Thursday, March 21, 2019

PENGALAMAN MENDAPATKAN SEMULA SIJIL SPM YANG HILANG


Kehilangan dokumen penting seperti Sijil SPM adalah cukup merisaukan aku berbanding dari sijil sijil sekolah lain seperti PMR ataupun UPSR. Nak pula sekarang ni saya dah berhenti kerja dan bakal mencari kerja baru. Teringin juga nak cuba nasib dalam penjawat awam, mungkin sebagai seorang guru atau pasukan beruniform? hehe. Kalau interview dalam company swasta diorang tak pandang sangat sijil SPM ni. Tapi kalau untuk mohon sebagai penjawab awam dah jatuh wajib sijil SPM ada dalam file selain dari RESUME korang.

Jadi nak tak nak memang kena buat jugalah kan! Orang kata ada dua cara nak dapatkan balik salinan sijil SPM yang hilang. Cara pertama kena ke kaunter Lembaga peperiksaan kat Putrajaya, dan cara kedua pula melalui pos. Memandangkan tempohari ada kerja di Kuala Lumpur, sempat juga luangkan masa sekejap ke Putrajaya untuk memohon salinan sijil SPM yang dah dihilangkan.

LANGKAH PERMOHONAN SALINAN SIJIL PEPERIKSAAN


  • Permohonan melalui kaunter Lembaga Peperiksaan, Putrajaya
  • Pemohon hendaklah mengisi borang LP/SIJIL/Pin 1/96a yang boleh didapati di Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan (LP) di Aras Bawah, Blok E11, Kompleks E, Putrajaya ATAU memuat turun denganBORANG PERMOHONAN KEPUTUSAN PEPERIKSAAN
  • Pemohon yang hadir sendiri ke kaunter perlu menunjukkan dokumen pengenalan diri sebagai bukti semasa membuat Permohonan Salinan Keputusan Peperiksaan.
  • Sekiranya pemohon tidak dapat hadir, pemohon boleh melantik wakil secara bertulis yang terdiri dari ahli keluarga terdekat.
  • Wakil yang dilantik perlu membawa bersama Surat Pelantikan Wakil yang ditandatangani oleh pemohon beserta salinan kad pengenalan pemohon yang telah disahkan. (Untuk muat turun surat perlantikan boleh dapatkan di dalam borang permohonan keputusan peperiksaan)
  • Permohonan melalui orang perseorangan tanpa Surat Pelantikan Wakil, agen atau syarikat tertentu tidak dibenarkan
  • Bayaran proses sebanyak RM30.00 (Ringgit: Tiga puluh sahaja) dikenakan bagi setiap salinan pernyataan keputusan peperiksaan dan boleh dibayar secara tunai di kaunter.

PERMOHONAN MELALUI POS


Permohonan melalui pos hendaklah disertakan bersama-sama dokumen berikut :
  • Borang permohonan LP/SIJIL/Pin 1/96a (seperti pemohon melalui kaunter LP)
  • Salinan kad pengenalan pemohon
  • Wang Pos (Postal Order), Kiriman Wang (Money Order) atau Draf Bank (Bank draft) atas nama PENGARAH PEPERIKSAAN bernilai RM 30.00. (Cek persendirian tidak diterima).

PENGALAMAN SENDIRI

Procedure yang cukup mudah ya kawan-kawan. Just pergi ke Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan (LP) di Aras Bawah, Blok E11, Kompleks E, Putrajaya dan isi borang berkenaan. Kalau muskil nak isi borang mana boleh tanya di kaunter pertanyaan. Ada sorang kakak beruniform pegawai keselamatan akan bantu korang.


Lepas je isi borang korang boleh ambil nombor giliran, dan tunggu sehingga nombor korang dipanggil. Ada tiga (3) kaunter yang korang akan tempuhi. Yang pertama kaunter semakan, kat sini korang kena bagi borang yang telah korang isi beserta kad pengenalan korang. Jika ada bahagian dalam borang tu korang tak dapat nak isi especially bahagian nombor angka giliran peperiksaan tu korang lupa, just tinggalkan je. Nanti akak yang jaga kaunter semakan tu akan kata, 

❝ tak apa adik jangan risau ya, cukup ada nombor ic adik je

Haaa... kan best kalau semua akak gomen yang jaga mana-mana kaunter tu berperangai macam akak akak kat Kaunter Perkhidmatan Sijil Lembaga Peperiksaan ni. Jadi, selepas selesai urusan semakan dia akan minta kita tunggu untuk dipanggil oleh kaunter kedua iaitu kaunter pembayaran. Jadi sediakan RM30 untuk satu salinan ya. Bila dah selesai bayar kita kena tunggu lagi untuk ke kaunter tiga iaitu kaunter pungutan sijil. Akak-akak yang jaga kaunter ni semua nampak garang, tapi layanan diorang alahai bagus, sopan dan boleh dipuji lah. 

Nampak macam rumit kan, tapi korang tak perlu risau sebab prosedure ni sekejap je tak sampai 10 minit pun dah setel. Sijil tu nanti dia siap bagi bersampul lagi. Jadi balik boleh simpan elok-elok jangan bagi hilang dah. hehe

Terima kasih kerana baca artikel berkenaan PENGALAMAN MENDAPATKAN SEMULA SIJIL SPM YANG HILANG ni. Jika rasa bermanfaat, sudilah kiranya share di facebook korang. ☺


Wednesday, March 20, 2019

TEKNIK HACK FOTOGRAFI MENGGUNAKAN ‘SMARTPHONE’ #1
Kebiasaannya jika jurugambar ingin mendapatkan "effect reflection" pada gambar, mereka akan menggunakan medium kedua iaitu air. Kadang-kadang  tu, air di dalam lopak pun boleh menjadi medium untuk mendapatkan effect tersebut. Tapi bagaimana kalau sekiranya tiada air langsung? Kali ni saya nak kongsi dengan korang satu tips mudah untuk mendapatkan effect reflection dalam gambar korang walaupun tiada air atau tasik di lokasi berdekatan. Tips hack mobile photography ni saya dapat rujukan dari Instagram gypsyandthepostcard .


Macamana, mudah bukan? Pernah tak korang terfikir nak buat macam ni? Terima kasih gypsyandthepostcard kerana sudi berkongsi tips yang sangat berguna ni. Korang jangan lupa untuk follow Instagram gypsyandthepostcard ya. Banyak gambar-gambar cantik yang beliau kongsikan di Instagram beliau.


JOM AJAK KELUARGA, KAWAN-KAWAN MAKAN MALAM DI PERDANA STREET FOOD

"PERDANA STREET FOOD" DI HOTEL PERDANA KOTA BHARU | Disebabkan sambutan yang menggalakkan untuk  Perdana Street Food yang lalu, Hotel Perdana Kota Bharu sekali lagi menganjurkan acara yang sama pada tahun ini. Apa yang bestnya, mereka telah menambah baik dengan lebih banyak pilihan makanan. Acara ini sebenarnya telah pun bermula pada 15 Mac 2019 yang lepas lagi, dan akan berakhir pada 15 April 2019 ni. Jadi korang ada masa sebulan untuk datang dan menikmati makanan yang ada di Perdana Street Food pada tahun ni. Perdana Street Food akan berlansung setiap hari dari 6.00 petang hingga 10:30 malam. di Anjung Terrace, Hotel Perdana Kota Bharu.

Special untuk tahun ini, kumpulan kumpulan chef yang mengendalikan Perdana Street Food yang diketuai oleh Chef Ibrahim Abu Lasi telah mempersembahkan 16 buah gerai dengan menu makanan jalanan yang unik dan menarik. Jadi alang-alang saya dah sampai Kora Bharu, singgah lah sekejap nak tengok apa yang ada.

16 buah gerai dengan pelbagai jenis pilihan makanan yang unik dan sedap

Konsep Perdana Street Food ni adalah menggunakan kupon makanan. Korang akan diberi satu checklist menu dan boleh oder ikut keinginan dan membuat bayaran di kaunter. Kupon mengikut tempahan menu akan diberikan dan korang boleh guna kupon tersebut bila nak buat oder.


Memandangkan sekarang ni musim panas, kami oder pencuci mulut dulu. Kat sini ada pelbagai hidangan pencuci mulut yang best-best seperti Ice Cream Roll, Cheese Coke Stick, Fried Bread Stick Ball, Puffle Cones, Tutti Fruity Yogurt dan Lady Fingers Tiromisu Cheese.

Belum apa-apa kita dah oder pencuci mulut ni

Tak cukup kita oder Ice Cream Roll pulak

Habis pencuci mulut kita cuba makanan berat pulak. Jalan-jalan ternampak nasi lemak. Alahai terus oder tak fikir panjang. Nasi Lemak kat sini banyak jenis antaranya Nasi Lemak Sambal Sotong, Nasi Lemak Rendang Daging, Nasi Lemak Sambal Kerang, Nasi Lemak Paru Belada dan Nasi Lemak Ayam Goreng. Menarik kan, nasi dia hijau lah. Sambal dia pun sedap memang tak rugi try haritu.

Antara banyak-banyak saya cuba Nasi Lemak Sambal Kerang dia

Lepas makan nasi lemak cuba cari makanan yang lain pulak. Tak sangka kat sini pon ada Fried Hot Prawn Ramon, Kimchi Fried Rice Prawn, dan Kimchi Fried Beef. Dan menu yang jadi hidangan popular yang menjadi identiti Food Street kali ni adalah seperti Kway Teow Sotong Bakar, Char Kway Teow Sotong bakar, dan menu khas baru oleh chef mereka iaitu Char Kway Kok Sotong Bakar. Yang ni pun kami oder, tak tahan tengok Sotong Bakar dia tu. Dalam Char Kway Teow tu dah ada banyak Kerang, ditambah pulak dengan Sotong Bakar tu. Alahai habis licin tau.

 
Selain itu, ada juga menu makanan jalanan yang lain seperti Roti Tempayan dan Lempeng yang korang boleh oder dengan pilihan Kari Kambing atau Kari Ayam. Memandangkan kari dia nampak sedap, kami oder dua (2) roti tempayan iaitu satu (1) cheese dan satu (1) lagi yang biasa dengan kedua jenis kari iaitu kambing dan ayam. Apa yang saya boleh katakan kari kambing dia memang padu beb

Layan betul Roti Tempayan denganKari Kambing ni

Mereka juga ada gerai untuk makanan laut bakar. Tak perlu risau tentang rasa dan kualiti makanan kerana semuanya akan di masak secara lansung selepas dioder. Pelbagai jenis ikan dan sotong yang datang dengan pelbagai sos seperti Nyonya, Sambal Petai, Berempah, Asam Pedas dan banyak pilihan lain lagi. Yang ni sejujurnya kami tak sempat oder sebab perut dah penuh. Tapi, Insyaallah kalau ada rezeki lagi boleh datang lagi. Event ni pon sebulan lamanya kan. hehe.

Kami tak sempat nak oder ikan bakar dia, hope nanti boleh kesini lagilah dengan family pulak

Untuk minuman pula, korang boleh cuba pelbagai jenis 'Milkshake' dan 'Frappe' seperti Chocolate Milkshake, Vanilla Milkshake, Mocha Frappe, Cappuccino Frappe dan lain-lain. Korang juga boleh memilih Jus Buah Segar dari pelbagai jenis buah segar yang disediakan.


Dari segi harga, Perdana Street Food menawarkan pelbagai hidangan dengan harga serendah RM3 sahaja. Selain itu, korang juga boleh mendermakan makanan anda kepada orang yang memerlukan dengan setem pada kupon yang anda beli di papan 'Leave Some Love' yang telah disediakan untuk sumbangan tersebut.

foto ihsan facebook page HotelPerdanagotaBharu

Kat sebelah luar juga ada booth untuk lukis karikatur dari Kora Kora Art. Bagi korang yang nak buat karikatur muka korang ke atau nak buat hadiah kat sapa-sapa ke boleh lah ke sini.


Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan mengenai Perdana Street Food ni, korang boleh menghubungi 09-745 8888 atau fax 09- 748 8855. Selain itu korang boleh ke laman sesawang diorang di www.hotelperdanakotabharu.com atau ke Facebook Page mereka di htt.://www.f ocebook.com/HotelPerdanagotaBharu dan Instagram, @hotelperdana_kotabharu .
TEASER 10 MINIT UPIN & IPIN KERIS SIAMANG TUNGGAL DI YOUTUBE


Tempoh hari saya tak berkesempatan memenuhi undangan ke majlis pra tayangan Filem Upin Ipin terbaru iaitu UPIN & IPIN KERIS SIAMANG TUNGGAL kerana berada di kampung halaman. Jika dilihat pada trailer filem ni, saya boleh agak jalan ceritanya memang best!! Kalau nak cerita bab animasinya memang power habislah kan. Memang bertaraf antarabangsalah.

Tajuk Filem : UPIN & IPIN KERIS SIAMANG TUNGGAL
Durasi: 90 minit
Genre : Pengembaraan / Kekeluargaan / Fantasi
Format: 2K
Bahasa: Melayu / Inggeris
Tarikh Tayangan: 21 Mac 2019

Apa yang lebih menarik, pihak Les' Copaque Production telah membuka peluang untuk kita menonton Filem UPIN & IPIN KERIS SIAMANG TUNGGAL selama 10 minit secara percuma di YouTube mereka. Kalau korang belum tonton filem ni, mehla tengok dulu sebelum sambung di wayang nanti.


Amacam, permulaan cerita yang sangat menarik bukan? Nak tahu cerita ringkas boleh baca sinopsis Filem UPIN & IPIN KERIS SIAMANG TUNGGAL ni dulu.
SINOPSIS
Semuanya bermula apabila Upin, Ipin, dan kawan-kawan mereka tersadung pada keris mistik di bilik simpanan Tok Dalang yang sekali gus telah membuka jalan dan membawa mereka terus ke sebuah negara. Semasa cuba mencari jalan pulang ke Kampung Durian Runtuh, kanak-kanak yang terganggu itu tiba-tiba dibebani dengan tugas bagi memulihkan negara itu kembali kepada zaman kegemilangan sebelumnya. Dengan bantuan watak-watak dari cerita dongeng dan cerita rakyat Malaysia, Mat Jenin dan Belalang, Upin, Ipin dan kawan-kawannya mesti mengatasi beberapa halangan yang mencabar dalam filem pengembaraan yang penuh aksi, lucu dan mencabar. Apakah kesudahannya? Nantikan 21 Mac ini.
Dengar khabar ada banyak watak cerita dongeng yang popular di masukkan di dalam filem ni seperti watak Raja Bersiong, Pak Belalang, Bawang Putih Bawang Merah. Wah ni memang betul-betul nak kena pergi tengok ni.

Filem Upin Ipin: Keris Siamang Tunggal ini dikatakan menelan kos tinggi iaitu hampir RM20 juta kerana banyak kajian dibuat kumpulan R&D (kajian dan pembangunan). Wallaweh. kenapa mahal sangat tu?
  • Proses ‘rendering’ dibuat di luar negara terutama di Hong Kong kerana faktor saiz simulasi filem ini yang lebih besar dari filem Geng: Pengembaraan Bermula yg keluar pada tahun 2009 dahulu
  • Skor muzik filem ini dihasilkan oleh kumpulan orkestra dari US yang mana kumpulan ini pernah terlibat untuk menghasilkan skor muzik filem animasi 3D Final Fantasy. Padu beb!
  • Proses ‘final mixing’ dibuat di Bangkok
  • Proses ‘dubbing’ dilakukan di Los Angeles
Khabarnya juga, filem ini memerlukan hingga 3 pengarah untuk diarahkan. Tapi, setiap dari 3 pengarah itu dikatakan memiliki tugas yang berbeza, seperti pengarah pertama Syed Faizu menguruskan bahagian aksi untuk animasi, pengarah kedua Ahmad Razuri Ajmain bertanggungjawab untuk menghasilkan animasi sudut pandang emosi setiap karakter. Pengarah ketiga Adam Amiruddin memastikan initipati asal dua watak utama dikekalkan dalam filem ini.

Woah memang terbaik ni. Tak sabar pulak rasanya nak menonton Filem UPIN & IPIN KERIS SIAMANG TUNGGAL ni.

Monday, March 18, 2019

Wednesday, March 13, 2019

TOMYAM PADU DI OMBAK DIVE CAFE PULAU PERHENTIAN

Ombak Dive Resort  bukan sahaja mempunyai persekitaran yang baik untuk pelanggan mereka, tapi mereka juga mempunyai sebuah restoran yang cukup bagus dan mempunyai pelbagai makanan yang menarik dan sedap. Jika dilihat pada harga, ianya cukup berbaloi dengan portion yang mereka hidangkan.


Thursday, March 07, 2019

PERTANDINGAN VLOG MBMB 2019 TAWAR HADIAH WANG TUNAI LUMAYAN
PERTANDINGAN VLOG MBMB 2019

Dewasa ni kita boleh lihat dan rasa sendiri bahawa medium vlog sangat mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia khususnya pada pengguna tegar sosial media. Mungkin melalui medium ini info atau maklumat yang nak disampaikan oleh mereka lagi mudah untuk difahami dan diterima oleh mereka yang menonton. Bersempena sambutan Ulang tahun ke-16 Bandaraya Melaka bersejarah pada 15 April 2019 yang lalu, kerajaan negeri melalui Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) mengambil insiatif menganjurkan satu pertandingan Vlog MBMB 2019.

Sunday, March 03, 2019