Monday, April 15, 2019

INFO PERCUTIAN MUSLIM DI MACAO !
Ramai kawan-kawan saya tegur buat apa di Macao sampai 4 hari tu? Sedangkan dengan keluasan Macao yang kecil tu, mereka boleh  explore hanya dalam masa sehari sahaja.


Kalau difikir secara logik dengan keluasannya yang kurang dari 30kmkita boleh explore Macao dalam masa sehari sahaja. Tapi, korang kena tahu bahawa walaupun Macao ni kecil, tapi ianya sangat padat dengan lokasi dan tarikan-tarikan yang menarik.
❝ Macao merupakan suatu wilayah kecil di selatan China yang merupakan salah satu daripada dua Kawasan Pentadbiran Khas. Ditadbir oleh Portugal sehingga tahun 1999, ia merupakan koloni Eropah yang tertua di China dan diasaskan pada abad ke-16. Hak memerintah Macao telah dipindah-milik ke Republik Rakyat China pada tahun 1999.❞
Macao memainkan peranan unik sebagai penghubung antara China dan Barat terutama dalam hal-ehwal perdagangan pada pertengahan abad ke-16 sehingga abad ke-19.
BAHASA KOMUNIKASI | Apa yang menariknya, penduduk Macao menggunakan bahasa Kantonis, Mandarin, Portugis untuk berkomunikasi. Orang Macao (Macanese) merujuk kepada penduduk tetap wilayah ini, akan tetapi secara khusus merujuk kepada etnik campuran Portugis dan Han.


Secara pentadbirannya, Macao terbahagi kepada dua bahagian:
"Daerah Utara" terlalu dekat dengan jirannya iaitu bandar Zhuhai di tanah besar China. Dalam pada ini, penduduk berulang-alik dari tanah besar ke Macao dengan melalui daerah utara.

CUACA | Macao mempunyai iklim sub tropika dengan empat musim.
  • Musim bunga (Mac ke Mei); Suhu purata ; 12 - 26 C
  • Musim Panas (Jun ke Ogos); Suhu purata : 26 - 31 C
  • Musim Luruh (September ke November); Suhu purata : 19 - 28 C
  • Musim Sejuk (Disember ke Februari); Suhu purata : 12 - 20 C
Jadi, sebelum ke sini sila bawa baju yang bersesuaian dengan iklim di sana ya.

MATA WANG | Dalam urusan jual beli, macao mempunyai matawang sendiri iaitu Macanese Pataca. Selain Macanese Pataca, mereka juga menerima mata wang Hong Kong Dollar dalam urusan perniagaan dan jual beli yang dikira dalam 1:1.
  • RM 1 = 1.88 MOP (Macanese Pataca)
  • RM 1 = 1.80 HKD (Hong Kong Dollar)

MASA | Tiada masalah dengan masa di sini kerana Macao dan Malaysia dalam jalur yang sama. Jadi  korang tak perlu pun tukar masa di jam korang kerana masa di Malaysia sama dengan masa di Macao.
  • Masa di Malaysia = Masa di Macao

MAKANAN HALAL | Ramai yang tanya saya berkenaan restoran makanan halal yang ada di sekitar Macao. Disini saya sertakan beberapa info restoran yang mempunyai Halal Certificate dan mesra muslim yang korang boleh cuba.



Jadi itulah serba sedikit perkongsian saya berkenaan info yang korang perlu tahu jika korang nak datang Macao. Nantikan article saya yang seterusnya berkenaan tempat-tempat menarik di Macao.

Thursday, April 11, 2019

TIKET ETS BALIK RAYA SUDAH MULA DIJUAL 10 APRIL ! JANGAN LAMBAT2 NANTI TAK DAPAT BALIK RAYA


Sedar tak sedar dah nak puasa dah kita. Jadi dah boleh buat persiapan awal untuk balik kampung beraya kan? Nak nak bagi mereka yang menggunakan kenderaan awam untuk balik ke kampung. Bagi mereka yang akan pulang beraya menaiki kereta api, anda boleh dapatkan tiket berkenaan bermula 8.30 pagi secara online di laman sesawang Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), menerusi aplikasi telefon pintar KTM MobTicket ataupun di kaunter-kaunter tiket KTMB bermula 10 April 2019.

Untuk tiket perkhidmatan ETS dan KTM Intercity yang dijual ini adalah bagi perjalanan antara Tarikh 1 hingga 16 Jun 2019 berdasarkan jadual waktu perjalanan yang disediakan. Sebanyak 36 perjalanan kereta api ETS dan 49 perjalanan kereta api KTM Intercity disediakan bagi menampung permintaan yang tinggi sempena musim perayaan itu.

Jualan tiket bagi perkhidmatan tren shuttle Terbau (JB Sentral – Woodlands – JB Sentral) pula kekal seperti biasa.

Jadi apa tunggu lagi, kalau nak balik raya kena cepat-cepat sebelum semua tiket habis.

Wednesday, April 10, 2019

ANT-MAN AND THE WASP : NANO BATTLE ! TARIKAN TERBARU DI DISNEYLAND HONG KONG

Berita baik kepada penggemar siri Adiwira Marvel! Disneyland Hong Kong telah buka tarikan terbaru Ant-Man and The Wasp: Nano Battle! yang merupakan tarikan bertemakan Marvel kedua di Hong Kong Disneyland Resort (HKDL) , yang meneruskan lagi perkembangan taman tema ini sebagai hab bagi aksi Adiwira Marvel di rantau ini. 


Untuk pengetahuan korang, tarikan terbaru Ant-Man and The Wasp: Nano Battle! ini telah dibuka kepada umum pada 31 Mac 2019 lepas.


Tarikan Ant-Man and The Wasp: Nano Battle! merupakan suatu pengembaraan interaktif yang ternyata unik. Ant-Man and The Wasp: Nano Battle! merupakan tarikan pertama seumpamanya yang menampilkan ciri-ciri watak ikonik Ant-Man and The Wasp, dan juga merupakan tarikan pertama Marvel di Disney Park yang menampilkan Adiwira wanita sebagai watak utama.


Ant-Man and The Wasp: Nano Battle! meneruskan kisah yang bermula dengan Iron Man Experience. Pengunjung akan menyertai suatu misi penting untuk mempertahankan Hong Kong daripada serangan Hydra apabila penjahat kecerdasan buatan Arnim Zola berusaha mencuri Data Core yang mengandungi maklumat yang sangat sulit.


Sementara Iron Man sibuk menentang bot-bot Hydra di Stark Tower, beliau memanggil Ant-Man and The Wasp untuk membantu melindungi Pavilion S.H.I.E.L.D., kerana hanya Ant-Man and The Wasp yang mempunyai keupayaan untuk mengecut dan menyusup masuk di antara perisai kukuh Swarmbots dan seterusnya memusnahkan mereka dari bahagian dalam. Namun, dengan hanya mereka berdua sahaja berhadapan beribu-ribu Swarmbots, Ant-Man and The Wasp pastinya memerlukan pengunjung untuk turut beraksi bersama-sama dengan mereka!


Dengan menaiki kenderaan tempur terbaharu S.H.I.E.L.D., iaitu D/AGR yang juga dikenali sebagai Dagger, pengunjung akan menuju ke Data Core sambil memusnahkan Swarmbots di sepanjang kembara dengan menggunakan EMP Blasters.

Pengalaman Marvel yang tulen menampilkan Elemen Hong Kong

HKDL dan Walt Disney Imagineering berganding rapat dengan Marvel Studios dalam menghasilkan tarikan baharu ini. Pengarah Peyton Reed dan pasukan produksinya turut memberikan sokongan tidak penuh mereka, sementara bintang-bintang yang terlibat dengan filem tersebut, iaitu Paul Rudd dan Evangeline Lilly turut menyokong dengan melakonkan semula watak mereka. Hasilnya, pengunjung akan berasa seolah-olah diri mereka berada dalam pengalaman Marvel yang sebenar.


Suatu watak Marvel Hong Kong yang diberi nama Leslie Lam telah dicipta untuk tarikan ini. Leslie yang berasal dari Hong Kong merupakan Ketua Jurutera S.H.I.E.L.D. di Science and Technology Pavilion yang menyelia semua pembangunan dan penyelidikan pavilion. Beliau akan melatih pengunjung menggunakan teknologi terkini EMP Blasters dan juga menyediakan maklumat penting sepanjang pertempuran tersebut. Watak Leslie dijayakan oleh Jessica Hsuan (宣萱) yang merupakan artis Hong Kong pertama diundang untuk memegang sebuah watak Marvel.

Semasa pertempuran tersebut, pengunjung akan menerima komen daripada Ant-Man and The Wasp. Mereka juga akan mendapat beberapa rujukan tempatan yang dipenuhi elemen humor daripada kedua-dua adiwira tersebut. Pastikan anda melihat dengan teliti butiran Marvel yang tersembunyi semasa kembara tersebut.

Untuk menjadikan tarikan ini lebih imersif, Secure Storage Vault bagi Alien & Weapon Technology dalam S.H.I.E.L.D., pavilion mempamerkan 14 jenis artifak dan item penyelidikan daripada filem, pertunjukan TV dan komik Marvel. Sebahagian daripadanya adalah unik dan dipamerkan secara eksklusif di HKDL.

Terdapat 150 sasaran, yang ditunjukkan dalam pelbagai bentuk dan saiz, yang menyediakan cabaran permainan pada tahap yang berbeza-beza kepada pengunjung. Komputer di dalam D/AGR akan merekodkan tembakan dan ketepatan sasaran oleh pengunjung, dan markah dikumpulkan serta ditunjukkan atas paparan kenderaan tersebut. Markah diberikan berdasarkan bilangan ketepatan sasaran dan saiz sasaran tersebut. Lebih kecil sasaran itu, lebih tinggi nilainya. Markah tambahan boleh diperoleh dengan mencari kombo rahsia dan turutan istimewa. Dengan menggunakan EMP Blasters, pengunjung perlu mencuba untuk menembak dan menyahaktifkan sebanyak mungkin Swarmbots, bagi membantu Ant-Man and The Wasp menewaskan Zola. Mereka juga boleh bertanding sesama ahli keluarga dan rakan mereka untuk melihat siapa yang meraih markah tertinggi!


Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, sila layari https://www.hongkongdisneyland.com.

Tuesday, April 09, 2019

PERHENTIAN KECIL VS PERHENTIAN BESAR

Pulau Perhentian terdiri dari dua buah pulau yang mempunyai kelebihan dan tarikannya yang tersendiri. Jadi disini saya ada sertakan sedikit maklumat berkenaan kedua-duanya.

PULAU PERHENTIAN KECIL

Terdapat 3 kawasan utama tumpuan pelancong di Pulau Perhentian Kecil iaitu Long Beach, Coral Bay dan Kampung Nelayan.

  • Long Beach 
Kawasan paling meriah di Pulau Perhentian terutama waktu malam kerana disini ada fire show dan kedai sepanjang pantai untuk pengunjung yang ingin bersuka ria pada malam hari. Tapi korang dinasihatkan untuk berhati-hati, jaga keselamatan anda kerana banyak pengunjung yang bersuka ria di bar dan mabuk pada waktu malam. Pada waktu siang , kawasan Long Beach menjadi tumpuan pengunjung kerana pasir putih yang bersih dan panjang sesuai untuk aktiviti mandi-manda dan sukan air.

Senarai Resort / Chalet di Long Beach
1. Ombak Resort
2. Bubu Vila / Bubu Long Beach Resort
3. Awatif Campsite
4. Matahari Chalet
5. Panorama Chalet
6. Bintang View Chalet
7. Mohsin Chalet
8. Rock Garden Chalet
9. Sunrise Inn
10. Mohsin Chalet

  • Coral Bay 
Terletak bertentangan di bahagian belakang Long Beach, kawasan ini lebih tenang dan menjadi tumpuan pengunjung yang ingin melihat sunset pada waktu petang kerana kedudukannya yang menhadap arah matahari terbenam. Juga terdapat banyak pilihan chalet / resort dan restoran . Perjalanan dari Coral Bay ke Long Beach mengambil masa kurang 15 Minit berjalan kaki.

Senarai Resort / Chalet di Coral Bay
1. Sharila Island Resort
3. Bintang View Chalet
4. Senja Bay Resort
5. Amelia Chalet
6. Fatimah Chalet
7. Aurbay Chalet
8. Amy Chalet

  • Kampung Nelayan
Merupakan penempatan masyarakat tempatan di Pulau Perhentian. Disini terletaknya kampung, rumah-rumah penduduk , sekolah , balai polis dan fasiliti lain untuk penduduk. Terdapat penginapan di kampung nelayan dan harganya lebih murah kerana diselia oleh penduduk kampung sendiri. Makanan di Kg Nelayan lebih murah berbanding kawasan-kawasan lain tetapi suasana malam disini lebih sunyi berbanding kawasan lain.

Senarai Resort / Chalet di Kampung Nelayan
1.Ayah Chalet
2.Homestay

p/s : disebabkan kebanyakan dari resort menggunakan generator persendirian untuk sumber elektrik, jadi tidak semua resort akan ada elektrik 24 jam.

PULAU PERHENTIAN BESAR

Di Pulau Perhentian Besar terdapat banyak resort/chalet yang lebih selesa terutama mereka yang datang bersama keluarga dan anak-anak. Kebanyakan aktiviti snorkeling di Pulau Perhentian adalah di sekitar Pulau Perhentian Besar ini. Resort-resort di Perhentian Besar juga banyak yang menawarkan aktiviti mengambil lesen Scuba Diving. Kedai makan memang tak ada di sini, kecuali restoran/ cafe di resort itu sendiri. Jadi harga makanan adalah harga restoran/cafe. Harga makan di sini adalah 'harga pulau', lebih mahal sedikit dari harga di tanah besar. Mahal sedikit sahaja. Manakala kedudukan chalet dan resort di Pulau Perhentian Besar ini tertumpu kepada 3 kawasan ini iaitu

  • Resort dan Chalet di Teluk Pauh
1.Perhentian Island Resort
2.Coral View Resort
3.The Barat Resort
4.Mama's Chalet.

Coral View Resort, The Reef Chalet, The Barat Perhentian Resort dan Mamas' Chalet terletak di 'Main Beach' dan mengadap kampung Nelayan Pulau Perhentian Kecil. Perhentian Island Resort (PIR) terletak di Teluk Pauh dan mempunyai jeti dihadapan resort.

  • Resort dan Chalet di Teluk Keke
1.Tuna Chalet
2.Suhaila Palace
3.The New Cocohut Chalet
4.Cozy Resort
5.ABC Guest House 
6.Abdul's Chalet

Teluk Keke juga menjadi tempat tumpuan pengunjung untuk snorkeling. Cantik pantai di Teluk Keke ni dan airnya cukup jernih.

  • Resort dan Chalet di Teluk Dalam
Flora Bay 1
Flora Bay 2
Arwana Eco Resort
Fauna Beach Chalet
Samudra Beach Chalet

Friday, April 05, 2019

LIRIK LAGU KERIS SAKTI OST. UPIN IPIN: KERIS SIAMANG TUNGGAL - FAKHRUL RAZI

Ramai yang tertanya-tanya siapa sebenarnya penyanyi lagu Keris Sakti yang merupakan OST. Filem Upin Ipin : Keris Siamang Tunggal tu. Ramai penonton yang sudah menonton filem ini memuji suara seorang penyanyi lelaki tersebut. Kalau korang nak tahu, beliau adalah Fakhrul Razi. Untuk pengetahuan korang, penyanyi berusia 39 tahun yang berasal dari Brunei Darussalam ini pernah mewakili negaranya bertanding di World Championship Of Performing Arts yang diadakan di Hollywood, Amerika Syarikat. Jadi bukan calang-calang orang ya.

LIRIK LAGU KERIS SAKTI (OST. UPIN IPIN: KERIS SIAMANG TUNGGAL)
- FAKHRUL RAZI

Keris sahabat pada yang setia
Seteru pada yang derhaka
Siapa dia pahlawan perkasa 
Yang akan menegak keadilan 

Tujuh petala langit seru namanya 
Tujuh petala bumi gerun akannya
Keris sakti kekuasaan raja 
Keris sakti kebesaran negara

Jangan berkelana entah kemana 
Hilang takhta hancur negara 
Pulanglah segera menghalau durjana 
Tujuh petala langit seru namanya
Tujuh petala bumi gerun akannya
Keris sakti kekuasaan raja
Keris sakti kebesaran negara

Jangan berkelana entah kemana
Hilang takhta hancur negara
Pulanglah segera menghalau durjana
Airmata merungkai segalanya

Lalala lalala lalala lalala lalala

Jangan kelana entah kemana 
Pulang segera menghalau durjana
Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana

(Ayohhh)

Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana
Jangan kelana entah kemana
Pulang segera menghalau durjana

TONTON DRAMA NUR 2 (TV3)

  • JUDUL : NUR 2
Episod : 15 episod
Tarikh Tayangan : 2 April 2019
Waktu Siaran : Isnin-Khamis, 10:00 malam
Siaran TV : Slot Samarinda TV3
Penulis Skrip : Shahrulezad Mohameddin
Pengarah : Shahrulezad Mohameddin
Terbitan : Radius One Sdn Bhd
  • WATAK PELAKON 
Amyra Rosli sebagai Nur
Syafiq Kyle sebagai Adam
Azar Azmi sebagai Juita
Datuk Jalaludin Hassan sebagai Datuk Ayah Haji Mukhsin
Fatimah Abu Bakar sebagai Datin Ibu Hajah Musalmah
Azhan Rani sebagai Syed Hamadi
Noorkhiriah sebagai Aishah
Atiq Azman sebagai Amirul
Eyra Hazali sebagai Suraya
Noryati Taib sebagai Nekma
Hasrulnizam Osman sebagai Ustaz Yassin
Uchee Fukada sebagai Uchee
Munaa Bella sebagai Ustazah Nurul
Elmy Moin sebagai Marzuki
Jijie Zainal sebagai Jojo
Riena Diana sebagai Qhadeeja
Mathni Razak sebagai Mukriz
Zalif Sidek sebagai Tuan Jalal
Zaidi Omar sebagai Datuk Tajuddin
Kuna Muzani sebagai Datin Orkid
  • LAGU TEMA / OST NUR2 
Tetap Kamu - Amylea X Megat [ Link ]
Bimbang - Artis: Marsha Milan [ Link ]
Pudar - Indah Ruhaila [ Link ]
Dua - Roman
Cintaku - Megat
Tak Pernah Hilang - Amylea & Kaer Azami

  • SINOPSIS NUR 2
Ujian demi ujian telah datang kepada Adam dan Nur dalam menempuhi hidup mereka sebagai suami isteri. Setelah berkahwin Adam dan Nur mengajar kanak-kanak mengaji di rumah lama milik Nur. Pada mulanya niat baik mereka itu tidak menghadapi masalah sehinggalah ada penduduk tidak berpuas hati. Jiran mereka terganggu dengan kelas mengaji yang semakin mendapat sambutan, Adam dan Nur perlu mencari tempat baharu tetapi mereka kekurangan dana.

Adam masih meneruskan aktiviti untuk memberi dakwah di lorong-lorong yang turut mendapat sokongan Nur. Kehadiran Juita seorang pelacur baharu dikawasan itu mengubah segalanya. Juita juga mengimpikan untuk menjadi seperti Nur. Dia inginkan Adam menjadi miliknya. Sejak dari itu, Juita sentiasa cari peluang untuk mendampingi Adam. Malah, Juita menggunakan Nur dengan berpura-pura menjadi sahabat baik Nur untuk mendapatkan Adam.

Selain dari konflik rumah tangga, Adam juga perlu menyelesaikan masalah sekolah Darul Mukhsin yang kekurangan dana akibat penyelewengan Hamadi. Walaupun meringkuk di dalam penjara, Hamadi masih tidak serik malah mengugut untuk menceraikan Aisyah jika tidak mencari wang jaminan untuk membebaskannya.

Aisyah tersempit di antara suami dan keluarga. Aisyah menebalkan muka meminta bantuan ibunya. Pada awalnya Ayah Haji tidak bersetuju kerana Hamadi menjadi punca permasalahan keluarga mereka. Oleh kerana kasihankan Aisyah, akhirnya permintaan Aisyah dituruti.

Aisyah dan Hamadi turut dihalau keluar dari rumah sewanya dan terpaksa menebal muka untuk tinggal bersama keluarga Aisyah. Kehadiran Hamadi bukan sahaja membuatkan kedua-dua orang mentuanya tidak selesa malah Nur menjadi takut untuk menjejakkan kaki ke rumah itu. Nur masih trauma dan terkesan dengan peristiwa hitam yang pernah terjadi dengan Hamadi dahulu.

Adakah Hamadi akan insaf atau terus dengan niat jahatnya untuk mendapatkan Nur? Berjayakan Nur dan Adam mempertahankan rumah tangga mereka daripada orang lain yang sentiasa hadir untuk merosakkan seagalanya?

Wednesday, April 03, 2019

MAKAN MALAM DI SEOULNAMI KOREAN BBQ THE GARDEN

Tempoh hari saya dan kawan-kawan makan malam di sebuah restoran yang menyajikan makanan berkonsepkan Korean BBQ iaitu SeoulNami yang terletak di The Gardens Mall, Kuala Lumpur. Restoran ini merupakan restoran mesra muslim dengan menyediakan Halal-certified ingredients seperti ayam, daging dan makanan laut yang dimasak di atas bara arang panas.


Restoran ini diinspirasikan dari Korean BBQ Chicken popular dari Chuncheon, yang mana berlokasi di bahagian utara Seoul di mana Pulau Nami terletak. Jadi kalau korang rindukan makanan korea tu, bolehlah ke sini untuk nikmatinya. 


Jom tengok macamana cara-cara nak makanan di SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni :

1. Mula-mula, pilih main dish mereka dulu seperti daging atau ayam.
  • Chuncheon Chicken (3 flavours) : RM 59.00

Set ini dilengkapi dengan 3 flavours Hot pepper chicken, Honey butter chicken and Ganjang chicken.
  • Beef Platter : RM 119.00

2. Kemudian korang boleh pilih side dishes yang korang suka dan yang paling penting sos pencicah. 
  • Spicy Octopus : RM 39.00

  • Kimchi Trio (only in SeoulNami) : RM 29.00

  • Fist Rice : RM 29.00

  • Dip


Empat jenis pencicah ada disajikan - Seoul spicy sauce, sea salt, samjang, and soy powder.

3. Seterusnya masak telur dadar terlebih dahulu menggunakan dapur pemanas.


4. Dapur BBQ akan dipanaskan menggunakan arang. Jadi, korang boleh bakar daging dan ayam yang korang oder tadi di atas pemanggang yang mereka set up kan. Hati-hati kerana ianya menggunakan arang yang betul. Staff mereka akan menjelaskan kepada kami berapa lama kita harus memasak ayam tersebut; kira-kira 1 minit setiap sisi, terbalikkan sebanyak 4 kali dan kemudian memotong untuk potongan-potongan saiz kecil sesuai untuk gigitan. Kalau korang suka untuk lebih garing anda boleh membiarkannya lebih lama di atas pemanggang.


5. Sebelum jaring diletakkan di atas pemanggang, korang boleh masukkan terlebih dahulu Goguma On Fire (sweet potato) dan letakkannya di bahagian tepi arang dan set masa yang supaya tidak terlupa untuk angkat. Jangan sampai terleka, nanti hangus pulak sweet potato tu.


6. Bila daging atau ayam dah masak, korang boleh balutnya dengan salad, tambah timun dan lobak, letak sos mengikut selera dan makan korang.


7. Selain tu korang boleh juga makan daging dan ayam panggang tu dengan Fist Rice. Fist Rice adalah kombinasi nasi, ayam dan rumpai laut. Korang kena gumpal-gumpalkan Fist Rice tu terlebih dahulu. Masukkan sekali daging panggang dan makan.


8. Jangan lupa untuk oder air. Ada 4 pilihan air yang korang boleh pilih mengikut selera korang.
  • Signature Drinks :
  1. Out-of-This-World Lemonade (RM 24.00) 
  2. Binggrae Banana Uyu Colada (RM 24.00) 
  3. Sparkling Orange Cream Soda (RM 19.00) 
  4. Fizzy Sour Plum Cooler (RM 19.00)

SeoulNami adalah Korean BBQ joint spearheaded by passionate Malaysians dengan kepakaran masakan korea, yang mesra muslim. SeoulNami menyajikan BBQ Korea dengan arang panggang di atas meja. Sama seperti bagaimana orang Korea menikmati BBQ mereka di negara mereka, SeoulNami akan ingin menawarkan kepada pelanggan pengalaman makan yang sama.

Pertama kali saya makan di restoran yang menggunakan bara untuk memasak. Walaupun begitu, masalah asap tidak berlaku kerana diorang ada sediakan corong asap pada setiap tempat masak. Jadi tak jadi masalah walaupun dalam restoran yang tertutup dan berhawa dingin macam ni.

Kedua hidangan utama daging dan ayam mereka diperap dengan begitu baik ya. Bagi saya, makan tanpa sos pun sudah terasa sedapnya. Nak nak bila dimakan panas-panas, memang nikmat ya. Fist Rice tu pun patut dapat pujian. Gabungan ayam, nasi dan seaweed ni memang buat kami menambah.

Untuk pengetahuan korang, sekarang ni mereka tengah tunggu HALAL certificate daripada JAKIM untuk restoran ni. Jadi, korang tak perlu was-was kalau nak makan kat SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni ye kerana di sini menu-menunya 100% halal InsyaAllah.

Jadi kalau korang nak cuba menu korea yang berasaskan grill atau bakar ni, aku sangat recommend korang try SeoulNami Korean BBQ @ The Gardens KL ni.

SeoulNami Korean BBQ 
F-215, The Gardens Mall 
Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City 
59200 Kuala Lumpur 
Tel : +603 2202 3336 

Facebook :
Instagram :

Sunday, March 31, 2019

INGATKAN GAMBAR KEK TADI, RUPANYA GAMBAR ORANG BETUL
Haritu masa dok godek-godek Instagram features ternampak satu gambar ni, mula-mula ingatkan kek Barbie. Tapi bila buka dan tengok betul-betul rupanya gambar manusia betul. Dan apa yang buat saya lagi teruja, gambar tu rupanya milik seorang wanita dan kakak kepada artis popular Emma Maembong iaitu Bella (@izubielazaffmarekan).


Foto wanita dalam persalinan ball gown skirt rona emerald green itu bukan saja mengagumkan ramai kerana gaun yang dipakainya super cantik, malah raut wajah persis patung Barbie dan kulit putih gebu, ditambah pula dengan gaya posing bersahaja, sehingga benar-benar terlihat seperti kek patung!

Sumber Instagram @izubielazaffmarekan

Ramai juga netizen yang perasan hal yang sama. Malah pelakon dan pengacara Zoey Rahman juga ada meninggalkan komen di bahagian ruangan entri Instagram milik @izubielazaffmarekan . Komen Zoey, “ingatkan patong kek".

Selain disangkakan kek patung, wanita yang juga pengasas produk Puteh Gebu DBella ini turut dihujani pelbagai komen mencuit hati! Izubiela sebelum ini pernah tular dengan kisah Barbie-Susuk 1 Juta yang diterbitkan akhbar Metro Ahad tahun lalu dan Barbie Masuk Pasar.

Penularan kisahnya itu turut memberikan Bella idea untuk menghasilkan produk penjagaan wajah iaitu Susuk 1 Juta Skincare dan Izubiela 5th Whitening Booster.