Cinta Hati

Friday, October 31, 2014

TEWAS BERMARUAH | ALLIANZ AMAZING HUNT 2014

Share it Please
TEWAS BERMARUAH | ALLIANZ AMAZING HUNT 2014 | Pengalaman pertama kali MY join ALLIANZ AMAZING HUNT yang melibatkan berjalan dan berulang-alik dengan LRT di dalam kawasan Lembah Klang. Seawal jam 8 pagi,  18 Oktober 2014  di Allianz Arena, Tingkat Bawah, Plaza Sentral, Kuala Lumpur Sentral, Kuala Lumpur ("Allianz Arena") ALLIANZ AMAZING HUNT 2014 ini telah bermula.

Foto ZulhilmiTempoyak
Pertandingan lebih meriah dengan penyertaan dari blogger-blogger hebat. MY meyertai  ALLIANZ AMAZING HUNT ini bukan kerana apa. Cuma ingin mencuba nasib dan merasai sendiri pengalaman di dalam aktiviti sebegini. Bukan sahaja kerana sebab itu, hadiah yang ditawarkan juga sangat menarik dan yang paling penting, yuran untuk meyertainya juga adalah murah iaitu RM60 untuk satu team.

Hadiah-hadiah yang telah ditawarkan: 

1st Prize: iPad Air x3
2nd Prize: Samsung Galaxy Camera x 3
3rd Prize: Lenovo Smartphone x 3
4th Prize: iPod Nano x 3
5th Prize: iPod Nano x 3
6th Prize: H&M Gift Card worth RM 300.00 x 3
7th Prize: H7M Gift Card worth RM300.00 x 3
8th Prize: 2 Majestic Hotel Dining Vouchers x 3
9th Prize: 2 Golden Screen Cinema Gold Class Vouchers x 3
10th Prize: Starbucks Card worth RM 100.00 x 3

Team MY adalah Blogger Kite Punye dan Blogger Budak Pacak. Alhamdulillah, kami dapat meyelesaikan semua task dalam masa yang ditetapkan. Cuma nasib tidak meyebelahi kami kerana ada kumpulan yang lebih awal meyelesaikan task-task yang telah disediakan. Apapon, MY banyak belajar benda baru semasa meyertai pertandingan ini. 

Apa yang paling MY ingat dalam peristiwa ini adalah tragedi makan sebiji buah tembikai. Untuk task ni kami banyak membuang masa. Apapon terima kasih kepada kedua-dua ahli group MY yang sentiasa cool dan terbaik.

[Continue reading...]

Thursday, October 30, 2014

CARA SARA DIRI SELEPAS BERHENTI KERJA

Share it Please
CARA SARA DIRI SELEPAS BERHENTI KERJA | Sudah masuk beberapa bulan MY berhenti kerja untuk fokus kepada pelajaran. Mesti ramai yang tertanya, bagaimana MY menyara hidup di Kuala Lumpur ni dengan tidak bekerja. Tambah pula kos pengajian juga bukannya rendah.

Untuk pengetahuan korang, MY dah jumpa cara terbaik untuk meyelesaikan masalah itu. Sambail belajar. Manfaat masa yang ada dirumah MY gunakan untuk berniaga secara online. Memang susah untuk permulaannya. Tapi bak kata orang, Dimana ada kemahuan disitu ada jalannya. Yang penting usaha, doa dan tawakkal. 

Dengan bermodalkan dari gaji terakhir sebelum berhenti kerja, MY telah berjaya maintain dan rolling duit tersebut sehingga sekarang. ALhamdulillah.
Intense Energie BC100

Bagi yang tertanya-tanya produk apa yang, MY jual. Ianya dalah produk kesihatan dan kecantikan untuk kegunaan semua lapisan umur dari bayi hingga dewasa yang dipanggil Intense Energie BC100 atau dipanggil botol hitam ajaib. Serius tak menyesal melakukan pekerjaan ini. Bukan sekadar berniaga. Apa yang paling buat hati ni lebih tersenyum bila, dapat menolong mereka-mereka yang bermasalah peyakit.


Alhamdulillah, kita ikhtiar dan usaha dan yakin dengan-NYA, hanya ALLAH yang meyembuhkan setiap peyakit yang ada. Disini admin nak berkongsi beberapa testimonial sebenar dari pengguna-pengguna BC100 [klik] yang telah berkongsi sendiri dengan admin . 

Testimonial BC100 1: 

Retak Tumit kaki, Sakit Kepala, Terkena Kuali Panas, Gout

Pemilik blog masakan terkenal Adnan Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Che Mat Gebu [ www.tiffinbiru.com ]. Tapak kaki jadi licin, retak-retak tumit hilang, melegakan sakit kepala.

Testimonial Berkesan Intense Energie BC100
Sumber dari FB Adnan Ibrahim
Selain dari ini juga, beliau telah cuba untuk sapu lotion ini pada bahagian sakit gout ayah beliau, dan respon dari ayahnya rasa bisa-bisa sakit itu hilang.

Testimonial Berkesan Intense Energie BC100
Sumber Whatsapps Chat
Testimonial BC100 2 : 

Sakit Kepala

Seorang "fitness Blogger" yang kita banyak berkongsi tentang kisah keluarnyanya di blog, especially tentang anak-anak beliau iaitu Ben Ashaari.

Testimonial Berkesan Intense Energie BC100
Sumber dari blog www.benashaari.com
Bukan senang untuk seseorang itu berkongsi di blog mereka tentang sesuatu produk, kecuali ianya benar-benar berkesan. Insyaallah

Testimonial BC100 3 : 

Minor Stoke, Sakit Pinggang, Lenguh-lenguh badan

Kasih seorang anak. Siapa yang sanggup tengok ibu kandungnya sendiri menderita. Kerap keluar masuk hospital. Bak kata Fauzi, penggunaan BC100 itu bukan sahaja untuk ibu beliau. Beliau juga menggunakan BC100 untuk melegakan sakit pinggang ketika menguruskan Ibu beliau ketika di hospital.

Testimonial Berkesan Intense Energie BC100
Sumber FB Ahmad Fauzi Aryaan
Alhamdulillah sekarang dengan izin Allah, ibu beliau makin pulih dari stroke. Dan beliau masih terus menggunakan BC100 ini.

Testimonial Berkesan Intense Energie BC100
Sumber FB Ahmad Fauzi Aryaan
Testimonial BC100 4 : 

Sakit Sendi

Satu lagi perkongsian seorang anak untuk masalah sakit sendi yang dihadapi oleh ibu beliau. Jika dulu, pergerakan terbatas dan perlahan. Alhamdulillah sekarang sudah ada perubahan positif.

Testimonial Berkesan Intense Energie BC100
Sumber dari FB Chat

Testimonial BC100 5 : 

Penat, Tidur Tak Lena, Cacar Air

Perkongsian dari sahabat, yang kuat bekerja dan selalu tidak mendapat tidur yang cukup dan lena. Juga mampu meyembuhkan masalah cacar air pada kanak-kanak.

Testimonial Intense Energie BC100
Sumber dari Whatsapps Chat
Alhamdulillah. Setiap peyakit mesti ada ubatnya. Cuma kita perlu usaha dan yakin dengan ALLAH. Intense Energie BC100 ini merupakan body lotion untuk rawatan alternatif yang berfungsi untuk membantu melancarkan peredaran darah kita. 

Banyak penyakit yang terjadi disebabkan peredaran darah yang tak sempurna. Intense Energie BC100 ini boleh dipakai oleh semua peringkat usia dari bayi hingga ke dewasa. 


Bahan Kandungan:


Berat Bersih: 

200ml

Like my facebook pages : intenseenergybc100 [KLIK]

Harga: 

RM 180 sebotol

*tanya saya untuk harga SUPER JIMAT untuk pembelian 3 botol dan terus menjadi ahli.

------------------------------------------------

Untuk membeli Product BC100 Body Cream Sila SMS/WHATSAPPS ke:

Mawardi 0182266623

Untuk pertayaan lebih detail leh juga email saya di mawardiyunus@gmail.com

[Continue reading...]

Wednesday, October 29, 2014

Jemputan Corporate Cocktail Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur

Share it Please
Corporate Cocktail Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur | Pada 17 Oktober 2014 yang lepas, MY dan beberapa orang Sahabat Media telah memenuhi satu jemputan dari pihak Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur untuk majlis Corporate Cocktail mereka yang telah diadakan di Kayangan Ballroom hotel tersebut. *Kayangan Ballroom ini dikatakan boleh menampung sehingga 400 orang dalam satu-satu masa. Walaupun hujan lebat, majlis tetap meriah dengan para jemputan yang ramai.

Sahabat media di Corporate Cocktail
Bersama Sahabat Media
Pelbagai aktiviti menarik telah diadakan untuk para tetamu termasuklah poco-poco dan pertandingan membuat "Kolam" sempena Deepavali. Makanan yang di sediakan juga sangat-sangat meyelerakan.

Apa yang menariknya dari 3 hingga 14 November 2014 nie Ancasa Hotel & Spa akan mengadakan hidangan khas masakan dari India Selatan. Difahamkan pelbagai jenis makanan bertemakan India Selatan akan di persembahkan. Harga tersangat berpatutan dengan hanya RM45 untuk dewasa dan Rm25 untuk kanak-kanak. Dan korang boleh makan sehingga puas. Dan untuk tempahan boleh terus telefon Ancasa Hotel & Spa di 03 2026 6060 sambungan 7703.

Sahabat media di Corporate Cocktail
Sahabat media di Corporate Cocktail 
Majlis Corporate Cocktail ini juga telah dihadiri oleh beberapa orang Sahabat Media lain yang bergiat aktif dalam dunia Travel.

PENGINAPAN di Ancasa Hotel & Spa

Selain memperkenalkan pakage makanan terbaru mereka, Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur juga membawa kami untuk memperkenalkan jenis penginapan (bilik) yang mereka ada untuk pegunjung.

Room expectation
Room inspection
Memiliki sehingga 62 Units Standard Rooms, 120 Superior Rooms, 68 Deluxe Rooms, 36 Ancasa Floor (Deluxe) and 8 Family Suite Rooms, menjanjikan keselesaan di tahap maksimum kepada semua pelanggannya.

Untuk maklumat lanjut mengenai penginapan yang ada di  
Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur ni, korang boleh rujuk di Ancasahotels Accommodations [klik]

Terima Kasih kepada pihak Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur kerana sudi menjemput My untuk bersama-sama ke majlis ini.

Ancasa Hotel & Spa, Kuala Lumpur

Jalan Tun Tan Cheng Lock,
50500 Kuala Lumpur, Malaysia.

Tel. No. 603-2026 6060 
Fax. No. 603-2026 8322

Website : www.ancasahotels.com/kl

[Continue reading...]

Monday, October 27, 2014

Jom Ke MatiC Fest 2014

Share it Please
Jom Ke MatiC Fest 2014 | Matic Fest kembali lagi. MY rasa, ni merupakan peluang baik untuk semua orang sempena cuti sekolah nie. *especially yang bekeluarga tu. Macam-macam aktiviti-aktiviti best diorang dah rancang untuk kita. Lokasi festival Matic Fest 2014 adalah di Lanai @ Matic di Jalan Ampang (bersebelahan Saloma Bistro).


Tahun lepas MY sempat join treasure hunt, pergh hadiah memang menarik. Bukan Treasure Hunt je ada hadiah menarik, boleh dikatakan semua aktiviti yang diorang anjur semua sangat-sangat berbaloi untuk join. 


Matic Fest 2014 akan berlansung selama 3 hari iaitu bermula dari hari jumaat 31 Oktober hingga 2 November . So, apa lagi jom tengok jadual kat bawah nie untuk rancang perjalanan anda ke sini.



Menarik kan. Bagi sesiapa yang belum ada perancangan, bolehla datang ke MATIC FEST 2014 ni. Untuk keterangan lanjut boleh hubungi :


PUSAT PELANCONGAN MALAYSIA
109, Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur

Tel : 03-9235 4800 / 03-9235 4848
Fax : 03-2162 1149

www.matic.gov.my


[Continue reading...]

Kisah Sebenar Tragedi Zhemchug | The Battle of Penang 1914

Share it Please


Kisah Sebenar Tragedi Zhemchug | The Battle of Penang 1914 | Walaupun sejarah menunjukkan kerjasama diplomatik antara Rusia dan Malaysia mula terjalin pada tahun 1967, namun persahabatan antara kedua-dua buah negara yang mempunyai budaya yang cukup berbeza ini sebenarnya telah terjalin pada tahun 1914. MY yakin ada di abtara pembaca blog ni yang tahu tentang tragedi yang berlaku beberapa ratus tahun yang lalu di Pulau Pinang Kalau korang nak tahu lebih lanjut, MY ada nak kongsi sesuatu mengenai kisah-kisah disebaliknya.

Duta Besar Rusia di Malaysia, Lyudmila G. Vorobyeva
Menurut buku nukilan Dr. J. R. Robertson yang bertajuk ‘The Battle of Penang – 1914’, kapal British bernama ‘HRM Yarmouth’ cuba mengesan kapal Jerman bernama ‘SMS Emden’. Ketika itu, Great Britain, France dan Rusia menjalin Perikatan Bersekutu semasa Perang Dunia Pertama. Ramai yang beranggapan ‘Emden’ berada di Perairan Arab berikutan ketiadaan berita terbaharu tentang kapal Jerman yang diketuai oleh Kapten Karl von Mueller tersebut.

KAPAL Zhemchug yang menjadi mangsa bedilan Jerman, SMS Emden

Kapal Rusia ‘Zhemchug’ pula berlabuh di Pulau Pinang untuk penyelenggaraan. Kapten Zhemchug, Baron Ivan Alexandrovich Cherkasov telah diyakinkan oleh Jeneral Gabenor di Rangoon tentang keselamatan kapal beliau dan mengambil keputusan untuk menginap di Hotel E & O, Georgetown bersama isterinya yang baru tiba dari Rusia, Baroness Varvara Cherkasova

Kapten Von Mueller sebenarnya sangat arif dengan perairan di situ dan kedudukan pelabuhan kerana sering melawat Pulau Pinang sebelum peperangan tercetus. Beliau dipercayai memilih untuk menyerang Pulau Pinang kerana terdapat kapal perang dari pihak Perikatan Bersekutu. Menurutnya, tiga kuasa besar tersebut setanding dengan kekuatan tentera Nazi Jerman dan peperangan seperti ini akan mencatat sejarah yang menjadi sebutan sampai bila-bila.

SAAT-SAAT genting pembedilan kapal Zhemchug dapat diimbas dalam gambar lama ini
Emden dikatakan mula belayar secara senyap dari pukul 2 am pada tarikh 28 Oktober 1914 itu. Kapten Von Mueller memilih untuk belayar secara perlahan sementara menunggu air pasang pada pukul 5 pagi. Malah beliau dikatakan sangat arif dengan kawasan cetek dan beg pasir yang boleh memerangkap Emden sekiranya tersalah haluan dalam pelayaran.

Pada kira-kira pukul 4.30 pagi, Emden telah pun memasuki kawasan luar pelabuhan Pulau Pinang dengan kelajuan 11 knot. Dengan menyamar sebagai kapal British, ‘HRM Yarmouth’, Endem berjaya mendekati kawasan pelabuhan. Malah terdapat laporan mengatakan, bot kecil yang berada di perairan terdengar Kapten Von Mueller memberitahu yang beliau dari kapal Yarmouth. 

Pihak Jerman berjaya mendekati Zhemchug dan pada kira-kira pukul 5:18 pagi, Emden memulakan serangan dengan melepaskan meriam kea rah Zhemchug. Akibat serangan Emden, kapal Zhemchug tidak berada dalam kedudukan optimum untuk melepaskan serang balas. Dengan keadaan sedikit terjongket dan kedudukan sangat dekat dengan Emden, Zhemchug melepaskan tembakan tetapi tidak menepati sasaran. 

Artikel Berkaitan : Makanan Rusia Yang Halal [klik]

Kapal Perancis ‘Mousquet’ pula baru tiba dari rondaan turut diserang oleh Emden. Menurut laporan, Mousquet tidak melepaskan sebarang tembakan ke arah Emden atas sebab yang tidak diketahui, Akhirnya, Zhemchug dan Mousquet tenggelam dalam perairan Pulau Pinang. 

Sementara itu, Baron Cherkasov yang berada di hotel bersama isterinya terbangun dan tidak dapat melakukan apa-apa. Beliau hanya mampu melihat dari tingkap bilik hotelnya. Peperangan tersebut telah meragut nyawa 88 kelasi Rusia dan mencederakan 121 yang lain. Ketika kejadian berlaku, nelayan Pulau Pinang yang berada berhampiran pelabuhan terus menaiki bot masing-masing dan menyelamatkan kelasi Rusia yang berada di laut. 

Baron Cherkasov dan orang kanannya, Lt Kulibin telah dikenakan tindakan ketenteraan atas kecuaian mereka. Baron Cherkasov dipenjarakan selama 3 ½ tahun, dilucut pangkat dan dibuang dari Tentera Laut Rusia. Manakala Lt Kulibin dipenjara selama 1 ½ tahun. Bagaimanapun atas jasa dan sumbangan mereka sepanjang perkhidmatan, Tsar Nicholas Kedua telah mengubah hukuman tersebut dan memutuskan supaya mereka berkhidmat sebagai tentera biasa tanpa sebarang pangkat.

majlis penghormatan sempena Peperangan Pulau Pinang
Kejadian ini sebenarnya merupakan titik tolak hubungan baik antara Rusia dan Malaysia yang jarang diperkatakan orang. Dalam jumlah yang terkorban itu, 12 disemadikan di Pulau Pinang, termasuk 2 di Pulau Jerejak. Setiap tahun, Kedutaan Rusia di Malaysia akan mengadakan majlis penghormatan sempena Peperangan Pulau Pinang sebagai tanda menghargai jasa baik rakyat Malaysia yang pernah satu ketika menyelamatkan kelasi Rusia yang hampir lemas.


Tidak hairanlah, semakin ramai pelancong dari Rusia dating ke Malaysia terutama semasa cuti musim sejuk. Selepas melawat Pulau Pinang, mereka akan meneruskan percutian ke Pulau Langkawi. Selain destinasi utara Semenanjung Malaysia, pelancong Rusia juga tertarik dengan keindahan di Sabah dan Sarawak.


[Continue reading...]

Busuk

PINGLAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...