Thursday, August 13, 2020

MINYAK BIDARA KHALIFAH BANTU RAWAT GANGGUAN MAKHLUK HALUS & SIHIR

Sebagaimana telah disebutkan dalam Al-Quran dan hadis tentang pohon bidara, kajian-kajian makmal seluruh dunia yang telah dilakukan ke atas setiap bahagian pokok ini, terbukti banyak kebaikan dan penawar (medicinal properties) di dalam daun, buah, biji, kulit sehinggalah ke akar pokok Bidara.

Hasil Kajian dari Jodhpur National University, Bidara mengandungi :
  • Antioksidan - flavanoid, phenolic compounds, tannin dan saponin.
  • Alkaloids (termasuk protopine iaitu anti-histamine semulajadi dan analgesic semulajadi), glycosides, triterpenoids, berberine (anti-kulat semulajadi).
  • Vitamin C, B1, B2, B3 (meningkatkan HDL).
  • Carotene, Kalsium, besi, fosfurus Citric acid, oleic acid, malic acid, oxalic acid, linoleic acid dan lain-lain.

Khasiat Pohon Bidara
  • DAUN | Penyakit-penyakit hati yang kronik termasuk busung (ascites), hepatitis dan kanser hati, demam, lelah, cirit-birit, luka dan luka yang bernanah, radang dan bengkak, radang tonsil yang kronik, gonorhea, peluh berlebihan, radang mata (conjunctivitis), masalah kitaran haid.
  • BUAH | Masalah paru-paru, demam, masalah hati, masalah penghadaman. 
  • BIJI | Loya dan muntah, radang sendi, cirit-birit.
  • BUNGA | Losyen untuk mata . Kulit - cirit-birit, radang usus (dysentery), radang gusi (gingivitis).
  • AKAR | Gout, radang sendi, luka, menurunkan kadar histamin dalam tubuh, sawan.

Minyak Bidara Khalifah adalah satu produk berasaskan daun bidara, minyak bawang putih dan campuran herba-herba tradisional yang telah dibacakan ayat-ayat Al-Quran dan diruqyahkan serta dibacakan ayat-ayat dan doa penyembuh.

Kelebihan Daun Bidara:

Antara kaedah yang telah diamalkan oleh para ulama dahulu sebagai bahan utama khususnya dalam rawatan untuk mereka yang berpenyakit bersifat kerohanian seperti gangguan makhluk halus, sihir, gangguan emosi dan penyakit luaran.

Boleh digunakan untuk :
  • Ikhtiar atasi gangguan makhluk halus dan sihir
  • Ikhtiar mabuk dan loya
  • Ikhtiar masalah budak kencing malam dan menangis
  • Ikhtiar atasi masalah migrain
  • Ikhtiar menghilangkan stress
  • Ikhtiar cirit birit
  • Ikhtiar merawat budak kencing malam dan menangis 
  • Ikhtiar merawat kembung perut
  • Ikhtiar merawat asma 
  • Ikhtiar merawat batuk dan selsema
  • Ikhtiar melegakan kekejangan otot
  • Ikhtiar merawat gigitan serangga
  • Ikhtiar merawat senggugut
  • Ikhtiar menstabilkan kitaran haid
  • dan banyak lagi..

Kenapa Perlu Pilih Minyak Bidara Khalifah:

Lulus KKM : NOT181102707K
Tidak rasa berminyak, mudah meresap dan kesan yang cepat bila digunakan
Dibacakan 30 juz Al-Quran serta doa dan ayat-ayat penyembuh
Boleh digunakan seisi keluarga
Mudah dibawa ke mana-mana


Harga Minyak Bidara Khalifah 

RM15 (15ml)
RM45 (60ml)


Tuesday, August 11, 2020

PRODUK TERBAIK PENJAGAAN KESIHATAN DIRI DARI JENAMA HIMALAYA

Produk Himalaya Untuk Kesihatan Dalaman Seisi Keluarga

Untuk pengetahuan korang, produk Himalaya ni dah ada kat pasaran 90 tahun sejak tahun 1930 lagi. Apa yang menjadikan ia mampu bertahan dan menjadi pilihan ramai adalah kerana produknya dicipta dengan 100% formulasi herba dan natural.

Selain dari produk penjagaan diri (luaran) untuk kecantikan yang biasa kita dengar, Himalaya juga mempunyai beberapa produkpenjagaan diri (dalaman) untuk kesihatan yang dikategorikan dalam set immunity.


Pada artikel kali ni, saya akan kongsikan lima (5) produk Himalaya yang khas untuk penjagaan kesihatan dalaman. Kelima lima produk yang saya kongsikan ini bertujuaan untuk membantu membina sistem pertahanan badan supaya kita dapat memiliki tubuh badan yang sentiasa sihat. Produk yang saya maksudkan adalah Amalaki, Septilin Tabs, Septilin Syrups, Koflet Lozenges 10's dan Cold Relief Balm.

1. AMALAKI

Amalaki kaya dengan vitamin C dan dikatakan ianya mengandungi 10 kali vitamin C berbanding buah oren yang biasa. Tapi, bahan utama yang digunakan dalam produk ini adalah Indian Gooseberry yang dapat membantu badan membina sistem pertahanan semulajadi dan menyokong usaha ketahanan badan melawan jangkitan. Cara pengambilannya hanya 1 Kapsul (dua kali sehari).


2. SEPTILIN TABS

Produk yang kaya dengan herba-herba terpilih serata dunia seperti 'licorice', 'horse-radish tree', 'indian gooseberry', yang sangat berkesan untuk membersihkan saluran pernafasan seperti lendir mukus yang ada pada pesakit resdung.


Sangat sesuai untuk korang yang mempunyai masalah keradangan tonsil, jangkitan kulit dan tisu lembut, ulser, sakit tekak, sinusitis, batuk dan selesema. Cara mengambilannya juga sangat mudah iaitu 3 tabs untuk dewasa (dua kali sehari) dan 2 tabs untuk remaja (dua kali sehari).

3. SEPTILIN SYRUP

Fungsi yang sama seperti Septilin Tabs, cuma Septilin Syrup ini didatangkan dalam bentuk cecair yang mudah untuk di consume oleh mereka yang mengalami masalah untuk menelan supplement berbentuk biji /  lebih sesuai untuk digunakan oleh kanak kanak.


4. KOFLET LOZENGES 10'S

Koflet Lozenges dalam bentuk gula-gula yang mengandungi Long Pepper, Ginger, Black Pepper dan Clove yang sangat sesuai untuk melegakan masalah batuk dan sakit tekak. Ianya didatangkan dengan perisa herbal mint yang boleh membantu menyegarkan nafas. Cara pengambilannya adalah 1 Lozenge (3 hingga 4 kali sehari).


5. COLD RELIEF BALM

Cold Relief Balm mengandungi Minyak kayu putih, atau lebih dikenali sebagai minyak esensial kayu putih adalah minyak yang berasal dari pohon kayu putih (kayu putih), iaitu cemara asli Australia yang merupakan sumber makanan utama untuk koala. Pokok ini secara semula jadi di kelaskan sebagai Eucalyptus Globulus. Minyak pati ini yang diekstrak dari daun kayu putih mempunyai sifat perubatan yang kuat.


Cold Relief Balm sangat berguna sekiranya mengalami masalah hidung tersumbat dan selsema. Ianya dapat membantu melegakan dan menyelesaikan masalah tersebut. Cara nak guna pun sangat mudah, korang sapukan cold relief balm ini pada hidung, tekak dan dahi sebanyak 2 hingga 3 kali sehari.


Jadi, itulah perkongsian secara ringkas lima (5) produk Himalaya untuk membantu membina sistem pertahanan badan kita. Gunalah produk Himalaya tanpa was-was kerana ianya terbukti bagus dan dari bahan yang natural.

Bagi yang tertanya-tanya di mana untuk beli semua produk ni, korang boleh ke outlet himalaya, farmasi, watsons dan yang paling best korang juga boleh beli secara atas talian (online) di www.shophimalaya.my. Jadi, jimat masa, jimat tenaga dan jimat duit. Berbelanjalah secara bijak. hehe.

Monday, August 03, 2020

MECAN TRADE !! CARA UNTUK MENIAGA ONLINE TANPA MODAL

Bagaimanakah cara untuk menjana pendapatan online tanpa modal?

Caranya sangat mudah dengan menyertai program MeCan Trade Ambassador. Melalui program ini, korang boleh membuka kedai online (e-store) sendiri dan promosikan barangan yang sedia ada di Mecan Trade kepada semua followers dan kenalan korang. Paling mudah, korang boleh buat promosi kedai online dan barangan yang ada di social media korang seperti Instagram, Facebook, Twitter, Blog dan lain lain. Sekiranya ada proses jual beli berlaku di kedai online korang, komisen akan diberikan. Menarik bukan!

Apa itu MeCan Trade ?

MeCan Trade merupakan sebuah platform E-Dagang atau one-stop centre untuk membeli belah pelbagai jenis barangan secara online. Apa yang menariknya mengenai platform ini, korang bukan sahaja boleh menggunakan platform ini sebagai tempat untuk membeli barang malah korang juga boleh mempromosikan barangan yang dijual dan sekaligus dapat menjana pendapatan sampingan tanpa menggunakan modal.


Apa yang meyakinkan lagi tentang platfom ni, mereka juga ada dan beroperasi di beberapa buah negara lain seperti Indonesia, Thailand dan China. Selain dari itu, pemiliknya juga bercadang untuk mengembangkan lagi platform ini ke Singapura, Filipina, Vietnam, Cambodia, Laos dan Myanmar. Idea yang dihasilkan dan diasaskan oleh Mr Andy Goh yang dahulunya merupakan bekas pengasas Oldtown dan kini adalah pemilik rangkaian Restoren Nam Heong ini sememang sangat menarik dan pada masa yang sama boleh membantu rakyat Malaysia menjana pendapatan disaat negara kita dilanda wabak Covid-19.

Kenapa korang perlu join MeCan Trade Ambassador? 

Berikut ni beberapa alasan kenapa korang perlu mendaftar sebagai MeCan Trade Ambassador untuk menjana pendapatan sampingan korang.


  • Boleh "set up" kedai online dengan mudah dan cepat
  • Modal tidak diperlukan kerana ianya adalah PERCUMA!
  • Boleh berniaga pada bila bila masa dan dimana sahaja kita berada
  • Tidak perlu ada produk sendiri.
  • Tidak perlu menyimpan stok.
  • Tidak perlu menghantar barang yang dijual
  • Proses dari awal pembelian sehinggalah barang sampai kepada pelanggan akan diuruskan sepenuhnya oleh Mecan Trade.
Jadi, korang tak perlu takut akan kerugian pun sebab ianya "Zero Investment" & sudah semestinya "Zero Risk". Malah bila dah ada akaun nanti korang juga boleh mengubah dan mengatur kembali interface kedai atas talian korang mengikut citarasa yang korang mahukan seperti kedai atas talian ternama yang lain. Jadi terserah atas kreativiti korang untuk hias kedai online korang tu. 

Produk Menarik Yang Boleh Dibeli di Mecan Trade

Terdapat banyak produk menarik dari pelbagai jenis katerogi yang korang boleh dapat di platform MeCan Trade ni, antaranya adalah Groceries, Health and Beauty, Fashion, Home and Living dan lain lain. Kalau tak percaya korang boleh singgah di kedai online saya sendiri di MeCan Trade.


Korang boleh layari mawardi.mecan.trade untuk shopping di kedai online saya. Antara produk yang paling laris dan saya sangat recommend untuk dibeli di sini adalah seperti :

1. VANZO

Vanzo merupakan produk menyegar udara yang dicipta khas berasaskan ekstrak tumbuhan dan bebas dari bahan kimia yang berbahaya seperti alkohol, formaldehid, benzana dan toluena. Untuk menghasilkan produk ini, Vanzo bekerjasama dengan syarikat yang sememangnya terkenal dalam penghasilan produk wangian lebih 125 tahun iaitu Ogawa dan Taiyo Corporation yang sangat mementingkan isu keselamatan dan kualiti produk. Produk ini telah lulus Laporan Ujian Standard Antarabangsa MSDS, lulus ujian SGS, dan menerima Sijil Analisis.


Produk penyegar udara Vanzo didatangkan dalam dua (2) series iaitu Dashboard series dan Aicond vent series. Kedua dua series ini mempunyai pilihan bau wangian yang sama cuma berbeza dari segi saiz.

DASHBOARD SERIES
English Pear and Freesia 1818
Haruman inovatif pir segar wangi wangi dengan freesia putih yang sejuk dan aroma yang lembut namun khas.
LX Secret Musk 1616
Aroma unik yang membawa imej angin laut dan bidang bunga yang mekar.
LX Velvet Musk 1717
Aroma kasturi baldu semula jadi yang merangkumi not bunga dan kayu.

AIRCOND VENT SERIES
Miniature English Pear and Freesia 658
Haruman inovatif dari pir segar yang harum lembut dengan freesia putih yang sejuk dan aroma yang lembut namun khas.
Miniature LX Secret Musk 656
Aroma unik yang membawa imej angin laut dan bidang bunga yang mekar.
Miniature LX Velvet Musk 657
Aroma kasturi baldu semula jadi yang merangkumi not bunga dan kayu.


2. NIGHT MOOD

Bagi korang yang mengalami masalah dengan tidur, saya syorkan korang untuk consume produk Night Mood ni. Produk ni dikatakan dapat membantu meningkatkan kualiti tidur, meningkatkan fokus, melegakan kegelisahan, meredakan insomia, melegakan kemurungan ringan, meningkatkan mood, anti-bakteria dan anti-oksidan, menyesuaikan gula darah dan tekanan darah, meningkatkan peredaran darah dan mengatur tekanan darah tinggi.


Antara bahan yang terkandung dalam Night Mood ni adalah seperti Venetron, chamomile, lemon balm, pumpkin seed, Passion Flowers dan Valerian Root. 


Jadi, apa korang tunggu lagi! Ada banyak lagi produk-produk lain yang di pasarkan di platform MeCan Trade ini. Selain menempatkan produk-produk bertaraf antarabangsa, korang juga boleh memasarkan produk keluaran korang sendiri. Sebagai pioneer, korang boleh mula menjana pasif income dengan lebih pesat tanpa banyak persaingan. Jika korang berminat untuk membuka kedai online korang sendiri secara percuma boleh daftar di https://mecan.trade/mainsite.

Monday, July 13, 2020

SAKIT PINGGANG, KEBAS KAKI DAN TANGAN HILANG LEPAS GUNA GEL GARCI PRO

Dah lama rasanya saya hadapi sakit bahagian belakang dan pinggang ni, nak nak kalau masa memandu jauh. Beberapa minggu lepas, terdetik nak kongsi masalah ni dengan member. Dengar je aduan saya ni, dia terus cadangkan saya untuk guna produk Garci.PRO. Katanya gel Garci.PRO ni mampu membantu melancarkan aliran darah. Keluarga dia memang dah lama guna produk ni. Nak-nak mak dia yang dulunya ada masalah sakit lutut tak boleh berjalan jauh dan tak mampu nak solat berdiri. Alhamdulillah, katanya sekarang ni mak dia dah boleh sembahyang secara normal. Berjalan pun dah macam orang muda. hehe.

Gel Garci.PRO Rawat Sakit Belakang & Kebas Kaki Tangan

Dah ada testimoni berjaya macam ni, saya sendiri pun nak cuba. Daripada saya beli produk yang entah betul atau tidak testimoni dia, lebih baik saya beli gel Garci.PRO ni .Testimoni berjaya pun dari orang terdekat sendiri. Jadi, terus oder. Tak fikir panjang dah.


Cara nak guna produk ni pon mudah sebab ianya sejenis gel/lotion. Bila sapu je, gel Garci.PRO ni amat mudah meresap ke dalam kulit kerana telah dihasilkan menggunakan teknologi nano. Texture lotion ni tak rasa berminyak ataupun melekit. Lepas sapu korang tunggu sekejap. Lepas tu korang akan rasa kawasan yang telah disapu gel tu lembut je. Jadi nak urut pun rasa best. Paling best, lepas sapu terasa sejuk dan berangin je. (gel ni tak beri kesan panas pada badan dan kulit).


  • Rasa sejuk dan tak panas
  • Tekstur tidak melekit dan bau menyegarkan (aromaterapi)
  • Pantas meresap dalam kulit dan tak berminyak langsung

Serius gel Garci.PRO ni memang best, lepas sapu memang rasa melegakan sangat. Rasa sejuk dia memang bagi kita rasa fresh. Kalau dulu, memandu jauh sikit kena standby bantal. Kalau lupa bawak bantal, botol air la jadi pengganti buat sendal belakang pinggang ni. Tu pun tak menyelesaikan masalah pun sebab boleh bantu mengurangkan sakit je.


Selain dapat membantu menangani masalah sakit belakang masa memandugel Garci.PRO ni juga dapat membantu masalah-masalah berikut juga.

  • Merawat saluran darah dan saraf yang rosak penyebab kebas
  • Kebas kaki dan tangan
  • Melancarkan aliran darah di bahagian kebas
  • Risiko strok dan serangan jantung mengejut
  • Membantu membuang angin dalam badan
  • Sakit daripada pinggang ke bawah
  • Lenguh tengkuk atau leher
  • Frozen Finger
  • Frozen Shoulder
  • Sakit tumit menyucuk

Sebelum kita guna sesuatu produk, seeloknya kita tengok apa kandungan dia. Buat kajian sikit tentang kandungan yang digunakan. Untuk pengetahuan korang, gel Garci.PRO ni mengandungi 100% bahan semulajadi tau, paling penting produk ni telah mendapat kelulusan KKM. Produk ni dibuat dengan formulasi khas dan tidak mengandungi bahan-bahan merbahaya. Jadi tak perlu risau  dan takut produk ni okay ke tidak. Antara bahan kandungan di dalam gel Garci.PRO ni adalah :

  • Minyak Kayu Putih
  • Apple Hijau
  • Tea
  • Argan Oil
  • Aloe Vera
  • Peppermint

Sebab produk ni best sangat, saya memang standby dalam kereta je satu. Kat rumah pun ada satu untuk kegunaan seisi keluarga. Biasanya yang kat rumah untuk Mek saya. Bila kerja sikit, lenguh sana-sini. Gel Garci.PRO la yang jadi ubatnya.


Bila saya tengok pada testimoni, ramai juga guna gel Garci.PRO ni untuk kuruskan badan. Paling ramai adalah dari golongan emas, untuk merawat masalah sakit sendi dan saraf. Produk ni memang sesuai untuk lelaki dan wanita yang mempunyai masalah seperti sakit kebas, saraf, lutut, tumit, strok dan sebagainya. Ahli sukan yang aktif bersukan juga perlu ada gel ni.

Jadi kalau korang masih ada orang tua di rumah, boleh la beli gel Garci.PRO ni untuk dihadiahkan kepada diorang. Cuba tengok dan tanya apa masalah yang diorang hadapi. Apa yang biasa saya lihat, orang yang dah berumur ni susah untuk solat secara normal kerana masalah sakit lutut, tak boleh berjalan jauh dan sebagainya. Kalau korang beli gel ni untuk diorang guna, walaupun korang tinggal jauh dari mereka, diorang masih boleh guna untuk sapu sendiri. Tapi lebih baik kalau korang tolong sapu dan urutkan hehe.

CP Tongkat Ali Plus Untuk Tambah Tenaga

Selain dari Garci.PRO saya juga ada consume produk CP Tongkat Ali Plus. Dalam produk CP Tongkat Ali Plus, MISG Global menggunakan bahan utama Tongkat Ali, Patawali dan herba Kayu Manis. Jadi, tak perlulah saya bercerita panjang lagi tentang kelebihan 3 bahan utama ni untuk kesihatan kita. Saya percaya ramai yang dah tahu dan terbukti kelebihannya.


Saya consume produk ni adalah untuk tambah tenaga. Nak elak masalah keletihan dan kelesuan bila bekerja di siang hari. Memandangkan saya ni bekerja sebagai freelancer, maka masa kerja untuk saya tidak tentu dan tetap. Kadang-kadang sampai tidak tidur malam dan produk CP Tongkat Ali Plus ni sangat membantu.


Cukup untuk consume dua (2) kali sehari selepas makan. Sebiji waktu pagi dan sebiji sebelum tidur.  Banyak kan minum air kosong supaya badan kita cukup air. Alhamdulillah, sudah ada perubahan positif pada badan saya sekarang.

Sebenarnya, banyak lagi kelebihan yang korang boleh dapat dari produk CP Tongkat Ali Plus ni selain dari untuk mengurangkan keletihan dan kelesuan. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh rujuk senarai kat bawah ni.

  • Menguatkan sendi dan lutut
  • Merawat sengal-sengal tulang dan sakit badan
  • Melawaskan pembuangan asid urik
  • Merawat urat saraf
  • Membantu mencairkan darah
  • Membersihkan saluran darah tersumbat
  • Memberi tenaga tambahan
  • Menurunkan paras gula dalam darah
  • Membersihkan badan daripada toksin
  • Membantu merawat masalah kebatinan untuk lelaki
Jadi tu saja perkongsian dan testimoni saya mengenai 2 produk keluaran MISG Global iaitu gel Garci.PRO dan CP Tongkat Ali Plus. Benda bagus kenalah kongsi kan. Saya tahu ramai diluar sana sukar untuk cari ubat yang mujarab untuk merawat masalah sakit lutut dan kebas kaki. Alhamdulillah, gel ni memang berkesan untuk saya. Mak saya pun suka. Tiap-tiap malam mesti sapu sebelum tidur.

So bagi sesiapa yang ada masalah sama macam apa yang saya kongsikan di atas boleh la mencuba kedua-dua produk ni. Nak tahu harga? Nak beli kat mana? boleh rujuk info di bawah :

Instagram :

Facebook :

Website :
CP Tongkat Ali Plus : http://www.herbasendimalaya.com/

Thursday, July 02, 2020

JERAM MENGAJI : SERIUS CANTIK, DAH MACAM KAT OVERSEA!

Mesti ramai yang dah mula plan untuk bercuti selepas wabak covid19 melanda ni kan? Sekarang Malaysia dah semakin pulih dan sudah membenarkan untuk rakyatnya untuk support industri pelancongan di dalam negara.

Memandangkan tahun 2020 ni juga merupakan tahun melawat Kelantan. Jadi, saya sendiri sebagai anak Kelantan rasa bertanggungjawab untuk mempromosikan negeri sendiri. Lokasi menarik yang saya nak kongsi dengan pembaca hari ni adalah di Jeram Mengaji yang berada di daerah Pasir Puteh. Lokasi dia dah tak jauh sangat dengan sempadan daerah Machang.


Siapa sangka pemandangan di sini seakan di tanah tinggi di Kundasang Sabah. Ada pula kumpulan lembu ternak bertompok hitam putih menghidupkan lagi suasana dan seolah berada di luar negara (New Zealand). Cuma yang membezakan adalah cuaca. hehe.


Lokasi ni bagi saya sangat insta-worthy dan sangat sesuai untuk mereka yang suka bergembar. Masa saya datang sini dalam jam 5.30-6.00 petang macam tu. Mungkin nasib juga nak dapat view lembu dekat-dekat macam ni. Untuk dapat view macam ni, korang boleh parking kereta di kawasan berkelah Jeram Mengaji dan jalan kaki je.


Dekat kawasan-kawan ni juga ada kedai yang menjual susu lembu, dadih dan yogurt. Sambil-sambil minum susu boleh la berehat dan menikmati view bukit yang menghijau.

Hope kerajaan negeri Kelantan boleh majukan dan fokus lagi untuk bangunkan tempat ni sebagai salah satu lokasi tarikan pelancong. Wujudkan lebih banyak kemudahan dan kedai yang boleh tarik minat untuk orang ke sini. Kan best kalau ada aiskrim yougurt macam kat kundasang tu. sedapnya!!

Thursday, June 04, 2020

FB LIVE CAMPAIGN 2020 : CHEF SABRI MEMASAK GUNA KENTANG A.S

Sejak dari pertama kali saya menggunakan U.S Potatoes dalam masakan saya, saya dah mula jatuh cinta. Tak salah untuk saya katakan bahawa U.S Potatoes sangat berbeza dari kentang-kentang dari jenama lain di pasaran. Untuk pengetahuan korang juga,  U.S Potatoes  boleh membekalkan nutrien penting pada harga yang termampu. Satu hidangan kentang (5.3 auns) hanya berharga RM1.50 sahaja. Bayangkan kentang yang mempunyai kandungan kalium, serat, protien, vitamin C dan E, kalsium, besi dan magnesium tertinggi bagi setiap wang yang digunakan mengatasi sayuran lain.

CHEF SABRI MEMASAK GUNA KENTANG A.S

Jangan lepaskan peluang korang untuk menyaksikan segmen memasak secara Live di Facebook bersama chef yang terkemuka iaitu Master Chef Sabri Hassan


Master Chef Sabri Hassan akan memasak secara live resipi enak menggunakan U.S Potatoes. Beliau akan berkongsi dua (2) masakan Malaysia yang enak dan senang untuk diikuti menggunakan U.S Potatoes yang berkhasiat. Resipi tersebut adalah Bergedil Kentang A.S. Pedas (Stuffed Spicy U.S Hash Browns in Dried Bean curd) dan juga resipi Rendang Kentang A.S. Russet (U.S. Russet Potato Rendang). Berikut merupakan info untuk segmen memasak tu nanti :

Tarikh : 6 Jun 2020 (Sabtu)
Masa : 3.00 petang
Lokasi : Live stream laman Facebook MY Potatoes USA


U.S Potato Online Contest


Alang-alang korang dah terjah Facebook My Potatoes USA tu, apa kata korang join contest yang mereka tengah anjurkan iaitu 'U.S Potato Online Contest'. Caranya sangat mudah. Korang hanya perlu memasak apa-apa resipi ciptaan sendiri menggunakan U.S Potatoes yang berkhasiat, namakan resipi tersebut dan muat naik di Facebook atau Instagram korang. Gunakan hashtag #VersatileUSPotatoes #USPotatoDish dan pastikan akaun korang adalah 'public' ye. 100 peserta awal yang muatnaik resipi ciptaan sendiri menggunakan U.S Potatoes  akan memenangi Potatoes USA Cooler Bag edisi terhad dengan buku-buku resipi.


Tarikh tutup penyertaan : 16 June, 2020
Tarikh keputusan pemenang : 20 June, 2020
Keputusan akan diumumkan di Facebook page MY Potatoes USA FB

Jangan lupa bahawa korang ada temujanji pada 6 Jun 2020 (Sabtu) jam 3 petang untuk demonstrasi memasak secara langsung dengan Chef Sabri Hassan. Mark your calender now!!

Wednesday, June 03, 2020

PG MALL : ANTARA ONLINE SHOPPING TERBAIK DI MALAYSIA

Memberi belah secara atas talian sudah menjadi satu trend yang boleh dipercayai di Malaysia. Tengoklah sendiri di media social korang, setiap hari berapa orang yang ada buat posting tentang pengalaman beliau membeli belah secara online ni. Tambah pula, bila wabak Covid-19 melanda dunia sekarang ni. Jadi shopping online adalah pilihan terbaik untuk mengelakkan kita kena keluar rumah kan?

Untuk artikel kali ni, saya nak kongsi dengan korang satu platform shopping online yang korang kena tahu iaitu PG Mall. Kenapa ?? Sebab PG Mall ni tersenarai sebagai telah tersenarai Top 3 Most Visited Online Marketplace di Malaysia oleh iPrice sendiri ( The Maps Of E-Commerce Malaysia By Iprice ). Jadi mesti ada sesuatu yang menarik mengenai platform shopping online PG Mall ni kan.

MENGENAI PG MALL

Mungkin ramai yang belum tahu, PG Mall ni sebenarnya dah wujud sejak tahun 2017 lagi. Platform perdagangan [E-Commerce] ni merupakan satu-satunya platform tempatan yang mendapat sokongan penuh oleh PG Group. Kalau korang nak tahu, platform ni ada mempromosikan pelbagai barangan seperti, barangan elektrik, barangan rumah, makanan dan sebagainya. Yang menariknya, PG Mall ini telah tersenarai "No 1 in Malaysia Mapping" di iPrice. Kalau korang tak percaya boleh rujuk ni berikut >> ( The Maps Of E-Commerce Malaysia By Iprice ). Tukar stor origin tu ke Malaysia.


Love You 3,000 Campaign


Sekarang ni, PG Mall ada menganjurkan Kempen Love You 3,000. Tengok pada hadiahnya memang sangat lumanyan. PG Mall Love You 3000 menawarkan hadiah cabutan bertuah dalam c-wallet bernilai keseluruhan RM3000.
  • Grand prize RM500 c-wallet
  • Cabutan bertuah dua kali seminggu

Macamana Nak Sertai Kempen Love You 3,000 ni?



Caranya mudah sahaja, dengan hanya pembelian minimum RM30 dalam satu invois secara automatik layak untuk menyertai cabutan bertuah ni. Konsep dia, semakin banyak korang membeli-belah, semakin tinggi peluang korang untuk memenangi cabutan bertuah. Nama pemenang pula akan diumumkan pada  setiap 15 dan 30 haribulan.

Nak tahu dengan lebih detail tentang Love You 3,000 campaign? Anda boleh la klik link di bawah.

Maybank Qr Pay 20% Cash Back X PG Mall



Selain dari kempen Love You 3000, PG Mall ada tawaran terbaru yang sangat berbaloi-baloi. Kenapa saya cakap berbaloi? Mana taknya!! Dengan tawaran ni, selepas korang shopping korang boleh dapat CASHBACK sebanyak 20% sehingga RM40 tau. Tapi ianya terhad dengan setiap pembelian RM30 ke atas sahaja. Dan dalam sebulan korang akan dapat pulangan 2 kali tau (RM20x2 = RM40). Amacam berbaloi kan?

Kempen ni dah pun berlansung tau, bermula pada 4 Mei 2020 (04/05/2020) lepas lagi dan akan berakhir pada 6 Jun 2020 (6/06/2020) khas untuk mereka pemegang akaun maybank sahaja. Jadi pastikan ada QR Pay atau MAE ye untuk memudahkan lagi transaksi. Rasanya dah boleh lah korang melihat sendiri barangan keperluan yang diperlukan.
*Sebagai info tambahan untuk korang, PG Mall ni merupakan satu-satunya platfom e-commerce yang terima pembayaran melalui semua e-wallets.

Jadi apa korang tunggu lagi? Shopping la di PG Mall dan nikmati semua kelebihan yang ada. Yang paling penting, CASHBACK tu!!


Sunday, May 31, 2020

SYARAT & CARA MONETIZE YOUTUBE CHANNEL ANDA (2020)
SYARAT & CARA MONETIZE YOUTUBE CHANNEL ANDA (2020)

Youtube merupakan salah satu contoh yang terbaik untuk dijadikan sebagai platform menjana duit secara online (Adsense YouTube). Tidak hairan ya jika hampir semua Youtuber telah mencari cara untuk mengaktifkan iklan Adsense di video mereka. Tetapi, ia tidak semudah yang disangka kerana Youtuber perlu memenuhi beberapa kriteria yang ditetapkan oleh pihak Youtube sebelum akaun mereka layak untuk di monitize dan boleh menjana duit melaluinya. Ini adalah untuk mengelakkan akaun spam dan menjamin kualiti penghasilan content dari youtuber.

SYARAT MONETIZE YOUTUBE CHANNEL (2020)

YouTube memberikan syarat sebelum akaun korang benar-benar boleh di monetize, iaitu akaun sudah disahkan (Verifikasi), mempunyai 1000 subscriber, sudah mendapatkan 4000 jam tayang (watch time) selama 12 bulan terakhir, dan tidak melakukan spamming.

Friday, May 29, 2020

PRODUK DAH BAGUS, RAMAI YANG PUJI. TAPI SALE KURANG, KENAPA?
design sticker murah

Sayang!! Produk dah bagus, ramai yang puji. Tapi tak dapat tarik lebih pelanggan untuk urusan jual beli produk korang.

Inilah hal yang selalu terjadi!! Kadang-kadang terbeli beli sesuatu produk (produk makanan contohnya) yang dijual di tepi jalan atau sebagainya dan bawa balik. Bila rasa produk tu sedap dan nak beli lagi, tak ada details yang diletakkan di packaging tersebut. Rasa frust tu ada, sebab bukan mudah nak dapat makanan sesedap tu kat tempat lain. Nak-nak untuk anda yang berniaga tanpa ada tempat yang tetap. Macamana orang nak cari? Korang pulak macamana nak dapat return customers

Tambah pulak sekarang ni semua benda orang nak buat secara online. Yelah, kalau duduk jauh pun masih boleh buat tempahan dan terima melalui penghantaran kan. Jadi kalau betul produk korang memang benar-benar bagus atau berkesan untuk ramai orang, berapa agaknya sales yang korang termiss dari situ? Alahai ruginya.

Jadi nasihat saya, walau sekecil mana perniagaan korang. Kalau tak mampu untuk print custom packaging sekali pun, letaklah apa-apa note pada bungkusan produk anda. Paling tidak sticker yang ada details tentang produk dan contact anda. Ini mudah untuk menjadi rujukan kepada pembeli tentang produk anda. Details ini juga boleh diambil dan di berikan kepada kenalan mereka sebagai cadangan bila ada yang bertanya. Di sinilah kita dapat menikmati sales hasil dari iklan percuma "mulut ke mulut".

design sticker murah
Contoh design dan cetakan sticker untuk brand Sajian Bonda

Printing atau sticker ni akan menjadi salah satu platform yang boleh digunakan untuk branding serta mempromosikan product anda.
  • Product akan lebih dipercayai
  • Product kelihatan lebih professional
  • Menyampaikan info product
  • Menghiasi packaging product

Pada pendapat saya, cetakan sticker merupakan penglabelan produk yang murah dan terbaik. Sticker dapat dicetak dalam kuantiti yang banyak pada sehelai kertas, sangat menjimatkan kerana kebiasaannya kos mencetak satu (1) sticker hanya beberapa sen sahaja. Tak hairan jika ramai peniaga di luar sana memilih cetakan sticker untuk permulaan business diorang.

APA YANG PERLU ADA PADA DESIGN STICKER BUSINESS ANDA?

NAMA JENAMA
  • Hal paling penting adalah BRAND (jenama), ini adalah untuk memudahkan pelanggan membezakan kita dari produk pesaing kita.
  • Ianya perlu dicetak dengan jelas dan tidak mengelirukan si pembaca.

NOMBOR PHONE
  • Cukup sekadar nombor telefon untuk pelanggan hubungi jika ingin membuat pesanan atau betanyakan apa-apa hal berkaitan dengan produk anda.
  • Pastikan nombor yang diletakkan juga jelas dicetak.
  • Pastikan juga nombor telefon tersebut adalah nombor yang aktif & mudah diakses.

SOCIAL MEDIA HANDLE
  • Social media handle sangat penting untuk urusan rujukan.
  • Pelanggan sudah semestinya akan melakukan survay terhadap produk & perkhidmatan kita sebelum membuat tempahan.
  • Pastikan social media anda aktif & sentiasa terupdate dengan hal-hal yang boleh menyakinkan pelanggan.

Walaubagaimanapun, pandangan pertama pembeli adalah dengan melihat stiker produk anda, maka anda haruslah dapatkan reka bentuk stiker yang menarik dan cantik. Jadi, cubalah design stiker korang supaya lebih nampak attractive.

Anda mencari stiker yang berkualiti tinggi untuk produk anda? Anda mahukan stiker yang murah? Saya boleh bantu anda. Insyaallah, saya akan cuba bagi harga design termasuk printing yang murah dan terbaik untuk anda. Selain dari sticker, saya juga menyediakan service design poster, business card dan lain-lain.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai design dan printing, anda boleh menghubungi info yang dinyatakan di bawah ini.

Whatsapp :