Wednesday, November 25, 2020

Kentang A.S Bekal Tenaga Atlet Negara Catat Rekod Dunia Guinness Baharu

Pada 22 November 2020 yang lepas, atlet negara Soh Wai Ching yang merupakan bekas juara larian menara Malaysia (No. 2 Dunia dan No. 1 Asia) telah melakar satu lagi kejayaan dengan mencatatkan Rekod Dunia Guinness (GWR) baharu sambil merangkul gelaran “Juara Memanjat Tangga Menegak Terhebat dalam Satu Jam (Lelaki)” [Greatest Vertical Height Stair Climbing in One Hour (Male)], menewaskan pemegang rekod terdahulu Encik David Robles Tapia dari Sepanyol.


Percubaan mencatat rekod GWR baharu itu telah berlansung di Hotel Four Seasons, Kuala Lumpur. Untuk pengetahuan korang, Soh telah memecahkan rekod dengan menaiki tangga bangunan hotel dari Tingkat Bawah ke Tingkat 66 tiga kali, ditambah satu dakian penuh dari Tingkat Bawah ke Tingkat 65 dicampur satu tingkat dengan jumlah ketinggian 1,295.95m. Jarak yang dicatatkan ialah 1,295.95m, bersamaan 399 tingkat. Rekod terdahulu yang dipegang oleh David Robles Tapia (Sepanyol) adalah pada jarak 1.227km, yang bersamaan dengan kira-kira 378 tingkat (3.25m setingkat – ketinggian standard setiap tingkat).

Soh Wai Ching
Apa yang saya faham, sebelum melakukan cabaran tersebut Soh telah mengambil makanan berasaskan Kentang A.S. untuk membekalkan tenaga. Kentang A.S dikatakan memainkan peranan penting dalam usaha beliau untuk mencatatkan rekod baharu ini. Kentang terbukti merupakan makanan yang berkhasiat untuk diet / pemakanan yang menyokong aktiviti berprestasi tinggi, dan kejayaan Soh telah dipacu oleh bekalan pelbagai makanan dan minuman daripada kentang A.S. seperti Minuman Enduro U.S. Potato, Balutan Kentang A.S., Rosti Protein Kentang A.S. dan dan Kentang Baji A.S Cajun Panggang.

Minuman Enduro U.S. Potato

Rosti Protein Kentang A.S

Ini adalah kali ketiga kentang A.S. digunakan dalam diet pemakanan untuk memacu pencapaian Soh selepas dua larian sebelum ini, iaitu larian Menara KL dan Menara TM pada tahun lepas.

“Sebelum membuat percubaan memecahkan Rekod Dunia Guinness, saya makan pelbagai jenis sajian yang diperbuat daripada kentang A.S. Semasa sesi latihan berlari memanjat tangga Hotel Four Seasons, saya selalu minum Minuman Enduro Kentang A.S. pada waktu makan tengah hari. Dalam percubaan memecah GWR, saya meneguk minuman kentang A.S. sewaktu turun dari Tingkat 65 ke Tingkat Bawah sebelum meneruskan dakian seterusnya kerana minuman tersebut memberikan tenaga untuk meningkatkan prestasi,” jelas Soh.
Pemegang rekod baharu ini berkata, “Matlamat utama saya dalam percubaan memecahkan GWR adalah untuk menjadi inspirasi kepada ahli-ahli sukan seperjuangan lain, dan juga belia Malaysia mencapai kecemerlangan, menyerlahkan kreativiti, mengejar impian dan menjadikannya satu kenyataan. Saya memendam impian untuk mengharumkan nama negara dan meletakkan Malaysia di persada antarabangsa.”

Kentang A.S. ialah makanan semula jadi yang sihat, berkhasiat dan memberi tenaga. Kentang kaya dengan nutrien yang mudah dihadamkan, melebihi kebanyakan sayuran lain yang menjadi kegemaran ramai. Sebiji kentang saiz sederhana (148 gm) dengan kulitnya membekalkan 110 kalori tenaga. Kentang sememangnya pilihan yang baik untuk memenuhi keperluan ahli sukan dalam pelbagai acara sukan.

MAKLUMAT TAMBAHAN TENTANG KENTANG A.S. SEBAGAI MAKANAN PEMBEKAL TENAGA

Anda boleh memanfaatkan nutrien berkualiti dalam kentang A.S. untuk mengoptimumkan prestasi mental dan fizikal. 

Kentang A.S. tidak mengandungi lemak, natrium dan kolesterol, serta membekalkan karbohidrat kompleks, kalium, serat dan vitamin C yang anda perlukan untuk memberikan prestasi terbaik.

Kentang ialah karbohidrat kompleks yang kaya dengan nutrien
  • Kentang mengandungi sama banyak atau lebih banyak vitamin penting dan mineral daripada spageti, beras perang atau roti gandum lengkap (perbandingan setiap hidangan). 
  • Karbohidrat ialah pembekal tenaga utama untuk otak anda dan sumber tenaga penting untuk otot.
  • Karbohidrat penting untuk pencapaian optimum mental dan fizikal. 
  • Oleh kerana simpanan karbohidrat dalam badan kita adalah terhad dan boleh kehabisan – walaupun dalam satu sesi senaman berat dan/atau senaman berterusan – amat penting untuk menggantikan bekalannya.
  • Sebiji kentang saiz sederhana (148 gm) dengan kulitnya mengandungi 26 gram karbohidrat.
Kentang mengandungi lebih banyak kalium daripada sebiji pisang saiz sederhana
  • Kalium ialah elektrolit penting yang membantu fungsi otot, kardiovaskular dan sistem saraf.
  • Sebiji kentang saiz sederhana (148 gm) dengan kulitnya sekali mengandungi 620 miligram natrium. Sebiji kentang saiz sederhana (148 gm) dengan kulitnya sekali membekalkan 15% DV kalium.
Kentang membekalkan lebih banyak tenaga daripada mana-mana sayur popular lain

Kentang A.S. diiktiraf kerana kualitinya yang tinggi

Ini kerana suhu penanaman yang sesuai, tanah subur, dan kepakaran pemprosesan yang diwarisi turun-temurun. Semua faktor ini menjadikan Kentang A.S. yang terbaik di dunia. Di samping itu, piawaian industri A.S. yang ketat serta mematuhi semua spesifikasi Pentadbiran Makanan dan Ubat dan USDA, memastikan kentang A.S. selamat dan bermutu tinggi.
Yummy Choco Tub ; Ada Kurma Ajwa & Almond


Bagi peminat bijirin (cereal) dan coklat, korang boleh cuba choco jar dari Zayyan "Yummy Choco Tub". Memang lain dari yang lain sebab ada sedikit sentuhan Haramain dimana ia dilengkapkan dengan topping hirisan Kurma Ajwa ataupun Kurma Nabi yang premium dan terbaik yang mempunyai banyak khasiat. Selain dari Kurma Ajwa, Yummy Choco Tub juga ada tambahan bahan badam (Almond).

Tuesday, November 24, 2020

Influencer & Key Opinion Leader (KOL); Sama Atau Tidak?

Ramai diantara kita keliru tentang penggunaan istilah Influencer. Ramai juga diantara kita yang aktif dan mempunyai jumlah pengikut yang ramai di social media mudah menggelarkan diri mereka sendiri sebagai influencer? Ini memang tidak dapat dinafikan. 

Selain dari influencer, pernahkah korang mendengar tentang K.O.L atau Key Opinion Leader ? Kalau tak pernah, jom baca apa yang akan saya cuba bahaskan mengenai perbezaan antara kedua-dua istilah ni.
Fasa Kewangan Kita Sekarang Di Kedudukan Yang Mana?

Siapa kat sini tahu akan kedudukan fasa kewangan diri sendiri? Bukan apa, bila kita tahu tahap kewangan kita sekarang ini di mana, maka secara auto matik kita dapat manage dan tahu kemana hala tuju kita. Dari situ, baru senang untuk kita capai "Money Freedom". Fasa Kewangan Kita Sekarang Di Kedudukan Yang Mana? Jom kita semak bersama-sama!

Monday, November 23, 2020

Di Mana Kluster Mengketil



KLUSTER MENGKETIL


Kluster baharu ini melibatkan daerah Kota Bharu, Machang dan Tanah Merah di negeri Kelantan dan daerah Besut di negeri Terengganu. Kes indeks bagi kluster ini (iaitu kes ke-45094) merupakan kes Severe Acute Respiratory Infections (SARI), dan telah dikenal pasti positif COVID-19 pada 13 November 2020. Kes telah dimasukkan ke Hospital Raja Perempuan Zainab II.

Ia berpotensi merebak ke lima daerah lagi berikutan pergerakan penduduk merentas daerah. KKM mendapati jangkitan berlaku dengan cepat dalam kalangan ahli keluarga dan hampir kesemua mendapat jangkitan selepas salah seorang ahli keluarga disahkan positif Covid-19.

Kelantan diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula 21 November sehingga 6 Disember 2020.

Pengalaman Pre-Oder iPhone 12 Pro Max Dengan Pakej Celcom

Alhamdulillah, satu lagi barang dalam wish list saya dah berjaya dimiliki iaitu iPhone 12 Pro Max. Kalau korang kenal siapa saya, mesti tahu bahawa saya ni merupakan pengguna android (Huawei) pada sebelum ni. Memandangkan saya menggunakan Macbook dan untuk memudahkan lagi urusan kerja saya, jadi saya membuat keputusan buat tabungan untuk membeli smartphone dari jenama sama iaitu iPhone. Alhamdulillah! hampir 2 tahun menabung tahun ni saya berjaya mengumpul duit yang diperlukan untuk memiliki iPhone 12 Pro Max.

Sunday, November 22, 2020

Saturday, November 21, 2020

 6 Punca Produk Anda Tak Laku di Shopee

Shopee merupakan salah satu platform digital yang dapat membantu peniaga untuk mempromosikan barang jualan mereka secara atas talian dengan mudah dan menjimatkan. Untuk mendapatkan sale yang bagus, kita perlu tahu ambil berat tentang beberapa hal semasa meletakkan barang jualan kita di platform Shopee.
5 Hal Yang Perlu Kita Upgrade Untuk Lebih Berjaya

Tiada sesiapa pun diantara kita yang tidak mahukan sebuah kejayaan. Tapi untuk mencapai sebuah kejayaan itu bukanlah sesuatu hal yang mudah. Ada banyak perkara yang kita perlu buat termasuklah melakukan perubahan kepada yang lebih baik (Upgrade). Kat sini saya nak kongsikan beberapa hal yang perlu kita "upgrade" untuk lebih berjaya.

5 PERKARA PERLU ANDA UPGRADE UNTUK BERJAYA

1. UPGRADE ILMU


- Kita mesti ingat bahawa level income kita bergantung kepada level ilmu kita.
- Semakin banyak ilmu yang kita ada, In shaa Allah makin banyak income kita.

2. UPGRADE PEMIKIRAN/MINDSET


- Sebaik saja kita cakap yang kita nak berjaya, mesti tanam dalam mindset yang kita nak berjaya.
- Mindset is not everything, but everything start with mindset.


3. UPGRADE TINDAKAN


- Sebanyak mana ilmu yang kita ada, tapi kalau tak amalkan kita takkan rasa kemanisan tu.
- Janji pada diri, setiap kali belajar benda baru, terus amalkan serta kongsi dengan orang lain.


4. UPGRADE CIRCLE


- Jika mahu berjaya? Pastikan kita dikelilingi oleh orang-orang yang berjaya dan follow jutawan yang sudi berkongsi ilmu dengan anda.

5. UPGRADE PENGALAMAN


- Jumpa100 orang jutawan sekalipun, takkan ada yang lalui pengalaman yang sama.
- Setiap orang ada pengalaman tersendiri, bagi mereka yang berjaya, setiap pengalaman yang dilalui tu sudah pasti dijadikan sebagai satu pembelajaran?

Friday, November 20, 2020

PKPB dilaksana di Kelantan 21 November hingga 6 Disember 2020


Ekoran dari peningkatan kes baharu pandemik Covid-19 di Kelantan, maka Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah diumumkan akan bermula pada 21 November 2020 sehingga 6 Disember 2020.

Setakat 19 November terdapat 17 kes baharu positif COVID-19 di negeri Kelantan meliputi di Machang 11 kes , dan 1 kes masing-masing di Tanah Merah, Pasir Mas, Kota Bharu, Kuala Krai dan 2 kes di Tumpat.

Thursday, November 19, 2020

Ketahui Perkara Sebelum Memohon Skim I-Sinar KWSP Akaun 1

Pada bulan April lalu, semasa wabak covid melanda negara kita Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah memperkenalkan skim kemudahan pengeluaran i-Lestari yang membenarkan ahli membuat pengeluaran sebanyak RM500 sebulan selama tempoh 12 bulan dengan jumlah keseluruhan sehingga RM6,000. Hal tersebut telah memberi manfaat kepada 2,000,000 pencarumnya untuk kegunaan meneruskan kehidupan di musim pandemik Covid-19 ini.

Tuesday, November 17, 2020

Lirik Lagu Chikadun - Floor 88



Selepas lagu bertajuk Yang Benar, kumpulan anak muda Floor 88 telah mengeluarkan single terbaru bergenre forte, pop rock dengan music arrangement yang fresh dan bait lirik yang kreatif dan kelakar karya Achoi bertajuk Chikadun. Lagu ini merupakan hasil dari kerjasama antara Agensi Antidadah Kebangsaan bersama mereka (Ikon AADK 2020) yang membawa mesej anti-dadah yang disampaikan dengan cara tersendiri.