travel, food and lifestyle blog

Sunday, May 26, 2013

PETUA HALAU BABI



Petua Halau Babi |  Hari ni gua nak share sesuatu dengan korang semua. Macamana cara untuk menghalau cik lembu pendek a.k.a BABI (nama pemes). Tadi time dok baca status member-member kat facebook, mata terus tertumpu kat satu satus dari member gua nie. 



Ahaa. Camner apa korang rasa? setuju tak dengan petua tu. Rasa cam pelik kan. Tapi gua sendiri pon rasa cam leh percaya je. Kalau betol la leh la try pasni, untuk mengelakkan diganggu  oleh binatang tersebut ( ceh tetiba keluar ayat cemas huhu ). Petua ni leh la digunakan untuk mereka yang bergiat aktif dalam bidang PERTANIAN ye. hehehehe. Apapon terima kasih kepada beliau atas petua ni.

*Agak pelik , apa la special sangat RAMBUT manusia ni sampaikan lembu pendek tu dok takut kat rambut kita nie. huhu. Apapon semua tu kuasa ALLAH. Apa yang terjadi semua ada sebab nya.

Setelah dibawa usul masalah ini ke status facebook gua, ini jawapan yang gua dapat heheehe.


Ahahahahaha. Terima kasih bro kerana membantu kikikiki. Leh la semua share Petua Halau Babi ni dengan kawan-kawan. Selamat mencuba semua hehehehe

kredit foto : www.bluetripper.com

Share:

41 comments:

  1. bukan takut. tp rambut2 tu ganggu pernafasan babi tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh mcm tu ka? mcm mana ia berfungsi bro?

      Delete
  2. Replies
    1. hahahah saya pon bru first time dgr

      Delete
  3. huuu.. tak pernah dengar pun... hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah saya pon bru first time dgr. hahahaah

      Delete
  4. ahaha..agaknya.. hidung binatang tu alergi kot bau rambut.

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. hahaahh tapi x mustahil kan ngeeeeeeeeeee

      Delete
  6. Nak percaya atau tak nak percaya...ehehehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah kena cuba dulu bro baru tahu hehehhe

      Delete
  7. masa g camp dulu..ea bawa mercun bola standby utk menghalau BB...wakakakka

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tu saya pnah dengar.. kt kg saya pon org halau bb ngn mercun bola huhu

      Delete
  8. mungkin ada benar juga..walaupun pelik bunyinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaah tu kalau nak tahu kesahihannya kena la cuba ngeh2

      Delete
  9. rambut? berapa banyak helai nak letak?

    ReplyDelete
  10. err macam pelik jer. tapi tak salah kalau try. hehe

    ReplyDelete
  11. Haha.. memang nampak kelakar kan? tapi sungguh petua tu memang menjadi letak rambut ataupun benda2 yang berserabut macam bulu sabut kelapa.. sebab dulu masa aida study pertanian kami kena tanam tembikai satu hari tu habis babi nie serang.. so lect kami suh taruk bulu sabut kelapa kat sekeliling pokok.. esoknya batas mana yang tak ada bulu sabut tu kena serang dengan babi.. pasal apa tak tahu lah. haha..

    ReplyDelete
  12. petua yg berguna ni!


    ingat entry lawak tadi..

    ReplyDelete
  13. erk... tb2 teringat yg aku penah kejar gila punya ngan babi..

    xsempat dah nk ingat petua ke apa ke.. fuhhh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah giler seram citer ko bro..

      Delete
  14. nie baru dengar petua nie..nak suka pon ada..hehe..:-)

    ReplyDelete
  15. kalu letak byk2 rambut setiap pucuk nampak seram.. hantu pontianak pun takut.. rambut sapa punya ek.. hahaha..

    ReplyDelete
  16. Babi bukan takut rambut tapi babi kn jenis binatang yg suka menyondol dan menghidu...bila ada rambut akan mnyebabkan ganguan penafasan sbb rambut tu akan masuk dlm hidung die.. So babi tu akan lari dari tempat tu tapi xtahan lama bila rambut tu mulai ditiup angin atau tertanam dlm tanah lepas hujan... Ni petua org kampung dlu2.. Tapi teknik ni x efektif mana.. Klu dah kebun tu menarik perhatian si babi tu dia akan cari jugak jalan utk masuk nk cari mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Last2 senapang jugak efektif.. Tapi nk dpt lesen kene ade riban2 dulu.. Pyh jadi pekebun skrg ni... Huhu...

      Delete
  17. Kalau berhadapan dgn masalah babi..monyet dan binatang yg merosakan tanaman..boleh wasap saya di 0172725445 ..kaedah gel bauan yg menyerupai kencing harimau..gel bertahan selama sebulan dan kegunaan sebotol untuk seekar tanah..

    ReplyDelete


Terima kasih kerana sudi singgah di blog mawardiyunus.com blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive