Tuesday, April 07, 2020

MENANG RM1000 MELALUI SARANGHAEYO MUSIC VIDEO CONTEST

MENANG RM1000 MELALUI SARANGHAEYO MUSIC VIDEO CONTEST | Korang semua dah tengok ke Video Klip lagu “Saranghaeyo” kat YouTube? Bukan artis kumpulan Korea tau, tapi kumpulan artis tempatan kita yang mempunyai gabungan suara yang sangat power. Kalau tak percaya cubalah dengar sendiri video klip kat bawah ni.


Amacam best tak lagu Saranghaeyo ni? Power kan suara-suara diorang ni. Kalau korang dah tengok dan dengar video klip Saranghaeyo ni, korang semua dijemput untuk sertai Saranghaeyo Music Video Contest! Korang bakal berpeluang untuk menang hadiah wang tunai sebanyak RM1,000 tau ! Jangan lepaskan sebab korang, gunakan kreativiti dan masa terluang korang sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ni sebaiknya. Mana tahu RM1000 tu milik korang kan? Nak tahu syarat-syarat penyertaan Saranghaeyo Music Video Contest ni korang boleh rujuk kat bawah ni.

Syarat-syarat Penyertaan Saranghaeyo Music Video Contest :
  1. Terbuka kepada semua (individu mahupun berkumpulan).
  2. Muat naik 1 video berdurasi minimum 1 minit menggunakan lagu “Saranghaeyo” ke YouTube.
  3. Guna ‘Saranghaeyo MV Contest #saranghaeyoMV #voiceofmen’ sebagai tajuk video.
  4. Kreativiti: Anda boleh cover semula lagu Saranghaeyo dalam bentuk video ATAU cipta video kreatif menggunakan lagu Saranghaeyo ATAU berlakon dan gunakan lagu Saranghaeyo sebagai muzik latar.
  5. Pastikan berhemah dan tidak mencemari tatasusila dan budi pekerti kita.
  6. Pemenang akan dinilai menerusi video terbaik (jumlah like dan komen turun dinilai).
  7. Akhir sekali, kongsikan link video Youtube anda ke private message page Facebook Voice of Men.
  8. Tarikh tutup penyertaan ialah pada 20/4/2020. Keputusan adalah muktamad.
"Saranghaeyo. Hargai mereka yang ada disamping kita sebelum mereka pergi meninggalkan kita."

Monday, April 06, 2020

LIRIK LAGU MENANG - SAKURA BAND 2020

Setelah lama menyepi, kini Sakura Band telah kembali dengan lagu baru mereka yang bertajuk Menang. Untuk pengetahuan korang muziknya telah dicipta dan diiringi oleh Natasyah, Haniff Sakura dan juga Mell Sakura. Manakala, Lirik Lagu Menang telah direka oleh Haniff Sakura dan Mell Sakura. Jadi berikut merupakan Lirik Lagu Menang .

Lirik Lagu Menang - Sakura Band (2020)

Judul : Menang
Artis : Sakura Band
Ciptaan: Haniff Sakura & Mell Sakura (Lirik)
Natasyah/ Haniff Sakura / Mell Sakura (Composer)
Album : Menang
Label : Universal Music Malaysia 
Rilis : 2020

Aku ingin melangkah ke depan
Ku cuba menghidupkan mimpi ini
Ku yakin mampu untuk melawan
Sungguh pun bahaya menempuh diriku

Jangan takut jangan gentar
Kita lawan dengan semangat dan harapan
Bila jatuh bangkit semula

Percayalah percayalah kita tempuhi semua
Berjuanglah kita pasti akan menang
Melangkah terus melangkah
Walau beribu rintangan kita hadapi
Kita pasti akan menang

Segala kata dan lakumu
Tidak pernah menjatuhkan diriku
Jangan takut jangan gentar
Kita lawan dengan semangat dan harapan
Bila jatuh bangkit semula

Percayalah percayalah kita tempuhi semua
Berjuanglah kita pasti akan menang
Melangkah terus melangkah
Walau beribu rintangan kita hadapi
Kita pasti akan menang

Walau terjatuh aku akan berjuang bangkit semula
Segalanya ku tunjukkan pada satu dunia

Percayalah percayalah kita tempuhi semua
Berjuanglah kita pasti akan menang
Melangkah terus melangkah
Walau beribu rintangan kita hadapi
Kita pasti akan menang

