travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Wednesday, August 23, 2017

DAH PUAS MAKAN AYAM DAGING APA KATA KITA BERALIH KEPADA SELERA AYAM KAMPUNG PULA!



Mesti ramai diantara korang gemar dengan menu masakan kampungkan? Nak nak pula bila dapat makan ulam dan ayam kampung goreng. *bukan saja sedap, penuh berkhasiat lagi. Tidak hairanlah ramadan yang lepas, lebih 70% dari hotel-hotel di sekitar Kuala Lumpur menawarkan buffet ramadan berkonsepkan kampung. Hal ini sudah semestinya berlaku oleh kerana permintaannya yang tinggi. *ramadan dah lepas, sekarang agaknya mana nak cari menu masakan kampung yang best ya? Jom baca perkongsian saya.


RESTORAN AYAM KAMPUNG VELODROME PREMIUM


Restoran Ayam Kampung Velodrome cukup popular dikalangan mereka-mereka yang tinggal di sekitar Cheras. Untuk pengetahuan korang semua Restoran Ayam Kampung Velodrome telah membuka satu lagi cawangannya di D'Pulze Cyberjaya yang dikenali sebagai Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium. Untuk memudahkan korang untuk mencari outlet mereka, cawangan baru ini ni sebab ia terletak di bahagian luar bangunan D'Pulze, dimana ianya dahulu merupakan tapak parkir VIP.


Ruang restoran terbahagi kepada 2 bahagian iaitu ruang terbuka dan ruang tertutup berhawa dingin. Bahagian terbuka (open air) sesuai untuk mereka yang merokok dan ruangan tertutup pula sesuai untuk pengunjung bekeluarga.


Kalau korang ke Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium, jangan lupa untuk rasa menu signature diorang iaitu Ayam Kampung Goreng yang dihidangkan dalam set (Set Ayam Kampung Goreng). Mereka juga ada memperkenalkan menu special iaitu Set Ayam Kampung Butter. Setiap hidangan set, ianya available untuk sarapan pagi.

Set Ayam Kampung Goreng
Set Ayam Kampung Goreng

Ayam kampung bukan sahaja sedap, ia juga dikatakan mempunyai banyak khasiat berbanding dari ayam daging komersial yang biasa kita makan. Walaupun ianya dikatakan mahal tapi bagi saya sendiri ianya cukup berbaloi dengan khasiat yang kita boleh dapat darinya. Berikut merupakan 15 Manfaat dan Khasiat Ayam Kampung Goreng untuk Kesihatan.

Set Ayam Kampung Butter
Set Ayam Kampung Butter 

Selain dari itu, korang juga boleh memesan pelbagai jenis menu lain secara ala carte seperti Gulai Kawah Daging Tetel, Pucuk Ubi Masak Lemak, Siput Sedut Masak Lemak, Ikan Bakar Tilapia, Ikan Bakar Keli, Satay dan banyak lagi. Untuk set ala carte ini ianya boleh dipesan dari pagi sehingga malam. Selain dari menu kampung, restoran ini juga ada menyediakan menu masakan barat yang mana ianya boleh dipesan bermula pada sebelah petang.

menu set dan ala carte

Menu siput sedutnya mereka adalah dari jenis siput sedut terpilih yang saiznya besar dari L ke XL. Cubalah sendiri, kedua-dua saiz dan rasanya tidak mengecewakan kerana mereka sangat menjaga kualiti setiap masakan yang mereka tawarkan.


PROMOSI BULAN OGOS | Sepanjang bulan Ogos 2017 ini Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium mengadakan promosi yang mana potongan 50% diberikan kepada pelanggan restoran yang memesan menu set yang berharga RM10 dan ke atas. Contohnya set menu Nasi Ayam Kampung Goreng berharga RM12.90 pada hari biasa, korang boleh dapat pada harga RM6.50 sahaja.
Promosi ini hanya available bermula pada pukul 10 pagi sehingga 12 tengahari setiap hari.
Bagi pelajar-pelajar yang singgah makan di sini juga, korang boleh dapatkan potongan sebanyak 10% bagi menu yang korang pesan. Hanya bawa kad pelajar korang dan tunjuk sewaktu ingin membuat bayaran di kaunter pembayaran.


WAKTU OPERASI | Restoran ini beroperasi seawal 10 pagi sehingga 10.30 malam setiap hari tanpa cuti. Jadi korang bolehlah datang bila-bila masa yang korang suka. Hujung minggu pun diorang buka.  *ikut waktu pusat beli belah

So kepada korang yang ingin mencuba keenakan dan kelainan menu yang ditampilkan di Restoran Ayam Kampung Velodrome Premium ini, bolehlah rujuk maklumat berikut:

Premium Outlet Restoran Ayam Kampung Velodrome

Lot EX-GW-01
D'Pulze Shopping Centre
63000 Cyberjaya

Telefon : 010-3003077

Waktu Operasi :
10 am - 10.30 pm (setiap hari)

Share:

Monday, August 21, 2017

KOS KAHWIN SERENDAH RM7000 SERBA LENGKAP DI MEGA WEDDING MALAYSIA


Majlis perkahwinan secara beramai-ramai? *wow bunyi gah kan? Siapa disini pernah menghadiri majlis perkahwinan seperti ini, atau mengalaminya sendiri sebagai pasangan yang dirai? Mesti meriah bukan?


Baru-baru ini saya sendiri telah berpeluang menghadiri jemputan kenduri di Mega Wedding Malaysia 3.0 dimana Majlis Perkahwin ini telah meraikan seramai 10 Pasangan Secara Eksklusif Di Malaysia di Marina Putrajaya.


Untuk pengetahuan korang semua, Malaysia Wedding Festival (MEFA) telah diberi kepercayaan untuk melaksanakan acara Mega Wedding Malaysia, 10 pasangan pengantin buat kali kedua (pertama kali dibuat pada tahun 2017) yang gemilang mengikut lunas Islam. Apa yang menariknya, majlis anjuran Mega Wedding Malaysia ini dapat membantu pasangan mempelai untuk melalui saat-saat yang indah lagi meriah dengan bajet yang rendah dan sekaligus menjimatkan kos perkahwinan mereka. Pakej yang ditawarkan oleh Mega Wedding Malaysia sudah semestinya serba lengkap dari sesi persolekan di Cruise Putrajaya, majlis pernikahan di Masjid Putrajaya hingga ke makan beradab dan majlis resepsi yang meriah di Marina Putrajaya.


Tujuan utama Mega Wedding Malaysia adalah untuk membantu pasangan pengantin meringankan bebanan belanja perkahwinan tetapi masih dapat melalui pengalaman yang indah dan tidak mudah dilupakan. Majlis perkahwinan yang bertemakan 'Perkahwinan Taman Di Tepi Tasik' ini hanya berharga RM7,000.00 untuk setiap pasangan yang diraikan.


Dengan harga RM7000, pasangan pengantin akan mendapat pakej yang sangat berbaloi seperti : 
  • 200 pax jemputan untuk setiap pasangan
  • Menu Katering istimewa
  • Live show daripada band terpilih
  • Deejay Jemputan dan PA System
  • “Door Gift” untuk setiap tetamu
  • Videografi dan Fotografi merangkumi seluruh perjalanan acara
  • Liputan khas daripada media
  • Hadiah misteri daripada pelbagai penaja istimewa
  • Cruise istimewa sepanjang Tasik Putrajaya untuk setiap pasangan
  • Pelamin Eksklusif istimewa
  • Pelamin Nikah di dalam Cruise
  • Pengurusan majlis nikah di Masjid Putra, Putrajaya
  • Percuma Kad Kahwin untuk setiap jemputan para pasangan
  • Kek Kahwin untuk semua pasangan
  • Penginapan Hotel (untuk satu malam) di Shangri-La Putrajaya (5 Bintang)

Jika majlis ini dilakukan secara persendirian, ianya pasti akan memakan belanja mencecah angka yang lebih tinggi.


Majlis ini telah disempurnakan oleh beberapa penganjur bersama iaitu Qistina Avenue Events Management Sdn Bhd dan Mahligai Catering Sdn Bhd dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, JAWI Putrajaya. Antara penaja yang terlibat untuk Mega Wedding 3.0 ini ialah Ampire Events, Eddie Photo Video, Yann Rifft Team (Makeup), Coffee Corner Faizal Azzuuri, Fynaz Wedding Favors, Butik Norjuma, Masjid Putra, Putrajaya, Shangri-La Putrajaya, Marina Putrajaya dan Cruise Tasik Putrajaya.

Untuk maklumat lanjut mengenai Mega Wedding Malaysia 3.0 korang boleh terus berhubung dengan penganjur di : 

Share:

SAMBUT BIRTHDAY DI VE HOTEL & RESIDENCE BANGSAR


SAMBUTAN HARI LAHIR DI HOTEL MEWAH | VE HOTEL & RESIDENCE | Tahun ni kami plan untuk buat suprise hari jadi berbeza dari tahun-tahun sebelum ni. Kalau tahun sebelum ni kami biasa buat di restoran, pada tahun ni kami telah buat di VE Hotel & Residence yang berada di Bangsar South Kuala Lumpur. *bukan di restoran mereka tau, tapi di unit apartment residence diorang. Sebelum tu jom kita tengok apa yang bestnya dekat VE Hotel & Residence ni.


RUANG TAMU DAN DAPUR | Bahagian ruang tamu lengkap dengan set televisyen termasuk meja dan sofa. Bukan itu sahaja, apartment residence ini juga lengkap dengan ruang dapur dan kelengkapan memasuk termasuk peti sejuk, meja makan dan termasuklah mesin basuh baju. *memang sesuai sangat untuk mereka yang berkeluarga.


BILIK TIDUR DAN BILIK AIR | Apartmen residence di V E Hotel & Residence yang kami sewa ni mempunyai dua bilik berhawa dingin lengkap dengan katil saiz king bersama televisyen di setiap bilik. *memandangkan lelaki hanya 5 orang, memang lebih pada muatlah kan.

Bila stay ramai-ramai ni bilik air pun kenalah banyak kan. Nasib baik unit apartment yang kami stay ni ada 3 bilik air - dalam bilik setiap satu dan diluar bilik. Selain itu, terdapat juga partisyen yang mana dilengkapi pulak dengan alatan macam pengering rambut, set seterika, hanger, meja solek dan peti keselamatan.


KEMUDAHAN GYM DAN KOLAM RENANG | Kami juga berpeluang untuk menikmati kemudahan-kemudahan lain yang disediakan di V E Hotel & Residence ni, antaranya kolam renang infiniti, gimnasium yang dibuka 24 jam sehari dan kemudahan Bilik Sauna.


Untuk pengetahuan korang, kejutan sambutan hari lahir kali ni adalah untuk Penaberkala & Yazid Izzat. *Happy Birthday korang!! Terima kasih untuk persahabatan kita.

SAMBUTAN HARI LAHIR DI HOTEL MEWAH | VE HOTEL & RESIDENCE



HARGA | Bagi korang yang nak stay di apartment di V E Hotel ni, diorang ada 2 jenis unit iaitu One bedroom Executive dan Two bedroom Executive.

Harga Bilik V E Hotel & Residences

One bedroom Executive - RM392+ per/malam 
Two bedroom Executive - RM488+ per/malam

Untuk maklumat lanjut mengenai V E Hotel & Residence, sila layari : 

Laman Web V E Hotel & Residence:
www.vehotel.com

E-mel V E Hotel & Residence:
info@vehotel.com

Facebook Rasmi V E Hotel & Residence :
https://www.facebook.com/VEBangsarSouth/

Instagram Rasmi V E Hotel & Residence :
https://www.instagram.com/vebangsarsouth/

Alamat V E Hotel & Residence:
V E Hotel & Residence,
Bangsar South City,
No. 8, Jalan Kerinchi,
59200 Kuala Lumpur.

Nombor Telefon V E Hotel & Residence:
+603 2246 2888

Share:

Sunday, August 20, 2017

5 MAKANAN THAI YANG PATUT KORANG CUBA DI KAISAR THAI RESTAURANT


Seperti yang sedia kita tahu bahawa, thailand merupakan salah sebuah negara di asia tenggara yang menjadi jiran paling dekat dengan Malaysia selain negara Indonesia dan Singapura. Memandangkan Malaysia mempunyai pelbagai kaum dengan pelbagai kepercayaan dan agama, ianya menjadikan kita lebih mudah untuk menerima percampuran pengaruh-pengaruh lain ke dalam masyarakat kita.

Makanan dan citarasa menu Thailand bukanlah sesuatu yang asing di dalam masyarakat kita sendiri, malah ada diantara kita telah menjadikannya sebagai sebahagian dari makanan favourite dan harian keluarga.

Makanan Thailand sangat terkenal dengan keseimbangan rasa pedas, masam dan manis. Ini tidak dinafikan dengan menu-menu popular mereka yang sangar digemari oleh rakyat kita di Malaysia seperti, somtam, ikan masak stim dan sebagainya.

KAISAR THAI RESTAURANT | Tidak menjadi masalah bagi korang yang berada di Kuala Lumpur untuk mendapatkan makanan thai. Antara salah satu restoran yang saya syorkan untuk anda dan keluarga pergi adalah di Kaisar Thai Restaurant yang berada di Petaling Jaya. Kenapa saya syorkan anda untuk datang dan menikmati menu thai di sini adalah kerana 5 jenis makanan ini.


1# BUTTER PRAWN | Tengok foto sudah boleh agak macamana rasanya. Butter prawn floss bersarang ini adalah menu wajib cuba di Kaisar Thai Restaurant . Kehalusan dan kesedapan topping floss bersarang bersama butter prawn ini sangat boleh dipuji. *silap hari bulan floss bersarang akan habis sebelum udangnya.


2# TOMYAM POKTEK | Secara jujurnya, ini merupakan kali pertama saya mencuba menu Tom Yam PokTek ni. Bagi mereka yang gemar makanan thai sudah semestinya cukup biasa dengan menu ini. Tomyam Poktek mempunyai kuah berwarna putih berbanding Tomyam Seafood yang biasa.


3# SOTONG STIM LIMAU | Jarang kita tengok sotong dimasak secara stim seperti ini. Menu ini dihidangkan panas-panas diatas plat besi dimana dibawahnya disokong oleh api. Ianya bukan sekadar Sotong masak stim limau biasa kerana, ianya merupakan sotong besar yang mana di dalamnya disumbat dengan beberapa bahan lain seperti soun dan ayam. *tengoklah sendiri pada kuahnya, pasti korang pun dapat membayangkan rasa kombinasi hebat masam pedasnya.


4# TELUR GORENG KAISAR | Walaupun dari luar ianya kelihatan seperti telur goreng biasa, rasanya sangat sedap kerana badan utamanya dicampur dengan daging lembu. Bagi mereka yang tidak menggemari daging lembu, korang boleh meminta supaya ianya ditukar dengan daging ayam. Sangat enak jika dimakan panas-panas. *sekali masuk mulut mesti tidak boleh berhenti menguyah.


5# SEAFOOD LONGGOK | Bagi korang yang menggemari makanan berkongsepkan "Shell Out", korang harus mencuba menu Seafood Longgok yang mereka tawarkan. Tawaran Seafood Longgok ini hanya pada hujung minggu sahaja iaitu bermula pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad. Untuk harga promosi cuma RM45 sahaja termasuk Seafood Longgok 2 orang makan, 2 pinggan nasi dan 2 air jus.


Ada banyak lagi menu thai yang menarik dan sedap yang korang boleh dapat di  sini seperti daging bakar, siakap dua muka dan pulut mangga sebagai pencuci mulut wajib. *jom kita tonton video kami sedang menjamu selera di bawah ni.



Bagi korang yang ingin mencuba sendiri keenakan menu masakan Thai di sini, bolehlah membuat tempahan ataupun walk in je ke alamat :

Kaisar Thai Restaurant

Lot 22-1 & Lot 23-1
Jalan PJS 2/16A, Taman Maju Jaya
46000 Petaling Jaya, Selangor

Telefon
03-77734216 / 016-2058714

Emel


Waktu Operasi
Isnin - Jumaat (2pm - 1am)
Sabtu & Ahad (12pm - 12am)

Share:

Saturday, August 19, 2017

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

Bersempena dengan sambutan Kemerdekaan yang Ke-60 yang bakal menjelma tak lama lagi, A2A Global Network Sdn Bhd julung-julung kalinya akan menganjurkan 1st MY Merdeka Water Inflatable Day yang akan berlangsung pada 1-3 September 2017 di Kompleks Belia dan Sukan, W.P. Ia akan berlangsung dari jam 10.00 am hingga jam 10.00pm.

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

Acara ini atas penganjuran bersama A2A Global Network, Malaysia Inflatable Challenge, Persatuan Belia Prihatin Malaysia, Majlis Belia Wilayah Persekutuan and Ikatan Badan Badan NGO Belia & Sukan.
"Get ready to challenge yourself on the obstacle course packed with 10 huge inflatable obstacles that will let you flip, bounce and boing your way around an incredibly fun 151m course. Sounds exciting, right?"

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

Untuk pengetahuan korang, penyertaan untuk aktiviti ini tidak hanya terhad keatas kanak-kanak sahaja, kerana ianya sesuai dan terbuka kepada orang dewasa juga. Siri "dynamic inflatable obstacle" baru dan dinamik ini telah direka khas untuk orang dewasa dan kanak-kanak dari semua peringkat umur kerana peralatan "inflatable"nya telah dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan yang penuh untuk menjaga keselamatan semua orang. *jadi korang tak perlu risau kerana kanak-kanak dan orang dewasa boleh bermain bersama dalam persekitaran yang selamat dan menyeronokkan!

Safety features of Water Inflatable equipment is perfect for all age level.

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

Salah satu misi acara ini ialah untuk mempromosikan aktiviti gaya hidup sihat di kalangan kanak-kanak, dengan aktiviti yang menyeronokkan dalam skala yang besar. Antara aktiviti lain yang korang tak boleh lepaskan di 1st MY Merdeka Water Inflatable Day ialah seperti Lari Man Battlepertandingan mewarna, pertunjukan silap mata, persembahan nyanyian dan tarian, vendor makanan dan minuman, Live Band (Le'Lagoo) dan banyak lagi. *cabutan bertuah juga akan menanti anda.




HARGA TIKET

Harga tiket adalah seperti berikut:

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

Sebarang urusan berkenaan dengan pembelian tiket boleh call no +603-7931 9808 atau +6013-997 1133.


LOKASI


Anda boleh mencapai Stadium Jabatan Belia Dan Sukan dengan menggunakan peranti navigasi atau aplikasi seperti Google MAP atau Waze. Anda juga boleh menggunakan koordinat dan link untuk sampai ke sana:


Oleh kerana tempat letak kenderaan yang terhad, korang di CADANGKAN untuk berkongsi kereta atau menggunakan pengangkutan awam seperti Teksi / Grab / Uber untuk sampai ke Stadium pada hari acara.

A2A FIRST MY MERDEKA WATER INFLATABLE DAY

Untuk maklumat lanjut mengenai 1st MY Merdeka Water Inflatable Day , sila layari laman web mereka di http://waterinflatable.a2a.network.
Share:

Tuesday, August 15, 2017

REVIEW FILEM BAD GENIUS DI MALAYSIA


Filem Bad Genius merupakan sebuah filem dari negara thai yang sangat dinanti-nantikan di negara kita pada tahun ini. Filem ini telah dihasilkan oleh blockbuster powerhouse GHD (dahulunya dikenali sebagai GTH) dan diarah oleh pengarah Nattawut Poonpiriya. Pengarah Nattawut Poonpiriya sendiri telah membawa fresh idea dari sistem pendidikan asal dan masalah korupsi sekolah di sana.


Sinopsis Film BAD GENIUS | Filem bergenre trailer ini telah mengisahkan tentang beberapa orang pelajar dari sekolah tinggi di Thailand yang mewujudkan sebuah sindiket penipuan dalam peperiksaan. Kisah ini bermula dengan 2 orang sahabat baik dimana Pat (seorang dari keluarga berada tetapi kurang bijak dalam pelajaran ) meminta sahabatnya Lynn (yang berasal dari keluarga miskin yang selalu mendapat 4 flat dalam ujian) membantu beliau untuk lulus dalam ujian.


Dari asalnya hanya seorang, oleh kerana terlalu taksub dengan upah yang diperoleh dan atas permintaan tinggi ianya telah bertambah menjadi semakin ramai. Hal ini tidak terhenti sehingga itu sahaja, apabila Lynn sebagai ketua telah berjaya menpelawa Bank (seorang lagi budak genius yang mana menjadi pesaing beliau untuk merebut tajaan belajar keluar negara) untuk turut serta dalam operasi penipuan ujian "Exam papers of the Standard Test for International Colleges (STIC)".

Filem ini telah berdurasi 129 minit ini telah mula ditayangkan di Malaysia pada 10 Ogos 2017 yang lalu. Jika anda ingin menonton filem ini, saya nasihatkan supaya membeli tiket awal sehari atau buat pembelian awal secara atas talian. Memang tidak dinafikan bahawa Film BAD GENIUS ini sangat hangat dan laku keras. Bagi saya, ia merupakan sebuah filem yang sangat berbaloi untuk ditonton di pawagam. Saya bagi 9 dari 10 bintang untuk filem BAD GENIUS.

Official Trailer – Film BAD GENIUS (2017)

Share:

Monday, August 14, 2017

HAL BERKENAAN TRAVEL INSURANCE YANG PERLU KORANG TAHU

travel insurance

Bercuti atau travel ke luar negara sudah semestinya sesuatu yang menyeronokkan. Tapi sedarkah bahawa kita juga bakal menghadapi beberapa risiko yang tidak diduga. Travel insurance ! Ramai yang tidak ambil berat dan pandang sebelah mata saja tentang ini termasuk lah mereka-mereka yang mengaku sebagai traveller backpackers. Berbagai alasan akan diberikan agar travel insurance yang kelihatan tidak penting ini tak perlu dibeli. Sedangkan ianya sangat penting.

Bukan tidak mahu tapi kalau boleh, jimat selagi boleh! inilah hal yang biasa kita dengar dari mereka. Tapi kita tidak sedar bahawa jika perkara-perkara ini berlaku ia akan lebih merugikan kita. *risiko ada di mana-mana.

1. SAKIT DI LUAR NEGARA | Jika sakit atau demam biasa yang boleh sembuh dengan hanya telan sebiji dua penadol atau Septilin produk dari himalaya, ia tidak menjadi masalah. Tapi, jika sakit hingga menyebabkan kita masuk hospital (warded) ini sangat membebankan. Kos hospital bagi pesakit luar sangatlah tinggi. Apatah lagi jika korang travel ke negara yang mana matawangnya lebih tinggi daripada Malaysia. Jika kita mempunyai Travel Insurance, kos lain seperti Emergency and medical evacuation services (kos servis kecemasan, kos menyelamat dan perubatan) juga tidak perlu kita risaukan.

2. BENCANA ALAM | Bencana alam bukanlah sesuatu yang boleh dijangka. Banjir kilat, tsunami, ribut taufan, gempa bumi, dan letusan gunung berapi boleh menyebabkan kita terperangkap berminggu-minggu di negara orang. Masalah akan timbul apabila korang terlepas flight balik atau flight korang dibatalkangara-gara kejadian tak diduga begini. Di situasi beginilah insurans sangat penting kerana kos yang terlibat boleh menjadi berkali ganda dan kita boleh claim semula dengan syarikat insurans.


3. KOS BAWA PULANG JENAZAH KE MALAYSIA | Kos untuk bawa balik jenazah memang sangat mahal. Nak-nak kalau kemalangan berlaku di tempat yang jauh di pedalaman dan perlu libatkan beberapa jenis pengangkutan yang berbeza. Nak bawa balik jenazah ke Malaysia pula tidak boleh menggunakan fligt biasa, kerana jenazah perlu dimasukkan ke dalam kontena sejuk beku. Sebelum itu, kita juga perlu megambil kira kos dan caj membersih dan menguruskan jenazah sebelum dihantar balik ke Malaysia.

Antara Kes-kes lain yang turut dilindung oleh travel insurance ialah seperti passport hilang, beg dan duit kena curi, flight delay, dan lain-lain lagi. Bagi saya kes-kes ini tidaklah begitu kritikal seperti hal yang saya tekan kan di atas. Tapi oleh kerana hal ini sangat kerap terjadi dan menyebabkan ada kes melibatkan kos yang sangat tinggi dan kerugian yang besar maka, ia juga perlu dititik beratkan.

travel insurance
Dimana nak beli Travel Insurans? Tentang hal ni korang tak perlu risau. Zaman sekarang ni beli online je. Korang boleh cuba di https://insurance4u.co/.

Apa yang bestnya berkenaan dengan Insurance4u ni, ia merupakan FinTech platform untuk korang banding dan beli insurance coverage yang ada khususnya di Malaysia. Selain dari Travel Insurance, Insurance4u juga ada menyediakan service insurance untuk  kereta, motosikal, roadtax, bangunan dan life insurance.


Kita harus ingat, risiko ada dimana-mana. Jangan kerana nak terlalu jimat hingga kerana hal-hal diatas ni berlaku kita membebankan orang-orang tersayang yang masih hidup.
Share:

Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir batin kepada semua pembaca setia blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive