travel, food and lifestyle blog

Followers

BUFFET RAMADAN 2018 : PHILEA MINES RESORT

Alhamdulillah, berapa hari sudah kita di bulan yang mulia ni, minggu lepas saya berkesempatan berbuka puasa di Philea Mines Beach Resort yang berada berdekatan dengan Mines Shopping Mall dan bersebelahan MIEC (Mines International Exibitionist Center). Ianya merupakan sebuah hotel yang baru beberapa tahun beroperasi dan ini merupakan bufet ramadan kali kedua mereka.


Dengan bertemakan Rasa-Rasa Ramadan Bufet, Philea Mines Beach Resort menawarkan harga bufet ramadan dibawah RM100 dan menjanjikan lebih 300 jenis menu-menu tradisi masyarakat tempatan dan juga diselitkan menu-menu kegemaran Asia dari ulam-ulaman, pelbagai jenis makanan berasaskan sup, live action stall dan menu pencuci mulut yang cukup menyelerakan.

"Bufet ramadan di Philea Mines Beach Resort ini telah bermula pada 21 Mei 2018 lepas dan akan berlansung sehingga 13 Jun 2018 bertempat di Restoran Abdul & Charlie"

Antara menu-menu yang di hidangkan dalam bufet di Philea Mines Beach Resort adalah seperti Ikan Patin Masak Tempoyak, Kari Kepala Ikan Merah, Gulai Kawah Daging, Sup Tulang Rusuk Lembu, Daging Salai Masak Lemak Cili Api, Satay, Kambing Golek bersama Nasi Arab Mandy dan banyak lagi.









Selain dari itu mereka juga turut menyediakan menu masakan panas yang ada ditempatkan di beberapa gerai antaranya Gerai Mee Rebus, Gerai Keropok Lekor dan Pisang Goreng, Gerai Spaghetti dan Carbonara, Gerai Roti John, Murtabak dan Roti Canai dan pelbagai lagi juadah yang lain.



Sebagai pelengkap hidangan, pelanggan boleh menikmati pencuci mulut dengan serawa durian, ais kacang, kuih muih tradisi melayu, ais krim Malaysia dan banyak lagi. Selain daripada itu mereka juga menyediakan pelbagai jenis air sama ada yang sejuk dan panas.




Kemudahan yang ada disini sangat ok. Mereka ada menyediakan parkir percuma, kemudahan surau lelaki dan perempuan untuk solat yang cukup selesa dan macam-macam lagi.


Harga bufet yang ditawarkan hanya RM85 nett untuk dewasa dan RM45 nett untuk kanak-kanak dari 5 hingga 12 tahun dan juga warga emas yang berumur 60 tahun dan ke atas. Untuk maklumat lanjut berkenaan Philea Mines Beach Resort atau tempahan Buffet Ramadhan mereka, korang boleh la rujuk maklumat yang tertera di bawah :

Rasa-Rasa Ramadhan Bufet
Jalan Dulang, Mines Resort City
Seri Kembangan

Waktu operasi bufet dari 
6.30pm - 10.30pm setiap hari

Tarikh Operasi bufet dari
 21 May 2018 - 13 June 2018

Untuk Tempahan, call 
+6019 600 1529 or +6019 600 1455

Share:

BUFFET RAMADAN 2018 : THE WESTIN HOTEL KL


Pada tahun ini, THE WESTIN HOTEL KL kembali dengan hidangan bufet ramadan yang bertemakan Juadah Iftar Kampung. Walaupun ianya menfokuskan pada konsep juadah kampung, mereka juga tetap menawarkan beberapa jenis masakan dari seluruh dunia termasuklah menu barat.

JUADAH IFTAR KAMPUNG

Terlalu banyak menu yang ditawarkan di dalam bufet ramadan di THE WESTIN HOTEL KL ni. Apa yang paling menarik perhatian saya pada tahun ni, mereka ada menawarkan pilihan Assam Pedas Claypot (Fish with Spicy Tumeric Coconut). Pelbagai pilihan makanan laut yang segar boleh dipilih dan diserasikan dengan selera anda sama ada Assam Pedas Melaka dan Assam Pedas Johor. Selain dari itu, korang juga boleh menikmati Masak Tempoyak Claypot yang sangat lazat.



Menepati citarasa juadah kampung, mereka ada menawarkan beberapa menu popular kampung seperti Kari Daging Tetel, Ayam Sambal Hijau, Gulai Keting Kambing Keluak, Kupang Berlado, Ketam Masak Lemak Nenas, Udang Sambanl Petai, Labu Pucuk Manis Lemak Putih, Udang Sambal Petai, Ketam Masak Lemak Nenas, dan banyak menu lain lagi.

Kari Daging Tetel

Ayam Sambal Hijau

Gulai Keting Kambing Keluak

Kupang Berlado

Ketam Masak Lemak Nenas

Udang Sambal Petai

Labu Pucuk Manis Lemak Putih




Selain dari menu-menu istimewa di atas, mereka juga ada menghidangkan menu signature mereka iaitu Westin Biryani disertakan dengan Kambing Panggang dilengkapi dengan Mint Sauce dan dan banyak lagi.


Westin Biryani disertakan dengan Kambing Panggang

Untuk pencuci mulut pula, mereka ada menyediakan pebagai jenis kuih tradisional Melayu dan pencuci mulut yang lazat dan moden. Bagi korang yang skakan pada sesuatu yang sejuk, korang boleh cuba yougurt dan beberapa pilihan ais krim yang sangat lazat.



Buffet berbuka puasa di THE WESTIN HOTEL KL ini akan berlansung bermula 19 Mei @018 sehingga 12 Jun 2018 dengan harga RM158 nett untuk orang dewasa.


Bagi melengkapkan lagi konsep juadah kampung, dengan tambahan hanya RM18 per pax korang boleh menikmati bufet Durian sehingga puas. Ini sudah semestinya menjadi berita baik untuk mereka yang kaki durian. Jadi apa korang tunggu lagi, buat tempahan sekarang atau boleh terus ke sana.


THE WESTIN KUALA LUMPUR

199, Jalan Bukit Bintang
55100 Kuala Lumpur
Malaysia
T +6 03.2731.8333
F +6 03.2731.8000
Westin.com/kualalumpur


Share:

HAZE MOISTURIZER : 8 BAHAN DENGAN 35 KEBAIKAN UNTUK KULIT WAJAH


Moisturizer (pelembap) sangat penting dalam penjagaan kulit wajah. la bukan sahaja berfungsi melembabkan muka, tapi ia juga dapat membantu merawat kulit, antipenuaan kulit, elakkan daripada dehidrasi pada kulit wajah, dan membuatkan kulit wajah tampak sihat bersinar. Kita sedia tahu tentang keadaan cuaca di Malaysia ni kan? Begitu juga, bila kita selalu terdedah dengan keadaan beraircond. la boleh membuatkan keadaan kulit wajah kita cepat kering.

Pelembap membantu untuk mengekalkan kulit sihat dan mengekalkan keanjalan, yang semakin hilang apabila umur kita makin meningkat. Pada asasnya, tugas utama mosturizer adalah mengunci kelembapan dalam sel-sel di wajah kita. Tapi, kita kena berhati-hati dalam memilih produk pelembap kulit wajah kerana tidak semuanya bagus dan diyakini selamat untuk dipakai.

1.0 HAZE MOISTURIZER

Kalau ditanya berkenaan produk pelembap yang bagus untuk di cuba, saya cadangkan korang untuk cuba HAZE MOISTURIZER. Saya sendiri menggunakan produk pelembap dari brand ni sejak sebulan lalu setelah di syorkan oleh beberapa kawan saya sendiri.


Untuk pengetahuan korang Haze Moisturizer tidak hanya berfungsi melembapkan kulit, tetapi ia juga berfungsi membantu untuk mencerahkan dan melindungi kulit kita dengan kandungan SPF50 (yang baik untuk melindungi kulit kita dari sinaran UV).


Apa yang membuatkan saya suka untuk pakai dan apply Haze Moisturizer di muka dan bahagian tertentu kulit saya adalah kerana texture creamnya yang sangat lembut, wangi dan menyejukkan. Ramai kawan-kawan saya yang mencubanya buat kali pertama juga mempunyai pendapat yang sama dengan saya.

1.1 Kandungan Haze Moisturizer
.
Mesti ramai yang tertanya-tanya apa sebenarnya ramuan/ bahan yang ada dalam Haze Moisturizer ni. Produk yang bagus sudah semestinya mengandungi bahan-bahan yang bagus dan berkualiti tinggi. Jadi jom kita tengok lapan (8) bahan yang saya maksudkan beserta kebaikannya untuk kulit wajah.

1. Shea butter extract

  • Mengandungi kandungan Vitamin A yang tinggi
  • Melindungi kulit dr sinaran UV
  • Mampu meratakan warna kulit
  • Salah satu agen anti penuaan
.
2. Cucumber extract

  • Menghilangkan bintik-bintik hitam diwajah
  • Mengecilkan pori-pori
  • Mengatasi masalah wajah berminyak
  • Memperbaiki tona warna kulit
.
3. Aloe Vera 

  • Merawat jerawat
  • Anti penuaan
  • Merawat sunburn pada kulit
  • Melembapkan kulit wajah
.
4. Pitera 

  • Melambatkan proses penuaan 
  • Membantu mengurangkan masalah jerawat 
  • Melembapkan kulit wajah 
  • Membantu mencerahkan wajah
  • Mampu membantu menghilangkan parut
.
5. Vitamin E 

  • Membantu memudarkan parut dengan pantas
  • Sebagai agen pelembap kulit
  • Membantu mengatasi masalah penuaan kulit
  • Berkesan dalam mencegah dan membaiki kerosakan radikal bebas
  • Berkesan melegakan selaran matahari kecil (sunburn)
.
6. Collagen 

  • Anti Penuaan
  • Merawat kulit luka dengan pantas
  • Melembapkan kulit
  • Mencerahkan kulit
.
7. Pearl Powder 

  • Memutihkan muka dan badan
  • Menghapuskan jerawat
  • Membaiki struktur kulit
  • Menghilangkan kulit berminyak
  • Mengecilkan liang pori
.
8. Alpha arbutin

  • Mencerahkan kulit Wajah
  • Mengurangkan bintik-bintik hitam
  • Mencegah pigmentasi pada wajah
  • Mengelakkan kulit daripada terkena selaran matahari .

1.2 Testimoni Berjaya Haze Moisturizer

Produk yang bagus sudah semestinya mempunyai banyak testimoni berjaya. Jadi kat sini saya nak tunjukkan kat korang beberapa testimoni berjaya tentang produk Haze Moisturizer ni dari pelanggan-pelanggan yang sudah menggunakannya.


1.3 Harga Haze Moisturizer


Bagi korang yang berminat untuk mendapatkan Haze Moisturizer ni, harga untuk 50g adalah hanya RM58. Manakala, untuk 25g pula dengan harga RM38. Pembelian boleh dilakukan di laman web rasmi Haze dan klik pada "Shop Now". Selain itu, anda juga boleh dapatkan Haze Moisturizer melalui agen-agen sah mereka di seluruh Malaysia.

Untuk maklumat lanjut mengenai produk ni, korang boleh ke laman web rasmi mereka di hazecare.com. Selain dari itu korang boleh ikuti mereka di platform social media seperti Facebook dan Instagram.
Share:

BUFFET RAMADAN 2018 KUALA LUMPUR HARGA BAWAH RM50



Siapa sangka di Kuala Lumpur ada bufet ramadan yang beharga bawah RM50 ringgit. Malah bukan di bawah RM50 malah ianya di bawah RM30. Buffet yang saya maksudkan tu ada lah di Dewan Sri Payung yang bertempat di Wisma Zelan di depan Tasik Permaisuri.

BUFFET RAMADAN 2018 KUALA LUMPUR HARGA BAWAH RM50



Harga bufet ramadan yang di tawarkan di Dewan Sri Payung yang bertempat di Wisma Zelan ini adalah RM 25 untuk dewasa dan hanya RM15 untuk kanak-kanak yang berusia 6-12 tahun. Harga ni memang tidak masuk akal bagi buffet ramadan di Kuala Lumpur kerana rata-rata bufet ramadan lain di sekitar Kuala Lumpur adalah berharga lebih dari RM 50 malah ada yang mencecah RM100 lebih.



Bufet ramadan di Dewan Sri Payung adalah pada 23 Mei 2018 sehingga 10 Jun 2018, iaitu bermula pada jam enam (6) petang sehingga sembilan (9) malam sahaja.

Kalau korang nak tahu berkenaan bufet ramadan lain di sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya dan selangir korang boleh rujuk disini : "SENARAI BUFFET RAMADAN 2018 SEKITAR KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA DAN SELANGOR".

Dewan Sri Payung

Alamat: 
Wisma Zelan, 
Jalan Tasik Permaisuri 2, 
Bandar Tun Razak Cheras, 
56000 Kuala Lumpur.

Telefon No. :
+03 9283 2523
013 206 2523
013 338 1573

Email :
ros@sripayung.com
sripayung1323@yahoo.com


Share:

ICE AGE ALIVE KL 2018 : PAMERAN PENDIDIKAN MEGAFAUNA DI ZAMAN ICE AGE



Mesti korang cukup tahu tentang filem animasi Ice Age kan? Filem animasi yang boleh dikatakan cukup popular dan digemari ramai kerana watak-wataknya yang sangat comel dan lucu. Tahukah korang bahawa Ice Age itu merupakan sebuah zaman? Ianya bukanlah hanya semata tajuk kepada filem animasi tersebut.


Kini, kalau korang ingin melihat sendiri beberapa watak hidupan di dalam Ice Age yang di realisasikan dalam saiz sebenar, korang berpeluang untuk ke Ice Age Alive 2018 yang diadakan di Lanai MATIC KL. Walau bagaimana pun, Ice Age Alive 2018 bukanlah sebuah filem terbaru untuk siri Ice Age atau pameran berkenaan filem tersebut, tapi ianya merupakan sebuah pameran yang mempamerkan replika bersaiz sebenar spesies Megafauna yang hidup di zaman ice age yang boleh bergerak dan mempunyai bunyi.







Pengunjung bukan sahaja dapat datang dan melihat pameran, ada juga disediakan beberapa aktiviti menarik iaitu Jumping Castle untuk kanak-kanak, Ice Skating Rink untuk mereka yang minat meluncur, dan banyak lagi.


Jika bernasib baik, pengunjung juga boleh bergambar bersama T-REX. Jadi apa tunggu lagi? Inilah masanya kalau nak tahu lebih lanjut berkenaan haiwan yang hidup di zaman Ice Age. Peluang untuk bawa anak-anak dan belajar tentang Megafauna yang pernah wujud pada suatu masa dahulu sepanjang cuti sekolah dan ramadan ini. Datang dan rasai pengalaman ini.


Tiket boleh didapati di kaunter atau secara online di iceagealive.com. Harga tiket bermula dari RM19.50 untuk kanak-kanak, RM29.50 untuk dewasa, dan RM85 untuk keluarga (2 dewasa, 2 kanak-kanak). Pameran dibuka setiap hari kecuali hari Isnin dari jam 10 pagi hingga 7 petang.

Sempena bulan Ramadan ini, tiket boleh di dapati dengan potongan harga 50%.




Nak tengok lebih banyak perkongsian tentang Ice Age Alive 2018 ni korang boleh cari dan klik pada hashtag #IceAgeAliveKL di Facebook, Twitter dan Instagram. Anda juga dialu-alukan untuk berkongsi moment anda di sini menggunakan hashtag #IceAgeAliveKL. 

Share:

6 TIPS JIMAT TRAVEL KE BALI INDONESIA

Bercuti dengan bajet yang rendah dan best adalah impian setiap orang. Lagi best kalau ianya merupakan percutian yang ditanggung sepenuhnya dan bercuti secara percuma. Tapi sejauh mana bernasib baiknya diri kita untuk semua itu kan? Tapi kalau tidak bernasib baik terpaksalah menabung untuk realisasikan impian percutian kita tu.

Ramai diantara kita takut untuk bercuti di luar dari Malaysia kerana memikirkan tentang kos yang bakal mereka keluarkan jika berada di sana nanti. Terlalu banyak hal yang perlu difikirkan termasuk penginapan, kenderaan, makanan dan sebagainya. Tak perlu terlalu takut untuk travel kerana ada banyak tempat yang korang boleh pergi tanpa memerlukan kos yang tinggi.

BALI

Jika bercerita mengenai BALI, ianya merupakan sebuah destinasi yang cukup popular bagi mereka yang sedang berpacaran dan suami isteri kerana ianya dikatakan sebuah lokasi yang sangat unik dan romantik. Secara geografinya, BALI terletak di antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok, dan mempunyai banyak sangat lokasi-lokasi yang menarik. Selain dari itu ia juga sering dikaitkan sebagai salah sebuah destinasi percutian exclusive di Asia Tenggara. Walaubagaimanapun, ada caranya untuk bercuti ke bali dengan kos yang sangat rendah.


Mungkin dulu boleh digunakanlah term "destinasi percutian exclusive" ini. Sekarang ianya sudah tidak valid dan sudah ramai berjaya melancong ke BALI dengan kos yang rendah. Bagaimana caranya tu? Jom baca perkongsian saya dibawah.

1# TIKET PROMO

Hal yang utama kalau ingin bercuti keluar negara adalah membeli tiket pesawat atau pelbagai kenderaan lain yang sesuai mengikut tempat. Ramai diantara kita akan putus asa bila melihat harga tiket pesawat khususnya yang terlalu tinggi.


Jangan terlalu kecewa, untuk pengetahuan korang harga tiket pesawat adalah tidak tetap dari masa kesemasa. tengok pada nasib anda atau tunggu waktu mereka membuat promosi. Kebiasaannya harga akan jatuh jauh berlipat kali ganda dari harga asal. Jadi inilah peluangnya untuk korang beli.

2# TRAVEL SECARA BERKUMPULAN

Banyak kelebihan yang boleh korang dapat jika travel secara berkumpulan lebih dari 2-3 orang. Yang pasti ianya cukup menjimatkan kerana harga penginapan, kenderaan atau supir sudah boleh dibahagi-bahagi. Jadi lagi ramai lagi jimat bukan?


3# ITINERARY DAN SUPIR

Pentingnya itinerary adalah dapat membantu korang dalam pengurusan masa. Selain dari itu ia juga dapat mengelakkan korang dari membazir menggunakan duit oleh kerana kesilapan kecil yang tidak sepatutnya berlaku semasa dalam proses perjalanan korang menggunakan khidmat supir.

Supir juga perlu dicari dan dipilih dengan teliti, cuba minta cadangan dari kawan atau saudara anda yang pernah kesini. Kebiasaannya perkhidmatan supir hanyalah 10-12 jam sehari dengan nilai yang dipersetujui untuk sehari. Pemilihan supir ini sudah termasuk dengan kos kenderaan. Jadi jika korang mempunyai satu itinerary perjalanan yang bagus, ianya sudah semestinya menjimatkan dan memudahkan.

Jika anda ingin melakukan aktiviti malam di sekitar area hotel selepas khidmat masa supir anda tamat. Korang juga boleh cuba alternatif lain seperti perkhidmatan Grab untuk kemana-mana. Tapi korang perlu berhati-hati, jika ingin menggunakan perkhidmatan Grab kebanyakkan destinasi popular di BALI dikawal ketat oleh kumpulan pemandu teksi rata-ratanya tidak membenarkan Grab untuk mengambil penumpang di kawasan mereka. 

5# PENGINAPAN

Jika bercerita mengenai hal penjimatan semasa travel, hostel murah cukup sinonim bagi mereka yang bergelar backpackers dan traveller kos rendah. Mungkin bagi mereka sebagai backpackers sudah terbiasa dan okay dengan keadaan hostel berkos rendah itu, tapi bagi sesetengah orang pula sangat cerewet dan perlukan privacy pada hal-hal sedemikian. Tapi ada ke hotel biasa yang selesa dan tidak perlu berkongsi bilik dan bilik air dengan kos rendah? Kalau korang tak baca artikel ni mungkin korang tak tahu.

Sebenarnya ada, dan salah satu cara untuk mendapatkan bilik hotel yang murah adalah melalui Zenrooms.com misalnya kerana mereka merupakan rangkaian hotel bajet pilihan ramai! 

BALI - ZEN Rooms Uluwatu Complex


BALI - ZEN Rooms Uluwatu Complex

BALI - ZEN Premium Batu Belig


BALI - ZEN Premium Batu Belig

Tengok pada kondisi biliknya sangatlah bagus dan yang paling penting harga yang ditawarkan pun memang paling murah terutamanya di sekitar Asia Tenggara. Selain dari Bali Zenrooms.com juga ada di beberapa negara lain seperti Malaysia, Filipina, Indonesia, Singapura, Hong Kong, dan Sri Lanka.

6# MAKANAN

Jika dulu, pelancong yang beragama Islam akan mengalami sedikit kesukaran dari segi mendapatkan makanan HALAL oleh kerana  majoriti dari penduduk BALI adalah pemeluk agama Hindu. Dan ianya menjadi salah satu sebab kenapa ramai rakyat Malaysia bercuti di bali membawa makanan kering sendiri dari Malaysia, ini sudah menjadi salah satu tips untuk lebih jimat jika travel di BALI.


Tapi, jika anda di bali pada masa sekarang, masalah untuk mencari restoran sudah tidak lagi berlaku kerana banyak restoran-restoran yang halal boleh korang jejaki sekitar BALI. Jadi bagi mereka yang malas untuk membawa makanan kering dari Malaysia, mereka boleh ke mana-mana restoran masakan padang yang halal kerana mereka sudah semestinya menawarkan makanan dengan harga (untuk rakyat tempatan) yang sangat murah. Selain dari itu, korang boleh ke Cafe Seafood Muslim yang berlokasi di Jalan Kediri No. 60 D, Kuta untuk menikmati seafood yang murah.

Jadi bagi korang yang mempunyai bucket list ke BALI, sudah tak perlu risau lagi tentang kos yang korang bakal keluarkan. Saya yakin!! kalau kena pada gayanya, korang hanya perlu berbelanja bawah RM1000 untuk trip 4-5 hari di BALI. Apapon selamat bercuti.
Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive