travel, food and lifestyle blog

Monday, December 30, 2013

Proboscis Monkey Maskot Tahun Melawat Malaysia 2014 | Visit Malaysia 2014

Proboscis Monkey Maskot Tahun Melawat Malaysia 2014 | Visit Malaysia 2014
"The nose of a male proboscis monkey can exceed 3.9 inches (10 centimeters), and is thought to woo females"

"Proboscis Monkey" Maskot Tahun Melawat Malaysia 2014 | Visit Malaysia 2014 | Ini la kalau korang nak tahu spesies monyet yang dilindungi "Proboscis Monkey" telah diiktiraf menjadi maskot untuk tahun melawat malaysia 2014 .

Proboscis Monkey Maskot Tahun Melawat Malaysia 2014 | Visit Malaysia 2014

"The proboscis monkey (Nasalis larvatus) or long-nosed monkey, known as the bekantan in Malay, is a reddish-brown arboreal Old World monkey that isendemic to the south-east Asian island of Borneo. It belongs in the monotypic genus Nasalis, although the pig-tailed langur has traditionally also been included in this genus – a treatment still preferred by some.

The monkey also goes by the Malay name monyet belanda ("Dutch monkey"), or even orang belanda ("Dutchman"), as Indonesians remarked that the Dutchcolonisers often had similarly large bellies and noses.

This species of monkey is easily identifiable because of its unusually large nose." _ Wikipedia [klik]


Apa kata sahabat media kita pula  mengenai Proboscis Monkey ni.

Proboscis Monkey Maskot Tahun Melawat Malaysia 2014 | Visit Malaysia 2014

Proboscis Monkey Maskot Tahun Melawat Malaysia 2014 | Visit Malaysia 2014

Abaikan sesetengah tuduhan tak berasas mereka kepada Proboscis Monkey . Kesian beliau ekekek.


.


Share:

10 comments:

  1. owh..
    x pnah jumpa lagi monyet ni..

    ReplyDelete
  2. Tak pernah tgok lagi species ni...

    ReplyDelete
  3. Ohh patutlah next year diary kita gambar monyet ni. Maskot rupanya.
    Kerja dengan travel agent pun tak tahu. Sedih betul ! Hahaha

    ReplyDelete
  4. ada d sandakan... dtg melancong d sna

    ReplyDelete
  5. haahah... penampakan retis di situ... papepun nice info..

    ReplyDelete
  6. tahu monyet jer...nama pertama tak tahu apa....ehehehe...tapi lepas join sahabat media kat sepang tu hari...barulah akak tahu namanya...tapi paya nak sebut....panggil monyet idung panjang jer dahlah.....memang monyet ni nampak menarik...sebab lain dari yang lain...cam babun punggung merah...sekali pandang monyet ni cam pakai jaket pun yer ....

    hari tu ada tengok program destinasi ria bersama air asia....host kumpulan sleeq...diorang ke labuk bay , sandakan , sabah....nampak jinak jugak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Payah nak sebut proboscis, kita sebut monyet belanda je lah, hehe

      Delete
  7. mcm TENUK pon ada

    ReplyDelete
  8. Sy pernh buat thesis pasal monyet ni, kat atas muka bumi ni menatang ni ade kat borneo je.. thats make it unique..

    ReplyDelete

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Blog Archive