Tuesday, November 24, 2020

Fasa Kewangan Kita Sekarang Di Kedudukan Yang Mana?


Siapa kat sini tahu akan kedudukan fasa kewangan diri sendiri? Bukan apa, bila kita tahu tahap kewangan kita sekarang ini di mana, maka secara auto matik kita dapat manage dan tahu kemana hala tuju kita. Dari situ, baru senang untuk kita capai "Money Freedom". Fasa Kewangan Kita Sekarang Di Kedudukan Yang Mana? Jom kita semak bersama-sama!

Fasa Kewangan

Fasa Struggle


- Duit selalu negative (tiada simpanan)
- Dapat gaji pagi, petang dah tinggal sikit
- Nak makan pun kena bajet-bajet sebab duit tak banyak dah

Fasa Survive


- Cukup-cukup makan je
- Kerja untuk bayar hutang
- Rasa nak simpan tapi selalu terguna

Fasa Stabil


- Boleh simpan 10 - 20% duit dari pendapatan
- Mampu simpan 3 - 6 bulan gaji
- Mula melabur untuk emas

Fasa Success


- Ada simpanan dalam cash & emas, etc.
- Cash flow & cash statement tersusun rapi

Jadi, korang sekarang berada di fasa kewangan yang mana satu? Saya doakan semoga kita murah rezeki dan dipermudah segala urusan. Aamiin

0 comments: