Tuesday, June 29, 2021

Resipi Sihat US Potatoes Dari Indra Balaratnam, Certified Dietician

Ramai yang mula mengeluh selepas masalah diet mereka rosak dimusim lockdown ini. Oleh sebab itu, untuk artikel kali ni saya nak kongsikan dengan korang mengenai resipi sihat dengan menggunakan Ubi Kentang sebagai bahan utama masakan. Kenapa ubi kentang? ini kerana ia sihat, berkhasiat dan serba boleh dalam menyiapkan apa sahaja jenis hidangan, mulai dari pembuka selera, sup dan hidangan utama hingga pencuci mulut.

Resipi kali ni adalah perkongsian dari seorang Certified Dietician bernama Indra Balaratnam melalui MY Potatoes USA FB Live Cooking Demo pada 26 Jun 2021 yang lalu dengan menggunakan U.S Potatoes.

Indra Balaratnam menyatakan bahawa dia sangat gembira dapat bekerjasama dengan U.S Potatoes dan berkongsi faedah pemakanan mereka, terutamanya di tengah-tengah musim wabak ini, untuk memastikan semua orang dapat memasak makanan yang berkhasiat. 

U.S Potatoes merupakan kentang pilihan orang ramai kerana kualitinya. Secara peribadi, saya sendiri sudah beberapa tahun memilih U.S Potatoes sebagai pilihan utama menu kentang. Ianya merupakan kentang premium yang sangat berbaloi untuk korang cuba dalam menu masakan korang.

Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai U.S Potatoes.:

  1. Memberi 110 kalori yang mudah dicerna, menjadikan lebih padat tenaga daripada sayur-sayuran lain yang popular.
  2. Sumber karbohidrat yang sangat baik
  3. Kaya dengan kalium: Untuk membantu fungsi otot, kardiovaskular dan sistem saraf semasa aktiviti daya tahan lama, dan mengekalkan tekanan darah normal.
  4. Kaya dengan Vitamin C
  5. Serat tinggi: Satu kentang bersaiz sederhana dengan kulit menyumbang sekitar 7% nilai harian setiap hidangan, yang membantu membuat kita merasa kenyang lebih lama dan menurunkan kolesterol dalam darah.
  6. Kaya dengan Vitamin B6, vitamin larut air yang berperanan penting dalam metabolisme karbohidrat dan protein. Ia diperlukan untuk sintesis hemoglobin - komponen penting sel darah merah.
  7. Mengandungi 3g protein berasaskan tumbuhan setiap hidangan - Protein is the building block for growth and a key component of muscles, ligaments and connective tissues.
  8. Kaya dengan Vitamin B6, folat, dan antioksidan.
  9. Tidak mengandungi lemak, natrium dan kolesterol!

Resipi Sihat Dari U.S Potatoes


Selain dari perkongsian tentang kebaikan U.S Potatoes, Indra juga ada kongsikan secara live beberapa resipi mudah untuk menyiapkan hidangan yang berbeza di rumah menggunakan U.S Potatoes. Berikut adalah dua resipi yang saya pelajari semasa siaran langsung tu:

U.S. POTATO VEGGIE BURGER
Makes: 5 burger patties


Ingredients:
180 grams US Russet Potato – peeled, boiled and drained well
240 grams cooked chickpeas
4 Tablespoons panko breadcrumbs
2 Tablespoons flaxseed
3 Tablespoons coarsely chopped walnuts
1/3 cup tomato sauce
2 teaspoons Cajun seasoning spice
1 teaspoon black pepper
Salt to taste
1 Tablespoon cooking oil

Steps:
1. Using a fork, mash up the cooked chickpeas and potatoes in a large mixing bowl.
2. Add in the breadcrumbs, flaxseed, walnuts, tomato sauce, Cajun seasoning spice, black pepper and salt to taste.
3. Mix well and evenly divide into 5 balls to shape into patties.
4. Heat the cooking oil in a non-stick pan and pan-fry till golden brown.
5. Create your veggie burger with any condiment combination you like such as mustard, mayonnaise, sliced tomatoes, pickles, sliced onions, slice of cheese or salad greens.


CREAM OF U.S. POTATO & BROCCOLI SOUP
Serves: 4


Ingredients:
2 medium U.S. Russet Potatoes – peeled and cut into small cubes
5 cups (1250 ml) vegetable stock
500 grams broccoli – cut into small pieces
150 ml low-fat milk
4 Tablespoons grated Parmesan cheese
Salt and crushed black pepper to taste

Steps:
1. Place the U.S. Russet potatoes and vegetable stock in a pot and simmer for about 10 minutes or until potatoes are tender.
2. Then add in the broccoli and simmer for about 8 minutes more.
3. Pour the boiled mixture into a blender and blend till smooth.
4. Pour the blended mixture back into the pot, add the low-fat milk and gently reheat.
5. Do not boil. Season with salt and crushed black pepper.
6. Serve with grated Parmesan cheese.

Amacam! Menarik bukan? Paling penting ianya sangat mudah untuk disediakan. Jadi, lepas ni tak perlu risaulah macamana nak sediakan menu berkhasiat untuk diet semasa lockdown ni. Bahan-bahan yang beliau gunakan pun sangat mudah untuk kita dapat.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Resipi U.S Potatoes yang Sihat & Serbaguna: U.S Potato Veggie Burger dan Cream of US Potato Broccoli Soup, sila lawati MY Potatoes USA.

1 comment:

  1. kita suka kentang tapi rasa tak puas pulak dijadikan makanan sihat ni :D

    ReplyDelete