Monday, June 03, 2019

BELI BAJU RAYA SEDONDON SATU KELUARGA DI GENE MARTINO
Mesti ramai di antara korang sangat menitik beratkan tentang pakaian untuk hari raya kan? Nak nak untuk mereka yang bergelar ibu tu. Biasanya tanggungjawab mencari dan menyediakan pakaian untuk beraya ni ibu lah yang beria kan. Kalau nak harapkan ayah, tidak kisahlah macam mana pun asalkan ada baju raya.

Bagi sesetengah keluarga, setiap tahun wajib untuk mereka berpakaian sedondon. Pakai baju raya sedondon ni memanglah cantik, tapi ianya bukanlah satu hal yang mudah ya untuk merialisasikannya. Sebab tak semua kedai pakaian ada jual baju yang sama untuk seisi keluarga, melainkan kalau kita tempah baju raya kita dengan tailor.


Tahun ni saya dan keluarga betul-betul raya sedondon. Takperlu susah-susah ke tailor untuk jahit baju sebab Gene Martino ada menyediakan pakaian sedondon untuk seisi keluarga. Jadi tak perlu lah buang masa kehulu kehilir nak cari baju yang mana pattern dan warna yang sama kan?


Amacam, cantik tak baju raya kami?? Apa yang menariknya, Gene Martino ni ada banyak cawangan di setiap negeri. Jadi sangat mudah dan senang la untuk korang pergi shopping baju raya nanti. Tempohari saya dan keluarga ke Gene Martino cawangan Tanah Merah Kelantan. Macam-macam pattern baju raya ada, yang simple sampailah yang pelik-pelik hehe. Dari segi pilihan warna pula sangat banyak dan yang penting up to date.

BERBUKA PUASA DI TONY ROMA'S NU SENTRAL
Alhamdulillah, pada minggu lepas dapat juga berbuka puasa dengan kawan-kawan di Kuala Lumpur. Pada awalnya plan nak berbuka sama-sama di Dataran Shah Alam, tapi disebabkan cuaca yang tidak mengizinkan terpaksa ikut plan B iaitu berbuka puasa dalam mall je. Dan memandangkan semua dah ada di sekitar Kuala Lumpur jadi kami memilih untuk berbuka di NU Sentral je.

Memandangkan jam dah 5.30 petang, maka banyak restoran dah fully book untuk berbuka puasa. Jadi kalau korang ada plan untuk berbuka di shopping mall, saya nasihatkan untuk book meja di mana-mana restauran seawal jam 4.30-5.00 petang macam tu.

Tapi nasib kami baik kerana Tony Roma's masih ada kekosongan untuk di booking. Memandangkan Momi pun ada voucher yang nak di tebus, jadi kami bersepakat untuk berbuka di sana je.


Sempena bulan ramadan ni, Tony Roma's ada menawarkan beberapa hidangan yang sesuai untuk berbuka puasa secara berkumpulan. Antaranya menu yang kami oder ni iaitu Meriah Meal  yang berharga RM258.80 nett.


Set menu Meriah Meal ni sangat berbaloi-baloi untuk kami berlima (5), Momi, Dikbee, Moka & MekOnie. Portion yang sangat besar dan cukup lengkap dengan pelbagai hidangan seperti Lamb Ribs Full Slab with Honey Plum Sauce, BBQ 1/2 Chicken, 2 Slabs of Beef Riblet with TR's Original Sauce, Coral Mix Salad with Kickin' Shrimp, 3 Hot Baguette, 6 mashes potatoes atau nasi dan 6 cups soup . Set ni sebenarnya sesuai untuk 5-6 orang dewasa makan. Jadi kalau kongsi, baru RM50++ seorang termasuk Ice Lemon Tea yang boleh refeal kan.

Alhamdulillah kami kenyang sampai sahur. Memang sangat berbaloi kami oder set Meriah Meal ni. Sekali sekala reward diri dengan makanan macam ni apa salahnya kan?

Saturday, June 01, 2019

AFY HANIFF D'MENC FABRIC & AIR FRESHENER

AFY HANIFF D'MENC FABRIC & AIR FRESHENER | Siapa kat sini tak nak rumah dan kereka dia berbau harum sentiasa kan? Nak pula bila dah nak dekat raya ni, kalau tak mampu nak beli sofa, karpet baru saya cadangkan korang guna je produk wangian dan penyegar udara keluaran Afy Haniff iaitu D'menc Fabric Freshener dan D'menc Air Freshener keluaran Afy Haniff.


Dah lama saya ni menggunakan produk keluaran Afy Haniff ni. Kalau sebelum ni, mereka cukup popular dengan produk untuk halau serangga Serai Wangi, dan selepas itu mereka keluarkan produk wangian dan penyegar udara. Untuk pengetahuan korang, produk yang terbaru ni merupakan produk yang telah di naikkan kualitinya dari produk sebelumnya.



D'menc Fabric Freshener


D'menc Fabric Freshener merupakan penyegar khas untuk fabrik. Kalau dulu nama produk yang similar dengan yang ni adalah D'menc Fabric Wangi tapi sekarang dah bertukar kepada D'menc Fabric Freshener. Pembaharuan kali ni wangiannya lebih kuat dari sebelumnya. Untuk D'menc Fabric Freshener ni ada 4 pilihan wangian semuanya iaitu :
  • Calming Lavender
  • Breezy Vanilla 
  • Refreshing Lemon Tree
  • Romantic Strawberry
Selain wangiannya yang lebih kuat dari yang lama, D'menc Fabric Freshener juga diperbaharui dengan Malodour Counteractant Technology yang mampu meresap jauh ke dalam fabrik, mampu menghapuskan 99.9% bakteria serta bau yang kurang menyenangkan dan menggantikan dengan bauan yang wangi. Walaupun ia berbentuk semburan tapi jangan risau, ia takkan meninggalkan kesan kepada fabrik. Jadi tak perlu risaulah fabrik kita rosak nanti.


Cara penggunaan :
  1. Putarkan penutup semburan kepada tanda ON
  2. Sembur ke arah fabric dari jarak 20cm
  3. Keringkan fabric dengan baik selepas semburan
  4. Selepas penggunaan putarkan penutup kepada OFF
  5. Boleh digunakan berulang kali untuk kekal wangi dan segar.

D'menc Fabric Freshener ni sangat sesuai untuk disembur pada langsir, sofa, karpet, kasut, cadar, pakaian, topi keledar, kusyen kereta. Macam aku biasanya sembur di langsir dan pakaian. Saiz botol D'menc Fabric Freshener ni adalah 650ml.

D'menc Air Freshener


D'menc Air Freshener ni bau dia sangat wangi, ia juga tahan lama tau sebab kandungannya mempunyai pati haruman yang kuat. Satu botol D'menc Air Freshener ni boleh tahan hingga 60 hari (2 bulan). Sangatmenjimatkan. Kalau produk yang dulu ada hanya 4 pilihan tapi kini D'menc Air Freshener ada 8 pilihan wangian seperti :
  • Green Apple - Fresh Green
  • Tutty Fruity - Sweet Scent
  • Vanilla - Cool Air
  • Autumn - Odour Neutralizer
  • Pandan Leaves - Feel The Nature
  • Lavender - Exclusive Air
  • Sparkling Lemon - Fresh Scent
  • Honeydew - Morning Dew



Cara penggunaan :
  1. Buka penutup kayu
  2. Buka penutup keselamatan (stopper)
  3. Pasangkan semula penutup kayu
  4. Terbalikkan hingga nampak penutup kayu bertukar warna lebih gelap
  5. Ulang proses terbalikkan botol jika bau telah berkurang
D'menc Air Freshener ni sesuai untuk diletakkan di kawasan ruang makan, dapur, tandas, bilik tidur, dalam almari, dalam kereta. Ya, aku letak dalam bilik tidur, tandas dan dalam kereta. memang wangiiiii. Saiz D'menc Air Freshener ni  adalah 10ml.

Macam-macam pilihan bauan ada kan? Pilih je yang mana berkenan. Untuk D'menc Fabric Freshener,  saya lebih gemar pewangi Breezy Vanilla  dan Refreshing Lemon Tree. Bauan dia fresh je. Kalau yang lain tu bau dia agak manis sikit. Masing-masing ada citarasa tersendiri kan. Yang suka fresh boleh pilih dua wangian ni. Yang suka bau manis-manis boleh pilih wangian Romantic Strawberry tu.

Bagi mereka yang sangat titik beratkan tentang bahan-bahan yang terkandung dalam pewangi ni. Korang tak perlu risau dan was-was kerana Afy Haniff adalah produk tempatan dan mempunyai logo halal. Maknanya mereka tidak menggunakan bahan terlarang dan selamat digunakan. Ha, jangan tak tau, Afy Haniff juga merupakan salah satu penaja dalam rancangan Ketuk-Ketuk Ramadan.

Kat mana nak dapatkan produk D'menc Fabric Freshener dan D'menc Air Freshener ni? Kedua-dua produk ni ada dijual di Giant, Tesco, Aeon Big, Mydin, The Store, Jaya Grocer, Pasaraya Hero dan beberapa pasaraya yang lain. Ia juga boleh dibeli secara online di Lazada, Shoppe dan 11Street. Jadi apa tunggu lagi, jom kita dapatkan wangian D'menc Fabric Freshener dan D'menc Air Freshener dari Afy Haniff. Info lanjut boleh rujuk di bawah ni ya :


Website :

Facebook :

Instagram :
WeChat Pay | BANYAK PROMOSI DAN GANJARAN SEPANJANG RAMADAN

Ramai diantara kita pernah install dan daftar aplikasi WeChat sebelum ni kerana ianya pernah viral sebagai salah satu aplikasi komunikasi pertama dengan pesanan ringkas suara pada beberapa tahun yang lalu. Kini aplikasi ni bukan sekadar untuk komunikasi je tau, macam-macam yang best ada termasuk WeChat Pay.


WeChat Pay MY

Untuk pengetahun korang, aplikasi WeChat bukan hanya sekadar aplikasi komunikasi sahaja kerana aplikasi WeChat ini juga ada menambah fungsinya mewujudkan platform perkhidmatan pembayaran ‘online’ dan ‘offline’ (mobile wallet) yang di panggil WeChat Pay. Jadi dengan adanya WeChat Pay ni, kita tidak memerlukan duit di dalam poket dan wallet kerana semua urusan pembayaran akan berlaku secara elektronik (cashless).

Tebus kupon khas Starbucks & Hari-Hari sempena Ramadan & Hari Raya

Ada berita baik untuk korang sebagai pengguna WeChat ni. Dengan menggunakan WeChat Pay, mereka ada menawarkan beberapa offer sempena Ramadan dan Aidilfitri ni. Nampak memang sangat berbaloi-baloi. Sebab tu saya sendiri sanggup nak kongsi berita ni dengan korang semua.



Sebagai ganjaran untuk pengguna sepanjang bulan Ramadhan ini, WeChat Pay MY menawarkan dua tawaran hebat daripada Starbucks dan Hari-Hari kepada pengguna. Promosi perayaan khas yang sedang berlangsung akan menyaksikan pengguna WeChat Pay MY yang bernasib baik menikmati kupon serta paket wang melalui ciri 'Shake Bonus'

Korang sebagai pengguna WeChat Pay akan dapat ganjaran ni bila dah login ke laman FB rasmi WeChat Pay MY di www.facebook.com/WeChatPayMY.official/. Jadi ini cara mudah untuk korang dapatkan kupon tersebut dalam dompet WeChat Pay korang:
  1. Pertama, korang login ke laman FB rasmi WeChat Pay MY. Scroll ke bawah sampai jumpa kod bar Hari-Hari untuk diimbas.
  2. Imbas kod QR tu untuk dapatkan kupon tunai RM5. Boleh digunakan untuk perbelanjaan minimum sebanyak RM10.
  3. Untuk promo Starbucks, kalau korang belanjakan sebanyak RM8, korang akan dapat diskaun RM5 daripada harga minuman yang korang order pada bila-bila masa. Korang hanya perlu pergi ke Starbucks yang terdekat dan tebus hadiah korang ya.
Kalau korang tak faham cara untuk tebus kupon khas Starbucks dan Hari-Hari dengan WeChat Pay? Korang boleh tengok dan follow step bergambar seperti kat bawah ni.

cara untuk tebus kupon khas Starbucks
cara untuk tebus kupon khas Hari-Hari

Lebih banyak kupon dengan Shake Bonus, goncang smartphone korang! 

Sempena promosi Ramadan dan Hari Raya ini, WeChat Pay nak bagi peluang untuk korang dapatkan kupon tambahan bernilai sehingga RM9.90 tau. Cara yang sangat mudah! Dengan hanya perlu berbelanja minimum RM8 di Starbucks atau RM10 di Hari-Hari, lepas tu tunggu Shake Bonus daripada WeChat Pay.


Setiap kupon yang korang dapat hanya sah selama 14 hari bermula dari hari korang dapat kupon tu. Hanya satu kupon sahaja boleh dipakai untuk satu transaksi. Jika kupon dalam dompet WeChat Pay dah lebih daripada satu. Maksudnya kupon tu dah banyak terkumpul, kupon dengan nilai tertinggi akan digunakan dulu secara automatik ya. Kalau lebih daripada satu kupon yang bernilai sama, kupon yang hampir expired pula akan digunakan dulu.

Pada korang yang dah menang kupon, nilai kupon akan ditambah kepada kredit yang sedia ada dalam dompet WeChat Pay. Kupon akan expired kalau korang tak buka, jadi kalau tak nak rugi macam tu je sila pastikan sentiasa buka kupon yang korang dah menang.

Ni pula saya kongsikan cara untuk korang nikmati Shake Bonus dengan WeChat Pay. Tengok atau rujuk gambar kat bawah untuk lebih faham ya.

Starbuks

Hari Hari

Jadi apa tunggu lagi, jangan lupa guna kupon yang korang menang tu. Terus pergi ke Starbucks dan Hari-Hari yang terdekat dengan korang.

Bagi Duit Raya Melalui Aplikasi WeChat Pay

Jadi tiada alasan lagi kalau tak dapat balik beraya bersama keluarga di hari raya ya kerana korang masih boleh mengekalkan tradisi memberikan ‘Duit Raya‘ kepada keluarga dan saudara-mara dengan menggunakan aplikasi WeChat Pay ni. Anda tak perlu risau lagi tentang sampul raya apabila segala-galanya kini berada di hujung jari je. 

Panduan Langkah-demi-Langkah Duit Raya

Untuk Menghantar
  1. Pilih siapa yang akan menerima Duit Raya daripada anda dan pilih ciri Paket Wang pada aplikasi WeChat anda
  2. Masukkan jumlah yang ingin anda hantar dan sertakan mesej khas buat insan tersayang anda
  3. Pilih sampul Paket Wang anda
  4. Hantarkan Duit Raya anda
  5. Penerima kini boleh membuka paket wang mereka dan amaun itu akan ditambah kepada kredit sedia ada mereka

Duit Raya Diterima
  1. Setelah anda menerima Duit Raya anda, klik tab buka
  2. Anda telah menerima Duit Raya anda.


Setelah membuka Duit Raya, ia akan dimasukkan ke dalam baki dompet & baki dompet boleh dikelurkan balik ke akaun bank korang dalam masa 3 hari bekerja.

Aplikasi ini boleh dimuat turun sekarang untuk pengguna Android dan iOS. Jadi apa tunggu lagi, kalau belum install korang boleh download di WeChat.com untuk dapatkan tawaran hebat ini . Jangan lupa untuk layari Facebook WeChat Pay untuk sebarang info terkini.

Friday, May 24, 2019

MADLEY LAGU RAYA A CAPPELLA | COLOUR OF VOICES

Raya dah dekat, jom kita dengar madley lagu-lagu raya yang dari kumpulan Colour of Voices. Apapon video ni merupakan rakaman madley lagu raya mereka pada tahun lepas  (2018). 



Dah lama saya follow kumpulan Colour Of Voices ni. Semu lagu-lagu yang diorang cover memang best. Sangat harmoni dan merdu di dengar. Apapon Selamat Hari Raya saya ucapkan kepada semua.

Nak tonton dan dengar cover lagu best-best dari diorang, korang boleh follow diorang di facebook https://www.facebook.com/COVMalaysia.

Thursday, May 23, 2019

SIHAT BERTENAGA DI BULAN PUASA DENGAN PATI IKAN HARUAN HARWANY

Persediaan untuk menghadapi bulan ramadan sangat penting bagi saya. Nak nak sekarang ni cuaca panas yang agak melampau. Agak-agak mampu ke kita untuk bertahan kekal bertenaga sepanjang hari sehingga berbuka puasa?

Oleh sebab itu, tahun ni saya cuba consume produk Pati Haruan Harwany. Produk ni merupakan Pati Haruan dengan campuran Gamat. Seperti semua orang tahu, kedua-dua bahan ni sangat bagus dan mempunyai banyak kebaikan untuk tubuh badan kita. Dengan gabungan kedua-duanya, sudah semestinya saya akan dapat pelbagai khasiat dalam satu hidangannya.

  • Ikan Haruan | Protin yang terdapat dalam Pati Ikan Haruan Harwany baik untuk meningkatkan daya keupayaan dan memperbaiki tisu badan kita.
  • Gamat | Sangat bagus untuk meningkatkan sistem imunisasi badan, meningkatkan peredaran darah, menggalakkan kecergasan, dan rupa kulit.

Tidak seperti produk pati haruan lain, Pati Haruan Harwany ni tidak berbau hanyir dan boleh di consume oleh kanak-kanak mahupun orang dewasa. Jadi korang tak perlu takut korang tak boleh telan sebab rasanya sangat biasa dan tidak pelik. Produk ini juga tidak mengandungi kolesterol, lemak, pengawet dan perasa tiruan

Cukup ambil 2 hidangan iaitu satu (1) pada waktu sahur dan satu (1) lagi pada waktu berbuka, Insyaallah korang akan sihat bertenaga sepanjang hari walaupun berpuasa.

Untuk pengetahuan korang, selain dari gamat, Pati Ikan Haruan Harwany mempunyai empat jenis perisa lain seperti Pati Ikan Haruan Asli, Pati Ikan Haruan Ginseng Amerika, Pati Ikan Haruan Gamat dan Pati Ikan Haruan Aloe Vera. Setiap perisa memberi kebaikan dan berfungsi tersendiri.

Bagi korang yang berminat untuk cuba, korang boleh beli Pati Ikan Haruan Harwany Malaysia ni di farmasi dan pasaraya tertentu ataupun secara online. 

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Pati Ikan Haruan Harwany Malaysia korang boleh follow instagram mereka dihttps://www.instagram.com/harwany.malaysia/ (@harwany.malaysia).

Tuesday, May 14, 2019

RESIPI MENU YANG SESUAI UNTUK BERBUKA PUASA

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat korang semua. Untuk artikel kali ni saya nak kongsikan dengan korang resipi-resipi mudah dan terbaik yang korang boleh cuba untuk menu buka puasa korang yang dikongsikan oleh rakan-rakan blogger kita. Jadi untuk resipi-resipi berbuka puasa yang terbaik, korang boleh tekan pada link-link di bawah ni.

Amacam, best tak menu-menu diorang? Jadi apa tunggu lagi, dah boleh ke dapur tu untuk cuba resipi menu-menu untuk berbuka ni. 

Monday, May 13, 2019

TIPS PILIH BUAH DURIAN | CARA BELI DURIAN YANG BAGUS
Buah Durian_ sumber photo remaja.my

Mesti ramai diantara kita peminat tegar durian kan? Kalau saya nak kata minat tu tidak la, tapi nak makan tu boleh. Untuk pengetahuan korang, buah durian ni mempunyai banyak jenis ada D101, D24, Raja kunyit, Durian Udang Merah dan banyak lagi. Jadi setiap jenis berlainan size, kulit dan juga harga yang berbeza.

Memandangkan ramai kat luar sana tak tahu cara untuk memilih buah durian yang bagus semasa nak beli, article kali ni saya nak kongsikan dengan korang berkenaan TIPS PILIH DAN BELI BUAH DURIAN.

1)Lihat Tangkai

Durian yang elok adalah durian yang masak dan jatuh dari pokok secara natural. Durian yang jatuh dari pokok, tangkainya akan bergerigi. Jika tidak, ia kemungkinan durian yang sudah dipetik sebelum ia masak dan disimpan terlebih dahulu.

Nak tahu isi tebal atau tidak? Korang kena cungkil kulit tangkainya dengan kuku, jika ianya terasa tebal, maka isi dalamnya juga Insyaallah tebal. Nak tahu isi kuning atau tidak? Korang tengok dibahagian dalam kulitnya. Jika kuning maka isinya juga turut berwarna kuning.

Tapi berhati-hati ya, ada juga sesetengah penjual mencelup durian dalam pewarna kuning untuk memastikan tangkainya berwarna kuning.

2) Lihat Duri Durian

Sekiranya kulit berduri jarang dan besar-besar, maka durian itu berisi padat. Jika duri durian itu kecil dan berjarak dekat, isi durian itu pasti lembik dan kurang padat. 

3) Lihat Kulit Durian

Jangan pilih yang sudah retak atau durian yang sudah pecah di hujungya. Ini kerana, durian yang sudah pecah kebanyakannya sudah tidak elok dan berasa masam. Tapi, durian ini sesuai untuk dijadikan sebagai tempoyak.

4) Pilih Yang Ringan

Kenapa pula harus memilih durian yang ringan? Ini adalah kerana, durian yang berat kebiasannya masih mentah, ataupun isinya sudah berair , busuk dan sudah tidak elok lagi.

5) Goncangkan

Pegang buah durian dengan meletakkan kedua tapak tangan pada buah durian , pegang dengan erat dan goncang perlahan-lahan. Jika korang dapat merasakan getaran kecil, ia bermakna isi durian itu matang dan kering. Isi yang kering ini akan terpisah dari kulit durian , manakala isi yang lembab, lunak, berlemak akan melekat pada dinding kulit durian. Ini tips untuk memilih isi durian yang berkualiti

6) Pilih yang ada 5 pangsa

Apa itu pangsa? Korang lihat dari permukaan kulit durian, ia kelihatan garis dari bahagian atas sampai bahagian bawah. Durian yang bagus dan elok, ada 5 pangsa dan isinya lebih banyak berbanding durian lain yang mempunyai 6 pangsa atau lebih. 

7) Pilih yang Bulat

Durian yang bentuknya bulat bermkasud isinya besar dan banyak. Durian yang berbentuk bujur pula kebiasannya mempunyai isi sedikit sahaja. Durian berbentuk lonjong pula isinya lebih manis dan sedap. 

9) Cium Bau Durian

Kenapa harus cium? Ini kerana, durian yang berbau kuat kemungkinan buahnya besar, manis dan matang. Jadi nak pilih durian, kena cium bau durian tu dulu tau! Kalau tiada bau, durian itu mungkin masih belum masak dan isinya sudah masuk angin. Bila masuk angin, isi akan jadi tawar hambar.

Sekian saya perkongsian saya berkenaan TIPS PILIH DAN BELI BUAH DURIAN . Sumber artikel ini adalah dari forum Cari.