travel, food and lifestyle blog

PENEROKAAN BUMI BERSEJARAH MELAYU LINGGA

Memandngkan ramai yang tak sabar nak tahu kisah selanjutnya perjalanan kami di Kepulauan Riau ni, jom saya sambung penulisan saya.


Selepas sahaja selesai acara Nongsa Regatta di Desa Batu Berlobang, kami telah meneruskan perjalanan kami ke Lingga. Tujuan penerokaan kami untuk kali ini adalah lebih kepada penerokaan sejarah. Mendekati tempat-tempat sejarah berkaitan dengan kemelayuan kita.

Ilustrasi perjalanan kami meneroka kepulauan riau

Dari Desa Batu Berlobang, kami telah menaiki perkhidmatan feri khas terus menuju ke Pelabuhan Domestik Sungai Tenam. Memandangkan hari hampir senja, kami hanya sempat singgah di satu lokasi wisata alam yang agak popular di sini iaitu Air Terjun Resun. Perjalanan kami dari pelabuhan mengambil masa hampir sejam (1) untuk sampai ke Air Terjun Resun

WISATA ALAM AIR TERJUN RESUN

Air Terjun Resun di Kecamatan Lingga Utara, Kabupaten Lingga. Merupakan salah satu dari belasan air terjun di Pulau Lingga, Air Terjun Resun ini memiliki keindahan panorama yang sangat menakjubkan. Dengan memiliki sudut kecondongan 45 darjah, ia membuatkan airnya tidak terus terjun ke dasar, tetapi mengalir di dinding landasan yang bertingkat-tingkat.

Keindahan air terjun Resun

Sempat juga saya dan beberapa orang sahabat dari rombongan mandi dan menikmati kebersihan dan kesejukan airnya. Nasib kami agak baik kerana pada waktu yang hampir senja ni tidak ramai pengunjung yang datang. Yang penting, untuk akses ke air terjun ni korang tak perlu untuk hiking atau tracking kerana lokasinya boleh diakses dengan kenderaan bermotor seperti kereta dan motor.

Saya dan Maha sempat mengambilpeluang yang ada untuk mandi

Hari semakin gelap dan kami terpaksa bertolak ke lokasi penginapan kami di Pekan Pancur. Untuk pengetahuan korang, Pekan Pancur merupakan sebuah petempatan kecil yang dihuni oleh masyarakat berbangsa Melayu dan Cina. 

PANCUR "LITTLE HONG KONG" DI LINGGA

Hampir keseluruhan rumah di sini berada di atas air (pelantar), dan untuk menghubungkannya mereka membina beberapa jembatan kayu. Sejujurnya bila sampai je di sini, hati saya berbisik seolah ianya seperti little Hong Kong yang berada di Lingga. Memandangkan pekan ini terbina di atas pelantar, hanya kenderaan kecil seperti motosikal di benarkan untuk masuk terus ke dalam.

Keindahan Pancur ketika matahari awal pagi_foto ihsan Yazid

Pancur mempunyai kelebihan kerana lokasinya terlindung dari ombak, dan gelombang tinggi. Khususnya gelombang ombak yang terhasil dari angin utara. Ini kerana di hadapannya ada beberapa buah pulau yang wujud menjadi sebagai pelindung. Jangan terkejut jika pekan yang nampaknya kecil ini menjadi pangkalan ekspot hasil bumi di Lingga ke Singapura, dan beberapa lagi daerah lain.

Suasana Pancur pada waktu malam_foto ihsan Kak Min

Keindahan Pancur pada waktu malam_foto ihsan Yazid

Oleh kerana kedatangan kami tempohari pada Tahun Baru Cina, maka kami juga turut diundang bagi memeriahkan acara sambuatan Tahun Baru Cina yang di panggil Sambutan Tahun Imlek dalam bahasa Indonesia. Agak terkejut juga saya bila melihat bangsa cina disini fasih bertutur dalam bahasa Melayu.

DAIK, LINGGA BUNDA TANAH MELAYU

Awal pagi kami bersiap untuk ke satu lagi destinasi dimana digelar sebagai Bunda Tanah Melayu iaitu Daik, Lingga. Selepas sarapan pagi, kami terus begerak menaiki boat menyulusuri sebatang anak sungai yang kiri kanan kaya dengan hutan paya bakau. Kata mereka sungai ini mempunyai buaya. Walaupun takut, kami hanya mampu tawakkal sahaja.

Perjalanan menaiki bot meredah paya bakau

Perjalanan yang diambil titak terlalu lama, hanya lebih kurang 30minit sahaja untuk sampai ke Tambatan Perahu Desa Resun. Dari situ kami telah menaiki bas untuk ke sebuah muzium yang popular di sini iaitu Muzium Linggam Cahaya.

MENYAKSIKAN KEMEGAHAN GUNUNG DAIK

Pulau Pandan jauh ke tengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga.

Pantun ni, tidak asing lagi bagi kita masyarakat Melayu di Malaysia. Ingatkan isnya sekadar cebisan pantun sahaja, rupanya ianya benar-benar wujud. Gunung Daik masih dilindungi awan ketika kami sampai, walaupun cuaca cukup panas. Tapi ianya jelas kelihatan untuk beberapa ketika sementara awan berarak. Gunung Daik yang disangka bercabang 3 realitinya hanya kelihatan bercabang dua. Tapi itulah misterinya, Menurut penjaga Muzium Limggam Cahaya cabang gunung itu telah “patah satu, tinggalah dua” dan kehilangannya menjadi misteri sehingga sekarang.

Kelihatan jelas Gunung Daik yang bercabang dua

Masing-masing puncak gunung ini memiliki nama Gunung Daik (paling tinggi), Gunung Pejantan (sederhana) dan Gunung Cindai Menangis (paling rendah/patah). Ketinggian maksimum gunung ini hanya sekitar 1.165 m dpl, namun jarang pendaki yang berhasil menuju ke puncaknya kerana puncaknya memiliki kepayahan panjat tebing 5.9-5.11 North American Grade Standard. Bagi korang yang nak mengambil gambar Gunung Daik, ianya boleh jelas kelihatan dari beberapa lokasi termasuk di kawasan Muzium Linggam Cahaya.

MUZIUM LINGGAM CAHAYA

Muzium Linggam Cahaya yang telah dibina oleh Dinas Parawisata (Pelancungan dan Kebudayaan) bertujuan menempatkan artifak peninggalan kesultanan Melayu. Muzium dikatakan ada menempatkan lebih 100 artifak peninggalan Kesultanan Melayu Riau-Linggga. 

Bergambar di  muzium Linggam Cahaya_foto ihsan Dikbee

Antara bahan budaya yang ada ialah seperti Pahar (tempat meletak barangan), Tepak Sireh, Talam, Keto (bekas berkahak, ludah), Bon (tempat menyimpan alat menjahit), Baju tradisi, Keris, Tombak, Kerambit, Pedang, Parang, wang lama dan banyak lagi.

Yazid sedang melihat wang lama yang dipamerkan di muzium ini

Saya difahamkan bahawa, banyak barang-barang yang ada dipamerkan  disini adalah hasil sumbangan oleh orang-orang persendirian dan sebagainya. 

Group foto di hadapan muzium Linggam Cahaya

Di sini juga saya sempat melihat catatan sejarah mengenai peristiwa Mei 1787 apabila Sultan Mahmud Syah III meminta bantuan dari Angkatan Iranun Tempasuk untuk menghalau Belanda dari Tanjung Pinang. Selepas peristiwa itulah yang menyebabkan Sultan Mahmud Syah III memindahkan pusat kerajaannya ke Lingga.

TAPAK TINGGALAN ASLI ISTANA DAMNAH

Kemudian kami berkunjung pula ke tapak asli Istana Damnah yang terletak kira-kira dua kilomter dari Muzium Linggam Cahaya.

Bergambar di hadapan tapak asli Istana Damnah

Tapak asli Istana Damnah ini dikatakan istana tempat tinggal dari Sultan penguasa Kerajaan Riau-Lingga pada satu masa dahulu. Istana Damnah ini dibangun tahun 1860 bersamaan dengan zaman kegemilangan Kerajaan Riau-Lingga. Apa yang saya faham, dari sinilah dikatakan kebudayaan Melayu mulai berkembang.

Bergambar di hasil tinggalan Istana Damnah

Bekas Istana Damnah masih kukuh walaupun ianya dikatakan dibina dari campuran tanah liat, pasir, kapur dan kuning telur. Hanya tapak, runtuhan tangga dan tiang istana yang tinggal.

Disebelah tapak tinggalan asli Istana Damnah ini pula terbinanya replika Istana Damnah. Kompleks ini dibina berkeluasan 100 m panjang x 150 m lebar (bentuk segi empat memanjang ke belakang) mempunyai dua bangunan utama. Bangunan terletak di sebelah depan adalah sebuah dewan terbuka yang digunakan bagi upacara keramaian manakala di sebelah belakang pula bangunan istana utama. Replika Istana Damnah ini dibina tidak seratus peratus menyerupai istana asal.

Bergambar di hadapan replika Istana Damnah

Untuk pengetahuan korang, perkataan Damnah adalah gabungan dua perkataan harian Melayu lama iaitu 'Dam' bermaksud jauh dan 'Nah' bermaksud betul.

Rujukan : http://sejarahmelayu.blogspot.com/2012/05/misteri-istana-damnah-milik-kesultana.html

BERHUBUNG DENGAN PORTABLE WIFI TRAVEL RECOMMENDS

Agak leceh untuk beli dan tukar kepada penggunaan sim tempatan, sepanjang saya dan kawan-kawan di Kepulauan Riau, saya memilih untuk menyewa portable pocket wifi dari Travel Recommends. Alhamdulillah coverage mereka di Batam dan Lingga tidak mengecewakan.

Travel Recommends di Batam, Indonesia_fotoihsan Dikbee

Dengan adanya pocket wifi ni, cukup mudah untuk kami berhubung dengan keluarga di Malaysia dan kawan-kawan di sini. Apa yang penting, kami terus boleh buat live update di social media kami berkenaan aktiviti semasa kami ketika trip. Berkongsi gambar trip bersama kawan-kawan pun tak ada masalah kerana pocket wifi ni boleh tethering kepada lima (5) user dalam satu masa.

Travel Recommends di Lingga, Indonesia

Selain dari Indonesia, Travel Recommends juga available untuk beberapa negara popular lain seperti Jepun, Korea, Taiwan, China, Vietnam, Thailand, dan Eropah. Kalau ditanya dari segi harga, korang boleh rujuk jadual di bawah ni. Berbaloi atau tidak, pilihan di tangan korang.


Kalau korang nak dapatkan maklumat lebih lanjut tentang Travel Recommends ni, korang boleh la layari :

Website :
Instagram :
Facebook :
Email :

AKHIRI PERJALANAN DI BUMI LINGGA

Keesokkan harinya kami telah bersiap seawal pagi untuk bertolak ke Pelabuhan Domestik Sungai Tenam.  Ternyata penerokaan kami di kepulauan riau telah berakhir disini. Banyak lokasi telah dilawati, banyak juga sejarah telah dipelajari. Insyaallah jika ada umur yang panjang, nanti saya ke sini lagi.


Untuk maklumat lanjut mengenai hal yang berkaitan, bolehlah terus menghubungi Kepala Dinas Pariwisata Kabupaten Lingga, iaitu Bapak Raja Fahrurazi di aplikasi whatsapp +62 08117011961.

Share:

LEPAK DI AMATI COFFEE TEA & RESTO BATAM


Jika ditanya apa tempat makan menarik di sekitar Batam, sudah semestinya aku akan cadangkan kepada korang untuk ke AMATI COFFEE yang terletak tidak begitu jauh dari pusat bandarnya. AMATI COFFEE merupakan sebuah cafe yang menyajikan pelbagai jenis coffee dan teh.

AMATI COFFEE terletak di Jalan Jend Soeprapto Buana Central Park Batam, yang memakan masa dalam 20 minit perjalanan dari Batam Centre. Jadi rancang perjalanan anda sebaiknya untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas.


Untuk pengetahuan korang, AMATI COFFEE ada menyediakan 2 jenis ruangan untuk pilihan pelanggannya. Ada ruangan berhawa dingin dan ada juga ruangan luar (outdoor) yang terbuka. Jadi pelanggan mereka boleh membuat pilihan yang mana satu sesuai untuk mereka duduk dan menikmati makanan di sini.

Khai menikmati keenakan coffee yang dihidangkan

Dikbee & Khai sedak menikmati nasi goreng di sini

Konsep cafe ini sangat ringkas dan terbuka. Sangat sesuai untuk dijadikan tempat lepak dan bersantai bersama kawan-kawan. Bagi saya, ia juga sesuai untuk dijadikan tempat bonding keluarga. Bukan itu sahaja, bagi saya suasana cafe ini juga sangat sesuai untuk business meeting dan sebagainya.

Ruangan lepak berhawa dingin

Kalau dilihat pada penampilan cafenya, ia memang sesuai untuk konsep beridentitikan tempat minum kopi dan teh. Tapi apa yang menariknya, cafe ini tidak hanya menyajikan kopi dan teh sahaja, AMATI COFFEE juga menyajikan pelbagai jenis menu makanan yang lain untuk anda nikmati.



Dikhabarkan lebih 100 jenis menu yang disediakan di sini termasuk beberapa menu berat tradisi Indonesia termasuk Menu Ayam Sambal Hijau. Memang terlalu banyak menu yang ditawarkan ya, sangat berbaloi kalau datang makan disini.

Antara hidangan yang kami oder

Menu Ayam Sambal Hijau

Nasi Goreng Istimewa (ayam+seafood+telur)

Nasi Goreng Kambing

Ini pula menu yang cukup istimewa di AMATI COFFEE ni iaitu Tape Goreng Istimewa (tapai). Siapa sangka tapai boleh dioleh menunya digoreng menjadi seperti bebola sebegini dan rasanya memang sangat enak. Pertama kali saya cuba terus jatuh cinta. Tak hairan kami oder Tape Goreng Istimewa ni sampai dua (2) kali.


Tape Goreng Istimewa

Selain dari makanan di atas, ada banyak lagi menu-menu menarik yang sudah semestinya sedap yang boleh korang oder. Yang penting semuanya puas hati dan halal.


Dari segi service, ramai staff mereka terdiri dari anak muda tempatan yang cukup bagus dalam mengendalikan dan berhadapan dengan pelanggan. Cukup professional, kemas, sopan santun dan yang penting cepat dan bertenaga. Kalau parking pula, korang tak perlu risau sebab kawasannya cukup lapang dan luas untuk menerima tetamu yang menaiki kereta atau motosikal.

Cafe ini dibuka setiap hari ikut masa berikut:

Isnin - Jumaat : 3pm - 11pm
Sabtu - Ahad : 9am - 12pm

LIVE MUSIC: FRIDAY & SATURDAY NIGHT



Untuk korang yang ingin berkunjung ke sini, bolehlah ke alamat seperti di bawah ini:

Amati Coffee Tea & Resto
Jalan Jend Soeprapto Buana 
Central Park Batam

Share:

CARA KEMASKINI BANTUAN SARA HIDUP RAKYAT (BSH) 2019


Semalam kita menerima berita bahawa Menteri Kewangan Malaysia, Lim Guan Eng telah mengumumkan pada pembentangan Belanjawan 2019 bahawa Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) akan diteruskan bagi tahun 2019. Jadi, para penerima sedia ada disarankan untuk mengemaskini maklumat peribadi bagi memastikan agar permohonan anda tidak ditolak dan terus menerima BSH pada tahun 2019 

Seperti sedia maklum, Bantuan Sara Hidup Rakyat dulunya dikenali sebagai Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M). Setelah Pilihan Raya Umum ke-14, bantuan kewangan ingin dijenamakan semula dan akan diperkemaskan bagi memastikan agar hanya golongan yang betul-betul layak sahaja mendapat bantuan ini. Khabarnya, bantuan RM100 akan diagihkan kepada individu dibawah ketogori bujang. Dengan adanya bantuan ini, sekurang-kurangnya golongan yang kurang berkemampuan dapat meningkatkan kuasa pembelian dan permintaan terhadap barang-barang justeru merangsang perkembangan ekonomi.

CARA KEMASKINI BANTUAN SARA HIDUP RAKYAT (BSH) 2019

Jadi untuk melayakkan korang untuk menerima Bantuan Sara Hidup Rakyat (BSH) ini, korang haruslah mengemaskini permohonan BSH 2019 bagi penerima sedia ada pada tahun-tahun sebelum ini.


Saya doakan semoga rezeki kita dimurahkan dan diberkati oleh-NYA. Aamiin


Share:

JOM TERBANG KE BANGKOK BERSAMA THAI AIRWAYS MALAYSIA


Macam mana hari korang semua? Mesti best kan kalau dapat dengar something good from you guys. Kalaulah korang lalui perkara yang kurang baik sepanjang hari tu, jangan risau okay? It’s just a bad day, not a bad life. So kalau korang dah lama sangat kerja, saya nak cadangkan kat korang supaya take a break and bagilah diri korang relax walaupun sekejap.

Maksud saya, ambil masa sedikit untuk diri sendiri pergi bercuti kat tempat yang boleh tenangkan fikiran and boleh chill chill sikit kan. Sekali sekala korang kenalah lari sekejap dari dunia kerja ni supaya korang tak terlampau tertekan. Takut nanti bila stress lagi lah susah nak buat kerja pulak.  Saya sendiri faham dunia kerja ni macamana. Memang tak lari dari tekanan.

Selain dari bercuti di Malaysia, apa kata ambil peluang untuk bercuti di luar negara. Tapi kalau ke luar negara ni sudah semestinya nak guna banyak duit sikit kan. Tapi once for a while, why not kan? Bila nak travel luar negara ni mesti lah kena guna kapal terbang kan. Bila guna kapal terbang ni faham-faham lah harga mesti lah a bit pricy tapi apa yang bestnya korang boleh jimatkan masa travelling korang. Jadi tak adalah cuti korang sia-sia untuk perjalanan pergi balik je kan? Nak nak kalau ke Thailand naik keretapi, memang makan masa lah.

travel menggunakan pengangkutan darat (train)

Tapi naik apa-apa jenis pengangkutan pon mesti kena ada tiket kan, kalau tak macam mana korang nak travel. It is like pass untuk korang nak lepas satu checkpoint lah. Contohlah kita pilih kapal terbang untuk pergi bercuti. Korang nak beli tiket, korang boleh dapatkan kat kaunter tiket ataupun beli online ja terus lagi senang. Online ni lagi mudah and jimatkan masa sebab semua dah ada kat situ. Korang cuma perlu buka ja website dia and then semua info korang boleh dapatkan dekat situ. Korang dah tak payah pergi airport nak check tiket flight lagi, tapi korang guna online website terus ja then korang boleh tengok and tempah terus tiket.

THAI AIRWAYS MALAYSIA

Jadi, korang mesti lah ada banyak pilihan syarikat penerbangan mana yang korang nak pilih kan. As for me, saya akan cadangkan korang pilih thai airways Malaysia. Contohlah korang nak pergi ke Thailand and korang dari Malaysia, syarikat thai airways Malaysia ni confirm akan bagi layanan yang sangat best untuk korang.

Ilustrasi foto pesawat Thai Airways

Korang akan lalui pengalaman yang lain dari yang lain bila korang travel dengan syarikat ni. Selalunya, kalau korang terbang ke Thailand, flights akan mendarat dia Don Mueang International Airport. Untuk pengetahuan korang, lapangan terbang ni sangatlah famous dekat Thailand. Banyak juga pelancong yang datang ke sini dan ia juga salah satu lapangan terbang yang terbesar dekat Thailand.

CARA TEMPAHAN TIKET THAI AIRWAYS SECARA ONLINE

Untuk korang yang nak tempah tiket tu, korang boleh terus buka website syarikat thai airways Malaysia ni secara online. Dekat situ lagi mudah dan cepat untuk korang semak ada lagi tak seat untuk ke tempat yang korang nak pergi pada tarikh yang korang nak. Bila korang dah buka website tu, korang boleh search for flights to Bangkok and lepastu click search. Ni contoh kalau korang nak pegi Bangkok lah, kalau korang nak pergi tempat lain korang tulis ja tempat yang korang nak. Kalau korang bertuah, mungkin waktu korang tengah cari tiket tu korang akan dapat harga promosi yang jauh lebih murah. So korang boleh la jimat duit untuk korang shopping ke apa ke kat sana nanti.

Interface laman sesawang traveloka untuk Thai Airways Malaysia

Dekat website tu korang cuma perlu masukkan tarikh bila korang nak pergi, tarikh bila nak balik, tempat yang dituju and berapa jumlah penumpang. Lepastu terus klik search. Nanti website tu akan tunjuk senarai tempat duduk yang available and pakej yang murah hinggalah mahal. Korang kena selalu check lah harga tiket and tarikh yang korang nak pergi tu mestilah kena rancang awal-awal supaya tiket tak habis.

Korang boleh menikmati pakej yang murah dan jimat dengan syarikat penerbangan ni. Apa yang korang kena buat adalah rancang betul-betul and beli tiket kapal terbang awal-awal supaya nanti takdalah korang macam kelam-kabut bila tiket dah habis. Jangan lupa cadangkan dekat kawan-kawan ataupun keluarga korang okay. Have a good day ahead.
Share:

PENGALAMAN DI DESA BATU BERLOBANG RIAU UNTUK ACARA NONGSA NEPTUNE REGATTA SAIL TO LINGGA


Saya pernah berkongsi dengan kalian pengalaman saya pertama kali ke bumi Batam, Indonesia di blog Projek Travel berkenaan dengan acara besar HALALBIHALAL: HIMPUNAN TERBESAR MASYARAKAT JAWA . Kali ini, saya kembali lagi ke Batam buat kali ke dua (2) untuk satu lagi acara hebat bertaraf dunia. Apapon Batam bukanlah lokasi yang kami tujui, tapi ianya hanya lokasi persinggahan kami untuk ke Lingga.

Ilustrasi ringkas perjalanan kami ke lokasi acara

Dari awal lagi kami sudah diingatkan untuk bersedia dengan perjalanan jauh yang bakal kami tempuh. Dari Batam Centre (terminal feri antarabangsa) kami menaiki bas yang telah disediakan oleh pihak penganjur dan perjalanan kami menuju ke Pelabuhan Telaga Punggur memakan masa selama hampir 45 minit. Untuk pengetahuan korang, Batam Center merupakan terminal feri antarabangsa, manakala  Pelabuhan Telaga Punggur pula adalah terminal untuk perlepasan feri domestik ke sekitar Kepulauan Riau ini. Perjalanan di katakan akan mengambil masa agak lama untuk ke destinasi iaitu Desa Batu Berlobang.

Menaiki feri di Pelabuhan Telaga Punggur

Setelah menaiki feri di Pelabuhan Telaga Punggur, kami perlu berhenti di Dermaga Chempa Pasir Panjang untuk transit dan menunggu feri ke Desa Batu Berlobang. Feri yang kami naiki di Pelabuhan Telaga Punggur tersebut akan terus perjalanan ke Pulau Lingga. Dari jeti Dermaga Chempa Pasir Panjang kami meneruskan perjalanan dengan menaiki satu feri lain yang lebih kecil dan ia mengambil masa lebih kurang 1 jam perjalanan.

DESA BATU BERLOBANG, RIAU

Walaupun waktu perjalanan agak panjang dengan pelbagai hal yang berlaku sepanjang perjalanan, hati terus sejuk dan teruja bila menjejakkan kaki di Desa Batu Berlubang. Sebuah perkampungan nelayan yang sangat bersih dikepung dengan perairan yang cukup jernih. Penduduknya saling tak tumpah seperti Melayu kita di Malaysia. Lupa pula bahawa kita juga sebahagian dari mereka. Berbahasa Melayu, cara hidup mereka mengimbau kembali zaman kecil saya. Sebuah perkampungan yang cukup damai dengan muafakat.

Kedudukan geografi di atas peta Desa Batu Berlobang

Melihat keindahan kampung ni yang cukup bersih dan indah, ianya membuatkan kami rasa tidak sabar untuk berjalan menerokai seluruh desa tersebut. Kata mereka ada sebuah gua di pesisiran pantai kampung ini yang menjadikan kampung mereka digelar sebagai Desa Batu Berlobang.

Dalam perjalanan ke lokasi batu berlubang

Beramah mesra bersama sebahagian dari anak muda penduduk Desa Batu Berlobang

Lokasi batu berlobang yang dikatakan menjadi asbab kampung mereka digelar Desa Batu Berlobang

Keindahan dan kejernihan air pantai di Desa Batu Berlobang

Kehidupan mereka cukup sederhana, masih banyak diantara mereka yang masih tinggal di rumah kayu tradisional, malah ada juga yang sudah mula membina rumah batu. Tapi apa yang boleh saya katakan, suasana kampung tu memang cukup terasa disini. Ianya seolah-olah kehidupan saya pada zaman awal 90-an begitu.

Menikmati keindahan alam semulajadi

Yazid dan Kak Min menikmati keindahan sekitar kampung

Lepak santai di gerai minum kopi

Saya difahamkan terdapat lebih kurang 300 keluarga yang menghuni desa ni. Penduduk desa ni hanya berbekalkan generator untuk mendapatkan kuasa elektrik. Perhubungan talian telefon dan internet juga sangat limited. Jadi mereka di sini banyak melakukan aktiviti kampung dan bermasyarakat.

Aktiviti anak muda di sekitar Desa Batu Berlobang

Pada sebelah malam, kami juga berpeluang untuk rasa keenakan Nasi Lemak signature di desa ni yang diberi nama Nasi Lemak Batu Berlubang yang dijual di gerai bersebelahan rumah yang kami inap di sini. Texture nasiknya dan sambal bilisnya seakan sama dengan nasi lemak kita cuma ianya ada ditambah ikan masak merah/pedas. Rasanya sudah semestinya sangat sedap.

Nasi lemak batu berlobang

Menarik bukan?? Wujudnya sebuah perkampungan Melayu sebegini, agak tersorok di dalam peta seolah-olah tidak sedar akan kewujudannya. Tapi siapa sangka bahawa Desa Batu Berlobang ini telah menjadi lokasi persinggahan para pelayar dunia dalam event "Nongsa Neptune Regatta" setiap tahun bermula dari tahun 2016 lagi.

NONGSA NEPTUNE REGATTA SAIL TO LINGGA

Salah satu kapal layar milik peserta

Aktiviti Nongsa Neptune Regatta Sail To Lingga adalah perlumbaan kapal layar yang terbesar di dunia dan tahun ini merupakan tahun keempat (4) perlumbaan kapal layar ini diadakan. Kemuncak perasmian telah diadakan di Desa Batu Berlubang ini, dan inilah sebab kenapa saya dan rakan-rakan berada di sini.

Nongsa Neptune Regatta Sail To Lingga

Pada pagi keesokan harinya, kami semua bersiap untuk aktiviti kemuncak perasmian Nongsa Neptune Regatta Sail To Lingga yang akan berlansung di Desa Batu Berlubang ini. Aktiviti hari tu telah bermula dengan kehadiran semua pelayar yang menyertai perlumbaan ini. Semua peserta disambut meriah oleh orang kampung dengan paluan kompang daripada Jeti Desa Batu Berlubang sehingga ke tapak aktiviti di tepi pantai.

Sambutan pelayar yang menyertai Nongsa Neptune Regatta Sail To Lingga

Acara dimulai dengan simbolik pemakaian tanjak kepada wakil pelayar juga menjadi tumpuan kerana ia merupakan eksesori rasmi orang Melayu di sini. Semua pelayar yang hadir terdiri dari serata dunia ini telah diraikan dengan persembahan silat dan juga tarian menyambut tetamu yang juga menjadi budaya Melayu Riau.

Persembahan silat selamat datang

Tarian selamat datang

Mas Edi membantu tetamu menjamah sireh

Tetamu yang diraikan dijamukan dengan makanan tengah hari dengan makanan laut yang segar. Ikan  Jebong bakar bersama pencicah asam nanas menjadi hidangan paling dinanti. Tetamu juga dihidangkan dengan air kelapa muda segar untuk menghilangkan dahaga panas. 

Ikan Jebong bakar

Persembahan diteruskan dengan seloka dan tarian. Tetamu juga turut diundang untuk menari joget bersama penari yang ada.

Tetamu juga turut berjoget



Akhirnya para tetamu dibawa bersiar di sekitar untuk menikmati keindahan Desa Batu Berlobang ini disamping melakukan aktiviti sukan seperti bola tampar.

Bergambar bersama anak tempatan dan Bapak Raja Fahrurazi

Kepulauan Riau Lingga adalah di selatan Batam dan pastinya suatu destinasi pelayaran yang indah bagi pelayar di seluruh dunia. The Neptune Regatta cukup memenuhi keperluan pelayar bagi semua kategori terutamanya perlumbaan pelayaran merentasi khatulistiwa yang mana tiada di tempat lain, hanya satu-satunya di dunia diadakan di Kepuluan Riau Lingga, Indonesia.


Untuk maklumat lanjut mengenai hal yang berkaitan, bolehlah terus menghubungi Kepala Dinas Pariwisata Kabupaten Lingga, iaitu Bapak Raja Fahrurazi di aplikasi whatsapp +62 08117011961.

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive