Friday, May 29, 2020

PRODUK DAH BAGUS, RAMAI YANG PUJI. TAPI SALE KURANG, KENAPA?
design sticker murah

Sayang!! Produk dah bagus, ramai yang puji. Tapi tak dapat tarik lebih pelanggan untuk urusan jual beli produk korang.

Inilah hal yang selalu terjadi!! Kadang-kadang terbeli beli sesuatu produk (produk makanan contohnya) yang dijual di tepi jalan atau sebagainya dan bawa balik. Bila rasa produk tu sedap dan nak beli lagi, tak ada details yang diletakkan di packaging tersebut. Rasa frust tu ada, sebab bukan mudah nak dapat makanan sesedap tu kat tempat lain. Nak-nak untuk anda yang berniaga tanpa ada tempat yang tetap. Macamana orang nak cari? Korang pulak macamana nak dapat return customers

Tambah pulak sekarang ni semua benda orang nak buat secara online. Yelah, kalau duduk jauh pun masih boleh buat tempahan dan terima melalui penghantaran kan. Jadi kalau betul produk korang memang benar-benar bagus atau berkesan untuk ramai orang, berapa agaknya sales yang korang termiss dari situ? Alahai ruginya.

Jadi nasihat saya, walau sekecil mana perniagaan korang. Kalau tak mampu untuk print custom packaging sekali pun, letaklah apa-apa note pada bungkusan produk anda. Paling tidak sticker yang ada details tentang produk dan contact anda. Ini mudah untuk menjadi rujukan kepada pembeli tentang produk anda. Details ini juga boleh diambil dan di berikan kepada kenalan mereka sebagai cadangan bila ada yang bertanya. Di sinilah kita dapat menikmati sales hasil dari iklan percuma "mulut ke mulut".

design sticker murah
Contoh design dan cetakan sticker untuk brand Sajian Bonda

Printing atau sticker ni akan menjadi salah satu platform yang boleh digunakan untuk branding serta mempromosikan product anda.
  • Product akan lebih dipercayai
  • Product kelihatan lebih professional
  • Menyampaikan info product
  • Menghiasi packaging product

Pada pendapat saya, cetakan sticker merupakan penglabelan produk yang murah dan terbaik. Sticker dapat dicetak dalam kuantiti yang banyak pada sehelai kertas, sangat menjimatkan kerana kebiasaannya kos mencetak satu (1) sticker hanya beberapa sen sahaja. Tak hairan jika ramai peniaga di luar sana memilih cetakan sticker untuk permulaan business diorang.

APA YANG PERLU ADA PADA DESIGN STICKER BUSINESS ANDA?

NAMA JENAMA
  • Hal paling penting adalah BRAND (jenama), ini adalah untuk memudahkan pelanggan membezakan kita dari produk pesaing kita.
  • Ianya perlu dicetak dengan jelas dan tidak mengelirukan si pembaca.

NOMBOR PHONE
  • Cukup sekadar nombor telefon untuk pelanggan hubungi jika ingin membuat pesanan atau betanyakan apa-apa hal berkaitan dengan produk anda.
  • Pastikan nombor yang diletakkan juga jelas dicetak.
  • Pastikan juga nombor telefon tersebut adalah nombor yang aktif & mudah diakses.

SOCIAL MEDIA HANDLE
  • Social media handle sangat penting untuk urusan rujukan.
  • Pelanggan sudah semestinya akan melakukan survay terhadap produk & perkhidmatan kita sebelum membuat tempahan.
  • Pastikan social media anda aktif & sentiasa terupdate dengan hal-hal yang boleh menyakinkan pelanggan.

Walaubagaimanapun, pandangan pertama pembeli adalah dengan melihat stiker produk anda, maka anda haruslah dapatkan reka bentuk stiker yang menarik dan cantik. Jadi, cubalah design stiker korang supaya lebih nampak attractive.

Anda mencari stiker yang berkualiti tinggi untuk produk anda? Anda mahukan stiker yang murah? Saya boleh bantu anda. Insyaallah, saya akan cuba bagi harga design termasuk printing yang murah dan terbaik untuk anda. Selain dari sticker, saya juga menyediakan service design poster, business card dan lain-lain.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai design dan printing, anda boleh menghubungi info yang dinyatakan di bawah ini.

Whatsapp : 
INISIATIF PANTRI MAKANAN #AYAMWITHYOU OLEH AYAM BRAND DI KOTA BHARU

INISIATIF PANTRI MAKANAN #AYAMWITHYOU OLEH AYAM BRAND BANTU RAKYAT KELANTAN | Akibat dari wabak Covid-19 ni, ramai yang terjejas dan memerlukan bantuan dari segi barangan keperluan makanan dan sebagainya. Terkini, jenama terkenal Ayam Brand™ telah buat satu inisiatif yang menarik dengan memperkenalkan program bantuan pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara termasuk di Kota Bharu kini giat membantu pertubuhan amal untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan.

Wednesday, May 27, 2020

PERANTI PENGIMBAS SUHU BADAN SUKAR DIPERCAYAI?
PERANTI PENGIMBAS SUHU BADAN SUKAR DIPERCAYAI

Selepas Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diumumkan, banyak kedai-kedai dari sektor peruncitan sudah mula beroperasi selepas sekian lama ditutup akibat wabak Covid-19. Namun demikian ianya tertakluk kepada arahan dan peraturan pihak berkuasa tempatan yang berkuatkuasa, operasi di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) tidak dibenarkan dan pekerja asing wajib menjalani ujian makmal kesihatan COVID-19.

Tuesday, May 26, 2020

Monday, May 25, 2020

SELAMAT HARI RAYA PUASA 2020 | MAAF ZAHIR & BATIN

Sambutan raya puasa tahun ni cukup berbeza dengan tahun-tahun sebelumnya kerana wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia. Memandangkan kita di Malaysia masih lagi dalam perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB), maka setiap peraturan yang diarahkan oleh pihak kerajaan dan KKM perlu dipatuhi untuk memutuskan rangkaian wabak Covid-19 ni.


Ramai yang tidak dapat pulang beraya di kampung bersama keluarga demi kesihatan dan kesejahteraan bersama. Bukan itu sahaja, kita juga tidak digalakkan untuk melaksanakan aktiviti kunjung mengunjung ke rumah sanak saudara dan jiran tetangga. Takbir raya pun tak semeriah sebelumnya. Solat sunat Aidilfitri juga telah dilaksanakan di rumah masing-masing.

Seperti yang telah disarankan oleh pemerintah kita dan mengambillangkah berjaga-jaga, rumah kami tidak menerima mana-mana tetamu pada raya puasa kali ni. Hanya keluarga terdekat sahaja. Apapon saya nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin untuk semua.

Thursday, May 21, 2020

Friday, May 15, 2020

KEPENTINGAN & KELEBIHAN KAD PERUBATAN (MEDICAL CARD) UNTUK SEMUA ORANG

KEPENTINGAN & KELEBIHAN KAD PERUBATAN (MEDICAL CARD)

Assalamualaikum, harini saya nak kongsikan dengan korang tentang info dan kelebihan yang ada pada medical card. Untuk pengetahuan korang, saya bukanlah seorang agen insuran yang sedang mencari sale atau apa melalui penulisan perkongsian ni. Just buat artikel ni sekadar untuk berkongsi untuk kebaikan bersama.

Alhamdulillah kesedaran saya untuk ambil medical card ni sangat tinggi sehinggakan saya cuba sebaiknya untuk memilikinya seawal mungkin walaupun waktu tu saya masih dalam tempoh belajar (master) di UPM dan tidak bekerja tetap. Bukan kerana takut akan sakit semata, tapi kesedaran bahawa jika berlaku perkara yang memerlukan rawatan perubatan di hospital kelak ia sudah semestinya akan memakan belanja yang besar. Jadi, ini adalah salah satu usaha saya untuk tidak membebankan siapa-siapa especially keluarga saya jika apa-apa berlaku kepada saya.

PENGALAMAN CLAIM MEDICAL CARD

Saya sendiri ada pengalaman menggunakan medical card untuk membayar kos perubatan  pembedahan tonsil di Hospital Pantai Cheras pada beberapa tahun lepas. Orang kata malang memang tidak boleh diduga, tapi Alhamdulillah sebelum perkara ni terjadi keatas saya, saya telah mengambil dan membayar medical card sudah hampir setahun setengah. Pihak insuran (medical card) telah meluluskan untuk membayar kos perubatan saya selepas mengambil masa sedikit untuk siasatan penyakit yang saya hidapi.

Untuk pengetahuan korang, kos perubatan pembedahan termasuk bilik saya ketika itu mencecah RM20,000. Alhamdulillah, hampir keseluruhan kos perubatan saya termasuk tiga (3) bulan sebelum dan tiga (3) bulan selepas pembedahan di cover oleh pihak insurance (medical card) yang saya ambil. Hanya RM80 sahaja saya perlu bayar (atas kos penginapan) kerana pada hari pertama selepas pembedahan saya telah di masukkan ke ICU. Pakej yang saya ambil hanya membenarkan harga maximum RM200 sehari untuk bilik. Tapi, harga stay di ICU semalaman pula adalah RM280.


APA ITU KAD PERUBATAN 

Kad perubatan atau juga lebih popular disebut sebagai "medical card" adalah kad yang dikeluarkan oleh syarikat insurans atau pengendali takaful yang membolehkan korang mendapatkan perkhidmatan perubatan tertentu, di hospital-hospital yang telah ditetapkan oleh pelan insurans yang diambil. Jenis perkhidmatan perubatan yang diterima adalah tertakluk kepada jenis liputan perlindungan polisi dipilih. Perkhidmatan juga di dapati tanpa perlu membuat bayaran tunai, selagi premium bagi pelan anda berterusan.

BAGAIMANA MEDICAL CARD BERFUNGSI

Kebiasaannya, syarikat insurans atau takaful akan menyediakan beberapa pelan polisi perlindungan perubatan yang berlainan dari segi liputan perlindungan seperti jumlah perlindungan, jumlah elaun hospital dan lain-lain. Ini pula akan menentukan harga (premium) bulanan yang perlu dibayar oleh kita. Syarikat insurans akan mengeluarkan kad perubatan bagi polisi perubatan yang dipilih yang boleh digunakan untuk mendapatkan perkhidmatan di hospital.

Pendaftaran masuk ke hospital dipermudahkan dengan adanya medical card selagi perkhidmatan yang diperlukan terkandung di dalam liputan pelan. Bayaran bil perubatan juga tidak perlu dibuat kerana pihak hospital akan dapatkan bayaran terus daripada syarikat insurans tersebut.

ELAUN TUNAI HARIAN | Bagi sesetengah plan medical card, korang akan menerima elaun tunai harian, iaitu wang tunai kepada pemegang polisi selama berada di wad hospital. Wang ini boleh di katakan sebagai pengganti kepada pendapatan korang kerana tidak dapat bekerja sewaktu di wadkan.

Contohnya :

Sekiranya pemegang polisi kehilangan pekerjaan akibat sesuatu penyakit yang memaksannya terlantar di hospital selama 2 bulan, elaun tunai ini dapat bantu beliau membayar bil elektrik dan air. Elaun ini juga penting sekiranya terdapat kos rawatan yang tidak termasuk di dalam liputan perlindungan medical card korang.

Tetapi, elaun tunai harian ini kebanyakannya tidak terkandung di dalam liputan perlindungan kad perubatan biasa, tetapi boleh dimasukkan jika mahu sebagai perlindungan tambahan.

BILIK & PENGINAPAN DI HOSPITAL | Selain dari elaun tunai harian, Medical card juga  ada memperuntukkan pembayaran bagi bilik penginapan di wad hospital. Jika memilih pelan di mana bilik dan penginapannya adalah RM200, ini bererti korang hanya layak tinggal di bilik yang berharga tidak lebih dari itu. Sekiranya anda ingin upgrade atau naik taraf ke bilik yang lebih tinggi bayarannya, selebihnya perlulah ditanggung sendiri oleh anda.

Contohnya:

Harga Penginapa Sehari : RM 280
Manfaat pelan membayar : RM 200
Pemegang polisi membayar : RM 80

Harga Penginapa Sehari : RM 190
Manfaat pelan membayar : RM 190
Pemegang polisi membayar : RM 0

HOSPITAL PANEL | Setiap medical card mempunyai senarai hospital panel di mana pemegang kad perubatan tersebut layak mendapatkan rawatan. Jenis hospital adalah berlainan mengikut jenis kad perubatan. Pelan yang minima tidak mungkin dapat hospital swasta yang bertaraf lima bintang sebagai panel ya. Jadi korang dinasihatkan untuk semak dahulu senarai hospital panel yang terlibat bagi plan yang korang akan pilih untuk pastikan hospital-hospital yang tersenarai adalah yang bereputasi baik dan mudah untuk diakses oleh korang dan keluarga korang.

HAD COVERAGE MEDICAL CARD

Ada seperkara yang korang perlu tahu bahawasanya medical card tidak melindungi bil hospital seumur hidup. Setiap medical card mempunyai syarat kelayakan dan tempoh perlindungan yang tertentu. Paling penting, korang perlu tahu had coverage tahunan dan had coverage seumur hidup medical card yang korang ambil. 

HAD TAHUNAN | Had tahunan adalah had maksima jumlah manfaat yang diperuntukan terhadap kos rawatan pemegang polisi bagi tempoh setiap tahun selagi polisi berkuatkuasa. Sebagai contoh, jika had tahunan sesuatu kad perubatan adalah pada RM100,000, pemegang polisi hanya boleh menuntut sebanyak RM 100,000 bagi rawatan penyakitnya sepanjang tempoh tahun tersebut. Jika kos rawatannya melebihi RM 100,000, beliau perlulah menanggung sendiri kos selebihnya. Sekiranya beliau masih memerlukan rawatan pada tahun hadapan polisi, pelannya akan memperuntukkan manfaat sebanyak RM 100,000 lagi.

Contohnya:

Tahun pertama ~ Jumlah kos rawatan : RM 150,000
Manfaat pelan membayar : RM 100,000
Pemegang polisi membayar : RM 50,000

Tahun kedua ~ Jumlah kos rawatan : RM 100,000
Manfaat pelan membayar : RM 100,000
Pemegang polisi membayar : RM 0

HAD SEUMUR HIDUP | Manakala had seumur hidup pula adalah had maksima jumlah manfaat yang diperuntukkan terhadap kos rawatan pemegang polisi sepanjang hayat beliau selagi kad perubatan berkuatkuasa. Pelan perubatan akan tamat secara otomatik sekiranya manfaat pelan yang dibayar telah mencapai had seumur hidup bagi seseorang pemegang polisi.

Contohnya:

Had seumur hidup sesuatu pelan ialah RM 1 juta, manakala had tahunannya pula adalah RM 100,000. Ini bererti seseorang pemegang polisi akan membelanjakan RM100,000 terhadap kos rawatan setiap tahun selama 10 tahun untuk menikmati manfaat sepenuhnya sebanyak RM 1 juta itu.

Dengan kos perubatan yang meningkat pada kadar inflasi 10-12% setahun, korang perlu berfikir masak-masak berapakah jumlah had tahunan yang munasabah mengikut kemampuan diri. Pada kebiasaannya, pesakit tidak akan berterusan menanggung sesuatu penyakit selama lebih beberapa tahun. Jadi jika dilihat di sini, mungkin wajar kepentingan diberikan kepada had tahunan yang tinggi berbanding had seumur hidup yang tinggi.

Dengan maklumat yang telah saya kongsikan di atas ni, saya harap dapat membantu korang serba-sedikit untuk mengetahui tentang kepentingan dan kelebihan medical card bila berlakunya kecemasan. Untuk maklumat yang lebih lanjut, korang boleh berurusan dengan mereka yang bertauliah dalam hal ini.

Thursday, May 14, 2020

RUPANYA AYAM BRAND ADA DUA PRODUK BERBEZA IAITU SARDIN DAN MACKEREL
Perbezaan Ikan Sardin & Ikan Mackerel Ayam Brand

Nampak sama tapi ianya berbeza. Mungkin ada yang tahu, mungkin juga sesetangah daripada kita tak pernah tahu pun (macam saya) yang tin sardin ni ada dua jenis ikan yang berbeza iaitu Ikan Sardin dan Ikan Mackerel. Saya tahu pun lepas baca satu post orang kongsi di Facebook. Jadi selama ni memang main beli jela. huhu

Mana tidaknya, kalau korang tengok sekali imbas daripada design, saiz dan bentuk tin sama je dan korang pun mungkin tak pernah terfikir produk ni ada dua jenis. Tapi kalau lihat pada warna perkataan, gambar ikan dan label pada tin, anda akan jumpa perbezaan dua jenis tin ikan ni.

Apa perbezaan Ikan Sardin dan Ikan Mackerel ni?

Untuk pengetahuan korang perbezaan pada Ikan Sardin dan Ikan Mackerel ni adalah saiz dan kuantiti ketulan ikan. Kalau korang buka tin sardin yang lebel ‘ikan sardin’, ikannya agak kecil dan kuantiti banyak. Selalunya akan ada 4 ketul. Kalau buka tin sardin yang mempunyai tanda ikan mackerel, kuantiti sikit iaitu 2 ketul je tapi saiz ikannya agak besar.

Kalau sentuh bab rasa antara kedua-dua jenis ikan ni, ramai yang kata lebih kurang je. Tapi bagi saya rasa sardin lebih ok sikit kot dari Mackerel. Mungkin rasa sama tu sebab dua-dua dalam based sos tomato dari resipi yang sama kan. Tu pandangan sayalah kot. Jadi, lepas ni jangan pelik pulak kalau kuantiti ikan dalam tin sikit atau banyak. Cuba check tin sardin korang tu, adakah ia Ikan Sardin atau Ikan Mackerel.

Monday, May 11, 2020

BELAJAR LOGHAT KELANTAN DENGAN BANTUAN SUARA CARA SEBUTAN

BELAJAR LOGHAT KELANTAN DENGAN BANTUAN SUARA CARA SEBUTAN | Loghat Kelantan merupakan salah satu dialek bahasa unik yang ada di Malaysia ni. Setengah dari perkataan-perkataannya susah untuk diterangkan dalam bentuk penulisan, especially untuk cara sebutannya. Jadi, saya dan sahabat saya cuba mengambil satu usaha dan inisiatif untuk mengangkat loghat Kelantan ni supaya mudah dipelajari oleh sesiapa sahaja.


Jangan lupa follow Vocab Kelantan di platform Instagram, Facebook Page, Twitter & Youtube untuk content-content menarik berkaitan dengan loghat dan budaya orang Kelantan.
Support guys, untuk kami lebih bersemangat produce content berkualiti untuk korang semua. ๐Ÿ™ Terima kasih

Thursday, May 07, 2020

3 PLATFORM ATAU APLIKASI TONTON MOVIE ONLINE POPULAR DI MALAYSIA

Had pergerakan di musim wabak coronavirus ni akan memberi masa luang yang sangat banyak kita  semasa berada di rumah. Solusi terbaik kepada hal ni adalah dengan menonton movie pilihan sama ada seorang diri atau bersama keluarga. Tetapi, seleksi movie yang ada di TV sangat terhad dan tidak boleh dipilih kecuali kalau kita memilih untuk menonton movie melalui aplikasi streaming yang legal secara atas talian.

Tuesday, May 05, 2020

11 MOVIE KOREA BERKAITAN PANDEMIC & BENCANA
11 MOVIE KOREA BERKAITAN PANDEMIC & BENCANA

11 MOVIE KOREA BERKAITAN PANDEMIC & BENCANA | Sudah berapa minggu  sejak kerajaan keluarkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk berada di rumah bagi menghentikan penyebaran virus coronavirus atau COVID-19. Mesti ramai diantara kita mula berasa bosan dan tidak tahu apa untuk dilakukan untuk mengisi masa terluang yang ada.

Monday, May 04, 2020

RESIPI AYAM KAMPUNG GORENG
Resipi Ayam Kampung Goreng

Seperti yang sedia maklum, Ayam Kampung agak mahal berbanding ayam daging biasa di pasaran.  Itu memang saya sendiri akui. Banyak faktor yang boleh mengaitkan tentang hal tersebut. Ada yang mengatakan bahawa ianya kerana ayam kampung tidak disuntik dan organik. Cara memeliharanya pun berbeza kerana kebiasaanya dibiar bebas mencari makanan sendiri. Oleh sebab itu juga, ayam kampung lebih sihat untuk dimakan berbanding ayam daging biasa yang ada dipasaran. Ramai juga yang akui bahawa daging ayam kampung lebih liat dari ayam daging biasa. Walaupun begitu, ia tetap menjadi pilihan orang ramai.

Memandangkan Ayam Kampung ni boleh dikatakan sebagai makanan premium, kali ni saya nak kongsikan resipi ringkas memasak Ayam Kampung Goreng yang sedap.

Bahan-bahan (1)
  • Beberapa ketul ayam kampung (4 atau 5) 
  • 1/2 sudu jintan manis 
  • 1/2 sudu jintan putih 
  • 1 sudu ketumbar 
  • 1 biji telur
  • Daun Kari 
  • Garam secukup rasa
  • Minyak Masak
Bahan Kisar
  • 5 ulas bawang putih 
  • 1 inci Kunyit Hidup
  • 1 inci Halia
  • 3 batang Serai 
Step Memasak
  1. Mula-mula, basuh ayam sehingga bersih dan potong kepada beberapa bahagian.
  2. Perap ayam dengan semua kisar dan (bahan 1 kecuali minyak ) selama 45 minit atau sejam.
  3. Kemudian, panaskan minyak masak & goreng ayam yang telah diperap tadi sehingga garing dengan menggunakan api yang sederhana. Angkat dan toskan.
  4. Sedia untuk dihidangkan
Tip Tambahan
  • Tips nak empukkan dading ayam kampung adalah dengan cara rendam dalam jus nenas untuk beberapa minit.
  • Tips untuk dapat daging ayam kampung manis dan empuk pula dengan masak ayam kampung terlebih dahulu dengan air kelapa. Biasanya ia sesuai untuk resipi Gulai Ayam Kampung.
  • Masak dengan menggunakan minyak yang banyak (ayam tenggelam) untuk memastikan ayam daging masak dengan sekata.
  • Makan ketika ianya masih panas.

Sunday, May 03, 2020

RESIPI KUIH SERI MUKA
Resipi Kuih Seri Muka

Kuih Seri Muka merupakan kuih yang mempunyai dua (2) lapisan atas dan bawah dengan bahan yang berbeza. Lapisan bawah Kuih Seri Muka mengandungi pulut dan lapisan atas pula merupakan lapisan yang lembut serta sedikit manis bagi mengimbangi rasa tawar pulut.
RESIPI UDANG MASAK LEMAK
Resipi Udang Masak Lemak

Biasanya kita cukup popular dengan hidangan Udang Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan kan? Selain tu ada juga Udang Masak Lemak Petai, Udang Masak Lemak Nenas dan macam-macam lagi. Tapi, kali ni saya hanya nak kongsikan dengan korang resipi ringkas Udang Masak Lemak biasa yang sangat mudah dan sedap. Apapon jom kita tengok bahan-bahan dan step untuk memasak Udang Masak Lemak . Selamat mencuba!

Bahan-Bahan
  • 10-15 ekor udang
  • 1 kotak santan pekat
  • 1 batang serai (ketuk)
  • 1 keping Asam Keping
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa
    Bahan Tumbuk
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 tangkai cili padi
  • 1 inci kunyit hidup

Step Memasak
  1. Mula-mula basuh Udang sehingga bersih.
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, kunyit sehingga lumat.
  3. Masak bahan tumbuk dengan santan dan serai dengan menggunakan api perlahan sehingga mendidih sambil terus menerus dikacau supaya santan tidak berketul.
  4. Bila mendidih masukkan udang. Kemudian masukkan asam keping, garam dan serbuk perasa.
  5. Bila udang masak, bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan.