Thursday, November 14, 2019

PENGALAMAN UMRAH PERTAMA ( MADINAH )

ٱلْـحَـمْـدُ للهِ !! Pada awal bulan oktober yang lepas, saya bersama mek (ibu) saya telah berpeluang untuk menunaikan umrah bersama beberapa kumpulan jemaah yang lain. Untuk pengetahuan semua, ini merupakan pengalaman dan peluang saya mengerjakan umrah buat pertama kali dalam hidup. Walaupun dalam keadaan tidak mempunyai kerja tetap semenjak saya pulang ke kampung untuk tinggal bersama ibu selepas ketiadaan Ayahnda, dengan izin-NYA saya dibuka pintu rezeki untuk ke Madinah menziarahi makam Rasulullah SAW dan ke Kota Makkah untuk menunaikan umrah pertama saya. ٱلْـحَـمْـدُ للهِ !! Yakinlah bahawa rezeki itu datangnya dari ALLAH SWT. Banyakkan berdoa, berusaha dan redha kearahnya.

Pada mulanya rasa kurang bersedia dari segi keyakinan, ilmu dan sebagainya. Tetapi saya bersyukur kerana Allah SWT telah memilih dan membuka pintu rezeki saya untuk menjadi tetamu-Nya. Saya juga yakin bahawa ini adalah peluang yang diberikan kepada saya oleh Allah SWT untuk memperbetulkan diri saya untuk kembali kepada fitrahNya.


Kami menggunakan khidmat Emraz Travel selaku agen ziarah umrah kali ini. Alhamdulillah, segala proses amat mudah dan segalanya diuruskan oleh pihak Emraz. Semuanya berlaku terlalu cepat, segala urusan passport, visa, suntikan vaksin antarabangsa dan kurses umrah dapat diselesaikan dalam tempoh yang ditetapkan. Trip kami merupakan antara trip terawal yang dikenakan charge keatas visa. Jadi kami perlu membuat penambahan sebanyak RM350 untuk urusan visa umrah kami. Semua jemaah akan berkumpul di KLIA pada hari keberangkatan kami ke sana.

Saya difahamkan bahawa terdapat tiga cara utama bagaimana rakyat Malaysia boleh pergi menunaikan umrah di tanah suci.
  1. Dari Malaysia menuju ke Jeddah dan terus ke Mekah
  2. Dari Malaysia menuju ke Jeddah dan terus ke Madinah 
  3. Dari Malaysia terus ke Madinah dan akhirnya ke Mekah

POTATOES USA MAKANAN SIHAT YANG BAGUS UNTUK DIET ATLET JUARA


Kempen Makanan Sebenar Prestasi Sebenar 2019 Bersama Potatoes USA | Berlokasi di Menara KL (KL Tower) baru-baru ini, U.S Potatoes telah mengadakan satu majlis pelancaran "Real Food, Real Performance 2019" dan juga telah mendidik orang ramai tentang pemakanan bagi prestasi tinggi untuk gaya hidup yang bertenaga. Melalui majlis ini kami semua diberitahu tentang kebaikan kentang dalam membekalkan karbohidrat kompleks, kalium, serat dan vitamin C. Selain dari itu, kentang juga membekalkan tenaga lebih tinggi berbanding sayur-sayuran lain dan juga kandungan kalium berbanding pisang. Jadi ianya sangat bagus untuk diet seorang atlet.

Fakta penting kebaikan kentang :

620 miligram kalium - dengan kandungan lebih banyak kalium daripada pisang saiz sederhana, kentang amat sesuai untuk membantu otot, jantung dan sistem saraf berfungsi dalam acara jarak jauh jangka panjang

26 gram karbohidrat - kentang ialah karbohidrat berkualiti yang padat dengan nutrien penting untuk prestasi fizikal dan mental optimumdan menjadi sumber khasiat utama bagi otak dan sumber tenaga utama bagi otot. Oleh kerana simpanan karbohidrat badan terhad dan mungkin menyusut walaupun dengan hanya satu sesi senaman yang berat dan berpanjangan, kita harus menggantikannya semula.

110 kalori untuk tenaga - Mudah dihadam dan lebih padat dari segi tenaga berbanding sayur-sayuran popular lain, kentang pilihan yang baik untuk memenuhi keperluan pelari maraton.


Untuk pengetahuan korang semua, Potatoes USA kini bekerjasama dengan beberapa orang atlet terkenal di Amerika Syarikat dan juga negara-negara Asia seperti Jepun, Korea Selatan, China dan juga Malaysia. Semasa di KL Tower tempoh hari 3 orang atlet telah dijemput untuk berkongsi mengenai kepentingan pemakanan semulajadi penting untuk prestasi tinggi terutama untuk golongan yang aktif bersukan. Atlet tersebut adalah :

  • Pelari Menara No 2 Dunia & No 1 Asia - Soh Wai Ching
  • Pelari Veteran No 1 Malaysia - Jeffrey Ross
  • Juara Ultra-Marathon - Tahira Najmunisaa

Ketiga-tiga atlet ini perlu beradu tenaga untuk berlari dan memanjat ke puncak Menara Kuala Lumpur yang mempunyai 2,058 anak tangga. Mereka juga perlu berusaha untuk memperbaiki masa terbaik masing-masing. Jadi, sebelum acara bermula ketiga-tiga pelari tersebut mengambil U.S Potato Flex Energy Bar (Snek Penambah Tenaga Kentang A.S) sebagai pembekal tenaga.


Tetamu yang hadir pula diminta untuk meneka berapa lama masa yang diambil untuk peserta sampai ke atas. Masa yang dicatatkan oleh mereka dalam larian menara sebanyak 2,058 anak tangga ke puncak Menara KL ini adalah seperti berikut :
  • Soh Wai Ching : 8 minit 42 saat
  • Jeffrey Ross : 10 minit tepat
  • Tahira Najmunisaa : 15 minit 55 saat
Alhamdulillah, rezeki saya apabila berjaya meneka durasi masa paling hampir. Selepas larian, mereka telah diberi minuman U.S Potatos Smoothies bagi menggantikan simpanan glikogen yang telah hilang masa berlari. Setelah itu baru lah mereka berkongsi mengenai amalan latihan dan juga pemakanan masing-masing bagi mengekalkan prestasi mereka. Rata-rata mereka memilih Potatoes USA sebagai salah satu bahan dalam pemakanan kerana kentang memenuhi semua kriteria yang diperlukan untuk membekalkan tenaga yang tinggi bagi seorang atlet.


Selain dari itu, pada majlis tersebut juga mereka ada kongsikan cara untuk mempelbagaikan menu berasaskan kentang, Pakar Diet Sukan / Pakar Pemakanan Ms Adele Wong dan Chef Janice Lee telah berkongsi beberapa resepi yang sesuai untuk para atlet.


Dari segi kos, U.S Potatoes boleh membekalkan nutrien penting pada harga yang termampu. Satu hidangan kentang (5.3 auns) hanya berharga RM1.50 sahaja. Bayangkan kentang yang mempunyai kandungan kalium, serat, protien, vitamin C dan E, kalsium, besi dan magnesium tertinggi bagi setiap wang yang digunakan mengatasi sayuran lain. Jadi apa tunggu lagi, jom pakat beli U.S Potatoes mulai sekarang.

Untuk maklumat lanjut berkenaan U.S Potato ni, korang boleh rujuk laman web mereka di https://www.potatoesusa.com/ .

Wednesday, November 13, 2019

PENGALAMAN MAIN PERMAINAN VIRTUAL REALITY DI THE VOID GENTING HIGHLAND

Pada minggu lepas saya dan rakan-rakan telah berpeluang menjadi superhero bersama team AVANGERS menyelamatkan bumi di The VOID yang terletak di Resort World Genting . Hehe. Tapi ianya bukanlah benar, tapi sekadar permainan virtual reality. Walaupun begitu, ianya seolah membawa kita ke dunia sebenar AVANGERS tau. Berpeluh-peluh jugak layan benda ni.


Permainan Virtual Reality; Avengers: Damage Control ni telah diperkenalkan oleh Marvel Studios and ILMxLAB, Lucasfilm’s immersive entertainment studio sendiri tau dan hanya terdapat di beberapa lokasi terpilih (The VOID) sahaja di seluruh dunia. Apa yang menariknya, kita di Malaysia juga turut bertuah kerana ianya ada terdapat di Genting Highland dan mula available pada October 18 yang lepas.


Selepas pencapaian Marvel Studios yang tidak pernah berlaku sebelum ini membawa Marvel Cinematic Universe kepada penonton di seluruh dunia, Avengers: Damage Control akan membiarkan korang melangkah masuk ke MCU untuk kali pertama dan berpasukan bersama Wira Mightiest Bumi! Korang akan disenaraikan oleh Shuri (Letitia Wright) untuk menguji reka bentuk prototaip terbarunya: Suapan Respon Kecemasan, yang dibuat dengan gabungan proprietari teknologi Wakandan dan Stark Industries. Apabila pasukan jahat mengintervensi, tetamu di Pusat Wakandan Outreach akan mendapati diri mereka direkrut untuk bertindak, meneroka lokasi ikonik di seluruh MCU. Korang akan bertarung dengan Avengers seperti Doctor Strange (Benedict Cumberbatch), Ant-Man (Paul Rudd), Wasp (Evangeline Lilly), dan banyak lagi.

Nak tahu lebih lanjut, korang boleh tengok trailer kat SINI.


Amacam, best tak? Itulah sut yang bakal korang pakai. Boleh pilih karakter perempuan atau lelaki. Apa yangmenariknya, walaupun apa bentuk badan korang, pasti korang akan nampak perfect dalam permainan ni. Hahahha.


photo ihsan Sizzling Suzai

Seperti kerjasama sebelumnya ILMxLAB dengan The VOID, Star Wars: Secrets of the Empire and Ralph Breaks VR, Avengers: Damage Control pasangan realiti maya dengan set dunia sebenar dan kesan fizikal seperti haba dan angin. Hasilnya adalah pengalaman unik yang mendalam: dunia maya yang dapat menyentuh dan merasakan tetamu, membawa watak-watak Marvel kegemaran mereka dalam kehidupan yang tidak pernah ada sebelumnya.


Untuk pembelian tiket, korang boleh rujuk di SINI.
KARNIVAL STARLIGHT DI RESORTS WORLD GENTING

Bayangkan langit gelap dihiasi hiasan bintang-bintang, bergemerlapan seperti berlian bertentangan latar belakang satin. Mendengar irama dan melodi berkumandang seiring dengan aroma makanan berlegar-legar di udara. Di sebelah kiri terdengar jeritan keseronokkan di tapak pesta apabila ada yang memenangi hadiah; di sebelah kanan, kaki wayang bersedia untuk menonton filem-filem blockbuster. Jika ia kelihatan seperti malam yang sempurna untuk keluar, maka Karnival Starlight Resorts World Genting yang dianjurkan buat kali pertama adalah tempat yang perlu anda berada. Tapi sayang, ianya telah brakhir pada 2 November yang lepas.

Karnival Starlight merupakan sebuah festival di kawasan terbuka dengan suasana unik yang telah berlangsung pada setiap hari Khamis, Jumaat dan Sabtu sebelum melabuhkan tirai pada 2 November 2019 yang lepas. Karnival ini telah menampilkan empat elemen utama iaitu filem, muzik, makanan dan permainan, karnival ini adalah ramuan yang menggambarkan masa paling sempurna berlatar belakang suasana Taman Tasik Century .
“Karnival Starlight adalah terjemahan kami dalam mewujudkan suasana paling indah untuk malam penuh dengan kenangan,” kata Dato’ Edward Holloway, Naib Presiden Eksekutif Leisure & Hospitaliti. “Kita berada di kawasan tropika. Oleh itu cuaca panas dalam negara ini jarang mengizinkan acara secara terbuka dilakukan. Namun, di Resort World Genting, cuacanya sentiasa sejuk sepanjang tahun dan ia menjadikan kami tempat paling sempurna untuk menganjurkan acara karnival terbuka ala-Eropah ini. Kami bekerja keras untuk menyediakan senarai filem terbaik, makanan dan pelbagai aktiviti untuk semua lapisan pengunjung baik pasangan kekasih mahupun seisi keluarga. Oleh itu saya berharap para tetamu akan menikmati pengalaman istimewa yang telah kami sediakan dan teruja dengan penganjuran Karnival Starlight ini.”

Karnival Starlight yang pertama di Resorts World Genting

Karnival Starlight memiliki tarikan berbeza-beza serta menghiburkan. Di Pawagam Karnival, filem blokbuster karpet merah yang ditayangkan termasuk, A Star is Born, Chicago, Jersey Boys, Mamma Mia & Hairspray. Kesemuanya akan ditayangkan pada skrin layar besar untuk dinikmati para pengunjung sambil duduk di atas beg kekacang dan kusyen. Tayangan filem di kawasan terbuka ini akan memberikan satu suasana baharu ketika menonton terutamanya apabila angin bertiup lembut dan ditambah kedengaran bunyi haiwan malam untuk memberikan faktor lebih ‘wow’ ketika tayangan.


Jika perut terasa lapar, terdapat pelbagai pilihan tempat makan dan makanan yang dijual dari trak makanan di sekitar kawasan karnival. Biarpun trak makanan menyediakan pelbagai pilihan hidangan snek hebat termasuk sosej hingga ke coklat, Resorts World Genting turut akan mempamerkan beberapa hidangan terbaharu suite F&Bnya. FUHU by Zouk, yang merupakan sebahagian daripada kompleks Zouk Genting akan menyediakan beberapa sampel masakan gabungan unik, termasuk tacos pedas FUHU dan bubur pati itik FUHU. Harry Ramsden pula bawakan hidangan kegemaran London ikan dan kentang goreng ke Malaysia, serta masakan Itali seperti piza, pasta dan pelbagai lagi yang di kios II Lago. Cosmic Café akan menawarkan hidangan pilihaan tempatan seperti nasi ayam dan mi bakso, manakala aiskrim serta minuman berasaskan manga boleh didapati di khemah La Cremeria dan trak Sjora.


Dari matahari terbenam sehinggalah malam menjelang, ruang Karnival Starlight turut akan dipenuhi dengan melodi-melodi. Barisan pemuzik berbakat termasuk Aidan Soloist, VIBES, McBE Duo dan Double Aze akan membuat persembahan di atas pentas Gazebo untuk merancakkan lagi mood malam. Nikmati minuman sambil dibuai alunan bunyi akustik yang menginspirasikan di pentas Karnival Starlight.


Dan tidak lengkap sekiranya sebuah karnival tanpa permainan yang mencabar dan menyeronokkan. Baik lelaki dan perempuan, cuba nasib dan kemahiran masing-masing di kios permainan seperti menjaringkan bola keranjang di Shooting Star, memutar roda mencuba tuah di Milky Way Spin, Asteroid Toss, Topple Galaxies dan memancing itik di Pick A Star. Berjam-jam masa penuh keseronokkan dan cabaran menanti di Zon Permainan Karnival termasuk peluang untuk membawa pulang hadiah-hadiah menarik.

Ketika bulan Oktober sampai ke penghujung, ia adalah masa untuk hari yang menakutkan. Pada minggu terakhir Karnival Starlight, mereka telah memberi sentuhan menakutkan sempena Minggu Halloween. Tanglung labu, zombie, sarang labah-labah akan menambahkan lagi suasana seram termasuk beberapa elemen yang menghidupkan sambutan pada malam Halloween. Masa kami ke sini tempohari, ada yang datang dengan costume yang menakutkan termasuklah kostume pontianak.

Butiran Karnival Starlight

Karnival Starlight telah berlangsung pada setiap hari Khamis, Jumaat dan Sabtu bermula dari 10 Oktober hingga 2 November 2019. Acara Halloween Hujung Minggu pula bermula dari 31 Oktober hingga 2 November 2019. Karnival Starlight turut menampilkan satu acara khas Zouk Live pada 2 November 2019. Tiket-tiket sudah boleh dibeli pada harga RM20 dengan caj pemprosesan sebanyak RM4, manakala kanak-kanak berusia 12 tahun ke bawah masuk secara percuma. Pakej penginapan 2H1M di Hotel First World bersama dua tiket masuk ke Karnival Starlight turut disediakan pada harga RM246 bersih ataupun di Hotel Theme Park (RM628 bersih, sehingga 4 orang). Untuk maklumat lanjut, layari www.rwgenting.com atau hubungi +603 2718 1118.

RUMAH HANTU TRAIN TO BUSAN DI RESORT WORLD GENTING


Pada minggu lepas, saya dan kawan-kawan telah berpeluang melalui pengalaman hebat Train To Busan di Resorts World Genting. Bagi korang yang pernah menonton filem filem blockbuster korea Train To Busan, pasti dapat melihat bagaimana gambaran awal situasi yang bakal kami lalui.

Diadaptasi daripada sebuah filem blokbuster seram Korea Selatan pada tahun 2016, Train To Busan, Resorts World Genting telah mempersembahkan perjalanan kereta api seramnya sendiri selama dua bulan yang bakal menawarkan pengalaman menakutkan sambil berseronok buat peminat filem berkenaan dan kaki-kaki filem seram. Dengan kutipan kasar pecah panggung melebihi US$93 juta, Train To Busan merupakan filem Korea paling berjaya. Di Malaysia, ia berjaya mencatatkan jualan kasar melebihi RM21 juta dan masih mengungguli senarai kutipan Korea tertinggi. Baik penonton tempatan mahupun luar negara, semua orang tahu bahawa ia menceritakan kisah seorang bapa dan anak perempuannya yang cuba menyelamatkan diri daripada wabak zombie – ia telah digambarkan sebagai ‘satu pengalaman unik dan amat menghiburkan menerusi cubaan genre seram zombie’ dengan ‘pelbagai komen sosial…dan aksi lakonan hebat.’


Kesemua gabungan itu menjadikan Train To Busan satu kejayaan dalam dunia sinematik. Ia kemudian digarab menjadi satu pengalaman hiper realiti unik di Rumah Seram Train To Busan. Dibangunkan dengan kerjasama antara Resorts World Genting dan pakar reality maya Vividthree, Rumah Seram menggabungkan kesan khas yang praktikal, set dengan butiran terperinci dan juga menggunakan teknologi terkini visual serta maya untuk bawa para tetamu ke dalam dunia penuh dengan cabaran dan aksi menakutkan yang begitu dekat. 

Penggembaraan ini akan mengandungi beberapa bahagian dimana masing-masing memiliki aktiviti interaktif yang tersendiri. Mengikut plot daripada filem – di Seoul, si ayah dan anak perempuannya memulakan perjalanan ke Busan – bahagian pertama Rumah Seram bertemakan persekitaran Stesen Seoul. Para penumpang akan mendapati diri mereka terperangkap di stesen berkenaan, mengelak zombie dan cuba menyelamatkan diri melalui Bilik Stor, Pasar Raya, Kedai Kopi, Koridor, Laluan Tandas dan Pagar Sesat Bercermin untuk berjaya: hanya keretapi tersebut dapat menyelamatkan mereka daripada mimpi ngeri itu.


Tetapi kereta api itu turut dijangkiti. Bahagian kedua Rumah Seram pula akan mengambil tempat di dalam kereta api ke Busan. Sama seperti watak-watak dalam filem tersebut yang perlu mencari jalan untuk ke bahagian hadapan kereta api bagi menyelamatkan diri untuk sampai ke Busan (dimana zon kuarantin diwujudkan), penumpang Rumah Seram perlu menghadapi beberapa cabaran: perlu sampai ke Platform Kereta Api dan bahagian Gerabak Penumpang, melalui Gerabak Kargo Bahan Kimia dan Makmal CDC, sebelum selamat. Anda mungkin akan dijangkiti dan kembali menghantui mereka yang masih ada keberanian untuk meneruskan penggembaraan. Teruskan ke kawasan selamat, atau tewas ketika mencuba.

Terdapat dua bahagian pengalaman tambahan Train To Busan yang disediakan. Di dua kem induk, pengunjung yang selamat daripada hura-hara dalam kereta api boleh mengangkat senjata untuk berperang dengan segerombolan zombie dalam permainan Realiti Maya dan pelbagai aktiviti interaktif lain. Ia termasuk memakai baju perisai dan menggunakan senjata dalam mempertahan kawasan kuarantin daripada serangan zombie – sama seperti penamat dalam filem – atau kejar masa untuk mencipta vaksin melawan virus. Jika semua ini kedengaran seolah-olah memenatkan dan meletihkan, jangan risau ada ganjaran untuk semua orang: buat mereka yang berjaya menyelamatkan diri daripada Train To Busan, Seoul Retail Street yang terkenal dengan hidangan terbaik Korea dan budaya K-pop adalah hadiah anda.


Rumah Seram Train To Busan akan beroperasi di Taman Tema Tertutup Skytropolis bermula 31 Oktober 2019. Ia akan dibuka pada hari Jumaat hingga Ahad, 1 November hingga 1 Disember 2019, dan setiap hari bermula 2 Disember 2019 hingga 1 Januari 2020. Tiket-tiket dijual pada harga RM90 (RM80 untuk ahli Kelab Ganjaran Genting). Terdapat juga pakej kombo Rumah Seram sekali masuk bersama Pas Previu Skytropolis pada harga RM128. Buat pengunjung yang ingin memotong barisan, boleh berbuat demikian dengan membeli Pas Ekspres berharga RM30. Untuk maklumat lanjut, sila layari www.rwgenting.com atau hubungi +603 2718 1118. Untuk pemegang kad ahli BIG AirAsia, sila layari airasia.com untuk pembelian tiket.

Tuesday, November 12, 2019

Sunday, October 27, 2019

Saturday, October 26, 2019

KERETAPI SARONG 2019 MERIAH


16 September, sekali lagi pada tahun ini rakyat kota raya Kuala Lumpur dengan gembiranya telah berkain sarong batik dan pelikat menaiki keretapi seawal pagi lagi menuju ke Dataran Merdeka. Tidak hanya itu, ianya dimeriahkan lagi dengan pelbagai aktiviti tradisi yang menarik sepanjang perjalanan di atas keretapi tersebut.

Sunday, October 06, 2019