travel, food and lifestyle blog

Friday, February 10, 2017

Berus Cat Dari Bulu Babi | Cara Mengenal Bulu Babi


Berus Cat Dari Bulu Babi | Cara Mengenal Bulu Babi | Produk berasaskan bulu Babi pula boleh dikenal pasti secara Visual, Kedudukan susunan berus itu bersilang antara satu sama lain dan bercabang pada hujungnya. Kalau susah sangat nak kenal pasti, bakar sedikit hujung berus, kalau bau rambut terbakar maknanya bulu binatanglah. Lazimnya berus yang dibuat dari bulu babi dilabelkan sebagai PURE BRISTLE. Disini wa berikan contoh berus yang mungkin korang pernah lihat :

Types Of  Hair & Bristle No 10 = Bulu Babi ( Hujungnya Bercabang )


PERHATIKAN berus colour yang digunakan anak2 anda dirumah ??

Bagaimana berus ini? Digunakan oleh kaum ibu untuk kek atau bakeri?

Bagi kaum Bapa pula… berus ini untuk memberus kasut atau songkok????





Cara Mengenal Bulu Khinzir Yang Di Jadikan Berus

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu khinzir; hal ini kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.

Ciri-ciri bulu khinzir:

1-Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang)

2-Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.

3-Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.

4-Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.


Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil Bristle kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya akan bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

Manakala berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Maha suci Allah menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain. Mungkin ada hikmah disebaliknya - agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya. Jadi, berhati-hatilah.. Insyallah dengan izinnya,semoga kita semua sentiasa dilindungi.

sumber Facebook.



p/s : asudah... sebelum-sebelum ni aku rasa macam dh terkena je... kalau beli berus je main hentam je..ayarkkkkkkkkkkk

Share:

29 comments:

  1. Kena hati2 selalu ... macam2 cara dorg nak jatuhkan kita ...

    ReplyDelete
  2. hahaha tau xpe, mmg kita x sedar kan

    ReplyDelete
  3. masalah problem tu... aku kalu tgk berus cat... sama je semua...

    huhuhu...

    bro... dah bayo letrik blom?
    kehkehkehkeh

    ReplyDelete
  4. Uncle Jonni ~ masalah problemnye Uncle Jonni mmg senget

    ReplyDelete
  5. Terima kasih info penting ini, bahaya
    rupanya jika x hati-hati..

    ReplyDelete
  6. whoa..bahaya gile nie bro..silap2 selama ni mmg pakai yang ade bahan ni kot..

    ReplyDelete
  7. ariffin mutalib~ tau xpe.. memang menyeramkan

    ReplyDelete
  8. abdul_hakim~ klau bagus share r bro

    ReplyDelete
  9. betullah tu..ada hikmah bulu babi ni dijadikan lain daripada lain.supaya kita tk tertipu dengan agenda2 agama lain untuk mempersendakan agama islam ni..

    ReplyDelete
  10. Greetings! Very useful advice within this post!

    It is the little changes that produce the most significant changes.
    Thanks for sharing!
    my site: hardcore sex

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. Excellent goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're
    just extremely magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you're saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is really a tremendous website.
    Also see my page > porn tube

    ReplyDelete
  13. We stumbled over here different web page and thought I may as
    well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.
    my site: naked girls

    ReplyDelete
  14. Unquestionably believe that which you said.
    Your favorite justification appeared to be on the
    net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly don't know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks
    Here is my page ... Local News aggregation website

    ReplyDelete
  15. terima kasih utk info nie..memang kena hati2 lepas nie klu beli berus..selama nie xtau pon..

    ReplyDelete
  16. I am sure thiѕ piece of wrіting has touched all the inteгnet users, its really really pleasant piece of wrіting
    on building uр neω blog.
    Also visit my web site ... payday loans for bad credit

    ReplyDelete
  17. You'll be able to consume things like pizza, ice-cream, burgers, etc.
    my page :: dumbbell sets

    ReplyDelete
  18. Нi, Neаt pοst. Thегe's a problem with your web site in web explorer, may test this? IE still is the market chief and a good part of other people will leave out your magnificent writing because of this problem.
    My web site > loans for bad credit

    ReplyDelete
  19. Ӏ feel that is оne of the so much important informаtion fоr me.
    Αnd i'm glad studying your article. However wanna commentary on some normal things, The site style is wonderful, the articles is actually nice : D. Just right activity, cheers

    my web site; payday loans

    ReplyDelete
  20. This is my fіrst time visit at heге and i am in
    fact pleassant tο read everthing аt one рlacе.


    my web blog; payday loans online

    ReplyDelete
  21. janggut gua ni dah bercabang2 mcm dlm gambar 2..acaner?nak kena samak ke?huhu

    ReplyDelete
  22. Terima kasih atas perkongsian ini Mawardi. Selama ni tak sure pun berus yang kita pakai tu berus bulu jenis apa hmmmmmmm

    ReplyDelete
  23. p/s : hi... sy dtg blogwalking dan sy dh follow blog comel awk ni.. hope awk sudila juga follow blog baru sy ye.. :D ty..banyak petua dan tips berguna yang saya kongsikan di www.1001petua.com .. InsyaAllah, awk pasti tak kan menyesal.. :D

    ReplyDelete
  24. babi ni banyak betul kegunaannya yang manusia guna. adeh. jangan pasni baju pun dari kulit babi sudah la

    ReplyDelete


Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir batin kepada semua pembaca setia blog www.mawardiyunus.com.

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive