travel, food and lifestyle blog

Followers

MENANGI JERSI AUTOGRAF BINTANG BOLASEPAK DUNIA DARIPADA YOODO




MENANGI JERSI AUTOGRAF BINTANG BOLASEPAK DUNIA DARIPADA YOODO | Sekiranya impian anda adalah untuk memiliki jersi yang ditandatangani oleh bintang bola sepak dunia, inilah tahun yang bertuah untuk anda! Sempena meraikan kemeriahan pertandingan bola sepak terulung di dunia, Yoodo, syarikat telekomunikasi mudah alih digital yang terbaru di Malaysia, menyediakan enam helai jersi bola sepak yang siap ditandatangani khas oleh Messi, Neymar dan Hazard.
“Sebagai sebuah jenama tempatan, kami turut berkongsi semangat bola sepak dengan seluruh rakyat Malaysia dan merasakan bahawa hadiah ini adalah paling sesuai untuk pelanggan Yoodo. Para pelanggan Yoodo juga akan terus menikmati pelbagai kempen menarik dalam masa terdekat,” jelas Farid Yunus daripada Yoodo. 

Perkhidmatan mudah alih digital khusus yang pertama di Malaysia ini telah dilancarkan pada awal tahun yang memberikan para pelanggan pilihan dan kawalan terhadap pelan mudah alih mereka. Ini juga bermakna dengan hanya menggunakan aplikasi mudah alih Yoodo, mereka dapat mengubah pelan pada bila-bila masa dan mengawal apa yang mereka mahukan sepenuhnya. 

Sebagai sebahagian daripada kempen ‘Yoodo Bola’, jersi-jersi dengan tandatangan eksklusif tersebut boleh dimenangi menerusi peraduan yang berlangsung sekarang sehingga 29 Jun. Para peminat tidak perlu melakukan sepakan melengkung ke arah gol untuk menang tetapi mereka hanya perlu log masuk ke laman sesawang yoodo di www.yoodo.com.my dan berkongsi ramalan juara kejohanan mereka di laman sosial media yang tersedia.


Peraduan ini eksklusif untuk pelanggan Yoodo, jadi warga Malaysia disaran untuk menyertai Yoodo secepat mungkin untuk berpeluang memenangi hadiah yang ditawarkan. Selain daripada itu, jika warga Malaysia mengaktifkan pelan Yoodo pertama mereka sekarang, mereka turut boleh menikmati kredit PERCUMA bernilai RM20 yang membolehkan mereka membeli 20GB secara PERCUMA! 


Dengan data sebanyak ini, para peminat bola sepak pasti tidak akan terlepas aksi-aksi hebat pasukan kegemaran mereka dengan menonton dari mana-mana sahaja mereka berada. 

Untuk maklumat lanjut tentang kempen, sila layari pautan berikut: 

Promo 20GB Percuma: https://www.yoodo.com.my/free-20/

Share:

FUNGSI AKAUN 1 KWSP


KWSP cukup popular di kalangan Pekerja Swasta dan Pekerja Tidak Berpencen Sektor Awam. Ia merupakan caruman bulanan dari pihak majikan serta korang sendiri terhadap gaji bulanan yang diperoleh. Caruman bulanan itu akan disalurkan ke dua buah akaun iaitu Akaun 1 dan Akaun 2. 

Secara ringkasnya, caruman yang kita dapat setiap bulan daripada majikan itu akan dibahagikan kepada 70:30. 70% akan disalurkan ke Akaun 1 dan baki 30% lagi akan ke Akaun 2.

Apa fungsi sebenar Akaun 1 KWSP?

Untuk pengetahuan korang, simpanan dalam Akaun 1 KWSP adalah bertujuan untuk kegunaan selepas persaraan atau erti kata lainnya adalah simpanan untuk hari tua kelak. lanya juga untuk tujuan pelaburan dan tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya sebelum mencecah usia 55 tahun. Akaun ini boleh diletakkan penama jadi jika meninggal dunia atau hilang upaya, masih ada waris untuk keluarkan duit simpanan. Walaubagaimanapun, wang yang ada di dalam akaun 1 ini dibolehkan untuk dilaburkan sebahagiannya di Unit Amanah contohnya.

Untuk maklumat lanjut tentang FUNGSI AKAUN 1 KWSP, korang boleh layari lawan sesawang KWSP di : www.kwsp.gov.my

Share:

KOLEKSI UCAPAN DAN PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI 2018



Sedar tak sedar Hari Raya Aidilfitri bakal tiba tak lama lagi, minggu ni orang dah mula sibuk dengan melengkapkan persiapan raya. Malah ada yang dah mula balik ke kampung halaman. Kalau dulu raya kita lebih meriah dengan membalas kad-kad raya. Tapi zaman dah berubah, kad raya sudah menjadi suatu yang sangat rare dan nostalgia. Tapi itu tak bermakna untuk kita lenyapkan budaya memberi ucapan raya ini kerana ada pelbagai medium yang boleh kita gunakan sebagai tanda mengingati saudar dan kawan-kawan kita.

SENARAI KOLEKSI UCAPAN DAN PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI 2018


Berikut saya sertakan koleksi ucapan Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun 2018 khas untuk korang yang mahu dedikasikan ucapan melalui sistem aplikasi komunikasi WhatsApp atau di  sosial media seperti Facebook, Twitter dan Instagram.

PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI

Bermain mercun sambil menari,
Di dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.
--------------------------------------------------------------------------- 

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Makan sudah bersalam pun sudah
Duit raya jangan dilupa

--------------------------------------------------------------------------------

Anak harimau berlari-lari,
Sambil berlari memakan roti,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf seikhlas hati.

--------------------------------------------------------------------------------

Sungguh cantik si rama-rama,
Hinggap seekor di depan mata,
Kini syawal telah menjelma,
Tangan ku hulurkan maaf kupinta.

--------------------------------------------------------------------------------

Kambing tua naik LRT
Katak pisang tercekik tulang
Walau SMS sahaja yang diberi
Itu tandanya ingatan tidak hilang

-------------------------------------------------------------------------------

Bakar lemang sambil berdiri
Untuk juadah Aidilfitri
Nak hantar kad raya posmen dan cuti
SMS sahaja pengganti diri
Maaf Zahir dan Batin

---------------------------------------------------------------------------------

Sungai disusur sehari-hari,
Dalam gelap menangkap ikan,
Kami meyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pergi ke kedai bersama rakan,
Negara jepun dilanda taufan,
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Biar amarah disunting senyum, 
Ibarat pekerti disulam kasih, 
Diharap dihalal makan dan minum, 
Ibarat rezeki tidak disisih

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gua Niah pintunya lebar,
Dayak dusun jadi penjaga,
Datuk nenek tidak tersabar,
Kuih tersusun di atas meja.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Memukul gendang pelbagai gaya,
Amat meriah riang gembira,
Ramai bertandang di hari raya,
Tersenyum riang sanak saudara.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gulai tempoyak ikan mayong,
Deroyan busok tebok tupai,
Pandu hemat ingat kampong,
Asal teman selamat sampai.


UCAPAN HARI RAYA AIDILFITRI

“Lisan kadang-kadang tak terjaga, 
Janji kadang-kadang terabaikan, hati kadangkala berprasangka, Sikap kadangkala menyakitkan. harapan ini menjadi indah jika selalu ada maaf diantara kita. Syawal akan menjelang. Mohon Maaf zahir dan Batin” 

----------------------------------------------------------------------------------

Bila takbir raya bergema
Hari kemenangan umat berpuasa
Genangan airmata mengusik jiwa
Sepuluh jari saya hulurkan
Ampun maaf dipinta
Selamat hari raya.
Daripada:....

-------------------------------------------------------------------------------------

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, 
Dalam gurau dan senda tentu ada khilaf & dosa. 
MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Moga silaturahim diberkati 
Allah (nama penghantar dan family)

-------------------------------------------------------------------------------------

Ku pegang kau punya… kau pegang ku punya 
Kuramas kau punya… kau ramas ku punya
Kugoncang kau punya… kau goncang ku punya
Kemudian kita goyang bersama.
Itulah tanda kita bersalam mesra

-------------------------------------------------------------------------------------

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.

------------------------------------------------------------------------------------ 

“Ya Allah, Muliakanlah Saudaraku ini, bahagiakanlah Keluarganya, berkatilah rezekinya, kuatkanlah imannya, berilah kenikmatan ibadahnya, jauhkanlah dia dari segala fitnah. Selamat Hari raya Maaf zahir Batin..” 

----------------------------------------------------------------------------------

“Sebelum sampai ke penghujung Ramadhan, sebelum orang berpusu-pusu nak hantar ucapan, dan sebelum network/line trafik jam..! diucapkan.. Selamat hari raya Aidilfitri. moga disambut merih disisi keluarga hendaknya..”

-----------------------------------------------------------------------------------

Anak kucing curi ketupat, kena kejar terlompat-lompat, nak hantar kad raya dah tak sempat, hanya SMS laa yang paling cepat.. Selamat Hari Raya Aidilfitri.. maaf zahir batin”

------------------------------------------------------------------------------------

“Jambangan Indah lagi berseri, menjadi hiasan di Aidilfitri, Sms dikirim penganti diri, tanda ingatan tak layu dihati. Selamat hari raya Maaf zahir Batin..” 

--------------------------------------------------------------------------------------- 

“Ramadhan berlalu sepantas larian Penagih dikejar Polis, Syawal tiba girang di hati bak menang kes 39B Akta Dadah berbahaya, hati bak seputih Syabu, kasih dihati sewangi ganja. Kami susun jari mohon maaf zahir batin biarpun dosa sekecil ecstacy.. Selamat hari Raya..” 

---------------------------------------------------------------------------------------- 

“Setitik embun dipohon rimbun, Di atap nipah air tergenang, Dosa tertimbun Mohon diampun, Silap dan salah jangan dikenang. Selamat hari Raya, Maaf Zahir Batin..” 

--------------------------------------------------------------------------------------

” Anak babun isap rokok salem, Rokok dibeli di kedai Pakya, Sebelum line telefon ni problem, Aku ucapkan Selamat menyambut Hari Raya..” 

-------------------------------------------------------------------------------------- 

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari .........

--------------------------------------------------------------------------------------

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Daripada (nama penghantar dan family)

Selamat Hari Raya semua. Maaf Zahir Dan Batin

--------------------------------------------------------------------------------------

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Mohon maaf Zahir & Batin.

-----------------------------------------------------------------------------------------

B4 ÄidilfitRI datang,
B4 Ramadhan pergi,
B4 operator bz,
B4 msg asik pending,
B4 kdt abes..
Nk wish awl2, slamat Hari Raya Aidilfitri,
mäÅf zäHir & BÄtin..

---------------------------------------------------------------------------------------

Di Aidil Fitri Mulia,
Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yg x kena
TERtanya yg x tentu hala
TERsasul yg x sengaja
TERpukul kat mana2
TERpinjam harta benda
TERmoody x semena2
TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

--------------------------------------------------------------------------------------

Pelita indah lagi berseri,
menjadi hiasan di aidil fitri,
SMS dikirim pengganti diri,
tanda ingatan tak layu di hati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
MAAF ZAHIR BATIN

--------------------------------------------------------------------------------------

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Semoga koleksi Ucapan SMS Whatsapp Dan Pantun Hari Raya Aidilfitri 2018 yang menarik ini dapat dikongsi dan bermanfaat buat semua.
Share:

RESIPI MUDAH LEMPENG KIWI CHEESE CAKE



Kali ini saya ingin kongsikan dengan korang resipi pencuci mulut yang sangat unik dan sedap hasil penggunaan dari produk-produk Fonterra. Resipi ini merupakan resipi fusion hasil gabungan menu signature makanan popular dari Malaysia dan New Zealand.

Kiwi Cheese Cake yang sejuk dan lembut dengan rasa yang sedikit masam dari buah kiwi sangat nikmat bila dihidangkan manakala lempeng yang merupakan makanan tradisi masyarakat Melayu di belah pantai timur Malaysia. Lempeng yang kebiasaannya dihidangkan dengan sambal tumis atau kelapa ini diberi nafas baru dengan terciptanya resipi ini. Siapa sangka menu “kampung” kini boleh bergabung dengan menu “luar” diangkat ke suatu tahap yang lebih tinggi didalam makanan kita hari ini.

Dengan kandungan bahan tenusu digunakan di dalam hidangan ini, ia dapat membantu menu ini disediakan dengan kaedah yang cukup mudah dan ringkas, dan apa yang lebih penting ianya sudah semestinya bahan yang sangat berkhasiat.

Kiwi cukup sinonim dengan negara New Zealand. Penghasilan Kiwi Cheese Cake pula adalah satu gabungan resepi ringkas yang sangat bagus dengan beberapa tambahan bahan yang menjadikan rasanya sama rata. Ianya juga merupakan satu hidangan pencuci mulut yang sangat simple dan tidak perlu dibakar.

RESIPI MUDAH LEMPENG KIWI CHEESE CAKE

Berikut saya kongsikan bahan-bahan dan cara membuat "Lempeng Kiwi Cheese Cake" yang boleh korang cuba. Saya banyak menggunakan bahan-bahan dari produk Fonterra untuk kualiti dan rasa yang maksimum.

NAMA RESIPI :

Lempeng Kiwi Cheese Cake

BAHAN-BAHAN :

A.Kek Keju Kiwi




  • 250g cream cheese
  • 1/2 cawan castor
  • 1 sudu besar gelatin
  • 1 sudu kecil perisa vanilla 
  • 110g yogurt Anlene (biasa) 
  • 250ml susu Fearnleaf (low fat) 
  • 1 biji buah Kiwi

B.Lempeng




  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur gred A
  • 250ml susu Fearnleaf (low fat) 
  • Butter (Anchor)
  • 2 cawan air
  • Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:

A.Kek Keju Kiwi
  1. Panaskan periuk, masukkan cream cheese dan gula castor, pukul sampai kembang.
  2. Masukkan 1 sudu kecil perisa vanilla kacau sehingga sebati.
  3. Panaskan 250ml susu dan tambahkan 1 sudu besar gelatin, kacau sehingga sebati.
  4. Tuang susu panas yang ditambah gelatin tersebut ke dalam adunan dan kacau.
  5. Tambahkan 110g yogurt ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
  6. Tuang adunan ke dalam Loyang dan susun buah kiwi yang sudah dipotong kecil.
  7. Biarkan adunan sejuk seketika dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
B.Lempeng



  1. Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali garam dan butter. Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Tapis dan rehatkan adunan sebentar.
  2. Panaskan non-stick pan, letakkan sedikit butter dan sapu sehingga menyeluruh. Tuang 1/3 cawan adunan lempeng, sendeng-sendengkan kuali, agak adunan merata.
  3. Bila permukaan lempeng nampak pucat dan tepinya renggang sedikit dari kuali, terbalikkan dan masak sekejap lagi. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan
  4. Selepas adunan A iaitu Kek Keju Kiwi di sejukkan di dalam peti sejuk selama semalam, keluarkan dan apit dengan Lempeng yang baru di masak.
  5. Potong dan hias mengikut citarasa anda.
Bahan (A) + (B)


  1. Selepas adunan A iaitu Kek Keju Kiwi di sejukkan di dalam peti sejuk selama semalam, keluarkan dan apit dengan Lempeng yang baru di masak.
  2. Potong dan hias mengikut citarasa anda.

FIRST FEASTS FONTERRA BRAND MALAYSIA.

Korang semua berpeluang untuk menangi hadiah istimewa sempena dengan First Feasts Fonterra Brand Malaysia. Hadiah-hadiah menarik seperti Fujifilm Instax mini 8, Tefal Cookware dan produk Fonterra. Nak tahu caranya boleh ikuti langkah dibawah.

Cara penyertaan mudah saja :

  1. Like Facebook page Fonterra Brands Malaysia
  2. Like resipi LEMPENG KIWI CHEESE CAKE ini di facebook page Fonterra Brands Malaysia
  3. Komen nama yang paling kreatif sekali di resepi ini dan tag 3 rakan anda
  4. Share resipi ini untuk tingkatkan peluang korang untuk menang
Jangan lupa untuk cuba respipi ini ya. Selamat berpuasa korang.



Share:

BUFFET RAMADAN 2018 : THE FEDERAL HOTEL KL

Seperti hotel-hotel lain, Hotel Federal Kuala Lumpur juga mengambil kesempatan menawarkan pakej Bufet Berbuka puasa di restoran mereka iaitu Restoren Kontiki. Saya sendiri tidak pernah terlepas untuk berbuka puasa disini setiap tahun. Pada 25 Mei yang lepas, saya dan rakan-rakan blogger yang lain telah berkesempatan berbuka disini danpada masa yang sama mereka meraikan anak anak yatim dari Rumah Nur Kasih Bestari.


Pada tahun ini, Restoren Kontiki ada menyediakan lebih dari 100 jenis juadah berbuka puasa berkonsepkan menu kampung yang cukup menyelerakan. Antara juadah pembuka selera yang ada disini adalah pulut kuning dengan serunding, tempe goreng pedas, tauhu sumbat, kerabu daging dan macam macam lagi. Restoren Kontiki juga menyediakan gerai gerai yang menyajikan sup campur, sup gearbox, lok lok, murtabak dengan kari ayam, nasi bukhari, kambing dan ayam dengan roti lebanese/roti pita, kontiki's teh tarik dan juga ice cream. Di bahagian "BBQ Cylinder Station" pula dihidangkan satay, kepak ayam, taufu bakar, sotong, ketam, udang dan lain lain lagi.







Melengkapkan lagi menu kampung, mereka ada menyediakan menu ayam masak kuning, ikan patin masak tempoyak pucuk paku, daging kicap dan kacang pis, ikan goreng serai dan bermacam macam lagi untuk dicuba oleh tetamu yang hadir. Selain dari itu, korang juga boleh menikmati menu barat dan jepun seperti sushi.




Untuk pencuci mulut pula, korang boleh rasa lebih dari 20 jenis kuih mueh melayu Selain itu, tetamu juga boleh mencuba dodol kampung, wajid kampung, pudding buah, pastries, bubur, bubur buah, 4 jenis kek, 3 jenis tart jelly, mouses dan juga buah buahan tempatan.


Jadi, kalau berminat nak berbuka puasa kat sini korang boleh contact nombor yang aku kongsikan dekat bawah ini untuk buat tempahan.

Juadah Kampung Buffet Dinner di 
Hotel Federal Kuala Lumpur

35, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur

Harga :
RM138nett Dewasa
RM69nett Warga Emas
RM35nett Kanak Kanak

Telefon :
+60321480468

Fax :
+60321482877

Email :
reservations@federal.com.my

Website :

Share:

PICTURE PERFECT HOTELS THAT WILL TAKE YOUR BREATH AWAY!



PICTURE PERFECT HOTELS THAT WILL TAKE YOUR BREATH AWAY! | The saying often goes ‘Beauty lies in the eye of the beholder’, but while some things remain subjective, there are places that will leave us all in awe and wonder. From being surrounded by nature’s picturesque landscapes to boasting elegant views of the city skyline – here we list out some of the most Instagram-worthy hotels and resorts located throughout Southeast Asia. 

The Myst Dong Khoi Hotel, Ho Chi Minh City – Vietnam 

Located in the heart of Ho Chi Minh City, the irregular façade of the Myst Dong Khoi hotel exudes an element of mystery that is sure to incite your sense of curiosity. A recent addition to the city’s fast growing high-end hotel scene, the Myst Dong Khoi is a modern sanctuary that tells the story of Ho Chi Minh City then and now.

Picture this, stained-glass details, ancient roof tiles, wrought iron beans and exposed industrial parts salvaged from old shipyards, each element is carefully infused into the building’s interior to provide vacationers a glimpse of Ho Chi Minh City’s past charms and rich history.

Fusion Suites Saigon (Ho Chi Minh City) – Vietnam 

Another Vietnamese contender in the Instagram-worthy line up is Fusion Suites Saigon. Also located in the centre of Ho Chi Minh City, Fusion Suites Saigon exudes a Scandinavian style vibe with simplicity and minimalism at its design core.

Flaunting floor-to-ceiling windows with top-notch views overlooking Tao Dan Park, the hotel’s clever use of timber and tiles will leave you feeling zen during your course of stay. Hashtag and picture worthy interiors aside, this chic hotel also has a rooftop restaurant and lounge bar that gives stupendous views of the city, so get that camera ready and snap away!

Keemala Resort, Phuket – Thailand 

Keemala Resort, Phuket is one hotel that has been making its rounds on Instragram and it is obvious why. Nestled amidst luscious greens, Keemala’s quirky pool villas are remarkable architectural anomalies.

Perched high above the Kamala rainforest of Phuket, Keemala Resort is a celebration of four fictitious clans who once walked the land – the earth clan, wanderers, sky peoples and nest clan. Each villa is ingeniously designed to represent and resemble one clan as can be seen through the crowd favourite Bird’s Nest Pool Villa – a nest-like pod suspended amid the forest tree-tops. This picture perfect location will surely be the envy of your friends!

The Strand, Yangon – Myanmar 

Praised as ‘the finest hotel East of the Suez’ by Author John Murray, The Strand is the perfect blend of modern luxury and age-old sophistication. A stay at this hotel transports guests to a bygone colonial era with its authentic period furnishings.

Newly revamped in 2017, the over-100 year old Victorian mansion now has a spanking new 18x8m infinity-edge swimming pool, a poolside terrace well-furnished to occupy 35 loungers and four private pool cabanas. The suites are spacious with beautifully tiled bathrooms and teakwood floors. It is everything you would expect of a luxury hotel and more!

Phum Baitang, Siem Reap – Cambodia 

Tucked just outside the city of Siem Reap in the Khmer countryside, Phum Baitang is the perfect embodiment of an authentic Cambodian experience. Meaning ‘green village', the hotel is enveloped by eight acres of verdant gardens, lemongrass meadows and rice paddies.

Bask in the tranquillity of the countryside from the comfort of any of the 45 villas located on site. Perched on stilts, each villa is designed to reveal and preserve the aged lustre of traditional Khmer wooden houses. Photo opportunities are aplenty at this idyllic property especially with the freshwater infinity pool that overlooks the resort’s paddy fields.

Templation Hotel, Siem Reap – Cambodia 

An oasis at the gates of Angkor – one of the most important archaeological sites in South-East Asia, Templation is a luxury eco-retreat fitted with 33 exclusive suites and villas, most of which boasts its own private pool for an added touch of privacy.

A calm respite from the hustle and bustle of city life, a sense of serenity engulfs you from the moment you step foot into the property. The real picture perfect moment lies in the villa where you can enjoy a floating breakfast tray from the comfort of your private pool – a noteworthy experience that deserves to be immortalised in picture.

It’s all about the gram these days, with travellers often sporting a camera in one hand and a suitcase filled with perfectly curated outfits to match post-card worthy backdrops. If you are raring to boost the likes on your Instagram posts, be sure to check out any one of these hotels and resorts and be the envy of all your friends! 

As an added incentive, Vietnamese budget carrier Vietjet Air is now offering an incredible promotion for its international flight network as part of its ‘Free up Your Summer with Vietjet’ campaign. Running from 6 to 8 June 2018, the airline is offering 400,000 tickets priced from as low as VND0 during the golden hours of 1pm to 3pm daily. The promotional prices are applicable on all its international routes including Thailand, Myanmar and Cambodia. 

These tickets are available for booking at http://www.vietjetair.com/ (also compatible with smartphones at https://m.vietjetair.com) or at www.facebook.com/vietjetvietnam (just click the “Booking” tab) or via the 24/7 call centre at (+603) 2730 9887. 

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive