BUFET BERBUKA DI BANGI GOLF RESORT

BUFET BERBUKA PUASA BGR 2015 | BANGI GOLF RESORT | Bersempena bulan ramadhan tahun 2015 ini, Bangi Golf  Resort Restaurant juga ada menyediakan Buffet Ramadhan yang akan bermula pada 21 Jun 2015 sehingga 15 Julai 2015.

*sedikit info untuk pembaca. Bangi Golf  Resort Restaurant atau lebih dikenali sebagai singkatan BGR merupakan salah satu daripada hanya beberapa buah resort golf yang ada di Malaysia ini yang telah menerima perakuan Sijil Halal daripada JAKIM.

HARGA BUFFET RAMADHAN BGR MURAH



BGR akan menawarkan sehingga 200 pelbagai jenis sajian istimewa dari pelbagai citarasa iaitu masakan melayu popular, sajian barat dan masakan timur, khas untuk pelanggan mereka di bulan ramadhan ini. Apa yang lebih meyeronokkan, harga untuk bufet ramadhan ini bermula dari harga serendah RM27 untuk kanak-kanak dan RM55 untuk orang dewasa.


HIDANGAN POPULAR BUFET BERBUKA BGR

COOKING SHOWCASE : Kambing bakar boleh dikatakan akan menjadi satu hidangan signature untuk setiap buffet ramadhan. BGR juga tidak akan menghampakan pelanggangnya yang datang dengan menu Kambing Bakar Mereka. Selain dari menu Kambing Bakar, pelanggan buffet ramadhan BGR ini juga akan berpeluang untuk merasai hidangan Sup Kambing Mamak yang berada di area Cooking Showcase.

Kambing Panggang
Bagi si penggemar sate, pilihan sate daging dan ayam panas yang dihidangkan bersama kuah kacang resepi khas mereka sangat tidak menghampakan. Kway Teow Goreng dan Mee Goreng mamak juga digoreng panas di hadapan pelanggan.


WESTERN APPERTIZER : Di bahagian ini pula, pelanggan boleh menikmati jenis hidangan dengan sentuhan gastronomi istimewa seperti Krim Ayam Salai dengan Facaccia Panggang dan Sous Vide Eggs with Mushroom EspumaSous Vide Eggs with Mushroom Espuma merupakan menu signature bagi BGR untuk buffet ramadhan mereka.

Sous Vide Eggs with Mushroom Espuma
Bagi pilihan masakan barat yang lain, Mat Remos mengesyorkan Beef Lasagna dan Grilled Boneless Chicken with Creamy Mushroom Sauce.

MENU UTAMA DAN MASAKAN TIMUR : Di sini hidangan paling popular ada menanti korang. Butter Prawns, Teriyaki Chicken, Black Papper Beef, Fish Fillet dengan Sos Serai, Sambal Sotong Kembang, Ayam Masak Ros, dan Rendang Daging Taik Minyak.

Butter Prawns
Teriyaki Chicken
Fish Fillet dengan Sos Serai
Black Papper Beef


"Live Station" SPANISH CHURRO DENGAN KUAH COKLAT YANG PEKAT : Di sudut ini, BGR ada menyediakan juadah manis sebagai pencuci mulut. pelbagai kuih muih, puding, agar-agar dan buah-buahan tropika dan  tempatan . pilihan popular gaya barat juga ada tersedia untuk anda seperti Italian Tiramisu, Chocolat Eclair, Blueberry cheese Cake, Red Velvet cake, Young Coconut Jelly, Creme caramel, Mix Berry panna Cotta dan ciptaan eksotik terkini mereka di BGR untuk tahun 2015 iaitu Infused Chocolate Ganache Tarlet.

Dihiburkan dengan alunan muzik melayu asli tradisional
Bufet Ramadhan BGR tahun ini sekali lagi membawa konsep dapur terbuka. Selain dari itu, tetamu yang datang akan dihiburkan dengan alunan muzik melayu asli tradisional yang akan didendangkan secara live oleh kumpulan kugiran dari jam 6.30 petang sehingga 9.30 malam setiap hari.


KEMUDAHAN PARKING DAN SURAU : BGR ada menyediakan sebanyak 800 lot parking secara percuma kepada pelanggan mereka. Kemudahan surau lelaki dan wanita juga disediakan untuk keselesaan semua tetamu mereka.


TEMPAHAN : Untuk tempahan dan pertanyaan, korang boleh menghubungi Pn. Luliy Shalwanidi talian 0162678284 /  0169645544 atau email bgrrestaurant@gmail.com.



LOKASI :

Bangi Golf Resort Restaurant Sdn. Bhd
No.1 Persiaran Bandar, Bandar Baru Bangi, 43650, Selangor.

Telephone :
03-8925 3728; 03-8210 0265 
Fax :
03-8925 3727; 03-8925 3726
E-mail: 

Kooerdinat GPS :
2.95716N, 101.76518E



SENARAI TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG ADA DI MACAU


SENARAI TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG ADA DI MACAU | Alhamdulillah, beberapa minggu lepas MY telah berpeluang menjelajah ke bumi Macau bersama sahabat MY dari #ProjekTravel iaitu Khairul Anuar. Perjalanan dengan menaiki pesawat Air Asia dari KLIA2 ke Macau megambil masa hampir 4 jam.


Pertama kali menjejakkan kaki di bumi Macau ini seakan membawa MY kembali ke masa lampau pada saat Portugis menakluk bumi Macau pada pertengahan abad ke-16. Dengan demikian, senibina kota, seni, agama, tradisi, makanan dan masyarakat mencerminkan integrasi budaya Cina, Barat dan Portugis. Macau telah menjadi Daerah Administratif Khusus Republik Rakyat China pada tanggal 20 Desember 1999 dan menjadi wilayah otonomi tinggi di bawah prinsip 'Satu negara, dua sistem ".


Keindahan rekabentuk dari hasil peninggalan portugis itu terlalu memberi kesan kepada suasana dan persekitaran di sesetengah daerah di Macau. Bukan sahaja berkaitan senibina dan budaya sahaja. Nama tempat juga masih menggunakan nama-nama dari bahasa portugis. 

SENARAI TEMPAT MENARIK DI MACAU

Untuk entry kali ini, MY ingin berkongsi beberapa tempat menarik yang telah kami lawati dan patut korang kunjungi jika ke Macau:



Pada tahun 2005 ia telah diiktiraf dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO kerana ia merupakan sebahagian daripada "Historic Centre of Macau".

Leal Senado Building berhadapan dengan Senado Square




Senado Square, a Business Zone



MENIKMATI KEINDAHAN SEKITAR RUINS OF ST. PAUL'S
Ruins of St. Paul's (juga dikenali sebagai Sam Ba Sing Tzik) berdiri bersebelahan dengan Kubu Gunung yang terkenal dan Muzium Macau. Muka bangunan depan dan tangga batu besar adalah satu-satunya tinggalan gereja yang paling besar.





Macau Museum

Muzium Macau merupakan muzium terbesar yang ada di Macau. Ia terletak di Monte Fortress yang mana ianya tempat yang paling sesuai untuk melihat keindahan pemandangan di Macau.



Monte Fortress





Coliseum Theater, Macau
Ia merupakan theme park yang pertama yang ada di Macau yang mana ianya juga merupakan shopping center modeled on Euramerican fisherman's wharfs.


Banyak rekabentuk bangunan yang menarik di sekitar kawasan ini yang akan membawa korang ke suasana dunia eropah.


With different characteristics, Macau Fisherman's Wharf can be divided into three main sections: Dynasty Wharf, East Meets West and Legend Wharf.



Selain dari tempat yang dinyatakan di atas, Macau mempunyai banyak lagi tempat menarik untuk dikunjungi. 




PERSEMBAHAN LED AMERICA'S GOT TALENT DI RESORT WORLD GENTING

PERSEMBAHAN LED AMERICA'S GOT TALENT DI RESORT WORLD GENTING | Siapa sangka persembahan bertaraf dunia yang mana pernah muncul dalam  rancangan realiti TV terkenal, America's Got Talent musim keenam kumpulan Iluminate mendapat tempat kedua dalam rancangan tersebut kini boleh ditonton secara live di Resort World Genting.


Resorts World Genting dengan bangganya membawa kumpulan yang dipilih sebagai ' the best new act in America ' ini ke Malaysia yang julung kali diadakan. Gabungan lampu, muzik dan aksi daripada mereka ternyata membuatkan persembahan mereka menarik dan ada kelainannya. MY telah berpeluang menonton mereka secara live dan ia sangat memuaskan.

Persembahan LED ini merupakan gerak tari daripada penari yang memakai sut LED yang membawa para penonton seolah - olah ke dunia lain. Dengan bertemakan Artistes of Light, persembahan selama 75 Minit ini mempunyai kelasnya yang tersendiri. 

Jadi tidak hairanlah kumpulan ini sering bekerjasama dengan selebriti antarabangsa seperti The Black Eyed Peas dan Christina Aguilera. Malah kumpulan illuminate ini juga pernah ditampilkan dalam rancangan X Factor , Dancing with Star, The Ellen DeGeneres Show, Good Morning America, Billboard Music Awards dan American Music Awards 

Bagi mereka yang berminat untuk melihat persembahan live mereka, persembahan LED ini akan berjalan dari 3 April hingga 28 June 2015 . Harga tiket bermula :

Dewasa 
VIP - RM 198 
PS 1 - RM 138
PS 2 - RM 88

Kanak - kanak 
VIP - RM 98 
PS 1 - RM 68
PS 2 - RM 48 

Untuk maklumat lanjut dan tempahan korang boleh hubungi www.rwgenting.com atau terus  hubungi 03 - 2718 111. 

Tunggu apa lagi? Jom 



BERMAIN LASERTAG DI WANGSA WALK

BERMAIN LASERTAG DI WANGSA WALK | Dulu pernah bermain Laser Tag sekali untuk GALACTIC LASER EDISI ANGPOW CHALLANGE [klik] . Kali ni berpeluang lagi untuk beraksi bersama geng-geng blogger di  Laser Warzone Wangsa Walk. *dah rasa macam gathering blogger dah.


Menggunakan konsep yang sama iaitu laser, untuk edisi kali ini MY dijemput khas oleh blogger NadiaFaraHida untuk memeriahkan laser tag edisi blogger ni. Sepanjang Battle tersebut, kami dibahagikan kepada 6 kumpulan. MY telah ditempatkan dalam kumpulan 2 bersama blogger Mek Onie [klik] dan Eazy Izzuddin [klik], *yang lain baru kenal :)


Walaupun MY demam ketika ni, tetapi energy semasa bermain cukup kuat. Tak mustahil bila balik terus teruk demamnya. hahahah. Tapi serius best.


Tahniah kepada team yang berjaya.Tak sangka ramai rupanya blogger-blogger yang hebat bermain laser tag ni. MY terpaksa balik awal kerana ada event lain pada petangnya bersama geng #projektravel [klik].

HARGA LASER TAG



Lokasi Laser Warzone:

1) Level 2, eCurve, Damansara
2) Level 3, Wangsa Walk, Wangsa Maju
3) Level 4, Gurmey Plaza, Penang

Untuk maklumat lanjut, boleh layari:

Website:

Facebook: 



BERMALAM DI HOTEL BERTEMAKAN LEGO DI MALAYSIA

BERMALAM DI HOTEL BERTEMAKAN LEGO DI MALAYSIA  | Siapa pernah sangka MY akan stay di Hotel Mewah seperti Hotel Legoland ni. Jika dulu, MY hanya mampu pandang dan bayangkan je bagaimana bilik-bilik yang ada di Hotel Legoland ni. Tapi, Alhamdulillah. 2 hari yang lepas, MY telah berpeluang untuk stay di Hotel Legoland ni selama 1 malam. *serius memang pengalaman yang sangat mengujakan

Bergambar di hadapan Hotel Legoland Malaysia
Kali ni Projek Travel bersama Kelab Blogger Ben Ashaari untuk short vacation di Legoland Malaysia. Selain dari rakan KBBA, MY juga berpeluang kenal dengan seorang lagi blogger kelahiran negeri Kelantan iaitu Azhari yang mana merupakan pemilik blog ilhamhaikal [klik].

Azhari dan Faizal Fredley di Lobi Hotel
12,528 LEGO Mini Figures di pamerkan di belakang check-in desk

Bagi MY, Hotel Legoland ini bukan hanya sekadar tempat untuk berteduh. Apa yang bestnya, ia merupakan sebuah hotel yang penuh dengan "Lego Adventure". Keseronokan, keriangan kanak-kanak memang tidak boleh dinafikan disini. Semuanya boleh buat kita terpegun. Dan memang benar kalau MY nak katakan bahawa Legoland adalah dunia keriangan khususnya untuk kanak-kanak. *tak rugi bawa anak-anak ke sini.

Lego di Lobi Hotel
Apa yang menariknya, korang boleh tengok sendiri bagaimana pengalaman pengembaraan dunia lego korang bermula. 

Sambil tunggu masa untuk check in
Pengembaraan ini telah bermula seawal kita di lobi lagi. Lebih dari 100,000 LEGO brick tersedia di kawasan permainan kanak-kanak di lobi hotel. Memandangkan waktu untuk check in hotel agak lewat iaitu dalam jam 4 ptg. Jadi, masa tak terbuang dengan pelbagai aktiviti menarik yang korang dan anak-anak boleh buat di lobi hotel ni. *jom buat raksaksa dengan lego-lego yang ada. yeay 

Bilik Bertemakan Pegembaraan "Adventure Themed "


Untuk pengetahuan korang, kat Hotel Legoland ni diorang ada sebanyak 249 bilik tetamu dengan 3 jenis tema iaitu  Pirate, Kingdoms or Adventure.

Setiap bilik mempunyai dua ruangan tempat tidur yang berasingan, dengan katil bersaiz king untuk orang dewasa, dan kawasan yang berasingan untuk anak kecil yang boleh muat sehingga 3 orang, yang mana lengkap dengan katil saiz dua tingkat, pull-out trundle bed dan TV mereka sendiri!

Artikel Berkaitan : Legoland Hotel Room Types
Semua bilik Deluxe dan Suite  boleh memuatkan sehingga 8 orang (maksimum 4 Dewasa sebilik). manakala semua bilik Standard dan Premium boleh menampung sehingga 5 orang (maksimum 3 Dewasa sebilik).

Adventure Themed
Kami telah berpeluang untuk stay di bilik yang bertemakan Pengembaraan ( Adventure Themed ). *korang mesti ingat. Pengembaraan di hotel ni tak berakhir di lobi je. Sudah semestinya dibilik korang akan temui lebih banyak cabaran.


Dengan menyelesaikan kata kunci dari spot-spot yang ada di dalam bilik, korang boleh memiliki harta karun yang tersimpan dalam kotak kayu di ruangan tempat-tidur anak-anak korang. *make sure korang cari klu dan dapatkan harta karun yang ada dalam kotak tu.


Dalam bilik juga, mereka ada sediakan set lego untuk anak-anak bermain. bagi yang tak bawak anak tu, mainlah lego tu dengan isteri atau partner holiday korang. ehhehehe.

Set lego yang disediakan di bilik
Memandangkan makan malam kami tidak disediakan di hotel, maka pandai-pandailah korang bawak bekal makanan sendiri. Kalau tak keluarkanlah duit untuk beli makanan diorang. *kalau rasa banyak duitlah. hehehehe.

masa untuk makan
Memandangkan meja hanya disediakan dalam bilik master dengan sebiji kerusi je. Maka kami bertika makan bersila je kat bawah. *feeling orang kaya rendah diri. eh kbai .Kami makan bungkus je. Guna voucer makan yang diorang bagi. 

Masa untuk tidur 

SARAPAN DI BRICKS FAMILY RESTAURANT


Sarapan pagi pada keesokan harinya disediakan di Bricks Family Restaurant yang berada satu aras dengan lobi hotel. Korang boleh megambil sarapan seawal 7.00am sehingga 11.00 am

Bricks Family Restaurant
Menunggu turn untuk sarapan
Restoran ni hanya boleh muat 465 dalam satu-satu masa. Pastikan korang pilih waktu yang tepat untuk bersarapan di sini. Ini kerana orang terlalu ramai dan menyebabkan korang terpaksa megambil nombor dan menunggu giliran. *bagi no bilik kat staff diorang untuk no giliran kita. Apa yang pasti, korang boleh makan buffet yang disediakan sampai puas.


Bagi mereka yang ingin mandi di kolam renang, bolehlah ke tingkat 5 hotel. Di sana korang tak perlu risau tentang keselamatan, kerana pihak hotel juga ada menyediakan lifeguard untuk menjaminkan keselamatan setiap pegunjungnya.



Nampaknya, menjadi satu permulaan yang baik kepada MY untuk ProjekTravel di tahun 2015 ni. Semoga, dipermudahkan dan dimurahkan rezeki hendakNYA. Jom baca sambungan pengembaraan kami di Miniland, Themepark dan Water Theme park Legoland. Ada banyak benda menarik yang MY nak kongsikan dengan korang mengenai LEGOLAND MALAYSIA ni.



header-menu