Sunday, August 18, 2019

MINUM TIGER SUGAR DI MID VALLEY

Masih lagi dalam demam Bubble Tea (Boba), kali ni saya sempat mencuba minuman berasaskan boba dari jenama Tiger Sugar. Untuk pengetahun korang selain dari jenama Daboba, Tiger Sugar merupakan salah satu dari jenama minuman Boba yang cukup popular di Malaysia.


Tiger Sugar merupakan jenama bubble tea yang berasal dari Taiwan. Mereka membuka outlet pertamanya di Sunway Pyramid dan kini telah mempunyai beberapa outlet termasuk yang terbaru di Mid Valley.

Memandangkan cuba buat pertama kali, maka saya telah memilih The best-selling Brown Sugar Boba Milk with Cream mousse yang berharga RM12.90Brown Sugar Boba Milk with Cream mousse merupakan minuman signature yang membuatkan Tiger Sugar menjadi terkenal, minuman laris ini adalah kombinasi gabungan susu sejuk, segar dan mutiara gula coklat hangat yang dihiasi dengan mousse tebal dengan rasa sedikit cheese.

Walaupun bahan-bahannya yang berat, bagi saya minuman ni tidak terlalu manis. Jadi bagi saya rasanya cukup seimbang dan boleh dicuba lagi untuk masa yang akan datang.

Saturday, August 17, 2019

TEMPAH BUSANA TRADISI MELAYU LELAKI BIN MANSOR

Tempohari saya telah mnyertai flashmob awam yang bertemakan pakaian Retro dan Tradisional iaitu Retro Klang. Memandangkan jiwa melayu terlalu kuat dalam diri saya, maka saya telah memilih untuk memakai busana tradisional melayu.


Ada beberapa kedai di sekitar Kuala Lumpur telah saya survay untuk menyewa pakaian tradisional melayu, tapi hampir kesemuanya mempunyai set busana yang terlalu berat dan biasa kita lihat iaitu busana golongan elit dan diraja pada zaman dahulu. Apa yang saya cari adalah konsep pakaian tradisional rakyat biasa seperti pakaian tradisi orang-orang kampung.


Impian saya tercapai bila ada kawan yang syorkan untuk ke Butik Bin Mansor kepunyaan En. Herin Bin Mansor yang berlokasi di rumah beliau sendiri di Taman Sri Jelok, Kajang . En. Herin memulakan minat beliau dengan membuat tanjak iaitu bermula tahun 2015 hingga 2016. Selepas itu, beliau meneruskan lagi minat beliau secara lebih mendalam dalam cipta dan jahit pakaian tradisi. Sehingga kini beliau mampu menghasilkan set penuh busana lelaki tradisi melayu dari tanjak hinggalah ke capal.

Bin Mansor
En. Herin khusyuk berkongsi cerita mengenai busana yang ada
Masa kami ke rumah beliau, dapat jugak lah belajar serba sedikit berkenaan dengan busana tradisional ni. Pasal tanjak, pending, keris benkung dan sebagainya. Kalau nak dengar pasal semua nampak gaya kami kena berkampung kat situ lah malam tu.

bin mansor
Antara beberapa jenis koleksi tanjak yang boleh korang tempah untuk dibeli
Bin Mansor
Antara koleksi baju melayu yang siap untuk dijual
Memandangkan konsep yang kami nak tu santai dan biasa maka pakaian yang dipadankan untuk kami adalah dari pelbagai warna iaiatu mix and match. Jadi jom kita tengok apa yang kami pilih untuk dipakai.

bin mansor

TANJAK | Tengkolok yang saya pakai tu pulak bernama Tanjak Bugis Tak Balik. Kalau ikut sejarah tanjak jenis ini banyak dipakai pada masa dahulu di neger-negeri yang mempunyai pengaruh Bugis seperti Terengganu, Johor, Selangor dan Perak. Khabarnya tanjak jenis ini gemar dipakai oleh KDYMM Almarhum Sultan Mahmud Ibni Almarhum Sultan Ahmad Al-Muadzam Shah .

Bin Mansor
Ikatan Sampin Dendang Perantau
SAMPIN | Ikatan sampin saya tu pula adalah jenis ikatan Dendang Perantau . Alkisahnya saya ni main pakai je sampin tu. Disebabkan selalu je londeh masa berjalan jadi ada lah yang datang membantu untuk selesaikan masalah itu. Ikatan ni memang cukup kuat. Walaupun kita tak pakai bengkung, ianya memang padat dan terletak. Ni kalau saya bersilat pun confirm tak akan tercabut.

Bin Mansor
Seluar potongan Aceh
Bin Mansor
Seluar potongan Melayu
SELUAR | Jenis seluar pula ada dua iaitu seluar potong melayu dan seluar potong aceh. Kedua-dua jenis seluar ni pun ada perbezaannya. Gambar pertama di atas ni merupakan jenis seluar potong aceh. Tak banyak beza dengan jenis seluar potong melayu, cuma bahagiam cawat tu ianya labuh dan lebih bebas. Tapi jika kedua-dua jenis seluar ni dipakai ianya tak nampak perbezaan sangat pun. Jadi korang boleh pilih lah yang mana sesuai dan padan dengan korang.

Bin Mansor

Gambar kat atas ni adalah busana yang kami ambil pada malam tu. Saya sendiri memakai seluar jenis potong melayu dan Fauzi pula memakai seluar jenis potong Aceh. Memandangkan kami tak ada keris dan bengkung, maka kami cuba pakai baju melayu tu seperti pakaian orang Johor iaitu konsep sampin kat dalam.

bin mansor
Bergambar kenangan dengan peserta Retro Klang 2019
Jadi kalau korang pun nak berbusana melayu tradisional, saya sangat mengesyorkan untuk korang tempah dengan En. Herin ni. Insyaallah beliau akan bantu korang untuk memilih gaya apa yang sesuai untuk korang gayakan nanti. Nak tempah tanjak ke, baju dan seluar ke atau full set ke, Insyaallah beliau boleh bantu korang. Untuk tempahan dan pertanyaan, korang boleh berhubung dengan beliau terus melalui aplikasi Whatsapp +6018 6642 568.


RASA AYAM GREEN CHILI CRUNCH KFC MALAYSIA
Sekarang ni orang dok sibuk dengan Ayam Goreng McD 3x pedas, tapi memandangkan saya masih tak berani nak makan makanan yang pedas kerana pembedahan yang aku lakukan tempohari maka saya abaikan je semua tu. Lagipon perut saya ni bukan yang jenis boleh tahan pedas sangat pun.

AYAM GREEN CHILI CRUNCH KFC

Tapi dalam dok sibuk dengan Ayam Goreng McD 3x pedas tu, saya tertarik dengan produk terbaru KFC iaitu Ayam Green Chili Crunch. Memang betul betul hijau dia bagi. Sekali tengok macam ayam tumbuh lumut pun ada kan. hahaha.

Friday, August 16, 2019

PENGALAMAN BERMALAM DI PENJARA LAMA DI PERTH AUSTRALIA
Pernah tak korang terfikir untuk bermalam di dalam penjara untuk semalaman? Saya sendiri pernah merasai sendiri pengalaman bermalam di penjara pada beberapa tahun lepas. Bukan penjara di negara kita ya tapi sebuah penjara di luar negara iaitu di Perth, Australia. Amacam seram ke tidak?

hostel at fremantle

Apa yang lebih menyeramkan, penjara ni merupakan sebuah penjara lama yang berada di atas bukit  bersebelahan dengan hospital di daerah Fremantle. Dengar khabar kat kawasan ni juga ada tempat dimana hukuman pancung dilakukan pada masa dahulu. Ohoii seram!!

Penjara yang saya maksudkan tu adalah Fremantle Prison Yha yang mana ianya merupakan sebuah penjara lama yang telah diubah suai dijadikan sebagai hostel atau tempat penginapan bagi pelancong yang berkeinginan merasai pengalaman percutian yang berbeza.

Thursday, August 15, 2019

RESTORAN HALAL DI OSAKA | NARITAYA OSAKA

Jika ke Osaka tidak sah kalau tak menjejakkan kaki ke Dotonbori. Bergambar berlatarbelakangkan papan tanda Glico Man sudah menjadi sesuatu yang wajib bagi mereka yang ingin membuktikan sudah sampai ke Osaka. Oleh sebab yang demikian papan tanda Glico Man ini telah dikenali sebagai mercu tanda Osaka.
Glico Man merupakan papan iklan raksasa dari perusahaan snek dan makanan ringan Ezaki Glico. Pada tahun 1935, perusahaan berkenaan mempromosikan produknya dengan slogan 300 Meters on a Single Piece’.
Tahukah korang bahawa Osaka cukup terkenal dengan gelaran "Tenka no daidokoro" atau "dapur negara" bagi merujuk kepada reputasinya sebagai syurga makanan. Tapi, adakah mudah untuk kita sebagai pelancong beragama islam untuk jumpa dan dapat makanan Halal di sana? Jawapannya adalah YA !!

Wednesday, August 14, 2019

RETRO KLANG 2019 | ANGKAT TRADISI DAN MEMORI LAMA

retro dan tradisional

Tempohari saya bersama rakan-rakan yang lain berkesempatan menyertai satu acara yang diberi nama Retro Klang. Acara Retro Klang ni merupakan satu acara “flash mob” awam bersempena dengan bulan kemerdekaan yang mana ia julung kalinya diadakan di Selangor yang bertujuan mempromosi keistimewaan negeri Selangor khususnya Bandar Diraja Klang
Acara Retro Klang 2019 ini telah dianjurkan bersama oleh UPEN Selangor dan LOCCO. Untuk pengetahuan korang, LOCCO adalah singkatan kepada Local Companian, yang merupakan sebuah organisasi komuniti yang meraikan budaya setempat Malaysia.
Acara Retro Klang ini telah diinspirasikan daripada acara tahunan Keretapi Sarong, yang mana ianya juga merupakan salah satu acara flashmob anjuran LOCCO yang telah berjaya menarik seramai 1500 peserta orang awam berkain sarong dengan menaiki keretapi (LRT & MRT) pada tahun 2017 dan seramai 2000 pada tahun 2018 yang lepas.

Thursday, August 08, 2019

Wednesday, August 07, 2019

BBQ LAMB KL KEMENSAH | PENGALAMAN MAKAN DALAM SUNGAI

Bila ada tempat makan yang unik, mesti saya teringin nak cuba. Nak nak kalau ianya berlokasi di sekitar Kuala Lumpur je. Tapi, lokasi yang saya nak kongsi dengan korang kali ni bukanlah tempat baru ya, dah lama dah viral tentang keunikan dan kesedapan menu hidangan dia. Cuma saya je baru berkesempatan ke sini. Lokasi yang saya maksudkan tu adalah BBQ Lamb KL Kemensah yang berlokasi di belakang Zoo Negara.

Friday, August 02, 2019

TOP 5 DESTINASI WAJIB DILAWATI DI GOLDEN OUTBACK, WESTERN AUSTRALIA.

Australia sebuah negara yang cukup besar dan terkenal dengan tarikan keindahan alam semulajadinya. Kalau bercuti di Perth contohnya memang takberapa menarik sangat kalau hanya sekadar berada di sekitar bandar je. Jadi kalini saya nak share dengan korang mengenai Golden Outback.

Golden Outback ni merupakan kawasan laluan perjalanan yang mempunyai beberapa spot menarik untuk korang singgah. Dari rumah ke pantai dengan permandangan indah tanah yang luas dipenuhi dengan kepelbagaian bunga liar yang sangat menarik sudah semestinya dapat menjamin satu pengalaman pengembaraan yang cukup hebat.

Jadi apa yang perlu korang lakukan adalah dengan mengambil penerbangan selama lima (5) jam dari Kuala Lumpur terus ke Perth. Dari lapangan terbang Perth korang boleh menyewa kereta atau caravan dan memulakan perjalanan anda ke tempat-tempat popular di sepanjang perjalanan anda untuk meneroka Golden Outback.