travel, food and lifestyle blog

Friday, August 16, 2013

Kerja Kena Fokus | SolidWorks Software 3D

Kerja Kena Fokus | SolidWorks Software 3D | Nak jadi designer produk mestila tahu kendalikan software teknikal drawing. Kalau dulu famous dengan AutoCad. Pergi mana pun orang dok citer pasal  AutoCad je. Tapi zaman makin berubah kan. Bagi wa, guna SolidWorks lagi senang.

The SolidWorks interface, showing feature based history dependent modeling
The SolidWorks interface, showing feature based history dependent modeling

From Wikipedia, the free encyclopediaSolidWorks is a 3D mechanical CAD (computer-aided design) program that runs on Microsoft Windows and is being developed by Dassault Systèmes SolidWorks Corp., a subsidiary of Dassault Systèmes, S. A. (Vélizy, France). SolidWorks is currently used by over 2 million engineersand designers at more than 165,000 companies worldwide. FY2011 revenue for SolidWorks was 483 million dollars.

SolidWorks competes directly with Autodesk Inventor and Solid Edge.

Memandangkan SolidWorks ni dah makin hebat features dia. So makin berani dekat la wa dengan software ni. Kalau dulu , rander cantik kena tukar ke software 3DsMax. Tapi sekarang tak perlu lagi sebab SolidWorks sendiri dah ada SolidWorks PhotoView. Lagi cepat dan mantap hasilnya. Tapi sesuai untuk render produk je la kan. 

SolidWorks version history

Ha tengok ni, tak terkejar dengan version yang SolidWorks dah keluarkan ni. cepat je kan. Pasni apa la features yang dia akan tambah. Mesti lagi gempak kan. Kalau kat UPM ni, Pelajar Industrial designnya guna software SolidWorks ni la kalau nak buat technical drawing produk.


Ni pulak hasil kerja wa, huhu. Sapa-sapa expert please tolong tunjuk ajar. banyak lagi wa tak tahu. Nak belajar takder sifu.=.=


Orang kata kalau nak berjaya, setiap kerja yang kita buat kena fokus dan buat dengan kerelaan hati. Tambah-tambah pula kalau kerja yang kita buat tu kerja yang kita suka.Insyaallah kejayaan bonus lagi yang kita dapat.Hehehe. so everything kalau nak berjaya, setkan minda positif anda kalau nak berjaya.

.








Share:

5 comments:

  1. setuju , kena rela tapi sakit hati ok klu kerja dgn org yg bajet bagus nk mampus. sob sob sob...

    ReplyDelete
  2. cayalah mawardi ....tumpang bace cni jom ke blog sy jgk ek,nk exchange bloglist ngan sy bgtau la :)

    Tak Mungkin Benar

    ReplyDelete
  3. Aku dalam bab ni...tak pandai...

    ReplyDelete
  4. betul tu bro..3d solidworks lagi senang..kerja pun x berapa nk pening nk buat..

    ReplyDelete
  5. Saya ada nk buat simple simulation guna solidworks urgent... siapa yg boleh buat atau tunjuk ajar boleh x call saya 0126870767 urgent. Tq call taw sapa2!

    ReplyDelete


Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir batin kepada semua pembaca setia blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive