travel, food and lifestyle blog

Wednesday, February 19, 2014

Kuih Jatuh Bangun | Makanan Masyarakat Bugis Tawau


Kuih Jatuh Bangun
Kuih Jatuh Bangun | Makanan Masyarakat Bugis Tawau | Ingatkan negeri Kelantan Che Siti Wan Kembang [klik] je ada kuih yang pelik-pelik namanya. Rupanya di Tawau ni jugak ada. Kuih Jatuh Bangun *lorh apa yang jatuh ? apa yang bangaun? ha kuih ni amat popular di kalangan masyarakat Bugis Tawau, Sabah.*rasanya macamana? hmmm sudah semestinya la menjilat jari kan.

*amboi cukup memotivasikan diri nama kuih dia kan.

"Setelah jatuh, bangun lah teman akrabnya. Hatta manusia yang mati, bangunnya juga  di akhirat kelak. Bangun itu dimaksudkan di sini adalah islah, iaitu usaha untuk membaik pulih semula kerosakan yang telah melanda diri kita"

*eh apa wa melalut ni kan. erkk hahahaha apapon itula hakikatnya. yang penting kalau korang ke Tawau, korang kena la rasa.

Share:

6 comments:

  1. Ish mcm sedap gila je hihih nak try T_T

    ReplyDelete
  2. Bukan main nama kuih nie... Dah nak sama taraf dengan syair dan sajak dah.... Silap-silap kuih ni boleh buat lagu... Hehehe... Nnti la cuba la kalau berkesempatan ke sana...

    ReplyDelete
  3. Unik. Bukan nak balik sikit ngeee

    ReplyDelete
  4. aku yg dah duk lama dekat sabah pun baru tau kewujudan kuih ni

    ReplyDelete


Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive