Tuesday, January 12, 2021

Guideline Ringkas Cara Penggunaan Essential Oil Mengikut Tujuan

Kat mana nak sapu Essential Oil? | Artikel ini merupkan simple guideline cara penggunaan Essential Oil (EO). Actually common sense, cara penggunaan ini mengikut tujuan dengan kesesuaian EO yang digunakan.


1) Untuk Otak / Fokus
🌹 Sapu pada bahagian Brain stem / lelangit / bawah ibu jari kaki

2) Untuk Kawal Emosi
🌹Inhale 6-8 kali , sapu kat nadi atau sapu pada mana-mana bahagian kepala untuk dapat bau dan boleh diffuse juga.

3) Untuk Selsema
🌹Calit-calit pada hidung dan vitaflex point di tapak kaki

4) Untuk Pernafasan, Paru-paru
🌹sapu kat dada depan dan belakang dan vitaflex point di tapak kaki

5) Untuk Kesihatan Dalaman
🌹Sapu sepanjang tulang belakang dan tapak kaki

6) Untuk Penghadaman dan  Perut
🌹Titik dalam air minum, telan guna kapsul atau sapu pada bahagian perut

7) Untuk Mata
🌹Sapu pada sekeliling soket mata / guna teknik cupping

8) Untuk Telinga
🌹Sapu pada bahagian luar telinga. Jangan sesekali masuk kan EO ke dalam salur telinga

9) Untuk hal berkaitan Rahim / Reproductive system wanita
🌹Sapu pada ari-ari, inner tight dan inner ankle

10) Untuk reproductive system lelaki
🌹Sapu pada bahagian groin, inner tight, outer ankle

11) Untuk emosi
🌹EO untuk tujuan ini kebanyakan nya tak panas. Jadi tak perlu dilute, unless yang jenis kulit sensitif, nak dilute pon tak ape.

12) Paling tak tau sangat nak sapu kat mana, sapu jela kat seluruh tapak kaki. Sebab kat tapak kaki ada hujung saraf yang berhubung dengan organ-organ dalaman.

8) Sila pastikan anggaran dilution ratio. Tak perlu la precise sangat, boleh agak-agak je. Penggunaan untuk bayi, sila dilute lebih banyak. 

Intipati Perutusan Khas Darurat Perdana Menteri


Hari ini 12 Januari 2021, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan darurat. Jemaah Menteri dalam nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berpendapat bahawa darurat seluruh negara perlu diisytiharkan memandangkan kes jangkitan semakin meningkat dan tidak menunjukkan tanda-tanda penurunan dalam masa terdekat.

Monday, January 11, 2021

Januari 2021 - 6 Negeri Di Malaysia Kembali PKP

Memandangkan jumlah jangkitan Covid-19 semakin menjadi-jadi akhir-akhir ini, kerajaan telah memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk tempoh 14 hari bemula jam 12.01 tengah malam esok, (Rabu, 13 Januari )sehingga 26 Januari ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata dalam ucapannya, PKP itu melibatkan tiga peringkat pelaksanaan, iaitu PKP ke atas enam negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah.


PKP Bersyarat (PKPB) akan dijalankan ke atas enam negeri iaitu Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan, manakala PKP Pemulihan (PKPP) pula akan dilaksanakan di Perlis dan Sarawak dan akan diteruskan sepanjang tempoh itu.


Negeri yang dikenakan PKP adalah negeri berisiko tinggi hasil penilaian risiko oleh Kementerian kesihatan (KKM) dan tahap keupayaan perkhidmatan kesihatannya telah hampir mencapai kapasiti maksimum.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan dan memutuskan rantaian Covid-19 ini, aktiviti sosial melibatkan perkumpulan beramai-ramai seperti kenduri kahwin, persidangan, perarakan keagamaan termasuk Thaipusam, mesyuarat, seminar, kursus dan sukan berkumpulan tidak dibenarkan sama sekali.

Bagaimanapun, bagi negeri di bawah pelaksanaan PKPP, aktiviti sosial dibenarkan, tetapi tertakluk kepada pematuhan SOP yang ketat.

Berikutan pelaksanaan PKP itu, pergerakan rentas negeri dan daerah juga tidak dibenarkan di seluruh negara. Susulan larangan pergerakan merentas negeri dan daerah itu, operasi sekatan jalan raya (SJR) akan mula berkuatkuasa pada jam 12.01 tengah malam, Rabu, 13 Januari ini.

Bagi negeri yang dilaksanakan PKP, pergerakan adalah terhad dalam 10 kilometer radius sahaja, manakala bagi tujuan membeli barangan keperluan dari pasar raya atau kedai runcit yang berdekatan, hanya dua anggota isi rumah yang dibenarkan untuk keluar dan berada di dalam kenderaan yang sama.

Mana-mana individu yang melanggar larangan ini boleh dikenakan kompaun maksimum RM1,000.

5 SEKTOR YANG DIBENARKAN BEROPERASI DAN DIKATEGORIKAN SEBAGAI SEKTOR EKONOMI PERLU


Siaran Lansung : Perutusan Khas Perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Oleh Perdana Menteri Malaysia Januari 2021


Situasi terkini 11 Januari 2021 #COVID19 di Malaysia :

Sebanyak 2,232 kes baru menjadikan jumlah keseluruhan 138,224 kes.
Sebanyak 1,006 kes telah pulih menjadikan 109,115 pesakit telah pulih dan discaj.
4 kes kematian dicatatkan menjadikan jumlah keseluruhan kematian sebanyak 555 kes.
Jangan risikokan diri anda dan keluarga jangkitan COVID19. Patuhi Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang ditetapkan.


Sebarang pertanyaan lanjut mengenai PKPP boleh hubungi hotline 03-88882010.

Thursday, January 07, 2021

Kenapa Perlu Guna Diffuser Young Living?

Young Living Diffuser menggunakan "gelombang ultrasonic" dengan getaran tertentu untuk membebaskan zarah-zarah halus Essential Oil (EO) ke udara tanpa merosakkan therapeutic grade nya. Jadi anda bukan sahaja dapat menikmati bau (aroma) tetapi juga khasiat/property EO tersebut secara menyeluruh.

Tuesday, January 05, 2021

Resipi Apam Nasi Warna Warni

Resipi Apam Nasi


Bahan A:
1 cawan nasi
1 ½ cawan air

Bahan B:
1 ½ cawan tepung beras
½ cawan tepung gandum
¾ cawan gula pasir
6 g yis kering

Bahan C:
Kelapa parut muda
Garam secukup rasa

Cara cara:
  1. Kisar bahan A sehingga halus.
    Satukan semua bahan B di dalam mangkuk yang besar.
  2. Tuang bahan A ke dalam bahan B dan kacau sebati. Perap selama 1 jam sehingga kembang.
  3. Panaskan pengukus sehingga air mendidih.
  4. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil menggunakan tisu dapur.
  5. Tuang adunan dalam Masukkan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
    Balut tudung pengukus dengan kain.
  6. Hidangkan bersama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam atau enak dimakan begitu saja.

Nak beli bekas kaca tebal cantik molek tu?

Grab sekarang di MyCookingStory!! Sekarang tengah ada sale untuk set 5 saiz. Harga dah tak masuk akal. Guna code MCSMAWARDI jadi lagi tak masuk akal. sebab boleh dapat 10% discount lagi. Allahu.



Nak oder boleh ke Website MCS :

Postage tok perlu bayar, sebab FREEEE.
Malas nak buka website, nak suh saya tolong oder pon boleh.

Saturday, January 02, 2021

Kegunaan dan Kelebihan Diffuser Untuk Kesihatan

Macamana nak apply kebaikan minyak pati / essential oil (EO)? Salah satu cara terbaik yang saya boleh sadangkan adalah melalui bauan. Sebab itu lah "aromaterapi" sangat sinonim dengan minyak pati. Untuk dapatkan kesan aromaterapi ini anda boleh hidu pada tapak tangan yang dititiskan campuran minyak pati ,tarik nafas dalam-dalam (deep inhale) atau menggunakan diffuser.

Tapi kalau korang perasan, ada dua jenis yang ditawarkan dalam pasaran iaitu "Diffuser" dan "Humidifier". Persoalannya, yang mana satu yang lebih baik untuk minyak pati?

Jawapan saya adalah "Diffuser". Kenapa? kerana "Humidifier" direka untuk mengawal tahap kelembapan dalam udara. Dan perlu untuk anda tahu juga minyak pati tidak sesuai digunakan bersama "Humidifier".

Friday, January 01, 2021

Kebaikan Young Living Essential Oil Lemon

Apa itu Essential Oils (Minyak Pati)?


Essential oil (EO) telah digunakan sejak beribu tahun dahulu sebagai ubat-ubatan & kesihatan. Disebabkan oleh sifat essential oil yang "antidespresi", "merangsang", "detoxifying", "antibakteria", "antiviral" & "menenangkan", EO sangat popular sebagai terapi yang semulajadi, selamat, berkesan mengikut masalah-masalah kesihatan tertentu.

EO mempunyai banyak kebaikan & ianya bukan sahaja digunakan sebagai terapi aromaterapi, tetapi juga di dalam bahan-bahan pencuci, kosmetik dan penjagaan wajah dan badan.

EO dihasilkan / diekstrak dari pelbagai bahagian tumbuhan seperti bunga-bunga, daun, dahan, batang, dan kulit buah. Minyak yang keluar dari hasil "steaming" sangat pekat dan bau yang kuat dan mempunyai 1001 kebaikan dan manfaat untuk kesihatan. Dan itulah dipanggil sebagai minyak pati.

Saturday, December 26, 2020

Resipi Agar-Agar Buah Koktel Mudah Dan Sedap


Harini nak kongsi dengan korang resipi mudah yang korang boleh cuba buat sendiri kat rumah iaitu Agar-Agar Buah Koktel dengan menggunakan beberapa bahan sahaja.

Resipi Agar-Agar Buah Koktel

Bahan-bahan :

  • 10 gram serbuk agar-agar
  • 1 tin buah buahan koktail (tapis dan buang air)
  • 150 gm gula kaster
  • 700 ml air
  • 1 tin Susu Sejat Penuh Krim

Cara cara:
  1. Masak serbuk agar agar, gula dan air sehingga agar-agar dan gula larut.
  2. Masukkan susu cair dan kacau sehingga mendidih. Setelah mendidih, tutup api dan masukkan buah buahan koktail.
  3. Tuang adunan agar-agar ke dalam loyang/acuan yang disukai.
  4. Sejukkan seketika sebelum disejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan.
Mudah bukan resipi ni ? Selamat mencuba.

Tuesday, December 22, 2020

Warung Makan Tepi Sawah D'Baroh Selising Pasir Puteh

 


Semasa perjalanan balik dari Kota Bharu ke Machang berapa hari yang lepas, saya telah melalui jalan ke Kolej Matrikulasi Kelantan. Selepas lampu isyarat di simpang menghala ke Kolej Matrikulasi Kelantan, kami perasan ada sebuah warung terletak di sebelah kanan di tepi jalan dan kawasan sawah padi dengan dekorasi payung warna warni yang sangat attractive. Ketika itu juga saya terasa nak bagi signal dan berhentikan kereta. Oleh kerana hari sudah senja, kami buat keputusan untuk datang pada keesokan harinya jika cuaca mengizinkan.

Saturday, December 19, 2020

Resipi Apple Fritter Pie Bersama Kismis Hitam California

 


Resipi California Raisins Apple Fritter Pie ini terasa cukup dekat dengan apa yang kita hadapi sekarang. Sempena tahun baru yang akan tiba, ianya sudah semestinya menjadi satu resipi yang akan memberi seribu makna buat kita semua.

Dengan tekstur luaran yang kasar dan rangup, sesiapa pun mesti terpegun sebaik-baik gigitan pertama sebab tekstur inti dalamnya yang sangat lembut ditambah pula dengan gandingan mantap rasa masam epal, manis kismis dan haruman kayu manis, kenikmatannya ibarat magis!

Begitulah dekatnya dengan situasi yang kita hadapi kini. Walau tersurat cabaran yang menduga, di sebaliknya tersirat hikmah dan sinar yang pasti akan tiba.

Friday, December 18, 2020

9 Idea Hadiah Untuk Pasangan Kekasih Wanita Atau Isteri Tersayang

Apa sebenarnya yang kita boleh jadikan sebagai hadiah untuk wanita ataupun isteri kita? Mesti ramai kaum adam di luar sana mempunyai persoalan yang sama seperti saya kan? Untuk menjawab kepada persoalan tersebut, di sini saya akan kongsikan satu artikel yang akan mengupas beberapa barang yang pasti membuatkan kaum wanita tersenyum gembira apabila menerimanya sebagai hadiah. Jom kita tengok.

Thursday, December 03, 2020

Tuesday, December 01, 2020

"MyCookingStory" Website Jual Kitchenware Berjenama Dengan Harga Murah

Suri rumah sudah semestinya mengimpikan kelengkapan dapur (kitchenware) yang berkualiti tinggi dan berjenama. Tapi, tidak semua mampu untuk membeli kitchenware yang berjenama dan berkualiti tinggi ini kerana ianya sudah semestinya sangat mahal.

Untuk article kali ni saya nak kongsikan dengan korang semua satu website yang ada jual kitchenware berjenama dengan harga yang sangat murah. Ada diantara barangan yang ada di website ini boleh dapat 50% hingga ke 70% potongan harga yang mana ianya sebenarnya cukup mustahil untuk barangan yang berjenama antarabangsa khususnya.

Sunday, November 29, 2020

Emas Kelantan ; Serial Berat VS Gram

Sejak dari dulu, emas memberi nilai kepada pemiliknya & menjadi sumber kekayaan yang sangat didambakan oleh semua orang. Emas sentiasa menjadi matawang utama global, objek untuk perhiasan dan pelaburan. Adakah korang tahu bahawa emas adalah salah satu daripada beberapa barang yang boleh mengekalkan nilainya semasa kemelesetan ekonomi? Secara tidak lansung, ianya menjadi bahan yang sangat unik dan ia memainkan peranan yang penting di dalam kesejahteraan kewangan korang.