travel, food and lifestyle blog

LIRIK LAGU KISAH ANTARA KITA - ONE AVENUE BAND


Tajuk Lagu : Kisah Antara Kita
Lirik : Reyhan OAB
Komposer : Mahathir VAI
Produksi : FutureMusic Entertainment

Mengapa terjadi oh pada diri ini
Haruskah ku meneruskan lagi
Kisah kita yang telah kita bina bersama
Kini telah hancur karena kau memilih dia

Ku tidak menyangkakan
Engkau seperti ini
Kau curangi diriku
Tanpa aku sedari

Bodohnya aku, ku bias mempercayakan kamu
Tanpaku sedari kau mempermainkan cintaku

Chorus :

Sayang..
Haruskah kau memperlakukan
Sebegini..
Apakah salah diriku ini
Terhadapmu..
Sehingga engkau sanggup menduakan cintaku

Mungkin..
Aku bukan yang terbaik buatmu
Kuterima..
Apa yang kau lakukan padaku
Ku kesali..
Dan berasa kecewa terhadap dirimu

(wanita)
Maaf..kan
Aku telah mengecewakanmu
Hati ini..
Tak dapat merubahkan apapun
Diri ini..
Telah dimiliki tanpa kusedari

Mungkin..
Aku bukan yang terbaik buatmu
Kuterima..
Apa yang kau lakukan padaku
Ku kesali..
Dan berasa kecewa terhadap dirimu

Ku amat menyesali
Mengenali dirimu
Ku berjanji akan meneruskan
Hidup tanpamu




Share:

BELANJA ANAK SEDARA BISKUT PINPIN

Balik kampung sekali sekala kenalah bawa sesuatu untuk anak-anak sedara kan. Bila ada ramai anak sedara macam saya ni mula peninglah nak beli apa untuk dijadikan hadiah. Paling tidak sesuatu yang berbaloi dan bagus untuk mereka. Memandangkan anak-anak buah saya ni memang penggemar siri  animasi popular Malaysia Upin Ipin, saya belikan mereka Biskut PinPin. *bukan main seronok diorang.


Bukan saja-saja saya beli Biskut PinPin ni untuk diorang. Selain dari watak animasi kegemaran diorang, banyak lagi sebab yang menyebabkan Biskut PinPin ni menjadi pilihan saya untuk dijadikan buah tangan kepada mereka.

6 PERISA KESUKAAN KANAK-KANAK | Untuk pengetahuan korang, Biskut PinPin ni mempunyai 6 jenis perisa yang berlainan. Apa yang pasti ianya merupakan perisa-perisa biskut kegemaran kanak-kanak. Kadang-kadang tu dengan saya sekali layan makan biskut-biskut ni.


Antara 6 perisa Biskut PinPin tu adalah Biskut berperisa mentegaBiskut coklat, Wafer dengan isian vanila, Wafer dengan isian coklat, Snek jagung dengan isian strawberi,  dan Snek Jagung dengn isian coklat.


Memandangkan anak sedara saya ni ramai, beli je semua perisa. Paling tidak dapat rasa semua, dan diorang pun boleh kongsi merasa sikit-sikit.

MAINAN BLOK PERCUMA | Selain dari biskut yang sedap, di dalam kotak Biskut PinPin juga mempunyai satu (1) set mainan blok percuma. Kertas panduan juga akan diberi untuk memudahkan kanak-kanak mencantum kepingan blok untuk dijadikan objek. 


Jangan lupa untuk kumpulkan semua koleksi permainan ni sebab setiap kotak akan dapat set yang berlainan dan yang bestnya korang boleh bantu mereka untuk bina objek yang lebih besar dengan gabungan setiap set yang korang dapat dari kotak berlainan tu. Kalau anak sedara saya, tak perlu diajar kerana diorang lebih tahu dari kita. Bukan main seronok diorang, macam-macam objek diorang cipta dengan set-set blok yang diorang dapat. Mainan blok ni bukan mainan sia-sia tau, ianya bagus untuk perkembangan minda kanak-kanak.


Selain dari permainan blok, kotaknya jangan dibuang. Ini kerana, kat bahagian belakang setiap kotak tu ada pelbagai permainan uji minda seperti cari perkataan tersembunyi, cari perbezaan antara 2 gambar, teka nama watak rakan-rakan Upin Ipin, soalan matematik dan macam-macam lagi.

MUDAH UNTUK DIDAPATI | Amacam berbaloi-baloikan beli Biskut PinPin ni untuk anak-anak dan anak buah? Bagi korang yang tertanya-tanya kat mana nak dapat Biskut PinPin ni, korang tak perlu risau kerana biskut ni sangat mudah untuk korang didapati sebab ianya ada dijual di pasaraya seperti Mydin, KK Mart, 7 Eleven, BHP petrol, 24Express Penang, Eco Shop, Happy Mart. Jadi apa tunggu lagi? Cepat pergi beli sekarang!


Facebook :

Instagram :
Share:

MOTETO INVOICE : BUAT INVOICE SECARA PERCUMA DI INTERNET

Hari ini saya nak kongsikan dengan korang satu Portal Penyelesaian Invois yang dikenali sebagai MOTETO INVOICE. Saya sendiri sudah menggunakan perkhidmatan portal ini sejak beberapa tahun yang lalu. Untuk pengetahuan korang portal ini sebelumnya dikenali sebagai Invoice Monster dan di naik taraf dan penjenamaan semula oleh pemiliknya kepada MOTETO INVOICE.


Sebagai Portal Penyelesaian InvoisMOTETO INVOICE memberi tumpuan kepada bagaimana untuk membantu pengusaha kecil, pemilik bebas atau pemilik perniagaan kecil untuk mempunyai penjejakan yang tepat pada jualan harian mereka dan menghasilkan laporan untuk menganalisis prestasi perniagaan secara keseluruhan. Tak perlu bersusah-susah lagi buat dokumen jualan (invoice) kerana semuanya sudah tersedia dan hanya perlu didisi maklumat berkaitan sahaja.



Apa yang menariknya dengan MOTETO INVOICE ni, korang boleh menjana laporan seperti yang diperlukan hanya dengan satu klik (laporan yang dijana akan di simpan dalam format . xlsx). MOTETO INVOICE merupakan sebuah Portal Penyelesaian Invois yang membantu korang untuk buat invoice secara percuma di internet.


Dengan adanya portal ini, ianya memudahkan kita untuk jejak pembayaran pelanggan (client), laporan pendapatan, dan banyak lagi. Invoice anda boleh di ubah suai (edit) bila-bila masa dan boleh dimuat turun (download) dalam file berformat PDF.

Selain dari itu, korang juga boleh menyimpan maklumat client korang dengan mudah dan tersusun.


Apa yang saya boleh katakan, portal ini sangat mesra pengguna kerana ianya terlalu mudah untuk dikendalikan walaupun tanpa turorial. Saya sendiri sudah hampir tiga (3) tahun menggunakan portal ini untuk menyediakan invoice kepada setiap client saya. Ternyata dianya sangat lengkap dan bagus untuk dipersembahkan kepada client saya.

Jadi korang tak perlu lagi buat invoice secara manual, cari templet invoice di internet kerana semuanya korang boleh dapat secara percuma di MOTETO INVOICE.

APAKAH PERBEZAAN ANTARA RESIT DAN INVOIS?

Invois adalah bil, atau permintaan untuk pembayaran, untuk jualan. Ia menyenaraikan barang atau perkhidmatan yang disediakan oleh penjual kepada pelanggan, bersama dengan harga, kredit, diskaun, cukai dan jumlah yang perlu dibayar. Ia juga termasuk maklumat kredit, nombor invois, nama jurujual dan sebarang program jualan istimewa.

Resit adalah dokumentasi bahawa pembayaran telah dibuat untuk memuktamadkan penjualan. Ia berfungsi sebagai bukti pemilikan dalam kebanyakan kes. Ia menyenaraikan barangan atau perkhidmatan, harga, kredit, diskaun, cukai, jumlah amaun yang dibayar dan cara pembayaran. Resit umumnya merangkumi maklumat mengenai pembeli dan penjual, dalam format yang berbeza dan darjah yang berbeza-beza.

Korang boleh daftar sekarang di MOTETO INVOICE dan nikmati kelebihannya secara PERCUMA.


Share:

PENGALAMAN DAN KOS PEMBEDAHAN TONSIL DI HOSPITAL SWASTA


PENGALAMAN DAN KOS PEMBEDAHAN TONSIL DI HOSPITAL SWASTA | Alhamdulillah!! Sedar tak sedar sudah hampir beberapa bulan saya menjalani pembedahan yang melibatkan tonsil, telinga dan hidung di Hospital Pantai Cheras. Hari ni baru sempat untuk saya berkongsi pengalaman saya pertama kali buat tuntutan insuran medical card yang saya langgan dalam tempoh setahun lebih sebelum tempoh tuntutan.

1.0 TELINGA KIRI TERSUMBAT SECARA TIBA-TIBA

Ingat lagi, 6 Oktober 2017 lepas semasa dalam perjalanan untuk Bercuti Di De Palma Eco Resort Kuala Selangor telinga sebelah kiri terasa tersumbat dan tidak dengar. Macam macam cara untuk hilangkan masalah telinga tersumbat ni dah saya cuba namun tidak berjaya. Namun, atas nasihat kawan-kawan, pada 11 Oktober 2017 saya telah ke salah sebuah klinik swasta untuk membuat pemeriksaan. Doktor mengesahkan bahawa masalah saya berpunca dari tonsil yang bengkak dengan teruk. Beliau telah mengeluarkan surat rujukan untuk saya rujuk ke hospital untuk melakukan pembedahan buang tonsil. Total kos rawatan dan perubatan yang saya perlu bayar adalah sebanyak RM49.

2.0 RUJUK DI HOSPITAL PANTAI CHERAS

Memandangkan saya ada mengambil insuran peribadi yang sudah aktif selama setahun lebih dan atas cadangan dan nasihat dari agen insuran saya, saya telah memilih untuk rujuk di hospital swasta terdekat pada 13 Oktober 2017. Untuk menjimatkan masa, saya telah megambil keputusan ke  Hospital Pantai Cheras yang terletak beberapa kilometer sahaja dari rumah dan tempat kerja saya. Bila rujuk di hospital kerajaan, semua urusan jadi mudah bermula dari urusan di kaunter pertanyaan sehinggalah pembayaran dan terima ubat.

Di sini saya telah dirujuk kepada Dr. Long Chin Wan, yang merupakan doktor pakar Ear, Nose And Throat , ENT (Otorhinolaryngology). Tarikh pembedahan ditetapkan pada 24 Oktober 2017. Memandangkan prosedur untuk menggunakan medical card untuk cover pembayaran kos pembedahan, Dr Long telah menyediakan laporan dan apply guarantee letter (GL). Total kos medication dan consultation adalah RM181.70.

3.0 TUNDA TARIKH PEMBEDAHAN

4 hari sebelum tarikh pembedahan ketika saya outstation di Pulau Tioman, saya telah menerima panggilan dari pihak insuran yang menyatakan bahawa insuran saya tidak akan cover kos perubatan dan pembedahan saya diatas sebab kes tonsil saya diragui. Kes saya perlu di siasat selama 15 hari dari tarikh tersebut. Oleh kerana itu, tarikh pembedahan perlu ditunda kerana memberi ruang untuk siasatan dari pihak insuran dijalankan. Selepas siasatan dibuat, prosedur seterusnya adalah questionnaire. Beberapa pihak perlu menjawab beberapa soalan berkaitan seperti doktor yang pernah merawat 3 tahun sebelum, dan majikan di tempat kerja.

4.0 ALHAMDULILLAH INSURAN LULUS UNTUK COVER KESELURUHAN KOS PEMBEDAHAN


Selepas sebulan menunggu, dari sebelah telinga kini kedua-dua telinga sudah dijangkiti dan tahap pendengaran makin merosot. Berkat usaha agen insuran saya yang tidak pernah putus asa menguruskan kes ni dan melayan karenah saya sepanjang proses siasatan. Alhamdulillah dengan izin Allah, pada 30 November 2017 saya menerima perkhabaran baik bahawa insuran saya lulus untuk cover kos pembedahan saya. Untuk tidak membuang masa, agen insuran saya terus menguruskan balik tarikh pembedahan saya dengan Dr. Long. Memandangkan tarikh terdekat penuh, saya telah memilih tarikh 5 Disember 2017 untuk tarikh pembedahan saya.

5.0 PEMBEDAHAN TONSIL DI HOSPITAL PANTAI CHERAS

Prosedur biasa bagi mereka yang akan menjalani pembedahan adalah perlu berpuasa selama 6 jam sebelum waktu pembedahan. Memandangkan waktu pembedahan adalah pada jam 10:00am saya perlu berpuasa bermula dari jam 4:00am lagi.


Pada hari pembedahan, saya ke hospital seawal 7:30am lagi ditemani oleh abang kandung dan agen insuran saya. Selepas menjalani prosedur biasa sebelum masuk ke Operation Theatre (OT), saya diminta untuk bersedia di wad menunggu doktor datang untuk taklimat ringkas. Sambil menunggu Dr. Long dan pakar bedah datang untuk memberi taklimat ringkas prosedur pembedahan, berkali-kali juga saya ke tandas kerana gugup. *maklumlah pertama kali nak masuk OT.

Tepat jam 10:00am, saya dibawa menuju ke OT oleh 2 orang jururawat perempuan. Sebelum masuk ke OT saya dihampiri oleh seorang jururawat lelaki dan bertanya beberapa soalan yang berkaitan dengan pembedahan yang bakal saya lakukan. Selang beberapa minit, katil saya ditolak masuk ke sebuah bilik yang cukup luas dan sejuk (OT). Selepas bertukar ke katil di bilik pembedahan, saya terus di dampingi oleh seorang pakar bius yang cukup mesra. Tak sampai beberapa saat saya terus tak sedarkan diri.

Selepas 2 jam tempoh pembedahan, saya dikejutkan oleh salah seorang dari jururawat yang terlibat dengan menepuk-nepuk belakang badan saya. Alhamdulillah, pembedahan sudah pun selesai. Memandangkan kesan bius masih kuat (mamai) dan hidung saya disumbat, saya hanya mampu menyahut seruan beliau dengan perlahan.


Diatas meja ada terletak dua biji botol dimana satunya penutup berwarna kuning dan satu lagi penutupnya berwarna putih. Menurut nurse, kedua-dua botol tersebut mengandungi tonsil yang telah dibuang dan secebis tulang hidung. Saya sendiri tak pasti kenapa doktor membuang sedikit tulang hidung saya.


Selain dari proses pembuangan kedua-dua tonsil, dan tulang hidung doktor juga telah meletakkan (Grommets tube) pada kedua-dua belah gegedang telinga (rujuk ilustrasi pada gambar di atas). Ini adalah untuk menyelesaikan masalah telinga saya yang sudah tidak dapat mendengar apa-apa. Ini adalah untuk memberi pengudaraan kepada ruang telinga tengah yang mengandungi cairan dan menyebabkan cairan pada ruang telinga tengah dapat keluar. Kata doktor, jika keadaan sudah sembuh dalam tempoh setahun begitu tube tersebut akan tercabut dengan sendirinya. Saya juga dinasihatkan supaya tidak berenang atau elak aktiviti yang membolehkan air masuk ke telinga.

5.1 DIRAWAT DI UNIT RAWATAN RAPI (ICU)



Oleh sebab tertentu, selepas pembedahan berlansung saya terus di bawa ke ICU. Kata doktor saya perlu di pantau dengan kerap dalam masa 24 jam. Jika keadaan baik, selepas 24 jam saya boleh ditukar ke wad biasa.

Disebabkan ruang hidung ditutup sepenuhnya, saya terpaksa bernafas menggunakan mulut. Oleh sebab yang demikian mulut saya cepat kering dan tidak selesa. Dengan luka yang masih baru, ia membuatkan saya perit untuk minum air. Saya hanya mampu berkumur dengan kerap untuk basahkan mulut.


Selepas beberapa jam pembedahan, saya cuba memberanikan diri untuk meminta air untuk diminum. Kerana masih baru, jururawat menggunakan picagari untuk memasukkan air ke mulut saya. Memang terlalu sukar untuk saya menelan walaupun ianya hanya sekadar air masak sejuk biasa. Hanya cukup sekadar 2 picagari kecil saya sudah menolak kerana tidak tahan. Ubat tahan sakit (painkiller) pun seakan tidak memberi kesan apa-apa kepada saya. Beberapa jam selepas itu, penutup hidung tu dibuka dan saya dah boleh bernafas seperti biasa.

5.2 DIPINDAHKAN KE WAD BIASA

Memandangkan saya semakin stabil, pada keesokan harinya saya telah dipindahkan ke wad biasa, dimana ianya sebuah bilik Double Deluxe hanya muat untuk 2 orang pesakit sahaja yang berharga (RM188) untuk semalam. Mengikut polisi medical card yang saya ambil, saya boleh memilih bilik dalam kos RM200 semalam.


Alhamdulillah biliknya cukup selesa dan sangat luas. Dilengkapi dengan bilik air, almari baju, sofa, kipas dan berhawa dingin. Memang cukup selesa bagi saya dan pelawat yang datang.


Alhamdulillah, sakit-sakit pun ada yang datang! terima kasih semua especially pada ahli keluarga saya, kawan-kawan yang datang melawat dan tak lupa dapa agen insuran saya Pn. Fatin yang menunggu sampai habis pembedahan, yang layan macam-macam karenah saya. Alhamdulillah sekarang semuanya ok. Hampir seminggu juga saya menerima rawatan di sini dan selepas itu saya balik ke kampung untuk berpantang.


Terima kasih juga kepada PRU BSN kerana telah cover kos keseluruhan hospital dan perubatan (3 bulan sebelum, semasa dan 3 bulan selepas) saya yang mencecah RM20,000. Nasib baik menyebelahi saya kali ini. Jadi bagi korang yang belum mempunyai insuran atau polisi medical card tu silalah ambil sekarang. Insyaallah masih belum terlambat. Orang kata "sediakan payung sebelum hujan" dan bagi saya eloklah kita mula "membina kapal sebelum banjir besar datang ".

Anda telah membaca artikel berkenaan PENGALAMAN DAN KOS PEMBEDAHAN TONSIL DI HOSPITAL SWASTA.


Share:

PASSPORT HILANG !! GADIS INI KONGSI PENGALAMAN GANTI PASSPORT BARU

Pernah terfikir bagaimana agaknya kalau passport kita hilang ? Adakah proses penggantian passport baru itu mudah dan boleh diselesaikan dalam masa sehari? Jika tidak apakah yang perlu kita lakukan jika passport kita hilang?


Disini saya kongsikan pengalaman dan apa yang kawan saya telah lakukan selepas mengetahui bahawa passportnya hilang sebelum beliau ke luar negara.

"Okay pasal kes hilang passport ni meh sis brief kenapa xboleh siap dalam masa sehari atau pun sejam seperti yang dicanang. Berikut merupakan procedure untuk kehilangan passport khas buat anda untuk rujukan masa depan."
"Kalau hilang passport buat benda ni:
1) Report polis
2) Pergi imigresen ambil form hilang passport
3) Angkat sumpah dekat suruhanjaya sumpah
4) Pergi balik dekat imegresen and return form yang lengkap
5) Diorang interview kenapa passport kau boleh hilang
6) Aku dah buat muke paling cute dah mintak diorang cepatkan process tapi sorry, kau ingat kau sorang je hilang passport? Dorg akan process tapi xkan siap dalam sehari sebab report kene serah dekat pegawai."
"UTC xboleh handle kes hilang passport. Lagi-lagi passport kau valid sampai tahun gemilang 2020 macam aku xboleh. Jadi yang pergi UTC boleh buat sehari tu MITOS gais."
"Ada beza kau hilang passport yang xvalid, dengan kau hilang passport yang valid. Ade beza! Passport yang dah expired and hilang boleh siap dalam masa sehari. Passport yang masih valid xboleh siap dalam sehari. Jadi bak number bomoh aku nak call ni tanye mana hilang passport aku."
Sumber insta stories @shaidaazwa

Jika korang masih keliru, korang juga boleh rujuk panduan hilang passport/ dokumen perjalanan di laman sesawang imigresen Malaysia di www.imi.gov.my.


Share:

MENARIK MUSIM PANAS DI OKAYAMA JEPUN HARI PERTAMA

Seperti yang korang sedia maklum, negara Jepun merupakan salah sebuah negara di Asia yang mempunyai empat (4) musim iaitu, musim bunga, musim panas, musim luruh dan musim sejuk. Untuk artikel kali ni, saya akan berkongsi beberapa lokasi dan aktiviti menarik yang korang boleh lakukan pada musim panas di Okayama Jepun.


MUSIM PANAS DI JEPUN | Musim panas (夏: [natsu]) adalah tempoh kedua bagi empat musim di Jepun. Ia bermula pada awal bulan Jun dan berakhir pada bulan Ogos. Hujan turun berterusan dari akhir Jun hingga pertengahan Julai. Dalam tempoh ini, buat sementara suhu akan jatuh, dan penduduk akan berasa sejuk. Tempoh masa ini di panggil “Tsuyu”. Pada akhir tempoh Tsuyu dipanggil "Tsuyu-ake". Apabila musim hujan ini berakhir, suhu meningkat secara tiba-tiba, dan musim panas yang sebenar tiba. Musim panas boleh menjadi sangat panas dan lembap di kebanyakan tempat di Jepun.

Musim panas Jepun mempunyai ciri-ciri bukan sahaja cahaya matahari yang kuat dan suhu yang tinggi, tetapi juga kelembapan yang tinggi. Pada tempoh lawatan saya ke Okayama pada awal bulan Ogos yang lepas (1-7 Ogos 2018), suhu tertinggi yang sempat saya rasa adalah 37°C.

Acara acara biasa yang popular pada musim panas di Jepun adalah perayaan bunga api. Perayaan musim panas disambut di seluruh Jepun dari Julai hingga akhir Ogos dan penduduk penduduk tempatan mengadakan perarakan di bandar. Pertunjukan bunga api adalah satu simbolik acara musim panas di Jepun. Kami tidak bernasib baik kerana acara untuk perayaan bunga api di Okayama dibatalkan atas sebab-sebab tertentu.

Apapun, jom baca apa aktiviti yang MENARIK MUSIM PANAS DI OKAYAMA JEPUN HARI PERTAMA kami.

AISKRIM DAN HIMAWARI DI HIRUZEN JERSEYLAND 

Hiruzen telah menjadi lokasi pertama yang kami kunjungi di sini. Ianya merupakan satu lokasi popular tanah tinggi yang terletak di Maniwa. Hiruzen Jerseyland sangat terkenal dengan kepelbagaian produk tenusu seperti susu yang segar, keju, dan banyak lagi. Jika korang sudah sampai ke sini, wajib untuk korang menikmati aiskrim (380¥) yang merupakan produk hasil dari tenusu paling popular di sini.


Selain dari itu, korang boleh menikmati keindahan Himawari (bunga matahari) yang berlatarbelakangkan bukit bukau yang menghijau dan menyegarkan. Jika bernasib baik, anda juga boleh bergambar berlatarbelakangkan kumpulan lembu.


HIGH ROPE DI BOKEN NO MORI HIRUZEN

Juga terletak di Maniwa, Boken No Mori Hiruzen ni merupakan sebuah lokasi khas untuk mereka yang sukakan aktiviti lasak. Terdapat banyak set cabaran (bermula 2000¥) yang boleh korang cuba dan sudah semestinya sangat sesuai untuk aktiviti team building pelbagai peringkat usia.


Apa yang menariknya berkenaan tempat ini, struktur pondok yang dibina adalah dari pine wood yang sangat cantik dan kemas. Struktur bilik airnya pula dikatakan ilham dari pakaian lagenda samurai. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk di forest-ad.jp dan terus telefon ke 090-9052-4010.


SEGARKAN DIRI DI ONSEN (YUBARA HOT SPRING)

Apa yang lebih mengasyikkan dari dapat manjakan diri dengan berendam di dalam Onsen (air panas) selepas melakukan aktiviti lasak. Kolam onsen (Yubara Hot Spring) yang terkenal di sini merupakan sebuah kolam onsen semulajadi di bawah lembah, di Sungai Asahi dan kaki empangan.


Apa yang menariknya, korang boleh menikmati kolam onsen ini tanpa dikenakan apa-apa bayaran kerana ianya terbuka dan percuma untuk semua.


HOTEL TRADISIONAL JEPUN DI HOTEL KIKUNOYU

Hotel Kikunoyu merupakan sebuah hotel yang menawarkan penginapan ala rumah tradisional Jepun. Ianya terletak di utara terletak di utara Prefektur Okayama dan hanya beberapa minit jalan kaki untuk ke “Yubara Hot Spring”. Selain dari memberikan suasana sebenar penginapan rumah tradisional Jepun, anda juga berpeluang untuk memakai persalinan Yukata sebagai pakaian tradisional masyarakat Jepun.


Bukan sekadar itu sahaja, korang juga boleh menikmati makan malam dan sarapan pagi dengan makanan asli mereka di hotel ini. Untuk maklumat lanjut boleh rujuk di sini : http://www.yubara-kikunoyu.com/en/.


Anda telah membaca article berkenaan MENARIK MUSIM PANAS DI OKAYAMA JEPUN HARI PERTAMA, untuk aktiviti pada hari kedua korang boleh nantikan pada artikel seterusnya.


Share:

INSPITARI 2018 : MARTABAT SENI TARI MALAYSIA


Pada 3 dan 4 September 2018 yang lepas telah berlansungnya Inspitari 2018 di Istana Budaya Kuala Lumpur. Inspitari 2018 ini telah dianjurkan oleh Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) dengan kerjasama Istana Budaya.

MAKSUD INSPITARI | Inspitari merupakan gabungan dua perkataan iaitu Inspirasi dan juga tari yang bermaksud mengarap idea baharu yang kreatif dan inovatif dalam bidang tari. Inspitari 2018 merupakan satu usaha ke arah melahirkan karya dan produk baru dalam bidang tari yang lebih dinamik dan segar.
Untuk pengetahuan korang, Inspitari 2018 merupakan salah satu program penting JKKN dalam usaha memperkembangkan dan menyemarakkan Seni Tari di negara ini. Tahun 2018, merupakan tahun ketujuh Inspitari dilaksanakan setelah dua tahun tidak dilaksanakan iaitu pada tahun 2016 dan 2017.


Inspitari ni merupakan event yang sangat dinanti-nantikan oleh saya dan kawan-kawan. Tapi rasanya bukan kami je yang teruja dengan Inspitari ni sebab tahun ni tiket masuk habis dalam tempoh yang singkat selepas dibuka. Tapi kami bernasib baik kerana mendapat jemputan khas media dan boleh akses untuk dua-dua hari .


Pada malam pertama, persembahan Mek Mulung dari Kedah diangkat untuk menjadi asas persembahan. Pada malam kedua pula, persembahan Mak Yong dari Kelantan mencuit hati para penonton. Antara kumpulan yang terlibat dalam persembahan Inspitari 2018 ialah Permata Seni Tari Kanak-kanak & RemajaArtis Tari Istana BudayaASWARA dan Kumpulan Kesenian DBKL.


Persembahan yang cukup memukau dan bertenaga. Apa yang menariknya, walaupun ada dikalangan mereka masih kecil tapi penghayatan dan gerak tari yang dipersembahkan cukup professional.

Jika diimbas kembali sejarah bermulanya Inspitari pada tahun 2010 sehingga 2015, sejumlah 111 karya tari baharu telah berjaya dihasilkan dengan garapan dan olahan idea baharu, namun masih mengekalkan ciri-ciri asal identiti Malaysia. Manakala pada tahun 2018, seramai 276 orang artis budaya Kumpulan Kesenian Jabatan JKKN beserta 17 orang Koreografer akan menampilkan 15 karya baharu dalam program ini.


JKKN juga telah mengambil inisiatif untuk mendokumentasikan karya baharu yang dihasilkan untuk dijadikan salah satu usaha modul pembelajaran dan panduan kepada penggiat serta pelajar seni tari di Malaysia.

kredit photo dikbee.com

Share:

NUR SAJAT UBAHSUAI RUMAH DENGAN KOS 700 RIBU RINGGIT MALAYSIA


Nur Sajat merupakan seorang usahawan kosmetik yang terkenal di Malaysia. Beliau sering dikecam dan menjadi viral di media sosial, tetapi itu semua tidak mematahkan semangat usahawan ini untuk terus maju di dalam perniagaannya. Untuk pengetahuan korang, kini beliau telah mengembangkan empayar perniagaannya dengan membuka satu lagi cabang perniagaan iaitu menjual emas.


Selain dari itu, Nur Sajat juga memiliki sebuah kediaman yang mewah yang dibeli dari rakan baiknya iaitu Datuk Seri Aliff Syukri hasil dari keuntungan perniagaannya. Baru-baru ini saya sendiri berkesempatan menjejakkan kaki ke rumah baru Nur Sajat yang terletak di Kota Damansara bagi memenuhi undangan untuk Majlis Kesyukuran dan Doa Selamat.


Majlis ini adalah untuk berkongsi rasa gembira dengan rakan media dimana rumah yang didiami oleh beliau ini telah selamat diubah suai dengan jumlah kos sebanyak RM700,000. Korang boleh bayangkan bagaimana mewahnya rumah ini, kos ubah suai sahaja sudah mencecah RM700,000. Itu pun bukan kos ubah suai keseluruhan rumah tau.

Apapon tahniah buat Nur Sajat semoga terus berjaya dalam perniagaan.
Share:

SALAM TAIWAN : PERCUTIAN MESRA MUSLIM

TAIWAN SEBAGAI HAB HALAL | Terletak di utara negara Filipina di Laut Cina Selatan, Taiwan merupakan sebuah pulau yang dikurniakan dengan pelbagai budaya dan lokasi menarik, dari kota ke alam semulajadi yang indah dan mendamaikan. Taiwan juga dikenali kerana terdapat banyak pilihan makanan dan juadah enak yang uniquely Taiwan, dan sebilangannya ditawarkan oleh kedai-kedai yang mesra-Muslim.


Untuk pengetahuan korang, Taiwan memiliki penduduk Islam seramai 300,000 orang dan keperluan harian mereka dibantu oleh 3 organisasi iaitu Persatuan Cina Muslim, Pusat Halal Taiwan dan Persatuan Islam Taiwan.

Sejak beberapa tahun lepas, kerajaan Taiwan telah bekerjasama dengan pertubuhan ini untuk memahami keperluan dan permintaan pengunjung Muslim khususnya ke negara mereka.
"Dalam komitmen kami untuk menjadi hab halal dan usaha bersama menjadi destinasi pilihan dalam kalangan pelawat Muslim, kami akan terus menambah baik kemudahan kami untuk memenuhi keperluan pelancong Muslim," kata Anne Hung, wakil pejabat Ekonomi dan Kebudayaan Taipei di Malaysia.
SALAM TAIWAN |  Kempen ini adalah bertujuan bagi mengajak rakyat Malaysia dan Brunei, terutamanya kaum Muslim, untuk jadikan Taiwan sebagai satu destinasi percutian mereka yang seterusnya.


Mengenengahkan kemudahan yang ada untuk pelawat Muslim, Salam Taiwan menumpu khas kepada perkara dan aktivti menarik di Taiwan yang Muslim-friendly, seperti makanan dan minuman, hotel, bilik solat awam yang selesa, serta barangan kosmetik dan penjagaan kulit yang disahkan halal.


Selain itu, ada juga aplikasi Tour Taiwan dan Halal-TW yang memudahkan pengunjung Muslim untuk mencari kedai halal, mengetahui jadual waktu solat dan lokasi masjid dan bilik solat, serta memeriksa info tentang transport dan penginapan. Senanglah nak jalan-jalan!


Kempen ini menekankan 6 teras yang direka khusus untuk melancarkan perancangan perjalanan bagi pengunjung Islam: gaya hidup dan kemampanan (LOHAS) yang menggariskan kaedah kehidupan sihat; pasar malam terkenal Taiwan; taman tema; pemandangan alam sekitar yang memukau; shopping dan kebudayaan Islam.


MIRA FILZAH SEBAGAI DUTA SALAM TAIWAN | Mira telah dilantik sebagai duta Salam Taiwan untuk menarik pelancong Islam khususnya dari negara kita Malaysia untuk bercuti dan menerokai Taiwan. Mira Filzah sendiri telah ke Taiwan bersama beberapa orang infuencer social media yang lain seperti Aisha Liyana, Sharifah Rose Sabrina dan Yasmin Redzuan untuk pengambaran iklan Salam Taiwan pada bulan Julai lalu.


Kini anda boleh tontoni iklan tersebut yang menunjukkan pengalaman menyeronokkan yang mereka lalui ketika melancong di negara tersebut.


Jika anda berminat untuk melancong ke Taiwan, anda bolehlah lawati booth Biro Pelancongan Taiwan (Taiwan Pavillion) di MATTA Fair 2018 yang akan bertempat di Dewan 1, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.

Booth (nombor gerai: 1413-1432) itu dibuka dari 7 hingga 9 September di antara 10 pagi dan 9 malam. Singgah untuk menikmati pelbagai aktiviti interaktif dan pakej percutian menarik. Anda juga berpeluang untuk bersemuka dengan duta Salam Taiwan iaitu Mira Filzah kerana beliau akan membuat penampilan khas di booth ini pada 8 September, 2 petang untuk berkongsi pengalamannya ketika melancong di Taiwan.

Untuk maklumat lanjut, lawati laman web rasmi Biro Pelancongan Taiwan (www.taiwan.net.my) atau Facebook (www.facebook.com/tbrockl/); ataupun menghubungi 03-2070 6789.

Kredit foto: Biro Pelancongan Taiwan
Share:

REVIEW HOTEL BEST WESTERN, PETALING JAYA

REVIEW HOTEL BEST WESTERN, PETALING JAYA | Kali ni saya nak kongsikan pengalaman saya ketika menginap di Hotel Best Western PJ yang terletak di Seksyen 13, Petaling Jaya. Hotel Best Western PJ ini merupakan sebuah hotel yang selesa untuk urusan santai dan bisnes kerana kedudukannya yang agak strategik dengan kawasan hot tertentu seperti Universiti Malaya, 30 minit daripada Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Subang, dan hanya 10 minit sahaja dengan Mid Valley Megamall Kuala Lumpur. Malah, ada kompleks beli belah Jaya 33 Petaling Jaya yang berdekatan untuk lebih pilihan bersantai dan juga membeli-belah. Hotel ini juga merupakan sebahagian daripada kompleks yang dilengkapi dengan kedai, restoran, pejabat serta tempat untuk bersantai.


REVIEW HOTEL BEST WESTERN, PETALING JAYA

Pada hujung bulan ogos yang lepas (28-29/08/18), saya dan beberapa orang rakan blogger telah diberikan kesempatan untuk menginap di Hotel Best Western PJ ini. Secara keseluruhannya, semua kemudahan yang ada di hotel ini sangat memuaskan dan lengkap seperti Wifi percuma, kolam renang,  sauna, jakuzi dan restoran yang menyediakan hidangan enak untuk tetamu mereka.

BILIK SUPERIOR | Saya telah diberikan bilik superior dengan dua buah katil single di bahagian hujung bangunan yang memberi peluang kepada saya untuk menikmati keindahan sekitar hotel dengan cukup jelas dari jendela cermin bilik.


Walaupun ruang bilik agak kecil, bagi saya ianya cukup memadai dan selesa. Semua kemudahan asas untuk tetamu disediakan lengkap termasuklah saluran TV interaktif percuma, kemudahan mini bar dan juga kemudahan toiletries yang disediakan dalam bilik air.


Tiada masalah signal Wifi yang teruk kerana router Wifi berada betul-betul di bawah meja solek di dalam bilik. Memang seronok dapat layari internet dengan wifi yang sangat laju.

MAKAN TENGAHARI DI KEMBALI KITCHEN | Tak lengkap menginap kat sini tanpa cuba makan di Kembali Kitchen. Untuk pengetahuan korang, bermula 3 Sept 2018 yang lepas, mereka ada memperkenalkan Set Makan Tengahari Warisan dengan hanya RM15nett per set dengan COMPLIMENTARY Iced Lemon Tea. 

Set Assam Pedas Ikan Pari

Set makan tengahari tersebut hadir dengan tiga (3) pilihan iaitu :-
  • Pilihan 1 : Rendang Ekor
  • Pilihan 2 : Ayam Bakar Percik Kelantan
  • Pilihan 3 : Assam Pedas Ikan Pari

Memandangkan saya ni penggemar Asam Pedas Ikan Pari, saya tak teragak-agak untuk mencuba set pilihan tiga (3). Bagi saya, dengan harga RM15 ni ianya cukup berbaloi dengan potion makanan yang boleh dikatakan banyak dan sangat sedap. Ternyata setnya bukan semata-mata asam pedas ikan pari sahaja, ada nasi, sup kosong, acar, keropok dan sayur. Kalau korang nak lagi jimat, korang datang pada hari rabu bersama kawan anda, beli dua (2) set hanya bayar satu (1) set sahaja.


MAKAN MALAM DI SKYZ @ ROOFTOP | Untuk hidangan makan malam pula, kami mencuba hidangan Buffet BBQ yang berlansung di SKYZ@RoofTop hotel ini. Suasana makan malam yang cukup meriah berdekatan dengan kolam renang dengan pemandangan indah sekitar dari tingkat paling atas hotel ini.


Harga asal BBQ Buffet ini adalah RM110 nett ! Bermula 1 September 2018 dan seterusnya, harga diskaun adalah pada RM66 nett termasuk Cukai Perkhidmatan 6%. Harga diskaun ini tertakluk pada terma dan syarat.


JENIS BILIK DAN KEMUDAHAN HOTEL | Hotel Best Western PJ ada menyediakan 4 jenis bilik hotel dan suites, iaitu:
  • Superior room
  • Club floor superior room
  • Executive suite
  • Presidental suite

Selain dari memiliki bilik yang cukup selesa dan lengkap, Best Western Hotel PJ juga ada menyediakan beberapa kemudahan lain yang pastinya sesuai untuk menyempurnakan percutian pelanggan bersama mereka.

  • Kolam renang di bahagian bumbung hotel
  • Skyz Dine and Bar
  • Meeting room yang lengkap 
  • Ruang sauna
  • Gimnasium
  • Jakuzzi


Penginapan saya selama dua (2) hari satu (1) malam di Hotel Best Western, Petaling Jaya sudah semestinya tidak mencukupi buat saya untuk istirehat disini. Mungkin saya akan datang lagi untuk kali kedua? Insyaallah.
p/s : Untuk pengetahuan korang, Best Western adalah merupakan rangkaian hotel terbesar di dunia. Di Asia sahaja, rangkaian hotel ini boleh di dapati di 18 buah negara termasuklah China, Indonesia, Thailand, Singapura dan Malaysia.

Best Western Petaling Jaya

Alamat: 
No. 1, Jalan 13/1,
Section 13, 46100 Petaling Jaya, 
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

T: (+603) 7610 2222
F: (+603) 7610 2200

Email : 

Anda telah membaca artikel berkaitan REVIEW HOTEL BEST WESTERN, PETALING JAYA.
Share:

Followers

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive