travel, food and lifestyle blog

Followers

President Amerika Buat Lawak | Filem White House Down

President Amerika Buat Lawak | Filem White House Down | Filem action-thriller ini mengisahkan bagaimana rumah yang paling selamat didunia White House telah diceroboh dan ditawan oleh pengganas dengan begitu mudah. Bagi wa ia juga boleh dikategorikan sebagai filem komedi kerana terlalu banyak babak-babak yang berjaya buat penonton White House Down ketawa terbahak-bahak.

President Amerika Buat Lawak | Filem White House Down

From Wikipedia, the free encyclopedia | White House Down is a 2013 American action-thriller film directed by Roland Emmerich about an assault on the White House by a paramilitary group. The film's screenplay is by James Vanderbilt and stars Channing Tatum and Jamie Foxx. The film was released on June 28, 2013.


Wujudnya watak budak perempuan kecil yang terlalu taksub dengan dunia politik dan terlalu meminati President Amerika membuatkan jalan cerita White House Down  menjadi lebih menarik dan berbaloi untuk di tonton.

President Amerika Buat Lawak | Filem White House Down

Dalam Filem White House Down kita boleh lihat bagaimana semangat seorang bapa untuk menyelamatkan nyawa anaknya sendiri disamping juga beliau perlu memastikan president Amerika dalam keadaan selamat.

.
Share:

Sultan Arabic and Iranian Restaurant | Restoran Arab Popular di Cyberjaya

Sultan Arabic and Iranian Restaurant | Restoran Arab Popular di Cyberjaya | Kalau google restaurant nasi arab di cyberjaya je mesti SABA Restaurant yang muncul. Apa bestnya ye? Dah tak ada restaurant nasi arab lain ke di Cyberjaya ? Ha bukan tak ada, banyak je. Almaklum la kat Cyberjaya tu sapa tak tahu kan, penuh dengan orang asing terutama pak-pak arab.

Haritu nak dikatakan rezeki wa bila member blogger wa Shawn bawak wa ke salah sebuah restaurant nasi arab di cyberjaya . Tapi bukan SABA Restaurant.


Sultan Arabic and Iranian Restaurant


Ni antara makanan yang  Shawn order. Harga boleh tahan, makanan pun sedap.


Memandang kan dah lama wa mengidam nak makan nasi arab, maka tanpa berfikir panjang  Shawn tolong oder kan wa Nasi arab ni. Entah apa kebenda nama. ahahhaha. Kelu lidah nak sebut. Giler kenyang. Sepatutnya hidangan ni sesuai untuk 2 orang. Ha Shawn siap tapau bawak balik lagi. hahahaha.

Yang penting  harga makanan kat Sultan Arabic and Iranian Restaurant ni  memang murah, restoran yang selesa, berhawa dingin. Dan bagi mereka yang kaki gadget tu sini ada wifi untuk berfacebook atau tweet. Tapi mohon mintak la passwordnya. hehehe. Apapon terima kasih kepada blogger  Shawn sebab susah-susah bawak wa jalan-jalan haritu.

.



Share:

Gambar Konvoi Penyokong Kelantan Ke Bukit Jalil | Semangat Red Worrior

Gambar Konvoi Penyokong Kelantan Ke Bukit Jalil | Semangat Red Worrior | Bagaimana mengalirnya darah semangat Tok Janggut dalam diri mereka, begitulah juga mengalirnya semangat yang sama dalam diri ambo sebagai anok jati kelahiran Kelate ( KELANTAN ). 

Kali ni kita dapat lihat lagi bagaimana penyokong-penyokong bola sepak KELANTAN menununjukkan semangat mereka kepada pasukan bola sepak KELANTAN yang layak ke final Piala FA 2013 yang akan menentang JOHOR DARUL TAKZIM FC.

Photos of KELANTAN
KELANTAN VS JOHOR DARUL TAKZIM FC
Date : 29 June 2013 (Saturday)
Time : 8.45 pm
Venue : Stadium Nasional Bukit Jalil

I ♥ KELANTAN

I ♥ KELANTAN | Antara kenderaan konvoi TRW bermula pagi tadi. Peminat setia The Red Warrior datang dari pelbagai latar kerjaya . Namun, atas panji bendera Kelantan semua ini boleh bersatu membentuk satu atmosfera yang terbaik di Final Piala FA nanti.

Photos of KELANTAN

Dikatakan dari semalam sudah bermula konvoi penyokong KELANTAN menuju ke Bukit Jalil untuk meyaksikan pasukan KELANTAN beraksi menentang JDT. Terasa juga kemeriahannya walaupun wa hanya memerhati jauh dari laman sosial ni je.

Photos of KELANTAN
Sangat teruja dengan semangat peminat dan penyokong KELANTAN. Bukan baru je kita dapat lihat begini, tapi sudah bermusim. Semangat kito ore kelate keno kemah keming blako.Sep kito jange pecoh. 

I ♥ KELANTAN's Page

Yang penting walaupun semangat penting, jago maruah , kelakuan kito. Hormat pihat lawe, kito lawe denge penuh maruah.  INSYAALLAH kemenangan milik kito. 

Gomo Klate Gomo

.
Share:

Kek Yang Unik | KEK TIRAMISU

Kek Yang Unik | KEK TIRAMISU | Wa ni sebenarnya dari kecil memang tak minum coffee atau nescafe, kat rumah yang ada kat dapur cuma teh dan milo. Tapi satu benda ni wa tak boleh tolak, walaupun ada bahannya adalah dari keluarga coffee atau nescafe. Korang nak tahu apa? Kek Tiramisu.

Wa memang naik hantu kalau tengok Kek Tiramisu. Huh meleleh. Alhamdulillah semua Kek Tiramisu yang wa pernah rasa sebelum ni memang 5 bintang. Walaupun pernah wa cuba beli hanya di gerai kat kaki lima je.

Sumber Gambar

From Wikipedia, the free encyclopedia | Tiramisù ([tiɾamiˈsu], Italian spelling: Tiramisù; lit. "pick me up" or "lift me up") is an Italian dessert. It is made of ladyfingers (Italian: Savoiardi) dipped in coffee, layered with a whipped mixture of egg yolks and mascarpone cheese, and flavored with cocoa. The recipe has been adapted into many varieties of puddings, cakes and other desserts.

Sumber Gambar

Kek Tiramisu ni ada sejarah yang tersendiri yang begitu unik. Rasa keaslian dari haruman  caffeine  dalam espresso dan kesan koko digunakan dalam resipi Kek Tiramisu  sangat membuat wa rasa teruja. Huh menyelerakan betol bro. So Kek Tiramisu adalah antara kek yang wa suka makan kalau ke Secret Recipe.
(huh ayat dia kemain, macam selalu je makan kat Secret Recipe )

.

Share:

Pahala Untuk Si Isteri | Isteri Solehah

Pahala Untuk Si Isteri | ISTERI SOLEHAH | Bagaimana mahu menjadi isteri solehah. Adakah perlu warak (kuat beribadat), memakai purdah atau pandai membaca al-Quran? 

Berkata Nabi SAW kepada Umar RA,” Mahukah kamu, aku khabarkan sebaik-baik simpanan seseorang? Ia adalah wanita solihah iaitu apabila suami memandangnya ia menyenangkannya.”


Sekiranya ISTERI menyediakan minuman untuk diminum oleh suamimu, maka pahalanya sepertiberpuasa sunnat selama setahun.

Sekiranya ISTERI menyedia dan menyiapkan makanan untuk dimakan oleh suamimu, maka pahalanya haji dan umrah

Perkhidmatan yang baik yang ISTERI berikan pada suaminya, pahalanya tidak putus ganjaran dari Allah

Sekiranya ISTERI hamil, pahalanya syahid

Sekiranya ISTERI mandi junub kerana bersetubuh dengan suaminya, pahalanya seperti ISTERI sedeqah 1000 ekor kambing pada fakir miskin

Sekiranya ISTERI memelihara anak dengan baik, ianya menjadi benteng dari api neraka

Sekiranya ISTERI memandang suaminya dengan pandangan yang harmonis, pahalanya seperti ISTERI berzikir kepada Allah

Seandainya ISTERI mati dalam keadaan suaminya redha kepadanya, maka syurgalah tempat si ISTERI.


Kepada semua isteri , sedarlah bertapa mudahnya islam ini, terlalu mudah untuk mendapat ganjaran Allah. Tetapi jangan lupa juga akan kemurkaan ALLAH. 
Share:

Wanita,Jangan Jadi Penghuni Neraka !!!


Share:

SUNNAH-SUNNAH HARI JUMAAT | AMALAN SUNAT

SUNNAH-SUNNAH HARI JUMAAT | AMALAN SUNAT | Hari Jumaat sebagai penghulu segala hari adalah bukti kasih sayang Allah kepada hamba-hambaNya. Inilah hari yang terkumpul di dalamnya sekian banyak fadhilat dan kelebihan seperti yang dinukilkan dalam dalil al-Quran dan al-Sunnah. Adalah wajar kaum muslimin merebut peluang keemasan ini untuk meningkatkan kualiti amalan mereka menurut petunjuk Nabi Muhammad shallallahu’alaihi wasallam.


Rasulullah sebagai penerima wahyu telah mengajarkan kepada kita beberapa amalan sunnah yang wajar dilakukan pada hari Jumaat. Namun mungkin akibat keterlekaan dan kealpaan kita membuat kita terlupa untuk melazimi sunnah-sunnah tersebut.

Rasulullah SAW bersabda, "Kamu semua harus berpegang teguh kepada sunnahku (setelah Al Qur'an) dan sunnah khulafa' rasyidin yang mendapat petunjuk Allah sesudahku. Berpeganglah dengan sunnah itu dan peganglah ia kuat-kuat, serta jauhilah perkara yang diada-adakan (dalam agama), karena setiap perkara yang diada-adakan itu adalah bid'ah, dan setiap bid'ah itu sesat."
(HR. Abu Dawud dan Tirmidzi).

Semoga memberi manfaat kepada kita. Wallahu'alam.
Share:

Menjadi Orang Kaya Dengan Izin Allah | Fadhilat Dan Khasiat Surah Al Waqiah

Menjadi Orang Kaya Dengan Izin AllahFadhilat Dan Khasiat Surah Al Waqiah | Surah Al-Waqiah elok dijadikan amalan harian. Ia digelar surah kaya. Orang yang mengamalkan surah ini dengan izin Allah, tidak akan menjadi miskin. Itulah antara fadhilat yang di sebut di dalam hadis. Tetapi bagaimana untuk mengamalkannya?

Menjadi Orang Kaya Dengan Izin Allah | Fadhilat Dan Khasiat Surah Al Waqiah

Sabda Nabi s.a.w. : "Sesiapa yang membaca Surah Al Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran".
Sabda Nabi s.a.w. : "Sesiapa yang membaca Surah Al Waqiah pada setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya'. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas'ud r.a.)
Sabda Nabi s.a.w. : "Ajarkanlah Surah Al Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah kekayaan".
Sabda Nabi s.a.w. : "Barangsiapa yang membaca Surah Al Waqiah pada setiap malam maka ia tidak akan tertimpa kefakiran selama-lamanya. Dan Surah Al Waqiah adalah Surah Kekayaan, maka ajarkanlah kepada anak-anakmu semua".

Menurut fatwa sebahagian Ulama' katanya: "barangsiapa membaca Surah Al Waqiah pada setiap hari dan malam dalamsatu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah s.w.t akan memudahkan rezekiiinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkat pula".

Surah Al Waqiah adalah Surah yang ke 56 dalam Al Quran, terletak pada Juz 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al Waqiah kerana di ambil dari lafaz Al Waqiah yang terdapat pada ayat pertama dalam Surah ini, yang ertinya "Kiamat". Di dalam Surah ini menerangkan tentang hari Kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang Mukmin dan orang-orang Kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuhan dan api sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam Surah Al Waqiah terkandung beberapa khasiat, antaranya ialah :
- Bila orang membiasakan membaca Surah Al Waqiah setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

- Bila di baca Surah Al Waqiah 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang itu akan memperolehi kekayaan yang melimpah ruah.

- Supaya menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, amalkan membaca Surah Al Waqiah sebanyak 3 kali selepas solat Subuh dan 3 kali selepas solat Isya. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan dijadikan seorang yang hartawan dan dermawan.

- Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat. Setiap selepas solat fardhu, bacalah Surah Al Waqiah sebanyak 25 kali sehingga sampai pada malam Jumaat berikutnya, pada malam Jumaat itu ,selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat ke atas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkan membaca Surah Al Waqiah pada waktu pagi dan petang. Insyaallah berhasil.

Surah Al Waqiah  jika dibaca di sisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah dipermudahkan untuk Roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca di sisi orang yang sakit, diringankan kesakitannya. Jika ditulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, insyaAllah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga di baca di sisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Menurut As Syeikh Abi Abbas, katanya :
- Bila hendak mengamalkan Surah Al Waqiah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, dimulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis.Puasanya tidak makan sesuatu yang bernyawa iaitu tidak makan daging, ikan, segala jenis haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.

- Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca Surah Al Waqiah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut dimulai setelah solat Subuh pada hari Jumaat pertama, maka di akhiri lah pembacaan tersebut pada setelah solat fardhu Isya pada Jumaat berikutnya.

- Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca Surah Al Waqiah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.

InsyaAllah, dengan mengamalkan seperti berikut, ia akan menjadi orang kaya dengan izin Allah

Lihat dengar dan baca Surah Al Waqiah

.
Share:

Terhad ! Tempahan baju KELAB BLOGGER BA

Disebabkan ramaiyang bertanya untuk membeli baju KELAB BLOGGER BEN ASHAARI, jadi ini masanya untuk anda memiliki tshirt tersebut.  


Ini merupakan design T-Shirt  terbaru untuk Kelab Blogger Ben Ashaari.



Ini adalah sample yang dah dibuat. Tempahan sudah mula diambil dari sekarang. 

Harga Tshirt RM25 + POS LAJU RM5 = RM30

Bagi yang berminat untuk mendapatkan T-Shirt ni, Sila ke blog Ben Ashaari untuk mendapatkan maklumat tempahan.



Cepat..Cepat..Cepat sebelum tempahan ditutup.

Share:

Gambar Lesen Memandu Baru Bersekuriti Tinggi 2013 (LMBT) | Ciri Keselamatan Lesen Memandu Baru

Gambar Lesen Memandu Baru Bersekuriti Tinggi 2013 (LMBT) | Ciri Keselamatan Lesen Memandu Baru | Dalam laporan berita pada Jumaat 14 Jun, memaklumkan bahawa Kementerian Pengangkutan akan memperkenalkan Lesen Memandu Bersekuriti Tinggi (LMBT) diperkenalkan kepada umum. Kad lesen terbaru itu mempunyai ciri keselamatan lebih baik untuk jangka masa panjang berbanding lesen lama.

Pihak JPJ akan menguatkuasakan kad lesen memandu terbaru itu kepada semua pengguna mulai 15 Julai 2013 bagi mengantikan lesen lama sejak tahun 1989.

Gambar Lesen Memandu Baru Bersekuriti Tinggi 2013 (LMBT) | Ciri Keselamatan Lesen Memandu Baru
Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein menunjukkan lesen memandu baru yang akan digunakan – Foto Mstar
Ciri Keselamatan Lesen Memandu Baru

-Antara ciri-ciri keselamatan baharu tersebut termasuk pengaplikasian kad plastik pra-cetak bentuk dan lapisan hologram yang memiliki keselamatan tinggi.
-Kad plastik pra-cetak itu akan mengandungi reka bentuk keselamatan tinggi dan canggih dalam imej garisan-garisan halus manakala lapisan hologram tersebut akan melindungi informasi serta gambar pemegang lesen memandu berkenaan.
-Memastikan kepalsuan dan tindakan tidak bertanggungjawab berhubung kait dengan lesen lama itu boleh tangani.


Cara Gantikan Lesen Memandu Baru

Pejabat JPJ - Kad tersebut boleh didapatkan di semua pejabat dan cawangan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bermula 15 Julai 2013.

Pejabat Pos - Lesen baru itu akan diperluaskan pengeluarannya di pejabat-pejabat pos di seluruh negara pada November 2013.

.
Share:

SEEDS | Industrial Design Degree Showcase 2013

SEEDS | Industrial Design Degree Showcase 2013


Jabatan Rekabentuk Perindustrian akan mengadakan Industrial Design Degree Showcase pada 26 - 27 jun 2013 anjuran pelajar-pelajar tahun akhir Bac. Rekabentuk (Rekabentuk Perindustrian).

 Semua di jemput hadir bagi memeriahkan majlis dan melihat hasil kerja para pelajar tahun akhir.

.

Share:

12 Barisan Manusia Di Akhirat | SAAT SANGKAKALA DITIUP

12 Barisan Manusia Di Akhirat | SAAT SANGKAKALA DITIUP | Suatu ketika, Muaz b Jabal ra mengadap Rasulullah SAW dan bertanya: “Wahai Rasulullah, tolong huraikan kepadaku mengenai firman Allah SWT: Pada sangkakala ditiup maka kamu sekalian datang berbaris-baris” Surah an-Naba’:18.

Umat-Ku Berbaris Menjadi 12 Barisan | SAAT SANGKAKALA DITIUP

Mendengar pertanyaan itu, Baginda menangis dan basah pakaian dengan air mata. Lalu menjawab: “Wahai Muaz, engkau telah bertanyakan kepada aku, perkara yang amat besar, bahawa umatku akan diiring, dikumpulkan berbaris-baris menjadi 12 barisan, masing-masing dengan pembawaan mereka sendiri….” Maka dinyatakan apakah 12 barisan tersebut :-

BARISAN PERTAMA
Di iring dari kubur dengan tidak bertangan dan berkaki. Keadaan mereka ini dijelaskan melalui satu seruan dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: “Mereka itu adalah orang-orang yang sewaktu hidupnya menyakiti hati jirannya, maka demikianlah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KEDUA
Diiring dari kubur berbentuk babi hutan. Datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih: “Mereka itu adalah orang yang sewaktu hidupnya meringan-ringankan solat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KETIGA
Mereka berbentuk keldai, sedangkan perut mereka penuh dengan ular dan kala jengking.”Mereka itu adalah orang yang enggan membayar zakat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KEEMPAT
Diiring dari kubur dengan keadaan darah seperti air pancutan keluar dari mulut mereka. “Mereka itu adalah orang yang berdusta di dalam jual beli, maka inilah balasannya dan tempat mereka adalah neraka…”

BARISAN KELIMA
Diiring dari kubur dengan bau busuk daripada bangkai. Ketika itu Allah SWT menurunkan angin sehingga bau busuk itu mengganggu ketenteraman di Padang Mahsyar. “Mereka itu adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula rasa takut kepada Allah SWT, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KEENAM
Diiring dari kubur dengan keadaan kepala mereka terputus dari badan. Mereka adalah orang yang menjadi saksi palsu, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KETUJUH
Diiring dari kubur tanpa mempunyai lidah tetapi dari mulut mereka mengalir keluar nanah dan darah.”Mereka itu adalah orang yang enggan memberi kesaksian di atas kebenaran, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KELAPAN
Diiring dari kubur dalam keadaan terbalik dengan kepala ke bawah dan kaki ke atas. “Mereka adalah orang yang berbuat zina, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KESEMBILAN
Diiring dari kubur dengan berwajah hitam gelap dan bermata biru sementara dalam diri mereka penuh dengan api gemuruh. “Mereka itu adalah orang yang makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sebenarnya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KESEPULUH
Diiring dari kubur mereka dalam keadaan tubuh mereka penuh dengan penyakit sopak dan kusta. “Mereka adalah orang yang derhaka kepada orang tuanya, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka…”

BARISAN KESEBELAS
Diiring dari kubur mereka dengan berkeadaan buta mata-kepala, gigi mereka memanjang seperti tanduk lembu jantan, bibir mereka melebar sampai ke dada dan lidah mereka terjulur memanjang sampai ke perut mereka dan keluar beraneka kotoran.”Mereka adalah orang yang minum arak,maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah neraka..”

BARISAN KEDUA BELAS
Mereka diiring dari kubur dengan wajah yang bersinar-sinar laksana bulan purnama. Mereka melalui titian sirat seperti kilat. Maka, datanglah suara dari sisi Allah Yang Maha Pengasih memaklumkan: “Mereka adalah orang yang beramal salih dan banyak berbuat baik. Mereka menjauhi perbuatan derhaka, mereka memelihara solat lima waktu, ketika meninggal dunia keadaan mereka sudah bertaubat, maka inilah balasannya dan tempat kembali mereka adalah syurga,mendapat keampunan, kasih sayang dan keredhaan Allah Yang Maha Pengasih…”

Semoga kita semua di saf yang Ke-12 yang mendapat rahmat dari Allah SWT. Amin

Wallahualam. Wassalam.

Share:

20 Ciri-ciri lelaki idaman WANITA | TIP PIKAT WANITA


20 Ciri-ciri lelaki Idaman WANITA | TIP PIKAT WANITA | Lelaki sering bicara ciri-ciri wanita yang menjadi pilihannya tetapi pernahkah lelaki tahu bahawa wanita juga mempunyai ciri-ciri lelaki yang menjadi idaman mereka?.


Sama ada perlu atau tidak ciri-ciri lelaki idaman wanita yang disenaraikan, adalah perlu diberi perhatian walaupun kita tahu lelaki bukan seorang yang sempurna tetapi jika memiliki kebanyakkan ciri-ciri yang tersenarai adalah kelebihan bagi lelaki mendapat tempat dihati wanita.

Senarai dibawah adalah 20 ciri-ciri lelaki idaman wanita yang perlu diketahui oleh setiap lelaki untuk menilai sendiri dimana tahap kualiti yang mereka ada mengikut pandangan seorang wanita.

1. Bertanggungjawab - Perkara utama yang menjadi keutamaan bagi wanita adalah bertanggungjawab. Ianya menjadi perkara asas dalam hubungan lelaki-wanita yang mampu memikat hati wanita kerana sifat anda itu. 
2. Bersikap terbuka - Bersikap terbuka bukan bererti anda merelakan mereka bergaul bebas dengan lelaki lain tetapi bersikap terbuka dalam menerima pandangannya dan cadangannya menjadi anda bersikap seperti "profesional". 
3. Jangan bersikap terlalu berahsia - Wanita mengharapkan lelaki yang dimilikinya tidak menyimpan terlalu banyak rahsia. Baginya apabila mereka sudah memiliki kamu, maka kamu adalah milik kamu sepenuhnya dan rahsia kamu bukan menjadi rahsia lagi. 
4. Jujur - Sifat biasa yang dikehendaki oleh setiap orang adalah jujur. Jujur pada setiap tindakan dan tingkahlaku walaupun kamu berjauhan darinya. 
5. Baik Hati - Baik hati adalah perkara biasa yang kita dengari dan menjadi syarat kebiasaannya bakal "mak mertua". Sifat baik hati akan menjelaskan segala-galanya tentang diri kamu yang sebenar dan ia menutup sifat hipokrit yang ada pada kamu. 
6. Bukan Seorang yang panas baran - Tentunya lelaki jenis ini amat dibenci oleh wanita kerana mereka perlukan seorang yang mampu membuatnya selamat dan tenang dan bukannya seorang yang paling mengancam nyawanya. 
7. Penyayang - Sifat penyanyang membuatnya mereka selesa ketika bersama kamu dan jaminan kamu akan menyayangi bakal anak-anak kamu. Tetapi awas jangan tunjuk sifat penyayang kamu secara berlebihan kerana ia akan membuatkan kamu dilabel seorang yang gatal! 
8. Prihatin - Memiliki sifat prihatin membuatkan kamu sentiasa mengambil tahu tentang dirinya. Ianya membuat kamu sering memenangi "First Man Win" kerana kamu sentiasa menjadi lelaki pertama yang menghulurkan bantuan kepadanya. 
9. Tidak Sombong/Tidak angkuh - Kelebihan yang ada pada kamu adalah anugerah dan jika kamu sentiasa mengharap pujian sehingga menimbulkan perasaan angkuh dan bongkak menjadikan kamu seorang pantang dipuji. Berhemah dalam menerima pujian pastinya kamu dianggap merendah diri dengan kelebihan yang dimiliki oleh kamu. 
10. Beriman - Sifat yang paling penting bagi seorang lelaki terutamanya bagi orang muslim adalah beriman. Ciri-ciri ini memuatkan lelaki dipandang tinggi, dihormati dan lelaki soleh paling dikehendaki. 
11. Menghiburkan - Berlawak jenaka dan memiliki sifat melucukan membuat kamu sentiasa membuatnya ketawa. Setiap kali bersama kamu suasana pasti ceria dan ia akan membuatkan kamu sentiasa diingati. 
12. Bukan Mata Keranjang - Lelaki bermata keranjang membuatkan wanita tidak selesa. Kedudukannya terancam walaupun kadangkala bukan niat kamu sebenarnya. Melihat wanita lain membuatkan mereka merasakan mereka bukan pilihan terbaik kamu. 
13. Bukan Playboy - Tentunya ciri-ciri yang dimahukan oleh wanita adalah bukan jenis kasanova dan playboy. . Jika anda mempunyai sifat playboy kamu akan membuatkan mereka merasakan bahawa mereka bakal dimadukan kelak. 
14. Dapat menerima kritikan - Sekiranya kamu membuat kesalahan mereka mengharapkan kamu bersedia menerima teguran dan kritikan untuk kamu membetulkan segala kesalahan kamu. Jangan ego dan angkuh dengan kesilapan kamu. 
15. Terima Pasangan Seadanya - Menerima mereka seadanya walaupun kurang dan lebihnya mereka adalah jalan terakhir untuk kamu dipilih sebagai calon suaminya. 
16. Hormat Ibubapa dan keluarga - Sebelum kamu melamarnya, kamu perlu berjumpa kedua ibubapanya dan disitulah kamu diuji sebelum mereka meluluskan bahawa kamu calon menantu pilihannya. Baginya jika kamu memilikinya maka kamu perlu menerima kehadiran kedua ibubapanya dalam hidup kamu. 
17. Rajin - Sifat yang menambahkan kualiti kamu adalah sifat rajin. Jika kamu jenis yang suka membantu maka sedikit sebanyak kamu akan mendapat kredit daripada orang-orang disekelilingnya. Tentunya reputasi kamu akan meningkat. 
18. Berjiwa Lembut - Berjiwa lembut bukan bermakna anda perlu berpewatakan lembut. Memiliki jiwa yang lembut membuatkan kamu lebih memahami, menyayangi, mengasihi dan sebagainya. 
19. Menjadi pendidik yang bagus - Jika anda mampu membawa perubahan kepadanya kearah yang lebih baik maka anda juga mendapat tempat untuk menjadi suami dihatinya. Baginya suami adalah pendidik, pembimbing kepada isterinya. Apabila mereka mula serius dengan anda, tentunya pilihan No.19 menjadi amat penting. 
20. Tak "Handsome" pun tidak mengapa - Baginya rupa paras bukan menjadi keutamaan sekiranya anda memiliki 19 ciri-ciri diatas anda tetap akan menjadi pilihannya. Bak kata pepatah "Rasa sedap durian bukan dari bentuk kulitnya tetapi isinya yang ranum". 

Ciri-ciri diatas adalah ciri-ciri lelaki yang menjadi "idaman" wanita. Walaupun kadangkala wanita tidak dapat memiliki lelaki seperti yang diharapkan, semoga lelaki menyedari apa yang dimahukan oleh wanita dalam diri seorang lelaki.
Share:

Agong rasmi Floria Putrajaya 2013 | Pameran Koleksi Bunga Orkid


Pameran Koleksi Bunga OrkidAgong rasmi Floria Putrajaya 2013 | PUTRAJAYA - Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah hari ini berkenan merasmikan Festival Bunga dan Taman Putrajaya 2013 (Floria Putrajaya 2013) di Pesisiran Tasik, Presint 2 di sini.

Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah diiringi Presiden Perbadanan Putrajaya, Tan Sri Aseh Che Mat (kiri) tertarik dengan dekorasi bunga berasaskan bunga orkid ketika berkenan melawat Pavillion selepas merasmikan Festival Bunga dan Taman Putrajaya 2013 (Floria Putrajaya 2013) yang bertemakan "Orkid Khazanah Tropika" di sini hari ini. - Foto Bernama
Baginda turut melawat tapak pameran yang menempatkan lebih 5,000 pokok bunga orkid pelbagai spesies.

Hadir sama Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor dan Presiden Perbadanan Putrajaya (PPj) Tan Sri Aseh Che Mat.

Program anjuran PPj dengan kerjasama Kementerian Wilayah Persekutuan itu bermula hari ini sehingga 30 Jun yang bertemakan 'Bunga Orkid Khazanah Tropika'.

Sementara itu, Tengku Adnan dalam ucapannya berkata penganjuran program ini yang kali ke-enam diharap dapat menyumbang kepada peningkatan potensi industri bunga bungaan, landskap dan pelancongan sebagai satu daripada Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA).

"Ia seterusnya memacu perkembangan industri-industri ini sebagai satu alternatif pelaburan yang menguntungkan negara dan rakyat," katanya.

Katanya antara tarikan Floria Putrajaya tahun ini adalah pameran koleksi bunga orkid yang dinamakan sempena nama orang kenamaan, pertandingan bunga orkid dengan pelbagai spesies, rupa bentuk dan keharuman, Taman Diraja, Taman Inovasi dan Taman Jamuan Teh.

Selain itu Tengku Adnan berkata sempena Floria Putrajaya, Kementerian Pelancongan akan menganjurkan perarakan bot berhias "Magic of the Night" pada setiap malam. - Bernama

Share:

Kita Bertanya dan Al-Quran Sudah Menjawab | JANGAN MENGELUH


Kita Bertanya dan Al-Quran Sudah Menjawab | JANGAN MENGELUH | Setiap kali ada ujian dari Allah menimpa kita, biasanya kita sebagai manusia terlalu cepat melenting dan mengeluh.Sedarkah kita, setiap keluhan kita ada jawapannya. Dan semuanya telah terjawab dalam Al-Quran kitab suci  bagi umat islam.


"Kita selalu Bertanya dan Al-Quran sudah menjawabnya"

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB 
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” (“I am full of faith to Allah”) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.” 
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB 
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” 
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI? 

QURAN MENJAWAB 
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” 
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA KECEWA? 

QURAN MENJAWAB 
“Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.” 
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? 

QURAN MENJAWAB 
“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? 

QURAN MENJAWAB 
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk” 
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI? 

QURAN MENJAWAB 
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka… ? 
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP? 

QURAN MENJAWAB 
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.” 
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!! 

QURAN MENJAWAB 
“… ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.” 
- Surah Yusuf ayat 12

Share:

Pengsan Selepas Menderma Darah | Fakta Umum Derma Darah

Pengsan Selepas Menderma Darah | Fakta Umum Derma Darah | Percubaan pertama aku untuk menderma darah adalah dekat PLKN. Siap kena isi borang bagai sebab tak cukup 18 tahun. Last-last borang entah kemana serbu je kaunter Derma Darah tu. Perasaan takut ada, tapi perasaan nak mencuba tu lagi tinggi membuatkan rasa takut tu kurang menonjol hahaha. Tapi percubaan menderma darah wa buat kali pertama menjadi satu tragedi, bila wa pengsan selepas menderma darah.

Gambar Pengsan Selepas Menderma | Gambar Fakta Umum Derma Darah | gambar Derma Darah
Derma Darah Ketika Di Matrikulasi

Alkisahnya terjadi bila tempat derma darah tu terlalu ramai orang dan katil menderma darah adalah terhad. Barisan manusia beratur boleh bayang la panjang dia, berderet-deret. So, biasanya lepas menderma kita diberi rehat paling kurang pun 5-10 min kat atas katil tu kan. Untuk stabilkan diri. Tapi bila turn wa je . Lepas dia cabut je jarum gajah dia tu, terus dia suh wa bangun dari katil tu. Dengan sopan wa membawa diri seakan-akan rasa seperti di anak tirikan. huh.

Dengan terhuyung hayang wa membawa diri ke arah tempat member-member wa lepak. Wa ambil air Milo, sambil tiup-tiup milo panas tu tetiba dunia jadi kelam. Huh. Apakah? terus jatuh kikiki. Tapi pada masa sama rasa macam sedar tak sedar. wa perasan ada org bukak baju wa dan kipas badan wa. Dan terasa jugak la peluh keluar mencurah-curah kahkah. 

Lepas tu ada plak samar-samar wa dengar lembik la kalah pompuan. Huh ada ke nurse tu kata wa lembek!!! Lembek kepala hangguk dia. Ha dapat sebijik. Orang lain ko bagi stay lama atas katil tu, wa plak nk kentut pun tak sempat. huh. dah la ni pestime wa derma darah, nebes pom tak ilang la tau. Haish rasa nak siku-siku je mulut dia. Nasib baik wa tak larat.

Tapi skang rasanya dah lebih 3 kali wa menderma darah.Ternyata tragedi pertama tak menjadi alasan untuk wa terus menjadi seorang penderma darah.Dan membantu sesiapa yang memerlukan. Alhamdulillah selepas tragedi pertama, wa tak hadapi masalah yang sama. Semua ok ok aja.

So seeloknya sebelum korang menderma darah, buat kajian serba sedikit tentang Fakta Umum Derma Darah. Apa yang perlu dan apa yang takperlu sebelum, ketika dan selepas menderma darah. Kat sini banyak orang keliru. 

Ramai orang takut untuk menderma. Dont worry bro, derma darah sangat menyeronokkan. 


.

Share:

Jantung Tidak Patuh Pada Manusia | SIFAT-SIFAT JANTUNG MANUSIA


Jantung Tidak Patuh Pada Manusia | FUNGSI JANTUNG MANUSIA | Saya akan cerita serba sedikit tentang jantung. Banyak pelajaran berguna yang saya pelajari daripada jantung ini. Jantung ini berakhlak mahmudah (akhlak yang terpuji). Jantung amanah. Dia tidak pernah mencuri. Jantung ini ada satu otot, namanya endocardium. Endocardium ini tidak akan mengambil darah yang beroksigen buat dirinya. 100% darah yang diterima, 100% darah yang berkualiti juga akan dipam semula. Tidak pernah sesekali dia menggunakannya buat keperluan dirinya.


Sekiranya coronary artey tersumbat, jantung tetap tidak akan mencuri. Apa yang akan terjadi? Kematian. Dan jantung menujukkan satu lagi sikap, lebih baik mati dalam kemulian daripada mati dalam kehinaan.

Jantung juga tidak mementingkan diri. Dia tahu organ-organ lain di dalam badan memerlukan bantuannya. Dia bekerja dalam jemaah, ada “team work”. Jantung mengepam 5 L darah dalam masa satu minit. Jumlahnya hampir-hampir satu baldi air. Dia bekerja tanpa rehat. Sekiranya manusia tidur, otaknya akan berehat. Tapi jantungnya akan terus menjalankan tanggungjawabnya kepada Allah.

Jantung menerima arahan dari SA node. Bahasa mudahnya, SA node ini seperti seorang ketua dan jantung akan mematuhi arahan ketuanya. Dia tidak akan datang lambat. Dia tahu betapa penting dirinya. Dia perlu selalu berinteraksi, menjaga batas perhubungannya. Sekiranya dia berhenti berinteraksi, akan berlaku “sudden cardiac death”. Jantung akan tiba-tiba mati.

Satu lagi perkara mengenai jantung – dia tidak akan berhenti bergerak. Apa yang akan terjadi kalau jantung berhenti bergerak? Darah akan bergumpal dan seterusnya menyebabkan strok dan serangan sakit jantung. Jantung mengajar kita agar sentiasa belajar – menjadi continuous learning person. Jangan berhenti. Exam bukannya terminal (penamat) segalanya-galanya. Sebagai seorang muslim, perlu belajar sehingga ke liang lahad.


Jantung ini patuh pada siapa? Jantung ini patuh pada penciptanya, Allah. Kalau dia patuh pada saya dan awak, dah lama jantung mati. Contohnya, awak beri arahan, sekarang berdegup cam gini…cam gini…Lepas tu, awak beri lagi arahan…berdegup cam gini…cam gini…Awak akan jadi gila, dan jantung juga akan mati kerana mematuhi peraturan yang tidak masuk akal.

Kadang kita tidak sedar betapa hebatnya kasih sayang Allah buat hambaNya. Derhaka macam mana pun, jantung tetap berfungsi dengan baik. Semua itu nikmat. Nasihat saya buat awak dan saya, bertaubatlah sebelum jantung itu berhenti berfungsi kerana mematuhi perintah RabbNya._ Sumber

HARGAILAH JANTUNG ANDA
Share:

10 Sebab Mengapa Anda Perlu Kahwin Muda | KELEBIHAN NIKAH DIUSIA MUDA


10 Sebab Mengapa Anda Perlu Kahwin Muda KELEBIHAN NIKAH DIUSIA MUDA | ‘Kahwin muda‘, 1 topik yang sudah menjadi hangat kepada mana-mana si teruna dan dara. Dahulunya method ini adalah perkara biasa kepada datuk atau nenek kita. Tapi zaman globalisasi ini, berapa ramai yang berani menyahut seruan ini?


Mengapa harus takut dan ditangguh-tangguh niat murni anda? Jika dipertimbangkan hal ini, kahwin awal memang banyak manfaat dan kebaikannya :

#1 Tuntutan agama

Agama Islam menyarankan kita untuk menyegerakan perkahwinan andai sudah cukup syarat-syarat zahir dan batinnya. Berkahwin juga termasuk amalan sunnah kerana boleh meningkatkan bilangan umat Islam di atas muka bumi. Paling penting, saham akhirat kita juga akan terjamin apabila ada anak soleh yang mendoakan untuk kita apabila di alam kubur nanti. Jika agama menggalakkan, mengapa kita harus melengah-lengahkannya?

KELEBIHAN NIKAH
saat akad nikah~dapat PAHALA!
suami peluk isteri~dapat PAHALA!
cium isteri~dapat PAHALA!
renung isteri~dapat PAHALA!
suami bekerja untuk cari rezeki halal untuk isteri~PAHALA!
suami bernafsu tengok isteri~PAHALA!
suami pegang isteri ~PAHALA!
suami marah isteri(untuk menegur)~PAHALA!
suami imamkan isteri~BERLIPAT KALI DARAB TAMBAH kali kuasa dua PAHALA!
suami ajar isteri fardhu ain~PAHALA!
suami setubuh isteri~PAHALA!
main kenyit2 mata dengan isteri~PAHALA!
Allhhurabbi..SERONOKNYA.

#2 Mengelak daripada zina

Hati manusia mana yang boleh tahan dengan godaan duniawi di zaman sekarang? Iman kita bukanlah setebal mana mahu memikul gelora nafsu yang melonjak-lonjak seawal usia 18 tahun lagi. Jika harapkan ideologi kolot di mana seseorang itu hanya boleh berkahwin setelah mempunyai kerja, sebuah kereta dan rumah, sudah pasti usia sudah menjengah 29 tahun. Bayangkan derita yang perlu ditanggung selama 10 tahun sebelum sampai waktu itu? Anak muda sekarang: SMS dan bergayut tak henti, berpegangan tangan, menonton wayang midnight, bukankah itu boleh membangkitkan nafsu dan membawa kepada zina? Solusinya ialah menyegerakan akad nikah agar tidak terus terlanjur. Ia bukan sahaja dapat mengelak hubungan luar nikah, malah kes kahwin lari dan pembuangan bayi juga boleh diatasi.

#3 Menjadi lebih bertanggungjawab

Jika selama ini hanya ada seorang ibu bapa, kini sudah menjadi anak kepada dua ibu dan dua bapa. Jika selama ini bekerja @ belajar sambil lewa, sekarang lebih bermotivasi dan dedikasi demi menyara keluarga tercinta.

#4 Menimbulkan ketenangan jiwa

Jiba bertanya kepada mereka yang sudah beristeri/ bersuami, mereka pasti menyatakan betapa asyik dan seronoknya alam perkahwinan. Ketenenangan yang dirasa sukar difahami dan diterjemah dalam kata. Ya, memang ada ketikanya pening kepala memikirkan tentang kerenah pasangan, assignment, ansuran kereta, sewa rumah; tetapi semua ini diubati dengan seorang peneman yang sedia menjadi bahu tempat bersandar, dan menjadi rakan di kala suka dan duka. Kehadiran seorang cahaya mata yang comel akan menyerikan lagi mahligai yang dibina 

#5 Fikiran lebih matang

Berkahwin dapat merubah hidup seseorang yang dahulunya terumbang-ambing kepada lebih berwawasan. Tiada lagi masa untuk melepak bersama rakan, membaca komik atau ber-facebook, dan digantikan dengan perkara yang lebih berfaedah dan matang.

#6 Membaiki diri

Ramai mengakui, turning point paling penting dalam kehidupan mereka adalah perkahwinan kerana mulai detik itulah mereka berubah menjadi insan yang lebih baik. Sikap panas baran dan pemalas semasa zaman bujang dapat dikikis sedikit demi sedikit. Si isteri pula sudah rajin untuk ke dapur dan mengemas rumah. Solat juga didirikan secara berjemaah andai ada kelapangan masa.

#7 Plan jangka panjang

Jika berkahwin muda, sudah tentu memperoleh cahaya mata awal. Belum sampai waktu persaraan pun tanggungjawab untuk anak-anak sudah selesai kerana mereka semua sudah besar panjang. Dengan tubuh yang masih cergas, ekonomi yang kukuh, dan anak-anak pun sudah dewasa, suami isteri bolehlah menghabiskan masa-masa yang selebihnya berdua ataupun pergi honeymoon tanpa gangguan 

#8 Seks yang lebih berkualiti

Pastinya tenaga di usia muda lebih kuat berbanding lewat umur. Tahukah anda, menurut kajian perubatan, antara faktor utama kemandulan adalah berkahwin lambat? Kaum hawa juga perlu waspada di mana jika anda berkahwin di usia lingkungan 35 tahun, anda mungkin dinasihatkan untuk tidak mengandung kerana bimbang berlaku komplikasi.

#9 Rezeki bertambah

Antara alasan mereka yang mahu melambat-lambatkan perkahwinan ialah kerana kebutuhan kewangan. Makan minum, pakaian, ansuran kereta dan rumah, lampin anak, kirim duit kepada mentua dan macam-macam lagi yang selalu memukul kotak fikiran. Tapi percayalah, Tuhan tidak akan membebankan hambanya melebihi apa yang bisa ditanggung oleh mereka. Berkahwin adalah tuntutan agama, dengan sendirinya rezeki itu akan datang kepada anda walaupun pada mulanya sedikit, tapi kelak anda akan dapat mengatasi kesulitan itu selagi anda percaya dan bepegang kepada rahmat-Nya.

#10 Jangan tunggu lama-lama

Pasti ada di kalangan anda yang sudah mempunyai kekasih, bukan? Jika benar anda menyayanginya dan berkongsi hidup dengannya, mengapa harus ditunggu lagi? Ingat, sekarang ini ramai lelaki hidung belang. Bila-bila masa sahaja bunga anda boleh dirayu sang kumbang sial. Andai itu berlaku, gigit jari sajalah.
*  *  *
Jika anda sudah menemui si pengarang jantung hati yang mencintai anda seadanya,
yang bersama anda di kala panas atau hujan,
yang sudi melengkapi kekurangan anda,
yang anda yakin untuk dibawa bertemu orang tua anda,
yang akan melahirkan zuriat anda
yang anda akan melangkah ke syurga bersamanya…
Apa ditunggu lagi??
Hantarkan rombongan meminang! Besok juga!
Sumber : ZonCinta
Nasihat saya untuk golongan-golongan yang sedang hangat bercinta tu, sebaiknya kahwinlah awal. Lebih banyak kelebihan kahwin awal berbanding kahwin lambat. Tapi semua itu pilihan masing-masing juga. Mudah-mudahan setiap pilihan yang kita buat adalah yang terbaik dan dirahmati Allah. InsyaAllah.

Rasulullah s.a.w bersabda: Siapa yang benci dengan cara hidup (sunnah) ku maka dia tidak termasuk golonganku. (H.R. Bukhari dan Muslim)
Share:

Tips Menjadi Blogger Yang Hebat | USAHA MEMILIKI BLOG YANG BERJAYA

Tips Menjadi Blogger Yang Hebat | USAHA MEMILIKI BLOG YANG BERJAYA | Kita semua merupakan penulis blog, dan sudah semestinya semua mahu menjadi blogger yang luar biasa, lebih baik dari yang terbaik. Secara ringkas, kita semua mahu menjadi bintang yang sentiasa bercahaya.

Sebagai seorang penulis blog, kita adalah penyampai dan semua penulisan kita  ditentukan oleh diri kita sendiri. Bagaimana kita membawa penulisan kita memberi impak kepada orang lain. Jadi, bagaimana caranya untuk menjadi bintang yang berjaya.  Berikut adalah beberapa tips yang hebat untuk menjadi seorang penulis blog yang lebih baik dan memiliki blog yang berjaya.




Interaksi juga adalah salah satu kunci utama blog yang berjaya. Ia merupakan satu rahsia besar yang digunakan oleh blogger yang berjaya. Berinteraksi dengan pembaca anda, berkongsi pendapat mereka, membalas komen mereka, bekerja bersama-sama, biarkan mereka tahu anda mengambil berat. Mereka mahu berkongsi cinta, mereka ingin berkongsi dari pengaruh anda, memberikan mereka ini dan mereka akan menyukai anda lagi.

Pembaca anda mahu akan dapat bermegah kepada rakan-rakan mereka bahawa "blogger ini bercakap kepada saya hari ini", kedua-dua kami mempunyai perbincangan dan sebagainya, Jangan membuat diri anda tidak boleh diakses, menjadi tuan interaksi.

"Jadilah seorang blogger yang PERAMAH "

Komuniti BLOGGER Sebagai seorang penulis blog yang masih baru, cuba untuk mencari komuniti blogger yang sesuai dan dapat membantu anda dalam segala masalah. Ini adalah penting untuk mengelakkan kita tidak konsisten dalam menulis entry. Sudah menjadi kebiasaan kepada seorang bergelar blogger. "Tunggu Mood Datang". Tiada istilah Mood untuk menjadi seorang blogger berjaya. Jika tidak, entry yang  anda hasilkan tidak konsisten dan tidak berkualiti. Bila kita dalam sesebuah group atau komuniti, ia sedikit sebanyak memberikan kita semangat untuk berblogging


Lebih baik jika dapat lepak bersama-sama mereka dan berkongsi tip-tip kejayaan blog masing-masing. Dan akan lebih berkesan lagi jika ada diantara mereka adalah blogger-blogger hebat dan mempunyai blog yang berjaya. Ini adalah menjadi pengalaman untuk wa sendiri.

PING dan BLOG LIST. Sifat rajin menjadikan kita lebih berjaya, begitu juga dalam dunia blog. Ringankan tangan untuk ping ke mana-mana tempat yang sesuai, seperti Facebook, Twitter, dan banyak lagi. Satu  lagi rahsia untuk anda, joinlah sebanyak mungkin page blogger di facebook, dan disitu anda boleh ping setiap entry anda. 

"Lakukan dengan usaha, peduli apa orang kata"

Dan berusahalah untuk berada dalam bloglist mana-mana blog yang ternama. Itu memang amat membantu blog anda untuk mendapat pageview yang tinggi.

Saya tahu anda sudah menjadi seorang blogger yang berjaya. Wa masih belajar, masih baru dan ingin  BERUSAHA MEMILIKI BLOG YANG BERJAYA suatu hari nanti . Tahniah. Selamat blogging.

.
Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive