Wednesday, March 19, 2014

Wujud Makhluk Halus melalui Kamera | Seram

Wujud Makhluk Halus melalui Kamera | Seram | Pasti kita pernah mendengar cerita seram atau lebih di kenali sebagai cerita hantu di kalangan orang melayu kita. Cuma kesahihan cerita dari penceritanya sahaja tidak terbukti. Tetapi kita sebagai umat islam wajib percaya akan kewujudan makhluk halus ciptaan ALLAH SWT..

Wujud Makhluk Halus melalui Kamera
gambar hiasan
Di zaman kecanggihan teknologi sekarang, pelbagai alat canggih telah mampu digunakan hampir semua golongan manusia. Terutama sekali alat telekomuni kasi (telefon) . Malah boleh dikatakan hampir semua handset sudah dilengkapi dengan camera, cuma perbezaannya hanya dari segi Megapixel.

Pernahkah anda mengambil gambar dan keadaan gambar yang anda ambil tidak begitu jelas seperti ada bintik-bintik putih atau seperti habuk dan air?

seperti ini 

Wujud Makhluk Halus melalui Kamera
Gambar ini diambil di tempat pembakaran mayat ketika saya melakukan satu kajian pada suatu masa dahulu. 

Jika diikutkan pengalaman, memang banyak kali wa telah menghadapi situasi ini. Dan ianya terbiasa berlaku di tempat yang panas dan berasap. Tetapi dengan pikiran yang endah tidak endah, kita hanya fikirkan yang itu mungkin haya effect dari habuk atau asap yang terkena pada lensa kamera kita. Tapi bila saya tunjukkan gambar ini kepada salah seorang dari sahabat saya , ia mula tergaman dan menceritakan sesuatu kepada saya tentang gambar itu.

 " wadi. setahu aku , kalau kamu nak tahu, jika effect pada gambar kamu seperti yang ada pada gambar itu. Itu maknanya tempat itu mempunyai makhluk halus !"

Hahaahh. cuak juga aku dibuatnya. Ye la mana taknya , lagipun perkara macam ni selalu terjadi kot kat aku, maklumla selalu je ngn kamera .Tak  tahu la setakat mana kesahihannya. Tapi bila aku aku cuba mengkaji tentang ini. Tetiba aku pun ada terbaca satu blog dari bloggers seberang iaitu Progoharbowo’s Weblog [klik]. 

Beliau juga ada menceritakan situasi yang sama pada entri nya.Apapun hanya ALLAH SWT yang mengetahuinya.

p/s : sila tinggalkan komen dan pendapat anda selepas membacanya . terima kasih ;)

Artikel berkaitan : Cara Bakar Mayat , Hantu Tindih


17 comments:

  1. wallhualam..hanya tuhan je yg tahu kwujudan alam lain nie..^^,

    ReplyDelete
  2. mata kasar kita x boleh tengok huhu

    ReplyDelete
  3. Sy pn xleh nk bg pndpt.mybe gak btol..

    ReplyDelete
  4. kamu pnah alami perkara yang sama?? iedarahman

    ReplyDelete
  5. xpernah plak amek gmbar ade bntik2 mcm tu..

    ReplyDelete
  6. bagus la kalau macam tu..huhuuhu

    ReplyDelete
  7. bnde ni kite bkn nmpk.tpi pndpt yg mgaitknnya dgn bnde hlus ni maybe btul

    ReplyDelete
  8. Ce set ISO paling tinggi kat kamera tu, pastu suruh orang sapu sampah ke habuk ke dekat-dekat dengan sumber cahaya, guna auto-focus. Kalo bernasib baik, insyaAllah akan tertangkap la gambor 'makhluk halus' tu.

    ReplyDelete
  9. Ce set ISO paling tinggi kat kamera tu, pastu suruh orang sapu sampah ke habuk ke dekat-dekat dengan sumber cahaya, guna auto-focus. Kalo bernasib baik, insyaAllah akan tertangkap la gambor 'makhluk halus' tu.

    ReplyDelete
  10. mungkin juga kesan fungus dalam kamera yang mungkin kita tak sedari

    *gua suka gambar lu yang ni..semart..kih kih http://1.bp.blogspot.com/-o1RhWKHSVW0/Trlcyx9HzjI/AAAAAAAAAHw/u1l_CrQsdXI/s1600/IMG_8466yrtyrt.png

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkhh hahahaha gambar lama.. entry lama kikiki

      Delete
  11. salam...saya pun pernah ambil gambar yg ada kesan mcm tu...

    ReplyDelete
  12. mystery yg tak terungkai bro.......

    ReplyDelete
  13. mawar a..ko ingat x gambar hantu yang ada dalam bilik aku..? mak aku cakap..klu ada gambar hantu...kita jgn simpan..nanti hantu tu ekot...dan buat pgthuan ko..gambar tu mmg aku simpan..tp x tahu knp tiba2 teruk xleh bukak =="

    ReplyDelete

Created By Sora Templates