travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Friday, July 13, 2018

MITEC - RUANG PAMERAN CANTIK DAN LUAS DI KUALA LUMPUR



MITEC : Malaysia International Trade & Exhibition Centre merupakan sebuah ruang pameran yang sangat cantik dan terbesar di Kuala Lumpur. Saya sendiri baru sekali berkesempatan ke MITEC sempena MITA Fair yang telah berlansung pada Januari 2018 yang lepas. Dengan kemegahan dan keunikan senibinanya, ianya boleh menjadi mercu tanda ikonik terbaru yang membanggakan negara kita Malaysia.

Luas kawasan merangkumi lebih daripada 75 ekar tanah pembangunan prima yang terletak di lokasi yang sangat strategik di Kuala Lumpur, MITEC menawarkan pelbagai kemudahan canggih dengan ruang pameran yang cukup besar yang sesuai untuk pelbagai program dan acara berskala besar.

APA ITU MITEC? 

Untuk pengetahuan korang, MITEC merupakan singkatan untuk Malaysia International Trade & Exhibition Centre. Ia adalah sebuah tempat pameran yang terbesar di Malaysia. MITEC adalah kepunyaan kerajaan Malaysia yang telah dibangunkan dan disiapkan oleh pihak Naza TTDI Sdn Bhd, satu cabang hartanah Kumpulan Naza (Naza Corporation Holdings Sdn Bhd).


Sekarang, setelah diserah milik kepada pihak kerajaaan daripada pemaju, MITEC diuruskan oleh Prisma Galeri Sdn Bhd. Syarikat ini adalah pengurus bagi bangunan MITEC milik kerajaan ini. MITEC dimiliki oleh Kerajaan Malaysia dengan diletakkan di bawah Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE), sebuah agensi promosi perdagangan kebangsaan di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).


Dari bangunan yang diinspirasikan senibina dari biji getah ini, ianya merupakan sebuah banguann yang mempunyai 3 tingkat sahaja. Walaupun hanya 3 tingkat, pada setiap tingkatnya cukup luas dan mempunyai banyak hall. MITEC juga terdapat kemudahan asas seperti tandas, surau, tempat letak kenderaan, restoran dan banyak lagi.

FAKTA BERKENAAN MITEC

Berikut merupakan beberapa fakta menarik yang korang perlu tahu berkenaan MITEC ni.



  1. Ruang pameran besar yang boleh memuatkan sehingga 2200 buah gerai (booth)
  2. Ruang pameran kosong seluas 3 ekar
  3. Mempunyai eskalator dengan ketinggian 15 meter panjang menjadikan ia salah sebuah eskalator tertinggi dan terpanjang di Malaysia.
  4. Ketinggian syiling dewan yang mencecah 36 meter.
  5. Semua dewan boleh diperluaskan sehingga 72 meter lebar dan 180 meter panjang
  6. Mempunyai jalan (ramp) yang menghubungkan terus ke dewan yang ingin dilawati

PENGANJURAN MSMW DI MITEC

Pada minggu yang lepas, Malaysia Social Media Week (MSMW) telah dianjurkan di MITEC. Dengan menggunakan dewan di tingkat 2 sahaja, ianya dikatakan mampu menampung kehadiran jumlah peserta yang ramai dalam satu-satu masa.





Sepanjang MSMW berlansung, terdapat pelbagai makanan menarik yang disajikan. Setiap masakan yang dihidangkan telah dimasak langsung oleh chef in-house MITEC sendiri. MITEC juga mempunya dapur mereka tersediri. Besar dan luas. Jadi kalau korang nak anjurkan apa-apa program disini, tak perlu pening kepala untuk fikir berkenaan catering atau sumber makanan yang korang nak tempah.





Macamana, menarik bukan? Untuk sebarang maklumat lanjut lain mengenai MITEC, bolehlah melayari mana-mana medium di bawah:

Laman sesawang: 
Instagram: Instagram
Facebool: Facebook
Twitter: Twitter

Share:

Saturday, July 07, 2018

THE MAGIC LIBRARY : TONTON PERSEMBAHAN SILAP MATA BERTARAF DUNIA SECARA LIVE


Pada dasarnya mata kasar kita hanya mampu melihat sesuatu yang normal  dan logik. Tapi, melalui persembahan silap mata pula, kita akan mampu melihat sesuatu itu sebagai perkara luar kebiasaan, walaupun ianya hanyalah sekadar muslihat dari mereka dalam melakukan persembahan, perkara tersebut cumalah ilusi yang dibayangi gerak tangan yang pantas, alat-alatan khas serta latihan yang secukupnya.

Pernah ke korang menontoh persembahan silap mata secara live? Kalau belum, peluang terbuka kepada korang yang berada di sekitar Kuala Lumpur dan beberapa lokasi lain untuk menyaksikannya kerana The Magic Library akan mengadakan persembahan mereka di lokasi terpilih dengan menawarkan persembahan silap mata yang bertaraf dunia secara lansung di hadapan korang.

THE MAGIC LIBRARY : NEW CHAPTER

The Magic Library : New Chapter adalah persembahan silap mata dan ilusi bertaraf dunia oleh sekumpulan ahli silap mata muda serta kontemporari di bawah bimbingan Master Leow Fee Loong yang merupakan orang penting di sebalik Perfect Illusions dan lagenda dalam dunia silap mata di Malaysia.


Bagi yang tak tahu, Master Leow Fee Loong ini adalah pemenang anugerah ahli silap mata professional bertaraf dunia yang mempunyai pengalaman selama lebih 50 tahun dalam persembahan ilusi dan silap mata.


The Magic Library : New Chapter adalah hasil kerjasama antara CRID STUDIO dan Perfect Illusion dengan World Crypto Asset Blockchain Alliance (WCBA) sebagai penaja rasmi pelancongan seluruh negara untuk menyebarkan live magic show ini. Persembahan ini akan diadakan di Town Park, MyTOWN Shopping Centre bermula 19 Julai ini sehingga 26 Ogos 2018.

Menariknya lagi tentang The Magic Library : New Chapter ini, ia telah memberi inspirasi kepada generasi muda untuk perkara yang lebih besar dan memainkan peranan penting dalam membina masa depan yang kreatif dan berpandangan jauh kerana ahli silap mata  yang terlibat semuanya dari golongan muda belaka.


SEKITAR MAJLIS PELANCARAN THE MAGIC LIBRARY 

Majlis Pelancaran The Magic Library : New Chapter telah berlangsung di level 3 MyTOWN Shopping Centre. Memorandum Of Understanding turut dimeterai antara pihak The Magic Library, Master Leow Fee Loong dan pihak penaja.



Ketika majlis pelancaran tempoh hari, beberapa persembahan silap mata memukau turut dipersembahkan kepada hadirin yang hadir. Bagi mereka yang berada disekitarnya juga dapat melihat persembahan silap mata secara percuma. Memang menarik dan sangat luar biasa. Bukan persembahan silap mata biasa-biasa, tapi memang layak digelar bertaraf dunia.


Persembahan penuh akan berlangsung pada 19 Julai ini sehingga 26 Ogos 2018. Ketika persembahan penuh nanti, The Magic Library : New Chapter akan melakukan persembahan selama 1 jam tanpa henti!


Jadi jangan lupa untuk beli tiket cepat-cepat dan datang beramai-ramai ke MyTOWN Shopping Centre pada 19 Julai - 26 Ogos 2018 nanti bagi menyaksikan persembahan yang sungguh mengagumkan ini.

WAKTU PERSEMBAHAN & TIKET

Waktu persembahan dan harga tiket masuk The Magic Lirary : New Chapter adalah seperti berikut :

8.30 malam (Isnin - Rabu)
8.30 malam & 10.30 malam (Khamis, Jumaat & Cuti Umum)
4.00 petang, 8.30 malam & 10.30 malam (Sabtu & Ahad)


Pembelian tiket boleh didapati daripada Box Office Booth, Level 1, MyTOWN Shopping Centre atau dapatkan secara online menerusi www.ticketpro.com.my

Untuk maklumat lanjut atau tempahan boleh berhubung melalui email : info@themagiclibrarymsia.com

Share:

Monday, July 02, 2018

BEBERAPA TARIKAN MENARIK DI MUSEUM OF ILLUSIONS KUALA LUMPUR


Baru-baru ini saya telah berkesempatan ke Museum Of Illusions (Muzium Ilusi) yang bertempat di Ansa Hotel Kuala Lumpur berdekatan dengan Bukit Bintang. Muzium Ilusi ini menfokuskan kepada tarikan interaktif berkaitan visual ilusi sahaja. Terdapat lebih 70 pameran ilusi yang direka untuk membuat anda meneka persepsi anda terhadap realiti.

MUSEUM OF ILLUSIONS KUALA LUMPUR

Museum Of Illusions ini dikatakan berasal dari Zagreb, Crotia, ianya merupakan muzium interaktif yang menawarkan pengalaman visual ilusi dan pendidikan yang menarik serta meghiburkan yang sesuai untuk semua kumpulan umur, dari tadika hingga ke kumpulan pesara.

Muzium of Illusions mempamerkan ilusi yang menghiburkan dan mengajak kita bermain dengan minda, ianya turut mengajar tentang penglihatan, persepsi, otak manusia, dan sains serta mengajar kita mengapa mata kita mungkin melihat perkara-perkara yang tidak difahami oleh otak.

Contohnya, anda melihat sesuatu benda dan anda percaya yang anda lihat itu betul, tetapi tiba-tiba anda sedar bahawa yang anda lihat dan percaya itu silap, lalu anda terfikir adakah mata anda bermain helah pada anda. Dan inilah di panggil ilusi optik yang mana ianya juga cara yang menyeronokkan untuk memaksa mata dan otak bekerja dan keluar dari zon selesa.

Selain dari itu, muzium ni juga sesuai bagi mereka yang mencari lokasi untuk bergambar. Banyak dari tarikannya sangat instagrammable.

TARIKAN DI MUSEUM OF ILLUSIONS KUALA LUMPUR

Ames Room


Di bilik ini, mata kita akan membezakan 2 saiz subjek walaupun kedua-duanya bersaiz sama. kita akan melihat ilusi visual yang sangat luar biasa bergantung di mana tempat kita berdiri. 

Rotated Room 

Berdiri dengan terbalikkan diri dengan tangan di lantai dan kaki di atas bukanlah satu aksi yang boleh dilakukan oleh semua orang. Di bilik ini, sesiapa saja mampu melakukannya walaupun berat badannya mencecah 200kg. hehe


Satu trick yang cukup simple kerana hanya prop yang terbalik digunakan dan hasilnya hanya perlu terbalikkan photo anda.

Head On The Platter

Bagaimana kepala manusia boleh hidup walaupun tanpa badan? Disini korang boleh bergambar dengan kepala manusia tanpa badan yang dihidangkan di dalam pinggan yang diletakkan dia atas meja. Macamana ilusi ini dapat menipu mata kita? Nak tahu, kenalah datang ke sini.


The Chair Illusion 

Ilusi ini seolah di Aames Room, perlukan kondisi yang sesuai dan tepat untuk menampakkannya seperti real. Dua (2) subjek yang sama saiz menjadi berbeza.


Imej yang membingungkan yang memainkan trik pada diri kita sehingga mengelirukan mata dan otak kita. Ilusi visual ini hanyalah satu peringatan bahawa deria kita tidak sempurna dan persepsi kita terhadap dunia sering diputarbelitkan.

Ada banyak lagi tarikan yang ada di sini, kalau korang nak tahu apa lagi yang menarik di muzium ini, anda kena datang dan lihat banyak lagi koleksi dari ilusi optik yang pasti buatkan anda terhibur dan terfikir-fikir.

Sebelum pulang, anda boleh singgah di kedai cenderahati dimana banyak cenderahati menarik yang berkaitan dengan permainan minda dan ilusi dijual yang boleh di jadikan kenang-kenangan atau boleh hadiahkan pada anak seperti mainan pendidikan, congkak, puzzles, baju kaos, pensel atau buku nota serta banyak lagi yang anda boleh pilih untuk di bawa pulang.

GIVEAWAY TIKET KE MUSEUM OF ILLUSIONS

Anda teringin nak ke Museum Of Illusions ni? Jika nak, ini ada berita baik buat anda semua. Saya nak bagi anda 2 pasang tiket berharga RM140 kepada 2 orang pemenang yang bertuah. Caranya mudah sahaja. Anda hanya perlu ikut 4 langkah ni :

  1. Like Page : https://www.facebook.com/moi.kualalumpur/
  2. Follow Instagram : https://www.instagram.com/mawardiyunus/
  3. Share artikel ini di facebook anda dan tag 3 orang kawan anda.
  4. Sertakan Hastag #moixmy (untuk memudahkan saya semak)
TARIKH TUTUP PENYERTAAN 5 JULY 2018

Untuk info lanjut anda boleh layari website official Museum of illusions di :

Alamat :
Ansa Hotel 1st&2nd floor
101 Jalan Bukit Bintang
55100 Kuala Lumpur

Phone: 03-21102654

info@museumofillusions.my

Working Hours :
Monday till Sunday
9:00 AM – 11:00 PM

Harga Tiket :

Adult: RM 35 (MyKad) / RM 45 (Non-MyKad)
children (5-15 years): RM 25 (MyKad) / RM 35 (Non-MyKad)
family ticket:* RM 90 (MyKad) / RM 120 (Non-MyKad)
*includes 2 adults with max. 2 children (5-15 years)
Share:

Friday, June 22, 2018

MENANGI JERSI AUTOGRAF BINTANG BOLASEPAK DUNIA DARIPADA YOODO




MENANGI JERSI AUTOGRAF BINTANG BOLASEPAK DUNIA DARIPADA YOODO | Sekiranya impian anda adalah untuk memiliki jersi yang ditandatangani oleh bintang bola sepak dunia, inilah tahun yang bertuah untuk anda! Sempena meraikan kemeriahan pertandingan bola sepak terulung di dunia, Yoodo, syarikat telekomunikasi mudah alih digital yang terbaru di Malaysia, menyediakan enam helai jersi bola sepak yang siap ditandatangani khas oleh Messi, Neymar dan Hazard.
“Sebagai sebuah jenama tempatan, kami turut berkongsi semangat bola sepak dengan seluruh rakyat Malaysia dan merasakan bahawa hadiah ini adalah paling sesuai untuk pelanggan Yoodo. Para pelanggan Yoodo juga akan terus menikmati pelbagai kempen menarik dalam masa terdekat,” jelas Farid Yunus daripada Yoodo. 

Perkhidmatan mudah alih digital khusus yang pertama di Malaysia ini telah dilancarkan pada awal tahun yang memberikan para pelanggan pilihan dan kawalan terhadap pelan mudah alih mereka. Ini juga bermakna dengan hanya menggunakan aplikasi mudah alih Yoodo, mereka dapat mengubah pelan pada bila-bila masa dan mengawal apa yang mereka mahukan sepenuhnya. 

Sebagai sebahagian daripada kempen ‘Yoodo Bola’, jersi-jersi dengan tandatangan eksklusif tersebut boleh dimenangi menerusi peraduan yang berlangsung sekarang sehingga 29 Jun. Para peminat tidak perlu melakukan sepakan melengkung ke arah gol untuk menang tetapi mereka hanya perlu log masuk ke laman sesawang yoodo di www.yoodo.com.my dan berkongsi ramalan juara kejohanan mereka di laman sosial media yang tersedia.


Peraduan ini eksklusif untuk pelanggan Yoodo, jadi warga Malaysia disaran untuk menyertai Yoodo secepat mungkin untuk berpeluang memenangi hadiah yang ditawarkan. Selain daripada itu, jika warga Malaysia mengaktifkan pelan Yoodo pertama mereka sekarang, mereka turut boleh menikmati kredit PERCUMA bernilai RM20 yang membolehkan mereka membeli 20GB secara PERCUMA! 


Dengan data sebanyak ini, para peminat bola sepak pasti tidak akan terlepas aksi-aksi hebat pasukan kegemaran mereka dengan menonton dari mana-mana sahaja mereka berada. 

Untuk maklumat lanjut tentang kempen, sila layari pautan berikut: 

Promo 20GB Percuma: https://www.yoodo.com.my/free-20/

Share:

Thursday, June 21, 2018

FUNGSI AKAUN 1 KWSP


KWSP cukup popular di kalangan Pekerja Swasta dan Pekerja Tidak Berpencen Sektor Awam. Ia merupakan caruman bulanan dari pihak majikan serta korang sendiri terhadap gaji bulanan yang diperoleh. Caruman bulanan itu akan disalurkan ke dua buah akaun iaitu Akaun 1 dan Akaun 2. 

Secara ringkasnya, caruman yang kita dapat setiap bulan daripada majikan itu akan dibahagikan kepada 70:30. 70% akan disalurkan ke Akaun 1 dan baki 30% lagi akan ke Akaun 2.

Apa fungsi sebenar Akaun 1 KWSP?

Untuk pengetahuan korang, simpanan dalam Akaun 1 KWSP adalah bertujuan untuk kegunaan selepas persaraan atau erti kata lainnya adalah simpanan untuk hari tua kelak. lanya juga untuk tujuan pelaburan dan tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya sebelum mencecah usia 55 tahun. Akaun ini boleh diletakkan penama jadi jika meninggal dunia atau hilang upaya, masih ada waris untuk keluarkan duit simpanan. Walaubagaimanapun, wang yang ada di dalam akaun 1 ini dibolehkan untuk dilaburkan sebahagiannya di Unit Amanah contohnya.

Untuk maklumat lanjut korang boleh layari lawan sesawang KWSP di : www.kwsp.gov.my

Share:

Saturday, June 09, 2018

KOLEKSI UCAPAN DAN PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI 2018



Sedar tak sedar Hari Raya Aidilfitri bakal tiba tak lama lagi, minggu ni orang dah mula sibuk dengan melengkapkan persiapan raya. Malah ada yang dah mula balik ke kampung halaman. Kalau dulu raya kita lebih meriah dengan membalas kad-kad raya. Tapi zaman dah berubah, kad raya sudah menjadi suatu yang sangat rare dan nostalgia. Tapi itu tak bermakna untuk kita lenyapkan budaya memberi ucapan raya ini kerana ada pelbagai medium yang boleh kita gunakan sebagai tanda mengingati saudar dan kawan-kawan kita.

SENARAI KOLEKSI UCAPAN DAN PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI 2018


Berikut saya sertakan koleksi ucapan Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun 2018 khas untuk korang yang mahu dedikasikan ucapan melalui sistem aplikasi komunikasi WhatsApp atau di  sosial media seperti Facebook, Twitter dan Instagram.

PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI

Bermain mercun sambil menari,
Di dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.
--------------------------------------------------------------------------- 

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Makan sudah bersalam pun sudah
Duit raya jangan dilupa

--------------------------------------------------------------------------------

Anak harimau berlari-lari,
Sambil berlari memakan roti,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf seikhlas hati.

--------------------------------------------------------------------------------

Sungguh cantik si rama-rama,
Hinggap seekor di depan mata,
Kini syawal telah menjelma,
Tangan ku hulurkan maaf kupinta.

--------------------------------------------------------------------------------

Kambing tua naik LRT
Katak pisang tercekik tulang
Walau SMS sahaja yang diberi
Itu tandanya ingatan tidak hilang

-------------------------------------------------------------------------------

Bakar lemang sambil berdiri
Untuk juadah Aidilfitri
Nak hantar kad raya posmen dan cuti
SMS sahaja pengganti diri
Maaf Zahir dan Batin

---------------------------------------------------------------------------------

Sungai disusur sehari-hari,
Dalam gelap menangkap ikan,
Kami meyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pergi ke kedai bersama rakan,
Negara jepun dilanda taufan,
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Biar amarah disunting senyum, 
Ibarat pekerti disulam kasih, 
Diharap dihalal makan dan minum, 
Ibarat rezeki tidak disisih

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gua Niah pintunya lebar,
Dayak dusun jadi penjaga,
Datuk nenek tidak tersabar,
Kuih tersusun di atas meja.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Memukul gendang pelbagai gaya,
Amat meriah riang gembira,
Ramai bertandang di hari raya,
Tersenyum riang sanak saudara.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gulai tempoyak ikan mayong,
Deroyan busok tebok tupai,
Pandu hemat ingat kampong,
Asal teman selamat sampai.


UCAPAN HARI RAYA AIDILFITRI

“Lisan kadang-kadang tak terjaga, 
Janji kadang-kadang terabaikan, hati kadangkala berprasangka, Sikap kadangkala menyakitkan. harapan ini menjadi indah jika selalu ada maaf diantara kita. Syawal akan menjelang. Mohon Maaf zahir dan Batin” 

----------------------------------------------------------------------------------

Bila takbir raya bergema
Hari kemenangan umat berpuasa
Genangan airmata mengusik jiwa
Sepuluh jari saya hulurkan
Ampun maaf dipinta
Selamat hari raya.
Daripada:....

-------------------------------------------------------------------------------------

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, 
Dalam gurau dan senda tentu ada khilaf & dosa. 
MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Moga silaturahim diberkati 
Allah (nama penghantar dan family)

-------------------------------------------------------------------------------------

Ku pegang kau punya… kau pegang ku punya 
Kuramas kau punya… kau ramas ku punya
Kugoncang kau punya… kau goncang ku punya
Kemudian kita goyang bersama.
Itulah tanda kita bersalam mesra

-------------------------------------------------------------------------------------

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.

------------------------------------------------------------------------------------ 

“Ya Allah, Muliakanlah Saudaraku ini, bahagiakanlah Keluarganya, berkatilah rezekinya, kuatkanlah imannya, berilah kenikmatan ibadahnya, jauhkanlah dia dari segala fitnah. Selamat Hari raya Maaf zahir Batin..” 

----------------------------------------------------------------------------------

“Sebelum sampai ke penghujung Ramadhan, sebelum orang berpusu-pusu nak hantar ucapan, dan sebelum network/line trafik jam..! diucapkan.. Selamat hari raya Aidilfitri. moga disambut merih disisi keluarga hendaknya..”

-----------------------------------------------------------------------------------

Anak kucing curi ketupat, kena kejar terlompat-lompat, nak hantar kad raya dah tak sempat, hanya SMS laa yang paling cepat.. Selamat Hari Raya Aidilfitri.. maaf zahir batin”

------------------------------------------------------------------------------------

“Jambangan Indah lagi berseri, menjadi hiasan di Aidilfitri, Sms dikirim penganti diri, tanda ingatan tak layu dihati. Selamat hari raya Maaf zahir Batin..” 

--------------------------------------------------------------------------------------- 

“Ramadhan berlalu sepantas larian Penagih dikejar Polis, Syawal tiba girang di hati bak menang kes 39B Akta Dadah berbahaya, hati bak seputih Syabu, kasih dihati sewangi ganja. Kami susun jari mohon maaf zahir batin biarpun dosa sekecil ecstacy.. Selamat hari Raya..” 

---------------------------------------------------------------------------------------- 

“Setitik embun dipohon rimbun, Di atap nipah air tergenang, Dosa tertimbun Mohon diampun, Silap dan salah jangan dikenang. Selamat hari Raya, Maaf Zahir Batin..” 

--------------------------------------------------------------------------------------

” Anak babun isap rokok salem, Rokok dibeli di kedai Pakya, Sebelum line telefon ni problem, Aku ucapkan Selamat menyambut Hari Raya..” 

-------------------------------------------------------------------------------------- 

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari .........

--------------------------------------------------------------------------------------

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Daripada (nama penghantar dan family)

Selamat Hari Raya semua. Maaf Zahir Dan Batin

--------------------------------------------------------------------------------------

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Mohon maaf Zahir & Batin.

-----------------------------------------------------------------------------------------

B4 ÄidilfitRI datang,
B4 Ramadhan pergi,
B4 operator bz,
B4 msg asik pending,
B4 kdt abes..
Nk wish awl2, slamat Hari Raya Aidilfitri,
mäÅf zäHir & BÄtin..

---------------------------------------------------------------------------------------

Di Aidil Fitri Mulia,
Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yg x kena
TERtanya yg x tentu hala
TERsasul yg x sengaja
TERpukul kat mana2
TERpinjam harta benda
TERmoody x semena2
TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

--------------------------------------------------------------------------------------

Pelita indah lagi berseri,
menjadi hiasan di aidil fitri,
SMS dikirim pengganti diri,
tanda ingatan tak layu di hati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
MAAF ZAHIR BATIN

--------------------------------------------------------------------------------------

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Semoga koleksi Ucapan SMS Whatsapp Dan Pantun Hari Raya Aidilfitri 2018 yang menarik ini dapat dikongsi dan bermanfaat buat semua.
Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive