Tuesday, September 10, 2019

AMBASSADOR PUTRAJAYA | PAKEJ LENGKAP PERKAHWINAN SERTA DEWAN DI PUTRAJAYA

DISKAUN RM 10,000 UNTUK 800 PAXS | Bagi mereka yang berada di sekitar Putrajaya, Bangi, Kajang dan Puchong yang masih mencari-cari pakej lengkap perkahwinan beserta dewan di sekitar Putrajaya, Hanana Group kini kembali lagi dengan menawarkan pakej lengkap perkahwinan di Putrajaya yang cukup menarik. Kali ini, mereka ada menawarkan diskaun hebat sehingga RM10,000 untuk tempahan 800 pax beserta dengan khidmat Photographer PERCUMA.

KENAPA ANDA PERLU MEMILIH AMBASSADOR PUTRAJAYA?
  • Dewan Baru Yang Serba Lengkap Dan Berhawa Dingin
  • Perkahwinan Seolah olah Di Grand Ballroom lima (5) bintang
  • Menggunakan Kerusi Chavalry Gold Semua
  • Pelamin Yang Mengikut Citarasa Anda
  • Makanan Yang Sedap,Berkualiti Dan Halal
  • Sepasang Busana Sanding Lelaki + Perempuan
  • P.A Sistem dan Emcee Yang Berpengalaman
  • Anggota Rela Untuk Menjaga Trafik
  • Staff Yang Berdedikasi Dan Terlatih

KENAPA ANDA WAJIB AMIK PAKEJ DENGAN AMBASSADOR PUTRAJAYA ?
  • Diskaun Banyak ,Pakej Lengkap Hanya Rm25000 Saja Untuk 800Paxs
  • Food Tasting Di Sediakan (Open Day HGSB)
  • HGSB Berpengalaman Dalam Mengendalikan Majlis
  • Rasai Dekorasi Exclusive Kami Untuk Bakal Pengantin
  • MUA Yang Sangat Profesional
  • Busana Yang Baru Baru Untuk Anda
  • Kemudahan Surau Di Aras 3
  • Lokasi Dewan Yang Strategik
  • Dewan Di Tingkat Bawah Sahaja
  • FOC Photographer Dapat Album dan Gamba Poster
  • Pramusaji Yang Berpengalaman & Terlatih
  • Dekorasi Meja Beradab Yang Cantik
🎗Bakal pengantin boleh datang terus ke office mereka Yang dibuka setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 6.00 Petang.
🎗 Perkhidmatan #PakejLengkapPerkahwinan ini juga boleh di laksanakan di tempat anda , seperti contoh di rumah , hotel , dewan & juga tempat sewaan anda sendiri.
🎗Mereka juga boleh menyediakan majlis pernikahanan dan persandingan pada hari yang sama (sebelah pagi dan tengah hari-petang)
🎗Harga pakej mereka bergantung pada pilihan dan kehendak anda.

HARI TERBUKA DAN UJI RASA

Bagi memudahkan lagi korang untuk melihat secara lebih dekat apa yang boleh mereka lakukan untuk majlis korang. Korang semua dijemput hadir beramai ramai ke Majlis Ramah Mesra dan Uji Rasa mereka di Dewan Ambassador Putrajaya pada ketetapan berikut :


Tarikh : 22 September 2019 (Ahad)
Masa : 12.00 pm - 04.00 pm
Tempat : Ambassador Putrajaya
92, Jalan Perak, Persiaran Diplomatik
Presint 15, 62050
Putrajaya


Pada majlis tersebut, korang boleh lihat sendiri bagaimana keadaan dewan mereka yang serba lengkap yang berhawa dingin. Dekorasi moden yang cantik hasil sentuhan mereka dan macam-macam lagi. Pada hari tersebut juga, korang boleh menikmati sendiri lauk catering yang dihidangkan hasil dari catering mereka. Datang dan korang boleh nilai sendiri bagaimana.


Bagi korang yang berminat untuk hadirkan diri, boleh memaklumkan waktu kehadiran dan bilangan pax yang akan hadir (max 5 pax) secepat mungkin, supaya dapat memudahkan urusan mereka untuk menyusun jadual tetamu. Tak perlu bayar apa-apa. Datang dan tengok sendiri kecekapan mereka mengendalikan majlis.

Untuk khidmat pertanyaan penuh boleh click link to whatsapp 👇


Alamat :
NO 92C, JALAN PERAK, 
PRESINT 15, PERSIARAN DIPLOMATIK, 
WILAYAH PERSEKUTUAN,
62050, PUTRAJAYA.
DENAIHATI INSPIRASI KEPADA SEMUA


Denaihati satu nama yang cukup gah di kalangan blogger di Malaysia malah di beberapa negara jiran kita seperti Indonesia juga. Denaihati juga banyak menganjurkan program-program yang menarik bukan sahaja menfokuskan dalam hal blog sahaja, malah juga dalam hal keusahawanan. Untuk pengetahuan korang, Tuan Haji Amir Hassan merupakan pengasas kepada legasi hebat Denaihati ni. Apa yang saya boleh katakan, dengan pengalaman dan ilmu yang beliau ada, ia sudah semestinya telah menjadi guru terbaik buat kami yang masih baru ni.

bersama pengasas Denaihati, Tuan Haji Amir Hassan

Lihat sendiri bagaimana dengan peribadi beliau, seorang yang sangat rendah diri dan tidak lokek dengan senyuman. Saya rasa, bukan saya seorang saya akan terinpirasi dengan beliau, malah ramai lagi rakan-rakan blogger menjadikan beliau seorang idola yang hebat.

Saya sendiri pernah bersama team projek travel menyertai beberapa program dan acara yang telah dianjurkan oleh Denaihati. Antara program terbesar yang saya pernah ikuti adalah Sepetang Bersama Blogger untuk beberapa tahun penganjurannya. Apa yang lebih terharu, team kami pernah dinobatkan dan menerima anugerah "Best Travel Blog" oleh team Denaihati. Terima kasih yang tak terhingga kami ucapkan. Tak sangka juga ada yang nampak usaha kami selama ni.


Bukan sekadar aktif di blog sahaja, Denaihati juga mempunyai kedai online mereka sendiri iaitu Denaisell.com . Di Denaisell.com, ia  bukan hanya sekadar tempat untuk memasarkan produk mereka sendiri sahaja, malah memberi peluang kepada usahawan yang baru untuk memasarkan produk mereka secara online. Jadi jemputlah ke Denaisell.com. Marilah sama-sama kita support usahawan kita.

Apa yang boleh saya katakan, semoga Denaihati akan terus aktif memberi inspirasi kepada semua. Bukan sahaja untuk kita di Malaysia, tetapi untuk mereka di seluruh dunia juga. 

Monday, September 09, 2019

TOMBONG KELAPA | ORANG KELANTAN PANGGIL UMBOK BUAH NYOR


Tombong Kelapa atau lebih dikenali sebagai "umbok nyor" bagi masyarakat yang tinggal di Kelantan adalah embrio dari tunas kelapa. Tombong Kelapa ni berbentuk bulat, dan terletak di dalam buah kelapa. Rasanya tidak seperti rasa isi kelapa, tertur luarnya crunchy dan isinya seakan span yang lembut. Tombong Kelapa ni sudah semestinya boleh dimakan dan cukup digemari oleh kanak-kanak di kampung.

kredit foto www.khasiat.co.id

Tombong Kelapa ni hanya boleh didapati di dalam buah kelapa yang matang atau tua.Walaupun begitu, embrio kelapa ini kaya dengan pelbagai nutrisi penting, dan lebih bagus dari air kelapa itu sendiri. Ianya dikatakan mengandungi omega 3, zat besi, vitamin A, vitamin B12, protein, serat dan antioksidan yang sangat baik bagi tubuh kita. Kebiasannya  Tombong Kelapa ni akan dibuang begitu sahaja kerana ramai yang tidak tahu akan manfaat.

Nota : Ilustrasi kartun diatas adalah hasil seni dari saudara Kamal Nawi yang merupakan seorang kartunis yang berasal dari negeri Kelantan.

Saturday, September 07, 2019

TUTORIAL BUAT HANTARAN BALUT PALING MUDAH

Masyarakat Melayu di negara kita cukup kuat dengan pegangan dan adat nenek moyang. Nak nak kalau bercerita tentang urusan dan hal perkahwinan. Semuanya kalau boleh nak ikut adat dengan sebaiknya. Bila bercakap mengenai perkahwinan, hantaran merupakan salah satu perkara yang cukup sinonim dengan majlis perkahwinan ni. Akan menjadi kemestian setiap kali perkahwinan adalah dulang hantaran. Kalau zaman dulu, dulang tembaga sememangnya menjadi pilihan orang tua kita.

Walaupun zaman semakin maju, konsep berkenaan adat hantaran tetap dipelihara oleh setiap orang dan keluarga. Cuma, cara penyampaian tu mungkin sedikit berbeza. Sebagai contoh, kalau dulu setiap barang hantaran akan dihias dan ditunjuk di atas dulang. Tapi kini nampaknya sudah menjadi trend ramai pengantin memilih untuk membuat hantaran sembunyi atau lebih dikenali sebagai hantaran balut.

Baru-baru ni viral di twitter tentang perkara ni. Bermacam-macam design hantaran balut telah dikongsikan oleh orang ramai dan ianya telah mendapat respon positif dari netizen. Jadi untuk artikel kali ni, saya nak kongsi dengan korang video tutorial buat hantaran balut yang sangat mudah.


Amacam!! Nampak senang bukan. Terima kasih kepada Aiman Ariff atas perkongsian cara-cara membuat hantaran balut yang cukup mudah dan cepat dengan kos yang rendah.

Friday, September 06, 2019

Lirik Lagu Kembali - Isma Sane
Lirik Lagu Kembali Isma Sane

Pernah popular dengan Lagu Derita, kini Isma Sane telah kembali dengan lagu terbaru dari beliau yang bertajuk Kembali. Lagu baru ni juga merupakan lagu sambungan kepada lagu beliau sebelum ni iaitu Lagu Derita. Bagi saya, lagu baru Isma Sane terbaru yang bertajuk Kembali ni juga bakal hit tak lama lagi.


Tajuk : Kembali
Penyanyi : Isma Sane
Song : Isma Sane

Ku tahu keegoanku membuat dirimu rapuh
Betapa siksanya aku
Bila kau pergi menjauh 
Ku rasakan bagai mimpi 
Mimpi yang takkan terjadi
Pada diri ini

Beribu kata cintaku
Kau tak menoleh kembali 
Kau campak aku disini 
Bersama cinta di hati 
Kau biarkan aku sendiri bersedih 
Berteman air mata di pipi

Ku gapai bintang bintang
Yang terang bercahaya
Takku hirau satu bintang yang terindah 
Yang selalu menemani diri 
Bilaku kecewa

Tak ku sangka kau pergi 
Tinggalkan ku sendiri
Bersama derita yang duluku beri
Bukalah pintu hatimu sekali lagi
Sayangku mahu kembali

Ku gapai bintang bintang
Yang terang bercahaya
Takku hirau satu bintang yang terindah 
Yang selalu menemani diri ini 
Bilaku kecewa 

Tak ku sangka kau pergi 
Tinggalkan ku sendiri 
Bersama derita yang duluku beri 
Bukalah pintu hatimu sekali lagi 
Sayangku mahu kembali 

Bukalah pintu hatimu 
Sayangku mahu kembali

Thursday, September 05, 2019

Cendol Kampung Hulu Melaka Kini di Kuala Lumpur
 Cendol Kampung Hulu Melaka

Dah lama rasanya tak ke Negeri Melaka. Last pergi masa outstation kerja melawat outlet di Mahkota Parade. Bila bercakap mengenai Melaka ni, otak terus terlintas berkenaan makanan sedap dan viral kat Melaka. Kalau buah keria Melaka saya dah cuba, tapi cendol viral Kampung Hulu Melaka masih belum cuba lagi. Tercari-cari juga kot-kot ada cawangan diorang buka dekat-dekat dengan Kuala Lumpur kan. Nak turun ke Melaka semata nak makan Cendol Kampung Hulu Melaka ni macam tak berbaloi pulak.

Wednesday, September 04, 2019

Flashback August 2019
Insyaallah bermula bulan Ogos ni, saya akan cuba rajinkan diri untuk update berkenaan aktiviti bulanan saya di dalam entry. Ini adalah inisiatif saya untuk lebih aktif dan tidak malas untuk mengupdate blog saya ni.

3 OGOS 2019 | Flashmob Awam Retro KL




Pada 3 Ogos yang lepas, saya dan beberapa orang sahabat dan rakan blogger berkesempatan mengikuti satu acara flashmob awam sempena mempromosikan Negeri Selangor iaitu Retro Klang 2019. Acara ini telah membawa kami menaiki Keretapi Khas menuju ke Bandar di Raja Klang sebagai lokasi utama acara ini.

20-24 OGOS 2019 | FAM Trip Ke Terengganu


Dah lama tidak melibatkan diri dalam FAM trip sebenarnya. Memandangkan pada 20-24 Ogos 2019 yang lepas saya mempunyai masa terluang, maka dapatlah saya bersama-sama rakan media lain  termasuk beberapa orang media antarabangsa menyertai FAM Trip You’ll love Terengganu..and forever! anjuran Tourism Terengganu dengan kerjasama pihak Gaya Travel Magazine.



Memandangkan dah lama tak ke panggung wayang, pada 26 Ogos yang lepas saya telah berpeluang menonton pra tayangan Filem 47 Meters Down Uncaged bersama kawan-kawan di TGV KLCC. Alang-alang saya dan kawan-kawan dah berada di KLCC, sempat juga tangkap pokemon baru untuk koleksi kan. hehehe. Masa ni juga pertama kali jumpa kenalan Instagram iaitu saudara @sffnom .

Tuesday, September 03, 2019

Cara Buat Nisan Nira Ataupun Nisan Kerek Di Terengganu

Cara Buat Nisan Nira

Semasa lawatan Media ke Terengganu tempoh hari, saya dan rakan-rakan yang lain berkesempatan melihat sendiri bagaimana cara pembuatan Nisan Nira atau lebih dikenali sebagai Nisan Kerek bagi penduduk tempatan di syarikat Manis Sokmo Enterprise adalah di Kampung Batangan, 21600, Marang, Terengganu.

Bagi menghasilkan Nisan Nira ni, pengusaha perlu menggunakan air nira kelapa, gula dan daun mengkuang sebagai acuannya. Selain itu, syarikat Manis Sokmo juga ada menjual Nisan Nira asli yang mana ianya menggunakan 100% air nira tanpa tambahan gula.

Berikut merupakan cara-cara pembuatan Nisan Nira :


Proses dimulakan dengan mengumpul nira kelapa. Pokok kelapa dicaras mayangnya sebelum ditadah untuk mendapatkan air nira dan kerja itu perlu dilakukan setiap hari.

Cara Buat Nisan Nira

Daun mengkuang diambil dan dijemur untuk beberapa hari. Kemudian dipotong mengikut saiz tertentu untuk dijadikan acuan kepada nisan nira. Mengkuan yang biasa digunakan adalah jenis mengkuang hutan.

Cara Buat Nisan Nira

Proses memasak air nira kelapa dan gula sehingga pekat dilakukan untuk tempoh beberapa jam. Untuk proses pembuatan Nisan Nira asli, gula tidak digunakan langsung. Hanya 100% Air Nira yang dimasak sehingga pekat dan masak.

Cara Buat Nisan Nira

Bila bahan yang dipanaskan tadi sudah masak, ianya dikacau seketika dan terus dituangkan ke dalam acuan (kerek) daun mengkuang. Proses ini perlu cepat untuk mengelakkan bahan tadi sejuk dan mengeras.

Cara Buat Nisan Nira

Tidak perlu menunggu lama, dalam beberapa minit Nisan Nira sudah mengeras dan ianya direhatkan seketika menunggu ianya betul-betul sejuk sebelum di bungkus dan bersedia untuk dijual. Harga untuk Nisan Nira Asli dijual pada harga RM4 sekeping. Manakala, nisan nira campuran gula pula ada dijual dengan harga serendah 40sen sekeping.


Kalau di pantai timur, nisan ni di cairkan dan dibuat pencicah untuk makan bersama ketupat palas. Selain itu, ianya juga digunakan untuk buat kuih onde-onde ataupun lebih dikenali sebagai "kekoh char" dalam dialek Kelantan.

Syarikat Manis Sokmo Enterprise bukan sahaja menghasilkan gula nisan, mereka juga turut menghasilkan dodol daun palas, candy kelapa, juga air nira kelapa asli dan banyak lagi. Lokasi Manis Sokmo Enterprise adalah di Kampung Batangan, 21600, Marang, Terengganu.

Artikel ini telah diwujudkan hasil dari program You’ll love Terengganu..and forever! 
Media, Bloggers & Social Media Influencers FAM Trip 2019 
yang telah berlangsung pada 20-24 Ogos 2019 
anjuran Tourism Terengganu dengan kerjasama pihak Gaya Travel Magazine.

Monday, September 02, 2019

FamilyMart Brown Sugar Bubble Milk

FamilyMart Brown Sugar Bubble Milk

Dah lama nak cuba Brown Sugar Bubble Milk yang dikeluarkan oleh FamilyMart ni. Kalau pergi ke FamilyMart untuk beli Brown Sugar Bubble Milk mereka mesti habis. Tempohari alang-alang dah lalu kat FamilyMart NU Sentral masa nak makan tengahari, cuba nasib singgah tanya available ke tak. Alhamdulillah rezeki saya haritu nak minum Brown Sugar Bubble Milk dari FamilyMart ni, terus kita grab satu. Tak perlu beratur panjang pun. 

Sunday, September 01, 2019

Menarik Di Sekitar Negeri Terengganu

Negeri terengganu cukup popular dengan keindahan budaya dan tempat menariknya. Walaupun sudah berpuluh kali saya ke sini, ianya tetap fresh dan tidak membosankan. Menerusi program You’ll love Terengganu..and forever! Saya akan kongsikan kepada korang mengenai apa yang menarik di sekitar Negeri Terengganu.