Friday, May 23, 2014

Cara Jimat Menaiki ERL ke KLIA & KLIA 2 | KLIA EKSPRES & KLIA TRANSIT TRAIN


Cara Jimat Menaiki ERL ke KLIA & KLIA 2KLIA EKSPRES & KLIA TRANSIT TRAIN | Sangat teruja bila Pertama Kali Di KLIA 2, MY dapat menjejakkan kaki di KLIA 2 dalam masa satu minggu pembukaannya. Bagi yang biasa menggunakan perkhidmatan ERL untuk ke LCCT dulu, tidak perlu lagi membuang masa dan tenaga dengan mengambil bas untuk ke sini. Ia kerana ERL akan terus berhenti betul-betul di dalam shopping mall KLIA2. *wow hebat kan.

KLIA Ekspres mengambil masa 33 minit untuk ke destinasi KLIA2.  Ia beroperasi setiap 15 minit sekali ketika peak hours dan  20 minit sekali ketika waktu biasa. Perkhidmatan KLIA Ekspres ini hanya bermula dari KL Sentral dan terus ke KLIA & KLIA2 tanpa berhenti di stesen lain.

Jika dilihat pada perkhidmatannya, yang cekap. Jangan melatah jika harganya juga cukup cekap untuk kita. Harga untuk one way dari KL Sentral ke KLIA /KLIA 2 adalah dalam rate yang sama iaitu RM 35 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak.
KLIA Ekspres

Tapi, kita tetap boleh membuat pilihan jika ingin berjimat. Ini kerana Mereka juga menyediakan perkhidmatan KLIA Transit Train. Tetapi anda perlu bijak menguruskan masa dan tak malas untuk bergerak.

KLIA Transit
Untuk menyemak jadual pergerakan KLIA Transit Train korang leh semak di www.klia2.info/kliaekpres [klik]

Dengan menggunakan KLIA Transit Train, jika korang dari KL Sentral, korang perlu transit di mana-mana stesyen ERL seperti Bandar Tasik Selatan / Putrajaya untuk membeli tiket lain untuk teruskan perjalanan ke destinasi KLIA /KLIA2 . Kalau tak silap MY ia menjimatkan sehingga separuh dari harga tiket menggunakan KLIA Ekpres.

Untuk pengetahuan korang, yang bestnya dalam ERL ni ada wifi percuma. * jadi tak perlu risau takde line internet kalau nak update blog ke, fb ke, instagram ke kan.

Untuk entry seterusnya, MY nak citer tentang gemegahan KLIA 2 pulak. So korang kena tunggu entry berikutnya.

Kredit info dan gambar di : www.klia2.info

49 comments:

  1. Ena esok nak naik ERL ke Putrajaya, first time ni. HEhehehe. Tengok sekejap harganya. Boleh tahan harganya. Terima kasih share

    ReplyDelete
  2. Cepat ...Tak sabar nak tunggu yang selanjutnya.

    ReplyDelete
  3. You can just buy a KLIA Transit ticket straight to KLIA from KL Sentral at RM15.. RM35 is for the KLIA Express

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually price for the journey fr KL Sentral to KLIA / KLIA2 using both KLIA Express (non-stop in 33 min) and KLIA Transit (4 stops in 39 min) are the same ie RM35 per adult.
      tip : to save money, take KLIA Transit from KL Sentral to Salak Tinggi (RM12.50). once u reach there, exit, buy new ticket and re-enter to take d next train (20 minutes wait) from Salak Tinggi to KLIA / KLIA2 (RM3.20). this way, u only pay RM15.70 instead of RM35 for the journey. so long as you have an extra 30 minutes or so as u hav to wait for d next train. hope this helps

      Delete
  4. Bleh Tanya..
    Perkhidmatan bas dah tiada ke..seperti klia lama tu..mmg perlu nail ERL ea
    aziekamarul82@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. perkhidmatan bas masih ada. cuma , jika kita menaiki erl, xperlu transit ke salak tinggi dan naik bas seperti ke lcct dulu. jadi untuk rujukan kamu boleh ke http://www.klia2.info/buses

      Delete
  5. Sangat memudahkan bagi mereka yang ingin mengetahu cara-cara ke klia2 dengan lebih tepat.

    ReplyDelete
  6. Tunggu ada masa free nak terjah klia 2 jugak

    ReplyDelete
  7. Info yg bermanfaat ni... thanks sharing ye.. :)

    ReplyDelete
  8. ida bookmark entry ni! senang nk refer kot kot nak holidayy nantii hehehe

    ReplyDelete
  9. Tq2.. sy dlu tgal kt Salak Tinggi senang nk g LCCT..tgal kete sana tp skrg dgrnya tapak parking mahal.. huhu..now dah kt BTS... cam cuak plak..

    ReplyDelete
  10. Nak jimat kenalah buat pengorbanan...klu bawah luggage banyak2 takyah la berjimat yer..kang tau lah akibatnya..hahaha...

    ReplyDelete
  11. Salam. Nk tye, klo dri klia 2 bleh je kan naik elr ke klia trus kn?

    ReplyDelete
  12. Manaim Tilmiz : boleh, kalau naik erl ekspress akan terus ke sana. Cuma harga akan double berbanding erl transit. mengikut term n condition

    ReplyDelete
  13. Hi.. Nk tnya dr putraja central ke kl central naik ERL jugak ke? berapa ye?

    ReplyDelete
  14. Fara diyana : kalau dari putrajaya ke kl sentral dalam RM9.50 kalau x silap.

    ReplyDelete
  15. spe tau nk g lcct skg cmne??de lg ke bus dr kl sentral???harap dpt bantu sy...

    ReplyDelete
  16. Nak tanya, nak gi ke BTS dari KLIA2 berapa ke?

    ReplyDelete
  17. dekat kl sentral tu kan...arah mana mahu ke ERL yg menuju ke KLIA 2 ?

    ReplyDelete
  18. Seindah lavender , di kl sentral penghujung. so hanya satu bahagian sahaja.

    ReplyDelete
  19. abdur boleh rujuk jadual di atas :). harga dari bts ke klia 2 RM 26.50

    ReplyDelete
  20. tapi tu la,mahai nau ekspress..tapi okay la,jimattttt masa dan tenaga...sebelum ni aku ambik skybus je weh....dr klia 2 ke kl sentral rm8 je... okay gak...

    ReplyDelete
  21. Adik saya selalu la naik KLIA transit ni kalau dia turun kat KLIA2, say dulu ingat ada KLIA ERL Express tu ja...

    ReplyDelete
  22. Hri2 naik ERL ni rabak la jgak dri salak tggi ke klia RM6.40×26=RM166.40...hurmm apa bleh buat krja pnya psal..

    ReplyDelete
  23. Hri2 naik ERL ni rabak la jgak dri salak tggi ke klia RM6.40×26=RM166.40...hurmm apa bleh buat krja pnya psal..

    ReplyDelete
  24. Hri2 naik ERL ni rabak la jgak dri salak tggi ke klia RM6.40×26=RM166.40...hurmm apa bleh buat krja pnya psal..

    ReplyDelete
  25. naik dari klia ke klia2 boleh ke guna ni

    ReplyDelete
  26. Kurang jelas sebab tak pernah guna.
    Kalau dari kl sentral tu ke klia atau klia 2 berapa ye rate?

    ReplyDelete
  27. Kurang jelas sebab tak pernah guna
    Kalau dari Kl sentral ke Klia atau klia 2 berapa ye rate?

    ReplyDelete
  28. dari Putrajaya ke KLIA2 berapa lama masa perjalanan yea

    ReplyDelete
  29. Salam, pada hemat tuan, brape lama masa diambil dari klia ke kl sentral dan seterusnya ke menara dayabumi jika saya ambil klia transit klia-salak tinggi-kl sentral.

    ReplyDelete
  30. Cepat gak naik ERL ni yer...33minit jer dari KLIA/KLIA2 ke KL Sentral..emm best walaupun harga tiket RM35 huhu.

    ReplyDelete
  31. salam..i found new way..haha. from bts to klia2..u just take erl transit from bts to putrajaya (rm5.30). then buy a new ticket from putrajaya to klia2 (6.20). total only rm11.50... :) b4 this i just blindly pay rm35 without knowing that there is another way to save money..

    ReplyDelete
  32. to save money..from bts to klia2 only..from bts, buy a ticket to putrajaya (rm5.30). then at putrajaya, u buy another ticket to klia2 (rm6.20). so total = rm11.50.. :)

    ReplyDelete
  33. saya naik motor parking kat klia2 .sehari seringgit....bagi yang nak balik kg kejab2 boleh lew ..

    ReplyDelete
  34. Nak tanya lah..drpada tbs ke putrajaya ni naik apa ea? Lrt ke ktm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saudari boleh menggunakan khidmat ERL seperti dalam entry. pegangkutan LRT & KTM tidak ada ke putrajaya.

      Delete
  35. sekarang tambang dah naik, jadi mahal amat, lagi mahal dari flight tiket...

    ReplyDelete
  36. Salam...dari pertanyaan2 n jawapan yg dberi banyak maklumat yg saya dapat hari ini yang akan memudah dan menjimatkan perbelanjaan perjalanan saya nanti. Terima kasih.

    ReplyDelete
  37. salam..Bagi yg takde kenderaan, ada tak public transport atau servis penghantaran untuk ke/dari erl salak tinggi dari Salak/Sepang/Enstek?

    ReplyDelete
  38. salam..Bagi yg takde kenderaan, ada tak public transport atau servis penghantaran untuk ke/dari erl salak tinggi dari Salak/Sepang/Enstek?

    ReplyDelete
  39. salam nak tanya, kalau dari Klia2 nak ke Klia adakah kaedah yg sama seperti mana klia ke klia2?

    ReplyDelete
  40. Duk kira save money jer...save energy kena kira gak ler...duk b'atur duk t'kejor2...hisshhhh...letih weiiii....bagi teman baik ler mahai sikit tapi jimat masa n tenaga

    ReplyDelete

Created By Sora Templates