Pengalaman Pelayaran Bersama Superstar Libra | November Disember 2014 Part II

Pengalaman Pelayaran Bersama Superstar Libra | November Disember 2014 Part II | Untuk aktiviti seterusnya, jom kita tengok apa yang telah kami lalui untuk menghabiskan waktu untuk hati pertama di atas kapal ni.

30 November 2014

Baca artikel sebelum

1.09pm : kami hanya diberi masa 5 minit untuk meyimpan barang di cabin masing-masing sebelum event pertama kami bersama Pak Nil iaitu Meet and Greet & Photo Session with PAK NIL + Afternoon Snacks .
 
persiapan pantas sebelum ke event seterusnya
Alhamdulillah, walaupun agak rushing, kami tetap berjaya mengikut jadual dengan jayanya. *Gambar di atas dan dibawah ni merupakan gambaran ringkas mengenai bilik/cabin yang kami akan stay untuk tidur

Bilik kami untuk 3 malam di sini
Walaupun bilik ni agak kecil bagi kami, tetapi ia tetap selesa dan boleh muat sehingga 3 orang untuk tidur dalam satu masa.

1.15pm : Para peminat Pak Nil mula berkumpul di Stardust Lounge, yang mana ianya terletak di deck 5 untuk sesi Meet and Greet & Photo Session with PAK NIL + Afternoon Snacks . 

Meet and Greet & Photo Session with PAK NIL + Afternoon Snacks
Sebelum bertemu Pak Nil, peminat-peminat beliau dibenarkan untuk makan terlebih dahulu. *almaklumlah semua sudah kelaparan. Jalan jauh katanya. hehe.

peminat PakNil beratur untuk megambil makanan
Makanan tengahari disediakan khas untuk peminat-peminat Pak Nil di  Stardust Lounge ni, dimana tempat yang akan berlangsungnya event Meet and Greet & Photo Session with PAK NIL

sahabat media yang turut serta dalam pelayaran ini
Selain dari MY, ini merupakan sahabat media yang turut serta bersama untuk pelayaran kali ini. *abaikan perut yang makin membesar tu. ekekkekeke.

Jamuan buffet untuk makan tengahari
Jamuan yang disediakan untuk lunch di sini merupakan berkonsepkan buffet. Apa yang penting ianya sangat banyak pilihan dan sedap. *untuk air korang jangan risau, diorang akan layan kita sorang-sorang untuk oder. ehheehe

Pak Nil in the house
Pak Nil in the house
Okay, bila semua dah kekeyangan, Pak Nil telah muncul sambil menyayikan lagu "Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang". Dan kemeriahan di  Stardust Lounge mula terasa dengan sorakan peminat-peminat Pak Nil. 

Sambil beramah mesra bersama peminat-peminatnya, Pak Nil juga menerangkan itineri pelayaran bersamanya selama 4hari 3 malam bersamanya ke PHUKET dan KRABI.

Peserta yang hampir bertuah
Majlis tidak habis diditu sahaja, ini kerana Pak Nil telah membuat kejutan besar yang pertama untuk peminat-peminatnya dengan mencari pemenang Samsung Galaxy Note. *pergh menggelabah semua mencari klu untuk menang smartphone tu.

Pemenang hadiah misteri 
Ini merupakan pemenang hadiah misteri dari Pak Nil. Ia merupakan semangat awat yang telah Pak Nil berikan untuk peminat-peminatnya yang turut serta dalam pelayaran kali ini. Bak kata Pak Nil, "ada banyak lagi kejutan selama 4 hari 3 malam pelayaran kita" . Dan yang pasti ianya memang tidak mengecewakan.

3.00pm : Tepat jam 3 petang kami mula beredar dari Stardust Lounge dan memulakan aktiviti "free and easy" . Pada waktu ini, ada yang terus ke cabin untuk berehat dan ada yang bersiar-siar sekitar cruises untuk megambil gambar. 

Bagi yang inginkan makan malam formal bersama kapten kapal (Gala Evening)  , pada masa ini kaunter Reservation telah dibuka . 

4.45pm : Pada jam 4.45 petang, bertempat di Assambly station di Pool Side yang berada si Deck 9 telah diadakan "Safety Drill For All Guests" . Taklimat ini sangat penting untuk semua peserta pelayaran untuk mengetahui cara-cara untuk menyelamatkan diri jika berlaku kecemasan.

"Safety Drill For All Guests"
"Safety Drill For All Guests"
"Safety Drill For All Guests"
belajar sesuatu yang baru mengenai keselamatan di atas kapal
5.00pm : Selepas taklimat keselamatan. Program kami diteruskan dengan  “Sail Away Party With PAK NIL” di tempat yang sama iaitu di Pool Side. 

Ucapan dari Pak Nil
Persembahan
Persembahan 
Tarian oleh crew cruise bersama peserta
Tarian oleh crew cruise bersama peserta
Bergambar bersama Pak Nil
Bergambar bersama Pak Nil

6.00pm : BBQ dinner party telah bermula pada jam 6 petang di tempat yang sama iaitu pool side. Dinner yang sangat meriah dengan pelbagai pilihan makanan termasuk seafood.

BBQ dinner party
BBQ dinner party
Sambil kami menikmati makan malam yang cukup hebat ini, kami juga telah dihiburkan dengan LIVE SHOW BAND

Untuk aktiviti kami pada sebelah malamnya, jom kita tengok itineri di bawah nie. 


Selesailah program sehari kami di atas Superstar Libra ni. Tak sabar untuk cerita perjalanan hari seterusnya yang sudah pasti sangat best. Nantikan sambungannya untuk Part III dan seterusnya.



Pengalaman Pelayaran Bersama Superstar Libra | November Disember 2014 Part I

Pengalaman Pelayaran Bersama Superstar Libra  | November Disember 2014 Part 1 | Dengan izin Allah, MY dan kawan-kawan [ #projektravel ] telah berpeluang untuk meyertai #PelayaranPeminatBersamaPakNil ke Phuket dan Krabi, Thailand pada 30 November hingga 3 Disember 2014 yang lepas.

30 November 2014


Seawal jam 4.00 pagi MY telah bersiap, memandangkan KHAI dan ZULHILMI juga tidur di rumah MY, untuk memudahkan lagi plan perjalanan kami di awal pagi tu. Memandangkan Zulhilmi tidak dapat join kami berlayar, beliau tidur di rumah MY semata-mata nak hantar kami ke Times Square pada awal pagi tu. 

4.45am : Kami mula bertolak ke Times Square dari rumah MY di Kajang. Kalau diikutkan pada tentatif program. Kami perlu berkumpul disana untuk menaiki bas ke Penang pada seawal jam 6.00 pagi. Jadi untuk mengelakkan perkara tak diingini berlaku, kami telah megatur dan megambil keputusan untuk bergerak awal ke sana. *faham ajelah Kuala Lumpur kan

5.15am : Lebih kurang jam 5.15 pagi macam tu, kami telah megambil keputusan untuk singgah di Kedai Mamak untuk mengisi perut sebelum menaiki bas. *memandangkan Dikbee, Moka dan Potia parking kereta disana.

Lepak Restoran Mamak Sebelum ke Times Square
Lepak Restoran Mamak Sebelum ke Times Square
6.00am : Alhamdulillah, tepat jam 6.00 pagi kami telah berkumpul disana sepertimana yang telah dijanjikan. Di Time Square ni merupakan pick up point untuk semua peserta pelayaran yang tinggal di area Kuala Lumpur dan Selangor. Jika peserta dari negeri lain atau berdekatan dengan Penang, kebiasaannya mereka akan terus tunggu di Penang Port [ Swettenham Pier Cruise Terminal ] dimana tempat Pelabuhan Star Cruises Libra yang bakal kitaorang naik.


6.45am : Hampir jam 7.00 pagi, kami telah mula menaiki bas masing-masing untuk menuju ke Penang Port [ Swettenham Pier Cruise Terminal ] . Memandangkan ramai yang masih belum breakfast, dalam perjalanan kami sempat singgah di RnR Tapah sekejap untuk breakfast. Selepas setengah jam, kami meyambung kembali perjalanan menuju ke Port Penang. *oleh kerana terlalu excited, boleh kedegaran dengkuran disana sini di dalam bas. ekekekekek.

12.00pm : Alhamdulillah, tepat jam 12.00 tengahari, rombongan kami telah selamat sampai di Penang Port [ Swettenham Pier Cruise Terminal ] .

Penang Port [ Swettenham Pier Cruise Terminal ]
Alhamdulillah, cuaca di Pulau Pinang panas dan tidak hujan memudahkan lagi urusan kami disini.

12.15pm : Kami sudah mula memasuki area imegresen sebelum masuk ke dalam Cruise. Disini anda perlu bersiap sedia dengan Passport korang. Pastikan ia berada di tempat yang selamat dan mudah untuk dicapai oleh korang untuk kelancaran urusan di imegresen. Bertabahlah korang beratur kerana sudah semestinya korang kena pandai megatur masa untuk megambil peluang beratur megambil giliran. Sebelum itu juga , kami telah menerima ID kad yang bakal menggantikan IC kami sepanjang berurusan di atas kapal.

Menunggu turn untuk pelepasan imigresen

1.30pm : Pintu dibuka untuk laluan masuk ke Superstar Libra. Bermula dari sini, masing-masing semakin excited kerana ini adalah percutian dan kerja kami team #projektravel yang pertama bersama. 

Sebelum menaiki kapal
Ia seolah-oleh memanggil kami supaya merakam setiap detik moments kami untuk dijadikan sebagai kenangan. *terima kasih Zul, untuk kamera yang awesome nie

Sebelum menjejakkan kaki ke dalam Kapal
Tepat jam 1.00pm, kami terlah berada di dalam Kapal Mewah Superstar Libra yang bakal membawa kami berlayar ke Phuket dan Krabi. Di sinilah bagasi kami akan di scan dan bermulalah IC kita tak akan berfungsi lagi dan ID kad yang telah kita terima tadi menjadi penggantinya sepanjang masa percutian. 

*Apa yang MY nak nasihatkan. Oleh kerana kad itu akan digunakan untuk setiap urusan termasuk pembelian di atas kapal. Kad itu mesti disimpan seperti nyawa kita sendiri untuk mengelakkan, orang lain menggunakan kad kita untuk urusan peribadi seperti membeli sesuatu. Di akhirnya sudah pasti kita yang perlu membayarnya.

1.09pm : Selesai urusan, kami terus ke bilik, bersiap untuk event pertama kami bersama Pak Nil. *Untuk pengetahuan korang, ID kad tu juga merupakan kunci kepada bilik kami

Cabin yang boleh muat sehingga 3 orang dalam satu masa
Sebelum MY terlupa, Pelayaran bersama Pak Nil ini adalah anjuran Malaysian Harmony Tours and Travels

Selesai MY cerita Part I untuk kisah Pengalaman Pelayaran Bersama Superstar Libra ni. Nantikan sambungannya untuk Part II dan seterusnya. 



Menu Krismas Di Delifrance Malaysia

Menu Krismas Di Delifrance Malaysia | Siapa disini pernah makan di Delifrance? Tentu ada sesuatu menarik ya disana. Orang kata roti siput dia sedap. *eh apa dah nama dia lupa, ala yang macam siput tu ha. huhu

Apa yang menariknya, baru- baru ni MY dan beberapa orang blogger telah dijemput ke Delifrance Malaysia di Avenue K bersebelahan KLCC untuk rasa menu terbaru mereka sempena perayaan krismas yang hampir tiba tak lama lagi.

Menu Kek dan Biskut Di Delifrance Malaysia


Pelbagai jenis menu baru sempena Krismas telah mereka perkenalkan. Delifrance telah memperkenalkan kek terbarunya seperti Santa Play Land Gift Cake, Rocky Land Gift Cake, Salted caramel tea cake with walnut, double chocolate cake dan cupcakes , gingerbread man.

Santa Play Land Gift Cake
Santa Play Land Gift Cake
Santa Play Land Gift Cake, merupakan Kek Red Velvet yang diatasnya adalah sour cream cheese.

Rocky Land Gift Cake
Rocky Land Gift Cake
Rocky Land Gift Cake pula merupakan Belgian chocolate cake topped with ganache.

Salted Caramel Tea Cake with Walnut & Double Chocolate Tea Cake
Salted Caramel Tea Cake with Walnut & Double Chocolate Tea Cake
Salted Caramel Tea Cake diatasnya diletakkan Walnut, manakala Double Chocolate Tea Cake pula diatasnya diletakkan chocolate chip. Dan ianya sesuai di hidangkan untuk snack tengahari.

Cupcakes
Moist Cupcakes ini dihiasi dengan icing dengan pilihan 3 perisa iaitu vanilla, chocolate dan strawberry.

Selain dari makanan diatas juga, sempena krismas ini, Delifrance juga memperkenalkan Stollen bread dan Gingerbread man di dalam pilihan menu mereka. Dan yang paling special adalah new chocolate produk iaitu Dark Chocolate Almond Rocher.

Set Menu Krismas Di Delifrance Malaysia


Untuk Krismas juga Delifrance telah menyediakan Christmas Set Menu yang cukup meyelerakan dan setiap satunya akan hadir bersama F&N Seasons' iced Lemon Tea.

Chessy Turkey Pasta
Chessy Turkey Pasta
The Spaghetti is tossed in cheese sauce and topped with strips of roasted turkey ham.

Provencal Lamb Stew
Provencal Lamb Stew
The lamb shoulder is grilled to your satisfaction, drenched in brown sauce and served with a side salad.

Poached Salmon with Creamy Dill Sauce
Poached Salmon with Creamy Dill Sauce
Poached Salmon fillet garnished with dill sauce, placed over mashed potatoes and served with a side salad.

Last one is Lasagne. Lasagne layers filled with tender beef/ chicken in a light tangy sauce topped with melted cheese.


Delifrance Outlet


Disini ada sedikit info mengenai outlet Delifrance di Malaysia.
  • # 11 outlet di Klang: Mid Valley, Avenue K, Ampang Point, Great Eastern Mall, Aeon Big Wangsa Maju, KL Festival Mall, Cheras Leisure Mall, Paradigm Mall, Tropicana City Mall, The Strand and AEON Big Bukit Raja.
  • # 1 outlet di Penang Queensbay Mall
  • # 2 outlet di Johor Bharu AEON Big Tebrau City dan JB City Square
  • # 1 outlet di AEON Taiping * new outlet opened on 14 November 2014
Semua menu baru korang boleh dapat di outlet-outlet Delifrance di Malaysia kecuali airport brances dan Seremban.



#AirAsiaLine | Kerjasama AirAsia Bersama Line

#AirAsiaLine | Kerjasama AirAsia Bersama Line | Pada entri kali ini, MY ingin kongsikan kepada pembaca mengenai kerjasama LINE dengan syarikat penerbangan tambang murah utama dunia iaitu AirAsia.

Bersama Abang Ben , Fatin dan Amir
Untuk pengetahuan pembaca, pada 21 November yang lalu MY telah berkesempatan untuk menghadiri majlis pelancaran kerjasama antara LINE Plus Corporation bersama AirAsia yang telah berlangsung di Hilton Hotel Kuala Lumpur *iaitu bersebelahan KL Sentral. Pada pelnacaran kali ini, pihak media dan blogger dari Malaysia, Thailand dan Singapura telah dijemput dan berpeluang melihat replika pesawat ekslusif ini.

Replika pesawat Air Asia Line
Hadir sama dalam majlis ini ialah Spenser Lee, selau Ketua Bahagian Komersial AirAsia Berhad dan EJ Lee, Naib Presiden Kanan LINE Plus Corporation. Untuk pengetahuan semua, AirAsia telah bekerjasama dengan LINE pada bulan Ogos yang lepas dan telah berjaya mendapat 13.4 juta pengikut dalam waktu yang singkat itu.

Harga Tiket Air Asia Serendah RM39


Semperna dengan pengenalan akaun Line AirAsia ini, para pengguna dan rakan Line AirAsia ditawarkan dengan harga promosi bagi tiket perjalanan ke Nanning, Johor Bharu, lombok , Siem Reap dan banyak lagi pada harga serendah RM39


Apapon terima kasih kepada AirAsia kerana sudi menjemput MY untuk memeriahkan majlis tersebut. Jadikan Air Asia pilihan pertama anda :)



Sesame Street Live At Genting Highland | Elmo Makes Music Show Review

Sesame Street Live At Genting Highland | Elmo Makes Music Show Review | Cuti sekolah kembali lagi. Agaknya apa perancangan korang untuk cuti sekolah yang panjang ni? Kalau masih pening tak tahu nak tuju kemana, MY cadangkan boleh bawa anak-anak ke Genting Highland untuk bertemu dengan Elmo and friends.


Sesame Street debuted on U.S. public television in 1969 and has the largest worldwide audience of any children’s television program. Sesame Street is viewed around the globe and has been translated into more than 20 languages. Since its premiere in 1980, Sesame Street Live has brought the world’s most beloved characters—and a child’s closest friends—to life on stage. Sesame Street Live is now the longest-running children’s stage show! 

Each Sesame Street Live tour is a multi-million dollar Broadway-style musical production. The 75-minute shows are written and produced in conjunction with Sesame Workshop and based on the Emmy Award-Winning television program.


Bagi mereka yang lahir pada tahun 90-an tentu masih ingat rancangan kartun kegemaran kanak-kanak pada masa itu iaitu "SESAME STREET". Sesame Street merupakan program televisyen "pendidikan" yang popular untuk kanak-kanak prasekolah. Sudah 45 tahun Sesame Street telah wujud di kaca tv kita, dan ia menjadikannya salah satu daripada pertunjukan paling lama dalam sejarah televisyen.


‘Sesame Street Live – Elmo Makes Music’ di Resorts World Genting telah menampilkan banyak lagu-lagu popular mereka,yang pasti ia menjanjikan keseronokan terutama untuk kanak-kanak. Selain dari menonton pertunjukan mereka, kita juga boleh menyanyi bersama-sama mereka.



Jom kita saksikan video ni untuk ambil mood show tu .


Sesame Street Show Scadule


Show akan bermula pada 28 Nov 2014 sehingga 3 Jan 2015 .

Sesame Street Show Scadule
Wednesday - Monday : 5.30pm
Friday & Saturday Matinee : 2.00pm*
*subject to performance schedule

*untuk info lanjut boleh terus ke www.rwgenting.com/sesame_street/show_schedule [klik]

Sesame Street Ticket Price



*untuk info lanjut boleh terus ke www.rwgenting.com/sesame_street/ticket [klik]




Jadi, jangan lepaskan peluang ini untuk bawa yang tersayang berhibur dan berjumpa dengan Elmo dan kawan-kawannya. Jangan lupa juga dapatkan cenderahati seperti patung Elmo dengan harga diskaun. Dan apa yang menariknya, kita juga boleh bergambar mesra bersama mereka. yeay.

Untuk info yang lebih lanjut boleh terus layari www.rwgenting.com/sesame_street [klik] 


Foto rwgenting