Tuesday, January 30, 2018

Sunday, January 28, 2018

2018 MERUPAKAN TAHUN MELAWAT KENINGAU, SABAH

2018 TAHUN MELAWAT KENINGAU Timbalan Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan mengisytiharkan 2018 sebagai 'Tahun Melawat Keningau' dengan membawa slogan 'Permata di Pedalaman Utara Borneo'. Ekonomi Keningau sesuai dibangunkan menerusi industri pelancongan berikutan banyak keistimewaan yang dimilikinya, termasuk pemandangan indah Banjaran Crocker.


LOKASI MENARIK UNTUK DILAWATI DI KENINGAU | Keningau mempunyai banyak lokasi menarik seperti Gua Laing, Air Terjun Mandanan, Taman Perkelahan Bandukan dan Taman Perkelahan Minansut selain kepelbagaian suku kaum, kebudayaan serta warisan dalam masyarakat Keningau.

Bukit Matanoi,Keningau Sabah : @Rafie Robert
Kesan peninggalan sejarah seperti Batu Sumpah Keningau, Muzium Warisan dan Batu Memorial Perang juga akan menjadi sebab utama pelancong untuk datang ke Keningau Selain itu, Gunung Alab, Banjaran Crocker, Sinurambi Tambunan serta Pusat Penerangan Rafflesia merupakan tarikan lain yang terdapat di sini. Kepelbagaian produk pelancongan agro turut didapati di daerah ini seperti ladang ternakan payau (rusa), tanaman cendawan serta buah-buahan yang berkualiti tinggi.

TRAVEL RECOMMENDS : SEWA POCKET WIFI

RAFFLESIA Keningau : @discoverkeningau
TEMPAT BERSEJARAH
  • Ansip Ferry Memorial Park
  • The Oath Stone Keningau
  • World War 2 Memorial Park
  • Muzium Warisan Keningau
  • Rumah Besar OKK Sedomon
  • Japan Surrender Point

ADVENTURES
  • Gua Laing - Laing Cave
  • Gua Batu Salag - Salag Rock Cave
  • Batu Minitinduk - Minitinduk Rock
  • Sub-Station Minitinduk Trails (Rafflesia Park)
  • Bukit Trig - Trig Hill
  • Bukit Matanoi - Matanoi Hill
  • Bukit Lugas - Lugas Hill
  • Bukit Kikiran - Kikiran Hill
  • Air Terjun Tinaaman
  • Air Terjun Berkembar
  • Air Terjun Mandanan
  • Tindian White Water Rafting
  • Lubuk Pinamansok
PASAR TEMPATAN
  • Tamu Ground Keningau
  • Pasar Tamu Apin-Apin
  • Pasar Malam Keningau
  • Tamu Kraf Taman Bandukan
TAMAN
  • Pusat Rekreasi Taman Bandukan
  • Kapayan Recreation Resources
  • Mee Woo Resort
  • Taman Banjaran Crocker
  • Sungai Tagal Kg.Senagang
  • Sungai Tagal Kg.Nuntunan
  • Sungai Tagal Taman Bandukan
PELANCONGAN AGRO
  • Evegreen Live Stock Farm (Eco Yap)
  • Pusat Penternakan Sebrang (Live Stock)
  • Pusat Pelancongan Bukit Kayu Manis
PELANCONGAN KEAGAMAAN
  • Guang Ji Temple
  • Pusat Ziarah Keluarga Kudus Keuskupan Keningau
  • Masjid Al-Taqwa
KRAFTANGAN
  • Pusat Kraftangan Sabah
  • Kampung Kraf Kg.Batu Lunguyan
  • Kampung Kraf Kg.Ulu Senagang
  • Kampung Kraf Kg.Kuala Kahaba

p/s : Keluasan daerah Keningau dikatakan sama seperti negeri Pahang di semenanjung Malaysia. Walaupun begitu ianya hanya ditakbir oleh seorang Pegawai Daerah sahaja iaitu Hj. Yusop Bin Hj Osman.

Saturday, January 27, 2018

FILEM SURF THIS LOVE MALAYSIA

SURF THIS LOVE : Gelora Juara, merupakan sebuah filem surfing pertama di malaysia. Filem ini diterbitkan oleh GSR Production Sdn Bhd dan akan ditayangkan dipawagam berdekatan anda pada 22 Febuari 2018!


Dengan pemilihan barisan para pelakon hebat seperti hebat Shukri Yahaya, Pekin Ibrahim, Cristina Suzzane, Ardell Aryana, Mustaqim Bahadon, Syuhaida Abraz, Josiah Hogan ianya pasti dapat menjanjikan sesuatu yang cukup hebat.

1.0 SINOPSIS SURF THIS LOVE


Billy bekerja dengan kakaknya, Siti sebagai pemandu pelancong di Pulau Tioman. Sejak kecil, Billy sangat suka dengan sukan surfing (luncur ombak) kerana dia mendapat sumber inspirasi dari arwah abangnya iaitu Bobby yang merupakan seorang juara luncur ombak yang terkenal. Selain Bobby, Mike Malaya dan Jimmy yang juga sahabat arwah abangnya juga handal dalam sukan luncur ombak, turut menjadi idola Billy.


Walaupun sangat obsess dengan sukan surfing sejak dia berusia 12 tahun hinggalah sekarang Billy tidak pernah betul-betul cekap dan handal bermain dengan surf board dan ombak. Pencapaiannya dalam sukan ini terbantut kerana arwah abangnya Bobby mati dalam satu pertandingan sukan luncur ombak di Bali. Manakala Jimmy yang masih berkawan dengannya hingga kini dan tinggal tidak jauh dari rumahnya juga enggan mengajarnya kerana Jimmy mengalami kecacatan di kaki. Kesan dari kecederaan di kakinya dan juga sejak kematian Bobby, Jimmy bagaikan sudah ‘patah hati’ dengan sukan luncur ombak. Mike Malaya pula sejak kematian Bobby, dia telah merantau ke seluruh dunia bagi menyertai sukan luncur ombak. Maka terpaksa lah Billy terkial-kial berlatih surfing sorang diri tanpa tunjuk ajar sesiapa pun. Walaubagaimanapun, apa jua cabaran dan kesusahan, minat Billy dengan sukan ini tidak pernah luntur.


Cerita ini bermula dengan kehadiran seorang blogger yang cantik dari Kuala Lumpur iaitu Mia yang bertandang ke Pulau Tioman untuk membuat liputan tentang keindahan Pulau Tioman bagi bahan berita dalam blognya. Walaupun Mia pertama kali sampai Tioman dan hanya datang seorang diri, Mia tidak berdepan dengan sebarang masalah kerana di Tioman, Mia mempunyai seorang sahabat yang pernah belajar bersama-sama dengannya di universiti dahulu iaitu Lia. Lia bekerja dengan abangnya Jimmy, yang mengusahakan sebuah café dan bengkel membaiki surf board.


Lia mencadangkan Mia mendapatkan khidmat pemandu pelancong bagi membawanya bersiar-siar ke seluruh Pulau Tioman kerana dia sibuk membantu abangnya menguruskan kedai. Pemandu pelancong yang dimaksudkan Lia adalah kawanya sejak kecil iaitu Billy.

Billy lah yang membawa Mia bersiar-siar seluruh pulau. Dari perkenalan singkat itu, Mia tertarik dengan perwatakan Billy yang kelakar dan bersahaja. Jauh dalam hati Mia, Mia kagum dengan kesungguhan Billy dalam sukan surfing walaupun Billy sering gagal. Bagi Billy pula, dia sudah mula jatuh hati pada Mia kerana Mia tidak seperti orang lain yang sering merendah-rendahkan cita-citanya.

2.0 TRAILER FILEM SURF THIS LOVE


Jangan lupa follow instagram official filem ini @surfthislove untuk mengetahui aktiviti pelakon kami dan info-info terbaru tentang filem Surf This Love.

Tuesday, January 23, 2018

MENANG RM20,000 SETIAP HARI DENGAN PERADUAN TEKA TEKAN HYPPTV

1.0 LIVE INTERACTIVE GAME : TEKA TEKAN 

Pada 15 Januari 2018 yang lepas, satu rancangan berbentuk "Live Interactive Game" yang diberi nama Teka Tekan telah mula disiarkan di Unifi TV (nama baru bagi HyppTV) di channel HyppSensasi HD (Channel 116). Rancangan ni akan bersiaran lansung pada pukul 8.30 malam setiap hari dari hari Isnin hingga hari Jumaat. Untuk pengetahuan korang ini merupakan "Live Interactive Game" yang pertama di Malaysia.

Penampilan Acong Sweet Child & Farouk Hussein sebagai pengacara bagi program ini
Rancangan ini akan dikendalikan oleh 2 orang pengacara tetap dari 4 orang secara bergilir (Acong Sweet Child, Farouk Hussein, Shuib Sepahtu dan Anas Ridzuanbersama seorang selebriti jemputan.

Selain dari itu, TEKA TEKAN juga boleh ditonton di aplikasi Unifi PlayTV (dulu dipanggil HyppTV Everywhere). Memandangkan rancangan ni disiarkan secara LIVE, sape-sape yang ada akaun Unifi TV tu bolehlah mengambil peluang keemasan untuk memenangi hadiah berjumlah RM20,000 setiap hari. *setiap hari korang boleh menang, walaupun anda sudah menang pada hari sebelumnya.

Encik Jeremy Kung, Naib Presiden Eksekutif, New Media unifi berkata "Pihak kami sangat teruja membawakan permainan interaktif secara LIVE di Malaysia .. eksklusif hanya di unifiTV! 
Dengan penjenamaan semula HyppTV ke unifi TV, kami terus berusaha untuk memberikan innovasi dalam segala aspek yang boleh kami berikan kepada pelanggan kami. Oleh itu, kami mulakan awal tahun ini dengan program permainan berinteraktif TEKA TEKAN ini untuk semua pelanggan kami di seluruh negara"

1.1 CARA MUDAH UNTUK MENANG RM20,000 DI TEKA TEKAN

Setiap hari ada 5 soalan yang akan diberikan untuk dijawab dalam masa hanya 45 saat untuk setiap soalan. Soalan dia pula seakan rancangan popular "Who Wants to Be a Millionaire?" yang sangat popular suatu masa dahulu. Tapi ianya sangat best kerana kalau korang nak join untuk jawab soalan tu tak perlu untuk ke studio rakaman dan hanya perlu ada Unifi TV dan alat kawalan jauh sahaja. 


Korang hanya perlu menjawab dengan menekan butang # dan seterusnya menekan mana-mana butang berwarna berkaitan jawapan samaada merah, hijau, kuning dan biru pada alat kawalan jauh. So, sila pastikan remote korang berfungsi dengan baik dan ada bateri ya. Kalau dah hilang atau butang dah rosak, boleh cepat-cepat pergi ganti. Kalau tak macamana nak main TEKA TEKAN kan.


Untuk pengetahuan korang, pemenang harian akan membawa pulang RM20,000. Jika sehari ada lebih dari seorang pememang, RM20,000 tersebut akan dibahagi sama rata. Contoh kalau 10 orang pemenang menjawab dengan betul semua soalan, maka seorang pemenang akan dapat RM2,000. Seperti yang saya bagitahu tadi, seorang pemenang layak untuk menang setiap hari.

1.2 CHANNEL HYPPSENSASI HD PERCUMA

Kepada semua pelanggan Unifi TV, sempena tayangan Teka Tekan ni korang boleh akses ke channel HyppSensasi HD (Channel 116) secara PERCUMA je. *kalau sebelum ni sedia maklumlah kita kena langgan kan? Selain dari itu, Unifi TV juga ada menawarkan sebanyak 108 pilihan siaran yang terdiri dari 53 premium channel, 25 free channel, 2 radio channel, 7 video-on-demand (VOD) channel dan 21 interactive channel. Wow terbaiklah, memang banyak betul channel yang diorang tawarkan. Tak mustahil ramai yang melanggan Unifi TV *lebih 1.6 juta orang okay.

Untuk maklumat lanjut tentang TEKA TEKAN sila layari www.unifi.com.my/tv dan lawati juga www.facebook.com/unifiTV (Facebook), www.twitter.com/unifiTV (Twitter), www.instagram.com/unifiTV (Instagram) and www.youtube.com/tmyoutube (Youtube).
FLORA SKINCARE SESUAI UNTUK SEMUA JENIS KULIT WAJAH


Untuk memiliki kulit wajah yang cantik dan sihat, kita memerlukan produk penjagaan yang bagus terutama dari kandungan bahannya. Selain dari itu, produk tersebut mestilah sesuai dengan jenis kulit yang kita miliki. Untuk pengetahuan korang, produk terbaru skincare Malaysia iaitu Flora by N’Adore adalah satu produk skincare yang sesuai untuk semua jenis kulit wajah.

1.0 FLORA by N’ADORE


Flora Skincare by N' Adore ini terdiri daripada pencuci muka, pelembab, serum, toner dan krim siang dan malam. Persembahan bungkusan produk ini cukup menarik dengan tema putih dengan penggunaan bunga peony yang menunjukkan ianya adalah bahan utama di dalam produk ini.


Produk Flora Skincare by N' Adore ini diformulasi sesuai dengan kulit wanita Asia dimana, produk ini sesuai pada semua jenis kulit dari sesuai hinggalah sensitif. Jadi, pada yang memiliki kulit muka yang sensitif. Inilah penyelesaiannya kerana ianya mampu merawat dan sekaligus membantu mencantikkan kulit wajah anda. Selain dari wanita, lelaki pun boleh guna produk Flora Skincare by N' Adore ni.

Harga: RM149 / set produk
Mendapat kelulusan daripada KKM

1.1 KANDUNGAN FLORA by N’ADORE

Antara kandungan yang ada pada Flora Skincare ini adalah:
  • Minyak Argan
  • Ekstrak Kigelia
  • Ekstrak Teh Hijau
  • Aloe Vera
  • Sumber vitamin yang baik

Vitamin yang baik juga adalah satu kelebihan untuk menjaga kulit di mana ia dapat merawat parut jerawat. *kalau korang mempunyai parut jerawat di kulit wajah, maka inilah jawapannya. Selain itu, ianya juga sesuai untuk mereka yang mempunyai tona kulit yang tidak sekata, melindungi kulit dari oxidation serta dapat menghasilkan kulit yang sihat.

Produk Flora Skincare by N' Adore  ini mempunyai bauan yang sangat menyenangkan dan mampu memberi kepuasan kepada si pemakai. Apa yang paling penting Produk Flora Skincare by N' Adore ini bebas dari bahan merbahaya dan terlarang seperti merkuri dan sebagainya.

1.2 KELEBIHAN BUNGA PEONY DALAM RANGKAIAN PRODUK FLORA by N’ADORE

Kelebihan Flora Skincare by N' Adore adalah kerana ianya terkandung bunga Peony. BUNGA peony adalah simbol kecantikan dalam legenda masyarakat di negara-negara Mediterranean. Ia juga terkenal sebagai bunga kekayaan dan kehormatan dengan seribu kelopak yang menceriakan wanita dengan warna-warna terang dan bau yang harum semerbak.

Bunga Peony; @the-source.net
Kalau korang nak tahu, bunga peony ni juga mempunyai banyak kelebihannya dan antaranya adalah dapat mengurangkan hyper pigmentasi pada kulit, dapat mengurangkan jalur penuaan dan juga menjadikan kulit cerah dan berseri.

2.0 MAJLIS PELANCARAN PRODUK FLORA by N’ADORE

Beberapa hari lepas saya sendiri telah memenuhi jemputan ke Majlis Pelancaran Produk Flora Skincare by N' Adore  di The Vilej, Damansara Perdana. Majlis pelancaran produk yang bertemakan serba putih ini cukup meriah dengan kehadiran para bloggers, influencer dan insta famous Malaysia.

Sekitar Majlis Pelancaran Produk Flora Skincare by N' Adore
Bersama Faiz Dickie, insta famous dan selaku pemilik Vilej Damansara.
Tahniah saya ucapkan kepada pemilik Flora Skincare by N' Adore yang diuruskan oleh Pn. Nadia Zulkifli sekeluarga kerana telah berjaya memasuki pasaran Malaysia.

2.1 KISAH DISEBALIK KEWUJUDAN PRODUK FLORA by N’ADORE

Semasa pelancaran produk berlangsung, kami telah didedahkan dengan kisah benar yang benar-benar menyentuh perasaan berkenaan latar belakang mengenai pengasas yang sangat memberi inspirasi. Kisah bagaimana beliau bangkit dari kesakitan dan mencari solusi kepada masalah yang beliau hadapi selepas kulit mukanya rosak dan terbakar akibat menjalani rawatan radioterapi sebanyak 30 sesi.

Pn. Nadia Zulkifli selaku Pengasas produk
Pn. Nadia Zulkifli (gambar di atas) merupakan anak bongsu kepada lima adik beradik yang juga seorang isteri dan ibu kepada duacahaya mata. Beliau merupakan seorang "cancer survivor" yang pernah menghidap penyakit ketumbuhan otak dan telah menjalani dua kali pembedahan besar dan lebih daripada sepuluh kali pembedahan kecil. Apapun, Pn. Nadia Zulkifli kini telah kembali sihat dan sangat bahagia bersama keluarga tercinta. Saya doakan semoga Pn. Nadia Zulkifli sekeluarga terus diberikan kesihatan yang baik dan berjaya dalam dunia perniagaan.


Tahniah sekali lagi saya ucapkan kepada Pn. Nadia Zulkifli sekeluarga atas pelancaran produk Flora Skincare by N' Adore. 



SERTAI TRAVELOKA FLY & WIN CNY CHALLENGE DAN MENANGI PERCUTIAN KE SEOUL, PHUKET DAN LANGKAWI

Mesti best kalau dapat bercuti dengan percuma kan? tu tak mustahil kalau korang sertai peraduan TRAVELOKA FLY & WIN CNY CHALLENGE kerana hadiahnya adalah tiket percutian okay. Hanya dengan menyertainya dengan bermain game yang sangat mudah dan simple, korang berpeluang untuk menang tiket percutian ke Seoul, Phuket dan Langkawi. *amacam best tak?

1.0 TRAVELOKA FLY & WIN CNY CONTEST

Peraduan yang cukup mudah dan simple yang boleh korang sertai di laman sesawang Traveloka, dimana ianya merupakan sebuah laman sesawang yang berfungsi menyediakan layanan pemesanan tiket pesawat dan hotel secara atas talian.


TARIKH PENYERTAAN | Mini Games Traveloka Fly & Win CNY Contest ini boleh diakses bermula dari 22 Januari 2018 sehingga 28 Febuari 2018. Kumpul markah tertinggi dan korang berpeluang untuk menang hadiah tiket percutian dari diorang.

1.1 CARA NAK MENYERTAI TRAVELOKA FLY & WIN CNY CONTEST 

Kat sini saya nak buat tutorial cara untuk korang sertai permainan ini. Hanya terdapat beberapa langkah mudah yang perlu korang buat.
  1. Mula-mula navigate ke link Traveloka Fly & Win CNY Challenge.
  2. Kemudian log masuk melalui akaun Facebook korang.
  3. Baca terma dan syarat yang telah ditetapkan.
  4. Selepas tu barulah boleh mulakan permainan:
    • Tekan anak panah untuk mula.
    • Tekan skrin untuk menerbangkan kapalt terbang.
    • Kumpul sebanyak mana angpow yang ada sepanjang korang masih dalam permainan. Kalau rasa markah yang korang perolehi tu tak memuaskan, korang boleh cuba sebanyak mana yang korang nak.
    • Bila korang dah rasa puashati dengan markah yang korang dapat, korang perlu share markah korang di Facebook sebanyak 5 kali sehari sebelum korang boleh submit penyertaan korang. Maknanya sepanjang tempoh pertandingan ni korang boleh kumpul dan submit markah setiap hari sehingga pertandingan tamat. *ingat lagi tinggi markah lagi besar peluang untuk menang.
Tip mudah dari saya, memandangkan permainan ni boleh diakses di komputer dan juga telefon pintar, saya nasihatkan korang untuk menggunakan telefon pintar kerana ianya lebih mudah dari menggunakan tetikus (mouse) untuk fungsi tap.

1.2 SYARAT-SYARAT KELAYAKAN PERADUAN

Berikut pula merupakan syarat-syarat yang perlu korang patuhi kalau nak sertai cabaran ini.

  1. Sila pastikan akaun Facebook yang korang guna tu adalah akaun Facebook yang asli dan bukan yang palsu. Dan contest ni terbuka hanya untuk semua rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas.
  2. Para peserta wajib follow Traveloka Malaysia Facebook Fan Page.
  3. Para peserta dikehendaki bermain permainan Traveloka Fly & Win CNY Challenge di webpage yang disediakan oleh Organizer.
  4. Para peserta perlu mengisi maklumat di registration page yang disediakan oleh organizer.
1.3 HADIAH UNTUK PEMENANG

5 pemenang dengan score tertinggi bakal memenangi hadiah-hadiah seperti berikut:
  1. 1 x Pemenang Pertama - 6h5m ke Seoul termasuk kos penerbangan dan tempat penginapan
  2. 1 x Pemenang Kedua - 5h4m ke Phuket termasuk kos penerbangan dan tempat penginapan
  3. 1 x Pemenang Ketiga - 4h3m ke Langkawi termasuk kos penerbangan dan tempat penginapan
  4. 2 x Pemenang Saguhati - RM1,000 Traveloka Voucher
2.0 TEMPAHAN HOTEL MELALUI APLIKASI TRAVELOKA

Memang best sangat main mini game ni, sedar tak sedar boleh lupa benda lain yang ada di sekeliling. Bila dok syok main tu tetiba teringat yang hujung ni saya dan kawan akan ke Bali, Indonesia. Hotel pulak belum tempah lagi. Memandangkan di Traveloka juga kita boleh membuat tempahan hotel, jadi dah alang-alang kat website traveloka ni maka kita terus survay lah mana yang terbaik.


TIADA CAS TERSEMBUNYI | Apa yang menariknya kalau tempah melalui Traveloka ni, tiada kos tambahan lain yang tersembunyi. Harga yang dipaparkan adalah adalah harga yang perlu dibayar tanpa sebarang caj tambahan.

DISKAUN | Selain dari itu, korang boleh dapat potongan harga yang ditawarkan oleh Traveloka dan dapat menikmati penjimatan yang sangat hebat.

PERBANDINGAN HARGA HOTEL | Traveloka ni merupakan Website dan aplikasi yang mesra pengguna. Mudah melihat perbandingan harga dan review dari pelanggan-pelanggan lepas yang pernah stay di hotel tersebut. Persembahan photo hotel yang berkaitan juga adalah real dan tidak mengelirukan.


PELBAGAI KAEDAH BAYARAN | Hal yang paling memudahkan bagi mereka yang tidak mempunyai akses perbankan internet, korang juga boleh membuat pembayaran di mana-mana 7Eleven yang terpilih mengikut jumlah yang perlu di bayar. Tak perlu susah payah nak beratur untuk membuat pembayaran dikaunter, cuma terus ke 7Eleven dan terus buat bayaran mengunakan mesin MolPay sahaja.


TRAVEL RECOMMENDS : SEWA POCKET WIFI

Banyakkan kelebihan yang korang boleh dapat dengan menggunakan aplikasi Traveloka ni. Berbaloi dan sangat memudahkan korang. Sangat sesuai untuk korang yang terlalu sibuk dengan kerja dan urusan harian. *jadi, apa yang korang tunggu lagi? Ambil telephone pintar korang sekarang dan download aplikasi Traveloka sekarang.

Bila dah ada aplikasi Traveloka ni nanti senanglah korang nak tengok promosi yang sedang berjalan. *sambil menyelam kita minum air laa kan. Hihi. Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang Traveloka ni, korang juga boleh singgah di laman web https://www.traveloka.com/en-my/

Selamat Berjaya dan Selamat bercuti!


Wednesday, January 17, 2018

PENGALAMAN SCALING DAN POLISHING GIGI DI KLINIK PERGIGIAN DENTESSENCE

Sedarkah korang bahawa gosok gigi dan berkumur sahaja tidak cukup untuk menjamin kebersihan gigi korang. Apa yang boleh saya katakan, kita mesti berjumpa doktor gigi untuk membuat pemeriksaan gigi paling tidak pun setahun sekali.

Saya sendiri sudah hampir 16 tahun tidak berjumpa doktor gigi. Perasaan trauma pada kad hijau masa sekolah rendah dulu masih ada. *bagi mereka yang lahir sekitar 90-an akan memahami kenapa. Selain dari tu, jika bercerita mengenai perubatan pergigian ni juga ia sering kali dikaitkan dengan kos yang tinggi.

Kalau di ikutkan rasa takut pada doktor gigi, agaknya sampai bila lagi kita akan bertahan agaknya? Saya sendiri beruntung kerana dikurniakan gigi yang agak ok dan kurang bermasalah, cuma hanya sekadar masalah karang gigi biasa.

1.0 KARANG GIGI

Untuk pengetahuan korang, karang gigi merupakan satu bentuk plak gigi yang telah mengeras. ia terhasil disebabkan oleh penumpuan berterusan mineral daripada air liur pada plak dan gigi. Permukaan kasarnya menyediakan medium unggul untuk pembentukan plak lanjut yang mengancam kesihatan gusi.

Contoh karang gigi, Sumber : google image
Apa yang saya perasan pada gigi saya, ada beberapa lokasi seakan berkarat dan berlubang. Apabila Dr. Ahbirami Naresh Kumar membuat pemeriksaan keatas gigi saya, ternyata ia hanya karang gigi yang sudah lama dan sudah bertukar warna.

1.1 KESAN DARI PEMBENTUKAN KARANG GIGI

Karang gigi pun juga menyebabkan banyak penyakit gigi lainnya yang bahkan berbahaya. Berikut efek dari karang gigi.

  • Bau mulut. Sisa makanan yang terkumpul dalam jangka panjang akan menimbulkan aroma yang tidak sedap.
  • Gigi berlubang. Karang gigi yang tidak segera ditangani akan membuat gigi berlubang. Hal ini disebabkan karang gigi mengeluarkan zat asid yang boleh mengikis. Padahal enamel gigi merupakan bagian terkeras dari gigi yang berada di lapisan paling luar gigi. Setelah gigi makin nipis, gigi kemudian akan mudah untuk berlubang.
  • Radang gusi. Mulut yang kotor dapat menyebabkan gusi mudah dijangkiti sehingga berdarah.

Ternyata menakutkan juga akibat dari karang gigi ni. Padahal masalahnya dari hal yang remeh je pun, jarang membersihkan gigi dan tidak membersihkan gigi secara betul. Jadi apa yang boleh saya nasihatkan, pergilah jumpa doktor untuk membuat pemeriksaan dan rawatan.

2.0 KLIK PERGIGIAN DENTESSENCE

Selain dari perasaan takut, kos rawatan yang mahal juga pasti menjadi isu dan alasan untuk berjumpa doktor gigi. Namun tidak semua klinik gigi bertauliah mengenakan bayaran yang tinggi. Salah satu klinik gigi yang saya maksudkan adalah Klinik Pergigian Dentessence yang terletak di Dataran Sunway, Kota Damansara.

Dr. Ahbirami bersama pembantunya
Saya sendiri telah mengambil keputusan untuk cuba service scaling dan polishing yang ditawarkan di sini. Untuk pengetahuan korang, klinik ini dikelolakan oleh Dr. Ahbirami Naresh Kumar yang berpengalaman 9 tahun dalam bidang pergigian.

Ruangan bilik rawatan
Selain dari sifat mesra yang ada pada Dr. Ahbirami, apa yang saya perasan, Klinik Pergigian Dentessence cukup menekankan pada faktor keselamatan dan kebersihan. Jangan ditanya kenapa saya begitu yakin memakai kaca mata hitam melainkan atas arahan doktor supaya mata saya terjaga dari silau. Dr. Ahbirami juga mewajibkan pembantunya untuk memakai sarung tangan semasa membantu beliau menguruskan pelanggannya.


Apa yang saya boleh katakan, Klinik Pergigian Dentessence ni memang mengikuti setiap piawan dan SOP dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

2.1 PENGALAMAN SCALING DAN POLISHING

Sebelum rawatan scaling dan polishing dilakukan, Dr. Ahbirami telah memeriksa kondisi gigi saya dan bertenya beberapa soalan berkaitan. Prosedur ni dilakukan adalah bertujuan agar kita tahu tahap kesihatan gigi dan mengetahui sejarah masalah kita supaya beliau boleh bersedia dengan sebarang kemungkinan.

Rawatan scaling dan polishing dilakukan, Dr. Ahbirami dan staffnya ke atas saya
Menurut Dr. Ahbirami, gigi saya tidak mempunyai masalah yang teruk kecuali masalah karang yang sudah lama tidak dibersihkan. Apa yang saya dengar, Dr. Ahbirami mengatakan bahawa "Gigi yang cantik tidak sama dengan gigi yang bersih".

Ilustrasi rawatan scaling, Sumber : Youtube Spear Education
Proses scaling dan polishing tidak mengambil masa yang lama. Rawatan yang dilakukan oleh Dr. Ahbirami keatas saya megambil masa 45 minit. Mungkin disebabkan masalah karang yang tebal setelah sekian lama tidak berjumpa doktor gigi. Apa yang saya rasa semasa rawatan, ianya tidak seperti yang difikirkan. Tiada rasa ngilu yang teruk dan tidak menyakitkan.


Selepas selesai rawatan scaling dan polishing, Dr. Ahbirami sempat memberi nasihat tentang penjagaan gigi yang betul. Masalah karang yang terbentuk pada gigi saya mungkin disebabkan cara berus gigi yang salah. Pemilihan berus gigi yang lembut juga penting untuk memastikan gigi kita cuci sepenuhnya sehingga ke bahagian terlindung.

2.1 SERVICE YANG DISEDIAKAN OLEH KLINIK PERGIGIAN DENTESSENCE

Berikut merupakan beberapa service yang ada ditawarkan di DENTESSENCE DENTAL CLINIC yang boleh korang cuba.

  1. General dentistary
    • Pemeriksaan, Check-up & konsultasi
    • Full mouth oral prophylaxis/cuci & gilap
    • Arahan/pendidikan kebersihan mulut
  2. Preventive & Restorative Dentistary
  3. Endodontics
  4. Oral Surgery
  5. Prosthodonthics
  6. Smile Beautification.
Untuk mengelakkan segala masalah kesihatan berkaitan gigi, gusi dan penjagaan mulut..kita digalakkan untuk menerima rawatan 6 bulan sekali.

2.2 MAKLUMAT DENTESSENCE DENTAL CLINIC

Klinik Pergigian Dentessence ini merupakan pilihan terbaik kerana harganya yang mampu milik. Apa yang lebih penting ianya adalah klinik bertauliah dan pengamal berdaftar selaras dengan Akta Pergigian 1971.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan rawatan pergigian di Dentessence Dental Clinic, boleh la layari laman sesawang mereka di dentessence.com.my untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Alamat :
No.43-2, Jalan PJU 5/11,
Dataran Sunway, Kota Damansara,
47810, Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-61407567
Fax : 03-61407568

Waktu Operasi :
Isnin - Jumaat : 10.00 pagi - 7.00 malam
Sabtu : 9.00 pagi - 5.00 petang
Ahad & Public Holiday : TUTUP

2.3 DISKAUN 10% SCALING DAN POLISHING

Dapatkan 10% potongan harga service dengan hanya menunjukkan artikel saya ketika membuat pembayaran di kaunter!




Thank you Dr. Ahbirami Naresh Kumar , you help me a lots. Berbaloi saya datang jauh jauh ke Klinik Pergigian Dentessence untuk scaling gigi. Sekarang saya dah boleh senyum sentiasa. Tidur pun sayang nak Tutup mulut.