Monday, March 27, 2017

PENTINGNYA MINUM PETANG | ELAK MAKAN MALAM BERLEBIHAN

Minum petang
Pentingnya Minum Petang | Elak Makan Malam Berlebihan | Adakah di antara pembaca-pembaca blog saya ni yang mengamalkan hi tea atau minum petang . Kenapa agaknya wujud istilah minum petang itu sendiri? Apa makanan yang biasa kita akan nikmati untuk minum petang ni? *eh banyak pulak soalan da

Bagi saya minum petang ni adalah menjadi satu perantaraan antara waktu makan wajib bagi kebiasaan kita iaitu makan tengahari dan makan malam. Biasanya minum petang ini adalah bermenukan sesuatu yang simple dan bukan dari ketogori "makanan berat"* just lite lite jer

Ianya juga menjadi salah satu sebab kukuh untuk melengkapkan suatu diet sihat bagi seseorang. Jika kita sudah menjamah "minum petang" secara logiknya kita tidak akan terlalu lapar sehingga tibanya waktu "makan malam". Dan ia juga dapat mengelakkan kita untuk mengambil makanan berlebihan ketika makan malam. *sudah pasti amalan makan malam adalah wajib bg setiap orang eh huhu

Jadi perjalanan diet sihat kita kan teratur dan lengkap . Insyaallah


11 comments:

  1. SINGGAH SINI SETELAH 3 HARI TAK BLOGWALKING..HEHEE :D

    ReplyDelete
  2. Jarang minum petang..office hours tu..kalau weekend best kalu ada goreng pisang atau cucur udang..my favorite ni..

    ReplyDelete
  3. selalu ujung minggu je ade minum petang dgn family...kalu kt opis tak sempat..

    ReplyDelete
  4. SA dah jarang makan malam dah....amik sarapan berat..makan buah tghari dan petang makan sikit untuk cover malam..malam makan buah je..hehehehe...

    ReplyDelete
  5. Kalau dilihat di asrama mesti mengamalkan makanan di waktu petang bukan malam. Lebih bagus makan waktu petang dari malam supaya perut cepat hadam.

    ReplyDelete
  6. kepentingan minum petang mmg xtahu.
    stakat ni mmg xpernah lagi miss mnum ptang,
    lepak ngan rakan2 lepas kerja mmg happening minum ptang nie :)
    xtahu pula ada rahsia disebalik minum ptang.

    ReplyDelete
  7. nasib baik eden dah maintain kuruih.. ;p

    ReplyDelete
  8. Jarang minum petang sebab busy kerja kat ofis, biasa weekend je la kalau lepak rumah. Hehe

    ReplyDelete
  9. Makan malam tu penting juga tapi jangan amalkan karbo yang berat macam nasi...light carb ok lagi lah tapi better sebelum maghrib

    ReplyDelete

Created By Sora Templates