JOM JELAJAH KOPERASI NEGERI SARAWAK 2015

JOM JELAJAH KOPERASI NEGERI SARAWAK 2015 | Pada 10-15 ogos 2015 yang lepas, MY telah berpeluang meyertai FAM trip Jom Jelajah Koperasi Sarawak. Untuk pengetahuan korang, ini merupakan kali pertama MY menjejaki bumi Sarawak ni, dan ianya sangat mengujakan.

Tujuan program Jom Jelajah Koperasi Sarawak ini adalah untuk mempromosikan produk-produk pelancongan koperasi dan aktiviti hiliran yang berkaitan dengannya. Ternyata banyak koperasi yang wujud di negeri Sarawak ni dan diantaranya yang menarik minat MY ialah seperti berikut:

KOPERASI TEBAKANG MELAYU SERIAN BERHAD | Kami disini berpeluang untuk menaiki boat panjang menyusuri sungai kayan untuk berkelah.

Merentasi Sungai Kayan dengan bot panjang
Pegunjung juga boleh membuat aktivit lain yang disediakan di sini seperti lawatan ke kampung, penglibatan dalam aktiviti pertanian, jungle trekking, memancing ikan, menyusuri sungai Batang Kayan, long boat river safari and picnic. Koperasi ini turut menyediakan homestay bagi mereka yang ingin tinggal lama.

Kek jantung pisang
Disini juga kami telah diperkenalkan dengan Kek Jantung Pisang [klik] yang mana ianya dikatakan merupakan pelopor kepada Kek Lapis Sarawak sekarang.

Koperasi Kampung Melayu Tebakang Serian Berhad
Alamat : Kampung Melayu Tebakang, 94750, Tebakang Serian, Sarawak Malaysia

KOPERASI KAMPUNG MONGKOS SERIAN BERHAD | Disini kami berpeluang untuk mengenali dan mendekati budaya masyarakat Bidayuh. Dari awal kehadiran kami disambut meriah dengan penuh adat istiadat kepercayaan masyarakat Bidayuh ini. Kami juga turut dihiburkan dengan beberapa buah tarian tradisi oleh anak-anak Bidayuh.

Rumah panjang masyarakat Bidayuh Sarawak
Mereka juga mempunyai tarikan yang cukup unik iaitu sebuah rumah panjang 24 pintu [klik] yang masih berfungsi mengekalkan budaya masyarakat Bidayuh di Sarawak.

Untuk pengetahuan korang, jarak untuk ke sempadan indonesia hanya 2.5 km sahaja dari perkampungan ini. Tapi kerana kesuntukan masa kami tidak sempat untuk ke sempadan.

Dekat untuk ke sempadan Indosesia
Selain dari tarikan utama iaitu rumah panjang, mereka juga mempunyai beberapa buah homestay dan pelbagai aktiviti menarik untuk pegunjung yang datang. Antara tarikan lain yang korang boleh dapat di sini adalah Air Terjun Silungkong, ianya megambil masa 45 minit treking dari kampung, sepanjang perjalanan itu anda juga boleh menikmati keindahan flora dan fauna. Di sini juga sangat popular dengan sambutan Pesta Gawai / Harvest yang disambut pada bulan Mei-Jun.

Koperasi Kampung Mongkos Serian Berhad
Alamat : Daerah Serian, d/a Suruhanjaya Koperasi Malaysia, Sarawak, 94700 Serian, Malaysia.

KOPERASI WARISAN PELANCONGAN BAKO KUCHING | Berpeluang untuk mendekati alam semulajadi dengan membuat lawatan ke Taman Negara Bako.

Lawatan ke kampung Melayu Bako
Disini juga kami berpeluang ke Kampung Melayu Bako iaitu antara perkampungan nelayan yang wujud di sini. Menikmati makan tengahari bersama penduduk kampung dengan makanan laut yang sangat fresh.

Belacan Bako
Kami juga berpeluang untuk melihat sendiri proses pembuatan belacan Bako yang cukup popular di negeri Sarawak.

Koperasi Warisan Pelancongan Berhad
Alamat : Jeti Terminal Taman Negara Bako, Kampung Bako, Kuching, Sarawak.
Tel: +6017-8857798
Email: pbptnbsarawak@gmail.com

KOPERASI KELUARGA SUMIRAN KUCHING BERHAD | Satu-satunya koperasi yang lain dari yang lain yang telah kami lawati di negeri Sarawak ni. Diuruskan sepenuhnya oleh keluarga Sumiran. Ianya merupakan Eco-Camp yang sangat sesuai untuk pelbagai aktiviti lasak dan outdoor.

Camp fire
Program yang ditawarkan Sumiran Eco-Camp ialah:

* Teambuilding
* Leadership and Prefect Training
* Family Day Reatreat and Birthday
* Outdoor Zumba
* Boot Camp, dengan syarat :

* Minima 30 peserta
* Termasuk makan dan minum
* Dengan penginapan
* Termasuk fasilitator/jurulatih

Koperasi Keluarga Sumiran Kuching Berhad
Alamat : Lot 896, Rantau Panjang, Batu Kawa, Matang Land District 93250 Kuching, Malaysia.
Tel : 010-979 2061 / 012-881 1952 / 082-645 591
Email : sumiran.ecofarm@facebook.com
_____________________

Selain dari 4 yang dilawati ini, masih banyak lagi koperasi yang wujud dan aktif di seluruh Malaysia termasuk negeri Sarawak ni sendiri. Ianya boleh dilihat jika korang berpeluang ke Hari Koperasi Negara 2015 yang lepas.

Terima kasih kepada Majalah Gaya Travel kerana telah memberi peluang kepada MY untuk terbang ke bumi kenyalang ni bersama-sama dalam program JOM JELAJAH KOPERASI SARAWAK 2015 ni.


Read more »

NASI DAGANG MENU TERBARU AIRASIA DAN AIRASIA X


Santan AirAsia
Santan AirAsia
NASI DAGANG MENU TERBARU AIRASIA DAN AIRASIA X | MY telah berpeluang ke majlis pelancarkan menu dalam pesawat terkini AirAsia dan AirAsia X yang diberikan nama "SANTAN", dengan pengenalan baru bagi kedua syarikat penerbangan bagi pembelian dalam pesawat atau pra tempah.

WOLO Bukit Bintang
WOLO Bukit Bintang
Majlis pelancaran "SANTAN" ini telah diadakan di Penthouse WOLO Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Lokasi hotel ini sangat stategik di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur malah sangat dekat dengan stesyen Monorail Bukit Bintang.




PENERBANGAN AIRASIA BERHAD | Antara hidangan terbaru yang sudah tersedia di dalam penerbangan AirAsia Berhad (AK) bagi pembelian dalam pesawat ialah Nasi Dagang dengan Kari Ayam dan dihidangkan bersama Dodol, Nasi Kepal Ayam Teriyaki dan Sandwich Pizza Ayam Salai.

Nasi Dagang dengan Kari Ayam dan dihidangkan bersama Dodol
Nasi Dagang dengan Kari Ayam dan dihidangkan bersama Dodol
Sementara untuk menu pra tempah pula ialah Nasi Tomato dengan Ayam Percik, Balutan Satay Ayam dan Pasta Sayuran dengan Ayam Panggang.

PENERBANGAN AIRASIA X BERHAD | Bagi penerbangan Air Asia X Berhad (D7) pula, menu pra tempah yang boleh dinikmati oleh pelanggan ialah Kombo Nasi Dagang dan Kombo Mee Goreng Mamak yang mana ianya termasuk dengan 350ml air mineral. Nasi Dagang juga tersedia bagi pembelian dalam penerbangan AirAsia X.


Pelanggan bagi kedua-dua syarikat AirAsia Berhad dan AirAsia X Berhad sudah boleh mula menikmati menu tambahan baru ini bermula dari sekarang.
Tony Fernandes, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Air Asia | Pasukan pendapatan sampingan kami sentiasa melihat cara bagaimana kami dapat menambah baik pengalaman penerbangan bagi tetamu kami. Makanan semestinya memainkan peranan penting tetapi kami tidak hanya mahu menjual makann tetapi juga menggunakan pengalaman dalam penerbangan bagi mengenalkan hidangan Asean bagi kesemua tetamu kami. Kami berbesar hati memperkenalkan Nasi Dagang terlebih dahulu, yang mana adalah hidangan terkenal di Malaysia sebagai pengenalan, dan kami akan melihat memperkenalkan hidangan lain dari pelbagai tempat di Asean dalam pusingan Menu Asean "Santan" yang seterusnya.
Roti canai juga merupakan salah satu menu popular di negara kita yang mana korang harus cuba ketika terbang bersama AirAsia.

Roti Canai AirAsia
Roti Canai AirAsia
Banyak lagi hidangan best yang boleh dinikmati di dalam pesawat AirAsia. Selain pra tempah makanan dalam penerbangan AirAsia, pelanggan juga kini boleh menambah pencuci mulut yang manis dengan pilihan "Maximise Your Meal" yang termasuk Salted Caramel Cookie Bar dan Kit Kat untuk hanya RM 7.

Pemanis mulut
Bagi mereka yang bersama kanak-kanak, untuk kedua penerbangan AirAsia Berhad dan AirAsia X Berhad kini boleh menikmati pra tempah hidangan kanak-kanak yang terdiri dari dua Burger Ayam Mini dan Ribena.

Burger Ayam Mini
Burger Ayam Mini AirAsia
Jadi apa tunggu lagi, buat tempahan awal sebelum terbang bersama AirAsia untuk lebih banyak penjimatan.


Read more »

LINDUNGI RUMAH ANDA DENGAN HARUMAN SERAI WANGI AFY HANIFF

LINDUNGI RUMAH ANDA DENGAN HARUMAN SERAI WANGI AFY HANIFF | MY yakin bahawa bukan MY je yang mempunyai masalah dengan serangga perosak di dalam rumah atau kediaman. *mesti ada diantara pembaca blog MY ni pun menghadapi masalah yang sama kan? Seharusnya kediaman kita harus bebas dari segala gangguan termasuklah serangga-serangga dan haiwan yang merbahaya dan membawa penyakit seperti lipas, nyamuk, tikus dan sebagainya. *tapi bagaimana? Bunuh ?

Untuk membunuh serangga dan haiwan perosak seperti ni kita memerlukan bahan kimia atau racun yang cukup kuat. 

ALERGIC PADA ASAP | Memandangkan MY ni merupakan seorang yang alergic pada asap atau bauan chemical yang kuat jadi penggunaan racun serangga seperti spray ubat nyamur dan lingkaran ubat nyamur khususnya memang tidak boleh digunakan sama sekali. Perkara ini amat serius dan boleh menyebabkan MY demam jika terhidu. *pernah demam sehingga seminggu kerana terhidu asap ubat nyamuk.
alergic asap rokok_foto http://www.huffingtonpost.com/2013/04/01/secondhand-smoke-exposure-during-pregnancy_n_2994293.html
Dirumah MY memilih untuk tidak menggunakan ubat nyamuk dan ridsect untuk mengelakkan dari terhidu. Oleh sebab tiada penggunaan ubat nyamuk dan ridsect ni juga MY pernah disahkan mengidap sakit denggi. Jika diberi pilihan, hanya kelambu sahaja yang boleh menjadi pilihan terakhir untuk MY guna untuk mengelakkan dari terkena gigitan nyamuk.

Tapi kelambu untuk tidur bolehla, kalau untuk buat kerja memang susah. Memandangkan MY ni jenis bekerja malam menghadap laptop di meja so ia sangat tidak sesuai. Nyamuk masih boleh datang dan mengganggu.

Teringat semasa berada pada tahun akhir first degree my di UPM dahulu, sebagai seorang pelajar Rekabentuk Perindustrian. MY telah memilih kajian dan mencipta alat untuk menghalau burung di sangkar ikan. Dan banyak pegertian dan kelebihan disebaliknya termasuk untuk kestabilan ekosistem dan alam sekitar, jadi pernah terfikir untuk mencipta sendiri bahan untuk menghalau serangga berpeyangit ni especially nyamuk yang sangat bahaya.

PRODUK SERAIWANGI AFY HANIFF | Sehinggalah MY telah menemui satu produk yang cukup bagus di pasaran untuk menyelesaikan masalah yang MY hadapi. Produk tersebut adalah dari keluaran Afy Haniff. *tak perlu nak cipta produk baru dah sebab yang terbaik sudah ada di pasaran. Apa yang bestnya produk ini merupakan produk yang selamat dan tidak beracun dan tidak merbahaya *tetapi ia tidak bermakna ia boleh dimakan. hehe.
Produk serai wangi Afy Haniff
Banyak produk-produk yang bagus dan berkualiti keluaran Afy Hanif ni yang sudah ada di pasaran. Setiap produk mempunyai kelebihan dan cara guna yang berbeza.


MASALAH NYAMUK BERPENYAKIT | Hanya gantung di tingkap pintu dan haruman serai wangi yang tajam tu mampu menghalau dan menghalang nyamuk dan serangga lain dari memasuki bilik MY dan ada juga MY gantung di dalam almari baju dan bilik air untuk menghalau lipas. Apa yang boleh MY katakan ia terbukti berkesan dan MY boleh buat kerja pada malam hari tanpa diganggu oleh nyamuk. Insyallah MY akan keep use this produk untuk menjaga kediaman dan bilik dari nyamuk dan lipas.



MASALAH TIKUS DI SYILING RUMAH KAMPUNG | Jika bercerita mengenai ikus, ia cukup sinonim dengan haiwan yang membawa penyakit merbahaya. Selain dari itu tikus juga selalu mendatangkan masalah dengan merosakkan barang-barang peribadi kita termasuk koleksi buku di almari rumah. Rumah di kampung MY juga menghadapi masalah yang sama. Apa yang paling jelas, tikus juga suka pada tempat yang sunyi dan gelap. Bila waktu malam, akan kedengaran tikus berlari-lari di atas syiling rumah.


Apa yang MY boleh buat ialah mencari sesuatu untuk menghalau tikus-tikus ni dari terus stay di bahagian syiling tu. Jika diberi racun di khuatiri tikus-tikus tersebut akan mati dan bangkai mereka akan busuk di atas syiling. Alhamdulillah, dengan hanya diletakkan pada beberapa tempat, masalah tikus di syiling selesai.

Produk ini juga boleh digunakan di luar rumah untuk menjaga tanaman dari diganggu dan dirosakkan oleh serangga dan haiwan perosak.

MASALAH LALAT SEMASA HIDANGAN MAKANAN | Kita cukup tahu dengan akibat jika makanan kita di hinggap oleh serangga kotor seperti lalat. Masalah lalat di kampung memang tidak boleh dielakkan. Apa yang paling bermasalah ialah apabila semasa hidangan makanan buffet kenduri atau rumah terbuka. Lalat sangat tertarik pada makanan yang dihidangkan.


Lalat bukan sahaja kotor dan merbahaya pada manusia, tetapi ia juga boleh mengganggu persekitaran majlis. masalah ini dapat diatasi dengan Serai Wangi Pelita yang produk keluaran Afy Haniff ini. Ia bukan sekadar dapat menghalau lalat, tetapi dari segi fizikal rekabentuknya boleh juga dijadikan sebagai lilin/ pelita hiasan .

Berikut merupakan masalah yang dihadapi oleh MY sendiri beserta cara dan produk terpilih untuk meyelesaikan masalah yang telah MY hadapi di rumah dan di kampung MY sendiri. Alhamdulillah pilihan produk ini sangat membantu dalam meyelesaikan masalah yang seperti dinyatakan.

KELEBIHAN AFY HANIFF | Antara kelebihan produk dari Afy Haniff ini yang menarik perhatian MY untuk dicuba ialah seperti berikut:

>>Selamat untuk persekitaran
>>Berasaskan dari tumbuhan semulajadi
>>Tidak memberi kesan bahaya jika terkena kulit
>>Tidak megandungi bauan kimia merbahaya.

Bagi korang yang ingin mendapatkan produk-produk dari Afy Haniff ni bolehlah rujuk di store atau outlet seperti dinyatakan dibawah:
Store jualan Afy Haniff
1) Giant
2) Mydin
3) Tesco
4) Jaya Grocer
5) Econsave
6) Family Store
7) Kipmart
8) Songmart
9) Mercato
10) Sam's Groceria

Dan banyak lagi outlet dengan total dekat 980 outlet seluruh Malaysia termasuk Sabah.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk Afy Haniff ni korang boleh rujuk

Read more »

Followers