Kita pasti akan menang
Kita pasti
Kita pasti akan menang

Sumber photo : www.kopiplanet.com
KEMPEN TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2020 DIBATALKAN KERANA COVID-19

KEMPEN TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2020 DIBATALKAN KERANA COVID-19

KEMPEN TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2020 DIBATALKAN KERANA COVID-19 | Sepertimana semua orang tahu, tahun 2020 merupakan tahun melawat Malaysia (VM2020). Tetapi sayang, oleh kerana penularan wabak berbahaya COVID-19 yang memberi kesan serta menjejaskan sektor pelancongan negara dan dunia, kerajaan telah mengambil keputusan untuk membatalkan Kempen Melawat Malaysia (VM2020) yang berkuatkuasa serta merta.


Pembatalan Kempen Melawat Malaysia (VM2020) dibuat bagi memberi keutamaan supaya kesihatan, keselamatan dan kesejahteraan negara serta rakyat terpelihara. Semua penggiat industri pelancongan dan kebudayaan diseru mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), peraturan dan arahan yang sedang berkuat kuasa ketika ini.
  • Premis penginapan pelancongan di seluruh negara diminta mematuhi peraturan terbaharu oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).
  • Premis penginapan pelancongan, Nancy berkata, ia dibenarkan beroperasi dengan jumlah kakitangan minimum, tertakluk kepada pematuhan Perintah Kawalan Pergerakan.
  • Tetamu dikehendaki berada di dalam bilik penginapan sepanjang masa dengan tempahan makanan dibuat secara perkhidmatan bilik manakala, operasi fasiliti sampingan, termasuk kolam renang, ruang permainan dan gimnasium tidak dibenarkan beroperasi.
  • Semua urusan pembaharuan lesen pengendalian dan penarafan premis pelancongan, pemandu pelancong serta institut latihan dibekukan hingga 31 Mac ini.
Untuk maklumat lanjut, Penggiat industri pelancongan, kebudayaan dan orang awam boleh merujuk laman web rasmi www.motac.gov.my atau menghubungi kami menerusi e-mel di [email protected].


Marilah kita sama-sama berdoa supaya wabak ini boleh ditumpaskan dengan segera dan dapat memulihkan ekonomi negara kita dengan baik.


Wednesday, April 01, 2020

CARA MOHON 1GB INTERNET PERCUMA SELAMA TEMPOH PKP DI MALAYSIA

Bagi memberi lebih bantuan kepada rakyat yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perdana Menteri telah mengumumkan pemberian internet percuma sebanyak 1GB kepada semua pengguna talian mudah alih. Untuk pengetahuan korang semua, pemberian ini merupakan sebahagian dari Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, di mana kerajaan membelanjakan RM250 bilion untuk melaksanakannya.

 Inisiatif itu juga membabitkan panggilan percuma ke talian Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Pusat Pengurusan Operasi Negara dan Jabatan Kesihatan Negeri.

Jadi berikut merupakan Cara Memohon 1GB Internet Percuma Yang Diumumkan Kerajaan Selama Tempoh PKP bermula 1 April 2020.

1. CELCOM
  • Tidak perlu mendaftar
  • Automatik masuk
2. DIGI
  • Tebus data ini melalui aplikasi MyDigi
  • Sekali daftar dan automatik terima setiap hari
3. MAXIS
  • Tebus melalui aplikasi sama ada MyMaxis app, MyMaxis Biz app, Hotlink Flex app atau Hotlink RED app, atau UMB dan pilih 1GB Daily pass option
  • Kena tebus setiap hari
4. UMOBILE
  • Sekali daftar dan automatik terima seterusnya
  • Prepaid - Dail *118*6# kemudian pilih Special Offer
  • Postpaid - Dail *118*7# kemudian pilih Special Offer
5. ONEXOX
  • Tebus/redeem" melalui aplikasi ONEXOX Black atau USSD *150#.
6. TUNE TALK
  • Hantar mesej taip STAYHOME dan hantar ke 2222
  • Sekali daftar dan automatik terima setiap hari
7. REDONE
  • Automatik masuk
  • Check baki sila dial. *118*6*2*2#
8. YODOO
  • Automatik terima
  • Tiada had masa
  • Baki bawa ke depan
Korang kena tahu, ianya boleh digunakan antara jam 8 pagi hingga 6 petang bermula 1 April dan dikuatkuasakan sepanjang tempoh pelaksanaan PKP.

Wednesday, March 25, 2020

CPG COSMETICS : KEPERITAN HIDUP LALU DORONG WANITA INI LEBIH BERJAYA

Sangat terinspirasi dengan kisah seorang guru yang kini telah menjadi usahawan kosmetik yang sangat berjaya iaitu Pn. Ismaniza Fahida Ismail, 38, sebagai pengasas CPG Cosmetics. CPG ni merupakan singkatan kepada gelaran dirinya iaitu Cik Puan Gojes, dan panggilan tersebut boleh kita katakan telah menjadi punca kepada rezeki jenama perniagaan beliau sekarang.
Untuk pengetahuan korang, CPG Cosmetics telah menerima anugerah Kosmetik Terbaik Kedah 2018Anugerah Inovasi Solekan Terbaik 2018 manakala pengasasnya pula pernah menyandang gelaran Ikon Usahawan Utara 2019.
Syarikat ini menghasilkan pelbagai jenis produk kecantikan yang terkini dan mengikut cita rasa kaum wanita dan remaja masa kini. Tekstur yang digunakan untuk membuat produk CPG Cosmetics berasakan bahan-bahan yang telah diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.


Sehingga hari ini, CPG Cosmetics telah mengeluarkan 10 jenis produk kecantikan seperti kompak debu, asas solekan, maskara, celak kening, foundation dan banyak lagi.

CPG Cosmetics ditubuhkan kerana perkembangan yang memberangsangkan pada produk keluaran yang lalu dan permintaan yang tinggi keatas produk kecantikan. CPG Cosmetics masih memonopoli pasaran kosmetik kerana kepercayaan pengguna terhadap kualiti dan keberkesanannya. Mereka sangat percaya bahawa, kepercayaan pengguna menjadi asas kejayaan jenama ini.

KISAH KEJAYAAN PENGASAS CPG COSMETICS

Sejak di bangku sekolah, wanita yang berasal dari Baling, Kedah ini sudah bijak merebut peluang didepan mata. Berbekal semangat dan kerajinan, Pn. Ismaniza Fahida Ismail, 38, tidak jemu berusaha mencari duit poket. Ismaniza atau mesra dengan sapaan CPG tidak pernah malu untuk berniaga. Pada sebelah pagi, beliau menjual laksa yang dimasak oleh ibunya. Waktu petang pula, beliau gigih menjual jeruk buahan. Dari sini kita dapat lihat sendiri bertapa gigihnya beliau untuk mencari rezeki dan belajar ilmu berniaga.
Ismaniza Fahida Ismail, pengasas CPG Cosmetics

Keperitan hidup beliau telah mengajar dan menjadikan beliau seorang insan yang tabah dan cekal mencari rezeki untuk membina masa depan yang cerah. Apa yang saya boleh katakan, pengalaman mencari rezeki sewaktu kecil inilah yang membentuk peribadi CPG pada hari ini. Dia sendiri sangat yakin bahawa dengan berniaga, ianya mampu memberi pulangan lumayan dan boleh mengubah nasibnya sekeluarganya.

Sebagai anak sulung daripada lima beradik, saya berdikari dan banyak membantu meringankan beban ibu dan ayah. Keluarga saya bukan orang senang, lantaran saya bertekad mahu memberikan kehidupan yang lebih baik kepada mereka."
Walaupun kini sudah mempunyai pendapatan lumayan, namun beliau tidak pernah lupa diri. Beliau sentiasa berpijak di bumi nyata dan sentiasa berkongsi rezeki bersama keluarganya. Beliau sangat bersyukur dikurniakan seorang suami, Mohd Rozaini Khazali, yang sangat memahami beliau dan sangat membantu dalam urusan perniagaan yang beliau ceburi.
Suami sanggup meninggalkan kerjayanya sebagai Pegawai Bomba & Penyelamat semata-mata mahu memberi fokus kepada perniagaan yang kami usahakan. Saya pula sedang bercuti tanpa gaji sebagai guru kerana minat yang sangat mendalam dalam perniagaan."

Selain dari kisah inspirasi dari pengasas CPG Cosmetis sendiri, mereka juga mempunyai Leader CPG Cosmetics yang juga mempunyai kisah menarik tentang kejayaan mereka tersendiri seperti Moharita Mohamed, Hasrina Hussin, Nur Shafinar Issa dan Noor Ain Maulad Yahaya .

CPG COSMETICS KINI DI AEON

CPG Cosmetics telah diperbadankan di bawah syarikat Pesona Idaman Qaseh Sdn Bhd pada tahun 2017. CPG Cosmetics ditubuhkan pada 9 MAC 2017 selepas kelahiran Fantabulous Skincare dan CPG Obcession. CPG Cosmetics ditubuhkan dibawah syarikat Pesona Idaman Qaseh Sdn Bhd.


Kini jenama CPG Cosmetics boleh dibanggakan kerana sudah berada di empat pusat membeli-belah Aeon di Maluri, Nilai, Dato’ Onn dan Shah Alam. Ini merupakan satu pencapaian yang terbesar kepada produk tempatan kita untuk bersaing dengan produk kosmetik antarabangsa yang telah lama menapak di pusat membeli-belah tersebut.


Jangan lupa untuk layari laman sesawang mereka di www.cikpuangojes.com dan follow media sosial mereka di www.instagram.com/cik.puan.gojes & www.facebook.com/cpgcosmeticsmalaysia untuk maklumat yang lebih lanjut berkenaan produk yang mereka tawarkan.

Saturday, March 21, 2020

PENGALAMAN TERKENA KERACUNAN MAKANAN DI MUSIM COVID-19
Masa saya ke Kuala Lumpur pada awal bulan Mac yang lalu, saya telah di uji dengan demam panas yang agak teruk pada waktu malam. Apabila magrib je badan dan kepala mula panas dan hilang selera makan. Ada kalanya saya terpaksa berselimut kerana menggigil tiba-tiba kerana badan rasa kesejukan yang amat. Apa yang paling tak boleh tahan apabila kepala hadapan sebelah kiri ni sakit, rasa dia macam seolah-olah tak nak sembuh.


Ketika ni saya menumpang di rumah Moka di Cheras bersama Luqman, diorang la banyak jaga aku masa aku sakit. Bila dah tak tahan sangat, hari Ahad 8/3/20 saya dan Luqman ke unit kecemasan HUKM. Memandangkan pagi  tu pun dia kata tak sedap badan, alang-alang tu terus ajak dia pergi sekali.

Memandangkan sekarang ni musim wabak Covid-19, sebelum ke kaunter pendaftaran kami perlu lepas satu saringan dulu dimana kami di check suhu badan dan ditanya beberapa soalan berkaitan. Disebabkan suhu badan saya sangat panas dan ianya sudah berlarutan beberapa hari, doktor terus memberikan beberapa dokumen untuk saya berdaftar di kaunter pendaftaran. Alhamdulillah, melalui saringan pertama doktor telah memberitahu Luqman bahawa beliau bebas dari demam dan tidak perlu buat pemeriksaan lanjut.

Tanpa membuang masa, saya terus ke kaunter pendaftaran untuk berdaftar. Memandangkan saya bukan kakitangan kerajaan, saya telah dikenakan bayaran sebanyak RM50. Selepas itu, saya kembali ke lokasi saringan pertama tadi untuk mengambil darah.


Selepas proses mengambil darah, saya telah diberikan nombor giliran untuk saya tunggu berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan lanjut. Masa menunggu dalam 30 minit lebih juga sebab doktor memerlukan keputusan dari blood test yang telah dibuat.

Selepas beberapa ketika, nombor giliran saya dipanggil . Seperti biasa, doktor mula menanyakan beberapa soalan berkaitan, check degupan jantung dan nadi semua. Melalui keputusan blood test yang telah dibuat, doktor memberitahu bahawa darah saya normal, cuma ada lebih darah putih sedikit.

Dari situ doktor memberitahu bahawa saya telah terkena keracunan makanan (food poisioning) dan menerangkan beberapa ubat dan antibiotik yang bakal beliau berikan kepada saya untuk di makan. Selepas urusan di bilik doktor, saya terus ke kaunter ubat dan terus balik ke rumah. Alhamdulillah semua urusan berjalan lancar dan tidaklah perlu menunggu lama.

Selepas balik dari HUKM, sakit saya semakin teruk. Cirit birit semakin menjadi-jadi, muntah-muntah sehinggakan saya tak boleh ke mana-mana. Mungkin reaksi dari ubat yang saya makan yang saya terima dari hospital kot. Oleh sebab yang demikian, saya hampir minta tolong abang saya untuk ambil dan bawa saya ke hospital pakar swasta untuk menerima rawatan selanjutnya. Memandangkan ianya makin teruk, seeloknya perlu masukkan ubat melalui drip lah kot. Warded semalam dua ke.  Tapi saya cuba bertahan. Sehinggalah saya ambil keputusan untuk pergi tumpang rumah abang long saya yang berada di Balakong, dan balik ke kampung beberapa hari selepas tu.

Seksa sakit ni memang teruk, ianya berlarutan sehingga beberapa hari sehingga bekalan ubat yang doktor bekalkan habis. Alhamdulillah sekarang saya sudah pulih.

Terima kasih pada kawan-kawan dan adik beradik yang banyak membantu semasa di Kuala Lumpur.

Friday, March 20, 2020

DOA YANG BOLEH DIBACA UNTUK ELAK COVID-19


Doa Yang Boleh Dibaca Untuk Mengelakkan COVID-19 | Semakin hari semakin meningkat jumlah mangsa wabak COVID-19. Kerajaan pun dah lakukan macam-macam perkara untuk menghalang wabak ini dari terus merebak termasuklah dengan melakukan "Perintah Kawalan Pergerakan" yang telah bermula 18 - 31 Mac 2020.

Antara langkah penting yang perlu dilakukan dan diamalkan oleh setiap orang pada waktu ini adalah duduk di rumah masing-masing, jangan keluar rumah jika tidak perlu, elakkan kontak rapat sesama manusia dan sentiasa memakai cecair pembasmi kuman atau membasuh tangan dengan sabun seperti yang diarahkan. Selain itu, sentiasa memakai topeng muka dengan cara pemakaian yang betul.

Selain daripada langkah pencegahan fizikal, kita juga boleh mengamalkan doa ini sebagai usaha dari segi rohani. Antara doa yang boleh diamalkan oleh setiap Muslim untuk mengelak dan mencegah diri daripada penyakit serta wabak berjangkit ialah:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ البَرَصِ، وَالْجُنُونِ، وَالْجُذَامِ، وَمِنْ سَيِّئِ الْأَسْقَامِ

Maksud: “Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada penyakit sopak, gila, kusta dan penyakit-penyakit yang buruk.”

Hadis Riwayat Abu Daud (1554)


Tuesday, March 17, 2020

BUFFET RAMADAN 2020 DI PARKROYAL KUALA LUMPUR HOTEL

Buffet Ramadan 2020 di PARKROYAL Kuala Lumpur Hotel | Untuk artikel kali ni, saya akan kongsikan dengan korang sebiah lagi lokasi berbuka puasa tahun 2020 yang boleh korang kunjungi yang ada di area tumpuan pelancong iaitu Bukit Bintang. Lokasi yang saya maksudkan itu adalah PARKROYAL Kuala Lumpur Hotel yang berada betul-betul berhadapan dengan pusat beli belah Sungei Wang. 

Sunday, March 01, 2020

FLASHBACK JANUARY & FEBRUARY 2020


Sedar tak sedar dah bertambah satu bulan lagi kita di tahun 2020. Pada bulan Februari ni awal bulan lagi saya dah sibukkan diri dengan menghadiri FAM Trip ke Terengganu. Selepas tu, saya banyak habiskan masa di Kelantan untuk selesaikan kelas untuk lesen motosikal saya.

31 JANUARY - 2 FEBRUARY 2020 | Setiu Wetland FAM Trip


Setiu Wetland FAM Trip merupakan FAM Trip pertama di tahun 2020 yang saya telah sertai. FAM Trip ni merupakan FAM Trip berskala kecil bertujuan untuk mempromosikan produk-produk pelancongan yang ada di sekitar SETIU sahaja. Apa yang menariknya, kami berpeluang untuk menginap di sebuah resort yang sangat terkenal dengan keunikannya dan juga merupakan salah sebuah lokasi pengambaran filem Hikayat Merong Mahawangsa pada beberapa tahun yang lepas iaitu Terrapuri Heritage Village.

18 FEBRUARY 2020 | Lulus Ujian JPJ Motosikal B2


Setelah beberapa bulan menghadiri kelas di Litar Memandu Machang, akhirnya saya berjaya dalam ujian JPJ Motosikal B2 hanya dengan sekali test sahaja. Alhamdulillah. Walaupun cuaca tidak begitu baik pada hari ujian tersebut kerana hujan lebat, tapi saya dapat selesaikan semua halangan dengan jayanya termasuklah ujian jalan raya.


Jadi itu jelah aktiviti penting yang berlaku dalam tempoh februari lepas. Masa saya pada bulan tersebut banyak dihabiskan di kampung dan update resume dan design portfolio untuk cari kerja baru. Doakan saya supaya dapat kerja yang bagus dalam masa terdekat ya.

Friday, February 28, 2020

BUKA PUASA DI SHERATON IMPERIAL KL! JIMAT RM50 KALAU KORANG GUNA CARA NI

Bulan puasa dah makin menghampiri kita, jadi artikel kali ni saya nak kongsikan dengan korang bagaimana korang nak dapat harga murah kalau nak buka puasa di hotel 5 bintang seperti di Sheraton Imperial KL Hotel.

Untuk pengetahuan korang, Sheraton Imperial KL Hotel akan menawarkan pakej istimewa sempena ramadan yang diberi nama FIESTA RASA MUHIBAH yang akan disediakan oleh Eksekutif Sous Chef, Hazif Ramli dan pasukannya. Buffet Ramadan kali ini akan berlansung di Restoran Essence yang terletak di Level 1 Sheraton Imperial KL Hotel.

Menu Bufet Ramadan Sheraton Imperial KL Hotel

Apa yang paling dicari ketika iftar adalah aroma Kambing Carik yang cukup memukau, diperap dalam rempah ratus khas buatan sendiri dilengkapi dengan warna warni Nasi Hujan Panas yang menggunakan pewarna semula jadi yang diperoleh daripada kunyit segar, beetroot dan daun pandan. Selain itu, korang juga harus mencuba ramuan mantap Sup Tulang Berempah dengan Roti Bengali  panas yang baru dibakar di sisinya. Itik Salai Masak Lemak Cili Padi atau hidangan istimewa Asam Pedas Ikan Chef Hazif juga harus dicuba. Hidangan Daging Dendeng pun ada dan sudah semestinya sangat sesuai digandingkan dengan lemang yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia.

Untuk menghidupkan suasana Bazaar Ramadan yang meriah, Gulai Kawah, serta live-action stalls juga diwujudkan sepanjang bulan ramdan ini. Live-action stalls diwujudkan setiap hari dengan pelbagai pilihan makanan jalananseperti goreng pisang, nangka goreng dan ubi jalar, pilihan sate, Roti John, Roti Canai, Murtabak Ayam dan Ayam Sharwarma.

Untuk pencuci mulut pula, mereka sudah semestinya menyediakan pencuci mulut kegemaran rakyat Malaysia yang asli seperti Sira Pisang Raja, Sago Gula Melaka berkrim dan Pengat Durian Hulu Langat dan banyak lagi.

Harga Bufet Ramadan Sheraton Imperial KL Hotel

Harga normal untuk pakej bufet Fiesta Rasa Muhibah adalah RM148 nett bagi setiap orang dewasa dan RM74 nett untuk kanak bermula dari 24 April hingga 23 Mei 2020. Sepanjang tempoh ini, ahli Club Marriott dan Marriott Bonvoy, bersama dengan Pemegang Kad Bank yang terlibat boleh menikmati diskaun sebanyak 20%.

Kalau korang nak lebih jimat, saya sarankan korang untuk buat tempahan awal (early-bird) bermula dari 1 Mac hingga 23 April 2020 dimana harga yang ditawarkan hanyalah RM98 nett seorang sahaja. Murah sangat tu sebab korang boleh dapat penjimatan sehingga RM50 untuk seorang.

Fiesta Rasa Muhibah, Kita-Kita Aje - Promosi Catering

Sepanjang bulan ini, Sheraton Imperial KL Hotel menawarkan tempahan buka puasa berkumpulan secara private kepada mana-mana syarikat swasta atau korporat. Harga yang ditawarkan adalah dari RM 98 nett bagi setiap orang, promosi katering ini memerlukan tempahan minima 50 orang. Tetamu boleh beristirahat di suasana Muhibah pada waktu matahari terbenam yang pasti akan meninggalkan pengalaman yang tak boleh dilupakan.

Pakej Kareem - Pakej Penginapan

Raikan bulan Ramadan dengan luxury dan selesa dengan Pakej Kareem iaitu tawaran pakej istimewa penginapan termasuk sahur (hidangan pra-fajar) dengan diskaun 20% untuk makan malam Fiesta Rasa Muhibah di Essence dengan hanya berharga RM 315 ++.  Sarapan bufet, untuk pakej, juga boleh didapati sebagai pilihan di Essence jika diperlukan. Para tetamu juga boleh memilih untuk menempah Club rooms untuk menikmati faedah di atas bersama dengan Sheraton Club Lounge Acceess.

MAKLUMAT TEMPAHAN

Lawati laman web mereka di www.sheratonimperialkualalumpur.com dan ikuti mereka di Facebook dan Instagram @sheratonimperialkl.


Thursday, February 27, 2020

PENGALAMAN 3 HARI 2 MALAM BERCUTI DI HATYAI DAN SONGKHLA

Lokasi Hatyai yang terletak berdekatan dengan sempadan Malaysia menjadikan ia satu destinasi pelancongan di Thailand yang cukup popular dikunjungi oleh rakyat Malaysia. Hatyai merupakan salah satu bandar yang terbesar di Thailand yang mempunyai banyak tarikan yang terutamanya gerai makan, pusat urutan badan dan tempat-tempat membeli-belah.

Wednesday, February 26, 2020

KEMASKINI RESUME TAHUN 2020 UNTUK MOHON PEKERJAAN

Beberapa tahun lepas saya telah kongsikan satu artikel bertajuk APAKAH ITU RESUME ! Didalam artikel tersebut saya ada kongsikan dengan jelas tentang hal-hal berkaitan termasuklah tujuan utama resume itu sendiri.

Ramai diantara kita keliru tentang resume dan curriculum vitae (cv), Pada hakikatnya, kedua – dua ini adalah berbeza. Namun, disebabkan era pemahaman yang dipegang menganggap kedua – duanya serupa. Resume sebenarnya lebih memberi fokus kepada pendidikan dan pekerjaan serta pengalaman yang dimiliki.

Secara ringkasnya, dalam resume korang boleh pamerkan perkara yang penting saja yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon. Sekiranya anda memohon untuk jawatan graphic designer, nyatakan pencapaian, pengalaman dan skil yang anda ada untuk jawatan tersebut. Senang kata, nyatakan segala input yang memenuhi kriteria-kriteria jawatan yang dipohon.

curriculum vitae (cv)
Sementara CV lebih memberi penekanan kepada seperti penghargaan, jawatan, prestasi dan sebagainya disamping pendidikan dan pekerjaan. Namun, perbezaan ini tidak lagi dilihat dan ditekankan oleh mana – mana syarikat kerana ianya mampu dinilai dan disesuaikan oleh pemilih mahupun penemuduga.

Oleh itu, bagi mengahsilkan resume yang terbaik dan menepati kehendak majikan atau sesuatu pihak, konsep dan tujuan resume perlulah difahami supaya resume yang dihasilkan nanti memiliki fakta yang padat dan ringkas.

Apa yang saya boleh katakan, sediakan resume seringkas mungkin tetapi padat dengan info yang diperlukan! Sebaiknya hanya satu muka surat saja. Resume biasanya lebih straight forward berbanding CV.

Untuk pengetahuan korang, resume tiada format tetap yang perlu anda ikut. Gunakan kreativiti anda untuk menghasilkan resume yang ringkas, padat dan menarik. Resume yang mempunyai info grafik juga boleh menarik minat penemuduga untuk membacanya.

cover letter
Selepas selesai menyediakan resume, jangan lupa pula untuk sediakan cover letter. Jangan buat-buat tak tahu bahawa  cover letter ni merupakan salah satu dari item penting untuk memohon pekerjaan.

Apapon saya doakan semoga kalian dapat menyediakan resume yang terbaik dan berjaya dalam sesi temuduga yang korang bakal lalui. Terima kasih kerana sudi baca artikel ini.

Tuesday, February 25, 2020

Wednesday, February 19, 2020

ALHAMDULILLAH ! LULUS UJIAN JPJ MOTOSIKAL (B2)

Artikel kali ni saya nak kongsi pengalaman ujian JPJ motosikal B2 yang saya lalui semalam. Selepas mengikuti lebih dari 20 jam keseluruhan kelas, akhirnya saya lulus ujian memandu motosikal (B2) dengan jayanya. Banyak juga perbezaan ambil lesan memandu pada zaman sebelum ni dengan sekarang dan saya telah hadapi kedua-duanya kerana lesen yang dulu telah tamat tempoh dan tidak boleh di perbaharui lagi. Nak tak nak kenalah daftar dan masuk kelas balik.

Untuk pengetahuan korang saya ambil kelas memandu ni di Litar Memandu Machang. Memandangkan perlu ulang alik ke Kuala Lumpur setiap bulan, maka tempoh masa untuk belajar tu menjadi panjang. Sekarang kelas makin bertambah, dari teori selama 6 jam, ke bahagian KPP02 (litar) 9jam setengah dan bahagian KPP03 (jalan raya) 6 jam. Bila dah selesai semua, sebelum test JPJ kita perlu melalui QTI iaitu ujian penilaian yang akan menentukan kita sudah bersedia dan layak atau tidak untuk Ujian bersama JPJ. Ujian QTI ni biasanya dinilai oleh cikgu kita. Bila dah selesai semua, bolehlah buat tempahan untuk lakukan ujian JPJ.

18 FEBRUARI 2020

Pagi-pagi lagi dalam jam 7 saya dah bersiap ke lokasi Litar Memandu Machang. Bukan apa takut parking penuh dan tak pasal-pasal nak kena parking kereta kat luar kan. Bila dah terlalu awal maka menunggulah sehingga office buka untuk buat pembayaran sebanyak RM20 dan semak nama dan sesi ujian pada papan kenyataan pejabat. Dah selesai buat pembayaran, kami diberi resit dan diminta berkumpul di tempat Ujian Motosikal akan dilakukan.

Harini saya dapat no 3 sesi 2. Walaupun sesi kedua memang tak boleh balik tidur dulu sebab kena dengar taklimat terakhir yang diberikan oleh cikgu sebelum JPJ datang. Selepas itu Ujian Rutin Pemeriksaan Kenderaan (RPK) dan Rutin Semasa Memandu (RSM) akan dilakukan sekaligus sebelum ke bahagian 2 dan 3. Lagipun, untuk ujian motosikal ni, masa yang diambil untuk penilaian JPJ untuk ketiga-tiga bahagian tu tak lama sangat.

RAMAI TERBABAS | Dugaan harini buat kami bila hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah ianya tak lama, cuma jalan tu agak licin untuk break emergency. Ada tiga (3) orang calon jugak jatuh terbabas masa buat break emergency tu. Ada yang luka-luka teruk di bahagian siku semua. Nasib baik tak teruk sangat. Tapi pedih jugak tengok diorang tu, kesian! Oleh sebab tu, kami dinasihatkan supaya berhati-hati dan diberi kelonggaran dari segi masa untuk break emergency. Kalau ikutkan, kami perlu melakukan break emergency tu dalam tempoh kurang dari 6 saat.

Selepas satu demi satu calon selesai, maka tibalah giliran saya. Benda paling takut adalah meniti atas titi. Bukan apa, takut hilang keseimbangan badan boleh jatuh dan gagal terus tu untuk bahagian 02 (litar). Tapi Alhamdulillah semuanya dapat dilakukan dengan baik. Walaupun agak gugup dan gementar, tapi semuanya berjalan dengan lancar.

Selepas selesai bahagian 02, calon perlu menolak motor terus ke bahagaian 03 iaitu ujian jalan raya. Ujian jalan raya ni tak keluar ke jalan raya sebenar pun, ianya sekadar di litar juga. Cuma jalannya dibuat seakan korang berada dalam situasi di jalan raya. Kebarangkalian untuk bertembung dengan orang tengah test lesen kereta tu ada kerana mereka pun test pada hari yang sama.

Untuk bahagian 03 memang tak menjadi masalah bagi saya, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Tapi perasaan semasa memandu tu memang tak boleh di tipulah, gementar tu ada!

LULUS UJIAN | Selepas selesai semua, saya terus ke tempat menunggu untuk terima keputusan. Masa ni memang gementar tu macam nak ambik result SPM hehe. Memandangkan ramai yang gagal sebelum tu membuatkan hati ni rasa makin tak tenteram. Bila tengok je kat kertas yang saya lulus ke dua-dua bahagian, ALLAH je tahu bertapa gembiranya hati ni. Alhamdulillah. Akhirnya selesai jugak hal lesen ni.


Memandangkan dah lulus, saya diminta ke pejabat urusan untuk ambil borang dan perlu ke JPJ beberapa hari lagi untuk urusan lesen P saya. Apapon saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang mendokan saya untuk lulus dalam ujian ni.

Sedikit tips untuk berjaya dalam ujian ni, pastikan korang mengambil restu dari semua cikgu yang pernah mengajar korang secara langsung atau tidak. Jika masih ada ibu bapa, minta diorang doakan supaya kita berjaya dan dipermudahkan semua urusan kita. Insyaallah, berkat itu semua kita boleh berjaya dengan jayanya.