Tuesday, March 02, 2021

Review Diffuser Feather The Owl Dari Young Living

Sebagai seorang yang sukakan pada konsep minimalis, sedah semestinya saya lebih memilih satu produk serbaguna untuk saya guna dan Feather The Owl Diffuser dari Young Living memenuhi kriteria yang saya perlukan itu! Feather The Owl Diffuser mempunyai daya tarikan visual yang menarik dengan bentuk burung hantu yang sangat comel, 3 penggunaan yang praktikal dan  bersaiz kecil dan compact.

Mengenai Feather The Owl Diffuser

Diffuser burung hantu dari Young Living ini bukan hanya sekadar full ultrasonic diffuser dengan fungsi tiga "running mode" ("high runs" sekitar 5-6 jam, "low" sekitar 8 jam, dan "intermittent" 1 minit / satu minit berhenti selama sekitar 10 jam), tetapi juga boleh berfungsi sebagai lampu tidur dan mempunyai beberapa variasi  bunyi yang berfungsi secara bebas dari diffuser. Walaupun ia bukanlah berfungsi sebagai full-powered humidifier, ia pasti dapat menambahkan sedikit kelembapan ke udara jika itu yang korang kehendaki.

Cara Guna Feather The Owl Diffuser

Korang boleh mengangkat bahagian atas kepala burung hantu untuk mengisi air. Pastikan korang mengisi air ke dalam dalam takungan (tidak lebih tinggi dari penunjuk garis "max"), dan beberapa titis essential oil (eo) Young Living ditambahkan seperti yang korang inginkan (korang juga boleh runs diffuser dengan hanya sebagai pelembap tanpa meletakkan minyak jika mahu), dan selepas selesai, bahagian atas diffuser yang kita buka tadi perlu diletakkan kembali.

Cara untuk menghidupkan fungsi diffuser sangat mudah iaitu, cukup dengan ketuk (sentuh) jari tengah di sebelah kiri (ketika melihat bahagian depan burung hantu). Ketukan pertama menghidupkan mod "high runs". Ketukan kedua menukarnya ke "low". Ketukan ketiga pergi ke "intermittent" dan akhir sekali ketukan keempat akan mematikan fungsi penyebaran.

Cara Kerja Feather The Owl Diffuser (Lampu)

Saya agak teruja dengan fungsi unik Easy-Touch Talons ™ dengan cara ketukan/sentuhan untuk menukar warna dan mod penyebaran. 10 pilihan warna LED yang cantik berubah setiap kali kita mengetuk jari tengah di sebelah kanan (ketika melihat burung hantu), bermula dengan:
  • cahaya putih (default)
  • putih malap
  • 7 kitaran warna (berubah setiap 5 saat)
  • merah
  • kuning
  • kuning hijau
  • hijau
  • biru muda
  • biru
  • lavender (purple)
  • mod lampu mati (anda juga dapat menekan jari tengah selama 3 saat setiap saat untuk mematikan lampu)
Untuk pengetahuan korang, fungsi lampu ini tidak mempunyai fungsi pemasa, dan mesti dimatikan secara manual.

Cara Kerja Feather The Owl Diffuser (Bunyi)

Di bahagian belakang diffuser ini, ada dua butang, nota muzik, dan tombol volume. Menekan nota muzik akan melalui 5 variasi bunyi unik dan menenangkan iaitu : hujan, burung, ombak laut, bunyi kipas / white noise, dan meditation music.

Butang kelantangan bergerak melalui tetapan suara rendah hingga tinggi. Untuk mematikan mesin suara, anda boleh menahan butang kelantangan selama 3 saat.



Untuk beli Feather The Owl Diffuser, Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

Your Most Wanted YLID : Mawardi Yunus
ID NO. : 27227561
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di FB saya, Mawardi Yunus
atau follow IG saya Mawardi Yunus
atau email di [email protected]
atau sms (wa) +6018-2266623 (https://wa.link/8qaj6x)

Sunday, February 28, 2021

Aturan Makan Vitamin & Suppliment Dari Shaklee Yang Lengkap
Pasti ramai kat luar sana merupakan pengguna produk Shaklee kan? Jadi, untuk artikel kalini saya akan kongsikan dengan korang semua mengenai cara dan aturan consume vitamin dan suppliment dari Shaklee yang perlu korang tahu untuk mendapatkan hasil yang optimum selepas consume produk-produk tersebut.


B COMPLEX (120 tablets)

✔ Mempunyai 120 tablets (tahan sehingga 4 bulan penggunaan)
✔ Cara makan : 1 biji sehari dengan makanan


COLLAGEN PLUS POWDER

✔ Mempunyai 15 sachet 5g powder (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ Cara makan: 1 sachet setiap hari selama seminggu (7 hari yang pertama) dan 1 sachet sehari secara alternate/selang sehari.
✔ Campur dengan jus / vivix atau minuman vitamin C


PYHTOCOL-ST
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji ; 2 kali sehari selepas atau dengan makanan.


VIVIX®
✔ Megandungi 150 ml (tahan sebulan / sebulan setengah penggunaan)
✔ Hanya 1 sudu teh sahaja sehari
✔ Ambil waktu pagi
✔ Goncang sebelum minum
✔ Simpan di dalam peti sejuk


VITA-LEA® IRON FORMULA
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama 4 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SELEPAS makan


VITA-LEA® for CHILDREN

✔ Mempunyai 60 tablet (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2-4 tahun: sehari sebiji SELEPAS makan
✔ 4-12 tahun: sehari 2 biji SELEPAS makan


SUSTAINED RELEASE VITA-C PLUS
✔ Mempunyai 180 tablet (tahan selama 6 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SELEPAS makan


ZINC PLUS™
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama 4 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SEBELUM makan


OsteMatrix®
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama  sebulan penggunaan)
✔ 3-4 biji sehari SEBELUM tidur

p/s : Tidak boleh ambil bersama Vitalea keranan kalsium akan menganggu penyerapan iron dalam vitalea secara optimum.


Vita-E Complex™
✔ Mempunyai 120 tablet (tahan selama 4 bulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SEBELUM tidur


ESP Mixed Soy Protein Isolate Powder with Vanilla Flavour
✔ Megandungi 850 grams (tahan sebulan penggunaan)
✔ 2 scoop sekali sehari

✔Guna "shaker" untuk penyediaan
(sukatan ESP = 1.5 / 2 sudu besar dengan 200ml/ 250ml air sejuk/ air suam)
❌hot water


Alfalfa Complex
✔ Mempunyai 330 tablet (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ maksimum 6-10 biji sehari
• 2 biji SELEPAS breakfast
• 2 biji SELEPAS lunch
• 2 biji SELEPAS dinner

ATAU

• 3 biji SELEPAS breakfast
• 4 biji SELEPAS lunch
• 3 biji SELEPAS dinner


LECITHIN
✔ Mempunyai 180 softgels (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ Makan 6 biji sehari
• 2 biji SEBELUM breakfast
• 2 biji SEBELUM lunch
• 2 biji SEBELUM dinner

ATAU

• 3 biji SEBELUM breakfast
• 3 biji SEBELUM lunch
• 3 biji SEBELUM dinner


OMEGA
✔ Mempunyai 90 capsules (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2-3 biji sehari SELEPAS makan

ATAU

✔ 1 biji SELEPAS breakfast
✔ 1 biji SELEPAS lunch
✔ 1 biji SELEPAS dinner


Garlic Complex
✔ Mempunyai 60 tablets (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji sehari
• 1 biji selepas breakfast
• 1 biji selepas dinner


CoQ-Trol Plus
✔ Mempunyai 30 capsules (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 1 biji sehari SELEPAS makan


Cinch® Mixed Soy Protein Vanilla Shake

✔ Megandungi 720 grams (tahan sebulan penggunaan)
✔ 2-3 scoop sekali sehari ; minum 2x as meal replacement
✔Guna "shaker" untuk penyediaan
✔ Bancuh dalam 200ml/250ml air sejuk/ air suam
❌air panas


NutriFeron® Granules
✔ Mempunyai 30 sachet 1.2g powder (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ Cara makan: 1 sachet setiap hari / bila perlu
✔ campur dalam minuman
✔ Sila makan secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerap kelembapan


Meal Shakes

✔ Megandungi 544 grams (tahan sebulan penggunaan)

👦 Kanak-kanak 2 tahun ke atas
✔ minum 2 kali sehari
✔ 1sudu teh
✔ Boleh dibancuh dengan susu / milo / lain² minuman anak

👦 Kanak-kanak 1- 2 tahun
✔ minum 1 hari sekali
✔ 1sudu teh
✔ boleh dibancuh dengan susu / milo / lain² minuman anak

👩Dewasa
✔ minum 1 kali sehari
✔ 1 sudu besar
✔ boleh dibancuh dengan air kosong atau apa2 minuman kegemaran


Herb-Lax™
✔ Mempunyai 120 tablets (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji sekali makan, 3x seminggu

ATAU

✔ Sehari sebiji setiap hari

✔ hanya untuk 12 tahun ke atas


DTX® Complex
✔ Mempunyai 90 caplets (tahan selama sebulan penggunaan)
✔ 2 biji sehari SELEPAS makan


---------------------------------------------------------------

Your Most Wanted SID -Mawardi Yunus-
ID NO. - 1549748
untuk order dan pertanyaan,
sila add saya di FB saya, Mawardi Yunus
atau follow IG saya Mawardi Yunus
atau email di [email protected]
atau sms (wa) +6018-2266623

Saturday, February 27, 2021

Jom Kenali Vaksin Pfizer Untuk Covid-19

Alhamdulillah, benda yang kita nanti-nantikan sudahpun tiba di Malaysia. Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan telah pun dilancarkan dan Tan Sri Muhyiddin Yassin telah pun menerima suntikan vaksin Covid-19 pada beberapa hari yang lalu. Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan ini adalah inisiatif pihak kerajaan untuk memberi vaksin Covid-19 secara percuma kepada rakyat Malaysia.

Untuk pengetahuan korang, Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan bertemakan "Lindung Diri Lindung Semua" itu dilaksanakan dalam tiga fasa bermula hari ini dengan Fasa 1 dari Februari hingga April 2021 untuk kumpulan petugas barisan hadapan (frontliners) melibatkan 500,000 orang semuanya.

Pendekatan kerajaan melalui program imunisasi ini adalah untuk memastikan sekurang-kurangnya 80 peratus penduduk dewasa Malaysia menerima vaksin menjelang Februari 2022 nanti. 

Malaysia menerima kumpulan pertama bekalan vaksin Covid-19 jenis Pfizer-BioNTech melibatkan 312,390 dos pada Ahad melalui pintu masuk utama negara di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang; Johor dan Pulau Pinang. 

Apa itu Vaksin Covid-19 Pfizer?

VAKSIN Covid-19 Pfizer-BioNtech. FOTO EPA

Pasti ramai tertanya-tanya akan keberkesanan dan kesan-kesan yang bakal diterima oleh mereka yang menerima vaksin Pfizer ini kan? Jadi jom kita tengok apa itu Vaksin Pfizer ni.

Pfizer merupakan sebuah firma farmseutikal gergasi Amerika Syarikat, manakala BioNTech ialah firma bioteknologi Jerman. Kedua-duanya telah bekerjasama untuk menghasilkan vaksin Covid-19 yang menggunakan mRNA (Asid ribonukleik pengutus).

Pada November tahun 2020 yang lalu, mereka telah mengumumkan hasil dari calon vaksin mereka mempunyai 95 peratus keberkesanan dalam ujian Fasa III dan kemudian memberi hasil kajian di dalam New England Journal of Medicine. Jadi, secara rasminya vaksin itu dikenali sebagai 'BNT162b21.

Bagaimana vaksin Pfizer ini berfungsi?



Asas kepada vaksin Pfizer-BioNTech, ialah mRNA. Secara ringkasnya, kebanyakan vaksin memperkenalkan sejenis virus ke dalam sistem bagi menjana antibodi tetapi vaksin ini mengandungi arahan genetik yang membuatkan tubuh memulakan tindak balas imunisasi tanpa perlu penglibatan virus berkenaan.

Berbanding sesetengah dakwaan yang berlegar di internet, vaksin mRNA tidak mengubah suai DNA manusia. Tubuh manusia juga memiliki mRNA sendiri untuk proses selular tertentu. Secara semulajadinya, mRNA ini bersifat sementara, dan ia akan musnah setelah digunakan. Dalam vaksin ini pun sama seperti itu juga.

Bagaimana vaksin ini digunakan? 


Dengan menyuntik satu dos di lengan bahagian atas, diikuti dengan dos kedua 21 hari kemudian. Vaksin Pfizer-BioNTech perlu disuntik dua kali, dengan suntikan kedua pada hari ke-21 selepas suntikan pertama. 

Cara Mendaftar Vaksin Covid-19


Berikut merupakan langkah-langkah yang korang boleh buat untuk daftar vaksin Covid-19.


  1. Masuk ke dalam aplikasi Mysejahtera yang telah anda update.
  2. Kemudian, klik menu yang tertera Vaksinasi Covid-19. Klik menu yang tertera seperti gambar di atas ini.
  3. Isikan maklumat peribadi anda seperti nama penuh dan no kad pengenalan. Setelah selesai, klik sahkan. Anda akan ditanya jika maklumat anda betul. Klik OK.
  4. Klik seterusnya bagi mengetahui sama ada anda berada dalam kategori fasa 1 penerima vaksin atau tidak.
Untuk makluman semua, fasa 1 vaksinasi adalah untuk barisan hadapan (frontliner).

Jadual mengikut fasa adalah seperti di bawah.
  • Fasa 1 (februari – April 2021) : Frontliner bahagian kesihatan dan bahagian pertahanan
  • Fasa 2 (April- Ogos 2021): Frontliner dan juga golongan berisiko 60 tahun ke atas.
  • Fasa 3 (May 2021 – Februari 2022): Golongan selebihnya.

Friday, February 12, 2021

 Apa Itu Pembedahan Bariatrik Atau Buang Perut


Perubahan ketara fizikal Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun kini menjadi bualan hangat selepas tularnya gambar terbaru beliau di media sosial. Beliau kelihatan lebih langsing dan berseri-seri berbanding sebelumnya menjadi pelbagai tanda tanya oleh orang ramai. Ada yang mengatakan bahawa ia adalah dari hasil usaha diet, dan ada juga yang mendakwa beliau telah menjalani pembedahan Bariatrik.

Apa itu Pembedahan Bariatrik

Pembedahan Bariatrik juga dikenali 'potong usus' atau 'pintasan perut',  atau pembedahan mengecilkan perut dibuat bagi individu yang mempunyai masalah berat badan berlebihan dan sukar untuk menurunkannya akibat faktor-faktor tertentu.


Menurut laman kesihatan Public Health Malaysia, pembedahan bariatrik ini bukanlah sekadar pembedahan kosmetik untuk kelihatan cantik dan kurus sahaja, tetapi lebih kepada memulihkan kesihatan bagi individu obesiti yang menghidap penyakit kronik.

Macam mana buat pembedahan boleh turun berat badan?


Terdapat beberapa jenis pembedahan bariatrik yang biasa dilakukan seperti gastric sleeve, pintasan gastrik dan lain-lain. Jenis pembedahan yang sesuai akan ditentukan oleh doktor bedah selepas perbincangan dengan pesakit dengan mengambilkira tahap kesihatan pesakit dan 'target' pengurangan berat badan yang diperlukan.

Secara umumnya, pembedahan bariatrik akan mengecilkan saiz organ dalaman perut. Apabila saiz perut akan lebih kecil, pesakit akan berasa cepat kenyang walaupun hanya memakan jumlah makanan yang kecil. Saiz perut yang lebih kecil juga akan memberi tindakbalas hormon pada badan untuk mengurangkan rasa lapar.

Pengurangan kuantiti pemakanan dan pengurangan rasa lapar sekaligus akan membuatkan pesakit bariatrik berada dalam "defisit kalori".

Terdapat juga jenis pembedahan seperti pintasan gastrik yang akan turut mengurangkan kadar resapan makanan yang dimakan. Proses ini akan turut membantu pengurangan berat badan.


Semua orang berat badan berlebihan kena operation ke?


Pembedahan bariatrik biasanya dilakukan ke atas pesakit yang gagal mengurangkan berat badan melalui ubahsuai cara pemakanan dan meningkatkan senaman, atau tidak berjaya mengekalkan penurunan tersebut untuk tempoh jangka panjang. Pembedahan ini juga boleh dilakukakn ke atas pesakit yang mempunyai berat badan yang sangat tinggi (morbid obesity atau super obese) kerana mengikut kajian klinikal, golongan ini kemungkinan besar tidak akan dapat menurunkan berat badan dan mengekalkannya melalui diet dan senaman semata-mata.

Secara umumnya, calon bagi pembedahan bariatrik ialah:

I) BMI lebih 40
II) BMI lebih 35 dengan masalah kesihatan disebabkan obesiti (contoh kencing manis, darah tinggi)
III) BMI lebih 30 dengan masalah kesihatan tertentu

Kaedah pembedahan Bariatrik


Pembedahan bariatik biasanya dilakukan secara laparoskopik atau kaedah tebukan. 3-5 lubang kecil bersaiz 1-2cm akan dibuat di bahagian abdomen. Proses pembedahan akan dilakukan melalui lubang-lubang kecil tersebut.

Pesakit biasanya akan dibolehkan (bahkan digalakkan) berjalan perlahan-lahan selepas kesan bius dari pembedahan hilang (biasanya pada waktu malam jika pembedahan dilakukan pada waktu siang)
Jika tiada komplikasi berlaku, biasanya pesakit akan hanya tinggal di hospital selama 2-4 malam dan dibenarkan pulang ke rumah selepas tempoh itu.

Pembedahan pintasan perut telah terbukti mampu mengurangkan berat badan sebanyak 60% dalam tempoh 2 tahun. Bukan sahaja penampilan fizikal akan bertambah baik, kebanyakan penyakit metabolik seperti kencing manis, kolesterol dan darah tinggi berjaya dikawal.

Beberapa selebriti tempatan popular seperti Aishah, Chef Zam, Rahim (sepahtu) , Micheal Ang telah menjalani pembedahan ini dan hasilnya boleh dilihat hari ini.

Sumber : 

Tuesday, February 02, 2021

8 Cadangan Cara Hadapi Stress Yang Mudah


Rasa panik berlebih, cemas, bahkan tertekan boleh dihadapi oleh sesiapa sahaja. Ada banyak perkara yang mampu membuat seseorang tertekan, atau cemas berlebih. Salah satunya kerana situasi pandemik yang dunia hadapi ketika ini yang berpengaruh pada banyak hal.

Perihal ekonomi, ketakutan akan terkena virus, kebuntuan mengurus keluarga selama pandemik, dan lainnya, boleh membuat seseorang hilang kawalan dan berfikir secara tidak rasional.

Jadi, cara untuk mengawal masalah stres ini amat penting untuk mengelakkan masalah lebih besar terjadi kepada mereka yang menghadapinya. Berikut merupakan beberapa cara yang boleh anda lakukan jika menghadapi situasi ini.

1. Elakkan Diri Dari Punca Stres

Apabila anda mengelakkan diri dari punca stres tersebut, anda akan mempunyai masa untuk melakukan perkara lain. Ini akan membantu anda untuk memperoleh kemahiran baru atau untuk mengurangkan rasa lemas dengan masalah yang ada. Meluangkan masa untuk diri sendiri selama 20 minit sudah cukup membantu.

2. Rehatkan Minda

Rehat seketika dari memikirkan masalah, membantu mengatasi stres dengan menenangkan minda dan tubuh anda supaya tetap fokus. Ia juga membantu untuk mencipta satu ruang di antara pemikiran dan reaksi supaya anda tidak terus-menerus melakukan perkara yang tidak berfaedah.

3. Bersenam

Cuba ambil masa untuk melakukan rutin senaman berkala. Ianya bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan fizikal, malah turut bagus untuk kesihatan mental. Cukup sekadar 30 minit berjalan, berlari, melakukan senaman ringkas dalam masa tempoh stres boleh memberi kesan segera yang berkekalan sehingga beberapa jam.

4. Senyum & Ketawa

Sistem saraf kita berhubung antara emosi dan ekspresi muka. Oleh itu, sewaktu dalam keadaan stres, orang sekeliling boleh tahu melalui ekspresi wajah kita. Senyum dan gelak boleh membantu mengurangkan sedikit tekanan dan masalah yang dihadapi. Cara terbaik, carilah aktiviti atau teman yang mampu memberikan aura kegembiraan buat anda.

5. Sokongan Sosial

Hubungi ahli keluarga, teman rapat ataupun carilah pakar psikologi. Berkongsi tentang hal yang telah membebankan dan membuatkan anda tertekan bersama dengan orang lain membantu melegakan tekanan anda. Namun, sangat penting bagi anda untuk memilih rakan yang dipercayai bagi meluahkan masalah anda.

Jika anda berasa tidak selesa untuk orang sekeliling tahu akan masalah yang anda hadapi, anda boleh berjumpa dengan pakar psikologi.

6. Berurut

Apabila kita stres, pada kebiasaannya otot-otot di bahagian leher dan bahu akan menjadi tegang. Belajarlah cara urut leher dan bahu kerana urutan ini boleh melegakan tegangan otot dan melancarkan perjalanan darah. Nak lagi best, boleh cari mereka yang mahir untuk bantu anda mengurut.

7. Beribadat Kepada Allah

Jika dilihat pada sudut pandang yang berlainan, tekanan dapat dielakkan dengan mendekatkan diri kepada Tuhan. Hal ini demikian kerana, ketenangan hati dan segala urusan duniawi adalah kurniaan dan ujian yang diberikan oleh Tuhan. Maka, kita seharusnya sentiasa bermuhasabah diri sama ada perkara atau kehidupan yang kita jalani seiring dengan ajaran dan kehendak NYA.

Setiap agama mengetengahkan konsep kebaikan dan nilai-nilai murni supaya kita tidak terjerumus dalam lembah duniawi yang tidak kekal dan bersifat sementara. Sebagai seorang muslim, ibadat solat merupakan tiang agama dan mampu membantu menenangkan hati dan minda jika dilakukan dengan kekhusyukan. Tambahan pula, segala perbuatan dalam solat telah ditafsirkan sebagai bentuk senaman ringan kepada kita setelah mengharungi pekerjaan sepanjang hari. Lantaran itu, pendekatan diri kepada Sang Pencipta bukan sahaja memberikan kita ketenangan malah menunjukkan jalan yang benar dan diperlukan oleh manusia yang lemah seperti kita semua untuk meningkatkan kerohanian. lzharnya, kekuatan rohani akan mezahirkan ketahanan jasmani terhadap apa sahaja masalah yang timbul. 

8. Terapi Essential Oil

Menurut ahli essential oil dari Young Living Essential Oils, Brianna Scarpelli, minyak pati memang memberikan kesan menyembuhkan bagi mental, fisikal, atau emosional penggunanya.


Sebagai contoh, Essential Oil (EO) Lavender yang mana ianya merupakan 100% berasaskan tumbuhan semulajadi ini memiliki aroma yang menenangkan dan menyegarkan fikiran, serta ia juga membantu dalam meredakan dan meringankan lagi tekanan anda. Anda hanya perlu diffuse sahaja EO Lavender ke udara, dengan menghirup aromanya sahaja ia memberi kesan yang positif ke atas diri anda. Insyaallah

Anda yang sedang merasa tidak tenang atau cemas, boleh cuba menghidu minyak essential ini dari diffuser atau dengan cara menyapu di bahagian kulit tertentu sebagai alternatif lainnya.

Untuk beli Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

Monday, February 01, 2021

9 Promosi Terbaru Set Shaklee Februari 2021 Yang Menjimatkan


Pada awal Februari 2021, Shaklee ada menawarkan promosi untuk beberapa set produk mereka. Dengan pembelian set promosi ini, anda bukan sahaja akan dapat penjimatan wang tetapi turut mendapat Keahliah Percuma, Penghantaran Percuma dan Cashback.

Berikut merupakan senarai Promosi Terbaru Set Shaklee untuk bulan Februari tahun 2021.

Shaklee Jom Detox RM362


Shaklee Best Sellers RM412


Shaklee New Beginning RM487


Shaklee Healthy Radiance RM492

Shaklee Vivix Vanilla RM525


Shaklee Youth Starter RM680


Shaklee Twinpack Vivix RM760


Shaklee Twinpack Resv RM816


Amacam, menarik kan tawaran set Shaklee untuk bulan Februari ni. Jom dapatkan set-set ni semua sebelum kehabisan stok. Beli sekarang untuk lebih jimat.

Thursday, January 28, 2021

Pakej & Harga Keahlian Young Living Di Malaysia Tahun 2021

Ramai yang sudah sedar akan kepentingan penggunaan essential oil untuk kesejahteraan dan kesihatan diri termasuk saya sendiri. Jenama essential oil paling popular yang menjadi pilihan rakyat Malaysia adalah Young Living.

Saya sendiri awalnya hanya plan untuk beli Feather The Owl diffuser yang mana ianya merupakan salah satu produk unik keluaran Young Living khas untuk kanak-kanak untuk kegunaan sendiri. Tapi, ianya berjaya merubah niat utama saya serta merta selepas berpengalaman sendiri mengunakan beberapa jenis essential oil dari Young Living ini.

Tidak hairan ramai yang sanggup untuk beli dan menggunakan essential oil Young Living ni walaupun harganya agak boleh dikatakan mahal. Tapi bila di selidiki baik-baik, ada caranya untuk kita dapat menikmati kelebihan essential oil Young Living ni tanpa memerlukan kita mengeluarkan kos yang tinggi. Malah, ramai diantara pengguna Young Living dapat menjana income yang lumayan dengan Young Living.

Caranya sangat mudah, korang hanya perlu keluarkan modal min RM750 untuk memiliki Premium Starter Kit (PSK) yang mana ianya sudah termasuk dalam pakej menjadi ahli. Banyak kelebihan yang anda bakal dapat jika mendaftar sebagai ahli Young Living.

Daftar Ahli Young Living

Modal yang anda keluarkan sebanyak RM750 ini sangat berbaloi kerana ia bukan menjadikan korang sebagai ahli Young Living yang sah, malah produk yang bakal korang terima dari set PSK tersebut sebenarnya bernilai lebih dari RM1500.

3 jenis PSK yang boleh anda pilih mengikut bajet dan keperluan anda

Selain penjimatan yang korang dapat apabila purchase PSK dan memiliki produk-produk keluaran Young Living yang lain termasuk lebih dari 10 essential oil, sebagai ahli sah Young Living anda layak untuk menerima 24% diskaun bagi setiap produk Young Living yang ada.

harga dalam ilustrasi hanya pada kiraan diffuser dan essential oil sahaja

Jika mendaftar bersama team saya, korang pasti tidak akan berseorangan kerana kita ada support group yang sangat aktif untuk membantu dan menjawab setiap kemusykilan dan persoalan berkaitan essential oil atau Young Living .

Untuk beli Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

p/s : Harga Premium Starter Kit sebenarnya tidak termasuk kos penghantaran (RM20). Tapi, jika anda mendaftar bersama saya, saya akan menanggung kos penghantaran tersebut dan anda hanya perlu bayar harga tertera di dalam poster sahaja.

Tuesday, January 12, 2021

Guideline Ringkas Cara Penggunaan Essential Oil Mengikut Tujuan

Kat mana nak sapu Essential Oil? | Artikel ini merupkan simple guideline cara penggunaan Essential Oil (EO). Actually common sense, cara penggunaan ini mengikut tujuan dengan kesesuaian EO yang digunakan.


1) Untuk Otak / Fokus
🌹 Sapu pada bahagian Brain stem / lelangit / bawah ibu jari kaki

2) Untuk Kawal Emosi
🌹Inhale 6-8 kali , sapu kat nadi atau sapu pada mana-mana bahagian kepala untuk dapat bau dan boleh diffuse juga.

3) Untuk Selsema
🌹Calit-calit pada hidung dan vitaflex point di tapak kaki

4) Untuk Pernafasan, Paru-paru
🌹sapu kat dada depan dan belakang dan vitaflex point di tapak kaki

5) Untuk Kesihatan Dalaman
🌹Sapu sepanjang tulang belakang dan tapak kaki

6) Untuk Penghadaman dan  Perut
🌹Titik dalam air minum, telan guna kapsul atau sapu pada bahagian perut

7) Untuk Mata
🌹Sapu pada sekeliling soket mata / guna teknik cupping

8) Untuk Telinga
🌹Sapu pada bahagian luar telinga. Jangan sesekali masuk kan EO ke dalam salur telinga

9) Untuk hal berkaitan Rahim / Reproductive system wanita
🌹Sapu pada ari-ari, inner tight dan inner ankle

10) Untuk reproductive system lelaki
🌹Sapu pada bahagian groin, inner tight, outer ankle

11) Untuk emosi
🌹EO untuk tujuan ini kebanyakan nya tak panas. Jadi tak perlu dilute, unless yang jenis kulit sensitif, nak dilute pon tak ape.

12) Paling tak tau sangat nak sapu kat mana, sapu jela kat seluruh tapak kaki. Sebab kat tapak kaki ada hujung saraf yang berhubung dengan organ-organ dalaman.

8) Sila pastikan anggaran dilution ratio. Tak perlu la precise sangat, boleh agak-agak je. Penggunaan untuk bayi, sila dilute lebih banyak. 

Untuk beli Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

Intipati Perutusan Khas Darurat Perdana Menteri


Hari ini 12 Januari 2021, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan darurat. Jemaah Menteri dalam nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berpendapat bahawa darurat seluruh negara perlu diisytiharkan memandangkan kes jangkitan semakin meningkat dan tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan dalam masa terdekat.

Monday, January 11, 2021

Januari 2021 - 6 Negeri Di Malaysia Kembali PKP

Memandangkan jumlah jangkitan Covid-19 semakin menjadi-jadi akhir-akhir ini, kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk tempoh 14 hari bemula jam 12.01 tengah malam esok, (Rabu, 13 Januari )sehingga 26 Januari ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata dalam ucapannya, PKP itu melibatkan tiga peringkat pelaksanaan, iaitu PKP ke atas enam negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah.


PKP Bersyarat (PKPB) akan dijalankan ke atas enam negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan, manakala PKP Pemulihan (PKPP) pula akan dilaksanakan di Perlis dan Sarawak dan akan diteruskan sepanjang tempoh itu.


Negeri yang dikenakan PKP adalah negeri berisiko tinggi hasil penilaian risiko oleh Kementerian kesihatan (KKM) dan tahap keupayaan perkhidmatan kesihatannya telah hampir mencapai kapasiti maksimum.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan dan memutuskan rantaian Covid-19 ini, aktiviti sosial melibatkan perkumpulan beramai-ramai seperti kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan termasuk Thaipusam, mesyuarat, seminar, kursus dan sukan berkumpulan tidak dibenarkan sama sekali.

Bagaimanapun, bagi negeri di bawah pelaksanaan PKPP, aktiviti sosial dibenarkan, tetapi tertakluk kepada pematuhan SOP yang ketat.

Berikutan pelaksanaan PKP itu, pergerakan rentas negeri dan daerah juga tidak dibenarkan di seluruh negara. Susulan larangan pergerakan merentas negeri dan daerah itu, operasi sekatan jalan raya (SJR) akan mula berkuatkuasa pada jam 12.01 tengah malam, Rabu, 13 Januari ini.

Bagi negeri yang dilaksanakan PKP, pergerakan adalah terhad dalam 10 kilometer radius sahaja, manakala bagi tujuan membeli barangan keperluan dari pasar raya atau kedai runcit yang berdekatan, hanya dua anggota isi rumah yang dibenarkan untuk keluar dan berada di dalam kenderaan yang sama.

Mana-mana individu yang melanggar larangan ini boleh dikenakan kompaun maksimum RM1,000.

5 SEKTOR YANG DIBENARKAN BEROPERASI DAN DIKATEGORIKAN SEBAGAI SEKTOR EKONOMI PERLU


Siaran Lansung : Perutusan Khas Perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Oleh Perdana Menteri Malaysia Januari 2021


Situasi terkini 11 Januari 2021 #COVID19 di Malaysia :

Sebanyak 2,232 kes baru menjadikan jumlah keseluruhan 138,224 kes.
Sebanyak 1,006 kes telah pulih menjadikan 109,115 pesakit telah pulih dan discaj.
4 kes kematian dicatatkan menjadikan jumlah keseluruhan kematian sebanyak 555 kes.
Jangan risikokan diri anda dan keluarga jangkitan COVID19. Patuhi Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang ditetapkan.


Sebarang pertanyaan lanjut mengenai PKPP boleh hubungi hotline 03-88882010.