Thursday, April 01, 2021

Lugar De La Boda | Bufet Ramadan Di Selangor Tahun 2021


Lugar De La Boda | Bufet Ramadan Di Selangor Tahun 2021 | Tahun lepas kita tak berkesempatan untuk menikmati kemeriahan suasana bufet ramadan seperti tahun sebelum-sebelumnya kerana mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sempena negara dilanda wabak Covid-19. Tahun ini, memandangkan kes jangkitan berada di tahap yang tidak membimbangkan, kerajaan telah membuka peluang untuk premis dan restoran melaksanakan service bufet ramadan dengan kawalan SOP yang betul.


Kalau anda tengah-tengah mencari tempat makan best untuk berbuka puasa, apa kata anda bersama keluarga dan rakan-rakan berbuka puasa di Lugar De La Boda @ Puchong. Apa agaknya juadah berbuka puasa yang disediakan oleh bufet ramadan selangor, Lugar De La Boda @ Puchong kali ini ya?

Mengenai Lugar De La Boda 


Untuk pengetahuan korang, dewan perkahwinan Lugar De La Boda diuruskan oleh Hanana Group Sdn. Bhd. Bufet ramadhan tahun ini, mereka menyediakan lebih dari 60 jenis hidangan dan 10 stall dimana ia disediakan di dalam dan juga luar dewan. Kesemua hidangan yang disediakan lengkap dari pembuka selera sehingga pencuci mulut.

Menu Bufet Ramadan di Lugar De La Boda


Untuk menu utama, Lugar De La Boda @ Puchong menhidangkan nasi yang boleh dimakan bersama lauk pauk seperti 'Ayam Masak Merah', 'Ayam Goreng Berempah', 'Daging Gulai Kawah', 'Daging Masak Hitam', Ikan Goreng Cili Padi', 'Ikan Masin Masak Lemak Cili Padi Bersama Nenas', 'Kupang Goreng Pedas', 'Lala Halia', 'Sambal Sotong', 'Sambal Kerang', 'Sayur Goreng Campur' dan 'Sayur Masak Lemak Pucuk + Suhun + Ubi Kentang'. Selain itu, anda bakal menikmati 'Nasi Beriani' yang dihidangkan bersama 'Ayam Mediterranean (Braised Chicken with Tomato Herbs)', 'Daging Masak Beriani', 'Daging Masak Hitam', 'Dalca Sayur', 'Pajeri Nenas' dan 'Acar Buah'.




Seterusnya, terdapat 10 stall yang anda Wajib cuba sebab semuanya menarik tau. Dalam 10 stall tersebut ada namanya yang tersendiri iaitu 'Kambing Grill Hanana dan Blackpepper Sauce', 'Roti John Adik Manis', 'Char Kuew Tiaw Abang Tanjung','Dim Sum Cheng Ho', 'Noodle Station', 'Air Balang Pasar Malam', 'ABC Mountain' dan 'Ais Krim Corner'. Hidangan di stall termasuk 'Kambing Grill Sos Lemon', 'Char Kuey Tiaw', 'Tepanyaki', 'Roti John', 'ABC', 'Dim Sum' dan banyak lagi.



Tidak lengkap kalau makan tanpa pencuci mulut. Disini terdapat banyak pencuci mulut seperti 'Kuih Kuih Melayu', 'Pelbagai Perisa Jelly', 'Seri Muka', 'Pelbagai Perisa Dadih', 'Pelbagai Perisa Dadih dan Jelly', kek, koktail dan buah buahan tempatan. Untuk pilihan bubur, akan dihidangkan 2 jenis setiap hari termasuk 'Bubur Jagung + Sagu', 'Pengat Pisang' dan 'Bubur Kacang Hijau + Bubur Pulut Hitam'. Pastinya melengkapkan menu berbuka puasa anda nanti.

Harga Bufet Ramadan 2021 Di Lugar De La Boda @ Puchong

Bufet Ramadhan 2021 di Lugar De La Boda @ Puchong akan bermula sepanjang bulan Ramadhan 2021 iaitu dari 16 April 2021 hingga 9 Mei 2021 dari 6.30 petang hingga 10.30 malam. Harga Bufet Ramadhan Lugar De La Boda @ Puchong adalah seperti berikut :
  • Dewasa (Seorang) - RM79
  • Kanak-Kanak (6-12 Tahun) - RM59
  • Warga Emas (60 Tahun Ke Atas) - RM59
Special Offer!

Untuk anda yang ingin menempah secara beramai-ramai, Lugar De La Boda @ Puchong turut menawarkan harga untuk satu meja (8 pax) dengan harga istimewa seperti berikut :
  • 1 Meja (8 Pax) - RM632

Early Bird Offer!

Nak harga murah? Mestilah ada. Anda boleh dapatkan voucher buffet ramadhan di Lugar De La Boda dengan harga istimewa ini sebelum 12 April 2021 dengan harga berikut :

  • Dewasa (Seorang) - RM59
  • Kanak-Kanak (6-12 Tahun) - RM30
  • Warga Emas (60 Tahun Ke Atas) - RM30
1 Meja (8 Pax) - RM450

Untuk maklumat lanjut dan tempahan mengenai Bufet Ramadhan Selangor Di Lugar De La Boda, sila klik pada link ini. Layari laman web Hanana Group.

Alamat:
Lugar De La Boda [WAZE ]
Lugar De La Boda
Persiaran Tasik Prima 4,
Lake Vista,
47100 Puchong,
Selangor.

Instagram : https://www.instagram.com/buffetramadhanselangor2021/

Facebook : https://www.facebook.com/buffetramadhanselangor2021


#ramadhan2021 #buffetramadhanselangor #buffetramadhanpuchong #buffetmurah #buffet #buffetramadhanpuchong2021 #buffetramadhanexclusive #iftarramadhan #buffetpuchong #berbukapuasa #buffet2021 #buffetramadhanpuchongmurah #bukapuasa #buffettermurah #buffetmurahpuchong #buffetramadhanhanan #buffetramadhan2021


Friday, March 12, 2021

Vitamin Yang Bagus Untuk Ibu Mengandung Consume

Vitamin SHAKLEE Untuk Ibu Hamil

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Pengambilan makanan yang seimbang ketika hamil sangatlah penting kerana pada ketika ini, bukan hanya si ibu sahaja memerlukan nutrisi lengkap malah untuk si bayi yang sedang mengalami proses tumbesaran dalam rahim ibu juga.

Di awal kehamilan biasanya Ob Gyn akan mewajibkan si ibu untuk pengambilan asid folik. Kenapa? Kerana pengambilan asid folik yang mencukupi akan membantu melindungi bayi yang dikandung daripada kecacatan saraf tunjang. Lebih baik sekiranya pengambilan asid folik harus bermula pada mereka yang baru bercadang mahu mengandung, sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum mengandung dan diteruskan juga sepanjang 3 bulan pertama kehamilan sebelum mengambil multivitamin prenatal.


Selain itu, pengambilan kalsium, iron (zat besi) dan DHA juga penting ketika hamil. Anda boleh mendapatkan nutrien-nutrien ini melalui amalan makanan yang seimbang, atau sekiranya ada kekangan, dapatkannya melalui pengambilan vitamin khusus untuk wanita hamil seperti vitamin-vitamin Shaklee dalam senarai di bawah.
  • Ostematrik (kalsium, magnesium dan vitamin D)
  • Omega Guard (asid lemak penting, DHA)
  • ESP (protein)
  • Vita Lea (lengkap dengan zat besi)
  • Vitamin C
  • B Complex (lengkap dengan asid folik)

Panduan makan vitamin Shaklee untuk ibu hamil (Panduan Am)

Ostematrix - 4 biji sehari (SELEPAS MAKAN PAGI 2BIJI)
Wanita hamil memerlukan kalsium sekitar 1000 mg ke 1300 mg sehari. Istimewanya Ostematrix kerana ia ia bukan sahaja mengandungi kalsium, malahan lengkap dengan magnesium dan vitamin D (bantu penyerapan). 1 biji Ostematrix mempunyai 250 mg kalsium. Magnesium membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang lalu menguatkannya, manakala vitamin D pula meransang penyerapan kalsium.

Sepertimana yang kita tahu, kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Bagi wanita hamil pula, ia penting untuk ransangan saraf dan mengelakkan kekejangan otot ketika hamil. Kalsium juga penting untuk denyutan jantung dan tekanan darah yang stabil. Kalsium yang cukup ketika hamil amat penting kerana sekiranya bayi dalam rahim tidak mendapat bekalan kalsium yang cukup, bayi akan 'menarik' kalsium daripada ibunya, yang mana akan memberi kesan kepada ibu hamil seperti osteoporosis di kemudian hari.

Omega Guard - 1 biji sehari (SEBELUM TIDUR)
Pengambilan Omega Guard Shaklee disarankan bermula pada trimester kedua dan ketiga. Ianya penting untuk membantu pembentukan otak bayi daripada peringkat awal. Mengandungi DHA dan EPA yang sangat penting untuk otak dan mata bayi. Juga membantu mengawal kadar kolestrol dalam badan wanita hamil.

ESP - 1 sudu besar sehari ( 3 KALI)
Protein sangat penting untuk membina, memperbaiki dan memperbaharui sel-sel, tisu dan hormon dalam tubuh. Protein juga penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang baik dan berkualiti penting untuk kesihatan keseluruhan yang baik, kerana sel yang sihat menyerap lebih nutrien daripada sel yang tidak sihat. Bagi wanita hamil, pengambilan ESP membantu memberi tenaga terutamanya ketika mengalami alahan (kurang/tak lalu makan). Paras G.I yang rendah sesuai diamalkn oleh ibu hamil diabetes kerana memberikan rasa kenyang yang lebih lama serta membekalkan tenaga berpanjangan untuk ibu-ibu.

Selain daripada itu, protein ESP ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ-organ bayi.

Vitalea - 1 ke 2 biji sehari
Dilengkapi dengan zat besi dan juga 200 mg asid folik Ibu hamil yang mengalami anaemia, pening atau mudah pitam amalkan secara konsisten untuk kesihatan yang lebih baik (inshaALLAH). Wanita hamil yang mengalami masalah Hb rendah juga digalakkan mengambil Vitalea ini.

Anaemia amat berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin, oleh itu pastikan pencegahan awal dilakukan.

B Complex - 1 ke 2 biji sehari
B Complex yang lengkap dengan asid folik dan biotin (sumber b yang mahal harganya). Asid folik mustahak untuk membantu pembinaan tulang bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya 'spina bifida'. Pengambilan asid folik adalah sekurang-kurangnya 400 mg sehari (2 biji b complex ATAU 1 biji b complex + 1 biji Vitalea).


Vitamin C - 1 biji sehari
Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan. Ia juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Vitamin C membantu menguatkan sistem pertahanan tubuh badan (immune booster). Selain daripada itu, vitamin C penting untuk kadar serapan zat besi yang optima dalam tubuh kita.

---------------------------------------------------------------

Your Most Wanted SID -Mawardi Yunus-
ID NO. - 1549748
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di FB saya, Mawardi Yunus
atau follow IG saya Mawardi Yunus
atau email di [email protected]
atau sms (wa) +6018-2266623

Tuesday, March 02, 2021

Review Diffuser Feather The Owl Dari Young Living

Sebagai seorang yang sukakan pada konsep minimalis, sedah semestinya saya lebih memilih satu produk serbaguna untuk saya guna dan Feather The Owl Diffuser dari Young Living memenuhi kriteria yang saya perlukan itu! Feather The Owl Diffuser mempunyai daya tarikan visual yang menarik dengan bentuk burung hantu yang sangat comel, 3 penggunaan yang praktikal dan  bersaiz kecil dan compact.

Mengenai Feather The Owl Diffuser

Diffuser burung hantu dari Young Living ini bukan hanya sekadar full ultrasonic diffuser dengan fungsi tiga "running mode" ("high runs" sekitar 5-6 jam, "low" sekitar 8 jam, dan "intermittent" 1 minit / satu minit berhenti selama sekitar 10 jam), tetapi juga boleh berfungsi sebagai lampu tidur dan mempunyai beberapa variasi  bunyi yang berfungsi secara bebas dari diffuser. Walaupun ia bukanlah berfungsi sebagai full-powered humidifier, ia pasti dapat menambahkan sedikit kelembapan ke udara jika itu yang korang kehendaki.

Cara Guna Feather The Owl Diffuser

Korang boleh mengangkat bahagian atas kepala burung hantu untuk mengisi air. Pastikan korang mengisi air ke dalam dalam takungan (tidak lebih tinggi dari penunjuk garis "max"), dan beberapa titis essential oil (eo) Young Living ditambahkan seperti yang korang inginkan (korang juga boleh runs diffuser dengan hanya sebagai pelembap tanpa meletakkan minyak jika mahu), dan selepas selesai, bahagian atas diffuser yang kita buka tadi perlu diletakkan kembali.

Cara untuk menghidupkan fungsi diffuser sangat mudah iaitu, cukup dengan ketuk (sentuh) jari tengah di sebelah kiri (ketika melihat bahagian depan burung hantu). Ketukan pertama menghidupkan mod "high runs". Ketukan kedua menukarnya ke "low". Ketukan ketiga pergi ke "intermittent" dan akhir sekali ketukan keempat akan mematikan fungsi penyebaran.

Cara Kerja Feather The Owl Diffuser (Lampu)

Saya agak teruja dengan fungsi unik Easy-Touch Talons ™ dengan cara ketukan/sentuhan untuk menukar warna dan mod penyebaran. 10 pilihan warna LED yang cantik berubah setiap kali kita mengetuk jari tengah di sebelah kanan (ketika melihat burung hantu), bermula dengan:
  • cahaya putih (default)
  • putih malap
  • 7 kitaran warna (berubah setiap 5 saat)
  • merah
  • kuning
  • kuning hijau
  • hijau
  • biru muda
  • biru
  • lavender (purple)
  • mod lampu mati (anda juga dapat menekan jari tengah selama 3 saat setiap saat untuk mematikan lampu)
Untuk pengetahuan korang, fungsi lampu ini tidak mempunyai fungsi pemasa, dan mesti dimatikan secara manual.

Cara Kerja Feather The Owl Diffuser (Bunyi)

Di bahagian belakang diffuser ini, ada dua butang, nota muzik, dan tombol volume. Menekan nota muzik akan melalui 5 variasi bunyi unik dan menenangkan iaitu : hujan, burung, ombak laut, bunyi kipas / white noise, dan meditation music.

Butang kelantangan bergerak melalui tetapan suara rendah hingga tinggi. Untuk mematikan mesin suara, anda boleh menahan butang kelantangan selama 3 saat.



Untuk beli Feather The Owl Diffuser, Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

Your Most Wanted YLID : Mawardi Yunus
ID NO. : 27227561
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di FB saya, Mawardi Yunus
atau follow IG saya Mawardi Yunus
atau email di [email protected]
atau sms (wa) +6018-2266623 (https://wa.link/8qaj6x)

Sunday, February 28, 2021

Aturan Makan Vitamin & Suppliment Dari Shaklee Yang Lengkap
Pasti ramai kat luar sana merupakan pengguna produk Shaklee kan? Jadi, untuk artikel kalini saya akan kongsikan dengan korang semua mengenai cara dan aturan consume vitamin dan suppliment dari Shaklee yang perlu korang tahu untuk mendapatkan hasil yang optimum selepas consume produk-produk tersebut.


B COMPLEX (120 tablets)

✔ Mempunyai 120 tablets (tahan sehingga 4 bulan penggunaan)
✔ Cara makan : 1 biji sehari dengan makanan


COLLAGEN PLUS POWDER

✔ Mempunyai 15 sachet 5g powder (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ Cara makan: 1 sachet setiap hari selama seminggu (7 hari yang pertama) dan 1 sachet sehari secara alternate/selang sehari.
✔ Campur dengan jus / vivix atau minuman vitamin C


PYHTOCOL-ST
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji ; 2 kali sehari selepas atau dengan makanan.


VIVIX®
✔ Megandungi 150 ml (tahan sebulan / sebulan setengah penggunaan)
✔ Hanya 1 sudu teh sahaja sehari
✔ Ambil waktu pagi
✔ Goncang sebelum minum
✔ Simpan di dalam peti sejuk


VITA-LEA® IRON FORMULA
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama 4 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SELEPAS makan


VITA-LEA® for CHILDREN

✔ Mempunyai 60 tablet (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2-4 tahun: sehari sebiji SELEPAS makan
✔ 4-12 tahun: sehari 2 biji SELEPAS makan


SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
✔ Mempunyai 180 tablet (tahan selama 6 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SELEPAS makan


ZINC PLUS™
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama 4 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SEBELUM makan


OsteMatrix®
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama  sebulan penggunaan)
✔ 3-4 biji sehari SEBELUM tidur

p/s : Tidak boleh ambil bersama Vitalea keranan kalsium akan menganggu penyerapan iron dalam vitalea secara optimum.


Vita-E Complex™
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama 4 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SEBELUM tidur


ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour
✔ Megandungi 850 grams (tahan sebulan penggunaan)
✔ 2 scoop sekali sehari

✔Guna "shaker" untuk penyediaan
(sukatan ESP = 1.5 / 2 sudu besar dengan 200ml/ 250ml air sejuk/ air suam)
❌hot water


Alfalfa Complex
✔ Mempunyai 330 tablet (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ maksimum 6-10 biji sehari
• 2 biji SELEPAS breakfast
• 2 biji SELEPAS lunch
• 2 biji SELEPAS dinner

ATAU

• 3 biji SELEPAS breakfast
• 4 biji SELEPAS lunch
• 3 biji SELEPAS dinner


LECITHIN
✔ Mempunyai 180 softgels (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ Makan 6 biji sehari
• 2 biji SEBELUM breakfast
• 2 biji SEBELUM lunch
• 2 biji SEBELUM dinner

ATAU

• 3 biji SEBELUM breakfast
• 3 biji SEBELUM lunch
• 3 biji SEBELUM dinner


OMEGA
✔ Mempunyai 90 capsules (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2-3 biji sehari SELEPAS makan

ATAU

✔ 1 biji SELEPAS breakfast
✔ 1 biji SELEPAS lunch
✔ 1 biji SELEPAS dinner


Garlic Complex
✔ Mempunyai 60 tablets (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji sehari
• 1 biji selepas breakfast
• 1 biji selepas dinner


CoQ-Trol Plus
✔ Mempunyai 30 capsules (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SELEPAS makan


Cinch® Mixed Soy Protein Vanilla Shake

✔ Megandungi 720 grams (tahan sebulan penggunaan)
✔ 2-3 scoop sekali sehari ; minum 2x as meal replacement
✔Guna "shaker" untuk penyediaan
✔ Bancuh dalam 200ml/250ml air sejuk/ air suam
❌air panas


NutriFeron® Granules
✔ Mempunyai 30 sachet 1.2g powder (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ Cara makan: 1 sachet setiap hari / bila perlu
✔ campur dalam minuman
✔ Sila makan secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerap kelembapan


Meal Shakes

✔ Megandungi 544 grams (tahan sebulan penggunaan)

👦 Kanak-kanak 2 tahun ke atas
✔ minum 2 kali sehari
✔ 1sudu teh
✔ Boleh dibancuh dengan susu / milo / lain² minuman anak

👦 Kanak-kanak 1- 2 tahun
✔ minum 1 hari sekali
✔ 1sudu teh
✔ boleh dibancuh dengan susu / milo / lain² minuman anak

👩Dewasa
✔ minum 1 kali sehari
✔ 1 sudu besar
✔ boleh dibancuh dengan air kosong atau apa2 minuman kegemaran


Herb-Lax™
✔ Mempunyai 120 tablets (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji sekali makan, 3x seminggu

ATAU

✔ Sehari sebiji setiap hari

✔ hanya untuk 12 tahun ke atas


DTX® Complex
✔ Mempunyai 90 caplets (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji sehari SELEPAS makan


---------------------------------------------------------------

Your Most Wanted SID -Mawardi Yunus-
ID NO. - 1549748
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di FB saya, Mawardi Yunus
atau follow IG saya Mawardi Yunus
atau email di [email protected]
atau sms (wa) +6018-2266623

Saturday, February 27, 2021

Jom Kenali Vaksin Pfizer Untuk Covid-19

Alhamdulillah, benda yang kita nanti-nantikan sudahpun tiba di Malaysia. Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan telah pun dilancarkan dan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah pun menerima suntikan vaksin Covid-19 pada beberapa hari yang lalu. Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini adalah inisiatif pihak kerajaan untuk memberi vaksin Covid-19 secara percuma kepada rakyat Malaysia.

Untuk pengetahuan korang, Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bertemakan "Lindung Diri Lindung Semua" itu dilaksanakan dalam tiga fasa bermula hari ini dengan Fasa 1 dari Februari hingga April 2021 untuk kumpulan petugas barisan hadapan (frontliners) melibatkan 500,000 orang semuanya.

Pendekatan kerajaan melalui program imunisasi ini adalah untuk memastikan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa Malaysia menerima vaksin menjelang Februari 2022 nanti. 

Malaysia menerima kumpulan pertama bekalan vaksin Covid-19 jenis Pfizer-BioNTech melibatkan 312,390 dos pada Ahad melalui pintu masuk utama negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang; Johor dan Pulau Pinang. 

Apa itu Vaksin Covid-19 Pfizer?

VAKSIN Covid-19 Pfizer-BioNtech. FOTO EPA

Pasti ramai tertanya-tanya akan keberkesanan dan kesan-kesan yang bakal diterima oleh mereka yang menerima vaksin Pfizer ini kan? Jadi jom kita tengok apa itu Vaksin Pfizer ni.

Pfizer merupakan sebuah firma farmseutikal gergasi Amerika Syarikat, manakala BioNTech ialah firma bioteknologi Jerman. Kedua-duanya telah bekerjasama untuk menghasilkan vaksin Covid-19 yang menggunakan mRNA (Asid ribonukleik pengutus).

Pada November tahun 2020 yang lalu, mereka telah mengumumkan hasil dari calon vaksin mereka mempunyai 95 peratus keberkesanan dalam ujian Fasa III dan kemudian memberi hasil kajian di dalam New England Journal of Medicine. Jadi, secara rasminya vaksin itu dikenali sebagai 'BNT162b21.

Bagaimana vaksin Pfizer ini berfungsi?



Asas kepada vaksin Pfizer-BioNTech, ialah mRNA. Secara ringkasnya, kebanyakan vaksin memperkenalkan sejenis virus ke dalam sistem bagi menjana antibodi tetapi vaksin ini mengandungi arahan genetik yang membuatkan tubuh memulakan tindak balas imunisasi tanpa perlu penglibatan virus berkenaan.

Berbanding sesetengah dakwaan yang berlegar di internet, vaksin mRNA tidak mengubah suai DNA manusia. Tubuh manusia juga memiliki mRNA sendiri untuk proses selular tertentu. Secara semulajadinya, mRNA ini bersifat sementara, dan ia akan musnah setelah digunakan. Dalam vaksin ini pun sama seperti itu juga.

Bagaimana vaksin ini digunakan? 


Dengan menyuntik satu dos di lengan bahagian atas, diikuti dengan dos kedua 21 hari kemudian. Vaksin Pfizer-BioNTech perlu disuntik dua kali, dengan suntikan kedua pada hari ke-21 selepas suntikan pertama. 

Cara Mendaftar Vaksin Covid-19


Berikut merupakan langkah-langkah yang korang boleh buat untuk daftar vaksin Covid-19.


  1. Masuk ke dalam aplikasi Mysejahtera yang telah anda update.
  2. Kemudian, klik menu yang tertera Vaksinasi Covid-19. Klik menu yang tertera seperti gambar di atas ini.
  3. Isikan maklumat peribadi anda seperti nama penuh dan no kad pengenalan. Setelah selesai, klik sahkan. Anda akan ditanya jika maklumat anda betul. Klik OK.
  4. Klik seterusnya bagi mengetahui sama ada anda berada dalam kategori fasa 1 penerima vaksin atau tidak.
Untuk makluman semua, fasa 1 vaksinasi adalah untuk barisan hadapan (frontliner).

Jadual mengikut fasa adalah seperti di bawah.
  • Fasa 1 (februari – April 2021) : Frontliner bahagian kesihatan dan bahagian pertahanan
  • Fasa 2 (April- Ogos 2021): Frontliner dan juga golongan berisiko 60 tahun ke atas.
  • Fasa 3 (May 2021 – Februari 2022): Golongan selebihnya.

Friday, February 12, 2021

 Apa Itu Pembedahan Bariatrik Atau Buang Perut


Perubahan ketara fizikal Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun kini menjadi bualan hangat selepas tularnya gambar terbaru beliau di media sosial. Beliau kelihatan lebih langsing dan berseri-seri berbanding sebelumnya menjadi pelbagai tanda tanya oleh orang ramai. Ada yang mengatakan bahawa ia adalah dari hasil usaha diet, dan ada juga yang mendakwa beliau telah menjalani pembedahan Bariatrik.

Apa itu Pembedahan Bariatrik

Pembedahan Bariatrik juga dikenali 'potong usus' atau 'pintasan perut',  atau pembedahan mengecilkan perut dibuat bagi individu yang mempunyai masalah berat badan berlebihan dan sukar untuk menurunkannya akibat faktor-faktor tertentu.


Menurut laman kesihatan Public Health Malaysia, pembedahan bariatrik ini bukanlah sekadar pembedahan kosmetik untuk kelihatan cantik dan kurus sahaja, tetapi lebih kepada memulihkan kesihatan bagi individu obesiti yang menghidap penyakit kronik.

Macam mana buat pembedahan boleh turun berat badan?


Terdapat beberapa jenis pembedahan bariatrik yang biasa dilakukan seperti gastric sleeve, pintasan gastrik dan lain-lain. Jenis pembedahan yang sesuai akan ditentukan oleh doktor bedah selepas perbincangan dengan pesakit dengan mengambilkira tahap kesihatan pesakit dan 'target' pengurangan berat badan yang diperlukan.

Secara umumnya, pembedahan bariatrik akan mengecilkan saiz organ dalaman perut. Apabila saiz perut akan lebih kecil, pesakit akan berasa cepat kenyang walaupun hanya memakan jumlah makanan yang kecil. Saiz perut yang lebih kecil juga akan memberi tindakbalas hormon pada badan untuk mengurangkan rasa lapar.

Pengurangan kuantiti pemakanan dan pengurangan rasa lapar sekaligus akan membuatkan pesakit bariatrik berada dalam "defisit kalori".

Terdapat juga jenis pembedahan seperti pintasan gastrik yang akan turut mengurangkan kadar resapan makanan yang dimakan. Proses ini akan turut membantu pengurangan berat badan.


Semua orang berat badan berlebihan kena operation ke?


Pembedahan bariatrik biasanya dilakukan ke atas pesakit yang gagal mengurangkan berat badan melalui ubahsuai cara pemakanan dan meningkatkan senaman, atau tidak berjaya mengekalkan penurunan tersebut untuk tempoh jangka panjang. Pembedahan ini juga boleh dilakukakn ke atas pesakit yang mempunyai berat badan yang sangat tinggi (morbid obesity atau super obese) kerana mengikut kajian klinikal, golongan ini kemungkinan besar tidak akan dapat menurunkan berat badan dan mengekalkannya melalui diet dan senaman semata-mata.

Secara umumnya, calon bagi pembedahan bariatrik ialah:

I) BMI lebih 40
II) BMI lebih 35 dengan masalah kesihatan disebabkan obesiti (contoh kencing manis, darah tinggi)
III) BMI lebih 30 dengan masalah kesihatan tertentu

Kaedah pembedahan Bariatrik


Pembedahan bariatik biasanya dilakukan secara laparoskopik atau kaedah tebukan. 3-5 lubang kecil bersaiz 1-2cm akan dibuat di bahagian abdomen. Proses pembedahan akan dilakukan melalui lubang-lubang kecil tersebut.

Pesakit biasanya akan dibolehkan (bahkan digalakkan) berjalan perlahan-lahan selepas kesan bius dari pembedahan hilang (biasanya pada waktu malam jika pembedahan dilakukan pada waktu siang)
Jika tiada komplikasi berlaku, biasanya pesakit akan hanya tinggal di hospital selama 2-4 malam dan dibenarkan pulang ke rumah selepas tempoh itu.

Pembedahan pintasan perut telah terbukti mampu mengurangkan berat badan sebanyak 60% dalam tempoh 2 tahun. Bukan sahaja penampilan fizikal akan bertambah baik, kebanyakan penyakit metabolik seperti kencing manis, kolesterol dan darah tinggi berjaya dikawal.

Beberapa selebriti tempatan popular seperti Aishah, Chef Zam, Rahim (sepahtu) , Micheal Ang telah menjalani pembedahan ini dan hasilnya boleh dilihat hari ini.

Sumber : 

Tuesday, February 02, 2021

8 Cadangan Cara Hadapi Stress Yang Mudah


Rasa panik berlebih, cemas, bahkan tertekan boleh dihadapi oleh sesiapa sahaja. Ada banyak perkara yang mampu membuat seseorang tertekan, atau cemas berlebih. Salah satunya kerana situasi pandemik yang dunia hadapi ketika ini yang berpengaruh pada banyak hal.

Perihal ekonomi, ketakutan akan terkena virus, kebuntuan mengurus keluarga selama pandemik, dan lainnya, boleh membuat seseorang hilang kawalan dan berfikir secara tidak rasional.

Jadi, cara untuk mengawal masalah stres ini amat penting untuk mengelakkan masalah lebih besar terjadi kepada mereka yang menghadapinya. Berikut merupakan beberapa cara yang boleh anda lakukan jika menghadapi situasi ini.

1. Elakkan Diri Dari Punca Stres

Apabila anda mengelakkan diri dari punca stres tersebut, anda akan mempunyai masa untuk melakukan perkara lain. Ini akan membantu anda untuk memperoleh kemahiran baru atau untuk mengurangkan rasa lemas dengan masalah yang ada. Meluangkan masa untuk diri sendiri selama 20 minit sudah cukup membantu.

2. Rehatkan Minda

Rehat seketika dari memikirkan masalah, membantu mengatasi stres dengan menenangkan minda dan tubuh anda supaya tetap fokus. Ia juga membantu untuk mencipta satu ruang di antara pemikiran dan reaksi supaya anda tidak terus-menerus melakukan perkara yang tidak berfaedah.

3. Bersenam

Cuba ambil masa untuk melakukan rutin senaman berkala. Ianya bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan fizikal, malah turut bagus untuk kesihatan mental. Cukup sekadar 30 minit berjalan, berlari, melakukan senaman ringkas dalam masa tempoh stres boleh memberi kesan segera yang berkekalan sehingga beberapa jam.

4. Senyum & Ketawa

Sistem saraf kita berhubung antara emosi dan ekspresi muka. Oleh itu, sewaktu dalam keadaan stres, orang sekeliling boleh tahu melalui ekspresi wajah kita. Senyum dan gelak boleh membantu mengurangkan sedikit tekanan dan masalah yang dihadapi. Cara terbaik, carilah aktiviti atau teman yang mampu memberikan aura kegembiraan buat anda.

5. Sokongan Sosial

Hubungi ahli keluarga, teman rapat ataupun carilah pakar psikologi. Berkongsi tentang hal yang telah membebankan dan membuatkan anda tertekan bersama dengan orang lain membantu melegakan tekanan anda. Namun, sangat penting bagi anda untuk memilih rakan yang dipercayai bagi meluahkan masalah anda.

Jika anda berasa tidak selesa untuk orang sekeliling tahu akan masalah yang anda hadapi, anda boleh berjumpa dengan pakar psikologi.

6. Berurut

Apabila kita stres, pada kebiasaannya otot-otot di bahagian leher dan bahu akan menjadi tegang. Belajarlah cara urut leher dan bahu kerana urutan ini boleh melegakan tegangan otot dan melancarkan perjalanan darah. Nak lagi best, boleh cari mereka yang mahir untuk bantu anda mengurut.

7. Beribadat Kepada Allah

Jika dilihat pada sudut pandang yang berlainan, tekanan dapat dielakkan dengan mendekatkan diri kepada Tuhan. Hal ini demikian kerana, ketenangan hati dan segala urusan duniawi adalah kurniaan dan ujian yang diberikan oleh Tuhan. Maka, kita seharusnya sentiasa bermuhasabah diri sama ada perkara atau kehidupan yang kita jalani seiring dengan ajaran dan kehendak NYA.

Setiap agama mengetengahkan konsep kebaikan dan nilai-nilai murni supaya kita tidak terjerumus dalam lembah duniawi yang tidak kekal dan bersifat sementara. Sebagai seorang muslim, ibadat solat merupakan tiang agama dan mampu membantu menenangkan hati dan minda jika dilakukan dengan kekhusyukan. Tambahan pula, segala perbuatan dalam solat telah ditafsirkan sebagai bentuk senaman ringan kepada kita setelah mengharungi pekerjaan sepanjang hari. Lantaran itu, pendekatan diri kepada Sang Pencipta bukan sahaja memberikan kita ketenangan malah menunjukkan jalan yang benar dan diperlukan oleh manusia yang lemah seperti kita semua untuk meningkatkan kerohanian. lzharnya, kekuatan rohani akan mezahirkan ketahanan jasmani terhadap apa sahaja masalah yang timbul. 

8. Terapi Essential Oil

Menurut ahli essential oil dari Young Living Essential Oils, Brianna Scarpelli, minyak pati memang memberikan kesan menyembuhkan bagi mental, fisikal, atau emosional penggunanya.


Sebagai contoh, Essential Oil (EO) Lavender yang mana ianya merupakan 100% berasaskan tumbuhan semulajadi ini memiliki aroma yang menenangkan dan menyegarkan fikiran, serta ia juga membantu dalam meredakan dan meringankan lagi tekanan anda. Anda hanya perlu diffuse sahaja EO Lavender ke udara, dengan menghirup aromanya sahaja ia memberi kesan yang positif ke atas diri anda. Insyaallah

Anda yang sedang merasa tidak tenang atau cemas, boleh cuba menghidu minyak essential ini dari diffuser atau dengan cara menyapu di bahagian kulit tertentu sebagai alternatif lainnya.

Untuk beli Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

Monday, February 01, 2021

9 Promosi Terbaru Set Shaklee Februari 2021 Yang Menjimatkan


Pada awal Februari 2021, Shaklee ada menawarkan promosi untuk beberapa set produk mereka. Dengan pembelian set promosi ini, anda bukan sahaja akan dapat penjimatan wang tetapi turut mendapat Keahliah Percuma, Penghantaran Percuma dan Cashback.

Berikut merupakan senarai Promosi Terbaru Set Shaklee untuk bulan Februari tahun 2021.

Shaklee Jom Detox RM362


Shaklee Best Sellers RM412


Shaklee New Beginning RM487


Shaklee Healthy Radiance RM492

Shaklee Vivix Vanilla RM525


Shaklee Youth Starter RM680


Shaklee Twinpack Vivix RM760


Shaklee Twinpack Resv RM816


Amacam, menarik kan tawaran set Shaklee untuk bulan Februari ni. Jom dapatkan set-set ni semua sebelum kehabisan stok. Beli sekarang untuk lebih jimat.