travel, food and lifestyle blog

Tuesday, August 13, 2013

Asyik Typo Je | Bahaya Typo Gadget Touchscreen

Asyik Typo Je | Bahaya Typo Gadget Touchscreen | Nak tergelak je bila tengok typo di sana sini, ingat kan wa je yang ada masalah typo ni kan. Rupa-rupanya ramai lagi yang kat luar sana tu ada masalah typo. Ha jangan cuba nak lari kan. Kikiki. Yang paling tak boleh bla bila typo tak hengat sampai tertukar dengan perkataan perkataan lucah kan. kiki. masa tu gelak tak hengat la sapa baca kan.

Asyik Typo Je | Bahaya Typo Gadget Touchscreen |
PAKISTAN ke PAKISTAM?

From Wikipedia, the free encyclopediatypographical error (often shortened to typo) is a mistake made in the typing process (such as spelling) of printed material. Historically, this referred to mistakes in manual type-setting (typography). The term includes errors due to mechanical failure or slips of the hand or finger, but excludes errors of ignorance, such as spelling errors. Before the arrival of printing, the "copyist's mistake" or "scribal error" was the equivalent formanuscripts. Most typos involve simple duplication, omission, transposition, or substitution of a small number of characters.
Fat finger, or "fat-finger syndrome", a slang term, refers to an unwanted secondary action when typing. When one's finger is bigger than the touch zone, there can be inaccuracy in the fine motor movements and accidents occur. This is common with touchscreens. One may hit two adjacent keys on the keyboard in a single keystroke. An example is buckled instead of bucked, due to the L key being next to the K key on many keyboards.

Ok fine, en. wiki ni kata fat-finger syndrome. Sampai hati kan. keji tol. huh

Kalau tertypo dengan member-member takpela kan, kalau tertypo dengan bos ker sape-sape yang leh buat kita huru hara habisla. So kalau menulis tu tak kena triple check la jawabnya. Kalau tak memang nahas la. Tambah pulak kalau bab sms guna fon skang ni. Almaklumla semua dah bersmart fon kan. main touch-touch the fon skrin je, dah takde butang-butang dah. 

Ya inilah masalah nya kan dengan gadget touchscreen ni, typo ribuan kali sehari (lebih). Dibandingkan gadget yang memiliki keypad, menggunakan touchscreen gadget jadi lebih menguras fokus. (Ceh ceh ceh nak salahkan gadget pulak dia kan). So lepas ni berhati-hatila bila menaip kan. Jangan nak lorat sangat(kata orang kelantan). Bak kata orang biar lambat asal selamat. Kalau tak asyik kena keji je kan . kikiki.




Share:

7 comments:

  1. aduhhh bro aku pon kadang typo jgk lagi2 pakai touch screen

    ReplyDelete
  2. Hehehe...selalu gak ter typo dgn boss...nasib baik lah boss pun 2 x 5 gak =D

    ReplyDelete
  3. bkn touch screen pon bole typo apa.. biasala nobody perfect la katakan.... ekekekke...

    ReplyDelete
  4. touch screen susah nak kawah okeh..hahaha kalu 3310 selambe je xyah tgk pun sambil memandu pun boleh..hehehe

    ReplyDelete
  5. ok... aku ngaku slalu tertypo jugak..huhu

    ReplyDelete


Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive