travel, food and lifestyle blog

Friday, March 29, 2013

Etika Menolak Salam Dari Yang Bukan Muhrim


Bersalaman antara bukan muhrim adalah amat dicegah dalam Islam. Jika salam dihulur kepada seseorang dari orang yang bukan muhrim dengannya boleh ditolak dengan cara yang betul. Ini dapat menggambarkan  sesuatu image yang baik kepada seseorang tersebut. 

cara yang betul

Imej yang baik meliputi tingkahlaku termasuklah etika menolak salam yang betul. Ianya penting supaya tidak memalukan pihak yang menghulurkan salam.

Sebagai persediaan awal sebelum pihak bukan muhrim menghulurkan salam, beri tanda isyarat lebih awal. Anda boleh meletakkan tangan di dada atau menundukkan kepala sebagai tanda hormat. Ia adalah sebagai makluman yang anda tidak boleh berjabat tangan.

Mohon untuk share article ini untuk pengetahuan umum :)






Share:

13 comments:

  1. kadang2 rs mcm susah ja jugak... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah bro.. kadang2 memang terasa susah huhu

      Delete
  2. Replies
    1. pasni leh la feroz ikut hehheeh.. :)

      Delete
  3. semoga ianya bermanfaat kepada yang lain...jaga batas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah bro.. sama2 la kita kongsikan :)

      Delete
  4. bagus entry ni...walaupn x penah kena tp preparation untuk hari mendatang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah .. nnti tau la kan apa yang patut buat

      Delete
  5. klu org putih dkt nz, dia x salam dgn perempuan muslim yg pakai tudung..dia hormat weyh..

    ReplyDelete
  6. baru je mengalaminye.rasa bersalah pun de takut kecikkan hati org tersebut.dari mimik muka die mcm segan+jadi malu..omg hope die fhm

    ReplyDelete


Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive