Thursday, February 27, 2020

PENGALAMAN 3 HARI 2 MALAM BERCUTI DI HATYAI DAN SONGKHLA

Lokasi Hatyai yang terletak berdekatan dengan sempadan Malaysia menjadikan ia satu destinasi pelancongan di Thailand yang cukup popular dikunjungi oleh rakyat Malaysia. Hatyai merupakan salah satu bandar yang terbesar di Thailand yang mempunyai banyak tarikan yang terutamanya gerai makan, pusat urutan badan dan tempat-tempat membeli-belah.

HATYAI merupakan lokasi percutian yang dah lama kami rancangkan. Setelah beberapa kali rancangan kami untuk bercuti ke sini tidak berjaya, akhirnya pada awal tahun 2020 yang lepas kami sampai juga ke sini.

KOS PENGINAPAN DAN PENGANGKUTAN KE HAT YAI


Saya dan beberapa orang kawan ke Hatyai dengan menaiki bas dari Terminal Bersepadu Selatan terus ke Bandar Hatyai. Cara ini lebih memudahkan dan menjimatkan masa bagi kami yang berada di Kuala Lumpur untuk ke Hatyai. Kos pengankutan bas pergi balik dari Kuala Lumpur - Hatyai - Kuala Lumpur adalah RM150 seorang (Suasana Tony Coach). Untuk kos penginapan pula, hanya RM60.15 seorang untuk 2 malam di Tanaphat hotel Hat Yai yang ditempah melalui aplikasi Agoda.

LOKASI MENARIK SEKITAR HAT YAI DAN SONGKHLA

Hari pertama di Hatyai, kami hanya menggunakan khidmat pengangkutan grab van sahaja kerana lokasi-lokasi yang kami pergi hanya sekitar bandar Hatyai dan dekat antara satu sama lain. Hari ke dua barulah kami menggunakan khidmat sewa van untuk ke Songkhla. Jom kita tengok beberapa tempat menarik yang sempat kami singgah sepanjang 3 hari 2 malam di Hatyai dan Songkhla ni.

Chabura Dim Sum


Lokasi pertama yang kami kunjungi selepas check in penginapan kami di Hatyai . Restoran makanan dim sum halal yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia iaitu Restoran Dimsum Chabura Hatyai!



Kat sini memang banyak sangat pilihan jenis dimsum yang korang boleh cuba. Selain dimsum, menu lain seperti tomyam, somtam dan nasi goreng juga turut disediakan di sini. Waktu operasi kedai Dimsum Chabura ini dari pukul 6 pagi sehingga 2 petang sahaja. Kedai Dimsum ni dibuka waktu pagi hingga tengahari saja (khusus untuk sarapan pagi hingga makan tengahari)
Alamat: Hatyai, Tambon Khlong Hae, Chang Wat Songkhla 90110, Thailand
Waktu Operasi: Setiap hari (6 am - 2 pm)
Khlong Hae Floating Market


Selepas solat zohor, kami meneruskan perjalanan kami ke pasar terapung Hatyai atau lebih dikenali dengan nama Khlong Hae Floating Market. Ini merupakan lokasi pelancongan ikonik di Hatyai yang korang wajib singgah. Ada berpuluh sampan di sepanjang tebing sungai yang menjual berbagai jenis makanan Thailand yang enak-enak. Dari snek, makanan berat, minuman manis, jus buah, pencuci mulut ke makanan bersup, semuanya ada. Paling unik, ada minuman yang dihidangkan dalam bekas tanah liat. 


Selain dari peniaga yang meniaga di atas bot, korang juga boleh membeli belah pelbagai barangan termasuk t-shirt dan cenderahati di bazar ya berada bersebelahannya sahaja.
Alamat: Hat Yai District, Songkhla 90110, Thailand
Waktu Operasi: Jumaat, Sabtu & Ahad (1pm - 9pm)
Central Festival Mall Hatyai


Central Festival Mall merupakan sebuah pusat membeli-belah yang terbesar di Hatyai  iaitu seluas 250,000 meter persegi. Bukan setakat outlet-outlet antarabangsa dan tempatan serta kedai makan sahaja ada di sini, tarikan lain seperti ice skating rink, pusat boling, wayang 3D Imax, permainan arked dan banyak lagi turut tersedia di sini.
Alamat: 1520 Kanjanavanich Rd, Hat Yai, Hat Yai District, Songkhla 90110, Thailand
Waktu Operasi: Setiap hari (11am - 9pm)
Asean Night Bazaar

Lokasi penutup untuk hari pertama kami di Hatyai  adalah Asean Night Market. Memandangkan ianya tidak terlalu jauh dari Central Festival Mall Hatyai , maka kami ambil keputusan untuk berjalan kaki sahaja sambil exercise. 

Untuk pengetahuan korang semua, Asean Night Market ni merupakan pasar malam yang terbesar di bandar Hatyai dan mempunyai dua (2) tingkat bazar. Di sini menjual pelbagai jenis barangan dan makanan di sebelah malam.

Tingkat 1 menempatkan kedai-kedai yang menjual barangan seperti kasut, pakaian, aksesori wanita, produk-produk make up, gadjet-gadjet, aksesori handphone, aksesori komputer dan banyak lagi yang mana harganya jauh lebih murah dan berpatutan.

Tingkat 2 merupakan food court. Terdapat banyak gerai makanan halal yang menjual makanan seperti pizza, tomyam, masakan panas dan masakan Thailand disini.
Alamat: Thonon Chotevittayakul 5, Tambon Hatyai , Amphoe Hatyai, Chang Wat Songkhla 90110, Thailand
Waktu Operasi: Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad (3pm - 10.30pm)
Hat Yai Municipal Park


Taman ini terletak kira-kira 6km dari pusat bandar Hatyai. Boleh dikatakan ia sebuah taman keagamaan kerana terdapat banyak statue atau patung Buddha yang besar-besar. Antara tarikan pelancong di sini adalah patung besar Guan Yin, patung Buddha Ketawa dan patung Buddha Berdiri.


Dari puncak bukit pula, anda berpeluang menikmati keindahan sekitar Bandar Hatyai. Untuk ke puncak bukit, anda boleh berjalan kaki ataupun menaiki kereta kabel yang disediakan untuk kemudahan para pengunjung.
Alamat: Kho Hong, Hatyai District, Songkhla 90110, Thailand
Waktu Operasi: Setiap hari (9am - 5pm)
Samila Beach

Samila beach merupakan pantai yang sangat popular di Songkhla. Tarikan utama disini adalah Golden Mermaid, sebuah patung ikan duyung yang sedang menyikat rambut dipercayai membawa tuah dan kekayaan kepada rakyat Songkhla.


Walaupun pantainya tidak sesuai untuk mandi manda, Pantai Samila memang panjang dan waktu petang disini sangat meriah. Banyak gerai-gerai orang berniaga cenderahati dan street food di sepanjang pantai tersebut.


Untuk ke Samila Beach ni, perjalanan akan memakan masa lebih kurang 45 minit dari Hatyai. Jika korang datang berkumpulan, seeloknya sewa sebuah van untuk perjalanan sehari. Lebih jimat dari korang naik grab atau tuk tuk sehala. Paling tidak banyak lagi lokasi menarik di sekitarnya korang boleh lawati.

Songkhla Old Town


Alang-alang dah sampai di Songkhla, kami dibawa pusing-pusing sekitar Songkhla Old Town. Keadaan di sini boleh dikatakan seakan-akan heritage town yang ada di negara kita seperti Pulau Pinang, Melaka dan Ipoh.

Bangunan lama dijaga rapi untuk mengekalkan tradisi dan seni bina lama untuk menjaga nilai Estetika kawasan ini, untuk menarik lebih banyak pelancong. Di Songkhla Old Town ini juga ada banyak lokasi ‘street art’ yang mana beberapa mural yang dilukis pada dinding-dinding bangunan. Kami diberitahu bahawa, bangunan-bangunan disini sudah wujud sejak kurun ke-19 dan ianya lokasi yang sangat insta-whorty.

Good Mountain Cafe


Good Mountain Cafe, Songkhla, merupakan sebuah cafe baru di di atas Bukit Kuti, Wilayah Songkhla dengan keindahan pemandangan panorama laut Songkhla.


Pastikan korang berhati-hati jika ke sini kerana jalan mendaki yang agak curam. Cafe ini ada menghidangkan banyak pilihan makanan dan minuman termasuk dessert yang sedap.
Alamat: ต.เกาะยอ เกาะยอ Mueang Songkhla District, Songkhla 90100, ThailandWaktu Operasi: Setiap hari (10am - 7pm)
Songkhla Central Mosque


Ketika dalam perjalanan pulang ke Hatyai  dari Samila Beach, kami sempat berhenti untuk menunaikan solat asar di Masjid Pusat Songkhla. Masjid ini telah menjadi simbol kewujudan masyarakat Muslim di Songkhla, dan dikatakan sebagai masjid yang terbesar di selatan Thailand. Masjid ini agak terkenal bukan hanya kerana saiznya yang besar malahan adalah kerana fungsinya yang juga menjadi tempat pernikahan ramai orang yang datang ke Thailand.


Jika dilihat pada senibinanya, ianya diadaptasikan dari senibina agung Taj Mahal. Anda disarankan supaya datang ke sini pada waktu petang untuk melihat keindahan masjid berlatarbelakangkan matahari terbenam.
Alamat: 352 หมู่ที่ Lopburi Ramesuan Rd, Khlong Hae, Hatyai District, Songkhla 90110, Thailand
Bagi korang yang datang bercuti secara berkumpulan dan memerlukan khidmat sewa van di Hatyai . Saya cadangkan korang untuk menghubungi En. Zolahudin di aplikasi whatapps +66 862884277 atau emailkan pertanyaan korang di [email protected]. Apa yang menariknya, beliau seorang tour guide di Hatyai yang boleh berbahasa melayu dan sangat bagus memberikan perkhidmatannya. Untuk maklumat lanjut korang boleh follow Facebook page beliau di S&N Travel .

Wednesday, February 26, 2020

KEMASKINI RESUME TAHUN 2020 UNTUK MOHON PEKERJAAN

Beberapa tahun lepas saya telah kongsikan satu artikel bertajuk APAKAH ITU RESUME ! Didalam artikel tersebut saya ada kongsikan dengan jelas tentang hal-hal berkaitan termasuklah tujuan utama resume itu sendiri.

Ramai diantara kita keliru tentang resume dan curriculum vitae (cv), Pada hakikatnya, kedua – dua ini adalah berbeza. Namun, disebabkan era pemahaman yang dipegang menganggap kedua – duanya serupa. Resume sebenarnya lebih memberi fokus kepada pendidikan dan pekerjaan serta pengalaman yang dimiliki.

Secara ringkasnya, dalam resume korang boleh pamerkan perkara yang penting saja yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon. Sekiranya anda memohon untuk jawatan graphic designer, nyatakan pencapaian, pengalaman dan skil yang anda ada untuk jawatan tersebut. Senang kata, nyatakan segala input yang memenuhi kriteria-kriteria jawatan yang dipohon.

curriculum vitae (cv)
Sementara CV lebih memberi penekanan kepada seperti penghargaan, jawatan, prestasi dan sebagainya disamping pendidikan dan pekerjaan. Namun, perbezaan ini tidak lagi dilihat dan ditekankan oleh mana – mana syarikat kerana ianya mampu dinilai dan disesuaikan oleh pemilih mahupun penemuduga.

Oleh itu, bagi mengahsilkan resume yang terbaik dan menepati kehendak majikan atau sesuatu pihak, konsep dan tujuan resume perlulah difahami supaya resume yang dihasilkan nanti memiliki fakta yang padat dan ringkas.

Apa yang saya boleh katakan, sediakan resume seringkas mungkin tetapi padat dengan info yang diperlukan! Sebaiknya hanya satu muka surat saja. Resume biasanya lebih straight forward berbanding CV.

Untuk pengetahuan korang, resume tiada format tetap yang perlu anda ikut. Gunakan kreativiti anda untuk menghasilkan resume yang ringkas, padat dan menarik. Resume yang mempunyai info grafik juga boleh menarik minat penemuduga untuk membacanya.

cover letter
Selepas selesai menyediakan resume, jangan lupa pula untuk sediakan cover letter. Jangan buat-buat tak tahu bahawa  cover letter ni merupakan salah satu dari item penting untuk memohon pekerjaan.

Apapon saya doakan semoga kalian dapat menyediakan resume yang terbaik dan berjaya dalam sesi temuduga yang korang bakal lalui. Terima kasih kerana sudi baca artikel ini.

Tuesday, February 25, 2020

Wednesday, February 19, 2020

ALHAMDULILLAH ! LULUS UJIAN JPJ MOTOSIKAL (B2)

Artikel kali ni saya nak kongsi pengalaman ujian JPJ motosikal B2 yang saya lalui semalam. Selepas mengikuti lebih dari 20 jam keseluruhan kelas, akhirnya saya lulus ujian memandu motosikal (B2) dengan jayanya. Banyak juga perbezaan ambil lesan memandu pada zaman sebelum ni dengan sekarang dan saya telah hadapi kedua-duanya kerana lesen yang dulu telah tamat tempoh dan tidak boleh di perbaharui lagi. Nak tak nak kenalah daftar dan masuk kelas balik.

Untuk pengetahuan korang saya ambil kelas memandu ni di Litar Memandu Machang. Memandangkan perlu ulang alik ke Kuala Lumpur setiap bulan, maka tempoh masa untuk belajar tu menjadi panjang. Sekarang kelas makin bertambah, dari teori selama 6 jam, ke bahagian KPP02 (litar) 9jam setengah dan bahagian KPP03 (jalan raya) 6 jam. Bila dah selesai semua, sebelum test JPJ kita perlu melalui QTI iaitu ujian penilaian yang akan menentukan kita sudah bersedia dan layak atau tidak untuk Ujian bersama JPJ. Ujian QTI ni biasanya dinilai oleh cikgu kita. Bila dah selesai semua, bolehlah buat tempahan untuk lakukan ujian JPJ.

18 FEBRUARI 2020

Pagi-pagi lagi dalam jam 7 saya dah bersiap ke lokasi Litar Memandu Machang. Bukan apa takut parking penuh dan tak pasal-pasal nak kena parking kereta kat luar kan. Bila dah terlalu awal maka menunggulah sehingga office buka untuk buat pembayaran sebanyak RM20 dan semak nama dan sesi ujian pada papan kenyataan pejabat. Dah selesai buat pembayaran, kami diberi resit dan diminta berkumpul di tempat Ujian Motosikal akan dilakukan.

Harini saya dapat no 3 sesi 2. Walaupun sesi kedua memang tak boleh balik tidur dulu sebab kena dengar taklimat terakhir yang diberikan oleh cikgu sebelum JPJ datang. Selepas itu Ujian Rutin Pemeriksaan Kenderaan (RPK) dan Rutin Semasa Memandu (RSM) akan dilakukan sekaligus sebelum ke bahagian 2 dan 3. Lagipun, untuk ujian motosikal ni, masa yang diambil untuk penilaian JPJ untuk ketiga-tiga bahagian tu tak lama sangat.

RAMAI TERBABAS | Dugaan harini buat kami bila hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah ianya tak lama, cuma jalan tu agak licin untuk break emergency. Ada tiga (3) orang calon jugak jatuh terbabas masa buat break emergency tu. Ada yang luka-luka teruk di bahagian siku semua. Nasib baik tak teruk sangat. Tapi pedih jugak tengok diorang tu, kesian! Oleh sebab tu, kami dinasihatkan supaya berhati-hati dan diberi kelonggaran dari segi masa untuk break emergency. Kalau ikutkan, kami perlu melakukan break emergency tu dalam tempoh kurang dari 6 saat.

Selepas satu demi satu calon selesai, maka tibalah giliran saya. Benda paling takut adalah meniti atas titi. Bukan apa, takut hilang keseimbangan badan boleh jatuh dan gagal terus tu untuk bahagian 02 (litar). Tapi Alhamdulillah semuanya dapat dilakukan dengan baik. Walaupun agak gugup dan gementar, tapi semuanya berjalan dengan lancar.

Selepas selesai bahagian 02, calon perlu menolak motor terus ke bahagaian 03 iaitu ujian jalan raya. Ujian jalan raya ni tak keluar ke jalan raya sebenar pun, ianya sekadar di litar juga. Cuma jalannya dibuat seakan korang berada dalam situasi di jalan raya. Kebarangkalian untuk bertembung dengan orang tengah test lesen kereta tu ada kerana mereka pun test pada hari yang sama.

Untuk bahagian 03 memang tak menjadi masalah bagi saya, Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Tapi perasaan semasa memandu tu memang tak boleh di tipulah, gementar tu ada!

LULUS UJIAN | Selepas selesai semua, saya terus ke tempat menunggu untuk terima keputusan. Masa ni memang gementar tu macam nak ambik result SPM hehe. Memandangkan ramai yang gagal sebelum tu membuatkan hati ni rasa makin tak tenteram. Bila tengok je kat kertas yang saya lulus ke dua-dua bahagian, ALLAH je tahu bertapa gembiranya hati ni. Alhamdulillah. Akhirnya selesai jugak hal lesen ni.


Memandangkan dah lulus, saya diminta ke pejabat urusan untuk ambil borang dan perlu ke JPJ beberapa hari lagi untuk urusan lesen P saya. Apapon saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang mendokan saya untuk lulus dalam ujian ni.

Sedikit tips untuk berjaya dalam ujian ni, pastikan korang mengambil restu dari semua cikgu yang pernah mengajar korang secara langsung atau tidak. Jika masih ada ibu bapa, minta diorang doakan supaya kita berjaya dan dipermudahkan semua urusan kita. Insyaallah, berkat itu semua kita boleh berjaya dengan jayanya.

Sunday, February 16, 2020

FLASHBACK JANUARI 2020

Tahun baru 2020 dah pun bermula, walaupun Malaysia masih belum berjaya menghasilkan kereta terbang sendiri tapi bagi saya dengan pembagunan yang kita capai selama ini sudah cukup membanggakan.

Tujuan article kali ni bukan untuk membebel berkenaan hal negara atau apa, hanya nak kongsikan beberapa tarikh dan aktiviti penting yang saya lakukan sepanjang Januari 2020.

5 JANUARI 2020 | Review Menu CNY Tony Roma's



Menerima jemputan ke majlis makan-makan bersama beberapa pengamal media lain sempena promosi menu baru Chinese New Year di Tony Roma's. Untuk promosi Chinese New Year 2020 ni, Tony Roma's ada memperkenalkan beberapa menu baru termasuklah pilihan makanan popular Makan Besar masyarakat Cina iaitu Yee Sang.

6 JANUARI 2020 | 3 Hari 2 Malam di Sheraton Imperial Hotel KL


Dah lama plan untuk menginap di Sheraton Imperial Hotel KL ni, dan Alhamdulillah akhirnya tercapai jugak. Tapi kali ni stay sorang-sorang je, kawan-kawan datang pun untuk teman makan malam je. Semuanya busy dengan kerja, maklumlah awal tahun kan.


Apa yang bestnya kat sini, diorang menawarkan bilik penginapan yang besar. Bilik Deluxe yang saya stay pun dah sebesar 452 kaki persegi. Jadi korang boleh bayangkanlah sendiri berapa besarnya bilik tu kan.

Kalau korang tak nak datang untuk stay pun, korang boleh datang ke sini untuk hi-tea. Pakej hi-tea kat sini bagi saya paling berbaloi dan murah ya. Apa yang lebih menarik, banyak pilihan minuman yang korang boleh refill ya. Hanya RM98 untuk dua orang. Tapi kalau korang guna kredit card Maybank, korang akan dapat lagi potongan harga ya.


Sesuai sangat kalau korang nak buat small gathering ke, small meeting ke kan. Nak-nak bagi korang yang kerja sebagai agent unit trust dan agen insurance tu, boleh la ajak client untuk meet kat sini.

10 JANUARI 2020 | Trip ke Hat Yai & Songkla


Trip ke Hat Yai ni merupakan trip bersama kawan-kawan je. Ramai juga yang join trip ni, dalam 10 orang semuanya. Memandangkan ada diantara kami dah pernah ke Hat Yai ni, jadi kami tak guna mana-mana pakej pun. Semuanya plan sendiri-sendiri termasuklah sewa penginapan dan transport semua.


Trip ke Hat Yai yang dah lama kami rancang sejak beberapa tahun yang lalu. Akhirnya trip ni telah di realisasikan menjadi trip pembuka tahun 2020.

14 JANUARI 2020 | Majlis Perasmian Realme Buds Air



Berpeluang menghadiri majlis perasmian Realme Buds Air. Apa yang paling best, semua media yang hadir pada hari ni dapat satu Realme Buds Air secara PERCUMA.


Memandangkan MK (K-Clique) juga turut hadir di majlis tersebut, dapatlah bergambar kenangan dengan beliau. Memang hebat aura dia!!



Friday, February 14, 2020

KREATIFNYA IKLAN McDonalds THAILAND SEMPENA VALENTINES DAY


Marketing strategi yang betul sememangnya penting untuk melariskan produk-produk yang nak dijual. Salah satunya adalah iklan-iklan yang dihasilkan untuk sesuatu promosi. Bagi saya, iklan-iklan yang ada di media Thailand memang tak pernah mengecewakan. Hampir semua iklan-iklan mereka sangat attractive, kreatif dan menghiburkan. Dalam masa yang sama ianya tidak lari dari tujuan asal pengiklanan. Paling terbaru adalah iklan McDonalds sempena Valentine Day. Jom kita tengok.



Thursday, February 13, 2020

COVID-19 | NAMA RASMI BARU CORONAVIRUS

Semakin hari semakin hangat diperkatakan mengenai isu virus yang melanda dunia sekarang. Disebabkan itu juga ramai yang cuba mengambil kesempatan untuk menaikkan harga topeng muka (face mask) yang merupakan salah satu dari cara untuk melindungi diri dari dijangkiti virus tersebut.

Selepas beberapa minggu isu ini melanda, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kini telah memberi nama rasmi baharu coronavirus yang kali pertama dikenal pasti di China pada 31 Disember lalu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mengumumkan bahawa coronavirus jenis baru (2019-nCoV) yang muncul di China, dinamakan "Covid-19".


COVID-19 merupakan singkatan kepada ; Co untuk Corona, Vi untuk virus , D untuk penyakit (disease) & 19 untuk 2019.

"Sekarang kita ada langkah untuk penyakit ini dan ini adalah Covid-19," kata Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, pada sidang akhbar di ibu pejabat Pertubuhan itu di Geneva.

"Kami sepatutnya menemui nama yang tidak merujuk kepada lokasi geografi, haiwan, individu, atau sekumpulan orang, tetapi juga mungkin untuk melafazkan dan dikaitkan dengan penyakit itu." Kata Ghebreyesus sambil menegaskan bahawa pemberian nama baru ke virus ini adalah penting untuk menghalang penggunaan nama-nama lain yang boleh "salah atau stigma".

Tuesday, February 11, 2020

BUTIK CIRGARO APPAREL DAH ADA DI AEON KOTA BHARU !!

Sedar tak sedar dah dua (2) tahun saya menetap di Kelantan. Ini bermaksud, dah dua (2) tahun saya tak membuat persediaan di Kuala Lumpur untuk persiapan raya. Kalau sebelum ni, nak raya je mesti saya kan ke Butik Cirgaro yang berada di Plaza Shah Alam untuk beli baju raya.


Saya sendiri memilih jenama Cirgaro Apparel (CGO Apparel) ni kerana kualiti pakaian yang mereka tawarkan. Dengar khabar tahun 2020 ni diorang ada keluarkan koleksi yang lebih baik dan menarik! Mana taknya, dah lama mereka berada dalam industri ni, jadi mestilah dah faham apa kehendak dan keperluan setiap customer mereka kan. Sebelum saya bercerita lebih lanjut, jom kita tengok serba sedikit latar belakang Cirgaro Apparel ni. Orang kata "tak kenal maka tak cinta", bila dah kenal nanti mestiakan suka. :)

Monday, February 10, 2020

APA YANG MENARIK DI SETIU ? KORANG KENA CUBA SEMUANYA

Setiu cukup terkenal dengan keindahan alam semulajadinya selepas keindahan Pantai Penarik tular di dalam pembikinan filem Pulang beberapa ketika dahulu. Selain dari filem Pulang, oleh kerana keindahan yang ada di Setiu, banyak lagi filem-filem tempatan yang lain turut menjadikan Setiu sebagai lokasi penggambaran filem mereka. Antaranya seperti Hikayat Merong MahawangsaPolis Evo, Bunohan, Lagenda Budak Setan 3Cinta Bukan Malaikat dan banyak lagi.

Saya sendiri mengakui bahawa Setiu merupakan sebuah daerah yang cukup bersih dan tenang. Walaupun di kawasan perkampungan dan jeti nelayan, ianya boleh dikatakan bebas dari sampah sarap dan ianya cukup bersih.

Tuesday, February 04, 2020

DEBARAN AJL34 MAKIN TERASA 12 FINALIST BERENTAP PADA 9 FEBRUARI 2020

Hari yang paling dinanti-nanti Anugerah Juara Lagu ke 34 (AJL34) bakal berlangsung tak lama lagi iaitu pada 9 FEBRUARI 2020, 9 malam di Axiata Arena, Bukit Jalil dengan membawa tema ‘Warna-Warna Suara’.

Seramai 12 Finalis Anugerah Juara Lagu ke 34 (AJL34) berdebar menanti malam bersejarah yang bakal menobatkan lagu terbaik.

“Saya berdebar dan sebenarnya takut. Saya banyak buat latihan misalnya menonton cara penyanyi senior seperti Dayang Nurfaizah dalam nyanyian. Ini adalah pengalaman pertama saya bertanding di pentas besar seperti AJL” ujar penyanyi Aina Abdul yang mengakui berdebar menanti malam pertandingan itu nanti. 
Sementara itu, penyanyi lagu Sumpah, Naim Daniel turut meluahkan rasa gementar dan sedang membuat persiapan terakhir.

“Tipulah kalau saya kata tidak takut. Saya mahu rehat dan tidak menerima undangan persembahan terlalu banyak selepas ini. Ini pertama kali saya bergelar finalis AJL jadi saya mahu all out. Saya mahu penonton yang datang menyaksikan persembahan secara langsung dan juga yang tengok di rumah pada hari itu dapat menjiwai apa yang saya bakal sampaikan,” katanya.
Selain Naim dan Aina, 10 finalis lain bertanding adalah Drama Band (Drama), Akim & The Majistret (Rampas), Kugiran Masdo (Dinda), Hazama & The Penglipurlara (Peneman), Aina Abdul (Sumpah), dan Hafiz Suip (Kisah Cinta Kita). Tidak ketinggalan, Ernie Zakri dengan Ku Bersuara, Bob Yusof (Anta Permana); Fairuz Misran (Ragaman) dan Haqiem Rusli (Lembah Kesepian) dan Aman RA (Bangun).


Sementara itu, peminat masih berpeluang membeli tiket tempat duduk aras empat berharga RM30. TV3 dalam kenyataan menyebut, penjualan tiket rancak pada Showcase AJL34 di Panggung Anniversari, Taman Botani Perdana pada 18 Januari lalu.

Thursday, January 30, 2020

RINGKASAN JANGKITAN NOVEL CORONAVIRUS 2019 nCoV YANG PERLU SEMUA AMBIL TAHU
Seperti yang kita sedia maklum, sekarang sedang heboh dengan isu penyebaran wabak Novel Coronavirus 2019 nCoV yang merbahaya yang dipercayai berasal dari Wuhan, China. Bermacam-macam spekulasi dan andaian telah dibuat dek kerana takut akan virus yang dikatakan tidak mempunyai ubat ini setakat ini.

credit photo www.fda.gov
nCoV bermakna 'novel Coronavirus' dan CoV bermakna Coronavirus. 'Novel Virus' bermakna virus yang tidak pernah kita temui sebelum ini (emergent) atau berkembang dari keluarga yang sama tetapi dalam bentuk yang baru (extant).
Gejala & Cara Jangkitan Novel Coronavirus 2019 nCoV

Sehingga kini cara jangkitan 2019 nCoV masih tidak diketahui dengan jelas. Kes yang dikesan didapati mempunyai gejala jangkitan saluran pernafasan seperti demam, batuk mahupun kesukaran untuk bernafas.

Terdapat kemungkinan berlakunya penularan dari seorang individu kepada individu yang lain (human-to-human transmission). Namun siasatan yang dijalankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan pelbagai pihak yang terlibat masih tidak dapat memberikan jawapan yang jelas serta tidak dapat mengenalpasti bagaimana sebenarnya jangkitan virus tersebut menular kepada manusia.

Sunday, January 26, 2020

HAPPY CHINESE NEW YEAR 2020
HAPPY CHINESE NEW YEAR 2020

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU CINA saya ucapkan kepada semua pembaca yang meraikannya. 
Tahun Baharu Cina (Tulisan Jawi: تاهون بهارو چينا; Cina ringkas: 春节; Cina tradisional: 春節; pinyin: Chūn Jié) merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baharu dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan._wikipedia
Sambutan Tahun Baharu Cina 2020 menandakan permulaan baharu kitaran 12 haiwan Astrologi Cina. Tahun ini merupakan giliran tahun tikus mengikut kalendar masyarakat Cina. Menurut kepercayaan masyarakat Cina, tikus membawa makna yang positif seperti mengambil peluang keemasan dan tekun berusaha bagi memajukan diri.


Semoga tahun tikus ini membawa seribu satu erti dan kebaikan kepada semua.