travel, food and lifestyle blog

Sunday, February 12, 2012

Ketam tanpa Cengkerang | Final Year Project


Ketam tanpa Cengkerang Final Year Project | Sedar tak sedar aku dah jadi final year student. So kalau dah jadi final year student tak lari la kan dengan Final Year Project (FYP)?. Untuk projek akhir nie, Kami dapat projek related to Fisheries industry. Almaklumlah UPM ni kan lebih kepada Pertanian. Sampaikan kami budak seni kat sini pun kena buat projek berkaitan seantara dengannya.

Bila kita cakap pasal Final Year Project (FYP)  untuk menjalankannya kita kena ada data dan bermacam-macam lagi, untuk dapat tu semua kita kena la buat kajian kan. So  aku nak bawa korang ke satu tempat menarik. Ni salah satu lokasi kajian yang telah aku pergi.



Tempat ni tempat pelihara ketam. Ketam dia bukan ketam sebarangan tau. Korang nampak tak kotak-kotak hijau kat belakang aku tu?


Ni yang specialnya ketam - ketam nie. Benda ni dipanggil sebagai apartment ketam. hahah. Lawak kan bunyinya.  Dalam ni la Ketam tu di pelihara. Yang bestnya, satu kotak hijau tu seekor Ketam je . Memang kelas, kalah la kita nie sebagai manusia. hahah


Sebenarnya ketam yang dipelihara dalam apartment hijau tu adalah ketam yang dibeli oleh penternaknya pada saiz yang sudah besar. Ia diternak di dalam tu untuk persalinan kulit. Bila ketam yang diternak bersalin kulit, ia akan dikeluarkan dan sedia untuk dipasarkan.

Ini bermakna , ketam yang dijua adalah ketam yang tanpa cengkerang keras. Kulit dia lembut dan kita boleh memakannya 100%. 
Tak perlulah lagi susah-susah nak korek isi ketam dalam cengkeram kerasnya.


Ni ketam yang siap untuk dijual 


Ha ni plak yang dh masak hahah.. menyelerakan kan? huhu
Kenyang-kenyang. Apapon jom makan .. 
nyum...nyum...nyum 

Share:

16 comments:

  1. budak seni pon da mcm pertanian ea..tak pena pulak sy jumpe ketam goreng sblm neh hehe..1st time jumpe hewhew

    ReplyDelete
  2. hahah dah nasib hahah.. dah goreng tu satu hal.. ni seekor ketam tu leh makan. x la membazir kan.. hahah

    ReplyDelete
  3. uish ketam goreng? xpernah jumpe.hoho tp nmpak mcm sedap >.<

    ReplyDelete
  4. hhhahaa.. xtau nak masak apa.. goreng ela.. huhuh..

    ReplyDelete
  5. oh...macam ni rupanya...so senanglah tak payah nak kopek2 lagi heheh

    ReplyDelete
  6. tau xpe... just basuh n terus masak... n leh makan haha

    ReplyDelete
  7. ada juga ye ketam tanpa cengkerang..

    ReplyDelete
  8. ada je... sebenarnya bukan tanpa cengkerang.tp cengkerang dia lembut. selepas bersalin kulit. sebenarnya dah lama ada. kita je x perasan sebab dia mahal sangat. biasanya dia famous untuk masakan chinease..

    ReplyDelete
  9. kesian ketam sekarang..dh xde perlindungan peribadi..hahaha

    ReplyDelete
  10. Mana Tempat? macam mana nak pergi?

    ReplyDelete
  11. eszyamin ~hahhaha.. ok la tu huuh

    ReplyDelete
  12. wcsb73~ dekat area sepang... xpe nnti saya check balik n bgtau kamu ye

    ReplyDelete
  13. ok gua dah lapar..perghhh 1 malaysia :p

    ReplyDelete
  14. Ena pernah makan sekali ketam ni masa kat UCafe. Nyummmmyyyyyyy!!! Hehehehe

    ReplyDelete

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive