Thursday, January 16, 2020

REALME BUDS AIR HANYA BERHARGA RM299

Pada 14 hb Januari 2020 yang lepas, saya dan rakan media lain berkesempatan ke majlis pelancaran produk terbaru realme iaitu produk audio realme Buds Air. Selain itu realme Malaysia juga telah memperkenalkan telefon pintar realme 5i untuk melengkapkan lagi keluarga siri kelima realme. Untuk pengetahuan korang semua, realme Buds Air yang diperkenalkan ini merupakan produk IoT pertama buat jenama realme.

Menurut Tiffany Teh selaku Pengurus Jenama realme Malaysia, Tahun lepas merupakan tahun yang menakjubkan dan kami pasti rakyat Malaysia yakin bahawa realme akan terus membawa produk satu lonjakan ke hadapan sejajar dengan misi dan visi kami. Hari ini, kami akan memulakan tahun 2020 dengan satu lagi kejayaan penting dengan menawarkan produk audio tanpa wayar, realme Buds Air. Tidak lupa juga, realme 5i dengan yang dikenali sebagai produk Quad Kamera Raja Bateri. Setiap produk yang kami bawakan ada pengelasan penggunanya tersendiri dan paling menjadi tumpuan sudah semestinya reka bentuk dan prestasi produk itu sendiri.
realme Buds Air - True Wireless, Smart Assistant


Produk yang menjadi tumpuan ini menawarkan pengalaman audio tanpa wayar, sekaligus memberikan kebebasan mendengar muzik di mana sahaja. Ciri audionya ditambah baik dengan custom R1 chip dan Bluetooth 5.0 yang membolehkan sambungan segera dan stabil antara realme Buds Air dan telefon pintar.

Bukan itu sahaja, penggunaan realme Buds Air juga memberi prestasi bateri yang lebih baik dan akses kawalan pintar (smart assistant) yang menyenangkan. Dengan transmisi dwi-masa sebenar, realme Buds Air dioptimumkan dengan Mod Permainan yang memastikan pergerakan sempurna antara visual dan bunyi, iaitu kelewatan bunyi bagi mod biasa adalah 243.8ms, manakala bagi mod permainan adalah 119.3ms. Ini sudah pasti bakal menjadi idaman setiap peminat mobile gaming tegar.

realme Buds Air juga dilengkapi dengan dua mikrofon dengan teknologi Environment Noise Cancellation. Contohnya ketika membuat panggilan suara kita akan tetap jelas walaupun dalam suasana yang bising. Manakala bagi pengecasan penuh melalui kabel type-C, realme Buds Air boleh digunakan untuk tempoh sehingga 17 jam.


Dari segi reka bentuk, realme Buds Air mempunyai bentuk kanal telinga yang sangat sesuai secara semulajadi terintegrasi dengan telinga korang! Korang jangan risau, realme Buds Air hadir dalam variasi tiga (3) pilihan warna iaitu putih, hitam dan kuning.

Produk realme Buds Air turut menyokong operasi sentuhan pintar dan menyediakan kawalan pintar untuk menjawab atau menamatkan panggilan, menukar muzik, melancarkan pembantu suara serta keluar masuk mod prestasi dengan sentuhan. Teknologi melalui Google Assistant ini membolehkan seseorang menikmati gaya hidup pintar baharu tanpa mengeluarkan telefon, boleh mengawal playback muzik, panggilan, pelarasan volume dan perkhidmatan maklumat, seperti cuaca. Menarik bukan!!


Harga yang ditawarkan untuk realme Buds Air ni adalah RM299 .  Tapi dapatkan harga diskaun melalui pembelian ONLINE First Sale di Shopee pada 21 Januari 2020 ini dengan hanya RM199 sahaja.

realme 5i - Quad Camera Battery Hero

Model realme 5i ini dikuasakan oleh cip pemproses Qualcomm Snapdragon 665 An 11nm, yang beroperasi pada kelajuan jam 2.0GHz bersama-sama dengan prestasi permainan yang dipertingkatkan dan generasi Qualcomm AI Engine ke-3. Sudah pasti memberikan prestasi cemerlang dalam segmen harganya.


realme 5i dilengkapi dengan bateri sebesar 5000 mAh yang memberikan pengguna prestasi hayat bateri yang lama dan tempoh stand-by 30 hari. Model ini juga dilengkapi dengan pemisahan perlindungan tahan api dan tiga kali perlindungan untuk menjamin keselamatan bateri. Bagi ciri kamera, ia tersedia dengan quad kamera ultra lebar - 119 ° lensa sudut lebar (8MP), kamera utama (12MP), lensa potret (2MP) dan lensa ultra makro (2MP). Kamera utamanya juga menyokong kesan EIS yang lebih baik, jadi secara tak langsung korang boleh mengambil video yang lebih stabil semasa bergerak. Untuk pengetahuan korang, realme 5i ini hadir dalam variasi dua (2) warna iaitu Aqua Blue dan Forest Green.

Untuk keterangan lanjut mengenai realme Malaysia,boleh ikuti Facebook https://www.facebook.com/realmeMalaysia dan juga Instagram di @realmemalaysia.

Thursday, January 09, 2020

BELI RUMAH DENGAN SUNWAY PROPERTIES PADA TAHUN 2020

Pada 7hb Januari 2020 yang lepas, saya telah berkesempatan ke Majlis "Sunway Property Business Update & Media Briefing 2020" yang telah berlansung di Sunway GEOLake Sales Gallery @Sunway GEO Avenue. Ketika majlis ni, Sunway Property telah mengumumkan bahawa ia akan menyasarkan jualan RM2 bilion pada tahun 2020 ini.

Pengarah Urusan Bahagian Hartanah Sunway Berhad Sarena Cheah berkata, "Kami akan meningkatkan sasaran jualan kami kepada RM2 bilion dalam jualan. Sejajar dengan itu, kami juga akan melancarkan hartanah berjumlah RM 3.5 bilion pada tahun ini. "
Untuk pengetahuan korang semua, pada tahun lepas,  Sunway Property telah mengatasi sasaran jualan mereka sebanyak RM 1.3 bilion dengan mencecah jualan sehingga RM 1.55 bilion. Wow memang laku sangat property yang dijual oleh pihak Sunway ni kan.


Selaras dengan rancangannya untuk kepelbagaian geografi, Sebanyak RM 3.5 bilion hartanah dalam nilai pembangunan kasar (GDV) akan dilancarkan, RM 1.0 bilion hartanah akan berada di Malaysia dan RM 2.4 bilion (70%) hartanah akan berada di Singapura.

TUMPUAN PADA MENYAMPAIKAN NILAI SEPANJANG HAYAT UNTUK PEMBELI

Pada majlis tersebut juga, Cheah ada berkata bahawa penyerahan nilai sepanjang hayat untuk pembeli terus menjadi fokus utama Sunway Property bagi di pasaran Malaysia.

"Kami akan terus memberikan nilai seumur hidup kepada pembeli rumah dengan membangunkan rumah-rumah bandar yang berkualiti tinggi yang bersambung, dan terletak dengan strategik, dan harga rumah dalam lingkungan RM 600,000 - RM 800,000. Pelancaran komersil kami yang merangkumi 30% daripada jumlah pelancaran kami tahun ini akan berada di dalam pembangunan bersepadu dengan kawasan tadahan segera untuk memastikan kejayaan komuniti perniagaan kami, "katanya.
"Dengan ini, pembeli rumah dapat yakin dengan nilai seumur hidup, dan mencapai gaya hidup bandar yang ideal di mana mereka boleh hidup, belajar, bekerja, bertahan dan bermain di tempat yang selamat dan selamat sambil menjadi bukti masa depan dengan peningkatan modal potensi hartanah yang ada," kata Cheah.
Tahun lepas, pembeli telah merapatkan 80% pelancaran Sunway Property yang berkaitan dengan transit atau bersepadu, merangkumi 90% pelancarannya.

Lembah Klang: RM 691 juta hartanah yang akan dilancarkan, RM 573 juta hartanah pelaburan sedang dibina

Pelancaran yang dirancang untuk tahun ini termasuk Sunway Avila Retail (kedai runcit: GDV RM 31 juta), Sunway Velocity TWO Tower C (pangsapuri servis: GDV RM 300 juta), Sunway Belfield Tower A (pangsapuri servis: GDV RM 360 juta).

Sunway Avila Retail terletak tiga kilometer jauhnya dari pusat bandar dan dihubungkan dengan stesen Sri Rampai. Pembangunan ini terletak di Wangsa Maju, salah satu perbandaran terbesar di Lembah Klang.

Sunway Velocity DUA dikaitkan dengan pembangunan bersepadu Sunway Velocity yang sangat berjaya, dan dihubungkan dengan dua stesen MRT, dan terletak 3.8 kilometer jauhnya dari pusat bandar. Pelancaran tahun lepas di Sunway Velocity DUA telah meraih 100% kadar pengambilan.

Sunway Belfield terletak 500 meter dari monorail Maharajalela dan 3 kilometer dari pusat bandar.

Menara pejabat (GDC RM 350 juta) dan pengembangan penginapan pelajar (GDC RM 223 juta) sedang dibina di Sunway City Kuala Lumpur.

Pulau Pinang: RM 250 juta hartanah yang akan dilancarkan, RM 301 juta hartanah pelaburan sedang dibina
 
Di Pulau Pinang, pemaju akan memulakan pembangunan bersepadu yang amat dinanti-nantikan di Pulau Pinang, Sunway Valley City. Satu replika pembangunan Sunway Velocity yang berjaya di Lembah Klang, Sunway Valley City adalah pembangunan seluas 25 ekar dengan nilai pembangunan kasar RM 2.4 bilion yang akan ditempatkan di Paya Terubong, Ayer Itam, salah satu kejiranan yang matang di Pulau Pinang dan akan mengintegrasikan enam komponen, termasuk komersial, kediaman servis, pusat membeli-belah, pendidikan, hotel dan komponen penjagaan kesihatan dalam perbandaran yang mempunyai hubungan yang baik. Yang pertama pelancarannya ialah kedai dan pejabat linier (GDV RM250 juta).

Pada masa ini Pusat Perubatan Sunway Seberang Jaya (GDC RM 301 juta) sedang dibina.

Johor: RM 100 juta hartanah yang akan dilancarkan, RM 182 juta dalam hartanah pelaburan dalam pembinaan

Di Johor, pemaju akan melancarkan Sunway Maple (rumah bandar: GDV RM 100 juta) di Sunway Iskandar.

Sunway Big Box Hotel 280 bilik (GDC 167 juta) di Sunway Iskandar akan siap tahun ini. SJK (C) Cheah Fah (GDC RM15 juta) akan dibuka untuk pendaftaran akhir tahun ini untuk pelajar yang mendaftar untuk tahun 2021.

PERTUMBUHAN ANTARABANGSA

Sejajar dengan rancangannya untuk kepelbagaian geografi, pemaju terus membuat kemajuan di Singapura, China, UK dan Australia.

Di Singapura, di mana Hartanah Sunway telah menceburi sejak 2007 dan menyampaikan hartanah berjumlah RM 14.98 bilion, pelancaran pemaju akan merangkumi 70% daripada jumlah pelancaran untuk tahun ini.

Pelancaran akan datang di Singapura akan berjumlah RM 2.44 bilion hartanah kediaman termasuk Parc Canberra, Canberra Link (kondominium eksekutif: GDV RM 560 juta), Ki Residence, Clementi (kondominium swasta: RM 1.0 bilion) dan Park Avenue Residences, Tampines (kondominium eksekutif : GDV RM 880 juta).

Di China, di mana pemaju telah menceburi sejak tahun 2010, ia telah memperoleh tanah seluas 6.85 ekar di Eco-City Tianjin-Singapura pada tahun 2019. Sehingga kini, pemaju telah menyampaikan harta bernilai RM 990 juta dalam 110 ekar bersepadu pembangunan yang merupakan perjanjian kerjasama antara kerajaan China dan Singapura untuk bersama-sama membangunkan bandar yang harmoni, mesra alam dan pemuliharaan sumber bandar di China.

Pada tahun lepas, Sunway Property telah menubuhkan kepercayaan swasta di Singapura dengan permulaan £ 38 juta (RM202 juta) aset di bawah pengurusan (AUM) yang memberi tumpuan kepada penginapan pelajar yang dibina di UK. Ia telah memperoleh tiga blok penginapan pelajar yang lengkap di Bristol dan Sheffield. Sektor pendidikan Britain kekal sebagai salah satu sektor antarabangsa yang paling menguntungkan dengan kerajaan mensasarkan untuk mencapai pendapatan sebanyak £ 35 bilion menjelang tahun 2030.

Pemaju harta tanah juga mengejar peluang dalam penginapan dan perkembangan pelajar di Australia. Pendidikan adalah sektor eksport ketiga terbesar di AUD $ 32 bilion setahun. Pasaran hartanah Australia kini semakin meningkat, dengan Sydney dan Melbourne sebagai beberapa bandar yang membawa keuntungan dalam harga secara nasional.

100% CUSTOMER-CENTRIC

Pada majlis tersebut juga, Sunway Property juga telah melancarkan kempen untuk tahun ini,  “Yours, 2020” ,  meletakkan pembeli di depan dan pusat operasinya. Dengan ini, pembeli dapat melihat sendiri rumah impian mereka dengan harga yang tepat, di lokasi yang sangat strategik, ditambah dengan sokongan pembiayaan yang betul dari pemaju hartanah tahun ini.

Selain dari pengalaman pelanggan yang dipertingkatkan, perkhidmatan yang lebih baik dan portal perkhidmatan pelanggan yang lebih dinamik, pembeli tahun ini dapat menantikan pakej rumah yang disesuaikan sepenuhnya yang berpusat pada kesejahteraan dengan pilihan pembiayaan peribadi.

LAWATAN KE RUMAH CONTOH (CONDO & TOWNHOUSE)

Pada hari tersebut, saya dan kawan-kawan berpeluang melihat sendiri rumah contoh Sunway Property yang ada di sekitarnya. Antara unit yang kami sempat lawati adalah condo dan town house. Jom kita tengok apa yang menarik.

TOWNHOUSE




CONDO




Rumah yang sangat cantik, luas dan sudah semestinya berada di lokasi yang sangat strategik. Tak hairanlah ramai yang memilih untuk memiliki rumah dari Sunway Property ni.

Wednesday, January 01, 2020

HILANG RASA TAKUT MEMANDU KERETA

Hampir dua (2) bulan selepas dapat lesen P kereta saya baru berani untuk memandu. Selepas je dapat lesen tempohari terus beli kereta dan hampir dua (2) bulan juga kereta just parking kat bawah garage. Salah satu dari doa aku ketika di Mekah adalah supaya Allah hapuskan perasaan takut untuk memandu kereta. Alhamdulillah kini Allah dah makbulkan.

Ingat lagi pertama kali saya memandu sendirian ke Labok untuk ambil Amir pergi makan tengahari. Bermula dari situlah rasa yakin pada diri untuk memandu tu ada. Selepas itu kami keluar jalan-jalan makan McDonald. Semasa Moka balik ke Kelantan bercuti, gigih pulak saya sorang memandu dari rumah ke Melur, tak cukup dengan tu boleh pulak ajak Moka ke Pantai Irama Bachok.

JALAN-JALAN SEKITAR KELANTAN

Pada 30hb disember yang lepas, lepas agak jauh juga perjalanan saya memandu kereta sekitar Kelantan ni. Kalau dikiralah perjalanan tu hampir 180km jugak pergi dan balik. Bermula dari Machang - Tanah Merah - Pasir Mas - Kota Bharu - Rantau Panjang - Pasir Mas - Bukit Bunga - Machang. Memang berjalan sakan. Kalau bawa passport tu agaknya dah sampai ke Thailand agaknya. Memandangkan saya guna kereta Axia, memang agak jimat minyak. Kalau tak silap 3-4 bar minyak je yang digunakan.


Masa trip ni sebenarnya pointnya nak ke Warung Pak Mat Pulau Pisang untuk lunch dan jumpa Sharm yang datang dari Kuala Lumpur. Kat sini makanan dia memang sedap. Paling famous kat sini korang boleh cuba Teh Madu Float dia. Selain dari Warung Pak Mat Pulau Pisang kami juga ada singgah di cafe kopi mesin di sekitar Kota Bharu untuk cari dessert

Memandangkan ajak Luqman untuk teman, jadi pagi-pagi dah ke Tanah Merah untuk pick up dia. Memandangkan balik dah agak lambat, maka saya terus hantar beliau balik ke Bukit Bunga. 
FLASHBACK DISEMBER 2019


Bulan Disember !! Tak banyak hal yang berlaku dalam bulan ni. Banyak masa saya habiskan di Kelantan untuk kelas lesen motor saya. Tapi memandangkan pada awal bulan Disember lepas saya ada di Kuala Lumpur maka adalah beberapa event yang sempat saya cover termasuklah ke majlis pertunangan sorang kawan di Melaka dan majlis resepsi seorang kawan lagi di Wangsa Maju. Tahniah buat mereka.

Sunday, December 22, 2019

PANDUAN MENAIKI BAS MADINAH UNTUK KE QUBA' DAN SEKITAR MADINAH

Para Penziarah Rasulullah, antara perkara sangat dituntut ketika bertamu di bumi Madinah adalah memperbanyakkan MENZIARAHI JUNJUNGAN BESAR BAGINDA S.A.W dan memasuki taman syurga (RAUDHAH).

Usai selesai ziarah Baginda, di sunatkan juga ke Masjid Quba' untuk melakukan solat dua rakaat sebagai mana menjadi amalan Nabi S.A.W pada setiap hari Isnin, Khamis dan Sabtu.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :
“Barangsiapa bersuci di rumahnya, kemudian mendatangi Masjid Quba,lalu ia solat di dalamnya, maka baginya pahala seperti pahala umrah (HR Tarmizi : 298. Ibnu Majah :1401)
PANDUAN MENAIKI BAS MADINAH UNTUK KE QUBA' DAN SEKITAR MADINAH 

Disini saya akan kongsikan CARA-CARA untuk ke Masjid Quba dan Ziarah Sekitar Madinah dengan menaiki BAS MEDINA.

1. Setelah memberi salam kepada Rasulullah SAW, cari pintu GATE 37 di penjuru paling kanan JANNATUL BAQI' jika kita berhadapan dengan pagar Baqi' dan akan bertemu dengan "SYAZAH BUS STATION" .



2. Disana nanti ada BAS yang berwana HIJAU yang sedia menanti penumpang bermula waktu pagi sehinggalah jam 10.00 malam.


3. Ada dua (2) cara untuk membeli tiket bas.

  1. Pertama ialah bayaran 1 perjalanan sahaja serendah SR3.00 ke satu destinasi.
  2. Kedua adalah dengan membeli "بطاقة" atau tiket Bas untuk menziarahi kesemua TEMPAT ZIARAH UMUM di MADINAH, antaranya MASJIQ QUBA, BUKIT UHUD, MASJID TUJUH, MASJID QIBLATAIN dan akan kembali ke BAQI' semula. Ada 3 tiket untuk kegunaan bas ini :
  • SR10 untuk kegunaan sehari
  • SR15 untuk 3 hari
  • SR30 untuk 10 hari
(Setiap kali menaiki MESTI di SCAN di MESIN SCANER berhampiran dengan PEMANDU BAS)


Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada para penziarah Rasulullah dan penziarah bumi Rasulullah SAW.

والله أعلم...

Sumber asal perkongsian di facebook oleh Ustaz Abu Humairah Zulkifli Mohamed .

Saturday, December 21, 2019

HARGA BARANGAN KITAR SEMULA SEMASA DI PUTRAJAYA

HARGA BARANGAN KITAR SEMULA SEMASA DI PUTRAJAYA | Dari dibuang merosakkan bumi lebih baik kita guna semula barang yang boleh dikitar semula tu. Bagi mereka yang cukup kreatif dan ada banyak masa mungkin oklah, tapi untuk yang sebaliknya saya cadangkan untuk korang cari Pusat Kitar Semula untuk jual barang-barang tersebut.

Korang jangan terkejut ya kalau ada diantara bahan-bahan ni boleh dijual dengan harga yang agak tinggi. Nak tahu lebih lanjut korang boleh rujuk jadual di bawah ni.
Mungkin ramai yang masih tak tahu mengenai minyak masak terpakai ni. Ya!! Minyak masak yang sudah digunakan juga boleh dijual. Jadi jangan buang ya!! Simpan dan pergi ke Pusat Kitar Semula terpilih untuk gantikannya dengan duit. Tengok sendiri harga dia RM1.10 untuk satu kilogram (kg).

Senarai dan jadual Pusat Kitar Semula yang terlibat

Berikut pula merupakan Senarai dan jadual Pusat Kitar Semula yang boleh korang pergi untuk jual barang-barang kitar semula yang terkumpul. 


Setakat ni Pusat Kitar Semula yang korang boleh kunjungi untuk jual bahan kitar semula korang hanya di Putrajaya dan Cyberjaya. Jangan lupa untuk follow facebook page Alam Flora untuk info terkini dan selanjutnya.

Thursday, December 19, 2019

GLAMPING DI TANAH AINA FAHAD RAUB

Artikel kali ni saya nak kongsikan dengan korang semua tentang percutian saya di eco resort Tanah Aina Fahad pada awal bulan November 2019 yang lepas. Memandangkan cuaca kurang mengizinkan kami untuk aktif beraktiviti di sana, tapi ianya tidaklah menjadikan percutian kami disini satu percutian yang sia-sia kerana banyak juga aktiviti lain yang kami dapat lakukan selama 2 hari 1 malam di sini.

Tanah Aina Fahad terletak di kawasan Hutan Simpan Gunung Benom, Raub Pahang ini berada di atas tanah seluas lima ekar atau 12,140 meter persegi. Kalau datang dari Kuala Lumpur, korang akan mengambil masa lebih kurang 2.5 jam perjalanan untuk sampai ke sini.

Wednesday, December 18, 2019

CARI LOKASI MAKAN BEST DI MELAKA

makanan menarik di melaka

Beberapa minggu yang lalu saya dan kawan-kawan telah ke Melaka untuk menghadiri majlis pertunangan sahabat kami. Alang-alang dah ada kat Melaka ni kami cari beberapa lokasi menarik untuk kami isi perut.

SARAPAN PAGI DI 8272 BARAKAH CORNER

Bagi korang yang ingin bersarapankan sesuatu yang lain dari yang lain, saya cadangkan korang untuk ke 8272 BARAKAH Corner. Gerai yang terletak di Kampung Lapan, Melaka ni ada menyediakan Roti Canai Merecik Special atau lebih dikenali juga sebagai 'Roti Canai Burrito'. Bagi korang yang belum tahu, roti canai ni ada inti di dalamnya seakan murtabak. Cuma bentuknya lain kerana digulung seperti "burrito".

makanan menarik di melaka

Jika anda mahukan sesuatu yang extra, anda juga boleh mendapatkan Roti Canai Cheese Merecik yang mempunyai tambahan keju sebagai inti dan juga topping.


Selain dari menu Roti Canai Cheese Merecik mereka juga ada banyak lagi pilihan menu untuk sarapan pagi seperti nasi lemak dan sebagainya.

makanan menarik di melaka

Alamat:
Jalan Pandan, Taman Kesidang Seksyen 1, 
Kampung Lapan, 75250 Melaka.
(Bersebelahan Klinik Kesihatan Tengkera)

Waktu Operasi:
7.30 pagi - 12.00 tengah hari (Rabu hingga Isnin)
Tutup setiap hari Selasa. 

Facebook : 8272 Barakah Corner

LUNCH DI MANGO FLOAT ROYALE MELAKA

Mango Float Royale Melaka ni merupakan lokasi wajib untuk kami singgah jika ke Melaka. Beratur panjang tak jadi masalah untuk kami nikmati keenakan minuman Mango Float Royale Melaka ni. 


makanan menarik di melaka

Untuk pengetahuan korang, kat sini bukan hanya mempunyai gerai minuman mango float semata. Ada banyak lagi vendor-vendor makanan lain yang korang boleh dapat disekitarnya. Jadi tak rugilah kalau korang nak singgah untuk makan tengahari kat sini.

makanan menarik di melaka


makanan menarik di melaka

makanan menarik di melaka

Alamat:
Mango Float Royale Melaka,
Kampung Sungai Putat,
75350 Batu Berendam, Melaka

Waktu Operasi : 
Setiap hari
12.00 tengah hari-6.30 petang dan 8.30 malam-11.30malam (Isnin-Sabtu)
11.00 pagi - 6.00 petang (Ahad)

Facebook : Mango Float Royale Melaka
Instagram : @mangofloatroyalemelaka

MAKAN MALAM DI MAKAN AVENUE

Pilihan lokasi makan malam kami adalah di Makan Avenue. Ianya nampak seolah gudang yang mana di dalamnya mempunyai banyai vendor-vendor makanan yang sangat menarik dan popular. Apa yang lebih menarik ianya berada betul-betul ditepi sungai Melaka. Jadi jom kita tengok apa yang kami oder untuk makan malam kami di sini.

makanan menarik di melaka

Ramen Asam Laksa, baru sahaja tular di negeri Melaka. Jadi kamipun tak nak lepaskan peluang untuk cuba. Sesuai dimakan ketika masih panas. Kalau korang jenis tak makan pedas silalah hati-hati, mungkin boleh request kurangkan pedasnya tu. Rasanya not bad, next time boleh oder lagi.

makanan menarik di melaka

makanan menarik di melaka

makanan menarik di melaka
Sua Rong Hai \ Daging harimau menangis
makanan menarik di melaka

Dah sampai Melaka tak sah kalau tak makan Cendol Kampung Hulu ni. Walaupun kat Kuala Lumpur pun dah ada cawangan dia, tapi kat sini lain suasananya. Memang boleh dipuji berbakul-bakul rasa dia. Tak hairan orang sanggup beratur panjang untuk dapatkan pencuci mulut ni.


Semua makanan yang kami oder ni korang boleh dapat di bawah satu bumbung. Tempat makan disini pon besar dan selesa. Cuma kawasan ni agak crowded susah untuk dapat parking.

Alamat :
No. 26, Jalan Kampung Hulu, Melaka

Waktu Operasi :
Setiap hari
11.00 tengah hari- 11.30 malam

Facebook : Makan Avenue
Instagram : @makanavenue


Saturday, December 14, 2019

FLASHBACK NOVEMBER 2019

Bulan November ni special sikit bagi saya kerana bulan ni lah bulan ulang tahun kelahiran saya. Tapi tahun ni tak semeriah tahun-tahun lepas masa masih stay kat Kuala Lumpur. Tapi itu tak menjadi masalah pun sebab adanya keluarga dan kawan-kawan dah cukup bahagia.

1 NOVEMBER 2019 | Festival Night Of Fright 7

Kali ni berbeza dari tahun-tahun lepas, biasanya kami ke NOF ni masa malam media preview. Tapi tahun ni kami pergi malam kedua sebelum penutup. Apa yang bestnya ramai kawan-kawan ikut serta. Yang paling best bila semuanya sporting habis. Tapi saya ke NOF kali ni pakai seluar track dengan baju tshirt je, gara-gara salah basuh baju dalam mesin. hahaha.

2 NOVEMBER 2019 | Percutian 2 Hari 1 Malam Di Genting Highland

Kali ni saya dan beberapa orang rakan blogger bermalam di First World Hotel. Kami juga diberi peluang untuk experience sendiri rumah seram yang berkonsepkan Train to Busan dan permainan virtual di The Void.


17 NOVEMBER 2019 | Selamat Ulang Tahun Kelahiran Untuk Diri Sendiri

Nila tarikh ulang tahun kelahiran saya. Terima kasih kepada semua yang ingat, wish dan doa. Semoga hidup korang diredhai ALLAH. Aamiin.

28 NOVEMBER 2019 | Makan Malam Di Tony Romas

Pertama kali selepas berhenti bekerja sebagai Pereka Grafik di Tony Romas, saya dijemput sebagai seorang blogger untuk majlis preview sajian untuk kempen Christmas dan New Year. Terasa agak kekok sedikit seolah masih bekerja disitu. hahaha.

30 NOVEMBER 2019 | Pembukaan Cawangan Baru MFR di KL

Berkesempatan ke majlis perasmian cawangan baru Mango Float Royale Melaka yang dibuka di Wangsa Maju Kuala Lumpur. Jadi bagi peminat Mango Float Royale Melaka ni, korang dah tak perlu bersusah payah ke Melaka semata-mata untuk minumnya.
FLASHBACK OKTOBER 2019


Bulan Oktober 2019, tak banyak hal yang berlaku pada bulan ni. Tapi ada satu perkara penting dan besar dalam hidup saya telah terjadi. 

9 OKTOBER 2019 | Umrah Pertama

Tujuan saya mengambil suntikan vaksin antarabangsa bulan September lepas adalah untuk sebagai salah satu syarat untuk saya dapat menunaikan umrah di tanah suci. Ini merupakan kali pertama saya menjadi tetamu Allah di tanah suci Mekah. Alhamdulillah segalanya urusan saya telah dipermudahkan. Untuk baca cerita saya lebih lanjut berkenaan perjalanan umrah saya, korang boleh klik link kat bawah ni.