travel, food and lifestyle blog

Sunday, July 08, 2012

Perkara Yang Perlu Ada Untuk Apply Kerja


Macam biasalah kalau nak apply kerja, benda pertama yang diorang mintak adalah RESUME / CV. Pergi mana-mana company pon, benda ni la dia mintak dulu. Pastu kalau macam kami dari bidang seni nie pulak PORTFOLIO.

contoh cover design portfolio aku 

Portfolio ni sebenarnya hasil kerja seni kita yang lepas-lepas la. Kalau boleh yang terbaik, itu dah semestinya kalau nak promote diri sendiri kan.
Sesetengah syarikat, kalau kita apply melalui e-mail, mereka minta terus resume dan portfolio. Tapi sesetengah syarikat pula hanya minta resume je, dan bila dipanggil interview baru bawa portfolio. So yang penting kedua-dua benda ni wajib ada.
Kalau nak bawak sijil ke hapa tu belakang kira huhu.
Share:

12 comments:

  1. sememangnya ini adalah perkara yang sangat2 penting bila kita apply kerja..

    p/s : sebab apa entri aku panjang2? sebab aku suka menulis.hehehe

    ReplyDelete
  2. portfolio ea..
    nak kena semak balik file2 dulu neh..heheh

    ReplyDelete
  3. bdk2 designer kena ada la..huhu

    ReplyDelete
  4. Bro~ bro pn ambil seni gak ker

    ReplyDelete
  5. aku bdk electronic kena ade gak ke?

    ReplyDelete
  6. cemane plak utk course lain..

    ReplyDelete
  7. aku bdk civil.portfolio aku kna ada gmbar bata&kayu ke?ngih3

    ReplyDelete
  8. SYAH'IZZAT~ xperlu kot huuhuhuhu

    ReplyDelete
  9. Natasha ~ rasa nya x payah uhhuhuu

    ReplyDelete
  10. TUGAU GATES~ leh je nk wt bro huhuhu

    ReplyDelete


Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir batin kepada semua pembaca setia blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive