Cinta Hati

Sunday, October 12, 2014

CABAR DIRI MAKAN OYSTER | KONTIKI RESTAURANT FEDERAL KL

Share it Please
CABAR DIRI MAKAN OYSTER | KONTIKI RESTAURANT FEDERAL KL |  Pertama kali MY nak ucapkan terima kasih kepada blogger makanan kita saudara MahaMahu , kerana sudi menjemput MY ke event food review di KONTIKI RESTAURANT, FEDERAL HOTEL KL .

KONTIKI RESTAURANT, FEDERAL HOTEL KL
KONTIKI RESTAURANT, FEDERAL HOTEL KL
Restoran Kontiki ini ada menyediakan menu citarasa antarabangsa dan hidangan tempatan asli dengan makanan-makanan yang segar, dan menyelerakan. Buffet Kontiki mempunyai pelbagai pilihan campuran unik masakan asia dan juga eropah bersama hidangan masakan tradisional.


Apa yang MY paling terkesan adalah bila ternampak himpunan makanan laut yang sangat segar dan menarik. Apa yang MY maksudkan adalah Ketam, Lobster, Udang Galah, Kupang dan Oyster.

OYSTER
Oyster
Bila tersetuh cerita pasal OYSTER nie. Kepala otak ni terus mengigatkan kisah Mr. Bean. *oh damn you. Kisah apa tu? MY yakin korang pun tahu hahaha. Tetapi dengan keyakinan kesegaran makanan laut yang terjamin kat KONTIKI RESTAURANT FEDERAL KL ni, MY tak takut untuk mencabar diri sendiri untuk rasa sendiri OYSTER tu.

Hidangan Oyster
Hidangan Oyster
Dengan bantuan chef yang ada, MY cuba mendapatkan sebanyak info mengenai haiwan laut yang digeruni ini. ekekekek. Termasuklah cara untuk memakannya. *almaklumlah pertama kali nak mencuba.

Cara Makan Oyster
Cara Memakan OYSTER
Bak kata chef, Oyster ni biasa di makan dengan bantuan tambahan Lemon dan tabasco. Lemon tu biasalah untuk hilangkan bau hanyir dan tabasco tu rasanya pedas dan dapat membantu kurangkan rasa muak dan geli bila kita makan Oyster tu.

Okay, tulis saja tak guna. ni video bukti MY makan Oyster tu. hahahah.


Okay, seriusly MY kata, rasa dia not bad. Ya memang betol kata chef tu. Lemon dan Tobasco tu sangat-sangat membantu. Apapon MY dah, korang bila lagi? hehhehehe. 

[Continue reading...]

Thursday, October 09, 2014

Makanan Rusia Yang Halal | Menu Popular Rusia

Share it Please

Makanan Rusia Yang Halal | Menu Popular Rusia | Kita di Malaysia sudah terbiasa dengan pelbagai jenis juadah yang hebat- hebat oleh kerana kepelbagaian etnik yang ada. Kadang kata oleh kerana keserasian dari etnik-etnik ini juga, makanan tradisional dari pelbagai atnik ni juga diolah menjadi citarasa kita di Malaysia. 

Bagi MY, walaupun ianya sudah terjadi sehingga ke tahap itu. MY tetap ingin cuba mencari kelainan untuk merasai hidangan-hidangan khususnya dari citarasa antarabangsa. Maksud MY di sini, menu dan citarasa dari negara lain khususnya negara yang tidak mempunyai iklim yang sama dengan negara kita. 

Duta Besar Rusia di Malaysia, Lyudmila G. Vorobyeva
Duta Besar Rusia di Malaysia, Lyudmila G. Vorobyeva
Jadi MY telah berpeluang untuk rasa sendiri bagaimana hidangan hebat air tangan orang Rusia dengan menu-menu popular diorang semasa Lunch Bersama Media di Russian Centre for Science and Culture baru-baru ini. *Hidangan ini disediakan halal khas untuk kami. 

Menu Makanan Rusia Yang Halal

Menu Makanan Rusia Yang Halal
Banyak hidangan Rusia yang populor di seluruh dunia. Makanan-makanan tersebut yang MY sempat rasa antaranya ialah  Blini s Semgoi (pancake tipis yang disajikan dengan salmon asap atau isian lain dan krim asam) 

Blini s Semgoi | Pancakes with Salmon - Makanan Rusia
Blini s Semgoi | Pancakes with Salmon
Hidangan popular seterusnya ialah piroshki (adonan tepung yang dipanggang atau digoreng dan diisi dengan daging dan kubis).

Pirozhki s Kuritsei  | Puffs with Chicken - makanan rusia
Pirozhki s Kuritsei  | Puffs with Chicken
Makanan seterusnya ni sangat unik, hidangan terung gulung yang didalamnya berintikan sayuran seperti cendawan. *ha MY ni memang suka makan terung sejak dari kecik. Dan ia di panggil Rulet iz Baklazhanov s Gribami yang mana dalam bahasa inggerisnnya adalah Eggplant Rools with Mushrooms.

Rulet iz Baklazhanov s Gribami | Eggplant Rools with Mushrooms -makanan rusia
Rulet iz Baklazhanov s Gribami | Eggplant Rools with Mushrooms
Ada satu lagi hidangan berasaskan mushroom ni yang MY sempat rasa di Kedutaan Rusia nie. Dan ia di panggil Marinovannye Gribiy yang mana dalam bahasa inggerisnnya adalah Marinated Mushrooms.

Marinovannye Gribiy | Marinated Mushrooms - makanan rusia
Marinovannye Gribiy | Marinated Mushrooms
Dan seterusnya adalah Chicken Rolls with Mushrooms. Dan dalam bahasa Rusianya ialah Kyrinyi Rulet s Gribami. Dari rupa yang sangat menyelerakan memang tidak mengecewakan bila dirasa.

Kyrinyi Rulet s Gribami | Chicken Rolls with Mushrooms - makanan rusia
Kyrinyi Rulet s Gribami | Chicken Rolls with Mushrooms
Menu seterusnya ni juga berasaskan Mushroon. Dan ianya dipanggil  Koorinie Kotleti s Gribami manakala dalam inggerisnya ialah Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms.

Koorinie Kotleti s Gribami | Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms - makanan rusia
Koorinie Kotleti s Gribami | Chicken Rissoles Stuffed with Mushrooms
Sekarang kita tengok hidangan yang berasaskan sayuran pulak. Dan hidangan seterusnya ni adalah sejenis salad. Dan ia dikenali sebagai Salat Olivie (Olivier Salad)

Salat Olivie | Olivier Salad - makanan rusia
Salat Olivie | Olivier Salad
Ikhlas MY nak bagitau, pada awalnya perasaan takut tu ada jugak bila nak cuba menu dari Rusia ni. Manalah tahu takut tak kena dengan selera ni. Tapi hakikatnya, tak ingat berapa kali MY tambah bila makan makanan yang dihidangkan. *pergh memang boleh bagi "double thumb up" la.
 
Masa untuk menjamu selera 
Blogger Dikbee, Rawlins dan Penaberkala
Russian Centre for Science and Culture
Russian Centre for Science and Culture
Walaupun sesetengah dari hidangannya hanya nampak biasa, tetapi hakikatnya licin kami kerjakan. Apapon terima kasih kepada Cik Paris Ashiqin, pihak Kedutaan Rusia  dan Destination Malaysia kerana sudi menjemput dan membuka peluang kami untuk merasai sendiri hidangan hebat-hebat ni.


p/s: Halal disini adalah tertakhluk kepada cara masakan tersebut.

[Continue reading...]

Wednesday, October 08, 2014

An Evening With Romanian Radio National Orchestra

Share it Please
An Evening With Romanian Radio National Orchestra | Salam sejahtera semua!! Pernah ke korang terfikir untuk melihat dan mendengar Orchestra secara life? Sebelum ni, MY dengar Orchestra ni bukan sesuatu yang murah. Ianya sangat exclusive dan bertaraf antarabangsa.

DEWAN FILHARMONIK PETRONAS (DFP)
DEWAN FILHARMONIK PETRONAS (DFP)_Foto MPO
Untuk pengetahuan korang, MY telah mendapat jemputan dan berpeluang untuk meyaksikan Orchestra di Dewan Filharmonik Petronas di KLCC. Bukan calang-calang persembahan Orchestra, kerana persembahan kali ni melibatkan Romanian Radio National Orchestra.

Info Mengenai DEWAN FILHARMONIK PETRONAS
DEWAN FILHARMONIK PETRONAS (DFP) is home to the Malaysian Philharmonic Orchestra (MPO) and is Malaysia’s concert hall devoted specifically to classical music. Located in the PETRONAS Twin Towers, it was officially opened on 17 August 1998 by the patron of the MPO, Tun Dr. Siti Hasmah Haji Mohd Ali and former Prime Minister Tun Dr. Mahathir Mohamad.
Designed by Cesar Pelli, the hall takes its inspiration from the traditional shoe-box shape of the great 19th century European concert halls with the magnificent Klais Pipe Organ providing a spectacular backdrop to the hall’s stage.
Konsert An Evening With Romanian Radio National Orchestra

An Evening With Romanian Radio National Orchestra
Gelagat sebelum masuk ke dewan_Foto Zulhilmi Tempoyak

Tujuan konsert ini adalah bersempena penghargaan khas sempena 7th World Summit on Media for Children (WSMC) yang menyaksikan Kuala Lumpur menjadi hos kepada sidang tersebut dari 8 hingga 10 September 2014. Konsert ini diketuai oleh konduktor Romania, Maestro Tiberiu Soare dan konduktor Malaysia Maestro Leonard Yeap. Selain itu, konsert ini juga turut menampilkan

Maestro Tiberiu Soare
Maestro Tiberiu Soare _Foto Media Hiburan
P.I. Tchaikovsky: Swan Lake Suite op 20a,
L. Yeap: Concertino Rancak Bertemu - untuk dua biola (violin solo: Yap Yen & Jae Sern),
J.Boyle (arr . By Luqman Aziz): Jauh-Jauh (suara solo: Syafinaz Selamat),
P.de Sarasate: Gypsy Airs OP. 20,
G. Dinicu: Ciocarlia (biola Solo: Gabriel Croitoru),
R.Strauss: Burlesk (piano Solo: Horia Mihail),
G. Enescu: Romania Rhapsody nr. 1 dalam op A. 11.

Suasana dalam MPO
Suasana dalam MPO_Foto Penaberkala
Kalau diikutkan, Didalam MPO ni tak dibenarkan untuk megambil gambar, apatah lagi membuat rakaman video. *silap-silap kena tembak dengan laser macam kami nie. heheheh. Ya, peraturan sangat ketat. Macam Istana Budaya lah *nasib baik kami tak kena halau keluar. huhu.

Radio Televisyen Malaysia (RTM)
Radio Televisyen Malaysia (RTM) telah menyiarkan persembahan menakjubkan ini_Foto Dikbee
Rakaman persembahan ini berlangsung pada 9 September lalu dan diterbitkan oleh Nor Khuzaimah ‘Oja’ Abd Aziz, Unit Hiburan TV RTM. Turut hadir menyaksikan persembahan hebat ini YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Chek, Menteri Komunikasi dan Multimedia.

Bersama YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Chek, Menteri Komunikasi dan Multimedia
Bersama YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Chek, Menteri Komunikasi dan Multimedia
Dan ini merupakan pengalaman pertama MY dapat lihat sendiri konsert orkestra secara live . Terima kasih kepada sahabat kami Cik Paris dari Destination Malaysia dan Kedutaan Romania yang sudi menjemput kami.

An Evening With Romanian Radio National Orchestra
Wefie selepas konsert_Foto Zulhilmi Tempoyak
An Evening With Romanian Radio National Orchestra
Kami terhibur_Foto Zulhilmi Tempoyak
Insyaallah kalau ada rezeki, kami datang lagi. *eh, tu pon kalau ada jemputan lah ye.hehe

[Continue reading...]

Monday, October 06, 2014

BAG UNTUK TRAVEL YANG STYLO | 2553 MALAYSIA

Share it Please


2553 MALAYSIA
2553
BAG UNTUK TRAVEL YANG STYLO | 2553 MALAYSIA | Dah lama MY mencari sesuatu yang baru untuk digayakan semasa keluar untuk travel. Maksud MY di sini adalah bag pakaian yang sesuai untuk tempoh travel jangka masa pendek. Yang penting simple and stylo sesuai untuk lelaki.

Sehari sebelum Hari Raya Haji sempat MY teman kawan blogger Pojie ke Publika untuk shopping bag nie . Entah kenapa tiba-tiba dengan MY skali terbeli. Mana taknya, rabun mata lihat design-degin bag yang sangat stylo dan modern tu. *sangat memenuhi citarasa ni ha. Kena pula skang ni dia tengah adakan promosi besar-besaran sempena Raya Haji. Memang rugi la kalau tak beli.

2553 MALAYSIA
Our collections are all hand-crafted with canvas of equal quality as many luxury bags!
2553 bags are cool, fashionable, unisex, scratch resistant and unique!!!
Our easy-to-match designing concept will ease your trouble of matching with your outfits!

BAG UNTUK TRAVEL YANG STYLO | 2553 MALAYSIA

Ha, ni la bag yang MY sempat grab tu. Kalau harga normal mencecah RM200++. Tapi MY dapat harga special promosi Hari Raya Haji ni. Lepas ni tak perlu risau dah kalau nak keluar travel untuk beberapa hari.*bawak bag ni je cukup

Shopping Bag 2553 MALAYSIA
Blogger dan Bag pilihan masing-masing_foto EazyIzzuddin
Bagi korang yang rasa nak beli bag-bag stylo leh usha Instagram: 2553malaysia. kompem la korang pon akan terpikat. Apa yang penting ia adalah handmade.

[Continue reading...]

Tuesday, September 30, 2014

CABARAN DI ESCAPE ROOM | #TSDayOut SEPTEMBER 2014

Share it Please
EscapeRoom

CABARAN DI ESCAPE ROOM | #TSDayOut SEPTEMBER 2014 | Pertama kali berpeluang menyertai pengalaman bersama rakan blogger di #TSDayOut anjuran Tourism Selangor . Untuk pengetahuan koran, event #TSDayOut ni bukan pertama kali diadakan, malah dikatakan hampir setiap bulan dengan aktiviti yang berbeza. *wow terbaiklah Tourism Selangor ni. Dan untuk kali ini, ia telah membawa kami ke ESCAPE ROOM, Bukit Tinggi Klang.

Signboard EscapeRoom Klang
Signboard EscapeRoom
MY difahamkan bahwa, ini adalah buat pertama kali  #TSDayOut melakukan indoor-bound game. Dan ianya adalah jauh berbeza dari #TSDayOut  yang lepas. 

Bersama rakan blogger Khai, Penaberkala dan MahaMahu
Bersama rakan blogger Khai, Penaberkala dan MahaMahu
Permainan penyelesaian teka-teki ini merupakan salah satu permainan yang memerlukan penggunaan IQ yang sangat tinggi. Dan ianya sudah mula mendapat tempat dan popular di beberapa buah negara lain seperti Amerika Syarikat, Hungary, Romania, Singapura, China, Taiwan, Sepanyol dan Hong Kong. 

Kaunter Utama Urusan
Dan Malaysia juga telah menerima bahang fenomena ini semenjak tahun lepas (2013) dengan pembukaan outlet pertama ESCAPE ROOM di eCurve. Dan ianya mula merebak ke enam lokasi lain di seluruh Semenanjung Malaysia dengan menjadikan outlet ESCAPE ROOM di Berjaya Times Square Kuala Lumpur menjadi ESCAPE ROOM terbesar setakat ini.

Mr Victor Lo Pengasas EscapeRoom Malaysia
Mr Victor Lo Pengasas EscapeRoom Malaysia
Sebelum permainan mula mencabar kami, kami telah diperkenalkan dengan orang kuat ESCAPE ROOM iaitu Mr Victor Lo merangkap Pengasas Escape Room Malaysia. Beliau telah menerangkan serba sedikit mengenai sejarah permainan ESCAPE ROOM dan rule-rule yang perlu kita patuhi setelah jam permulaan dihidupkan.

APA ITU ESCAPE ROOM !!!

ESCAPE ROOM  merupakan satu bentuk permainan simulasi teka-teki di mana para peserta terdiri daripada 2 orang sehingga 8 orang akan dikunci di dalam sebuah bilik dengan senario tertentu mengikut tema masing-masing. Setiap pasukan perlu untuk menyelesaikan pelbagai jenis teka-teki dengan berpandukan seluruh elemen yang terdapat di dalam bilik tersebut untuk cuba lepaskan diri dalam hanya tempoh masa 45 minit sahaja. 

Sebagai contoh, Outlet Klang mempunyai tujuh bilik bermula dengan ‘Surgery Room – The Secret of Dr. Malcom’, the movie inspired ‘Taken’ room, Kung Fu, The Abandon Factory, Prison Break (TV drama of the same name), The Mysterious Room and the haunting Slaughter House. Semua bilik-bilik yang ditawarkan mempunyai kesukaran yang berbeza-beza dari penarafan tiga bintang hingga ke lima bintang.

CABARAN ESCAPE ROOM !!!

ESCAPE ROOM Bukit Tinggi Klang
Antara tema game yang ada dan kami pilih
Dan kumpulan kami telah memilih ‘Surgery Room – The Secret of Dr. Malcom’ sebagai cabaran pertama kami di ESCAPE ROOM Bukit Tinggi Klang ini. Dan ianya telah diberi taraf kesukaran 4 bintang. 

Surgery Room – The Secret of Dr. Malcom
Surgery Room – The Secret of Dr. Malcom
Dan kesukarannya memang mencabar kami, dan ianya cukup-cukup mencabar. Disini kita perlu meletakkan diri kita sebagai seorang doktor atau seseorang yang biasa dengan suasana hospital dan peralatannya. *ayoooo, seram sangat bila main tangan jatuh atas kepala ni. heyyy jatuh la tempat lain.

Surgery Room – The Secret of Dr. Malcom
Pencarian klu untuk kod kunci
Sehinggakan, untuk meyelesaikan salah satu masalah, kami terpaksa meneka jenis ubat yang sepatutnya dipadankan dengan penyakit-penyakit yang diberi *pergh nak kering dah otak ni, nasib baik ingat lagi apa yang belajar masa zaman belajar dulu.

Surgery Room – The Secret of Dr. Malcom
Cubaan membuka kod rahsia
Walaupun perjalanan kami meyelesaikan masalah agak lancar. Tapi kekangan masa telah menyebabkan kami tewas untuk cabaran di Bilik Pembedahan nie.*takpe cabaran kedua ada.

Tewas untuk cabaran pertama ESCAPE ROOM
Tewas untuk cabaran pertama ESCAPE ROOM
Tanpa membuang masa, kami telah memilih The Abandon Factory sebagai cabaran kami yang ke dua. Dan ia pula mengesahkan perjalanan sekumpulan manusia yang terperangkap didalam sebuah bangunan yang mempunyai bom aktif. * silap langkah meletop bom. eh huhu. Seperti biasa, jika kami tidak dapat menyelesaikan semua petunjuk yang diberi maka bom akan meletup dalam masa 45 minit.

The Abandon Factory
The Abandon Factory 
Dengan berbekalkan pengalaman dari permainan pertama kami, kami cuba memahami apa yang sedang dan akan berlaku dalam permainan kedua ini. Dan iannya berhasil, kami telah dapat menyelesaikan semua masalah dengan jayanya. Dan masa yang telah kami ambil hanya 35 minit sahaja. *belajar dari kesilapan lalu.

Dan kami telah mendapat tempat ke dua untuk keseluruhan. *tahniah :)

HADIAH UNTUK PESERTA #TSDAYOUT !!!

Group Foto ESCAPE ROOM
Group Foto
Apa yang bestnya Tourism Selangor telah memberi hadiah wang tunai bernilai RM 150.00 untuk enam pemenang kontes Foto Instagram manakala tiga pemenang bagi kategori penyertaan blog akan menerima RM 1,000, RM 500 dan RM 300, masing-masing (yang akan diumumkan pada tarikh yang akan diberitahu kelak).

Apapon terima kasih kepada Tourism Selangor kerana sudi menjadikan saya sebagai salah seorang dari peserta #TSDayOut SEPTEMBER 2014 ini. Terima kasih juga kepada pihak ESCAPE ROOM Bukit Tinggi Klang untuk cabaran yang sangat awesome ini. *pasti akan kembali dengan rakan-rakan lain.

 _________________________

Escape Room 
Malaysia’s First Real Escape Game

Harga: 
Normal: RM 36.00
Offpeak*: RM 32.00
Weekend: RM 36.00
Public Holiday: RM 36.00

* Offpeak (Before 05:00 pm)

6 Outlet yang boleh korang akses untuk book.

Petaling Jaya
Lot 2-01A, 2nd Floor, eCurve, 
Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, 
47810 Petaling Jaya, Selangor.
Tel: +603-7732 9198
Email: info_pj@escaperoom.com.my

Klang
No. 111-1, 1st Floor, 
Jalan Mahogani 5, Bandar Botanic, 
41200 Klang, Selangor.
Tel: +603-3323 2213
Email: info_klang@escaperoom.com.my

Puchong
Unit 2, 3 & 4, Level 3, Block K, Setiawalk Mall, 
Persiaran Wawasan, Pusat Bandar Puchong, 
47160 Selangor Darul Ehsan
Tel: 1700 816 218
Email: info_puchong@escaperoom.com.my

Kuala Lumpur
07-96, 7th Floor, Entertainment Podium, 
Berjaya Times Square, No. 1, Jalan Imbi
55100 Kuala Lumpur.
Tel: +6016-217 8393
Email: info_kl@escaperoom.com.my

Johor Bahru
L4-029, Sutera Mall, 
No.1, Jalan Sutera Tanjung 8/4, 
Taman Sutera Utama, 
81300 Skudai, Johor Bahru.
Tel: +6010-510 0931
Email: info_johor@escaperoom.com.my

Penang
Lot 3-13B, 1st Avenue, 182, 
Jalan Magazine, 10300 Penang.
Tel: +6042615571
Email: info_penang@escaperoom.com.my

Email:
 info@escaperoom.com.my

Tel: 03-7725 1921

Silalah datang sendiri dan rasai kelainannya, serius sangat berbaloi. Kalau banyak duit boleh jadikan ia sebagai hobi yang sihat untuk anak-anak. :)

[Continue reading...]

Busuk

PINGLAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...