sihat dan selamat. 


Kopi Hijau Alana adalah kopi menguruskan badan yang berkualiti TINGGI dan dijamin SEDAP. Banyak khasiat serta pakar membuktikan GREEN COFFEE bean memang boleh membakar lemak tanpa diet & exercise teruk !

1.2.1.1 KANDUNGAN KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana juga ditambah dengan beberapa bahan yang cukup berkualiti dan popular dalam dunia kesihatan. Antaranya seperti susu kambing, chia seed dan habbatus sauda.

Ekstrak Susu Kambing dikatakan berupaya membekalkan tenaga yang cukup kepada tubuh badan kita. Jadi perut tak cepat lapar dan sepanjang hari akan rasa kenyang. Susu kambing dikatakan mempunyai  kandungan Vitamin dan Mineral lebih tinggi berbanding susu lembu.

Chia Seed dalam Kopi Hijau Alana juga adalah bijian tinggi fiber yang terkenal dengan fungsinya untuk membuang lemak dan menguruskan badan secara semulajadi. Chia seed juga dikatakan boleh mencegah kanser , baik untuk penghadaman , dan membuang toksin dalam badan.

Habbatus Sauda pula, seperti yang sedia maklum , memang terkenal sebagai makanan sunnah & terbukti keberkesanannya dalam kesihatan . Antara kebaikkan Habbatus Sauda , boleh merawat jerawat , batu karang , asma , melancarkan haid dan banyak lagi.

Jadi dengan gabungan 4 bahan utama ni di dalam Kopi Hijau Alana, Insyaallah ianya menjadi satu produk minuman yang sangat baik untuk penghadaman.

1.2.1.2 KELEBIHAN KOPI HIJAU ALANA

Selain dapat membantu membakar lemak yang berlebihan dengan pantas, Kopi Hijau Alana juga mempunyai banyak kebaikan lain seperti:

  • Menurunkan dan menstabilkan darah tinggi
  • Membuang toksin yang terkumpul dalam badan
  • Melawaskan penghadaman
  • Meninggikan metabolisma tubuh badan
  • Memberikan tenaga berpanjangan
  • Mengenyangkan walaupun sedikit
  • Kawal selera makan berlebihan
  • Badan lebih segar dan ringan
  • Bentuk badan lebih slim
  • Kulit awet muda
  • Tinggi anti oksidan

1.2.1.3 CARA PENGAMBILAN KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana. ©www.blogger2u.com
Korang digalakkan untuk mengambil Kopi Hijau Alana ketika perut masih kosong atau sebelum makan.

  1. Bancuh 1 sachet dalam secawan air panas. 
  2. Minum pagi sebelum sarapan. 
  3. Boleh diambil 1-2 kali sehari
1.2.1.4 KOTAK BARU KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana. ©www.blogger2u.com
Untuk pengetahuan korang Kopi Hijau Alana kini datang dengan packaging baru yang lebih ekslusif dan lebih cantik. Selain dari sachet kopi, dalam setiap kotak ni juga ada tali pita pengukur yang diberikan secara percuma.

1.2.1.5 DETAIL PEMBELIAN KOPI HIJAU ALANA

Harga sekotak Kopi Hijau Alana ni hanya RM42.90 untuk semenanjung, dan RM52.90 untuk sabah/sarawak.


*AWAS dengan produk kopi hijau yang tiruan dan dijual rendah dari harga pasaran. Pastikan beli produk yang asli dan original dari pengedar yang sah sahaja. Jadi Boleh beli dari agent berdaftar atau direct dari HQ Kopi Hijau Alana seperti dibawah.

Instagram: www.instagram.com/kopihijaualana

No utk di hubungi :
6018-355 7010 (ika)
6018-236 6332 (ema)
.
Kalau korang suka minum kopi, cubalah Kopi Hijau Alana ni. Mesti beli lagi punya.
Share:

Thursday, December 28, 2017

Tips Melancong Dan Bercuti Keluar Negara | Perkara Penting Sebelum Dan Ketika Melancong


Tips Melancong Dan Bercuti Keluar Negara | Perkara Penting Sebelum Dan Ketika Melancong | Semua orang sangat teruja bila nak bercuti. Tambah pula, destinasi yang nak dituju tu ke luar negara. Tapi adakah diorang mengambil berat tentang, hal-hal yang patut mereka tekankan supaya urusan mereka berjalan dengan lancar dan selamat? Jadi, kat sini saya sendiri nak kongsikan beberapa tips / hal penting sebelum dan ketika kita melancong ke luar negara. *untuk peringatan diri sendiri jugak.



PASSPORT | Pastikan sebelum anda bercuti anda mempunyai PASSPORT yang masih sah tempoh. Jika PASSPORT anda tempoh sahnya kurang daripada 6 bulan. Anda di wajibkan untuk memperbaharui PASSPORT anda di Jabatan Imigresen yang berdekatan dengan anda. Sila rujuk Pasport Malaysia Antarabangsa [klik]

SENARAI HITAM | Sebagai peringatan anda juga digalakkan untuk menyemak nama anda bersih daripada senarai hitam untuk keluar negara. Sila rujuk Semakan Status Kawalan Imigresen [klik] .

TUKAR MATAWANG | Pastikan wang tunai mencukupi dan tukar mata wang mengikut matawang negara yang akan anda lawati. Jika anda memiliki Kad Kredit/Debit daripada Bank Tempatan. Sila maklumkan kepada pihak bank anda mengaktifkan kad kredit/Debit anda untuk kegunaan diluar negara Maklumkan Tarikh dan tempoh serta tempat yang anda akan lawati. Tujuan nya bagi mengelakkan transaksi diluar jangka dan kad kredit/Debit akan disekat jika tidak dimaklumkan kepada pihak bank terlebih dahulu. *sila ambil berat tentang hal ni kalau korang tak nak mengemis di negara orang huhu.

KAD ATM | Kad ATM boleh juga digunakan untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara. Tetapi sila semak dahulu dengan pihak bank anda samada Kad ATM anda boleh atau tidak untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara.

TIKET PESAWAT | Pastikan tiket pesawat (jika korang menaiki kapal terbang) anda sudah ditempah terlebih dahulu. Periksa tarikh dan masa untuk mengelakkan korang tidak tersalah beli tiket. Bagi mereka yang inginkan tambang penerbangan yang murah, beli tiket pesawat ketika promosi. Ini boleh menjimatkan perbelanjaan korang.

Datang awal ke Airport untuk mengelakkan korang mengalami masalah terlepas flight. *biar awal asalkan kita tidak lambat dan ditinggal.



PENGINAPAN / HOTEL | Tempah hotel penginapan anda. Sekarang banyak kemudahan di laman sesawang untuk tempahan hotel penginapan. Korang hendaklah membaca fahamkan terma dan syarat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tempahan hotel. Paling penting tarikh dan tempat yang hendak di tuju. Ini untuk mengelakkan korang kerugian dan ada charge tersembunyi . 

TELEFON BIMBIT | Telepon bimbit amat berguna sekali ketika melancong ke luar negara. Sila aktifkan ROAMING, ini memudahkan anda berhubung. Cara lain, sila bawa telefon bimbit lebih dan beli simkad di negara anda lawati. Jangan lupa untuk memaklumkan kepada keluarga terdekat atau sahabat anda apabila sudah sampai di negara yang dilawati. Pastikan bagi nombor telefon bimbit anda yang aktif di negara tersebut untuk senang berkomunikasi jika ada sesuatu.

INTERNET | Kemudahan internet sekarang sangat membantu, aplikasi Whatsapps boleh menggantikan cara komunikasi lama dengan hanya perlu internet. Untuk lebih menjimatkan korang, sewa pocket wifi untuk memudahkan korang dapat internet. Kebiasaanya pocket wifi ini boleh disewa melalui atas talian sahaja. Pastikan ia di tempah awal sebelum tarikh penerbangan korang untuk mengelakkan ianya habis di tempah oleh orang lain.

Dengan adanya kemudahan internet ini, anda tidak perlu lagi membeli dan menukar sim dari negara tersebut untuk tujuan komunikasi anda. Korang hanya boleh berkomunikasi melalui aplikasi seperti Whatsapp, Wechat dan lain-lain.

UBAT-UBATAN | Sebelum keluar negara pastikan anda sentiasa sihat ini mengelakkan percutian anda terganggu dengan keadaan yang tidak sihat. Nanti anda tidak dapat menikmati suasana bercuti. Bagi mereka yang menghidap sakit asma, darah tinggi, kencing manis, kolestrol atau sebagainya bekalan ubat hendaklah mencukupi. Ini penting untuk masa-masa terdesak.

BAGASI | Semasa berada di lapangan terbang awasi bagasi anda. Pastikan anda tidak meninggalkan bagasi anda sesuka hati. Nanti ada orang masukkan barang terlarang di dalam bagasi anda tanpa disedari. Pastikan juga korang tidak membawa barang terlarang dan tajam untuk mengelakkan anda bermasalah ketika melalui security. *awass ini harus di ambil serius. 

UNDANG-UNDANG | Sila fahami dan patuhi undang-undang ketika berada di negara yang anda lawati untuk mengelakkan korang di kenakan denda.

PAKAIAN | Bawa pakaian yang mencukupi dan sesuai dengan cuaca dimana negara yang bakal korang pergi. Lagi bagus sekiranya korang boleh prepare dengan kaji cuaca semasa travel korang. Ini cukup membantu untuk korang bersedia dengan sebarang kemungkinan suhu dan cuaca.

KAMERA | Bawa kamera yang sesuai untuk merakam aksi dan memori anda ketika bercuti. Pastikan gadget korang tidak terlalu heavy dan menganggu keselesaan korang semasa travel.


Tip tambahan : Maklumkan kepada jiran anda bahawa anda akan bercuti dalam tempoh beberapa hari. Bagi mengelakan perkara yang tidak diingin berlaku ketika anda bercuti. Ini adalah untuk keselamatan rumah bila korang meninggalkan rumah dalam masa yang lama.

Share:

Wednesday, December 20, 2017

APA YANG MENARIK DI MAPS PERAK


Cuti sekolah ni mesti ramai yang merancang untuk bercuti bersama-sama keluarga. Memandangkan tahun 2017 pun sudah hampir habis, inilah peluang terbaik untuk menghabiskan cuti tahunan yang berbaki. Agaknya mana lokasi menarik sesuai untuk percutian keluarga yang ada di sekitar semenanjung ni ya? Dengar khabar, di Ipoh ada satu taman tema baru buka?


1. 0 MOVIE ANIMATION PARK STUDIOS (MAPS) PERAK

Movie Animation Park Studios atau lebih dikenali dengan singkatan MAPS Perak yang berkeluasan 52 ekar ni baru sahaja dibuka pada bulan Jun 2017 yang lalu.*kalau tak silap saya pada hari raya pertama aidilfitri. Untuk pengetahuan korang, "Live Your Dreams" merupakan tagline yang digunakan bagi taman tema ini dan ianya telah menarik lebih kurang 150,000 pengunjung dari pelbagai peringkat umur sepanjang tempoh operasinya. Lokasinya yang strategik iaitu di Ipoh, Perak dan tidak jauh dari Lebuhraya Utara Selatan ini memudahkan pengunjung untuk datang ke sini.


Movie Animation Park Studios (MAPS) ni bukanlah seperti taman tema biasa  kerana ianya datang dengan konsep berdasarkan animasi-animasi popular yang ada ditayangkan di televisyen. Antaranya seperti Smurfs, Casper, Megamind dan banyak lagi. Selain dari watak animasi luar negara, MAPS Perak juga menjadikan watak animasi BoboiBoy sebagai salah satu tarikan mereka.


1.1 TARIKAN SEKITAR MAPS PERAK

peta-maps-perak

Mesti ramai yang tertanya-tanya tentang apa tarikan yang ada di MAPS Perak ni. Apa yang boleh saya kongsikan ialah, terdapat banyak zon-zon menarik yang boleh korang terokai dan antaranya seperti Live Action ZoneFantasy Forest ZoneBlast Off Zone dan Dream Zone*dan untuk pengetahuan korang, Dream Zone masih belum dibuka dan bakal dibuka dalam masa terdekat.


1.1.1 ANIMATION SQUARE



Dari kaunter tiket kami perlu melalui jambatan merentasi tasik buatan menuju ke Animation Square dimana ianya merupakan pusat kepada MAPS Perak ni. Dari jauh lagi kami dah boleh nampak kemeriahan rekabentuk bangunan dengan penuh warna warni. Badut-badut ceria berlari kesana sini menanti dan menghiburkan tetamu mereka.



Bagi yang pertama kali ke sini, korang boleh mengambil maklumat di kaunter informasi yang berada di sebelah kanan bangunan. Bila sampai betul-betul di bahagian tengah, di lorong sebelah kanan adalah lokasi The Home of BoboiBoy manakala ke kiri pula ada Adventure Cartoon Factory .


Disini korang boleh ke 4D Motion Adventure, BoboiBoy Hero Academy dan juga Tok Aba's Kokotiam. Bila dah sampai sini, korang kenalah cuba minuman coco Tok Abah. Selain dari makanan dan minuman, di Tok Aba's Kokotiam juga ada jual pelbagai cenderahari BoboiBoy.



Waktu untuk BoboiBoy Hero Academy ialah 11:00am, 01:00 pm, 03:00 pm, 04:00 pm, 06:00 pm, dan 8:00 pm. Manakala waktu Fire Show di Maps Landing pula adalah pada jam 08.05 pm.


Di sini juga mempunyai centre stage dimana akan ada persembahan pada waktu-waktu tertentu *seperti dalam jadual di atas


1.1.2 BLAST OFF ZONE


Dari luar lagi dapat dilihat, sebelah kiri Animation Square ada sebuah kapal angkasa berbentuk belon yang cukup besar. Bagi mereka yang pertama kali datang kesini mesti tertanya-tanya apa sebenarnya yanga da di dalam. Untuk pengetahuan korang kapal angkasa berbentuk belon ini merupakan sebuah restoran 3 tingkat yang diberi nama Starship Restaurant. Kalau tanya saya, disini menu western dia memang tip top dan puas hati.


Bila perut dah kenyang, boleh lah sambung teroka permainan yang extreme berdekatan StarShip Restaurant ni. Apa yang boleh saya katakan disinilah penerokaan sebenar untuk orang dewasa di MAPS Perak buat masa ni.  Antara ride yang korang boleh cuba adalah seperti HyperSpin, Asteroid Attack, Space X-Plorers,  dan The Adventurers Bumper Blast. *jadi dont ever say that MAPS Perak ni hanya untuk hiburan adik-adik je.hahaha

Space X-Plorers

HyperSpin

Asteroid Attack

The Adventurers Bumper Blast

Dalam banyak-banyak ride, cuma satu ride yang saya tak sanggup nak naik iaitu Asteroid Attack*bagi RM100 pun tak sanggup oiii. Silap haribulan boleh terburai isi perut ni. hahahah. Ia selayaknya untuk orang yang betul-betul kuat semangat je.

The Smurfs Theatre & Partyland

Bila dah lepas pening lalat tu, bolehlah korang ke The Smurfs Theatre & Partyland. Kat sini korang boleh buat banyak aktiviti, seperti masuk rumah Smurft, The Smurfs Theatre dan pelbagai aktiviti untuk anak kecil.


Waktu untuk The Smurfs Theatre adalah 11:45 am, 12:45 pm, 02:45 pm, 03:45 pm, 06:45 pm, 07:45 pm, dan 08:45 pm.

bergambar dengan karakter Smurf

Kalau ada rezeki, korang boleh bergambar dengan karakter Smurf tau. Tapi ada waktu Smurf's Meet and Greet ni ada masa tertentu,  iaitu setiap 20 minit sekali. Kalau nakkan kepastian kena rujuk pada staf mereka. Amacam, comel kan diorang ni.


1.1.3 LIVE ACTION ZONE


Sebelah kanan Animation Square pula ada Live Action Zone. Sangat sesuai bagi mereka yang sukakan aksi lasak.  Live Action Zone adalah zon pertunjukan aksi Stunt yang pertama di Asia Tenggara (Stunt Legends Arena). Persembahan gimik yang hebat secara lansung dari anak-anak muda yang memandu kereta dan motosikal pasti membuatkan korang teruja habis. Apa yang saya boleh katakan ianya memang superb dan hebat giler.



Jangan terkejut kalau saya katakan bahawa ada dari mereka merupakan anak melayu kita. Masa persembahan adalah 02:30pm dan 04:30pm. Korang boleh rujuk jadual persembahan mereka sebelum masuk ke sini.


1.1.4 FANTASY FOREST ZONE


Di hadapan Stunt Legends Arena pula terdapat zon yang sesuai untuk kanak-kanak. *zon ni bukan untuk budak-budak je tau, ada juga sebahgiannya sesuai untuk orang dewasa. Kat sini ada pelbagai permainan yang tidak terlalu ekstrem dan juga pelbagai attraction seperti Zugo's Crystal Quest, Upside Down Pyramid, Fantasy Carousel, Coliseum Water Play, Red Baron dan banyak lagi.





Apa yang saya boleh katakan, zon ni membawa kita ke lokasi beberapa buah negara dengan replika yang cukup kemas dan cantik. Ada juga tempat permainan yang berhawa dingin di Coral Kingdom yang sesuai untuk kanak-kanak kecil.

Disini juga ada beberapa persembahan lansung pada masa tertentu. Ianya seperti Forest Fairy (12:00 pm & 03:00 pm), Fire Show (01:30 pm), dan Umbongo Dance (04:15 pm).


1.1.5 DREAM ZONE


Semasa kami ke sini, zon ni masih belum dibuka dan masih menunggu surat pentauliahan dari pihak berwajib. Apa yang dapat saya citer, kami hanya mampu memandang dari luar kami sahaja tarikan yang sudah hampir siap sepenuhnya. Walaupun hanya dari luar, ianya sudah cukup mengujakan saya dan kawan-kawan. *tak sabar nak tunggu

Megamind Megadrop Tower


Antara tarikan yang bakal ada di zon ini adalah seperti Megamind, The Croods Crazy Chase dan macam-macam lagi. Megamind Megadrop Tower ni dikatakan paling tinggi di Malaysia dan pastinya lebih lasak. *amacam!! menarik bukan ?? Bagi korang yang nak tahu harga tiket ke sini, korang boleh rujuk di laman sesawang mereka.


Harga Tiket Masuk MAPS Perak :

Maklumat Lanjut Rujuk Disini :


Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive