travel, food and lifestyle blog

Wednesday, April 03, 2013

PERANGKAP NYAMUK

Jika kita bercerita pasal nyamuk. Apa yang korang fikirkan? Sesuatu yang sangat membuat anda tidak tenteram bila tibanya malam kan. hehhehe. Kali ni gua ada jumpa satu cara untuk membuat perangkap nyamuk.



Apa yang kita perlukan ialah:

200 ml air
50 gram gula perang,
1 gram yis ( yis ibu roti, boleh dibeli di pasar raya ) dan
1 botol plastik 2-liter.

Bagaimana caranya:

1. Potong botol plastik (jenis PET) pada separuh. Simpan bahagian leher



2. Campurkan gula perang dengan air panas.
Biarkan sejuk. Apabila sejuk, tuangkan di separuh bahagian bawah botol.

3. Tambah yis. Tidak perlu untuk bergaul. Ia akan menghasilkan karbon dioksida.

4. Letakkan bahagian corong, terbalik, ke dalam separuh botol tadi.

5. Bungkus botol dengan sesuatu yang hitam, dan letakkan di beberapa sudut rumah anda.

Dalam masa dua minggu, anda akan melihat jumlah nyamuk dan nyamuk yang mati di dalam botol.

Di samping membersihkan rumah , tapak pembiakan nyamuk dan nyamuk, kita boleh menggunakan kaedah ini dalam: Sekolah, taska, Hospital,kedai, ladang, dan lain-lain

Sumber : Ustaz Azhar Idrus

Ha . apa lagi jom la kita cuba. Rasanya tak rugi kalau kita mencubakan.


Share:

7 comments:

  1. insyaallah saya cuba nanti... :)

    nice sharing btw. :D

    ReplyDelete
  2. wahh ada cara alternatif .. bagus2

    ReplyDelete
  3. hoho..pernah tgk idea ni. tak pernah try lagi sbb dulu duk kat kampung, guna tudung periuk sapu minyak masak tuk tangkap nyamuk..

    ReplyDelete
  4. wah! praktikal jugak, bolih cube nanti ni...

    ReplyDelete


Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive