Wednesday, December 04, 2019

TRIP UMRAH PERTAMA EMRAZ BERSAMA 284 JEMAAH GUNA PENERBANGAN TEMPAH KHAS



TRIP UMRAH PERTAMA EMRAZ BERSAMA 284 JEMAAH GUNA PENERBANGAN TEMPAH KHAS | 29 November 2019 yang lepas saya dan rakan-rakan yang lain berkesempatan  merasai sendiri kemeriahan suasana umrah musim cuti sekolah di KLIA. Apa yang menariknya pada hari ni agensi umrah dan travel iaitu Emraz Travel buat julung kalinya akan membawa seramai 279 orang jemaah (7 kumpulan) bersama 5 orang mutawwif berpengalaman dengan menggunakan kapal terbang yang di tempah khas (charter flight) untuk jemaah mereka sahaja. Kapal terbang yang akan membawa mereka terus ke Jeddah pada hari tersebut adalah Saudi Airlines.





Untuk pengetahuan korang, Emraz Travel sudah berpengalaman 2 tahun membawa jemaah untuk menunaikan umrah di tanah suci. Sepanjang tempoh itu, mereka sudah mempunyai hampir 10,000 orang jemaah yang telah menunaikan umrah bersama mereka. Dibawah ni adalah beberpa pakej umrah beserta harga yang korang boleh dapat dengan Emraz Travel.

PAKEJ SAFWAH PLATINUM
(Harga bermula RM 6,690)

PAKEJ SAFWAH GOLD
(Harga bermula RM 6,390)

PAKEJ SAFWAH SILVER
(Harga bermula RM 5,990)

PAKEJ SAFWAH BRONZE
(Harga bermula RM 4,990)

Menariknya tentang pakej yang ditawarkan, harga tersebut sudah termasuk harga visa dan kesemua pakej menawarkan penginapan di Mekah yang sama iaitu Hotel Safwah (terkenal sebagai hotel rasmi rakyat Malaysia) yang kedudukannya hanya jarak 50m daripada masjid.

PROMOSI SEMPENA PERTAMA KALI PENERBANGAN CHARTER

Pihak Emraz Travel telah melancarkan satu promosi buat mereka yang berminat untuk mengerjakan umrah pada MUSIM UMRAH 1442H (September 2020 - April 2021), dua daripada pakej telah diberikan potongan harga promosi! Syaratnya korang perlu membuat pembayaran penuh dalam bulan Disember 2019 sahaja.


PAKEJ SAFWAH GOLD (Harga bermula RM 6,390) - Selepas diskaun hanya RM 5,990
PAKEJ SAFWAH SILVER (Harga bermula RM 5,990) - Selepas diskaun hanya RM 4,990

PROMOSI INI HANYA TERHAD KEPADA 100 ORANG SAHAJA!

Untuk mengetahui lebih banyak tentang pakej-pakej, korang boleh terus ke laman web  mereka di emraztravel.com atau hubungi ibu pejabat Emraz Travel (03-8861 3361).

Instagram : emraz.travelhq

Thursday, November 28, 2019

UNITY FESTIVAL MALAYSIA TAMPILKAN PERSEMBAHAN RAMAI ARTIS POPULAR

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera korang. Pada hari Sabtu, 30hb November 2019 ini akan berlangsung Unity Festival Malaysia (#UniFestMy) bermula dari jam 11 pagi sehingga 11 malam dengan tema putih dan hitam. Event #UniFestMalaysia ini akan berlangsung di APW, Bangsar. Pelbagai aktiviti akan diadakan seperti penonjolan industri kecil dan sederhana (IKS) oleh golongan belia selain persembahan dari artis-artis tempatan. 


Keunikan #UniFestMalaysia ini adalah menampilkan persembahan artis-artis popular yang melibatkan 3 pentas serentak tanpa henti selama 6jam. Artis-artis yang terlibat membuat persembahan adalah seperti berikut:

1. MK K-Clique
2. Tuju K-Clique
3. Dato’ AC
4. De Fam
5. Baby Shima
6. Zamani
7. Zizi Kirana
8. Syafiq Farhain
9. W.A.R.I.S
10. Kmy Kmo
11. Benzooloo
12. Fariq Frequensi
13. Luca Sickta
14. B-Heart
15. 25K
16. Keena (Mentor)
17. Salma (Mentor)
18. Kay (AF)
19. Ayu (OIAM)
20. KLPD
21. Mayhem Team Fr Luqe & Radz
22. OAG
23. Drama Band
24. Here Comes July
25. Margasatwa
26. An Honest Mistake
27. Zahir Zack
28. Deadwood
29. Yusef Kifah
30. Hazrain Norman
31. Jerryca Misty

Selain itu, terdapat juga artis-artis tempatan yang membuat penampilan di #UniFestMy seperti:

1. Nabil Ahmad
2. Kamal Adli
3. Shuib Sepahtu
4. Floor 88
5. Lan Solo
6. Safwan Nazri
7. Syaffiq Sahli
8. Lavina TV
9. Ajut
10. Dayana Roza
11. Shah Iskandar
12. Wanns Ahmad


Walaubagaimanapun, jemputan untuk #UniFestMalaysia ini hanyalah kepada mereka yang berumur 16 tahun keatas sahaja. Semua pihak terutamanya golongan belia dijemput hadir. Korang boleh mendapatkan harga tiket bermula dari RM30.00 sahaja.

Bagi korang yang nak tahu maklumat lanjut berkenaan #UniFestMalaysia ni, korang boleh lawati www.unifestmalaysia.com dan tiket boleh didapati di events.ubertickets.my/unifestmy.

Wednesday, November 27, 2019

BERCUTI DI JANDA BAIK PAHANG


Sejak dari dulu lagi, Janda Baik merupakan sebuah lokasi percutian singkat yang popular oleh warga kota Kuala Lumpur khususnya. Sebuah destinasi  percutian yang cukup luar biasa bagi mereka yang ingin mendapatkan udara yang nyaman, suasana yang tenang dengan deruan air sungai mengalir yang  sangat menyegarkan. Tidak hairanlah ia menjadi destinasi popular pilihan warga kota, kerana semua ini dapat dinikmati kurang 1 jam berjalanan dari Kuala Lumpur.


Jadi jom kita tengok apa yang sempat kami buat di Janda Baik semasa percutian kami pada 7 - 8 November 2019 yang lepas.

KEBUN BUAH TIN


Selepas menempuh perjalanan selama 45 minit dengan menaiki Van, kami telah tiba di sebuah lokasi yang cukup menarik untuk dikongsikan dengan korang iaitu "Fig Farm Janda Baik".  Fig Farm dalam bahasa Melayu adalah Kebun Buah Tin yang mana ianya merupakan sejenis buah dari keluarga ara yang hidup di kawasan panas seperti di negara Arab Saudi.


Ramai yang sudah sedia maklum bahawa buah tin ni merupakan sejenis buahan yang terkenal dengan khasiatnya yang dikatakan mampu mengubati pelbagai jenis penyakit untuk lelaki dan wanita. Istimewanya buah Tin ni, ianya ada disebut di dalam Al-Quran di dalam surah At-Tin.

وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ
Ertinya: Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun.

Kebiasaannya kita akan makan buah tin yang sudah dikeringkan. Tapi,  ٱلْـحَـمْـدُ للهِ‎ hari ni saya dan kawan-kawan dapat merasai sendiri bagaimana enaknya buah tin yang segar baru dipetik dari ladang. Apa yang boleh saya kongsikan, rasa buah tin ini sangat manis, rasa lemak dan boleh terus dimakan dengan kulitnya. Namun begitu, korang dinasihatkan untuk membasuhnya dahulu kerana diluar bahagian kulitnya mempunyai bulu yang halus.


Untuk pengetahuan korang, Fig Farm Janda Baik yang baru saja beroperasi sejak bulan Februari lalu ini dimiliki oleh Encik Khairul Azmi Mohamad. Jika korang nak merasai pengalaman di kebun buah tin ni, mereka membenarkan untuk korang masuk ke kebun secara percuma. Tapi, jika korang ingin memetik buah segar, caj yang dikenakan sebanyak RM80 untuk satu kilogram.

Di sini juga ada sebuah restoran yang menyediakan pelbagai jenis menu yang berasaskan buah tin seperti nasi lemak, nasi dagang, sup tulang kerbau dan macam-macam lagi.

Waktu perkhidmatan:
Selasa-Khamis : 3 petang hingga 12 tengah malam
Jumaat : 11 pagi hingga 12 tengah malam
Sabtu : 8 pagi hingga 12 tengah malam
Isnin : Cuti

BIDAISARI RESORT


Tidak jauh dari Kebun Tin, korang boleh ke Bidaisari Resort yang terletak di Kampong Sum Sum . Resort ini dihiasi dengan keindahan alam semulajadi dengan suasana damai, pemandangan air sungai dan kolam renang di samping penginapan yang dihias dengan konsep yang cukup eksklusif dan penuh dengan keselesaan. Kawasan ini juga sangat sesuai juga untuk lokasi team building.


Bukan itu sahaja, Bidaisari turut memiliki kandang kudanya sendiri yang terletak bersebelahan dengan resort. Anda boleh mendapatkan pakej penginapan dan menunggang kuda jika ini adalah salah satu aktiviti yang ingin anda lakukan. Bagi mereka yang tidak pernah melihat rusa, Bidaisari juga mempunyai ladang rusa yang mana para tetamunya boleh datang dan memberi makan kepada rusa tersebut.

Selain dari itu, Bidaisari juga menawarkan aktiviti lain seperti ATV dan jungle trekking serta kemudahan swimming pool untuk tetamunya. Pilihan penginapan di sini terdiri daripada chalet-chalet yang selesa dan juga dormitory. Bidaisari kini terbuka untuk tempahan secara online di Agoda. Secara alternatifnya, anda juga boleh menghubungi pihak Bidaisari di talian 011-3566 6666 / 013-280 4988 / 011-3177 0388.


RESTORAN PULAU SANTAP


Setelah penat bermain dengan rusa, kami meneruskan perjalanan kami ke sebuah restoran yang terawal di Janda Baik. Restoran ini juga dikatakan dahulunya merupakan rumah inang kepada Sultan Abu Bakar yang berlokasi berdekatan dengan Istana Pulau Santap yang kini telah dirobohkan.


Kini ianya sudah diubahsuai menjadi sebuah restoran yang menghidangkan pelbagai jenis masakan tradisional yang sangat lazat. Antara menu yang korang kena cuba kalau ke sini ialah tilapia berlada, ikan pekasam, kari kambing, keli sambal, kerabu kacang botol, gulai daging dan banyak lagi. Restoran ini juga sedia menerima tempahan melalui no telefon 0193688594.

Alamat : Pulau Santap, Kampung Janda Baik Bentong, Pahang

TIARASA ESCAPE


 ٱلْـحَـمْـدُ للهِ‎ setelah kenyang dengan santapan menu warisan di Restoran Pulau Santap, kami meneruskan perjalanan kami ke lokasi penginapan kami untuk trip di Janda Baik ni. Kami telah memilih untuk menginap di sebuah resort eksklusif yang berkonsepkan glamping milik pelakon popular Puteri Gunung Ledang iaitu Puan Sri Tiara Jacquelina.


Resort ini kelihatan sangat unik dan ekslusif dikelilingi dengan hutan yang menghijau, dengan suasana bunyian deruan air sungai yang mengalir tenang. Untuk pengetahuan korang, resort ini mempunyai sehingga 20 buah villa ala khemah safari dan lima buah rumah pokok yang setiap satunya mempunyai keunikannya yang tersendiri.

katil yang besar dan selesa

ruangan tamu

bilik air peribadi yang bersambung dan luas

Bilik yang saya inap pada malam tu adala daripada jenis 'Hornbill Tented Villas' dengan harga normal RM1190 untuk satu malam. Bilik ini dilengkapi dengan katil bersaiz king, wifi percuma, pendingin hawa, ruang tamu yang besar, kelengkapan mandian dan bilik air peribadi yang luas dan selesa.

Mereka juga ada kemudahan kolam mandi, bilik tayangan untuk midnight movie, cafe dan macam-macam lagi.

Website : https://www.tiarasaescapes.com/accommodation/
Entri ini terlaksana melalui program "VM2020 Glamping Media Trip" pada 7 - 10 November 2019 dengan kerjasama daripada Tourism Malaysia sempena Tahun Melawat Malaysia 2020.

Sunday, November 24, 2019

LARANGAN MINUM SAMBIL BERDIRI

KAJIAN DARI SUDUT SAINS

Di antara sebab di larang minum berdiri ialah, menurut pakar perubatan Dr Abdul Razzak Al-Kailani “Sesungguhnya makan dan minum duduk lebih baik dr segi kesihatan, lebih selamat, lebih puas; dimana makanan dan minuman lalu di dinding perut dgn tenang.

Adapun minum berdiri menyebab cecair akan jatuh ke dasar perut dgn keras dan akan melanggar lapisan perut. Kalau perkara ini selalu berlaku dan lama masa berlalu akan menyebabkan perut akan longgar dan jatuh sehingga menyebabkan susah nak hadam. Begitu juga dgn makanan.

Menurut pandangan Dr Ibrahim Ar-Rawi, apabila seseorang itu berdiri ototnya menjadi tegang (strain) dan pada masa yang sama sisitem imbangan pada sistem saraf pusat (central nervous system) dalam keadaan terlampau aktif mengawal semua otot, untuk melakukan proses pengimbangan dan berdiri tegak.

Ia adalah proses gabungan diantara sistem saraf dan sistem otot dlm satu masa yg menyebabkan manusia tidak mampu mendapat kerehatan anggota. Kerehatan otot adalah syarat yg terpenting ketika makan dan minum dan wujud ketika mana duduk.

Apabila duduk maka sistem saraf dan sistem otot dlm keadaan tenang dan sensation (rasa) akan menjadi aktif serta sistem penghadaman akan bertambahnya kemampuan (ability) untuk menerima makanan dan minuman dan akan menyerap (assimilation) makanan dengan cara yang betul.

Namun demikian diharuskan berdiri ditempat yg tak sesuai duduk sprti tempat yg terlampau sesak. Ini adalah kerana Nabi s.a.w pernah minum berdiri,ini berdasarkan kepada hadis Ibn Abbas yang menyatakan rasulullah minum air zam-zam berdiri.

Persoalannya di sini, mengapa rasulullah minum air zam-zam dalam keadaan berdiri.

Menurut kajian pakar, air zam-zam mengandungi fluorida yang memiliki daya efektif membunuh kuman serta ia mengandungi kalsium dan garam magnesium yang tinggi berbanding air biasa, dari segi saintifik air zam-zam bersifat alkali, jadi air zam-zam boleh meneutralkan asid hidroklorik yang terhasil di dalam perut dan mengurangkan pedih ulu hati.

Jadi inilah sebab rasulullah minum air zam-zam berdiri supaya air tersebut cepat dapat meneutralkan asid yang terhasil dalam perut.

Selain itu, air zam-zam juga mengandungi iodin, sulfat dan nitrat. Kandungan makronutrien yang tinggi khususnya magnesium, sodium dan potassium menyebabkan air zam-zam bersifat nutritif berbanding sumber lain, inilah yang membuatkan air zam-zam dapat menyegarkan para jemaah haji yang meminumnya dan memberi ketahanan anbodi kepada orang yang meminumnya.

Sumber : http://supervain.com/2009/10/19/minum-berdiriantara-hukum-kesan-dan-kaitan-isu-semasa/

Friday, November 22, 2019

BERCUTI DI SUNGAI LEMBING, PAHANG

Sungai Lembing yang berada di dalam daerah Kuantan Pahang mempunyai banyak tarikan ecotourism yang tersendiri. Kalau dulu ianya cukup popular dengan lokasi perlombongan bijih timah bawah tanah. Menyedari tentang banyak lokasi dan hal menarik yang boleh di terokai di Sungai Lembing ni, saya dan beberapa orang rakan blogger bersama seorang wakil dari pihak Tourism Malaysia telah ke sini pada 9-10 November yang lepas.


Jom saya kongsikan pengalaman saya dan rakan-rakan semasa bercuti di Sungai Lembing tempoh hari. Berikut merupakan beberapa lokasi dan aktiviti menarik yang kami telah lakukan di sekitar Sungai Lembing.

Sunday, November 17, 2019

PENGALAMAN UMRAH PERTAMA ( MAKKAH )

Alhamdulillah, untuk artikel kali ni saya akan menyambung kisah perjalanan umrah kami ke Kota Mekah pula. Bagi korang yang belum baca kisah sebelum kami di Madinah boleh klik link di bawah.


Selesai urusan ziarah  Rasulallah S.A.W di Madinah maka tibalah masanya untuk kami bertolak ke Kota Makkah. Selepas selesai solat zohor berjemaah di Masjid Nabawi, saya sempat melakukan ziarah wida' ( ziarah selamat tinggal) kepada Rasulullah SAW dan kedua sahabat baginda.

Doa Ziarah Wida'
"Ya Allah, janganlah Engkau jadikan ziarahku ke tempat mulia ini sebagai kali terakhir. Kurniakan bagiku kepadanya ziarah untuk kesekalian kalinya dalam kebajikan, kesejahteraan, kesihatan dan keselamatan. Jika aku mampu, Insya Allah aku datang lagi. Jika aku mati, kutitipkan pada sisiMu syahadah (kesaksianku, amanahku, perjanjianku, timbanganku) pada hari itu untuk kiamat. Dengan ini kesaksian bahawa tiada Tuhan melainkan Allah Yang Maha Esa. Tiada sekutu bagiNya. Dan kesaksian bahawa Muhammad itu hambaNya lagi utusanNya. Maha suci Tuhan yang mulia daripada apa-apa yang mereka sifatkan. Salam untuk sekalian utusan (Rasul-rasul) dan segala pujian bagi Allah, Tuhan sekalian alam."
Sebelum zohor lagi kami jemaah lelaki telah siap dengan pakaian ihram dan membawa turun bag untuk diletakkan di lobi hotel . Ini kerana takut kesuntukan masa selepas solat zohor. Perancangan awal tu harus ada untuk sebarang kemungkinan. Selepas selesai urusan tersebut, kami terus balik ke hotel menunggu masa untuk bertolak ke Bi'ru Ali dimana ianya merupakan lokasi kami akan berniat umrah.

Thursday, November 14, 2019

PENGALAMAN UMRAH PERTAMA ( MADINAH )

ٱلْـحَـمْـدُ للهِ !! Pada awal bulan oktober yang lepas, saya bersama mek (ibu) saya telah berpeluang untuk menunaikan umrah bersama beberapa kumpulan jemaah yang lain. Untuk pengetahuan semua, ini merupakan pengalaman dan peluang saya mengerjakan umrah buat pertama kali dalam hidup. Walaupun dalam keadaan tidak mempunyai kerja tetap semenjak saya pulang ke kampung untuk tinggal bersama ibu selepas ketiadaan Ayahnda, dengan izin-NYA saya dibuka pintu rezeki untuk ke Madinah menziarahi makam Rasulullah SAW dan ke Kota Makkah untuk menunaikan umrah pertama saya. ٱلْـحَـمْـدُ للهِ !! Yakinlah bahawa rezeki itu datangnya dari ALLAH SWT. Banyakkan berdoa, berusaha dan redha kearahnya.

Pada mulanya rasa kurang bersedia dari segi keyakinan, ilmu dan sebagainya. Tetapi saya bersyukur kerana Allah SWT telah memilih dan membuka pintu rezeki saya untuk menjadi tetamu-Nya. Saya juga yakin bahawa ini adalah peluang yang diberikan kepada saya oleh Allah SWT untuk memperbetulkan diri saya untuk kembali kepada fitrahNya.

POTATOES USA MAKANAN SIHAT YANG BAGUS UNTUK DIET ATLET JUARA


Kempen Makanan Sebenar Prestasi Sebenar 2019 Bersama Potatoes USA | Berlokasi di Menara KL (KL Tower) baru-baru ini, U.S Potatoes telah mengadakan satu majlis pelancaran "Real Food, Real Performance 2019" dan juga telah mendidik orang ramai tentang pemakanan bagi prestasi tinggi untuk gaya hidup yang bertenaga. Melalui majlis ini kami semua diberitahu tentang kebaikan kentang dalam membekalkan karbohidrat kompleks, kalium, serat dan vitamin C. Selain dari itu, kentang juga membekalkan tenaga lebih tinggi berbanding sayur-sayuran lain dan juga kandungan kalium berbanding pisang. Jadi ianya sangat bagus untuk diet seorang atlet.

Wednesday, November 13, 2019

PENGALAMAN MAIN PERMAINAN VIRTUAL REALITY DI THE VOID GENTING HIGHLAND

Pada minggu lepas saya dan rakan-rakan telah berpeluang menjadi superhero bersama team AVANGERS menyelamatkan bumi di The VOID yang terletak di Resort World Genting . Hehe. Tapi ianya bukanlah benar, tapi sekadar permainan virtual reality. Walaupun begitu, ianya seolah membawa kita ke dunia sebenar AVANGERS tau. Berpeluh-peluh jugak layan benda ni.


Permainan Virtual Reality; Avengers: Damage Control ni telah diperkenalkan oleh Marvel Studios and ILMxLAB, Lucasfilm’s immersive entertainment studio sendiri tau dan hanya terdapat di beberapa lokasi terpilih (The VOID) sahaja di seluruh dunia. Apa yang menariknya, kita di Malaysia juga turut bertuah kerana ianya ada terdapat di Genting Highland dan mula available pada October 18 yang lepas.


Selepas pencapaian Marvel Studios yang tidak pernah berlaku sebelum ini membawa Marvel Cinematic Universe kepada penonton di seluruh dunia, Avengers: Damage Control akan membiarkan korang melangkah masuk ke MCU untuk kali pertama dan berpasukan bersama Wira Mightiest Bumi! Korang akan disenaraikan oleh Shuri (Letitia Wright) untuk menguji reka bentuk prototaip terbarunya: Suapan Respon Kecemasan, yang dibuat dengan gabungan proprietari teknologi Wakandan dan Stark Industries. Apabila pasukan jahat mengintervensi, tetamu di Pusat Wakandan Outreach akan mendapati diri mereka direkrut untuk bertindak, meneroka lokasi ikonik di seluruh MCU. Korang akan bertarung dengan Avengers seperti Doctor Strange (Benedict Cumberbatch), Ant-Man (Paul Rudd), Wasp (Evangeline Lilly), dan banyak lagi.

Nak tahu lebih lanjut, korang boleh tengok trailer kat SINI.


Amacam, best tak? Itulah sut yang bakal korang pakai. Boleh pilih karakter perempuan atau lelaki. Apa yangmenariknya, walaupun apa bentuk badan korang, pasti korang akan nampak perfect dalam permainan ni. Hahahha.


photo ihsan Sizzling Suzai

Seperti kerjasama sebelumnya ILMxLAB dengan The VOID, Star Wars: Secrets of the Empire and Ralph Breaks VR, Avengers: Damage Control pasangan realiti maya dengan set dunia sebenar dan kesan fizikal seperti haba dan angin. Hasilnya adalah pengalaman unik yang mendalam: dunia maya yang dapat menyentuh dan merasakan tetamu, membawa watak-watak Marvel kegemaran mereka dalam kehidupan yang tidak pernah ada sebelumnya.


Untuk pembelian tiket, korang boleh rujuk di SINI.
KARNIVAL STARLIGHT DI RESORTS WORLD GENTING

Bayangkan langit gelap dihiasi hiasan bintang-bintang, bergemerlapan seperti berlian bertentangan latar belakang satin. Mendengar irama dan melodi berkumandang seiring dengan aroma makanan berlegar-legar di udara. Di sebelah kiri terdengar jeritan keseronokkan di tapak pesta apabila ada yang memenangi hadiah; di sebelah kanan, kaki wayang bersedia untuk menonton filem-filem blockbuster. Jika ia kelihatan seperti malam yang sempurna untuk keluar, maka Karnival Starlight Resorts World Genting yang dianjurkan buat kali pertama adalah tempat yang perlu anda berada. Tapi sayang, ianya telah brakhir pada 2 November yang lepas.

Karnival Starlight merupakan sebuah festival di kawasan terbuka dengan suasana unik yang telah berlangsung pada setiap hari Khamis, Jumaat dan Sabtu sebelum melabuhkan tirai pada 2 November 2019 yang lepas. Karnival ini telah menampilkan empat elemen utama iaitu filem, muzik, makanan dan permainan, karnival ini adalah ramuan yang menggambarkan masa paling sempurna berlatar belakang suasana Taman Tasik Century .
“Karnival Starlight adalah terjemahan kami dalam mewujudkan suasana paling indah untuk malam penuh dengan kenangan,” kata Dato’ Edward Holloway, Naib Presiden Eksekutif Leisure & Hospitaliti. “Kita berada di kawasan tropika. Oleh itu cuaca panas dalam negara ini jarang mengizinkan acara secara terbuka dilakukan. Namun, di Resort World Genting, cuacanya sentiasa sejuk sepanjang tahun dan ia menjadikan kami tempat paling sempurna untuk menganjurkan acara karnival terbuka ala-Eropah ini. Kami bekerja keras untuk menyediakan senarai filem terbaik, makanan dan pelbagai aktiviti untuk semua lapisan pengunjung baik pasangan kekasih mahupun seisi keluarga. Oleh itu saya berharap para tetamu akan menikmati pengalaman istimewa yang telah kami sediakan dan teruja dengan penganjuran Karnival Starlight ini.”

Karnival Starlight yang pertama di Resorts World Genting

Karnival Starlight memiliki tarikan berbeza-beza serta menghiburkan. Di Pawagam Karnival, filem blokbuster karpet merah yang ditayangkan termasuk, A Star is Born, Chicago, Jersey Boys, Mamma Mia & Hairspray. Kesemuanya akan ditayangkan pada skrin layar besar untuk dinikmati para pengunjung sambil duduk di atas beg kekacang dan kusyen. Tayangan filem di kawasan terbuka ini akan memberikan satu suasana baharu ketika menonton terutamanya apabila angin bertiup lembut dan ditambah kedengaran bunyi haiwan malam untuk memberikan faktor lebih ‘wow’ ketika tayangan.


Jika perut terasa lapar, terdapat pelbagai pilihan tempat makan dan makanan yang dijual dari trak makanan di sekitar kawasan karnival. Biarpun trak makanan menyediakan pelbagai pilihan hidangan snek hebat termasuk sosej hingga ke coklat, Resorts World Genting turut akan mempamerkan beberapa hidangan terbaharu suite F&Bnya. FUHU by Zouk, yang merupakan sebahagian daripada kompleks Zouk Genting akan menyediakan beberapa sampel masakan gabungan unik, termasuk tacos pedas FUHU dan bubur pati itik FUHU. Harry Ramsden pula bawakan hidangan kegemaran London ikan dan kentang goreng ke Malaysia, serta masakan Itali seperti piza, pasta dan pelbagai lagi yang di kios II Lago. Cosmic Café akan menawarkan hidangan pilihaan tempatan seperti nasi ayam dan mi bakso, manakala aiskrim serta minuman berasaskan manga boleh didapati di khemah La Cremeria dan trak Sjora.


Dari matahari terbenam sehinggalah malam menjelang, ruang Karnival Starlight turut akan dipenuhi dengan melodi-melodi. Barisan pemuzik berbakat termasuk Aidan Soloist, VIBES, McBE Duo dan Double Aze akan membuat persembahan di atas pentas Gazebo untuk merancakkan lagi mood malam. Nikmati minuman sambil dibuai alunan bunyi akustik yang menginspirasikan di pentas Karnival Starlight.


Dan tidak lengkap sekiranya sebuah karnival tanpa permainan yang mencabar dan menyeronokkan. Baik lelaki dan perempuan, cuba nasib dan kemahiran masing-masing di kios permainan seperti menjaringkan bola keranjang di Shooting Star, memutar roda mencuba tuah di Milky Way Spin, Asteroid Toss, Topple Galaxies dan memancing itik di Pick A Star. Berjam-jam masa penuh keseronokkan dan cabaran menanti di Zon Permainan Karnival termasuk peluang untuk membawa pulang hadiah-hadiah menarik.

Ketika bulan Oktober sampai ke penghujung, ia adalah masa untuk hari yang menakutkan. Pada minggu terakhir Karnival Starlight, mereka telah memberi sentuhan menakutkan sempena Minggu Halloween. Tanglung labu, zombie, sarang labah-labah akan menambahkan lagi suasana seram termasuk beberapa elemen yang menghidupkan sambutan pada malam Halloween. Masa kami ke sini tempohari, ada yang datang dengan costume yang menakutkan termasuklah kostume pontianak.

Butiran Karnival Starlight

Karnival Starlight telah berlangsung pada setiap hari Khamis, Jumaat dan Sabtu bermula dari 10 Oktober hingga 2 November 2019. Acara Halloween Hujung Minggu pula bermula dari 31 Oktober hingga 2 November 2019. Karnival Starlight turut menampilkan satu acara khas Zouk Live pada 2 November 2019. Tiket-tiket sudah boleh dibeli pada harga RM20 dengan caj pemprosesan sebanyak RM4, manakala kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah masuk secara percuma. Pakej penginapan 2H1M di Hotel First World bersama dua tiket masuk ke Karnival Starlight turut disediakan pada harga RM246 bersih ataupun di Hotel Theme Park (RM628 bersih, sehingga 4 orang). Untuk maklumat lanjut, layari www.rwgenting.com atau hubungi +603 2718 1118.

RUMAH HANTU TRAIN TO BUSAN DI RESORT WORLD GENTING


Pada minggu lepas, saya dan kawan-kawan telah berpeluang melalui pengalaman hebat Train To Busan di Resorts World Genting. Bagi korang yang pernah menonton filem filem blockbuster korea Train To Busan, pasti dapat melihat bagaimana gambaran awal situasi yang bakal kami lalui.

Diadaptasi daripada sebuah filem blokbuster seram Korea Selatan pada tahun 2016, Train To Busan, Resorts World Genting telah mempersembahkan perjalanan kereta api seramnya sendiri selama dua bulan yang bakal menawarkan pengalaman menakutkan sambil berseronok buat peminat filem berkenaan dan kaki-kaki filem seram. Dengan kutipan kasar pecah panggung melebihi US$93 juta, Train To Busan merupakan filem Korea paling berjaya. Di Malaysia, ia berjaya mencatatkan jualan kasar melebihi RM21 juta dan masih mengungguli senarai kutipan Korea tertinggi. Baik penonton tempatan mahupun luar negara, semua orang tahu bahawa ia menceritakan kisah seorang bapa dan anak perempuannya yang cuba menyelamatkan diri daripada wabak zombie – ia telah digambarkan sebagai ‘satu pengalaman unik dan amat menghiburkan menerusi cubaan genre seram zombie’ dengan ‘pelbagai komen sosial…dan aksi lakonan hebat.’


Kesemua gabungan itu menjadikan Train To Busan satu kejayaan dalam dunia sinematik. Ia kemudian digarab menjadi satu pengalaman hiper realiti unik di Rumah Seram Train To Busan. Dibangunkan dengan kerjasama antara Resorts World Genting dan pakar reality maya Vividthree, Rumah Seram menggabungkan kesan khas yang praktikal, set dengan butiran terperinci dan juga menggunakan teknologi terkini visual serta maya untuk bawa para tetamu ke dalam dunia penuh dengan cabaran dan aksi menakutkan yang begitu dekat. 

Penggembaraan ini akan mengandungi beberapa bahagian dimana masing-masing memiliki aktiviti interaktif yang tersendiri. Mengikut plot daripada filem – di Seoul, si ayah dan anak perempuannya memulakan perjalanan ke Busan – bahagian pertama Rumah Seram bertemakan persekitaran Stesen Seoul. Para penumpang akan mendapati diri mereka terperangkap di stesen berkenaan, mengelak zombie dan cuba menyelamatkan diri melalui Bilik Stor, Pasar Raya, Kedai Kopi, Koridor, Laluan Tandas dan Pagar Sesat Bercermin untuk berjaya: hanya keretapi tersebut dapat menyelamatkan mereka daripada mimpi ngeri itu.


Tetapi kereta api itu turut dijangkiti. Bahagian kedua Rumah Seram pula akan mengambil tempat di dalam kereta api ke Busan. Sama seperti watak-watak dalam filem tersebut yang perlu mencari jalan untuk ke bahagian hadapan kereta api bagi menyelamatkan diri untuk sampai ke Busan (dimana zon kuarantin diwujudkan), penumpang Rumah Seram perlu menghadapi beberapa cabaran: perlu sampai ke Platform Kereta Api dan bahagian Gerabak Penumpang, melalui Gerabak Kargo Bahan Kimia dan Makmal CDC, sebelum selamat. Anda mungkin akan dijangkiti dan kembali menghantui mereka yang masih ada keberanian untuk meneruskan penggembaraan. Teruskan ke kawasan selamat, atau tewas ketika mencuba.

Terdapat dua bahagian pengalaman tambahan Train To Busan yang disediakan. Di dua kem induk, pengunjung yang selamat daripada hura-hara dalam kereta api boleh mengangkat senjata untuk berperang dengan segerombolan zombie dalam permainan Realiti Maya dan pelbagai aktiviti interaktif lain. Ia termasuk memakai baju perisai dan menggunakan senjata dalam mempertahan kawasan kuarantin daripada serangan zombie – sama seperti penamat dalam filem – atau kejar masa untuk mencipta vaksin melawan virus. Jika semua ini kedengaran seolah-olah memenatkan dan meletihkan, jangan risau ada ganjaran untuk semua orang: buat mereka yang berjaya menyelamatkan diri daripada Train To Busan, Seoul Retail Street yang terkenal dengan hidangan terbaik Korea dan budaya K-pop adalah hadiah anda.


Rumah Seram Train To Busan akan beroperasi di Taman Tema Tertutup Skytropolis bermula 31 Oktober 2019. Ia akan dibuka pada hari Jumaat hingga Ahad, 1 November hingga 1 Disember 2019, dan setiap hari bermula 2 Disember 2019 hingga 1 Januari 2020. Tiket-tiket dijual pada harga RM90 (RM80 untuk ahli Kelab Ganjaran Genting). Terdapat juga pakej kombo Rumah Seram sekali masuk bersama Pas Previu Skytropolis pada harga RM128. Buat pengunjung yang ingin memotong barisan, boleh berbuat demikian dengan membeli Pas Ekspres berharga RM30. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.rwgenting.com atau hubungi +603 2718 1118. Untuk pemegang kad ahli BIG AirAsia, sila layari airasia.com untuk pembelian tiket.

Tuesday, November 12, 2019

Sunday, October 27, 2019

Saturday, October 26, 2019