Friday, May 19, 2017

NU-CAFFE | MINUMAN KESIHATAN TONGKAT ALI

NU-CAFFE | MINUMAN KESIHATAN TONGKAT ALI | Bukan mudah untuk siapa-siapa memujuk aku untuk minum minuman berasaskan cafe. Nak dijadikan cerita masa stay di G Tower Hotel selepas menghadiri majlis Sepetang Bersama Blogger 2017 (SBB2017), aku dan kawan-kawan lain dijamu dengan Nu-Caffe Tongkat Ali *kononnya nak lepak pillow tak beramai-ramai pada malam tu .

NU-CAFFE | MINUMAN KESIHATAN TONGKAT ALI

Memandangkan perut pun sedang mencari air panas lewat malam tu, tiada pilihan lainlah. Apa yang peliknya, Nu-Caffe Tongkat Ali ni best pulak. Bak kata Rafzan TomomiNu-Caffe Tongkat Ali ni merupakan 100% Kopi Arabica dan krimer yang diadun bersama pati Tongkat Ali yang menghasilkan rasa yang terbaik dan bermutu tinggi.

NU-CAFFE | MINUMAN KESIHATAN TONGKAT ALI

Kata Rafzan Tomomi lagi, Nu-Caffe Tongkat Ali adalah hasil keluaran Biotropics Malaysia Berhad dan ia mampu memberikan sesiapa yang meminumnya khasiat tongkat ali yang sebenar. Ia juga mengandungi 50mg ekstrak premium Tongkat Ali yang diujikaji dapat memberikan tenaga yang berpanjangan kepada si peminum. Ia memang terbuktilah bila kami aktif je sepanjang malam tu. huhu.

NU-CAFFE | MINUMAN KESIHATAN TONGKAT ALI

Antara kelebihan yang ada pada Tongkat Ali yang sering digunakan secara tradisional untuk :
# Membekalkan tenaga berpanjangan
# Memperbaiki pengaliran darah dan fokus
# Menigkatkan kesihatan lelaki keseluruhan
# Meningkatkan libido

Bagi korang yang sangat mementingkan kualiti sesuatu produk, korang tak perlu risau kerana walaupun Nu-Caffe Tongkat Ali ni masih baru lagi di pasaran tapi ia telah dipaternkan di 4 negara iaitu Malaysia, Amerika Syarikat, Jepun dan Negara Eropah dan telah mengikuti standard SIRIM (MS2409:2011).

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Nu-Caffe Tongkat Ali, sila layari : 

Laman Rasmi Nu-Caffe Tongkat Ali

Facebook Rasmi Nu-Caffe Tongkat Ali

Anda telah membaca artikel berkaitan NU-CAFFE | MINUMAN KESIHATAN TONGKAT ALI 

CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL

Masih ramai lagi yang tidak tahu tentang kewujudan CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR, selain Capsule by Container Hotel yang berada di KLIA2. Untuk pengetahuan korang, di Jalan Pahang, iaitu berdekatan dengan Tasik Titiwangsa Kuala Lumpur telah wujudnya sebuah capsule hotel iaitu RICCARTON CAPSULE HOTEL.


Khabarnya RICCARTON CAPSULE HOTEL ni, lebih canggih dari Capsule by Container Hotel yang berada di KLIA2! Bila saya sendiri ke sini untuk stay, ianya merupakan bilik capsule tertutup yang sangat selesa, bersih, selamat dan berteknologi tinggi.

CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL


BILIK CAPSULE BERTEKNOLOGI TINGGI



CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL
Capsule Double Room

Kebiasaannya bilik capsule hanya memuatkan seorang, di RICCARTON CAPSULE HOTEL mempunyai capsule untuk 2 orang *Capsule Double Room.


Menariknya lagi dengan unit capsule ini, ia turut mempunyai button lampu berteknologi tinggi, TV yang boleh diakses dengan wifi, button 'lock' pintu, kawal air-cond dan plug untuk 'charge phone' termasuk USB. Anda juga boleh ubah keterangan lampu biru dan putih mengikut keselesaan mata anda. Jika korang nakkan keadaan gelap, korang boleh gunakan button 'Sleep Mode'.

CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL

Bagi mereka yang menyewa di unit *Capsule Double Room atau *Capsule Single, korang perlu berkongsi bilik air . Tetapi jangan risau kerana bilik air lelaki dan perempuan adalah diasingkan. *tapi awas!!! ruang mandi hanya ditutup dengan menggunakan tirai. Jadi bagi korang yang tidak biasa dengan keadaan ni, kenalah bawa kain atau seluar basahan untuk mandi.

CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL
Ruang mandi dan tandas untuk penghuni capsule_foto ihsan Hasif Hamsyari

Kemudahan lain yang korang boleh dapat di RICCARTON CAPSULE HOTEL ni, mereka ada menyediakan mesin Air sejuk dan panas yang boleh digunakan secara percuma oleh penghuni mereka. Ruang bekerja juga ada disediakan siap dengan kemudahan plug untuk charge laptop atau phone.


BILIK SELAIN CAPSULE



Bagi korang yang datang bercuti bersama keluarga dan memerlukan ruang yang lebih besar, RICCARTON CAPSULE HOTEL juga mempunyai pilihan bilik seperti hotel biasa. Bilik yang available untuk disewa seperti Deluxe Family Room, Deluxe Suite Room, Deluxe Double Room dan Standard Room.

CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL

CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL


HARGA BILIK DI RICCARTON CAPSULE HOTEL



Pasti ramai diantara korang nak tahu harga setiap unit bilik dan capsule mereka kan? Jom kita tengok harga normal bagi setiap bilik dan capsule yang available di sini.


JENIS BILIK HARGA (NORMAL)
Deluxe Family Room RM335.00
Deluxe Suite Room RM250.00
Deluxe Double Room RM200.00
Standard Room RM170.00
*Capsule Double Room RM140.00
*Capsule Single RM75.00

*All Rates are subject to change without prior notice
*Check In Time 3pm
*Check Out Time 12pm
*For late check-out, the room is available for use until 1pm and after 1pm will be charged half price for the room rate until 6pm



LOKASI TARIKAN BERDEKATAN RICCARTON CAPSULE HOTEL



RICCARTON CAPSULE HOTEL berlokasi di Jalan Ampang dekat dengan Tasik Titiwangsa. Bagi korang yang ingin mencari lokasi makan, RICCARTON CAPSULE HOTEL ini juga hanya berhadapan dengan  McDonalds Titiwangsa yang beroperasi 24 jam. Antara tempat tarikan berdekatan di Riccarton Capsule Hotel pula ialah UTC Sentul (600m) Istana Budaya (950m), PWTC dan Sunway Putra Mall (1.5 KM) sahaja, manakala untuk ke KLCC pula hanya (1.5 KM). 

Tempat terdekat lain pula ialah seperti Hospital Kuala Lumpur (HKL) (2.8 KM), Institute Jantung Negara (IJN)Tawakkal Specialist Hospital dan lain-lain.




RICCARTON CAPSULE HOTEL



CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL

Alamat :
Wisma Q Titiwangsa,
Persiaran Titiwangsa 1,
Jalan Pahang, 53000 KL.

Facebook Rasmi Riccarton Capsule Hotel, Kuala Lumpur

Laman Sesawang : www.riccarton.com.my
Tempahan : +603-4031 5000

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai hotel ini, boleh KLIK SINI.

Anda telah membaca artikel berkenaan CAPSULE HOTEL DI KUALA LUMPUR | RICCARTON CAPSULE HOTEL

Thursday, May 18, 2017

UNDI FILEM PENDEK FILODOXIA DI PLUSMUFORSROADREELS SEKARANG

UNDI FILEM PENDEK FILODOXIA DI PLUSMUFORSROADREELS SEKARANG

CARA MENGUNDI FILEM PENDEK FILODOXIA


Penglibatan filem pendek ini sebagai menyokong kempen jalan raya yang dianjurkan oleh pihak PLUS Malaysia Berhad. Jadi orang ramai boleh membuat undian untuk filem pendek yang dirasakan sesuai untuk memenangi hadiah lumayan yang disediakan oleh pihak penganjur. 

Saya sudah memilih filem pendek yang sesuai iaitu FILODOXIA . Disini saya ingin mengajak pembaca semua untuk turut mengundi filem pendek FILODOXIA ni di www.plusmuforsroadreels.com.my.

UNDI FILEM FILODOXIA DI PLUSMUFORSROADREELS SEKARANG

Korang diminta untuk login ke facebook sebelum mengundi filem pendek  FILODOXIA . Pastikan korang memilih filem  FILODOXIA untuk diundi.

Harus diingat, peluang untuk mengundi adalah 5 kali untuk satu akaun. Gunakan 5 peluang tersebut untuk mengundi filem FILODOXIA .

Filem pendek ini layak untuk diundi kerana ianya mempunyai banyak masej tersirat dan tersurat yang cukup sesuai dengan kempen yang sedang dijalankan oleh PLUS. Terima kasih kepada semua yang sudi mengundi filem pendek  FILODOXIA . Semoga Allah membalas jasa baik kalian.

Sunday, May 14, 2017

SIAPA SEBENARNYA SWEET QISMINA?

sumber foto dari www.hasrulhassan.com

Malam ni tertanya-tanya, siapa sebenarnya si pemilik nama Sweet Qismina setelah beliau memenangi anugerah Artis Baharu Wanita Popular di ABPBH2017 sebentar tadi.


Biodata Farhanna Qismina Binti Supandi


  • Nama Penuh : Farhanna Qismina Binti Supandi
  • Nama Pentas : Sweet
  • Tarikh Lahir : 24 Oktober 1997
  • Bangsa : Melayu
  • Agama : Islam
  • Tinggi : 127 cm
  • Berat : 29KG
  • Email : farhannaqismina@gmail.com
  • Instagram : https://instagram.com/fqisminaa/?hl=en
  • Facebook : https://www.facebook.com/pages/Farhanna-Qismina-SWEET
  • Twitter : https://twitter.com/FQismina
  • Keek : https://www.keek.com/profile/fqismina
  • Sekolah : Sekolah Menengah Aminuddin Baki Kuala Lumpur

Pengalaman Lakonan Farhanna Qismina


Berikut merupakan senarai drama yang disertai oleh Sweet Qismina.

Hartamas – FILMSCAPE PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai ADERINA SMALL)-26 episodes
Rebab Tak Bertali – PUJANGGA KREATIF
(pelakon pembantu sebagai as FARAH)-TELEMOVIE
Hikayat Putera Shazlan – FILMSCAPE PRODUCTION
(pelakon utama sebagai FASHA)-52 episodes
Cinta Batu Belah – EUROFINE PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai ARA SMALL) – 26 episodes
CD Kit – WAYANG TINGGI PRODUCTION
(pelakon utama sebagai LI LING) – 26 episodes
Surat Kepada Tuhan – GLOBAL NETWORK PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai ALIA) – 26episodes
Manjalara – FILMSCAPE PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai MANJA SMALL)-episodes
Ku Milikmu – SUHAN MOVIE
(pelakon pembantu sebagai ANISA SMALL)-26 episodes
Suara Hati – AMC PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai ANAK YATIM)
Kasih Suci – FILMSCAPE PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai KASIH SMALL)-26 episodes
Qanaah – SHA PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai ALIA)-TELEMOVIE
Raya Dua Benua – KIRAWANG PRODUCTION
(pelakon pembantu sebagai ADERINA)-TELEMOVIE
Jahil – LAYAR LARA PRODUCTION
(pelakon pembantu)-TELEMOVIE
Selamat pagi Putera Puteri – KRU PRODUCTION
(rancangan kanak-kanak)
Udin & Noni – SYUHADA PRODUCTION
(sebagai NONI) – 52 episodes

Senarai Filem Farhanna Qismina

ANTARABANGSA : GERMAN
HOMESTAY – (pelakon pembantu)
TEMPATAN : GRAND BRILIANT
Sepi – (pelakon pembantu sebagai IMAAN SMALL)

Senarai Teater Farhanna Qismina

1. Teater Muzikal Ali Baba – (ISTANA BUDAYA)
2. Teater Bangsawan Laila Majnun – (PANGGUNG BANDARAYA)
3. Teater Muzikal Tan Cheng Lok – (ISTANA BUDAYA)
4. Teater Muzikal Tun Sambanthan – (ISTANA BUDAYA)
5. Teater Muzikal PUTRA – (ISTANA BUDAYA)


KEK DAN PASTRI GULA PETITE DI IOI CITY PUTRAJAYA

GULA PETITE DI IOI CITY PUTRAJAYA

Mungkin ada dari korang cukup popular dengan kek-kek dan desert  dari GULA CAKERY kan. Untuk pengetahuan korang semua, selepas setahun enam bulan kafe GULA CAKERY beroperasi di Kota Kemuning, Shah Alam, kini perniagaan itu telah berkembang dengan pembukaan kafe kedua mereka yang diberi nama GULA PETITE di pusat beli-belah IOI City Mall Putrajaya.

GULA PETITE DI IOI CITY PUTRAJAYA

PERASMIAN GULA PETITE


GULA PETITE secara rasminya mula dibuka pada 30 April lalu di pusat beli-belah IOI City Mall Putrajaya dan dirasmikan oleh Dato’ Husni Salleh, iaitu Ketua Pegawai Eksekutif TERAJU. Menurut pemiliknya, Nor Arieni Adriena binti Mohd Ritzal, GULA PETITE berkonsepkan kafe mini yang memberi fokus kepada jualan aneka jenis kek, sandwich dan hidangan minuman panas and sejuk.

GULA PETITE DI IOI CITY PUTRAJAYA

"Menu kek di Gula Petite sama dengan di Gula Cakery, tetapi Gula Cakery juga menyediakan menu makanan panas seperti Nasi Tomato Ayam Merah, Creamy Carbonara dan Grilled Chiken Chop. Selain itu, Gula Cakery turut menyediaman kelas bakeri kanak-kanak dan dewasa. 

"Kiranya, Gula Petite boleh dianggap sebagai mini Gula Cakery. Di kedua-dua Gula Petite dan Gula Cakery, kami sediakan lebih 13 jenis kek setiap hari. Dan untuk memberikan kepelbagaian pilihan buat pelanggan, kami akan menukar jenis kek setiap minggu," katanya.

Antara kek yang menjadi pilihan utama pembeli ialah kek Pandan Gula Melaka, kek Double Chocolate Nutella, Pavlova dan Choux Pastries.

Kek pandan Gula Melaka di Gula Petite



BUKU NOTA RESIPI


Semasa pembukaan Gula Petite di IOI City Mall Putrajaya itu juga, turut dilancarkan buka nota resipi istimewa yang mana dikatakan ada memuatkan beberapa resipi menu 'signature' kafe itu. Buku nota itu tampil dengan lima warna di mana ia terdapat beberapa perkongsian resipi 'signature' serta kisah di sebalik setiap resipi yang dihasilkan. Apa yang menariknya, buku nota itu turut memuatkan foto-foto menu selain vaucer diskuan untuk pembelian kek," ujarnya. Buku nota itu yang hanya didapati di kafe Gula (Petite dan Cakery) berharga RM85. Buat pembeli terawal, akan menerima harga promosi iaitu RM75.

GULA PETITE DI IOI CITY PUTRAJAYA

SEJARAH PERMULAAN PERNIAGAAN ARIENI


Mengenai sejarah perniagaan Gula, ia bermula dengan pengasasnya, Arieni yang sering membantu neneknya memasak dan membakar kek terutamanya menjelang Hari Raya. Selepas mendalami pelbagai ilmu masakan, Arieni tampil dengan Gula Bakery, di mana beliau membuat kek berdasarkan tempahan yang diterima.


Kerana minat yang mendalam dalam mengajar, beliau turut membuka kelas bakeri di rumahnya. Arieni turut dibantu ibunya, Nor Aini Muhid, atau lebih dikenali sebagai Gula Mummy dalam sama-sama menghasilkan aneka kek. Malah kedua-dua mereka pernah memecah rekod membuat aneka resepi selama 36 jam tanpa henti.

Kemudian, kepercayaan yang diraih daripada pelanggan-pelanggan yang sangat berpuas hati itu membuatkan mereka tampil membuka kafe Gula Cakery pada September 2015 berkonsepkan perniagaan keluarga. Pada hujung tahun 2015, ia telah dinamakan sebagai salah satu kafe berkosepkan kekeluargan yang terbaik di Kuala Lumpur oleh Time Out KL, dan pengikut Instagramnya melonjak sebanyak 50,000 orang dalam masa kurang dari setahun.

Untuk maklumat lanjut, layari www.gulacakery.com, atau layari di social media Facebook/gulacakery dan instagram/gulacakery atau untuk tempahan boleh email terus ke hello@gulacakery.com.

Anda telah membaca artikel berkaitan KEK DAN PASTRI GULA PETITE DI IOI CITY PUTRAJAYA

Wednesday, May 10, 2017

HADIAH UNTUK HARI IBU | KAD BUNGA DIY

HADIAH UNTUK HARI IBU | KAD BUNGA DIY | Tarikh sambutan Hari Ibu 2017 di Malaysia bakal diraikan pada minggu kedua bulan Mei 2017 iaitu pada hari Ahad, 14 Mei 2017Happy Mother’s Day atau Hari Ibu ialah hari pengiktirafan untuk kaum ibu, yang disambut pada hari-hari berbeza di kebanyakan tempat merata dunia. Hari Ibu sama peranannya dengan Hari Bapa yang di sambut setiap tahun di seluruh dunia.

HADIAH UNTUK HARI IBU | KAD BUNGA DIY

Bagi korang yang masih tercari-cari HADIAH UNTUK HARI IBU yang sesuai untuk diberikan kepada ibu korang, apa salahnya kalau korang cuba berikan sesuatu hasil dari tangan korang sendiri seperti KAD BUNGA DIY yang cukup simple dan mudah dibuat. Apa yang penting ianya cantik dan pasti akan buat ibu korang rasa sangat dihargai. Jom tonton video tutorial cara membuat KAD BUNGA DIY.


Berikut merupakan tutorial ringkas dari artbyparsh. Korang boleh buat lebih lagi mengikut kreativiti dan kehendak korang. Selamat mencuba.

Anda telah membaca artikel berkenaan HADIAH UNTUK HARI IBU | KAD BUNGA DIY

Friday, May 05, 2017

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS


“KEINDAHAN PULAU DAN KEAJAIBAN LAUT BIRU” MENANTI ANDA!

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS | Percutian serta pengembaraan yang pasti anda tidak dapat lupakan di sebuah pulau peranginan terkemuka di Terengganu, Malaysia sepanjang musim ini iaitu Pulau Perhentian.

Tawaran PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN untuk orang ramai terutamanya kepada pelancong dari dalam negara kini terbuka kepada setiap individu, keluarga mahupun badan korporat dibawakan khas oleh pakar pengendali percutian di Pulau Perhentian iaitu Perhentiankravers Travel & Tours Sdn. Bhd. Destinasi percutian yang ditawarkan akan meliputi Pulau Perhentian Kecil dan Pulau Perhentian Besar.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN yang ditawarkan oleh Perhentiankravers akan pastinya menjadi sebuah kenangan manis yang tidak mungkin dapat dilupakan oleh para pengunjung setelah berseronok menikmati keindahan alam serta ketenangan Laut Cina Selatan yang terbentang luas dan aman serta di penuhi dengan pelbagai hidupan laut yang berwarna-warni serta pemandangan yang memukau di sepanjang percutian mereka.

Perhentiankravers juga telah berusaha dengan jayanya dalam mengatur tentatif program Pulau Perhentian yang menarik serta bersesuaian kepada para pengunjung yang hadir. Ini bagi memastikan percutian para pengunjung tidak disia-siakan dan dimanfaatkan dengan sebaiknya bermula dari langkah pertama pengunjung memijakkan kaki mereka di pantai berpasir putih dan lembut di Pulau Perhentian.

Bagi keselesaan dan ketenangan para pengunjung dalam merancang percutian mereka, Perhentiankravers telah menyediakan beberapa jenis pakej yang mana para pengunjung boleh membuat pilihan mengikut kepada cita rasa, kesesuaian dan “budget” masing-masing kerana pada Perhentiankravers, semua orang mampu untuk merasai percutian idaman mereka. Disamping itu juga, Perhentiankravers juga boleh mengaturkan sebarang percutian atau program yang perlu di “taylor-made” megikut kepada kehendak dan kesesuaian pelanggan.

Bersama Perhentiankravers, para pengunjung akan di layani dengan baik dari proses tempahan sehingga lah pengunjung tiba di Jeti Kuala Besut untuk menaiki bot untuk memulakan perjalanan ke Pulau Perhentian.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Untuk pengetahuan korang semua, bot laju yang dimiliki oleh Perhentiankravers adalah satu-satunya bot di Pulau Perhentian yang di cat dan dihias sebegini. *amacam, comel kan. Sudah pasti para pengunjung berasa begitu teruja sebaik sahaja melihat bot jerung ini datang menghampiri Jeti Kuala Besut untuk mengambil mereka dan membawa para pengunjung ke Pulau Perhentian. Dengan kekuatan enjin 250 kuasa kuda, para pengunjung akan meluncur laju membelah lautan dan akan tiba di Pulau Perhentian dalam tempoh masa 20 – 30 minit sahaja.

HARI PERTAMA DI PULAU PERHENTIAN


Setibanya para pengunjung tiba di Pulau Perhentian, pengunjung akan dibantu oleh “crew” Perhentiankravers bagi proses check-in dan penyimpanan barang sementara menunggu waktu check-in di resort mahupun chalet mengikut kepada jenis pakej yang diambil.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

KINCIR ANGIN PULAU PERHENTIAN | Khusus kepada para pengunjung yang dari lapisan anak muda dan belia, pada hari pertama Perhentiankravers telah mengisi tentatif program pulau perhentian dengan menuju ke salah sebuah destinasi popular di Pulau Perhentian iaitu mendaki ke kincir angin. Pendakian ini akan mengambil masa sekitar 40 minit untuk ke puncak dan 40 minit untuk menuruni bukit. Perhentiankravers juga menyediakan khidmat “guide” iaitu sebagai penunjuk arah dan juga bagi membantu sebarang kesulitan atau masalah sekiranya berlaku. 

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Perhentiankravers begitu menitik beratkan keselamatan para pengunjung sewaktu melakukan sebarang aktiviti yang mana bagi pendakian ini, Perhentiankravers menyediakan set “first aid kit” yang lengkap beserta dengan “walkie-talkie” bagi memudahkan komunikasi antara pengunjung dengan “guide” sekiranya berlaku sebarang kesulitan yang tidak di ingini. Aktiviti ini menggunakan sedikit kekuatan fizikal dan mental namun, sebaik sahaja para pengunjung tiba di puncak, segala penat dan lelah pasti akan hilang begitu sahaja dek kerana pemandangan yang begitu indah serta kenikmatan dibuai angin bayu pada ketinggian 150 meter dari paras laut. Berikut adalah beberapa pemandangan dari lokasi kincir angin.

Selepas dari mengikuti pendakian ke kincir angin yang berakhir sekitar jam 4.00 petang, para pengunjung bebas untuk melakukan sebarang aktiviti lain seperti mandi pantai, berkayak dan lain-lain lagi.


HARI KE-DUA DI PULAU PERHENTIAN


Hari kedua berada di Pulau Perhentian adalah hari yang sangat dinanti-nantikan oleh kebanyakan para pengunjung yang datang bercuti bersama Perhentiankravers. Ini kerana hari kedua adalah hari para pengunjung akan di bawa untuk bersnorkeling di 5 lokasi snorkelling di sekitar Pulau Perhentian Kecil dan Perhentian Besar. Ya, sudah pasti nya para pengunjung berasa sangat teruja untuk bersnorkeling di salah satu lautan terbuka yang penuh misteri dengan keindahan alam yang mungkin tidak pernah mereka lihat atau saksikan sebelum ini. Aktiviti snorkelling ini bermula dari jam 10.30 pagi hingga ke pukul 5.00 petang yang mana Perhentiankravers juga telah menyediakan hidangan makan tengahari buat para pelanggan ketika berehat sebentar di Kampung Nelayan.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Di dalam keterujaan untuk bermandi-manda di laut, Perhentiankravers begitu menitik beratkan soal keselamatan para pengunjung. Para pengunjung akan disediakan dan diberikan dengan kelengkapan snorkelling yang selengkapnya supaya keselamatan pengunjung terjamin disamping dapat menikmati keseronokan snorkelling pada tahap yang semaksima mungkin.

Disamping itu, Perhentiankravers juga menyediakan perkhidmatan “snorkelling guide” profesional yang akan memantau serta melayani para pengunjung sepanjang trip. “Snorkelling guide” yang bertugas juga merupakan “underwater photographer” yang mana mereka akan merakam kenangan-kenagan para pengunjung ketika snorkelling di Pulau Perhentian

Antara tempat snorkelling yang bakal dikunjungi oleh para pengunjung adalah seperti berikut :

1.“Fish feeding” di Turtle Beach
2. Berenang secara dekat bersama penyu di “Turtle Point”
3. Aksi mendebarkan antara “snorkelling guide” berhadapan dengan jerung di Shark Point.
4. Kampung Nelayan di mana para pengunjung di bawa untuk berehat dan makan tengahari.
5. Lompatan dari ketinggian 10 meter di Lighthouse bagi pengunjung yang inginkan sesuatu yang ekstrim. Di sini juga merupakan salah satu tempat yang mempunyai “coral” yang tercantik di Pulau Perhentian.
6. Tempat snorkelling yang terakhir iaitu Romantic Beach di mana para pengunjung dapat berehat sambil bermandi-manda pada air di paras pinggang dengan keadaan laut yang tenang. Di Romantic Beach ini juga terkenal dengan rumah kepada “Nemo” dan juga “Baby Stingray”.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Selesai sahaja dari aktiviti snorkelling, keseronokan serta pengalaman indah para pengunjung tidak terhenti di situ sahaja, malah para pengunjung juga boleh mengambil kesempatan untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang sungguh mendamaikan berlatar belakangkan langit dan lautan seluas saujana membiru kekuningan emas.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Mengikut kepada pakej yang diambil oleh para pengunjung, Perhentiankravers juga ada menyediakan hidangan Barbeque sebagai juadah istimewa makan malam di Pulau Perhentian.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

NIGHTLIFE DI LONGBEACH PULAU PERHENTIAN | Setelah selesai makan malam, bagi para pengunjung yang masih merasakan masih awal untuk pulang tidur berehat dan inginkan suasana malam yang lebih meriah boleh lah berjalan ke Longbeach dimana terdapat pelbagai hiburan musik dan persembahan api yang di adakan di sana. Hal ini kerana Longbeach begitu terkenal sebagai satu-satu nya “Night Life & Beach Party” di Pulau Perhentian.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

HARI KE-TIGA DI PULAU PERHENTIAN


Pada hari ke tiga pula kebiasaannya para pengunjung sudah bersiap sedia untuk meninggalkan Pulau Perhentian dan pulang menuju ke destinasi masing-masing. Pada pengunjung yang berhasrat untuk menambah hari percutian mereka dan ingin mencuba aktiviti-aktiviti lain yang ada seperti “scuba diving”, Perhentiankravers juga boleh mengaturkan mengikut kehendak pelanggan. Perhentiankravers menyediakan 3 kali dalam sehari bagi perjalanan bot penumpang dari Pulau Perhentian ke Jeti Kuala Besut. Waktu perjalanan bot penumpang adalah pada : 8.00 pagi, 12.00 tengahari dan 4.00 petang.

Setibanya kembali di Jeti Kuala Besut, para pengunjung berkesempatan untuk membeli-belah barangan cenderamata yang dijual di sepanjang jeti. Bagi pengunjung yang pulang menaiki bas, Perhentiankravers menyediakan kawasan rehat atau “lounge” di ruang pejabat Perhentiankravers yang terletak berhampiran dengan jeti sementara menunggu ketibaan bas.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN PERHENTIANKRAVERS


Secara keseluruhannya, Perhentiankravers menjanjikan sesuatu yang tidak dapat dilupakan oleh para pengunjung apabila bercuti di Pulau Perhentian iaitu pengalaman yang begitu menakjubkan. Rata-rata pengunjung memberikan maklum balas yang mengujakan seperti mereka tidak terbayang akan keindahan Pulau Perhentian menandingi mana-mana keindahan destinasi perlancongan di luar negara terutamanya negara kejiranan.

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Perhentiankravers menjanjikan “value for money” kepada para pengunjung yang disayangi. Musim bagi percutian di Pulau Perhentian bermula pada bulan Februari hingga Oktober dan selebihnya ditutup kerana angin monsoon yang melanda pulau setiap hujung tahun. 

Oleh kerana operasi di Pulau Perhentian adalah terhad, Perhentiankravers menasihatkan kepada bakal pengunjung untuk membuat tempahan seawal mungkin bagi mengelakkan dari kekecewaan akibat dari bilik penginapan penuh. Sebarang tempahan boleh lah hubungi : 019-9100986 (Pejabat Perhentiankravers)

Emel : hai.perhentiankravers@gmail.com
Facebook : Perhentiankravers
Instagram : Perhentiankravers

PAKEJ BERCUTI KE PULAU PERHENTIAN | PERHENTIANKRAVERS

Pakej Perhentian | Pakej Pulau Perhentian | Pakej Pulau Perhentian Murah | Pakej Pulau Perhentian 2017 | Pakej Pulau Perhentian Kecil | Pakej Murah Pulau Perhentian | Bercuti di Pulau Perhentian | Pulau Perhentian Kecil | Pulau Perhentian Besar | Perhentian Island | Perhentian Islands | Pulau Perhentian | Perhentian Kecil
Pakej 3 hari 2 malam Pulau Perhentian | Pakej Bajet Perhentian 2017 | Pakej Percutian Pulau Perhentian | Pakej Honeymoon di Pulau Perhentian | Pakej Pulau Perhentian untuk 2 orang | Pakej Perhentian Berkumpulan | Promosi Pakej Pulau Perhentian
pulau perhentian package | pulau perhentian blog | Tempat menarik di pulau perhentian | pulau perhentian chalet murah | pulau perhentian hotel | pulau perhentian resort | perhentian islands hotel | perhentian islands how to get there




HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH


HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH

Pernah tak korang terfikir untuk membuat hiasan dinding terutama untuk rumah anda dengan tangan korang sendiri? Tapi saya sendiri yakin bahawa ramai juga menjadikan alasan tiada skill dalam bertukang menjadi sebab utama tidak mencuba untuk bertukang.

Untuk entry kali ni, saya nak kongsikan satu tutorial ringkas cara membuat satu hiasan dinding DIY yang cukup senang dan ringkas. Tutorial ni saya telah rujuk di laman sesawang craft.ideas2live4.com.

Bahan-bahan

Skru - keluli tahan karat / luaran
Tape - untuk memegang templet
Paku - untuk membuat tanda

Alatan

Tukul
Pemutar skru


Berikut merupakan langkah-langkah yang perlu korang ikut untuk membuat HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH.

1. Pilih design font yang inginkan. Gunakan perisian seperti Adobe Photoshop atau Adobe Illustrator untuk menindih rekaan font korang pada grid. Titik bersilang di dalam grid adalah di mana skru korang bakal di tanam, jadi saiz square grid yang dicipta perlu bergantung kepada saiz kepala skru anda.

HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH

2. Sebaik sahaja selesai membuat rekaan illustrasi di komputer, anda perlu mencetak di atas kertas dan meletakkannya di atas permukaan papan atau kayu yang mana korang ingin jadikannya sebagai base atau background. Bagi memastikan kertas tersebut tidak bergerak dan berada statik di atas papan yang dipilih sebelum paku diketuk, korang boleh menggunakan tape atau double tape. Langkah ini dibuat adalah bertujuan untuk membuat tanda di mana korang akan menggerudi skru.

HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH

3. Selepas anda selesai membuat tanda, anda boleh terus menggerudi skru anda mengikut tanda-tanda yang telah dibuat. *berhati-hati ketika menggerudi skru. Tenggelam setiap skru hanya separuh sahaja - cukup supaya skru-skru tidak gugur. *pastikan kedalaman skru adalah sama.

HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH

4. Bila sudah selesai menggerudi mengikut rekabentuk yang korang nak, bolehlah korang letak dimana-mana tempat yang sesuai sebagai hiasan. Design bernombor boleh juga diletakkan di hadapan rumah sebagai penunjuk no rumah.

HIASAN DIY YANG CANTIK DAN MUDAH

Macamana cantik bukan hasil dia. Apa yang penting, ia mudah untuk dibuat. Yang penting, kat rumah kenalah ada alatan yang sesuai untuk kerja-kerja sebegini. *tak perlu alatan yang memerlukan kilang pun. Sekadar alatan yang boleh dibeli dan disimpan di dalam rumah. Kalau korang tak tahu nak beli kat mana, saya cadangkan untuk beli alatan jenama Metabo.

Untuk pengetahuan korang Metabo ni merupakan satu jenama "power tools" yang mana sekarang diedarkan di Malaysia oleh Jasa Kita. Jenama Metabo bukan sahaja sesuai untuk pengguna profesional tetapi, ia juga boleh dijadikan alatan untuk kerja-kerja di rumah juga. Terdapat banyak jenis produk Metabo. Apa yang bestnya, anda boleh menikmati faedah daripada alat tanpa wayar yang menggunakan pek bateri yang boleh dibawa ke mana-mana. Tambahan pula Metabo memberi jaminan selama 36 bulan pada pek bateri mereka, dimana ianya merupakan jaminan paling lama darijenama-jenama lain yang ada .

Kalau korang nak tahu lebih lanjut dan apa alatan-alatan yang Metabo tawarkan untuk korang, bolehlah rujuk laman sesawang diorang di www.metabo.com.


Created By Sora Templates