Aku Ditepungkan | Happy Birthday To Me


Aku Ditepungkan | Happy Birthday To Me | Tak sangka 2014 ni banyak perkara yang berlaku dalam hidup MY, ada yang manis dan ada yang pahit. Tahun ni juga genap umur MY yang ke 25 tahun. Dan paling tak sangka, ini pertama kali Birthday aku disambut tepat pada masanya. *sebelum ni tumpang kek orang je. huhu.

Memang dah menjadi kebiasaan sambutan ulangtahun kelahiran budak-budak remaja kat Malaysia ni dengan prank. Dan aku adalah salah satu magsanya. Haritu aku ditepung habis-habisan, yang kretipnya diorang ni, tepung tu ada mix rumput-rumput lagi. *wallawei kerja sapa nie hahahaha.

Aku ditepungkan
Plan hebat diorang rupanya dah berhari-hari sebelum hari kejadian tu. Siap buat group Whatsapps lagi. Habis satu Tasik Titiwangsa kenal aku agaknya hahahha. Taktik diorang bawak aku ke sana dengan alasan nak jalan-jalan katanya. Pastu buat Tragedi November plak moto si budak khai rosak katanya. 

Dan dan lepastu gedebushhhh tepong sekilo atas kepala.*ha sapa punya kerja nie. Apa yang buat aku nak gelak dengan korang, gigih korang isi air dalam belon , pastu bawak dengan baldi bagai semata- mata nak buat prank birthday aku. hahahah. 

jamuah hari lahir
Pada sebelah malamnya pulak diorang belanja MY Kek Birthday, buat jamuan sate dan kerang bakar. Pergh. Terima kasih korang. Tak cukup dengan tu aku pun dapat sehelai baju biru . *hahhaha aku akan simpan dan ingat sampai bila-bila. Apapon aku happy dengan korang. By the way, thanks sebab sudi jadi kawan MY. Apapon jom kita layan ucapan Birthday diorang untuk MY.



Terima kasih MOKA, KHAI, EAZY, PARIS, ZUL, AMIE dan DIKBEE untuk Birthday Moment hari tu. *Zul, bahu you please. wakakkkaka. seram #muahciked




Menang Kontes #PlumpItForwardMY | Terima Kasih Kiehl's

Menang Kontes  #PlumpItForwardMY | Terima Kasih Kiehl's | Sejak dua menjak berkawan dengan geng #memekmukapenari nie MY aktif join kontes. *selama ni mampu tengok je orang join dan menang. Ni semua dorongan dari kawan blogger yang agak giler kon tes jugak iaitu Penaberkala

Tak boleh nampak kontes sikit kami nak join. Tapi adat lah kan, ada yang menang dan ada yang kalah. Setakat ni, Alhamdulillah berbaloi jugaklah join. *Termasuk yang terbaru nie. Pada awalnya join suka-suka, tak terfikir pun untuk menang. Tapi rezeki orang kata. Alhamdulillah menang. hehe.

memo dari kiehl's
Ha.. dapat apa tu. Habisla.. makin cantik, makin handsome la MY lepas ni. ahahahah *matilah statement. Apapon Terima kasih  Kiehl's .



ASIA HORIZON INSTAGRAM CONTEST | Menang Percutian Ke Turki

ASIA HORIZON INSTAGRAM CONTEST | Menang Percutian Ke Turki | Siapa sangka, dengan hanya follow dan repost Instagram Asia Horizon Magazine. Follower bertuah bakal memenangi pakej percutian ke Turki selama 10 hari tajaan penuh. *cukup bawa duit untuk shopping je

Cappadocia_foto by issep2014.org
Turki adalah sebuah negara besar di kawasan Eurasia. Wilayahnya terbentang dari Semenanjung Anatolia di Asia Barat Daya dan daerah Balkan di Eropa Tenggara. Ibu kota Turki berada di Ankara namun kota terpenting dan terbesar adalah Istanbul. Disebabkan oleh lokasinya yang strategis di persilangan dua benua, budaya Turki merupakan campuran budaya Timur dan Barat yang unik yang sering diperkenalkan sebagai jembatan antara dua buah peradaban. Dengan adanya kawasan yang kuat dari Adriatik ke Tiongkok dalam jalur tanah di antara Rusia dan India, Turki telah memperoleh kepentingan strategis yang semakin tumbuh

Tempat yang bakal di Lawati di Turki  
Bursa
Pergamon
Kusadasi
Pamukkale
Konya
Cappadocia
Istanbul.

Seramai 12 orang blogger telah bertanding untuk memenangi hadiah percutian hebat ke Turki ini. Apa yang lebih menariknya ; jika salah seorang dari kami menang, kami boleh membawa follower bertuah kami bersama-sama ke Turki. 

Dengan lafaz بسم الله الرحمن الرحيم [bismi-llāhi r-raḥmāni r-raḥīm] . MY dengan ini melancarkan "ASIA HORIZON IG CONTEST" anjuran Asia Horizon Magazine.

Syarat Untuk Menyertai "ASIA HORIZON IG CONTEST" 



1. Mempunyai INSTAGRAM.
2. Pastikan akaun Instagram anda tidak "PRIVATE"
3. Follow Instagram [mawardiyunus]
4. Follow Instagram [asiahorizonmagazine] ~ wajib
5. Repost Gambar di Instagram [mawardiyunus] ~wajib  *rujuk gambar di bawah



  • #Pastikan anda repost gambar di atas ini bersama 3 hastag #AhMawardi , #AsiaHorizon , #AsiaHorizonIgContest dan mention @asiahorizonmagazine
  • #Untuk memudahkan anda repost, MY mencadangkan supaya anda  menggunakan aplikasi [Instarepost] ataupun [PhotoRepost] yang boleh di download di [PlayStore] menggunakan telefon pintar anda.                                                                           
6. Tag rakan-rakan dan follower Instagram anda untuk join kontest ini.
  • #Semakin ramai peyertaan diterima, semakin cerah peluang untuk saya menang. Dan mungkin anda orang bertuah untuk bersama saya ke Turki.
#AMARAN dan PERINGATAN kepada semua yang terlibat. Untuk mengelakkan peyertaan anda menjadi sia-sia, anda tidak dibenarkan REPOST image bersama hastag lebih dari sekali. Jika ianya berlaku, peyertaan anda secara automatik akan di batalkan.

#Hanya seorang pemenang akan dipilih dari 12 blogger yang bertanding. Siapa yang mendapat bilangan sharing dan hastag individual paling banyak akan dikira pemenang dan layak untuk membawa seorang follower yang meyertai "ASIA HORIZON IG CONTEST" ini bersama ke Turki.

#Jika ditakdirkan menang, tarikh untuk percutian ke Turki adalah pada tempoh tahun 2015. Dan hanya peserta yang memenuhi kriteria sahaja akan di pilih. *Jangan lupa hastag #AhMawardi , #AsiaHorizon , #AsiaHorizonIgContest .

#Keputusan adalah muktamad.

"ASIA HORIZON IG CONTEST" akan berlansung selama 3 minggu iaitu bermula pada jam 2.00pm  19 November 2014 sehingga 10 Disember 2014.

Pemenang akan diumumkan pada 14 Disember 2014.

~Selamat Berjaya~




Pendaftaran Perniagaan di SSM


Pendaftaran Perniagaan | Daftar Syarikat di SSM Putrajaya | Perniagaan dianggap sebagai punca rezeki yang paling banyak. Rasulullah SAW pernah bersabda dalam satu hadis bermaksud: 

“9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan.” 
(Hadis riwayat Tirmizi)

Dalam Islam perniagaan dianggap sebagai satu aktiviti yang sangat mulia. Ia merupakan ibadah dan juga sunnah Rasul SAW. Bagi mereka yang melaksanakan aktiviti peniaga dengan amanah, mereka turut dijanjikan balasan syurga bersama para nabi, orang soleh dan syuhada’. Namun demikian, sekiranya ia dilakukan luar dari batasan syariat Islam maka ianya tidak lagi dianggap ibadat tetapi tetapi aktiviti yang boleh mendatangkan padah kebinasaan baik di dunia dan akhirat.


Daftar perniagaan di SSM
Daftar perniagaan di SSM

Sudah menjadi terlalu banyak isu tentang kepercayaan dalam dunia perniagaan ini. Tidak hanya untuk si penjual, kadang pula ada kesnya pada si pembeli, Biasanya ia terjadi dengan Perniagaan Online.

Ada akta dan undang-undang yang boleh melindungi diri kita dari tertipu dengan perkara yang tak sepatutnya. Jadi gunakan kelebihan ini untuk diri kita apabila membeli belah terutama di alam maya. Mengikut Akta Perniagaan 1956 - semua jenis perniagaan perlu didaftarkan tidak kira ia dijalankan secara sambilan atau sepenuh masa. Kepada blogger yang punyai perniagaan sendiri di alam maya, tidak kira korang hanya menjual sekecil-kecil barang atau apa sahaja yang melibatkan transaksi wang jual-beli, anda perlu daftarkan perniagaan anda.

Sebagai contoh MY sendiri, dengan meniaga secara sambilan Lotion Intense Energie BC100 [klik], MY telah mendaftarkan perniagaan ini melalui  Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Pendaftaran Perniagaan dengan SSM cukup mudah. Korang boleh memilih cara online atau terus ke SSM terdekat. 

MY telah mendaftarkan perniagaan MY diatas nama Mawardi Yunus Enterprise . Dengan RM 70 setahun, MY telah mendaftarkan perniagaan ini di SSM Putrajaya

Daftar perniagaan adalah perkara yang harus untuk melindungi perniagaan korang dari disabotaj, selain dari itu juga, ia menjadi jaminan untuk melindungi pelanggan-pelanggan anda. Ini adalah salah satu cara untuk memberi keyakinan dengan perniaagaan yang kita jalankan. Kepada mereka yang suka membeli secara online, berhati-hati dan carilah perniagaan yang sah berdaftar untuk menjaga hak korang sebagai pembeli.

Sebagai pengguna, korang boleh akses info dan maklumat perniagaan atau syarikat berdaftar menerusi SSM, ia satu perkhidmatan percuma bagi membolehkan para pengguna mengetahui apakah jenis perniagaan, lokasi, siapa pemilik dan sebagainya. Setidaknya korang boleh bandingkan dengan maklumat yang ada di blog niaga yang berkenaan. Dan ia sebagai keperluan bagi korang jika ingin dakwa atau melakukan laporan penipuan kelak.

Jika korang meniaga tanpa berdaftar, tanggunglah akibat kerana korang boleh didakwa melakukan perniagaan haram di sisi undang-undang dan akta perniagaan 1956. Jadi, apa tunggu lagi, luangkan sedikit masa dan wang ringgit untuk pelaburan korang yang sah.



Keenakan Makanan Spanish di PRINCE HOTEL & RESIDENCE KUALA LUMPUR

Keenakan Makanan Spanish di PRINCE HOTEL & RESIDENCE KUALA LUMPUR | Tidak pernah terfikir untuk merasai sendiri kehebatan masakan dari Spain. Ini bukan sahaja peluang hanya untuk MY, tapi korang juga mampu untuk mengalaminya hanya 31 October sehingga 9 November 2014. *tidak perlu jauh ke Spain untuk semua pengalaman ini. Korang hanya perlu ke Prince Hotel & Residence Kuala Lumpur sempena SPANISH FOOD FESTIVAL.

Bersama rakan blogger - Foto kaio.my

VIVA EL SABOR [Experience the flavours]

Bertempat di Eccucino, Prince Hotel & Residence, Kuala Lumpur. Sempena SPANISH FOOD FESTIVAL ini, mereka telah menampilkan Chef Jemputan khas dari  Barcelona (Spain) iaitu Chef Jordi Gimeno untuk berkongsi resepi dan citarasa sebenar masakan Spain .

The Many Flavors of Spain
Bertemakan "The Many Flavors of Spain", ungkapan "Viva El Sabor" membawa maksud "Experience The Flavors".Spanish Food Festival di bawah kelolaan Chef Jordi Gimeno telah tampil dengan "the best of the sea and its products". Jadi, kebanyakan makanan yang dihidangkan adalah berasaskan seafood. Antara menu istimewa yang dihidangkan adalah seperti Tapas, Black Rice, Sea and Mountain Paella, Gazpacho dan banyak lagi.

Penyediaan Spinach kebabs with chicken, prawn, beef and fried manchego cheese pintxos
Pintxos de pollo, gambus, buey y manchego frito
Penyediaan makanan secara lansung untuk pegunjung
Jom kita tengok beberapa menu hebat dari Spain yang admin sempat rasa, selongkar rahsia sebenar masakan mereka. VIVA EL SABOR [experience the flavours].

Black Fideua dan Roast Shoulder of lamb manchego style.
Ini merupakan makanan yang admin paling suka, iaitu Black Fideua (Fideua negra), memang nampak sangat euwwwww. Tapi jangan menilai dari pandangan luarnya, kerana rasanya sangat-sangat sedap. *admin cuba untuk tambah, tapi licin.sedih.huhu. Manakala yang sebelahnya pula adalah Roast Shoulder of lamb manchego style (Espalda de cordero al estilo manchego).

Red Snapper With Capsicum Sauce & Prawns - Sea Bass Filled With Mushrooms and Beef Ham With Grain Mustard
Korang juga boleh mencuba menu seterusnya ni iaitu Red Snapper With Capsicum Sauce & Prawns [ Pargo En Salsa De Pimientos Y Gambas] dan Sea Bass Filled With Mushrooms and Beef Ham With Grain Mustard [ Lubina Rellena De Setas Y Jamon Con Salsa De Mostaza].

Beef Sirloin in Salt With Orange, Chili and Garlic - Fried Cauliflawer With Aioli - Sauteed Baby Potatoes With Chorizo
Rasa Beef Sirloin in Salt With Orange, Chili and Garlic [ Entrecot a al sal con maranja, guindilla y ajo ] ni juga membuatkan admin menambah. Rasa yang sangat cukup dan memang sedap. Untuk menu sayuran, mereka ada meyediakan Fried Cauliflawer With Aioli [ Coliflor con Allioli] dan Sauteed Baby Potatoes With Chorizo [ Patatas con Chorizo].

Paella [Paella de mar montana]
Paella [Paella de mar montana] antara masakan yang popular di Spain. Ianya adalah Nasi Seafood yang memang sangat istimewa. Menu ini enjadi perhatian pada malam ini kerana keunikan dan kesedapannya.

Trio of Spanish Omelet with catalan Bread 
Omelet cara Spanish yang lain dari yang lain. Rupanya seolah-olah tempe. Tapi ianya adalah Trio of Spanish Omelet with catalan Bread [ Trio De Toryillas Espanolas Con Pa Amb Tomaquet ]

Spinach and pear fritters with almond [Bolas de espinacas con pera y almendra]
Bila dah cuba makanan utama diorang, admin tertarik dengan satu makanan ni. Spinach and pear fritters with almond [Bolas de espinacas con pera y almendra]. Memang sangat diakui, memang sedap, cukup rasa dan sifatnya. 

Selain dihidangkan dengan makanan yang lazat, mereka juga ada menyediakan persembahan musik dan tarian dari Spanyol.

Persembahan musik dan tarian sepanyol
Pegunjung juga dihidangkan dengan demonstrasi masakan daripada Chef Jordi Gimeno. Pelbagai tip menarik telah dikongsi bersama pegunjung mengenai cara masakan Spain.

Demontrasi Masakan
Penampilan Chef Jordi cukup meyakinkan pegunjung yang datang, tambah pula dengan resepi masakan yang cukup sedap. Tahniah Chef

Mengenai Chef Jordi Gimeno

Bersama Chef Jordi - Foto Penaberkala

Jom admin kenalkan Chef Jordi kepada korang.

-Berasal dari Barcelona, Spain
-Berpengalaman dalam bidang kulinari terutama masakan Spanish selama 20 tahun
-Featured dalam Michelin Guide di Catalonia dan Sardinia
-Berjaya menganjur Spanish Food Festival di beberapa buah negara seperi di Mumbai dan Bangalore (India),Abu Dhabi (Emirates United Arab) dan Lviv (Ukraine)
-Bertanggungjawab untuk tema restoran yang dibuka oleh rangkain fesyen tersohor, Replay di Europe
-Pemegang saham dalam Princess Stephenie of Monaco
-Terlibat dalam menjayakan Summit of the Heads of States in Council of the European Union pada tahun 2002
-Pensyarah Catalan language, culture and gastronomy di Universiti of Szeged (Hungary)
-Pensyarah Spanish Cuisine di Chefparede Cooking School di Budhapest (Hungary)
-Penulis Catalan yang terkenal
-The sea and its products are the key elements merupakan kepakaran beliau
-Diberi pengiktirafan dalam bidang kulinari dan juga imiginasi sains fiksi dan memenangi anugerah di -Sci-fi Literary Award di Spain pada tahun 2012
-Pengunjung juga akan dapat menemui dan memahami lebih lanjut mengenai makanan Spanyol melalui makanan dibuat secara lansung, Inilah peluang terbaik yang akan membawa anda sepenuhnya dalam budaya dan sejarah Spanyol.

Jadi, macamana? Untuk tempahan atau pertanyaan, boleh contact Restaurant Manager di talian 03- 2170 8888 ext. 8119 atauapun email kepada restaurants@princehotelkl.com.my

Dengan harga RM98++ per person, dan percuma untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah untuk setiap pembelian anda berpeluang untuk merasai sendiri Spanish food dan bersemuka dengan chef terkenal dari Barcelona, iaitu Chef Jordi Gimeno.

Mengenai Eccucino, Prince Hotel & Residence Kuala Lumpur 

Eccucino terletak di Tingkat 1, iaitu di Grand Lobby Prince Hotel & Residence Kuala Lumpur dengan kapasiti tempat duduk yang mampu menerima 180 pegunjung dalam satu masa. Eccucino dibuka setiap hari dari iaitu dari seawal 6:00 pagi hingga tengah malam. Bufet sarapan pagi dihidangkan 06:00 - 10:30, bufet makan tengah hari 12:00-14:30 dari Isnin hingga Jumaat, manakala makan malam bufet disajikan 18:30-22:30 setiap hari. Pilihan a la carte yang tersedia sepanjang waktu business hour. Untuk maklumat lanjut mengenai Eccucino, sila layari www.princehotelkl.com [klik]

-------------------------------------------------------------------
Prince Hotel & Residence Kuala Lumpur 

Website

Facebook

Instagram

Twitter

Beribu ucapan terima kasih MY ucapkan kepada pihak Prince Hotel dan Asia Horizon Magazine, Mr Farish untuk jemputan kali ini. Bagi mereka yang inginkan lebih info tentang Travel boleh pakat ramai-ramai follow instagram Asia Horizon [klik]. Sesuatu yang menarik bakal menanti korang.