travel, food and lifestyle blog

Followers

2018 MERUPAKAN TAHUN MELAWAT KENINGAU, SABAH


2018 TAHUN MELAWAT KENINGAU Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan mengisytiharkan 2018 sebagai 'Tahun Melawat Keningau' dengan membawa slogan 'Permata di Pedalaman Utara Borneo'. Ekonomi Keningau sesuai dibangunkan menerusi industri pelancongan berikutan banyak keistimewaan yang dimilikinya, termasuk pemandangan indah Banjaran Crocker.


LOKASI MENARIK UNTUK DILAWATI DI KENINGAU | Keningau mempunyai banyak lokasi menarik seperti Gua Laing, Air Terjun Mandanan, Taman Perkelahan Bandukan dan Taman Perkelahan Minansut selain kepelbagaian suku kaum, kebudayaan serta warisan dalam masyarakat Keningau.

Bukit Matanoi,Keningau Sabah : @Rafie Robert
Kesan peninggalan sejarah seperti Batu Sumpah Keningau, Muzium Warisan dan Batu Memorial Perang juga akan menjadi sebab utama pelancong untuk datang ke Keningau Selain itu, Gunung Alab, Banjaran Crocker, Sinurambi Tambunan serta Pusat Penerangan Rafflesia merupakan tarikan lain yang terdapat di sini. Kepelbagaian produk pelancongan agro turut didapati di daerah ini seperti ladang ternakan payau (rusa), tanaman cendawan serta buah-buahan yang berkualiti tinggi.

TRAVEL RECOMMENDS : SEWA POCKET WIFI

RAFFLESIA Keningau : @discoverkeningau
TEMPAT BERSEJARAH
  • Ansip Ferry Memorial Park
  • The Oath Stone Keningau
  • World War 2 Memorial Park
  • Muzium Warisan Keningau
  • Rumah Besar OKK Sedomon
  • Japan Surrender Point

ADVENTURES
  • Gua Laing - Laing Cave
  • Gua Batu Salag - Salag Rock Cave
  • Batu Minitinduk - Minitinduk Rock
  • Sub-Station Minitinduk Trails (Rafflesia Park)
  • Bukit Trig - Trig Hill
  • Bukit Matanoi - Matanoi Hill
  • Bukit Lugas - Lugas Hill
  • Bukit Kikiran - Kikiran Hill
  • Air Terjun Tinaaman
  • Air Terjun Berkembar
  • Air Terjun Mandanan
  • Tindian White Water Rafting
  • Lubuk Pinamansok
PASAR TEMPATAN
  • Tamu Ground Keningau
  • Pasar Tamu Apin-Apin
  • Pasar Malam Keningau
  • Tamu Kraf Taman Bandukan
TAMAN
  • Pusat Rekreasi Taman Bandukan
  • Kapayan Recreation Resources
  • Mee Woo Resort
  • Taman Banjaran Crocker
  • Sungai Tagal Kg.Senagang
  • Sungai Tagal Kg.Nuntunan
  • Sungai Tagal Taman Bandukan
PELANCONGAN AGRO
  • Evegreen Live Stock Farm (Eco Yap)
  • Pusat Penternakan Sebrang (Live Stock)
  • Pusat Pelancongan Bukit Kayu Manis
PELANCONGAN KEAGAMAAN
  • Guang Ji Temple
  • Pusat Ziarah Keluarga Kudus Keuskupan Keningau
  • Masjid Al-Taqwa
KRAFTANGAN
  • Pusat Kraftangan Sabah
  • Kampung Kraf Kg.Batu Lunguyan
  • Kampung Kraf Kg.Ulu Senagang
  • Kampung Kraf Kg.Kuala Kahaba

p/s : Keluasan daerah Keningau dikatakan sama seperti negeri Pahang di semenanjung Malaysia. Walaupun begitu ianya hanya ditakbir oleh seorang Pegawai Daerah sahaja iaitu Hj. Yusop Bin Hj Osman.

Share:

26 comments:

  1. Interesting. Rasa agak bangga jugalah Keningau dah semakin membangun and bergiat aktif dalam mempertingkatkan sektor pelancongan di sana. Sedar tak sedar, rupanya banyak aktiviti boleh buat di sana dan hampir semua dalam bentuk nature and outdoor activity which is awesome. Wonderful article. Thanks CEO! :)

    ReplyDelete
  2. wahhh...teringin nak bergambar macam dalam gambar tu..
    macam anak burung dalam sarang
    hehehe

    ReplyDelete
  3. Keningaau dah semakin maju dan berkembang pesat.Bagusnya..

    ReplyDelete
  4. Bestnyer Keningau. Walaupun setiap tahun g Sabah tapi tetap rindu Sabah. Sabah memang best

    ReplyDelete
  5. Pernah sekali ke sabah masa belajar dulu.. kalau ada peluang lagi nak pergi sekeluarga... Jauh perjalanan, luas pengalaman...

    ReplyDelete
  6. I always wanted to visit Laing Cave. This year should be the year that I should drop by there.

    ReplyDelete
  7. Banyak jugak ya tempat menarik kat Keningau ni. Bolehlah jadikan bahan rujukan sis kalau ke sana nanti

    ReplyDelete
  8. Besar juga daerah Keningau ye. Nampak dalam peta macam Pahang lagi besar. Hehe. Siap ada senarai tempat yang boleh dilawati. Boleh plan nak buat aktiviti lawatan ke tempat bersejarah dan lain-lain.

    ReplyDelete
  9. Byk nye tempat menarik.. xcukup kalu dtg 3 hari je. Kena stay sebulan kut kan

    ReplyDelete
  10. keningau ingat takde pape..rupanya macam2 ada

    ReplyDelete
  11. wah.. bestnyaaa... jom wei gi keningau. mesti banyak tempat nak explore kat sana.. hehe

    ReplyDelete
  12. Kalau pergi Sabah, nak letak juga Keningau dalam wishlist. Sebab tak sangat daerah tu banyak juga tempat menarik dan aktiviti yang boleh dibuat.


    www.liahasty.com

    ReplyDelete
  13. katak ni baru nak keluar tempurung dan tak pernah ke sabah... harap harap tahun no dapat memawat sabah dan keningau

    ReplyDelete
  14. Kalau diberi peluang ke Keningau memang saya nak explore semua yang ada dekat situ... banyak yang menarik rupanya!

    ReplyDelete
  15. eiiii, bunga rafflesia tu sangat ccantik tau, lama tak pergi Sabah nak pergi lagi eh rindunya !

    ReplyDelete
  16. macam-macam ada dekat keningau ni ye..banyak nak kene explore

    ReplyDelete
  17. Menarik juga ya keningau. Banyak rupanya tempat2 yang boleh dilawati. Sambil melawat saudara disabah bolehla plan untuk ke keningau insyaAllah

    ReplyDelete
  18. wak ! Keningau ni bila kita nak pergi ni. Tak sabar nak jelajah port yang tak ramai singgah lagi, mesti best ni.

    ReplyDelete
  19. Rasanya sekarang masa sesuai untuk discover Keningau. Sekali sekala berjalan ke Sabah pula, menikmati nature disana :D

    ReplyDelete
  20. Kak dah lama tak pergi Sabah,last keja kat sana pd thn 1985..rindu Sabah thn dpn mgkn oegi sana cari kwn lama

    ReplyDelete
  21. ok x pernah smpai keningau lg so far sabah, only kinablu, KK, sandakan je hehe so sgt menarik dpt tahu another part of sabah. Wow giler ada byk bukit and waterfalls yg boleh di explore! jap yg dlm sarang tu mcm kat jogja sudah haha

    ReplyDelete
  22. Tak pernah lagi jejakkan kaki di sabah dan sarawak. InsyaAllah dalam tahun ni ingat nak bawa family ke sini

    ReplyDelete
  23. baru ainy tahu pasal keningau. banyak rupanya benda yang boleh kita explore di keningau ni. jommm next trip ke sini nak tak dan berdamai dengan alam.

    ReplyDelete
  24. banyak rupanya tempat menarik kat KeningauK ni... teringin nak gi klu takdettapa2turusan

    ReplyDelete
  25. baru tahu keningau ni nama tempat rupanya., mnarik! macam dekat jogja, bolehlah pergi nanti

    ReplyDelete

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive