travel, food and lifestyle blog

Seruling Sebagai Alat Musik Tradisional

Kepelbagaian alat muzik tradisional daripada asal-usul berbeza menggambarkan kemeriahan khazanah seni. Kewujudan alat muzik yang diserap masuk dari Timur Tengah, China, India malah rumpun dunia Melayu sendiri tidak melenyapkan pengasingan identiti serta sempadan budayanya.

Keluaga Barongan

Watak-watak sampingan Barongan yang akan ikut menari bersama penari kuda kepang, mengikuti irama gendang, gong, bonang, dan sarong.

Saiko Iyashi-no-sato Nenba berdekatan Gunung Fuji, Japan

Lokasi yang cukup sesuai bagi mereka yang medambakan suasana sebenar perkampungan tradisional masyarakat Jepun. Di sini korang boleh menikmati sendiri keindahan gunung fuji dengan suasana yang cukup menakjubkan dengan berpakaian tradisional masyarakat jepun.

Tadom Hill Resorts, Banting Malaysia

Resort ini dikelilingi 40 ekar bukit batu kapur, tasik dan terselindung dari dunia luar. Resort yang bertema Eco-Pelancongan ini memberi anda pilihan sama ada bermalam di chalet yang di perbuat dari buloh, Hammock Spheres ataupun di dalam kemah.

Jatiluwih Green Land (Tabanan, Indonesia)

Pemandangan sawah hingga ratusan hektar menjadi keistimewaan di Jatiluwih. Walaupun begitu, sawah di Jatiluwih bukanlah sawah biasa, sehinggakan presiden Obama dan keluarga sendiri telah tertarik untuk berkunjung ke Jatiluwih, dibanding sawah-sawah lain di Bali.

Wednesday, May 23, 2018

6 TIPS JIMAT TRAVEL KE BALI INDONESIA

Bercuti dengan bajet yang rendah dan best adalah impian setiap orang. Lagi best kalau ianya merupakan percutian yang ditanggung sepenuhnya dan bercuti secara percuma. Tapi sejauh mana bernasib baiknya diri kita untuk semua itu kan? Tapi kalau tidak bernasib baik terpaksalah menabung untuk realisasikan impian percutian kita tu.

Ramai diantara kita takut untuk bercuti di luar dari Malaysia kerana memikirkan tentang kos yang bakal mereka keluarkan jika berada di sana nanti. Terlalu banyak hal yang perlu difikirkan termasuk penginapan, kenderaan, makanan dan sebagainya. Tak perlu terlalu takut untuk travel kerana ada banyak tempat yang korang boleh pergi tanpa memerlukan kos yang tinggi.

BALI

Jika bercerita mengenai BALI, ianya merupakan sebuah destinasi yang cukup popular bagi mereka yang sedang berpacaran dan suami isteri kerana ianya dikatakan sebuah lokasi yang sangat unik dan romantik. Secara geografinya, BALI terletak di antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok, dan mempunyai banyak sangat lokasi-lokasi yang menarik. Selain dari itu ia juga sering dikaitkan sebagai salah sebuah destinasi percutian exclusive di Asia Tenggara. Walaubagaimanapun, ada caranya untuk bercuti ke bali dengan kos yang sangat rendah.


Mungkin dulu boleh digunakanlah term "destinasi percutian exclusive" ini. Sekarang ianya sudah tidak valid dan sudah ramai berjaya melancong ke BALI dengan kos yang rendah. Bagaimana caranya tu? Jom baca perkongsian saya dibawah.

1# TIKET PROMO

Hal yang utama kalau ingin bercuti keluar negara adalah membeli tiket pesawat atau pelbagai kenderaan lain yang sesuai mengikut tempat. Ramai diantara kita akan putus asa bila melihat harga tiket pesawat khususnya yang terlalu tinggi.


Jangan terlalu kecewa, untuk pengetahuan korang harga tiket pesawat adalah tidak tetap dari masa kesemasa. tengok pada nasib anda atau tunggu waktu mereka membuat promosi. Kebiasaannya harga akan jatuh jauh berlipat kali ganda dari harga asal. Jadi inilah peluangnya untuk korang beli.

2# TRAVEL SECARA BERKUMPULAN

Banyak kelebihan yang boleh korang dapat jika travel secara berkumpulan lebih dari 2-3 orang. Yang pasti ianya cukup menjimatkan kerana harga penginapan, kenderaan atau supir sudah boleh dibahagi-bahagi. Jadi lagi ramai lagi jimat bukan?


3# ITINERARY DAN SUPIR

Pentingnya itinerary adalah dapat membantu korang dalam pengurusan masa. Selain dari itu ia juga dapat mengelakkan korang dari membazir menggunakan duit oleh kerana kesilapan kecil yang tidak sepatutnya berlaku semasa dalam proses perjalanan korang menggunakan khidmat supir.

Supir juga perlu dicari dan dipilih dengan teliti, cuba minta cadangan dari kawan atau saudara anda yang pernah kesini. Kebiasaannya perkhidmatan supir hanyalah 10-12 jam sehari dengan nilai yang dipersetujui untuk sehari. Pemilihan supir ini sudah termasuk dengan kos kenderaan. Jadi jika korang mempunyai satu itinerary perjalanan yang bagus, ianya sudah semestinya menjimatkan dan memudahkan.

Jika anda ingin melakukan aktiviti malam di sekitar area hotel selepas khidmat masa supir anda tamat. Korang juga boleh cuba alternatif lain seperti perkhidmatan Grab untuk kemana-mana. Tapi korang perlu berhati-hati, jika ingin menggunakan perkhidmatan Grab kebanyakkan destinasi popular di BALI dikawal ketat oleh kumpulan pemandu teksi rata-ratanya tidak membenarkan Grab untuk mengambil penumpang di kawasan mereka. 

5# PENGINAPAN

Jika bercerita mengenai hal penjimatan semasa travel, hostel murah cukup sinonim bagi mereka yang bergelar backpackers dan traveller kos rendah. Mungkin bagi mereka sebagai backpackers sudah terbiasa dan okay dengan keadaan hostel berkos rendah itu, tapi bagi sesetengah orang pula sangat cerewet dan perlukan privacy pada hal-hal sedemikian. Tapi ada ke hotel biasa yang selesa dan tidak perlu berkongsi bilik dan bilik air dengan kos rendah? Kalau korang tak baca artikel ni mungkin korang tak tahu.

Sebenarnya ada, dan salah satu cara untuk mendapatkan bilik hotel yang murah adalah melalui Zenrooms.com misalnya kerana mereka merupakan rangkaian hotel bajet pilihan ramai! 

BALI - ZEN Rooms Uluwatu Complex


BALI - ZEN Rooms Uluwatu Complex

BALI - ZEN Premium Batu Belig


BALI - ZEN Premium Batu Belig

Tengok pada kondisi biliknya sangatlah bagus dan yang paling penting harga yang ditawarkan pun memang paling murah terutamanya di sekitar Asia Tenggara. Selain dari Bali Zenrooms.com juga ada di beberapa negara lain seperti Malaysia, Filipina, Indonesia, Singapura, Hong Kong, dan Sri Lanka.

6# MAKANAN

Jika dulu, pelancong yang beragama Islam akan mengalami sedikit kesukaran dari segi mendapatkan makanan HALAL oleh kerana  majoriti dari penduduk BALI adalah pemeluk agama Hindu. Dan ianya menjadi salah satu sebab kenapa ramai rakyat Malaysia bercuti di bali membawa makanan kering sendiri dari Malaysia, ini sudah menjadi salah satu tips untuk lebih jimat jika travel di BALI.


Tapi, jika anda di bali pada masa sekarang, masalah untuk mencari restoran sudah tidak lagi berlaku kerana banyak restoran-restoran yang halal boleh korang jejaki sekitar BALI. Jadi bagi mereka yang malas untuk membawa makanan kering dari Malaysia, mereka boleh ke mana-mana restoran masakan padang yang halal kerana mereka sudah semestinya menawarkan makanan dengan harga (untuk rakyat tempatan) yang sangat murah. Selain dari itu, korang boleh ke Cafe Seafood Muslim yang berlokasi di Jalan Kediri No. 60 D, Kuta untuk menikmati seafood yang murah.

Jadi bagi korang yang mempunyai bucket list ke BALI, sudah tak perlu risau lagi tentang kos yang korang bakal keluarkan. Saya yakin!! kalau kena pada gayanya, korang hanya perlu berbelanja bawah RM1000 untuk trip 4-5 hari di BALI. Apapon selamat bercuti.
Share:

Tuesday, May 22, 2018

BUFFET RAMADAN 2018 KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA DAN SELANGOR



Untuk artikel kali ini, saya nak konsikan kepada semua pembaca blog ni tentang lokasi-lokasi yang menawarkan buffet ramadan dan pakej berbuka puasa di sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor. Wujudnya senarai ini diharap dapat memudahkan korang untuk mencari lokasi iftar yang sesuai dengan kehendak dan bajet korang.


SENARAI BUFFET RAMADAN 2018 SEKITAR KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA DAN SELANGOR

BUFFET RAMADAN HOTEL

  1. BUFFET RAMADAN 2018 : THE KL JOURNAL HOTEL ~ KUALA LUMPUR
  2. BUFFET RAMADAN 2018 : RIVERSIDE RESTORAN PWTC ~ KUALA LUMPUR
  3. BUFFET RAMADAN 2018 : SUNWAY PUTRA HOTEL KL ~ KUALA LUMPUR
  4. BUFFET RAMADAN 2018 : THE EVERLY PUTRAJAYA ~ PUTRAJAYA
  5. BUFFET RAMADAN 2018 : PULLMAN KUALA LUMPUR, BANGSAR ~ KUALA LUMPUR
  6. BUFFET RAMADAN 2018 : PULLMAN PUTRAJAYA LAKESIDE ~ PUTRAJAYA
  7. BUFFET RAMADAN 2018 : ALOFT KUALA LUMPUR SENTRAL ~ KUALA LUMPUR
  8. BUFFET RAMADAN 2018 : DORSETT GRAND SUBANG ~ SELANGOR
  9. BUFFET RAMADAN 2018 : DORSETT PUTRAJAYA ~ PUTRAJAYA
  10. BUFFET RAMADAN 2018 : PHILEA MINES BEACH RESORT ~ SELANGOR
  11. BUFFET RAMADAN 2018 : SERI PACIFIC KUALA LUMPURKUALA LUMPUR
  12. BUFFET RAMADAN 2018 : IMPIANA KLCC KUALA LUMPUR
  13. BUFFET RAMADAN 2018 : TAMU HOTEL SUITESKUALA LUMPUR
  14. BUFFET RAMADAN 2018 : PACIFIC REGENCY HOTEL SUITES ~ KUALA LUMPUR
  15. BUFFET RAMADAN 2018 : SWISS GARDEN HOTEL & RESIDENCES KUALA LUMPUR
  16. BUFFET RAMADAN 2018 : ANCASA HOTEL & SPA ~ KUALA LUMPUR
  17. BUFFET RAMADAN 2018 : HILTON PETALING JAYA ~ KUALA LUMPUR
  18. BUFFET RAMADAN 2018 : DOUBLETREE BY HILTON ~ KUALA LUMPUR
  19. BUFFET RAMADAN 2018 : GENO HOTEL ~ SELANGOR
  20. BUFFET RAMADAN 2018 : LE MERIDIEN ~ PUTRAJAYA


BUFFET RAMADAN RESTORAN / EVENT SPACE

  1. BUFFET RAMADAN 2018 : AMBASSADOR PUTRAJAYA ~ PUTRAJAYA
  2. BUFFET RAMADAN 2018 : THE VENUE SHAH ALAM ~ SELANGOR
  3. BUFFET RAMADAN 2018 : CHAKRI PALACE PAVILION ~ SELANGOR
  4. BUFFET RAMADAN 2018 : RESTORAN REBUNG CHEF ISMAIL ~ KUALA LUMPUR
  5. BUFFET RAMADAN 2018 : TPC KUALA LUMPUR ~ KUALA LUMPUR
  6. BUFFET RAMADAN 2018 : BGR RESTAURANT ~ SELANGOR
  7. BUFFET RAMADAN 2018 : CRUISE TASIK PUTRAJAYA ~ PUTRAJAYA
  8. BUFFET RAMADAN 2018 : LAKE CEMPAKA VILLA BANGI ~ SELANGOR


PAKEJ BERBUKA PUASA RESTORAN / EVENT SPACE

  1. PAKEJ BERBUKA PUASA 2018 : GRANDMAMAS PAVILION ~ KUALA LUMPUR
  2. PAKEJ BERBUKA PUASA 2018 : BBQ LAMB KL KEMENSAH ~ KUALA LUMPUR
  3. PAKEJ BERBUKA PUASA 2018 : RESTORAN NIARASA, SETIA ALAM  ~ SELANGOR

Senarai Buffet Ramadan 2018 Sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya Dan Selangor ini akan diupdate dari masa ke semasa. SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA.


Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive