travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Wednesday, October 18, 2017

BRUNCH BERKONSEPKAN MAKANAN ITALI ASLI DI SHERATON IMPERIAL KL


LUNCH BERKONSEPKAN MAKANAN ITALI ASLI DI SHERATON IMPERIAL KL | Baru-baru ni berpeluang untuk merasai sendiri keunikan menu makan tengahari berkonsepkan Itali di Sheraton Imperial Hotel Kuala Lumpur. Apa yang boleh dibanggakan disini, menu yang dihidangkan adalah betul-betul asli Itali dan tidak sama sekali diolah mengikut selera setempat (Malaysia).


DEKORASI VILLA DANIELI BERKONSEPKAN ITALI | Hidangan Itali ini dihidangkan di sebuah restoran Itali yang pernah mendapat anugerah dinamakan Villa Danieli. Susunan dekorasi luar dan dalam termasuk keseluruhan suasana Villa Danieli cukup membawa hati setiap pelanggan mereka terbang jauh ke Negara Itali.


Phone : +603 2717 9922 , +6032717 9900 
Email : villa.danieli@sheraton.com

MAMMA MIA ITALIAN BRUNCH | Memandangkan ini merupakan kali pertama saya makan makanan selera Itali, jadi banyak hal yang kena belajar khususnya dari segi selera dan makanan rutin mereka.


Dari jauh lagi sudah kelihatan kegebuan hidangan pizza seolah-olah sedang menunggu kehadiran kami. Orang kata Pizza ni cukup sinonim dengan orang itali. Jadi memang sah lah menu brunch kami untuk kali ni menu Itali. *wow memang excited lah.


Untuk pengetahuan korang semua MAMMA MIA ITALIAN BRUNCH merupakan hidangan berkonsepkan buffet. Tapi apa yang menariknya, untuk hidangan main utama mereka pelanggan perlu oder dan akan dihidangkan seakan hidangan ala-cart. Ini adalah semata-mata untuk menjaga kualiti hidangan tersebut supaya setiap pelanggan dapat menikmati setiap hidangan seperti yang sepatutnya.


Tapi korang tak perlu risau kerana, jumlah oder tiada terhad dan anda boleh oder berulang kali dari jam 12 tengahari sehingga jam 3 petang. *macamana best kan, memang berbaloi dengan harga yang ditawarkan iaitu RM148 nett/dewasa dan RM74 nett/kanak-kanak (9-12 tahun).

Grilled Octopus with Cherry Tomato Basil Salad

Whole Sea Bass Mediterranean Style

Banyak lagi hidangan Itali menarik yang boleh korang cuba dari hidangan utama sehingga pencuci mulut mereka. Pelanggan juga turut dihiburkan dengan persembahan nyanyian dari artis berbakat yang bersuara hebat dengan lagu-lagu english. 


MAMMA MIA ITALIAN BRUNCH

Harga : RM148 nett/dewasa, RM74 nett/kanak-kanak (9-12 tahun) - Makanan Sahaja

Masa : Setiap Ahad ~ 11:00am to 3:00pm

Lokasi : Villa Danieli, Sheraton Imperial Hotel KL

Share:

DAMAINYA JATILUWIH GREEN LAND BALI

Ramai yang mengagumi akan keindahan kawasan pelancongan popular Tegallalang Rice Terraces di Ubud, Bali Indonesia dan keindahan pemandangannya memang tidak dinafikan oleh saya sendiri. Selain dari Tegallalang Rice Terraces, Bali juga mempunyai satu lagi lokasi pelancongan Rice Terraces yang kurang diketahui umum iaitu di Jatiluwih Green Land.

Jatiluwih Green Land

Jatiluwih Green Land telah dicalonkan sebagai tapak Warisan Dunia UNESCO, menawarkan pemandangan indah sawah berasaskan kontur yang diairi menggunakan impressive communal water system yang dicipta oleh petani setempat.


Bagi pelancong yang ingin menikmati keindahan kawasan ini, bayaran sebanyak 60k rupiah akan dikenakan untuk seorang pelancong.






Share:

Tuesday, October 17, 2017

TONTON RANCANGAN VERSUS 1001 RASA BABA'S DI TV3

BABA'S satu jenama yang cukup popular dengan dunia makanan di Malaysia ni. *tipulah kalau ada yang kata diorang tak pernah dengar ataupun tahu tentang jenama besar ni kan. Walaupun banyak saingannya, jenama BABA'S tetap menjadi pilihan dan teguh dalam pasaran Malaysia ni.


Walaupun sudah popular, BABA'S  tetap menghargai peminat dan pelanggan mereka dengan pelbagai kempen berkaitan. Kini sempena ulangtahun ke-40 Baba's, mereka telah menyediakan pelbagai jenis kempen dan juga acara seperti logo Baba's diletakkan di badan kapal terbang AirAsia, 50 tiket ke Gold Coast, Australia juga diberi kepada followers setia facebook Baba's untuk sambutan tahun baru. Untuk pengetahuan korang, BABA'S  juga merupakan salah satu dari penaja global untuk siri rancangan realiti TV Bigg Boss musim pertama di VijayTV dan juga penaja untuk program mencari bakat, Million Dollar Feet yang diharapkan akan memberi peluang kepada dua remaja Malaysia untuk meneruskan karier bolasepak di bumi Eropah.

VERSUS 1001 RASA BABA'S


Selain dari tu, BABA'S  juga telah mengadakan rancangan pertandingan memasak yang diberi nama Versus 1001 Rasa Baba's yang akan ditayangkan di TV3. Rancangan ini akan di hostkan oleh 2 selebriti chef yang cukup popular di malaysia ni iaitu  Chef Dr. Kamarul dan Chef Adu. Pertandingan ni diberi sentuhan dengan sedikit kelainan di mana peserta akan menerima arahan dari Mentor untuk bertanding dengan pihak lawan. Masa yang diberi untuk memasak cuma 30 minit dengan menggunakan bahan yang disediakan sahaja. Paling mencabar bila ada pula Mentor di depan peserta yang akan memberi arahan sahaja tanpa boleh membantu dari segi fizikal. *30 minit dengar bebelan dari mentor la ye. haha.



Untuk pengetahuan korang, pertandingan Versus 1001 Rasa Baba's ni memilih juri dari kalangan editor kulinari dan juga food blogger. Antara salah seorang dari mereka adalah food blogger famous iaitu saudara Mahamahu. *agak-agak telus tak ni? eh gurau je hahahaha. Dengar khabar Top 4 resepi terbaik akan ke peringkat terakhir dan berpeluang untuk memenangi hadiah utama bernilai RM10,000. *wowww bestnya, rugi tak cuba nasib kan. Tapi dengar khabar untuk penonton pun ada juga peluang untuk memenangi hadiah wang tunai dan hadiah lain yang menarik. Cuma perlu follow Facebook Baba's dan ikut arahan serta syarat yang dinyatakan kat situ. *jadi apa tunggu lagi, jangan lepaskan peluang ni. hehe




MAJLIS PELANCARAN RANCANGAN VERSUS 1001 RASA BABA'S


Sebagai memperkenalkan rancangan ini kepada umum, Majlis Pelancaran Rancangan Versus 1001 Rasa Baba's telah berlansung di Empire Hotel Subang baru-baru ni. Dalam majlis tersebut, mereka telah memperkenalkan barisan pengacara dan juri-juri yang terlibat dalam rancangann tersebut.


HIDANGAN DARI BABA'S

Selain dari itu mereka juga turut mengadakan demo pertandingan memasak yang melibatkan para media yang hadir. Kami juga dijamu dengan beberapa hidangan pilihan dari menu yang dipertandingkan di dalam rancangan tersebut iaitu :

Stu Kari Makanan Laut Berempah_Kredit foto: www.dikbee.com

Kepak Ayam Goreng Maruku Bersalut Sos Tom Yam_Kredit foto: www.dikbee.com

Kek Keju Labu Kesari_Kredit foto: www.dikbee.com

Kepada semua pembaca jangan lupa saksikan Rancangan Versus 1001 Rasa Baba's di TV3 setiap hari Khamis, jam 5:35 petang bermula 26 Oktober 2017 dan siaran ulangan setiap hari Isnin, 5:35 petang bermula 30 Oktober 2017.

Share:

Thursday, October 12, 2017

JOM BERAMAI-RAMAI MEMERIAHKAN MALAM GALA VEST 2017





Mesti korang dah baca mengenai artikel yang saya telah tulis berkenaan dengan VEST 2017 : PERTANDINGAN KEUSAHAWANAN UNTUK MAHASISWA beberapa bulan yang lalu kan? Kalau korang nak tahu, sedar tak sedar  VEST2017 telahpun sampai ke penghujungnya. Agak-agak macamana dengan progress diorang kan, mesti best giler!


Untuk pengetahuan korang juga, sebelum berlabuhnya tirai VEST2017, mereka bakal mengadakan satu acara gilang gemilang iaitu MALAM GALA VEST 2017 yang akan diadakan pada 15 Oktober 2017 bertempat di Dewan Canselor Tun Abdul Razak (Dectar) UKM, Bangi. Walaupun acara itu MALAM GALA tetapi majlis bermula pada jam 9 pagi sehinga 10 malam ! 


PERSEMBAHAN ARTIS JEMPUTAN | Korang kalau nak merasai kehangatan penutupan VEST2017 ni kenalah datang sebab ada ramai artis dan selebriti yang akan hadir antaranya , Fizo Omar, Mawar Karim, Izzue Islam, Faizal Ismail, Wany Hasrita, Heliza Helmi dan juga Dato Dr Izhar Arif. Tiada bayaran masuk ya kerana Masuk adalah PERCUMA. So boleh datang ramai-ramai, ajaklah semua kawan-kawan dan sanak saudara yang ada. 


Malam Gala VEST 2017 ini adalah bertujuan untuk mengumpulkan semua pelajar pelajar IPT-IPT yang terlibat dalam pertandingan VEST tahun ini supaya majlis ini dapat merapatkan lagi silaturahim antara pihak penganjur, VEST, siswa dan siswi.


Bukan itu juga, matlamat utama MALAM GALA VEST 2017 adalah untuk menyaksikan pertaruhan idea dan daya keusahawanan mahasiswa menerusi Program Varsity Entrepreneurship Skills & Talent – VEST diiktiraf sebagai juara!


CABUTAN BERTUAH | Nak tambah BEST lagi, banyak hadiah-hadiah untuk LUCKY DRAW yang bukan biasa-biasa menunggu pengunjung yang hadir tau. Dari sekecil-kecil Go pro Hero5 sampai la sebesar motorsikal YAMAHA 135LC . Siapa rasa nak menang motor tu boleh lah cuba nasib kan. Tak lupa jugak tshirt ekslusif VEST2017 & sijil penyertaan utk mahasiswa yg hadir! *senang cerita korang tengoklah sendiri list klat bawah ni.


Dengar khabar ada lebih dari RM50000 hadiah wang tunai yang bakal dienangi oleh JUARA VEST 2017. *perghhhh siapa lah agaknya yang bakal menang tu kan?. Berikut merupakan 10 finalist yang telkah berjaya ke peringkat akhir dan siapakah agaknya yang akan menang?


kalau korang nak tahu universiti mana yang bakal dinobatkan sebagai juara, kenalah hadirkan diri ke MALAM GALA VEST 2017 nanti.

Untuk Matlumat Lanjut :

Facebook : VEST MALAYSIA
Instagram : @vest_malaysia
Twitter : @vestmalaysia
Youtube : VEST MALAYSIA
Share:

WAJAH BARU KR1M : LEBIH DEKAT DENGAN HATI PENGGUNA


Mesti ramai sudah mengetahui mengenai kewujudan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) sebelum ni kan. Untuk pengetahuan korang, KRIM telah kembali dengan strategi baru iaitu KR1M 2.0 yang dibangunkan lebih menyeluruh dengan jual produk yang lebih berkualiti dengan harga rendah. 


Pada 29 Julai lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi telah mengarahkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menamatkan segera kontrak syarikat mengendalikan KR1M yang menjual produk jauh lebih tinggi daripada harga pasaran.

Timbalan Perdana Menteri berkata, perkara itu tidak sepatutnya berlaku kerana kerajaan memberikan peruntukan kepada syarikat berkenaan untuk memastikan produk yang dijual lebih murah._sumber m.utusan.com.my
Penutupan sementara Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) sebelum ini dibuat sebagai persediaan kepada pelaksanaan KR1M 2.0 ini, di samping bagi tujuan penambahbaikan kepada kelemahan sebelum ini. Insyaallah dengan usaha ini, kita sebagai rakyat akan dapat menikmati kehidupan yang lebih baik dan terjamin.


Pengenalan KR1M 2.0 juga dikatakan bakal memasarkan produk keluaran daripada koperasi dan usahawan tempatan, berbeza dengan sebelum ini yang diuruskan sebuah syarikat pengendali.

KR1M yang diilhamkan Najib pada Jun 2011 telah dilancarkan di seluruh negara bertujuan mengurangkan beban kos sara rakyat selain membantu memasarkan produk pengusaha industri kecil dan sederhana tempatan.
Share:

TAEYANG (태양) – EYES, NOSE, LIPS (눈, 코, 입) LYRIC


Bukan senang nak tengok saya dengar lagu bergenre k-pop ni. Tapi lagu yang dibawa oleh TAEYANG (태양) sangat best okay. *tak pasal-pasal kita jadi peminat k-pop. Memandangkan tak lama lagi akan ada Konsert  TAEYANG (태양)  di Malaysia, maka terviral lah lagu-lagu beliau. Jom tengok video klip EYES, NOSE, LIPS (눈, 코, 입) dan lirik kat bawah ni.


[Intro]Mianhae mianhae hajima
Naega chorahaejijanha
Ppalgan yeppeun ipsullo
Eoseo nareul jugigo ga
Naneun gwaenchanha
Majimageuro nareul barabwajwo
Amureochi anheun deut useojwo
Nega bogo sipeul ttae
Gieokhal su itge
Naui meorissoge ne eolgul geuril su itge

Neol bonael su eomneun naui yoksimi
Jipchagi doeeo neol gadwotgo
Hoksi ireon na ttaeme himdeureonni
Amu daedap eomneun neo
Babocheoreom wae
Neoreul jiuji motae
Neon tteonabeoryeonneunde

[Chorus]Neoui nun ko ip
Nal manjideon ne songil
Jageun sontopkkaji da
Yeojeonhi neol neukkil su itjiman


Kkeojin bulkkoccheoreom
Tadeureogabeorin
Uri sarang modu da
Neomu apeujiman ijen neol chueogira bureulge

Saranghae saranghaetjiman
Naega bujokhaesseonna bwa
Hoksi uyeonirado
Hansunganmanirado neol
Bol su isseulkka
Haruharuga buranhaejyeo
Ne modeun ge galsurok huimihaejyeo
Sajin soge neoneun wae
Haemarkge utneunde
Uriege dagaoneun ibyeoreul moreun chae

Neol bonael su eomneun naui yoksimi
Jipchagi doeeo neol gadwotgo
Hoksi ireon na ttaeme himdeureonni
Amu daedap eomneun neo
Babocheoreom wae
Neoreul jiuji motae
Neon tteonabeoryeonneunde

[Chorus]Neoui nun ko ip
Nal manjideon ne songil
Jageun sontopkkaji da
Yeojeonhi neol neukkil su itjiman

Kkeojin bulkkoccheoreom
Tadeureogabeorin
Uri sarang modu da
Neomu apeujiman ijen neol chueogira bureulge

Namaneul barabodeon neoui kkaman nun
Hyanggiroun sumeul dameun neoui ko
Saranghae saranghae naege soksagideon geu ipsureul nan... 

Neoui nun ko ip
Nal manjideon ne songil
Jageun sontopkkaji da
Yeojeonhi neol neukkil su itjiman

[Outro]Kkeojin bulkkoccheoreom
Tadeureogabeorin
Uri sarang modu da
Neomu apeujiman ijen neol chueogira bureulge
Share:

Monday, October 09, 2017

SABUN SERBAGUNA INAS NI NAMPAK JE BIASA-BIASA, TAPI HAKIKATNYA HEBAT


Baru-baru ni ada kawan perkenalkan satu produk cucian yang dikenali sebagai SABUN INAS. Pada awalnya saya tak teruja sangat sebab ianya nampak biasa. Tapi bila dah guna sendiri, rasa macam menakjubkan pulak. *memang lepas ni tak cari sabun lain dah.


Sebelum ni kalau nak basuh baju putih mesti akan jadi masalah. Paling tak kena hantar dobilah jawab dia. Tapi sekarang mudah, dengan ada  SABUN INAS ni rendam je semalaman, sental sikit siram dah boleh jemur.

kesan hanya dengan rendaman semalaman, belum sental / berus lagi tu

Untuk pengetahuan korang, SABUN INAS didatangkan dalam dua variasi wangian iaitu Champaca dan Rose. Dua-dua sama wangi. Wangian Rose mesti semua sudah sedia maklum macamana bau dia kan. Untuk wangian Champaca ni pun best. Apa yang boleh saya katakan, dua-dua wangian ni best. Tak rugi kalau try. 


SABUN INAS ni bukan sahaja sesuai untuk basuhan fabrik je, ia juga dikatakan boleh mencuci kotoran degil pada permukaan pvc, aluminium, permukaan plastik, tembaga dan juga emas. Caranya mudah, korang hanya bancuh SABUN INAS ni dan masukkan dalam penyembur dan terus boleh gunakan untuk semburan cucian. Jadi tak perludah korang membazir beli bahan pencuci lain, cukup sekadar guna sabun basuh baju yang korang sedia ada je ( SABUN INAS).

Untuk pek berat 850g hanya RM17, dan bagi saya ianya sangat berbaloi jika hendak dibandingkan dengan keupayaannya mencuci dan kelebihan yang sabun ni ada. Tak perlu guna banyak kerana dengan kuantiti sedikit pun dia dapat menyelesaikan masalah kotoran degil dengan cepat. Korang cuba rendam baju dan kasut kotor korang semalaman. Esok korang tengoklah apa jadi ngan baju dan kasut korang. Mesti korang tak percaya haha.


Kelebihan SABUN INAS ni bukan hanya sekadar disitu je tau, ia juga boleh digunakan sebagai baja tanaman dan tumbuh-tumbuhan. Memang serba boleh lah kan. Paling tidak bila dibuang ianya bukan dibuang sia-sia. Nasib baiklah rumah saya ni jenis apartment, tak menanam sangat. *kalau tidak, boleh berkebun la gamaknya kan. 

Kalau korang pun nak cuba dan nak tahu lebih lanjut berkenaan sabun Inas ni, nak tengok testimoni pengguna-pengguna SABUN INAS yang lain boleh lah rujuk link dan contact no di bawah ni.


HQ Inas Global Sdn Bhd
No.33 (Ground Floor) 
Jalan Seri Rejang 5, Taman Sri Rampai, 
53300 Setapak,
Kuala Lumpur.


Contact Person : 
Iza 01117733496 
(HQ INAS GLOBAL SDN BHD)
Share:

Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive