Friday, October 23, 2015

Betul ke Pontianak Sebenarnya Bogel ? | KISAH SERAM

Betul ke Pontianak Sebenarnya Bogel | KISAH SERAM | Korang tahu tak asal usul pontianak? Adakah ianya jin atau something else? Betul ke ianya wujud dan asalnya dari pompuan yang meninggal ketika mengandung atau ianya hanya dari jenis jin berlevel rendah? Ianya menghisap darah ke atau energy (life force kita)? sebab apa MY tanya macam tu kerana ade yang kata Pontianak ni menyedut darah atau life force dari jarak jauh (dah tak payah gigit dah). Huh boleh macam mana tu?

Pontianak
Macamana rupe Pontianak yang sebenar? Setengah orang kata Pontianak ni bogel. huh buruk beno bunyinyo. Makin poning pun ado. Mana satu betol ni. Kalau dalam movie sopan pulak si Pontianak tu pakai jubah bagai kan. *huh Banyak betol persoalan yang MY keluarkan ye.

Kalau tak silap dalam buku sastera melayu (form 6) ade tertulis tentang kisah Pontianak ni. Katanya Pontianak ni wujud kat tanah melayu sebelum kedatangan Islam lagi. Maknanya dah lama sangat la geng-geng pontianak ni menetap kat negara kita . huhu. *ceh tetiba buat lawak =.=

Pontianak From Indonesian mythology, the Pontianak are the spirits of ladies who died during child-birth, and became undead. Pontianak are said to scare people (mostly men), and then rip out their internal organs for feeding with their claws. In the case of men that the Pontianak knew when they were alive (who abused, or otherwise betrayed them), they are said to remove the man’s genitalia with their bare hands (Ouch!!). They are much like vampires; however, they do what they do more out of vengeance, rather than necessity or sustenance. It’s also hard to judge just how far away from you they are; usually, a loud cry means the Pontianak is far away, whereas a soft cry signifies that the Pontianak is nearby. It is also said that a faint floral fragrance is detected upon first seeing it, however, the fragrance changes to something rotten after a short period of time. Pontianak are believed to live in banana trees, a possible phallic-/fertility-reference.
Source: listverse.com

Diorang ( orang zaman dulu-dulu ) sebenarnya dikatakan mencipta cerita Pontianak ni untuk menakut-nakutkan anak mereka agar tak bermain jauh kedlm hutan *takut dibaham binatang buas. So, kalau begitu, betul ke ianya wujud?

Walau macamana pun, bagi wa Pontianak ni adelah jelmaan syaitan atau jin sebab dua-dua adelah shapeshifters, tambah lagi syaitan yang sentiasa nak menyesatkan manusia, maka mereka akan menjelma menjadi makhluk yang boleh menakut-takutkan manusia.

.

5 comments:

  1. hahahaha.. ko sebut bogel je ramai yg view page ko ye?/ ekekekeke

    ReplyDelete
  2. Twlight tu tiru pontianak kat malaysia ni ler.. k bai...

    ReplyDelete
  3. X pernah pulak tgk pontianak bogel haha

    ReplyDelete
  4. serem banget nih om http://androoz.com/

    ReplyDelete

Created By Sora Templates