travel, food and lifestyle blog

PENGALAMAN MENGINAP DI HULO HOTEL ZEN ROOMS PREMIUM HULO HOTEL PUDU



Pemilihan sebuah penginapan seperti hotel atau hostel menjadi salah satu faktor penting dalam sebuah perjalanan percutian mahupun perjalanan business. Selain dari pengangkutan, penginapan juga menjadi penyumbang kepada biaya terbesar dalam perjalanan. Jadi untuk menjimatkan biaya pada penginapan, apa yang biasa dilakukan oleh sesetengan traveller adalah dengan membuat tempahan di penginapan seperti hostel yang mana harganya lebih murah tetapi sudah semestinya kurang privacy. Tapi hakikatnya ada caranya untuk kita dapat penginapan yang selesa dan privacy dengan harga lebih murah.

ZEN ROOMS HOTEL

Sebelum ini saya pernah berkongsi dengan pembaca tentang satu artikel berkaitan dengan tempahan penginapan bilik hotel yang murah dengan aplikasi Zen Rooms. Apa itu ZEN rooms? Merujuk pada websitenya di zenrooms.com, ZEN rooms adalah Virtual Hotel Operator (VHO) yang berpartner dengan hotel-hotel budget terbaik di Malaysia, Indonesia, Singapore, Thailand, Filipina, Sri Lanka, dan Brazil. Jadi bilik-bilik Zen rooms ni ada di banyak hotel-hotel. Anda hanya perlu buat tempahan melalui website atau aplikasinya sahaja untuk dapat rate rendah yang ditawarkan oleh mereka.


Pada hujung minggu lepas sebelum berangkat ke Batam, Indonesia, saya bersama Amir Nawawi mengambil keputusan untuk beristirahat di salah satu bilik ZEN rooms dekat ibu kota Kuala Lumpur. Setelah melihat keseluruhan apa yang ditawarkan di aplikasi Zen rooms, akhirnya kami membuat pilihan untuk menginap di ZEN Premium Hulo Hotel. Jadi selain dari hotel biasa, kami tahu bahawa Zen rooms juga ada menyediakan Hotel Premium untuk penggunanya. Total harga untuk dua (2) malam saya stay di Zen Premium ni adalah RM260.


Hulo Hotel + Gallery merupakan sebuah butik hotel yang mempunyai 63 buah bilik bertema. Setiap daripada 63 bilik di sini mempamerkan karya seni dan reka bentuk dari artis dan kreatif tempatan dan serantau yang berlainan. Selain dari itu terdapat juga banyak kanvas dan hasil seni dipamerkan di sepanjang koridor setiap aras dan lobi.





Dari segi service, ianya cukup memuaskan. Tak kira dari staf di reception sehinggalah ke housekeeping semuanya ramah. Apa yang menarik perhatian saya adalah lobi hotel ni. Cukup menarik dan penuh dengan arca, lukisan dan artwork yang menarik. Ada juga sebahagian dari artwork tu available untuk dijual. Tandas di lobi jugak sangat cantik.




Hotel ini juga sangat dekat dengan Berjaya Times Square Kuala Lumpur serta galeri seni. Bilik yang kami sewa juga menghadap menara TRX yang masih belum siap.

Untuk info lanjut berkenaan promosi dan tempahan bilik hotel di Zen rooms, korang boleh layari social media dan website mereka di :


Share:

PEMENANG ANUGERAH JUARA LAGU KE-33 (AJL33)



Akhirnya pemenang Anugerah Juara Lagu ke-33 (AJL33) sudahpun diumumkan sebentar tadi. Jadi tahniah kepada semua pemenang.

Keputusan rasmi pemenang Anugerah Juara Lagu ke-33 (AJL33) :

Juara RM50,000 : Hael Husaini & Dayang Nurfaizah

Naib Juara RM35,000 : Ara Johari

Tempat ke3 RM20,000 : Misha Omar

Persembahan Terbaik RM12,000 : Sufian Suhaimi

Vokal Terbaik RM12,000 : Misha Omar

Photo kredit : FB Page TV3 Malaysia
Share:

MAIN PUBG MOBILE SECARA PERCUMA DENGAN YOODO

Player Unknown’s Battlegrounds atau lebih dikenali sebagai (PUBG) semakin popular dan sudah menjadi fenomena di beberapa buah negara termasuk negara kita Malaysia. Tidak dinafikan ya kalau mak budak pun boleh terjebak dengan permainan ni especially PUBG MOBILE.


Oleh hal yang demikian, satu event besar-besaran iaitu Kejohanan Rasmi Kebangsaan PUBG MOBILE Official (PMNC) telah dianjurkan oleh PUBG Corporation dan Tencent Games dengan Yoodo sebagai Telco Digital Rasmi kejohanan.


Yoodo telah bukan saja telah menjayakan peranannya sebagai salah satu penaja PMNC, tapi mereka juga telah berbesar hati menyediakan (PUBG) MOBILE Add-on untuk para pelanggan mereka. Untuk pengetahuan korang, Yoodo merupakan telco Malaysia yang pertama ada menyediakan add-on untuk permainan popular PUBG ini. Apa yang menariknya, mereka menawarkan data PERCUMA untuk akses permainan PUBG MOBILE.


Untuk menikmati PUBG MOBILE Add-on eksklusif Yoodo, pengguna hanya perlu menavigasi senarai add-on. Seterusnya pilih PUBG MOBILE Add-on. Dengan ini, pengguna akan dapat menikmati 20GB data mudah alih PUBG untuk bulan tersebut.

 

Jadi bagi korang yang suka main PUBG MOBILE tu, tunggu apa lagi segera bertukar kepada Yoodo dan mainlah sepuasnya tanpa masalah data. Untuk maklumat lanjut mengenai PUBG MOBILE Add-on dan tawaran hebat dari Yoodo bolehlah melayari mana-mana medium berikut:

Website: www.yoodo.com.my
PMNC Tournament: www.yoodo.com.my/pmnc2018/

Share:

INSTAFAMOUS CIKGU VNKERY PEROLEH RM500K DALAM 2 BULAN HASIL JUAL SAMBAL HITAM


Sambal hitam merupakan makanan tradisi orang Pahang khususnya di daerah Kuala Lipis, Raub dan JerantutSambal hitam biasanya dijadikan sebagai pencicah atau hidangan sampingan yang amat sedap jika dimakan dengan nasi panas.

Sambal hitam memang nampak simple dari mata kasar kita, tapi hakikatnya proses membuat sambal ini daripada merebus hingga siap untuk dimakan, mengambil masa lebih 10 jam. Jadi tidak hairanlah harganya agak mahal sedikit.


Jadi sebelum saya membebel lebih panjang, meh saya kongsikan salah satu Sambal Hitam yang korang semua patut cuba iaitu Sambal Hitam Tokthevaini.

SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI

Sambal Hitam Tokthevaini merupakan resipi sambal hitam asli orang Raub Pahang yang diusahakan oleh seorang Instafamous tempatan iaitu Cikgu Vnkery.


APA YG BEST SANGAT SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI

🌶ORIGINAL PAHANG : Resipi Raub pahang Yang Pedas yang Original Gabungan Masam, Masin, Manis dan Pedas dengan texture yang bagus dan basah.

🌶RESIPI ASLI : Resepi ikan bilis, bawang merah, bawang putih, asam belimbing, garam gula kerek gula putih, cili merah, dan sudah semestinya resepi air tangan seorang ibu.

🌶 STOCK FRESH : Stock sambal hitam yang sentiasa baru kerana stok yang ada tidak dapat disimpan lama atas permintaan tinggi seluruh negeri.


🌶 SEDIA UNTUK DIMAKAN : Tidak perlu dipanaskan kerana ianya sudah sedia untuk dimakan. Bukak je boleh terus dimakan.

🌶 SKALA PEDAS : Tersedia dalam dua skala pedas iaitu Original dan Pedas Giler.

HARGA SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI | Sambal Hitam Tokthevaini ni hadir dalam dua (2) saiz pakaging iaitu SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI (MINI) dan SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI (TRAVEL). Untuk saiz Mini (40g) ianya adalah RM6 sahaja, manakala untuk saiz Travel (100g) pula adalah berharga RM12.

Sambal Hitam Tokthevaini

KETAHANAN SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI | Sambal hitam sebenarnya boleh tahan lama jika betul cara simpanannya. Jika pakagingnya masih belum dibuka ianya boleh disimpan dan tahan sehingga tahan 3-4 bulan, tapi rasanya sudah semesti akan tidak seperti yang baru.

Jika dibuka dan tidak disimpan dalam peti ais, ianya boleh bertahan sehingga 1-2 bulan kalau disimpan didalam bekas tertutup dan diambil menggunakan sudu bersih.


Jangan tak percaya kalau saya kata, bahawa beliau dapat perolehi RM500K hanya dalam masa 2 bulan sahaja dengan jualan Sambal Hitam Tokthevaini ni. Jadi sambal hitam yang beliau jual ni bukan biasa-biasa, betul-betul menjadi ni.


NOMBOR AGEN SAMBAL HITAM TOKTHEVAINI | Bagi korang yang berada disekitar Kuala Lumpur boleh terus hubungi atau whatsapp ke nombor ni untuk tempahan +60 17-811 9015 (Fb:Aputsu Senpai). Selain dari itu mereka juga mempunyai ramai lagi agen diseluruh malaysia seperti Pahang, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Perlis, Kelantan, Terengganu, Selangor, Negeri Sembilan, Johor, Sarawak, dan Sabah.
Share:

LIRIK LAGU TEMBERANG - AYDA JEBAT


LIRIK LAGU TEMBERANG - AYDA JEBAT

Chorus
Duh' aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engaku temberang

Duh' aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engaku temberang

Verse
Bilang pada ku, Apa kau mahu
Mahu diriku, Dekat dekat tapi engkau malu
Katakan saja, Ku yang kau punya
Janji bahagi, Jangan biar tunggu lama-lama

Pre C/O
Kerna ku mahu kau selamanya untukku
Katakan engkau mahu

Verse 2
Hadir dirimu dalam hidupku
Biar selalu malam-malam ku impikan kamu

Repeat Pre C/O
Repeat Chorus
Solo

Chorus
Duh' aduh aduh aduh aduh abang
Aduh aduh aduh aduh jangan
Aduh aduh engaku temberang

Bridge
Aku tahu kau suka kerna aku juga sama
(Jangan kau temberang)
Aku tahu kau suka kerna aku juga sama
(Jangan kau temberang)

Jangan kau temberang
Jangan kau temberang

Komposer: Hael Husaini & Ezra Kong
Lirik: Ayda Jebat, Hael Husaini & Ezra Kong
Penyanyi: Ayda Jebat

VIDEO KLIP OFFICIAL TEMBERANG - AYDA JEBAT

Share:

LIRIK LAGU FAZURA : CAN'T FORGET ME


Lirik Lagu Can't Forget Me - Fazura

I'm a woman on mission
I'm a rebel with a vision
And maybe you should keep a distance
Coz i run my own business
So baby get out of my business
Coz i keep it independent
I bet you're thinking bout my body late at night
I bet you missing you use to hold me tight
I see you lurking in my story on the gramm
I know this picture gonna remind you of who i am

When i take a look in the mirror
I'm feeling sexy
I'am feeling so free
When i feels my hand on my body
I understand why you can't forget me
You can't forget me
You can't forget me

You've been taking me for granted
For a second there was magic
Now for you it's a tragic
Huuh...

Should have left me when you had it
I was carrying your baggage
Have to drop you like a habit
I bet you're thinking bout my body late at night
I bet you missing you use to hold me tight
I see you lurking in my story on the gramm
I know this picture gonna remind you of who i am

Coz when i take a look in the mirror
I'm feeling sexy
I'am feeling so free
When i feels my hand on my body
I understand why you can't forget me
You can't forget me
You can't forget me

When i take a look in the mirror
I'm feeling sexy
I'am feeling so free
When i feels my hand on my body
I understand why you can't forget me


Artist : Fazura
Album : Can't Forget Me - Single
Released: 18 Jan 2019
Label : Universal Music Sdn Bhd

Fazura - Can't Forget Me (Official Music Video)

Share:

LIRIK LAGU VROOM VROOM - NABILA RAZALI



NABILA RAZALI

Lirik Lagu Vroom Vroom - Nabila Razali

Kelmarin
Kau cuba berpujangga
Kenali dirimu sudah putus asa

Hampanya bila kau ingat semula
Sia sia bazir masa
Kau sekejap saja

Woo oh oh Wo oh oh oh Wo ohh
Entah bagaimana harus aku jatuh cinta
Woo oh oh Wo oh oh oh Wo ohh
Sebesar mana takkan ku ulang semula

Kelmarin 
Kau cuba berpujangga
Tetapi diriku sudah putus asa

Hampanya bila ku ingat semula
Sia sia bazir masa
Kau sekejap saja

Woo oh oh Wo oh oh oh Wo ohh
Entah bagaimana harus aku jatuh cinta
Woo oh oh Wo oh oh oh Wo ohh
Sebesar mana takkan ku ulang semula

Woo oh oh Wo oh oh oh Wo ohh
Entah bagaimana harus aku jatuh cinta

Entah bagaimana harus aku jatuh cinta
Sebesar mana takkan ku ulang semula
Sebesar mana takkan ku ulang semula

Komposer: Hael Husaini & Ezra Kong
Lirik: Hael & Ezra Kong
Penyanyi: Nabila Razali

Video Klip Lagu Vroom Vroom Nabila Razali



Share:

MEDLEY 12 LAGU FINALIS AJL33 (CALIPH BUSKERS)


Bahang Anugerah Juara Lagu (AJL) Ke-33 makin terasa. Agak kecewa bila tahun ni saya tak berkesempatan untuk menyaksikan secara live bersama kawan-kawan blogger yang lain pada 3 Februari ni di Axiata Arena, Bukit Jalil. Apa yang paling saya tunggu adalah sudah semestinya gadingan Sherry Al Hadad dan Alif Satar sebagai pengacara Anugerah Juara Lagu (AJL) selepas berjayanya gandingan mereka pada persembahan live AJL pada tahun lepas.


Jadi untuk menghangatkan lagi Anugerah Juara Lagu (AJL) Ke-33 yang bakal tiba tu, jom kita saksi dan dengarkan Medley 12 Lagu Finalis AJL33 yang dipersembahkan oleh kumpulan istimewa Caliph Busker.  


Untuk pengetahuan korang Medley 12 Lagu Finalis AJL33 ini telah dihasilkan oleh pihak Faithful Music. Yang menariknya setiap ahli kumpulan Caliph Buskers dapat menyanyikan setiap lagu dengan baik walaupun tanpa bantuan autotune. Jadi bakat yang dimiliki ahli kumpulan Caliph Buskers memang hebat dan tidak perlu dinafikan lagi. Antara 12 lagu yang ke final AJL, lagu mana yang anda jangka bakal menjuarai AJL 33?
Share:

JADUAL KELAYAKKAN PELABURAN UNIT AMANAH BAGI 2019 MENGGUNAKAN AKAUN 1 KWSP

JADUAL BARU 2019 AKAUN 1 KWSP UNTUK KELAYAKAN PELABURAN DI UNIT AMANAH | Berkuatkuasa pada 1 Januari 2019, Kuantum Simpanan Asas (basic saving table) dinaikkan daripada RM 228,000 kepada RM 240,000. Jumlah ini akan ditetapkan sebagai jumlah sasaran simpanan minimum ahli perlu ada apabila mencecah umur 55 tahun. Simpanan Asas merujuk kepada jumlah simpanan yang mencukupi untuk menampung kos persaraan asas apabila mencapai umur 55 tahun seseorang.


Gambar di atas menunjukkan simpanan asas mengikut umur ahli KWSP.

Ahli KWSP perlu mempunyai simpanan yang lebih tinggi dalam akaun KWSP untuk melayakkan mereka menyertai Skim Pelaburan Ahli KWSP ke dalam Unit Amanah.

Simpanan Asas akan digunakan sebagai panduan untuk ahli-ahli untuk menentukan jumlah yang dibenarkan untuk dipindahkan untuk pelaburan di bawah skim ini. Kelayakan pengeluaran yang melebihi Simpanan Asas daripada Akaun 1 untuk melabur di bawah Skim Pelaburan Ahli adalah kekal 30% seperti sebelumnya.

Contoh pengiraan pelaburan melalui KWSP

Situasi 1

Anda berumur 25 tahun dan jumlah yang ada di dalam Akaun 1 anda ialah RM 24,000.

Cara pengiraan

(Baki Akaun 1 – Simpanan Asas) x 30%

RM 24,000 – RM 18,000 = RM 6,000

RM 6,000 x 30% = RM 1,800

Kelayakan

Anda layak untuk mengeluarkan wang dari simpanan KWSP anda. Jumlah yang layak dikeluarkan adalah minimum RM 1,000 dan maksimum RM 1,800.

Situasi 2

Anda berumur 25 tahun dan jumlah yang ada di dalam Akaun 1 anda ialah RM 19,000.

Cara pengiraan

(Baki Akaun 1 – Simpanan Asas) x 30%

RM 19,000 – RM 18,000 = RM 1,000

RM 1,000 x 30% = RM 300

Kelayakan

Anda tidak layak untuk mengeluarkan wang dari simpanan KWSP anda disebabkan baki minimum untuk pelaburan adalah RM 1,000.

Jadi sekiranya anda layak, apa tunggu lagi. Inilah masanya yang sesuai untuk anda bertindak sebelum terlambat.

P/S: Jom gandakan simpanan Akaun 1 KWSP anda di tempat yang sewajarnya! Waktu terbaik untuk merancang simpanan adalah pada 10 tahun yang lepas dan waktu kedua terbaik untuk merancang simpanan pula adalah sekarang. Rancang pelan persaraan anda dari sekarang. Menyimpan ketika muda untuk hari tua lebih selesa. Jika Berminat, untuk keterangan lanjut & temujanji, sila hubungi: 0182266623 (En.Mawardi).


Share:

KONSERT SABYAN GAMBUS LIVE IN MALAYSIA 2019

Siapa tidak kenal kumpulan penyanyi anak muda dari negara seberang iaitu SABYAN GAMBUS yang cukup popular dengan lagu-lagu keagamaan. Kewujudan mereka seolah munculnya sinar baru kepada industri muzik bergenre islamik sebegini.


Fenomena mereka mula menular ke negara kita Malaysia dengan begitu cepat, hampir semua lagu-lagu mereka menjadi siulan di bibir-bibir khususnya anak muda kita. Oleh sebab yang demikian juga, mereka telah datang ke Malaysia untuk bertemu peminat mereka dengan mengadakan satu Konsert di Stadium Melawati Shah Alam pada 12 Januari 2019 yang lepas.

KONSERT SABYAN GAMBUS LIVE IN MALAYSIA

THE HELMIES | Konsert KONSERT SABYAN GAMBUS LIVE IN MALAYSIA telah bermula sekitar 8.45 malam dengan persembahan pembukaan oleh The Helmies iaitu adik beradik, Heliza Helmi dan Hazwani Helmi.


Selepas persembahan mereka, penonton seterusnya dihidangkan dengan tazkirah oleh seorang penceramah jemputan yang berkongsi mengenai adab berhibur dalam Islam.

KUMPULAN UNIC | Persembahan pembukaan seterusnya adalah daripada kumpulan UNIC yang mendendangkan empat lagu mereka iaitu Sedar, Hanya Tuhan Yang Tahu, Zinnirah dan Ainul Mardiah.


Selepas dihiburkan oleh dua kumpulan nasyid dari negara kita iaitu The Helmies dan UNIC, kumpulan Sabyan akhirnya muncul menghiburkan peminat sekitar 9.45 malam dengan irama rancak selawat berjudul Nassim diikuti Ahmad Ya Habibi yang mendapat tepukan gemuruh daripada peminat.


Sejurus selepas persembahan lagu Ya Asyiqol medley Ya Habibal, Nissa kelihatan sebak dan menyampaikan lagu dengan penuh perasaan sedih kerana terkenangkan sahabat mereka yang meninggal dunia pada tahun lalu.


Ketika menyampaikan lagu yang mempopularkan kumpulan asal Indonesia ini berjudul Deen As Salam yang mencapai lebih 190 juta tontonan di YouTube, suara peminat mereka kembali bergema.


Pada malam tersebut, mereka juga turut menyampaikan single keempat mereka yang berjudul Sukron Lillah dan ia bercerita pasal syukur kepada setiap nikmat Allah. Sementara itu, sebelum menyampaikan lagu Ya Maulana, Nisa meminta semua penonton untuk memasangkan lampu telefon bimbit bagi memberi momen indah.

Sebanyak 13 lagu disampaikan oleh kumpulan Sabyan yang turut dianggotai Ahmad Fairuz aka Ayus (keyboard), Sofwan Yusuf aka Wawan (Percussion), Kamal (darbuka), Tubagus Syaifulloh aka Tebe (biola) dan Anisa Rahman (backing vokal). Konsert telah berakhir kira-kira jam 11 malam dengan lagu bonus Assalamualaika yang diberi nafas baru.

Kredit Photo : SeenGraphy
Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive