Thursday, July 02, 2015

PENGALAMAN MAKAN MAKANAN EXOTIC DAGING RUSA DAN LANDAK DI SELANGOR


Makanan Exotic
PENGALAMAN MAKAN MAKANAN EXOTIC DAGING RUSA DAN LANDAK DI SELANGOR | Biasa kita makan daging ayam, daging lembu, daging kambing je kan. Ha kali ni MY berpeluang rasa sendiri bagaimana daging RUSA dan daging LANDAK. *ayoooo ramai yang terkejut bila i makan daging LANDAK.

Rilek.. rilek sudah. Benda boleh makan MY makan ajela kan. Eh. Tapi sebenarnya MY jamah sikit je. heheheheh. Segan katanya. Bukan segan tapi perut dah full. Ye lah makan minum tak henti-henti bila ikut program Eat.Travel.Write Selangor Culinary Adventure 2015 ni.
Daging Landak dan Daging Rusa
Ha.. inila rupanya daging landak masak rendang dan daging rusa masak blackpaper. Bagi mereka yang sukakan daging-daging exotik ni boleh la datang ke restoran ni untuk cuba. Restoran yang kami singgah ni ialah Restoran Lembah Bernam yang mana ianya terletak di daerah Sekincan, Selangor.


Selain dari hidangan makanan exotik seperti daging rusa dan daging landak, RESTORAN LEMBAH BERNAM ini juga ada menyediakan pelbagai pilihan menu masakan kampung yang cukup menyelerakan seperti, ayam kampung goreng, ikan sungai, udang galah, tapai beras, ikan pekasam, masak lemak ikan baung. Mereka juga ada menghidangkan masakan daging arnab, burung puyuh, belut dan macam-macam lagi.
Semua kata sedap
Kalau korang nak tahu masakan kat restoran ni sedap ke tidak, boleh tengok gambar kat atas ni. *ha semua kata best. So apa lagi datanglah beramai-ramai untuk rasa sendiri pengalaman makan daging RUSA dan LANDAK di sini.

_________________________________

Alamat :
RESTORAN LEMBAH BERNAM
Jalan Main Canal, 
45400 Sekincan, 
Selangor, Malaysia

Waktu Operasi :
Isnin - Khamis: 
11:00 am - 5:00 pm
Sabtu - Ahad: 
11:00 am - 5:00 pm
Jumaat :
cuti

No Telefon :
+60192133665

Facebook :


www.projektravel.com

Wednesday, July 01, 2015

LEPAK DI MURNI DISCOVERY TASIK PERMAISURI


LEPAK DI MURNI DISCOVERY TASIK PERMAISURI | Ramai yang dok kata Restoran Murni ni cukup popular dengan makanannya yang sedap. Semalam MY dan rakan blogger sempat lepak di Restoran Murni Discovery di Tasik Permaisuri.

Memang tidak dinafikan, makanan dan minuman yang ada dalam senarai menu cukup membuatkan berfikir panjang untuk membuat oder. Semuanya sangat menyelerakan dan yang paling penting nama-nama makanan dalam menu cukup membuatkan kami terseyum lebar. Apa yang MY suka dengan restoran ni ialah suasana restorannya yang cukup best.

Kena pula masa bulan-bulan puasa ni ada pula orang dok nyanyi lagu raya untuk menghiburkan kita. *phewww memang feel nak raya la weiii.

Tidak hairanlah restoran ni mempunyai banyak cawangan di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur nie. Insyaallah kalau diberi kesempatan lagi, MY pasti akan ke sini lagi.


Tuesday, June 30, 2015

PRODUK UNTUK HILANGKAN PARUT PALING POPULAR DI PASARAN

Sumber_hanasuva.com
PRODUK UNTUK HILANGKAN PARUT PALING POPULAR DI PASARAN | Parut merupakan satu masalah yang cukup membimbangkan bagi sesetengah orang termasuk MY . Ia akan lagi cukup memberi kesan jika parut tersebut berada di tempat yang tidak boleh disembunyikan seperti di sekitar muka dan tangan.

3 JENIS PARUT

Mengikut info yang MY dapat dari internet. Parut ni boleh dikategorikan kepada 3 iaitu :

Parut Hipertrofi | Parut jenis ini terbentuk sejurus selepas penyembuhan luka disebabkan oleh penghasilan tisu penghubung secara berlebihan. Parut jenis ini cenderung untuk timbul dan muncul di atas paras kulit di sekelilingnya tetapi kekal terbatas kepada kawasan kecederaan yang asal. Faktor-faktor risiko bagi parut yang timbul ialah jangkitan dan imobilisasi luka yang tidak mencukupi.

Keloid | Keloid juga dikenali sebagai parut yang membesar secara berlebihan. Ia muncul beberapa ketika selepas luka tersebut sembuh. Oleh sebab tisu penghubung dihasilkan dengan begitu banyak, parut tersebut membesar melampaui luka dan ke kulit yang sihat. Parut keloid menjadi lebih besar daripada kecederaan asal.

Parut Atrofi | Parut atrofi tenggelam sedikit kerana kekurangan kolagen. Dalam keadaan demikian, tisu parut menutupi luka tetapi tisu yang dihasilkan tidak mencukupi untuk mengisi kawasan yang rosak dengan sepenuhnya. Parut atrofi lazim berlaku selepas jerawat atau cacar air.

PRODUK UNTUK HILANGKAN PARUT

Dalam dunia serba moden sekarang, parut tidak lagi menjadi masalah yang besar kerana ianya boleh diselesaikan dengan ubat-ubat yang pelbagai di pasaran. Antaranya ialah :

Azanis Scar Serum | MY antara salah seorang pengguna produk Azanis Scar Serum ni dan ianya cukup popular di promosikan di laman sosial kerana keberkesanan dan kelebihan yang ada padanya.


Dengan Azanis Scar Serum hanya disapu pada parut dengan pergerakan membulat, dua kali setiap hari sudah cukup untuk menghapuskan parut tegar yang ada pada kulit kita. Kandungan anti oksidan yang tinggi dapat membantu untuk hasilkan sel kulit yang baru dan sihat. Selain dapat menghilangkan parut, Azanis Scar Serum juga dapat membantu selesaikan masalah Regangan kulit, warna kulit tidak sekata, penuaan kulit dan juga masalah kulit kering.

Dari testimoni pengguna menyatakan produk Azanis Scar Serum ini bagus kerana ia mampu menghilangkan parut di badan dan wajah dalam jangka masa yang singkat. Dan ia juga terbukti pada MY sendiri dengan penggunaan yang konsisten.
Azanis Scar Serum
Apa yang paling penting bagi pengguna seperti MY ni adalah produk ini mempunyai luluskan KKM, diyakini halal serta dijamin berkesan. Azanis Scar Serum semestinya halal kerana serum ini 100% hanya diperbuat dari bahan-bahan semulajadi. 1 Botol Azanis Scar Serum dikatakan boleh bertahan selama 30 hari. 

Kalau korang nak tengok testimoni dari produk Azanis Scar Serum ni boleh rujuk sini azanisscarserum.com [klik].


___________________________________________

Cica Care Silicone Scar Sheets Cica care merupakan produk yang dapat membantu merawat parut yang berbentuk kepingan gel silikon. Ianya sangat popular dikalangan pesakit untuk merawat parut luka dari pembedahan. 

Cica Care Silicone Scar Sheets | Sumber_ www.saveritemedical.com
Cica care ini dikatakan wujud dengan 2 saiz yang berbeza. Saiz yang paling kecil berukuran 12cm x 3cm manakala yang besar pula adalah 12cm x 6cm dan ianya akan melekat pada parut (self adhesion).

Mengikut dari pengalaman dari pengguna produk ini. Penggunaanya cukup rumit kerana perlu konsisten dengan cara-cara dan tempoh masa tertentu. Pengguna perlu memakai produk ini sekurang-kurangnya 12-24 sehari dan jika mengikut arahan dari kotak produk 2 hari pertama pakai, pakai selama 4 jam dan seterusnya 8 jam dan tambah lagi 2 jam untuk hari-hari berikutnya sehingga menjadi minimum 12 jam atau sebaiknya gunakan selama 24 jam.

___________________________________________

Mederma | Mederma juga merupakan salah satu dari produk yang ada di pasaran yang berfungsi untuk mehilangkan parut. Ia dikatakan mampu untuk merawat parut lama dan baru secara klinikal. Formula gel proaktif Mederma menggalakkan proses penyembuhan kulit dan menjadikan parut kurang ketara.
Mederma | Sumber_mederma-world
Mengikut review yang MY telah baca di beberapa blog. tempoh keberkesanan produk Mederma ini mengambil masa yang panjang. Ada yang menanti sehingga 2 bulan penggunaan .

___________________________________________


Dermatix Scar Reduction Gel | Dermatix ni dikatakan berupa cecair lutsinar yang pekat dan tidak melekit. Ia mudah meresap di kulit dan tidak berbau. Ia terbukti secara klinikal, untuk menghilangkan parut baru atau parut lama.
Dermatix Scar Reduction Gel | Sumber_terrywhitechemists
Untuk hilangkan parut ia bergantung kepada jenis parut. Kesan penggunaan Dermatix juga memakan masa yang lama untuk menghilangkan parut. Parut yang tak serius pun boleh megambil masa kesan pemulihan dalam tempoh sehingga 1 bulan. 
___________________________________________

Berikut merupakan beberapa produk untuk menghilangkan parut yang ada di pasaran. Tapi, antara banyak-banyak produk tu hanya produk Azanis Scar Serum sahaja MY pernah guna. Alhamdulillah setakat ni ianya cukup memuaskan hati.

Saturday, June 27, 2015

KEINGINAN ATAU TANGGUNGJAWAB


KEINGINAN ATAU TANGGUNGJAWAB | Baru perasan kad matrik pelajar undergraduate di UPM sudah guna design baru.Ingatkan student master baru je.  Bukan setakat design je baru, warna pun memang Merah Mak Ngah sangat. Kadang-kadang rasa nak gelak jugak tgok design baru kat matrik UPM ni.
Kad Matrik UPM
Kad Matrik UPM
Nasib baik yang lama tu just nice. Takde la meyerlah sangat. Bukan nak mengatalah tapi nak gelak je tengok warna meriah macam tu. Apapon, kad matrik tidak menunjukkan apa-apa selain dari identiti ringkas kita. Apa yang penting, apa yang ada dalam diri kita untuk menjadi seorang pelajar.

Adakah kita cukup bersedia untuk melalui sekali lagi pengalaman hidup sebagai seorang pelajar? Atau ianya sekadar untuk mengisi masa terluang? Betolkan niat dan teruskan apa yang telak kita lalukan. Bak kata pepatah, alang-alang meyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan. Jika dulu ianya sekadar keinginan, tapi sekarang MY sudah mula percaya, ia juga sebagai tanggungjawab MY. Insyaallah

Doakan MY berjaya sehingga ke pentas konvokesyen dengan jayanya. 

Friday, June 26, 2015

SALOON UNISEX MURAH DI KAJANG


SALOON UNISEX MURAH DI KAJANG | Bukan senang untuk MY jaga penampilan diri. Tambah pula bila ada jambang ni. Kadang-kadang bila busy dengan urusan dunia ni memang tak terurus lah kan. Tapi ada yang kisah ke? *kekasih pun tak ada lagi eh.
hair art THE HAIR STUDIO
one of my favourite hair stylist
Tapi kalau ada event atau nak outstation, terpaksalah kemaskan diri supaya sedap mata orang memandang walaupun diri ni serba kekurangan. Kalau dulu, jambang ni biasa kemaskan sendiri je. tetapi skang rasa kekok dan tak berani nak kemaskan sendiri. *takut jugak tetiba senget sebelah ke kan. tak ke naya

Tapi sekarang tak risau, sebab bawah rumah MY ni ada satu saloon yang cukup best. nama dia it's hair art THE HAIR STUDIO. Tak hairan lah jika ramai orang datang guna service depa ni. Biasa MY gunting rambut + cuci + kemaskan jambang + wax total RM15.00 je. *serius murah.

Kat sini diorang menggunakan kupon, setiap kali datang akan dapat satu cop. Cukup 6 kali korang akan dapat redeem free hair treatment. Lepastu continue cop ke 7 sampai 12 korang boleh redeem hair treatment + buy 1 free 1 hair product.
**6 Chops  Redeem free hair treatment
*12 Chops  Redeem free hair treatment + Buy 1 Free 1 Hair Product
Apa yang membuatkan MY terus setia untuk menggunakan service diorang ni semestinya sebab murah, staf yang peramah dan yang paling penting diorang ni professional. Sangat memahami kehendak MY.

Jadi bagi korang yang nak try service diorang ni boleh rujuk maklumat kat bawah ni.


Address:
 it's hair art THE HAIR STUDIO
BG-4 Mawar Block(B), 
Jalan Putra, Taman Putra Kajang,
 43000 Kajang, Selangor, Malaysia

Phone:
+60 17-626 9625

Hours: 
11:00 am – 9:00 pm

Facebook :
hair art THE HAIR STUDIO