Friday, June 22, 2018

MENANGI JERSI AUTOGRAF BINTANG BOLASEPAK DUNIA  DARIPADA YOODO



MENANGI JERSI AUTOGRAF BINTANG BOLASEPAK DUNIA DARIPADA YOODO | Sekiranya impian anda adalah untuk memiliki jersi yang ditandatangani oleh bintang bola sepak dunia, inilah tahun yang bertuah untuk anda! Sempena meraikan kemeriahan pertandingan bola sepak terulung di dunia, Yoodo, syarikat telekomunikasi mudah alih digital yang terbaru di Malaysia, menyediakan enam helai jersi bola sepak yang siap ditandatangani khas oleh Messi, Neymar dan Hazard.
“Sebagai sebuah jenama tempatan, kami turut berkongsi semangat bola sepak dengan seluruh rakyat Malaysia dan merasakan bahawa hadiah ini adalah paling sesuai untuk pelanggan Yoodo. Para pelanggan Yoodo juga akan terus menikmati pelbagai kempen menarik dalam masa terdekat,” jelas Farid Yunus daripada Yoodo. 

Perkhidmatan mudah alih digital khusus yang pertama di Malaysia ini telah dilancarkan pada awal tahun yang memberikan para pelanggan pilihan dan kawalan terhadap pelan mudah alih mereka. Ini juga bermakna dengan hanya menggunakan aplikasi mudah alih Yoodo, mereka dapat mengubah pelan pada bila-bila masa dan mengawal apa yang mereka mahukan sepenuhnya. 

Sebagai sebahagian daripada kempen ‘Yoodo Bola’, jersi-jersi dengan tandatangan eksklusif tersebut boleh dimenangi menerusi peraduan yang berlangsung sekarang sehingga 29 Jun. Para peminat tidak perlu melakukan sepakan melengkung ke arah gol untuk menang tetapi mereka hanya perlu log masuk ke laman sesawang yoodo di www.yoodo.com.my dan berkongsi ramalan juara kejohanan mereka di laman sosial media yang tersedia.


Peraduan ini eksklusif untuk pelanggan Yoodo, jadi warga Malaysia disaran untuk menyertai Yoodo secepat mungkin untuk berpeluang memenangi hadiah yang ditawarkan. Selain daripada itu, jika warga Malaysia mengaktifkan pelan Yoodo pertama mereka sekarang, mereka turut boleh menikmati kredit PERCUMA bernilai RM20 yang membolehkan mereka membeli 20GB secara PERCUMA! 


Dengan data sebanyak ini, para peminat bola sepak pasti tidak akan terlepas aksi-aksi hebat pasukan kegemaran mereka dengan menonton dari mana-mana sahaja mereka berada. 

Untuk maklumat lanjut tentang kempen, sila layari pautan berikut: 

Promo 20GB Percuma: https://www.yoodo.com.my/free-20/

Thursday, June 21, 2018

FUNGSI AKAUN 1 KWSP

KWSP cukup popular di kalangan Pekerja Swasta dan Pekerja Tidak Berpencen Sektor Awam. Ia merupakan caruman bulanan dari pihak majikan serta korang sendiri terhadap gaji bulanan yang diperoleh. Caruman bulanan itu akan disalurkan ke dua buah akaun iaitu Akaun 1 dan Akaun 2. 

Secara ringkasnya, caruman yang kita dapat setiap bulan daripada majikan itu akan dibahagikan kepada 70:30. 70% akan disalurkan ke Akaun 1 dan baki 30% lagi akan ke Akaun 2.

Apa fungsi sebenar Akaun 1 KWSP?

Untuk pengetahuan korang, simpanan dalam Akaun 1 KWSP adalah bertujuan untuk kegunaan selepas persaraan atau erti kata lainnya adalah simpanan untuk hari tua kelak. lanya juga untuk tujuan pelaburan dan tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya sebelum mencecah usia 55 tahun. Akaun ini boleh diletakkan penama jadi jika meninggal dunia atau hilang upaya, masih ada waris untuk keluarkan duit simpanan. Walaubagaimanapun, wang yang ada di dalam akaun 1 ini dibolehkan untuk dilaburkan sebahagiannya di Unit Amanah contohnya.

Untuk maklumat lanjut tentang FUNGSI AKAUN 1 KWSP, korang boleh layari lawan sesawang KWSP di : www.kwsp.gov.my

Saturday, June 09, 2018

KOLEKSI UCAPAN DAN PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI 2018


Sedar tak sedar Hari Raya Aidilfitri bakal tiba tak lama lagi, minggu ni orang dah mula sibuk dengan melengkapkan persiapan raya. Malah ada yang dah mula balik ke kampung halaman. Kalau dulu raya kita lebih meriah dengan membalas kad-kad raya. Tapi zaman dah berubah, kad raya sudah menjadi suatu yang sangat rare dan nostalgia. Tapi itu tak bermakna untuk kita lenyapkan budaya memberi ucapan raya ini kerana ada pelbagai medium yang boleh kita gunakan sebagai tanda mengingati saudar dan kawan-kawan kita.

SENARAI KOLEKSI UCAPAN DAN PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI 2018


Berikut saya sertakan koleksi ucapan Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri tahun 2018 khas untuk korang yang mahu dedikasikan ucapan melalui sistem aplikasi komunikasi WhatsApp atau di  sosial media seperti Facebook, Twitter dan Instagram.

PANTUN HARI RAYA AIDILFITRI

Bermain mercun sambil menari,
Di dalam gelap menangkap ikan,
Kami menyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.
--------------------------------------------------------------------------- 

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Makan sudah bersalam pun sudah
Duit raya jangan dilupa

--------------------------------------------------------------------------------

Anak harimau berlari-lari,
Sambil berlari memakan roti,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf seikhlas hati.

--------------------------------------------------------------------------------

Sungguh cantik si rama-rama,
Hinggap seekor di depan mata,
Kini syawal telah menjelma,
Tangan ku hulurkan maaf kupinta.

--------------------------------------------------------------------------------

Kambing tua naik LRT
Katak pisang tercekik tulang
Walau SMS sahaja yang diberi
Itu tandanya ingatan tidak hilang

-------------------------------------------------------------------------------

Bakar lemang sambil berdiri
Untuk juadah Aidilfitri
Nak hantar kad raya posmen dan cuti
SMS sahaja pengganti diri
Maaf Zahir dan Batin

---------------------------------------------------------------------------------

Sungai disusur sehari-hari,
Dalam gelap menangkap ikan,
Kami meyusun sepuluh jari,
Salah dan silap harap maafkan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pergi ke kedai bersama rakan,
Negara jepun dilanda taufan,
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Biar amarah disunting senyum, 
Ibarat pekerti disulam kasih, 
Diharap dihalal makan dan minum, 
Ibarat rezeki tidak disisih

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gua Niah pintunya lebar,
Dayak dusun jadi penjaga,
Datuk nenek tidak tersabar,
Kuih tersusun di atas meja.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Memukul gendang pelbagai gaya,
Amat meriah riang gembira,
Ramai bertandang di hari raya,
Tersenyum riang sanak saudara.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Gulai tempoyak ikan mayong,
Deroyan busok tebok tupai,
Pandu hemat ingat kampong,
Asal teman selamat sampai.


UCAPAN HARI RAYA AIDILFITRI

“Lisan kadang-kadang tak terjaga, 
Janji kadang-kadang terabaikan, hati kadangkala berprasangka, Sikap kadangkala menyakitkan. harapan ini menjadi indah jika selalu ada maaf diantara kita. Syawal akan menjelang. Mohon Maaf zahir dan Batin” 

----------------------------------------------------------------------------------

Bila takbir raya bergema
Hari kemenangan umat berpuasa
Genangan airmata mengusik jiwa
Sepuluh jari saya hulurkan
Ampun maaf dipinta
Selamat hari raya.
Daripada:....

-------------------------------------------------------------------------------------

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi,
Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa,
Dalam kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, 
Dalam gurau dan senda tentu ada khilaf & dosa. 
MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..Moga silaturahim diberkati 
Allah (nama penghantar dan family)

-------------------------------------------------------------------------------------

Ku pegang kau punya… kau pegang ku punya 
Kuramas kau punya… kau ramas ku punya
Kugoncang kau punya… kau goncang ku punya
Kemudian kita goyang bersama.
Itulah tanda kita bersalam mesra

-------------------------------------------------------------------------------------

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.

------------------------------------------------------------------------------------ 

“Ya Allah, Muliakanlah Saudaraku ini, bahagiakanlah Keluarganya, berkatilah rezekinya, kuatkanlah imannya, berilah kenikmatan ibadahnya, jauhkanlah dia dari segala fitnah. Selamat Hari raya Maaf zahir Batin..” 

----------------------------------------------------------------------------------

“Sebelum sampai ke penghujung Ramadhan, sebelum orang berpusu-pusu nak hantar ucapan, dan sebelum network/line trafik jam..! diucapkan.. Selamat hari raya Aidilfitri. moga disambut merih disisi keluarga hendaknya..”

-----------------------------------------------------------------------------------

Anak kucing curi ketupat, kena kejar terlompat-lompat, nak hantar kad raya dah tak sempat, hanya SMS laa yang paling cepat.. Selamat Hari Raya Aidilfitri.. maaf zahir batin”

------------------------------------------------------------------------------------

“Jambangan Indah lagi berseri, menjadi hiasan di Aidilfitri, Sms dikirim penganti diri, tanda ingatan tak layu dihati. Selamat hari raya Maaf zahir Batin..” 

--------------------------------------------------------------------------------------- 

“Ramadhan berlalu sepantas larian Penagih dikejar Polis, Syawal tiba girang di hati bak menang kes 39B Akta Dadah berbahaya, hati bak seputih Syabu, kasih dihati sewangi ganja. Kami susun jari mohon maaf zahir batin biarpun dosa sekecil ecstacy.. Selamat hari Raya..” 

---------------------------------------------------------------------------------------- 

“Setitik embun dipohon rimbun, Di atap nipah air tergenang, Dosa tertimbun Mohon diampun, Silap dan salah jangan dikenang. Selamat hari Raya, Maaf Zahir Batin..” 

--------------------------------------------------------------------------------------

” Anak babun isap rokok salem, Rokok dibeli di kedai Pakya, Sebelum line telefon ni problem, Aku ucapkan Selamat menyambut Hari Raya..” 

-------------------------------------------------------------------------------------- 

Ramadhan telah kita tinggalkan, hampir menjelma syawal mulia. Aidilfitri berbahang gembira, di sambut dgn rasa suka. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin dari .........

--------------------------------------------------------------------------------------

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.
Daripada (nama penghantar dan family)

Selamat Hari Raya semua. Maaf Zahir Dan Batin

--------------------------------------------------------------------------------------

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Mohon maaf Zahir & Batin.

-----------------------------------------------------------------------------------------

B4 ÄidilfitRI datang,
B4 Ramadhan pergi,
B4 operator bz,
B4 msg asik pending,
B4 kdt abes..
Nk wish awl2, slamat Hari Raya Aidilfitri,
mäÅf zäHir & BÄtin..

---------------------------------------------------------------------------------------

Di Aidil Fitri Mulia,
Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yg x kena
TERtanya yg x tentu hala
TERsasul yg x sengaja
TERpukul kat mana2
TERpinjam harta benda
TERmoody x semena2
TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

--------------------------------------------------------------------------------------

Pelita indah lagi berseri,
menjadi hiasan di aidil fitri,
SMS dikirim pengganti diri,
tanda ingatan tak layu di hati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
MAAF ZAHIR BATIN

--------------------------------------------------------------------------------------

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Semoga koleksi Ucapan SMS Whatsapp Dan Pantun Hari Raya Aidilfitri 2018 yang menarik ini dapat dikongsi dan bermanfaat buat semua.

Friday, June 08, 2018

RESIPI MUDAH LEMPENG KIWI CHEESE CAKE


Kali ini saya ingin kongsikan dengan korang resipi pencuci mulut yang sangat unik dan sedap hasil penggunaan dari produk-produk Fonterra. Resipi ini merupakan resipi fusion hasil gabungan menu signature makanan popular dari Malaysia dan New Zealand.

Kiwi Cheese Cake yang sejuk dan lembut dengan rasa yang sedikit masam dari buah kiwi sangat nikmat bila dihidangkan manakala lempeng yang merupakan makanan tradisi masyarakat Melayu di belah pantai timur Malaysia. Lempeng yang kebiasaannya dihidangkan dengan sambal tumis atau kelapa ini diberi nafas baru dengan terciptanya resipi ini. Siapa sangka menu “kampung” kini boleh bergabung dengan menu “luar” diangkat ke suatu tahap yang lebih tinggi didalam makanan kita hari ini.

BUFFET RAMADAN 2018 : THE FEDERAL HOTEL KL
Seperti hotel-hotel lain, Hotel Federal Kuala Lumpur juga mengambil kesempatan menawarkan pakej Bufet Berbuka puasa di restoran mereka iaitu Restoren Kontiki. Saya sendiri tidak pernah terlepas untuk berbuka puasa disini setiap tahun. Pada 25 Mei yang lepas, saya dan rakan-rakan blogger yang lain telah berkesempatan berbuka disini danpada masa yang sama mereka meraikan anak anak yatim dari Rumah Nur Kasih Bestari.


Pada tahun ini, Restoren Kontiki ada menyediakan lebih dari 100 jenis juadah berbuka puasa berkonsepkan menu kampung yang cukup menyelerakan. Antara juadah pembuka selera yang ada disini adalah pulut kuning dengan serunding, tempe goreng pedas, tauhu sumbat, kerabu daging dan macam macam lagi. Restoren Kontiki juga menyediakan gerai gerai yang menyajikan sup campur, sup gearbox, lok lok, murtabak dengan kari ayam, nasi bukhari, kambing dan ayam dengan roti lebanese/roti pita, kontiki's teh tarik dan juga ice cream. Di bahagian "BBQ Cylinder Station" pula dihidangkan satay, kepak ayam, taufu bakar, sotong, ketam, udang dan lain lain lagi.

Wednesday, June 06, 2018

PICTURE PERFECT HOTELS THAT WILL TAKE YOUR BREATH AWAY!


PICTURE PERFECT HOTELS THAT WILL TAKE YOUR BREATH AWAY! | The saying often goes ‘Beauty lies in the eye of the beholder’, but while some things remain subjective, there are places that will leave us all in awe and wonder. From being surrounded by nature’s picturesque landscapes to boasting elegant views of the city skyline – here we list out some of the most Instagram-worthy hotels and resorts located throughout Southeast Asia. 

Monday, June 04, 2018

BUFFET RAMADAN 2018 : VIVATEL HOTEL KUALA LUMPUR

Vivatel Hotel hanya beberapa kilo meter dari rumah saya. Sebelum ni tak pernah pun datang atau singgah selain dari menonton wayang di pusat beli belah Viva Home yang berada betul-betul di sebelah hotel ni. Tapi tempoh hari saya dan rakan serumah sempat memenuhi undangan berbuka puasa di sini.

BUFET BERBUKA PUASA RASA IBU

Vivatel Hotel menawarkan bufet ramadan mereka di Retro Café. Apa yang menariknya, mereka ada menawarkan lebih dari 150 jenis juadah istimewa sempena Ramadan ini yang bertemakan Rasa Ibu. Bufet berbuka mereka telah bermula pada 18 Mei dan akan berakhir pada 13 June 2018 nanti. Untuk pengetahuan korang, juadah bufet berbuka di sini disediakan oleh kumpulan chef yang diketuai oleh Chef Executive Ashar Daud yang sudah berpengalaman selama lebih 25 tahun dalam dunia masakan.

MENU BERBUKA DI VIVATEL HOTEL

Antara menu yang menjadi tarikan disini sempena tema Rasa Ibu ini adalah menu Nasi Lemak Ibu. Menu nasi lemak ini cukup special kerana rasanya seakan nasi lemak di warung kampung dan sudah semestinya nasi lemak yang dimask oleh orang-orang tua kita.


Selain dari sambal ikan bilis, menu nasi Lemak Ibu ni juga boleh di tambah dengan pilihan rendang ayam dan ayam goreng berempah yang sangat sedap.



Selain itu, pelbagai sajian menarik lain juga turut dihidangkan seperti Kambing PanggangSup Gear Box Kambing, Kari Kepala Ikan, Nasi Kandar Telur dan banyak lagi!









Untuk pencuci mulut korang boleh cuba Cendol Durian, Air Kelapa Muda, Pulut Manga, dan banyak lagi. Mereka juga menghidangkan pelbagai jenis kuih muih tempatan dan kek.




HARGA BERBUKA PUASA DI VIVATEL HOTEL

Jadi jangan lepaskan peluang korang untuk datang dan berbuka puasa disini bersama keluarga dan kawan-kawan. Harganya juga berpatutan di bawah RM100, harga yang berbaloi-baloi dengan hidangan yang ditawarkan! Jadi kalau korang berminat boleh rujuk details di bawah ni ya.


Dewasa :RM98 nett
Kanak-kanak : RM 78 nett
18 Mei -13 June 2018

Untuk tempahan : 03- 9205 8888
Email :enquiry@vivatel.com.my

VIVATEL, Kuala Lumpur
85, Jalan Loke Yew,
55200 Kuala Lumpur

Sunday, June 03, 2018

BUSONLINETICKET : BELI TIKET BAS SECARA ONLINE TANPA SEBARANG CAS TAMBAHAN
Kini korang boleh balik ke kampung atau kemana-mana destinasi termasuk ke Singapura dan Thailand lebih mudah dengan adanya sistem tempahan tiket bas secara atas talian. Antara salah satu website yang boleh korang cuba adalah BusOnlineTicket.com. Selain dari perkhidmatan tiket bas, mereka juga ada menyediakan perkhidmatan tempahan tiket lain seperti keretapi (train) dan feri (ferry).


Selain dari memanfaatkan penggunanya untuk membeli tiket dengan mudah dan cepat, ianya juga merupakan website beli tiket bas secara online tanpa cas tambahan kerana harga yang ditawarkan di BusOnlineTicket.com adalah sama seperti harga tiket di kaunter. *jadi ia lebih memudahkan dan menjimatkan bukan?

TRAVEL RECOMMENDS : SEWA POCKET WIFI

Tak perlu lagi susah-susah buang masa keluar dan beratur di kaunter semata-mata untuk membeli tiket kerana ianya boleh dilakukan dimana-mana dan semudah pembelian di hujung jari sahaja.

#BOTFUNRAYA



Sempena musim perayaan ini, mereka telah mengadakan road show (BotFunRaya) ke beberapa lokasi terpilih di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Road show ini adalah untuk memperkenalkan fungsi dan manfaat yang korang boleh dapat jika membuat tempahan dan pembelian tiket bas melalui laman web ini.




Banyak aktiviti-aktiviti dan hadiah menarik termasuk duit raya yang mereka sediakan untuk sesiapa yang bertuah di booth mereka. Antara aktiviti yang korang boleh join adalah baling dadu, pertandingan makan kuih raya paling cepat, dan banyak lagi. Apa yang bestnya yang kalah pun masih berpeluang dapat goodie dari mereka.


Selain dari itu, kalau korang tak berkesempatan untuk join aktiviti yang mereka sediakan dan inginkan goodie dari mereka, korang boleh mendaftar keahlian BusOnlineTicket secara percuma .


Mereka juga ada anjurkan "Duit Raya Giveaway" yang mana pemenangnya bakal menerima duit raya sebanyak RM500. Korang hanya perlu selfie atau wefie dengan booth mereka di mana-mana lokasi road show mereka dan muat turun di Facebook / Instagram dengan caption yang menarik dan #BotFunRaya. Pemenang akan diumumkan di Facebook mereka [klik] . Ianya tertakluk pada terma dan syarat.


Jangan lepaskan peluang ni, RM500 tu bukan sikit ya. Siapa tahu rezeki korang kan. Tak salah untuk cuba. Jadi, korang hanya perlu ikut langkah-langkah yang dah dinyatakan untuk join giveaway ni. Semoga berjaya saya ucapkan.


Antara lokasi-lokasi road show yang bakal mereka pergi adalah seperti berikut:

01/06/2018 (Fri) 9pm - 12am
Uptown Puchong

01/06/2018 (Fri) 4pm - 6.30pm
Bazar Ramadhan Kelana Jaya

02/06/2018 (Sat) 4pm - 6.30pm
Bazar Ramadhan Bandar Tun Abdul Razak

02/06/2018 (Sat) 9pm - 12am
Uptown Permaisuri

03/06/2018 (Sun) 4pm - 6.30pm
Bazar Ramadhan TTDI

03/06/2018 (Sun) 9pm - 12am
Uptown Seri Kembangan

08/06/2018 (Fri) 4pm - 6.30pm
Bazar Ramadhan Shah Alam

08/06/2018 (Fri) 9pm - 12am
Uptown Shah Alam

09/06/2018 (Sat) 9pm - 12am
Uptown Bangi

10/06/2018 (Sun) 9pm - 12am
Uptown Kajang

Jangan lupa untuk follow update di social media mereka.

Facebook :

Instagram :
https://www.instagram.com/busonlineticket/

Offer: Enjoy 12% OFF on bus, train & ferry ticket bookings at BusOnlineTicket.com, using this discount code "MAWARDI" expiry date of discount is by 31/8/2018.