travel, food and lifestyle blog

Sunday, February 09, 2014

Asal Usul Bangsa Cocos | Melayu Di Australia

Cocos (Keeling) Islanders photographed during a visit to the islands by Senator Reg Withers in 1976
Cocos (Keeling) Islanders photographed during a visit to the islands by Senator Reg Withers in 1976
Asal Usul Bangsa Cocos | Melayu Di Australia | Kembara MY ke Tawau, Sabah membuka mata MY mengenali satu etnik yang unik iaitu Masyarakat Cocos. Masyarakat Melayu Cocos (Kokos) menjadi etnis minoritas yang tinggal di beberapa daerah seperti Tawau, Samarinda, Kunak dan Sandakan. Asalnya, etnis ini menetap di Kepulauan Cocos atau lebih dikenal sebagai Kepulauan Keeling yang kini merupakan bahagian dari jajahan Australia. Kaum Cocos telah mendapat status bumiputera oleh pemerintah federal dan mereka juga menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa perantara. 

School students photographed during Senator Reg Withers' visit to the Cocos (Keeling) and Christmas Islands in 1976
School students photographed during Senator Reg Withers' visit to the Cocos (Keeling) and Christmas Islands in 1976

Menurut sejarah, etnis ini sebenarnya berasal dari Kepulauan Cocos (kepulauan Cocos sebenarnya ditemukan oleh penjelajah dari Belanda) yang ada di Kepulauan Natal (Christmas Island), terletak antara Australia dan Sri Lanka. Pulau ini mulai diduduki pada abad ke -19, ketika Inggris membawa puluhan warga Indonesia (Jawa, Bugis, Madura, Ambon dan Bantan) untuk dijadikan pekerja. Kedatangan mereka ke pulau ini telah menyebabkan berkembangnya pemukiman di sini. Cocos berasal dari kata 'Coconut Island' yang berarti Pulau Kelapa. Pulau tersebut dinamakan Cocos karena areanya dipenuhi pohon-pohon kelapa.

Sumber asal telecentre.my [klik]

Menurut member MY yang juga merupakan seorang anak sabah yang berdarah Cocos, keturunan bangsa Cocos ini bukan sahaja ada di sabah. Keturunan Cocos ini juga ada sebahagiannya di Singapura. Keturunan Cocos dikatakan masih kuat walaupun usia mencecah 80 tahun lebih, dan ini *mungkin faktor gen orang putih agaknye.eh kbai

Menurut kawan MY juga.  Dari segi nama, masih ada lagi sesetengah dari mereka menggunakan nama diorang mcm nama org putih. Contoh yang paling hampir, nama datuk kawan MY tu  namanya Harrison dan nenek dia pula Ripsy.

Dari segi adat, dikatakan ada  terselit sedikit adat2 jawa dan portugese. *ooo mix la tu kan. Secara mudahnya, adat diorang bercampur oleh kerana asalnya orang cocos adalah orang jawa yg merantau ke pulau cocos sebelum british dan bila mereka  duduk di pulau tu lama-lama dan kawen degan orang british, sehingga dapat anak .. anak tu la yang berketurunan cocos.

*Fuh!! berpeluh baca sejarah diorang ni kan. Bila berbicara tentang keturunan Cocos ni mesti ada sesuatu yang special tentang diorang ni kan. *yes memang ada.

Dalam adat perkahwinan masyarakat Cocos ni ada sesuatu yang special. Adat buang duit . *Haaaa ternganga bunyi orang buang duit kan. Hujan duit. Dikatakan dimana-mana ada majlis orang Cocos kahwin akan ada adat Hujan duit ni. * buang duit kemana ya? . Yang pasti diorang tak buang ke laut. huhu. Keluarga pengantin akan baling duit kepada tetamu yang datang. * wow biar betik. Pak cik kayooo.. pakcik kayooo. hahahha. Ia diaktakan seolah-olah menandakan hari kebesaran pngantin la.

*Amboi pasal kawin aja ko fokus ye MY ekekeke.

Artikel Berkaitan: Menarik di Semporna [klik]

Jom tengok video dokumentari yang MY jumpa kat Utube ni tentang mereka.

video

Wow, bangga dapat tahu yang member MY ni adalah berdarah Cocos. Insyaallah suatu hari nanti dapat kami ke sana. :) * teringin nak kaji lebih mendalam pasal keturunan cocos nie :)

Share:

27 comments:

  1. sy ada kawan berbangsa cocos...namanya pun campuran malay + omputih..orgnya pun cantik..kebanyakkan mereka tinggal di area pantai timur sabah ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti kalau diorg kawin wajib pergi bawak tudung saji hahaha. buat tadah duit

      Delete
  2. oh.. klu gitu mohon ajak aku p kenduri kawen teman ko tu ye madi , btw ini ilmu. manala tau lekat kaum cocos satu kat aku.. ehhh krikrikkrikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. oii oii jetol org itu adalah kon rod la. haish

      Delete
  3. Menarik2. Hehe. Ingtkan diorang pure blood Melayu rupanya ada campur omputeh gak eh. Stail ni.

    ReplyDelete
  4. terbaik la weh,hang pon lebih kurang mcm diorang dah aku tengok,hehe

    ReplyDelete
  5. fmly bella klau ada knduri kawin mesti ade adat baling2 duit . tp syilling la. tu dulu.
    now kiteorg gantikan dgn gula@ n coklat. ape2 pun tq share =)

    ReplyDelete
  6. Krismas Island...pun ada bangsa cocos ni?

    ReplyDelete
  7. Saya org cocos... tq sbb wujudkan artikel pasal keturunan saya ni hehehe... apapun kalau dikg saya iaitu kg. Balung Cocos, Tawau utk adat kawin masih lg membaling duit syiling masa majlis kawin dan bukan tu saja kami juga turut menyelitkan acara 'mengejar ayam panggang dimana terdapat sorg yg akan membawa lari ayam ini dan kanak2 akan mengejar org terbabit sehingga dapat.... banyak lg sebenarnya hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbaik la kita punya bangsa sek..gua dri kampung cocos batu 6 lahad datu

      Delete
    2. Terbaik la kita punya bangsa sek..gua dri kampung cocos batu 6 lahad datu

      Delete
    3. saya pun orang cocos asal dr Kg Balung Cocos jugak

      Delete
  8. Kalau mau tau lebih lanjut, di area sabah bahagian tawau, kunak, dan lahad datu terdapat ramai bangsa cocos nie.. dan mereka masih mengikut adat tersebut...

    ReplyDelete
  9. Kalau mau tahu lebih lanjut mengenai kaum nie.... di araea sabah di bahagian Tawau, Lahad Datu dan kunak di sana ramai bangsa nie... dan masi mengamalkan adat cocos nie....

    ReplyDelete
  10. Salam dari melayu Belitung, Indonesia.. Sebile bile kuang la aku ngayau kesana, ngeliat adat melayu disanak..

    ReplyDelete
  11. Semangat Pagi,... Salam Kenal Semua,..
    Sangat-sangat ingin kesana,.. pulau yg indah dan unik.


    di share dong foto atau video disana

    Terima Kasih


    Regard's
    http://bos-4u.blogspot.co.id/

    ReplyDelete
  12. hi. thanks untuk blog ini. boleh tolong jelaskan tentang tarian nona man sayau dari kaum cocos? thanks

    ReplyDelete
  13. Hair. Boleh saya tahu tentang tarian nona man sayau, tarian tradisional orang cocos?

    ReplyDelete
  14. orang cocos ni memang bangsa yang unik dibumi ALLAH,gua bangga jadi anak cocos..

    ReplyDelete
  15. hahaha,,, saya org cococ, tapi saya tak tahu asal usul org cocos, sekarang baru saya tahu...

    ReplyDelete
  16. hahaha... saya org cocos, tapi saya tak tahu asal usul org cocos, sekarang saya baru tahu...

    ReplyDelete
  17. Hakikatnya sejarah penghijrahan org Jawa dll ke Pulau Cocos hampir sama dgn sejarah kedatangan hamba dari negara2 Afrika ke Amerika utk berkerja di ladang2. Perbezaannya Majikan di Cocos agak baik berbanding majikaan di Amerika yg meanggap hamba dari Afrika benar2 hamba yg boleh diperlakukan sewenang2...termasuk memilih lelaki 'hamba terbaik' utk 'dikahwinkan' dgn sebanyak mungkin wanita hamba bagi melahirkan lebih ramai 'hamba bermutu'. Bagaimana baikpun layanan majikan terhadap org Cocos...telah sampai masa mereka mendapat hak pendidikan, dan kemajuan/pembangunan ekonomi dan sosial sewajarnya...selepas beratus2 tahun majikan beroleh untung lumayan hasil keringat nenek moyang mereka ...

    ReplyDelete
  18. Aku pun berbangsa cocos....tapi mix lah kadazan sungai mix melayu cocos 😁 apa pun aku bangga jadi anak cocos

    ReplyDelete
  19. saya orang cocos 😁😁 bangga jadi keturunan cocos

    ReplyDelete
  20. Sya anak kokos..proud to be cocosrian!

    ReplyDelete


Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive