travel, food and lifestyle blog

Thursday, February 06, 2014

Pameran Doremon di Viva Home Cheras | 100 Doraemon Secret Gadgets Expo

100 Doraemon Secret Gadgets Expo

Pameran Doremon di Viva Home Cheras | 100 Doraemon Secret Gadgets Expo | Dikatakan 100 Doraemon Secret Gadgets Expo ini sempena menjelang 100 tahun lahirnya Doremon iaitu 3 September 2112 dan kembali ke abad 20 dengan mesin waktu untuk menemui nobita. 

Dan yang paling bestnya ia adalah pameran sulung di Asia Tenggara.


100 Doraemon Secret Gadgets Expo

Doraemon is a Japanese manga series created by Fujiko Fujio, which later became an anime series and an Asian franchise. The series is about a robotic cat named Doraemon, who travels back in time from the 22nd century to aid a pre-teen boy called Nobita Nobi.
The series first appeared in December 1969, when it was published simultaneously in six different magazines. A total of 1,344 stories were created in the original series, which are published by Shogakukan under the Tentomushi manga brand, extending to forty-five volumes.
Doraemon was awarded the Japan Cartoonists Association Award for excellence in 1973. Doraemon was awarded the first Shogakukan Manga Award for children's manga in 1982, and the first Osamu Tezuka Culture Award in 1997. In March 2008, Japan's Foreign Ministry appointed Doraemon as the nation's first "anime ambassador. Ministry spokesman explained the novel decision as an attempt to help people in other countries to understand Japanese anime better and to deepen their interest in Japanese culture."The Foreign Ministry action confirms that Doraemon has come to be considered a Japanese cultural icon. In 2002, the anime character was acclaimed as an Asian Hero in a special feature survey conducted by Time Asia magazine

Event Information
Category: Family Entertainment 
Venue: Viva Home Expo Hall, Kuala Lumpur 
Duration: 14 December 2013 till 23 March 2014
Organizer: Animation International (M) Sdn Bhd

Doremon
Mesin masa Doremon
Kedatangan kami berbekalkan tiket RM 25  di sambut oleh Doremon bersama mesin masa beliau. *wow sangat teruja. Dengan efffect pencahayaan menarik ,membawa kita bersama-sama masuk ke dunia animasi mereka. *Jom kita mengembara bersama Doremon ke abad 20.
100 patung Doremon bersama 100 gadget rahsia beliau
100 patung Doremon bersama 100 gadget rahsia beliau
100 patung Doremon bersama 100 gadget rahsia beliau

Ini bukan Doremon. eh huhu

100 Doraemon Secret Gadgets Expo ini diadakan selama empat bulan bagi memberi peluang secukupnya kepada peminat Doraemon melihat 100 jenis reaksi dan gajet mempesona kucing robot kesayangan mereka. Di samping itu, para pengunjung juga berpeluang mendalami dunia Doraemon melalui kewujudan semula babak dan lokasi menarik yang sering dipaparkan dalam siri komik dan animasi televisyen seperti taman permainan dan kediaman Nobita.

Kediaman Nobita
Konsert Giant
Jalan-jalan sekitar taman rumah nobita
Singgah kedai Giant beli air jap, haus. huhu
Salah satu gadget canggih Doremon
Kalau nak jimat ruang leh guna lampu pengecil nie.
Comei plak public phone diorang ni. huhu
Taman permainan

Rasanya semua orang tahu kot tentang taman permainan nie. Banyak scene-scene menarik tentang mereka di sini kan. huhu.

Selain mempamerkan 100 koleksi patung Doraemon bersaiz manusia, antara 100 buah gajet ikonik karakter itu yang disediakan kepada pengunjung adalah lampu suluh ajaib, pintu suka hati dan buluh terbang.

Pintu suka hati
Lampu Suluh Ajaib
Lukisan Hitam Putih pun ada disini. So memang berbaloi la datang ke 100 Doraemon Secret Gadgets Expo ni walaupun tiket dia RM 25 sebab macam-macam ada.

Buluh terbang
Dah letih berjalan, terbang bersama Doremon and the geng.

Majlis perkahwinan Nobita dan Sizuka
Akhirnya kahwin jugak si Nobita dengan Sizuka ni ye. huhu

Doremon dan Nobita
Kami nak balik, alahai jangan la bersedih huhu

100 Doraemon Secret Gadgets Expo

100 Doraemon Secret Gadgets Expo turut menyediakan kedai cenderamata untuk para pengunjung. Antara cenderamata yang dijual termasuk patung, rantai kunci, bantal, pakaian kanak-kanak, lampu, kasut dan pelbagai barang hiasan berkaitan Doraemon yang ditawarkan pada harga serendah RM2.90 sehingga RM499.

100 Doraemon Secret Gadgets Expo

Tiket boleh dibeli di laman web MYTicket Malaysia atau www.my.ticket.my [klik] pada harga RM25 untuk dewasa dan RM15 kanak-kanak.

Tiket juga boleh diperoleh di 100 buah stesen minyak BHP di seluruh negara atau kaunter khas di Viva Home. Bagi kanak-kanak berumur tiga tahun ke bawah serta warga emas, kemasukan adalah percuma.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman web www.100Doraemon.com [klik]


Share:

5 comments:

  1. Awesome! !
    X sabar nak pergi juga :D

    ReplyDelete
  2. bawak anak akak ke sana..tak nak balik..hahahha..

    ReplyDelete
  3. macam cantik je... macam comel je... doraemon memang comel... ;)

    ReplyDelete
  4. Waahhhh best nye...just rm25 jee ek???

    ReplyDelete
  5. seronoknya kalau dapat kumpul koleksi doraemon nie..

    ReplyDelete


Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir batin kepada semua pembaca setia blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive