Friday, December 29, 2017

KOPI HIJAU BANTU TURUNKAN BERAT BADAN

Ramai rakyat Malaysia mengalami masalah obesiti dan kegemukan termasuklah diri saya sendiri. Malas bersenam tu menjadi faktor utama kegemukan. Tapi, tahukah anda bahawa ada caranya untuk mengatasi masalah ni? Salah satu caranya adalah dengan Kopi Hijau. *saya yakin bahawa di Malaysia kita kurang didedahkan dan tak tahu akan kelebihan yang ada pada kopi hijau ni.

Thursday, December 28, 2017

Tips Melancong Dan Bercuti Keluar Negara | Perkara Penting Sebelum Dan Ketika Melancong

Tips Melancong Dan Bercuti Keluar Negara | Perkara Penting Sebelum Dan Ketika Melancong | Semua orang sangat teruja bila nak bercuti. Tambah pula, destinasi yang nak dituju tu ke luar negara. Tapi adakah diorang mengambil berat tentang, hal-hal yang patut mereka tekankan supaya urusan mereka berjalan dengan lancar dan selamat? Jadi, kat sini saya sendiri nak kongsikan beberapa tips / hal penting sebelum dan ketika kita melancong ke luar negara. *untuk peringatan diri sendiri jugak.



PASSPORT | Pastikan sebelum anda bercuti anda mempunyai PASSPORT yang masih sah tempoh. Jika PASSPORT anda tempoh sahnya kurang daripada 6 bulan. Anda di wajibkan untuk memperbaharui PASSPORT anda di Jabatan Imigresen yang berdekatan dengan anda. Sila rujuk Pasport Malaysia Antarabangsa [klik]

SENARAI HITAM | Sebagai peringatan anda juga digalakkan untuk menyemak nama anda bersih daripada senarai hitam untuk keluar negara. Sila rujuk Semakan Status Kawalan Imigresen [klik] .

TUKAR MATAWANG | Pastikan wang tunai mencukupi dan tukar mata wang mengikut matawang negara yang akan anda lawati. Jika anda memiliki Kad Kredit/Debit daripada Bank Tempatan. Sila maklumkan kepada pihak bank anda mengaktifkan kad kredit/Debit anda untuk kegunaan diluar negara Maklumkan Tarikh dan tempoh serta tempat yang anda akan lawati. Tujuan nya bagi mengelakkan transaksi diluar jangka dan kad kredit/Debit akan disekat jika tidak dimaklumkan kepada pihak bank terlebih dahulu. *sila ambil berat tentang hal ni kalau korang tak nak mengemis di negara orang huhu.

KAD ATM | Kad ATM boleh juga digunakan untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara. Tetapi sila semak dahulu dengan pihak bank anda samada Kad ATM anda boleh atau tidak untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara.

TIKET PESAWAT | Pastikan tiket pesawat (jika korang menaiki kapal terbang) anda sudah ditempah terlebih dahulu. Periksa tarikh dan masa untuk mengelakkan korang tidak tersalah beli tiket. Bagi mereka yang inginkan tambang penerbangan yang murah, beli tiket pesawat ketika promosi. Ini boleh menjimatkan perbelanjaan korang.

Datang awal ke Airport untuk mengelakkan korang mengalami masalah terlepas flight. *biar awal asalkan kita tidak lambat dan ditinggal.



PENGINAPAN / HOTEL | Tempah hotel penginapan anda. Sekarang banyak kemudahan di laman sesawang untuk tempahan hotel penginapan. Korang hendaklah membaca fahamkan terma dan syarat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tempahan hotel. Paling penting tarikh dan tempat yang hendak di tuju. Ini untuk mengelakkan korang kerugian dan ada charge tersembunyi . 

TELEFON BIMBIT | Telepon bimbit amat berguna sekali ketika melancong ke luar negara. Sila aktifkan ROAMING, ini memudahkan anda berhubung. Cara lain, sila bawa telefon bimbit lebih dan beli simkad di negara anda lawati. Jangan lupa untuk memaklumkan kepada keluarga terdekat atau sahabat anda apabila sudah sampai di negara yang dilawati. Pastikan bagi nombor telefon bimbit anda yang aktif di negara tersebut untuk senang berkomunikasi jika ada sesuatu.

INTERNET | Kemudahan internet sekarang sangat membantu, aplikasi Whatsapps boleh menggantikan cara komunikasi lama dengan hanya perlu internet. Untuk lebih menjimatkan korang, sewa pocket wifi untuk memudahkan korang dapat internet. Kebiasaanya pocket wifi ini boleh disewa melalui atas talian sahaja. Pastikan ia di tempah awal sebelum tarikh penerbangan korang untuk mengelakkan ianya habis di tempah oleh orang lain.

TRAVEL RECOMMENDS : SEWA POCKET WIFI

Dengan adanya kemudahan internet ini, anda tidak perlu lagi membeli dan menukar sim dari negara tersebut untuk tujuan komunikasi anda. Korang hanya boleh berkomunikasi melalui aplikasi seperti Whatsapp, Wechat dan lain-lain.

UBAT-UBATAN | Sebelum keluar negara pastikan anda sentiasa sihat ini mengelakkan percutian anda terganggu dengan keadaan yang tidak sihat. Nanti anda tidak dapat menikmati suasana bercuti. Bagi mereka yang menghidap sakit asma, darah tinggi, kencing manis, kolestrol atau sebagainya bekalan ubat hendaklah mencukupi. Ini penting untuk masa-masa terdesak.

BAGASI | Semasa berada di lapangan terbang awasi bagasi anda. Pastikan anda tidak meninggalkan bagasi anda sesuka hati. Nanti ada orang masukkan barang terlarang di dalam bagasi anda tanpa disedari. Pastikan juga korang tidak membawa barang terlarang dan tajam untuk mengelakkan anda bermasalah ketika melalui security. *awass ini harus di ambil serius. 

UNDANG-UNDANG | Sila fahami dan patuhi undang-undang ketika berada di negara yang anda lawati untuk mengelakkan korang di kenakan denda.

PAKAIAN | Bawa pakaian yang mencukupi dan sesuai dengan cuaca dimana negara yang bakal korang pergi. Lagi bagus sekiranya korang boleh prepare dengan kaji cuaca semasa travel korang. Ini cukup membantu untuk korang bersedia dengan sebarang kemungkinan suhu dan cuaca.

KAMERA | Bawa kamera yang sesuai untuk merakam aksi dan memori anda ketika bercuti. Pastikan gadget korang tidak terlalu heavy dan menganggu keselesaan korang semasa travel.


Tip tambahan : Maklumkan kepada jiran anda bahawa anda akan bercuti dalam tempoh beberapa hari. Bagi mengelakan perkara yang tidak diingin berlaku ketika anda bercuti. Ini adalah untuk keselamatan rumah bila korang meninggalkan rumah dalam masa yang lama.

Wednesday, December 20, 2017

APA YANG MENARIK DI MAPS PERAK

Cuti sekolah ni mesti ramai yang merancang untuk bercuti bersama-sama keluarga. Memandangkan tahun 2017 pun sudah hampir habis, inilah peluang terbaik untuk menghabiskan cuti tahunan yang berbaki. Agaknya mana lokasi menarik sesuai untuk percutian keluarga yang ada di sekitar semenanjung ni ya? Dengar khabar, di Ipoh ada satu taman tema baru buka?


1. 0 MOVIE ANIMATION PARK STUDIOS (MAPS) PERAK

Movie Animation Park Studios atau lebih dikenali dengan singkatan MAPS Perak yang berkeluasan 52 ekar ni baru sahaja dibuka pada bulan Jun 2017 yang lalu.*kalau tak silap saya pada hari raya pertama aidilfitri. Untuk pengetahuan korang, "Live Your Dreams" merupakan tagline yang digunakan bagi taman tema ini dan ianya telah menarik lebih kurang 150,000 pengunjung dari pelbagai peringkat umur sepanjang tempoh operasinya. Lokasinya yang strategik iaitu di Ipoh, Perak dan tidak jauh dari Lebuhraya Utara Selatan ini memudahkan pengunjung untuk datang ke sini.

Monday, December 04, 2017

THE REAL EXPENSES OF PURCHASING A BTO IN SINGAPORE

When mention about purchasing new flat in Singapore, the first thought comes to the mind is Housing Development Board’s (HDB) Build to Order flats (BTO). It is indeed a milestone in life for Singaporean especially to the young adults as it is the Singapore government’s initiative to make housing affordable for the younger generation. But little did they know, there are some hidden costs that they may overlook during the purchasing process, for example, stamp duty, option fee and others. Here’s the list of real expenses that you will need to factor in when purchasing a BTO in Singapore.

BTO launch Application Fee - $10

There’s a fee to pay for applying to ballot for BTO, you will have to pay for your application fee for your chances to ballot HDB.

Option Fee – between $500 to $2,000

Well, just like other private properties process, you will need to pay for booking fee before the purchasing happens. This is to show your serious commitment in getting your first BTO. However, if you’re be taking loan from HDB housing loan, the option fee will be reimbursed to you in cash if there are enough cash in your EPF account for downpayment. Otherwise, it is most likely to be part of your downpayment in the cash portion.


Downpayment – 10% - 20% of the BTO purchase price

Here comes the highest sum of expenses you will need to pay upfront when you are getting serious for commitment with BTO. After gotten your unit, you will have to start forking out your cash and CPF for your BTO downpayment. The type of loan determines the percentage of cash needed to be pay for downpayment. If you’re taking HDB loan, the amount of downpayment is 10% using CPF. As for bank loan, the amount of downpayment is 20% (5% in cash, 15% in CPF) and 80% from bank. Check here for all bank loans for BTO.

Stamp Duty & Legal Fees - Varied

During the process of buying BTO flat, many may have overlooked stamp duty and legal fees. Stamp duty, which you’ll need to pay to Inland Revenue Authority of Singapore (IRAS) for stamping purposes. It is to stamp on certificate to acknowledge that the flat belongs to you. There’s fixed calculations based on the purchase price of the flat.
  • First $180,000 – 1% 
  • Next $180,000 – 2% 
  • Remainder – 3% 
After stamp duty, next would be the legal fees which also include the Conveyancing Fees and Caveat Registration Fees. 

The Conveyancing Fees is calculated based on the purchase price of the flat. 
  • 90 cents per $1,000 for the first $30,000 
  • 72 cents per $1,000 for the next $30,000 
  • 60 cents per $1,000 for the remaining amount 
Meanwhile, for the Caveat Registration Fees is chargeable at a fixed amount of $64.45, inclusive of GST, is payable when you sign the Agreement for Lease. It is advisable to set aside few thousands aside for stamp duty and legal fees that are unavoidable, the fees are payable in CPF.

Stamp duty and legal fees during key collection - Varied 

Few years after the unit is ready for possession, it is time to take your keys for your new flat. During this process, there’s cost you will need to pay, Survey Fees and Registration Fees to own the flat legally. Survey fees – for surveyor to inspect the condition and value of the flat – the fee varies from amount $150 to $375, depending on the unit type. Registration fees – for management of the flat purchase transaction – charged at fixed amount of $38.30.


However, if you’re taking bank loan, you’re required to pay for additional Stamp Duty on Deed of Assignment. For this stamp duty, you’re required to pay 0.4% of the bank loan amount, subjected to a maximum of $500. 

Insurance – Varied 

There are many insurance available in the market, Home Protection Scheme (HPS) where it protects your family and loved one from losing the flat from death, illness or permanent disability till age 65 or until the housing loan has cleared. Tips: If you intend to use CPF savings to pay your monthly bill, you will need to be insured by Home Protection Scheme. The amount for HPS varies, the focus is for youngsters these days, it all depends on your age, outstanding loan amount, loan’s interest rate, loan repayment period and desired coverage. Click here to see types of insurance coverage for house.

Apart from that, it is essential to get HDB Fire Insurance because it is pretty common for fire incidents to happen in Singapore. The fire insurance is a mandatory to purchase if you’re taking HDB housing loan. Fret not, the cost is less than $10, it is cost between $1.50 and $7.50 per 5-year term which depends on the flat type. 


Friday, December 01, 2017

TRAILER RASMI PERTAMA FILEM 'AVENGERS : INFINITY WAR'


Pasti ramai diantara korang tidak sabar menanti filem aksi terbaru Avengers selepas berjayanya filem The Avangers sebelum ini. Ramai tertunggu-tunggu akan trailer pertamanya di dedahkan kepada umum. Dengan terdedahnya trailer rasmi pertama filem ini di akaun twitter official Marvel Studios, pasti dapat memberi bayangan dan aura awal bagi filem Avengers: Infinity War ini. Nampaknya lebih banyak watak-watak menarik dan harap ianya tidak mengecewakan. Jom sama-sama kita saksikan trailer rasmi pertama filem Avengers: Infinity War ini.


Macamana, tidak sabar bukan nak tunggu tahun depan??