Tuesday, January 12, 2021

Guideline Ringkas Cara Penggunaan Essential Oil Mengikut Tujuan


Kat mana nak sapu Essential Oil? | Artikel ini merupkan simple guideline cara penggunaan Essential Oil (EO). Actually common sense, cara penggunaan ini mengikut tujuan dengan kesesuaian EO yang digunakan.


1) Untuk Otak / Fokus
🌹 Sapu pada bahagian Brain stem / lelangit / bawah ibu jari kaki

2) Untuk Kawal Emosi
🌹Inhale 6-8 kali , sapu kat nadi atau sapu pada mana-mana bahagian kepala untuk dapat bau dan boleh diffuse juga.

3) Untuk Selsema
🌹Calit-calit pada hidung dan vitaflex point di tapak kaki

4) Untuk Pernafasan, Paru-paru
🌹sapu kat dada depan dan belakang dan vitaflex point di tapak kaki

5) Untuk Kesihatan Dalaman
🌹Sapu sepanjang tulang belakang dan tapak kaki

6) Untuk Penghadaman dan  Perut
🌹Titik dalam air minum, telan guna kapsul atau sapu pada bahagian perut

7) Untuk Mata
🌹Sapu pada sekeliling soket mata / guna teknik cupping

8) Untuk Telinga
🌹Sapu pada bahagian luar telinga. Jangan sesekali masuk kan EO ke dalam salur telinga

9) Untuk hal berkaitan Rahim / Reproductive system wanita
🌹Sapu pada ari-ari, inner tight dan inner ankle

10) Untuk reproductive system lelaki
🌹Sapu pada bahagian groin, inner tight, outer ankle

11) Untuk emosi
🌹EO untuk tujuan ini kebanyakan nya tak panas. Jadi tak perlu dilute, unless yang jenis kulit sensitif, nak dilute pon tak ape.

12) Paling tak tau sangat nak sapu kat mana, sapu jela kat seluruh tapak kaki. Sebab kat tapak kaki ada hujung saraf yang berhubung dengan organ-organ dalaman.

8) Sila pastikan anggaran dilution ratio. Tak perlu la precise sangat, boleh agak-agak je. Penggunaan untuk bayi, sila dilute lebih banyak. 

Untuk beli Essential Oil atau berminat untuk mendaftar ahli Young Living, anda boleh klik link whatsapp berikut : https://wa.link/8qaj6x

2 comments:

  1. Alhamdulillah. Sejak EO Young Living ni memang banyak membantu. Anak kurang meragam, tidur lena, emosi stabil macam2 lagi la. Yang dah jadi pengguna je faham kan. Hehe

    ReplyDelete
  2. Baru-baru ini saya juga start going EO.. betul boleh rileks

    ReplyDelete