travel, food and lifestyle blog

Followers

Istilah Minda: Satay Kajang


Petang tadi pergi kajang cari tikar getah untuk balut meja kat studio. So, apa lagi dah sampai kajang kita kena try la Satay Kajang :)


 Satay Kajang Hj Samuri, Kajang. 

bahagian luar restorant

replika transpot lama

bahagian dalam restorant

jom jamu selera :)

resit.. tak mahal pon. boleh la :)
Tak berani nak makan satay arnab kat sini, walaupun teringin sangat nak makan. 
kenapa???
 RM 2.00 satu cucuk der..
ada bran ??



Share:

Istilah Minda: Aweks Comey yang Sexy.

Peeeeeeeeeeewwwwwittttttttttttttt..
Wow untung la kan.


Sumber : Facebook

Jom kita tengok umpatan keji para facebooker . keh.keh.keh


Ahhaha. apakomen korang plak ?

Share:

Istilah Minda: Dompet Baru


Jalan -jalan kat downtown mines ada ternampak satu wallet, pergh terbaik lah.
 kat pakaging dia tulis 

ENVIRONMENTAL PROTECTION WALLET

tadaaaaaaa

hahahah ada bran ??

Uish ni bukan yang saya punya. 
Eiuewwwwwwwwwwwwwww.
Ni saya dapat kat google je. saja cari nak tau maksud ENVIRONMENTAL PROTECTION WALLET tu. Tapi yang ni plak dapat hahah.


ha ni baru betul wadi punya. hehehe.Stylo kan :)
Bau dia wangi.. hehehe

Share:

Istilah Minda: Bloggers Tua


Ha entry kali ni wadi nak kenalkan dengan Bloggers tua. hehhe nak kenal sape ?


Nama Samaran : Ken Ji
Blog dia lebih fokus kat photografi. Maklum la kat UPM ni dia dah biasa buat service untuk student-student :)
Eh eh dah macam Ustaz Azhar Idrus Plak dia . hehehe


Nama Samaran : See Rub
Blog : Y U NO FUN
Blog dia pula fokus kat lawak. RageFace . Nasib baik tak join MAHARAJA LAWAK je.
Ha ni macam sapa plak :P


Ha ni tak lain tak bukan admin blog ni la. ahhaah..
Buruk bebenor mukanya. hahahah

Mereka-mereka diatas ni bloggers tua , tapi baru je berblog ni heheeh.
Jangan mara. Kami akan bagi yang terbaik untuk pembaca semua Insyaallah :)



Share:

Istilah Minda: PTPTN dah masuk?



Cer zoom sikit
(klik kat gambar )
Sumber : http://www.ptptn.gov.my/docs/jadual.pdf


HAh.. UPM 25 Februari 2012..


Huh.. ada banyak maknanya disebalik  kegembiraan itew.. hahah

Share:

Segmen : SAYA SUKA BLOGWALKING SEBAB.......



SAYA SUKA BLOGWALKING SEBAB saya percaya, banyak blog yang perlu saya singgah untuk  mendapatkan  infoterbaik  untuk membawa diri kearah lebih matang dan berfikiran positive.

Tag :



Share:

Istilah Minda: Air sajian Istana di zaman silam

Bila kita sebut adabi je mesti kita akan terfikir tentang rempah ratus atau serbuk-serbuk kari kan .



sumber : ADABI



Tapi berbeza dengan aku jumpa nie.


 wow produk ADABI juga ke nie??
hehehe

Share:

Istilah Minda: Iklan Bertudung di Kelantan

Kalau korang pernah ke negeri Kelantan atau lebih dikenali negeri Cik Siti Wan Kembang ni korang dapat lihat lah sendiri bagaimana cara pemerintahan yang bagi saya amat mengagumkan :)


Bukan senang nak paksa seseorang menutup aurat, tapi kita pasti ada jalan untuk menyelesaikannya. Hanya usaha yang Ikhlas kerana ALLAH. Insyaallah. Moga Hidup kita semua dapat keberkatanNYA :)

Share:

Istilah Minda: Inipun Bolehlah


Bila kita perlukan sesuatu tetapi tidak mampu untuk memilikinya jadi macam ni pun boleh la.


Korang jangan kata yang korang tak pernah buat benda-benda ni semua. Sebab wadi pun pernah mengalaminya. hehehe

Share:

Istilah Minda: Tanda Cinta dalam Derita


Semua orang inginkan sesuatu yang membahagiakan kan? 
Tapi bahagia ke kalau macam ni ha?


Ayarkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
!@#$%^&*(
Rasanya  minta putus lagi baik kot. hahahh

Share:

Lawaknya Ombak Rindu


Sape tak tahu kalau sebut ombak rindu nie kan, . Pada asalnya bila wadi dengar yang member kata cerita ni sedih, awal-awal lagi dah reject dalam senarai untuk tengok kat panggung mahupon cd . Tapi hari makin hari ternyata aura ombak rindu ni makin hebat , mana tak nya dalam seminggu tayangan filem dia pon dah pungut 5 juta lebih penonton. ni yang timbul tanda tanyakat minda wadi ni. Apa yang best sangat dengan filem nie.



So, nak tengok kat panggung dah takde, terpaksa la tengok yang download jer. huhu. Tengok sorang-sorang. tak sangka-sangka, boleh menitiskan air mata plak.. huk..huk.. Pelakon yang terbaik ah. watak mereka semua hidup dan berjaya. Walaupun kutipannya tidak dapat mengalahi KL Gangster,bagi wadi cerita ni memang perfect. 5 bintang . Tak pasal-pasal rugi je tak tengok kat panggung. arghhhhh.


sumber

kerana ketensonan itu, timbul plak keinginan di hati nak baca novel dia. novel Ombak rindu ni pon best gak.huhu. ni la first time wadi baca novel tau. kalau nak diceritakan tentang perbezaan jalan cerita dalam novel dan filem dia, sudah tentu banyak perbezaannya.


Tapi satu je korang belum tahu tentang Ombak Rindu nie. Part lawak dia, jom kita tonton hehehe


Hahahha
 lawakkan

Share:

Istilah Minda: ALAIN DELON ke Allan Meon ?


Assalamualaikum kepada semua pembaca blog saya , apa khabar semua.
Hari ni bertuah kerana "eqbalzack.com- sedang mencari.
          "The Best Lifestyle Blog of the Year 2012" ,World Bloggers and Social Media Awards jadi saya pun nak join jugaklah memeriahkannya. Apa yang dijanjikan oleh eqbalzack ye. haha nak tau ?
Tadaaaa 




Eh tipulah.. ni saya punya set allan Meon .. hehe.. Lebih kurang lah kan. Tapi yang eqbalzack nak bagi harga dia RM149.90 set of ALAIN DELON der . Pergh mana tak menggeletar tangan wadi. Tapi yang wadi punya ni ha. Jom kita pakat kira.


Wallet buruk dah tercabut sana sini dulunya berharga RM15.00, Tali pinggang yang dah rosak tu RM8.00 je masa waktu beli kat Kelantan. Nasib baik kat kelantan kat KL mahal lagi kot. Yang ke-3 pen paper-mate je RM0.70, ouch leh buat pergi interview ker. hahah kalo kira -kira semua total RM 23.70. hahaha. Dah 2 tahun lebih wadi guna wallet dan tali pinggang tu. Pen je yang baru tak sampai sebulan beli.
 Kesian kan. 

Uih kalau dapat set  ALAIN DELON dari eqbalzack, mesti berbahagialah hidup ini dengan eksesori baru. Memandangkan Tahun ni adalah semester akhir bagi wadi untuk beljar di UPM ni, amat sesuailah memakai barangan ALAIN DELON itu semasa presentation final projek. huhu .

skang saya nak ajak teman-teman saya pergi ke eqbalzack.com. Manalah tahu diorang pun teringin dan ada mimpi macam saya :)



p/s: apapon thanks kepada   eqbalzack sebab sudi follow facebook saya :) . Kalau tak saya tak tahu pasal benda nie :) Thanks a lot bro 

This entry is for the contest :
by EqbalZack.com 


Share:

Istilah Minda: Kura-kura


Bila dok kat kampung ni macam- macam boeh jumpa. Ha termasuk la Kura-kura nie. 
Kura-kura ni kecil lagi hehe, tapi *benkeng haha. 
tak caya ker??


Memang betulla orang kata kura-kura ni lembab bila berjalan. 
sebab tu senang tangkap dia nie..hehe.
Kawan-kawan rasa apa Wadi patut buat dengan kura-kura nie?
Nak makan tak boleh. Nak jual sape yang nak kecik sangat .hehe (macam penah jual kura-kura je)
 ayarkkk larikkkk.
Kalau korang nak tahu, kat kampung wadi dulu-dulu, kalau orang kampung jumpa kura-kura diorang akan jual kat orang cina. Yela  untuk jadi kan makanan la. Skang ni dah takde kot, huhu. Orang kampung dah tak macam dulu. Budak-budak pun dok main atas rumah je. Dah lupus dah permainan tradisi zaman kecik2 dulu.
Apapon kura-kura ni jugak makhluk yang ALLAH cipta, ada kurang dan ada lebihnya :) so jangan pandang rendah pada kura-kura ni heheh.

p/s: "*benkeng" = panas baran 

Share:

Istilah Minda: New Header


Sudah tiba masanya untuk wadi tukar header blognie :)

ha yang ni header lama blog nie. Ala-ala sampul surat sikit


yang ni pula header baru hehehe.
bahyak bezanya dr yang lama kan ;)


apa kata kawan-kawan. OK ke KO ?
cer koment siket.hahaha

Share:

BEST PHOTO CONTEST by AkinAmar


Bila dah di taq oleh Ariffin Mutalib tetiba rasa terbuka hati nak join contest dari Akin Amar nie.


Syarat- syarat penyertaan simple je :

1. Buat satu entry yang bertajuk " BEST PHOTO CONTEST" by Akin Amar. 

2. Letakkan banner contest di atas dalam entry korang tu dan linkkan terus ke entry contest ini. 

3. Paling penting , upload gambar yang korang rasa gambar paling best yang menggembirakan bagi korang dan Lengkapkan slogan " Saya rasa gambar saya best kerana ............" 

4. Follow blog akin bagi memudahkan korang untuk mengikuti perkembangan contest ini. Tapi tiada sebarang paksaan ya. 

5. Hah, korang jangan lupa pulak linkkan entry korang di ruangan komen ok. 

6. Tag tiga orang kawan korang dan makesure diorang tahu la. Baru meriah you"ll. hee^^ 

7. Korang dialu -alukan memberi pandangan tentang blog picisan akinamar ini. ( Ini kalau rajin, tidak wajib yer kawan-kawan;) 

Tarikh tutup penyertaan : 03 March 2012 / 12pm


Jadi saya telah memilih gambar nie untuk memeriahkan contest dari akinamar nie ;)


Saya rasa gambar saya best kerana bila budak yang berumur 20an melepas geram untuk bermain di taman permainan yang sudah tidak sesuai dengan umur mereka lagi. Ternyata jelas tergambar kegembiraan di wajah-wajah mereka.
So sweet :)

Dalam contest ni aku nak ajak kawan-kawan blogger juga.
Jom kita tengok sapa yang kena .




sape yang kena taq ni jom la kita memeriahkan contest ni ya :)


Ok rasanya semua syarat dah wadi selesaikan, jadi nak berterima kasih kepada yang terlibat termasuk 
Ariffin Mutalib sebab sudi taq saya ;)


Share:

Istilah Minda: Tahniah Result dah Keluar


Date :
10 Februari 2012
Result keluar dude :)

nak pergi check result.
macamana nie, kat rumah tak ada internet
so terpaksa la pergi cyber cafe nak buka esmp



ha cantik kan esmp UPM nie ;)
hoho x sabo nak chek

tup

tup

tup

tadaaaaa


ni yang aku tak suke nie

dia buat lawok la pulok..

*Benrat nanang

dah nak masuk 5 hari aku x dapat-dapat lagi nak check result aku sebetul-betulnya.. ;(
nak maroh sapo la ajaknye ni ek. haish

p/s: "*Benrat nanang" sila rujuk pakar 


Share:

Istilah Minda: Learn Something


Dok saje-saje tak tau nak wat ape. 
Cube korang teka, apa yang aku buat nie.. hahah



Belajar sesuatu hari nie dengan ilustrator.hehe

Share:

Teh Botol Indonesia | Minuman Indonesia

Teh Botol Indonesia | Minuman Indonesia | Bila dah sampai kat negara orang mestilah  try cari something yang lain, yang tak ada kat Malaysia. Bila jalan-jalan kat Jakarta terasa haus dan ternampak teh botol nie. Boleh tahan jugak, tapi rasa dia pelik sikit. hahah.


Fruit Tea ni plak aku beli waktu kat pasar kat Bandung. Best jugak hehe


Kat Malaysia mana ada air dalam botol kaca lagi kan. Skang semua nya dalam tin atau botol plastik. Tapi kat Indonesia ada. 

Aritu time jalan-jalan kat Kompleks Mahasiswa UPM, ada ternampak teh botol nie.. Wallawei.. rupanya adajual kat UPM. almaklumla kat UPM ni pun ramai pekerja Indonesia, termasuk la tokei kedai tu. huhu.

.
Share:

Istilah Minda: Contest I Love Being Awesome


Assalamualaikum. Entry kali ni adalah untuk Contest I Love Being Awesome dari bloggers


kenapa sebab saya join contest ni mestilah sebab
 I Love Being Awesome

ni first contest dari dia untuk 2012 nie. ha
apa lagi jom kita pakat join. sama-sama kita memeriahkan contest ni ye.
 Tapi nak join contest ni ada syarat dia huhuuh.

kalau nak join jom klik sini
I Love Being Awesome


Share:

Ketam tanpa Cengkerang | Final Year Project


Ketam tanpa Cengkerang Final Year Project | Sedar tak sedar aku dah jadi final year student. So kalau dah jadi final year student tak lari la kan dengan Final Year Project (FYP)?. Untuk projek akhir nie, Kami dapat projek related to Fisheries industry. Almaklumlah UPM ni kan lebih kepada Pertanian. Sampaikan kami budak seni kat sini pun kena buat projek berkaitan seantara dengannya.

Bila kita cakap pasal Final Year Project (FYP)  untuk menjalankannya kita kena ada data dan bermacam-macam lagi, untuk dapat tu semua kita kena la buat kajian kan. So  aku nak bawa korang ke satu tempat menarik. Ni salah satu lokasi kajian yang telah aku pergi.



Tempat ni tempat pelihara ketam. Ketam dia bukan ketam sebarangan tau. Korang nampak tak kotak-kotak hijau kat belakang aku tu?


Ni yang specialnya ketam - ketam nie. Benda ni dipanggil sebagai apartment ketam. hahah. Lawak kan bunyinya.  Dalam ni la Ketam tu di pelihara. Yang bestnya, satu kotak hijau tu seekor Ketam je . Memang kelas, kalah la kita nie sebagai manusia. hahah


Sebenarnya ketam yang dipelihara dalam apartment hijau tu adalah ketam yang dibeli oleh penternaknya pada saiz yang sudah besar. Ia diternak di dalam tu untuk persalinan kulit. Bila ketam yang diternak bersalin kulit, ia akan dikeluarkan dan sedia untuk dipasarkan.

Ini bermakna , ketam yang dijua adalah ketam yang tanpa cengkerang keras. Kulit dia lembut dan kita boleh memakannya 100%. 
Tak perlulah lagi susah-susah nak korek isi ketam dalam cengkeram kerasnya.


Ni ketam yang siap untuk dijual 


Ha ni plak yang dh masak hahah.. menyelerakan kan? huhu
Kenyang-kenyang. Apapon jom makan .. 
nyum...nyum...nyum 

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive