travel, food and lifestyle blog

Followers

KOPI HIJAU BANTU TURUNKAN BERAT BADAN


Ramai rakyat Malaysia mengalami masalah obesiti dan kegemukan termasuklah diri saya sendiri. Malas bersenam tu menjadi faktor utama kegemukan. Tapi, tahukah anda bahawa ada caranya untuk mengatasi masalah ni? Salah satu caranya adalah dengan Kopi Hijau. *saya yakin bahawa di Malaysia kita kurang didedahkan dan tak tahu akan kelebihan yang ada pada kopi hijau ni.

1.0 KOPI HIJAU

Ilustrasi biji kopi hijau. ©Puregreencoffeediet.com
Untuk pengetahuan korang Green Coffee atau Kopi Hijau merupakan biji kopi asli yang belum di panggang dan masih mempunyai zat-zat dan kelebihan yang terkandung didalamnya. Di dalam biji kopi memiliki beberapa zat penting seperti polifenol, flavonoid, proantosianidin, kumarin, asam klorogenat, dan tokoferol. Bahan tersebut masuk kategori zat antioksidan. Selain daripada dapat membantu dalam proses menurunkan berat badan, ada beberapa manfaat lain Kopi Hijau ini yang boleh di kongsikan bersama semua. 

1.1 KELEBIHAN KOPI HIJAU

  1. Kaya Anti-Oksidan : Kopi hijau sangat kaya akan antioksidan yang berguna untuk mengurangi kesan kerosakan sel akibat dari radikal bebas dalam tubuh kita.
  2. Meningkatkan Metabolisme : Kandungan Asam klorogenik yang terdapat di dalamnya mampu meningkatkan Basal Metabolic Rate (BMR) dalam tubuh sehingga mampu meminimumkan pelepasan glukosa berlebihan dari hati ke dalam darah. Kandungan ini juga mampu meningkatkan kemampuan pembakaran lemak oleh tubuh.
  3. Membantu Membakar lemak Ekstra : Kandungan nutrisi dan mineral dalam kopi hijau mampu menjaga kadar nutrisi dalam tubuh kita. Hal ini juga membuat tubuh dapat membakar lemak dan kalori yang tidak diingini dengan cepat.
  4. Menahan / Menekan Rasa Lapar : Kopi dikenali sebagai penekan nafsu makan yang sangat efektif, sehingga kita boleh mengawal keinginan makan berlebihan.
  5. Memperlambat Penuaan: Kandungan Gamma-aminobutyric Acid (GABA), Teofilin, epigallocatechin gallate, dll dikenali juga mampu untuk menjaga kesihatan kulit, memperlambatkan penuaan dan mencegah keriput. 
1.2 TREND TERKINI DIET KOPI HIJAU

Ekstrak dari biji kopi hijau telah menunjukkan banyak manfaat kesehatan. Komponen utama yang memberi manfaat adalah kafein dan asam klorogenat. Contoh produk yang menjadikan kopi hijau sebagai bahan utamanya adalah Kopi Hijau Alana.

1.2.1 KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana merupakan supplement yang menggunakan bijian kopi muda yang dikisar tanpa dipanggang terlebih dahulu sebagaimana minuman kopi biasa yang kita pernah minum.  Oleh sebab itu, ia mengandungi kandungan Asam Klorogenik yangg 3 kali ganda lebih tinggi dari kopi biasa. la berupaya menjadi `booster' sebagai pembakar lemak kalori dengan lebih pantas tanpa perlu senaman tambahan, meningkatkan stamina seterusnya mencegah pembentukan lemak baru di bawah lapisan kulit. Kerana itulah Kopi Hijau digunakan secara meluas untuk tujuan penurunan berat badan secara sihat dan selamat. 


Kopi Hijau Alana adalah kopi menguruskan badan yang berkualiti TINGGI dan dijamin SEDAP. Banyak khasiat serta pakar membuktikan GREEN COFFEE bean memang boleh membakar lemak tanpa diet & exercise teruk !

1.2.1.1 KANDUNGAN KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana juga ditambah dengan beberapa bahan yang cukup berkualiti dan popular dalam dunia kesihatan. Antaranya seperti susu kambing, chia seed dan habbatus sauda.

Ekstrak Susu Kambing dikatakan berupaya membekalkan tenaga yang cukup kepada tubuh badan kita. Jadi perut tak cepat lapar dan sepanjang hari akan rasa kenyang. Susu kambing dikatakan mempunyai  kandungan Vitamin dan Mineral lebih tinggi berbanding susu lembu.

Chia Seed dalam Kopi Hijau Alana juga adalah bijian tinggi fiber yang terkenal dengan fungsinya untuk membuang lemak dan menguruskan badan secara semulajadi. Chia seed juga dikatakan boleh mencegah kanser , baik untuk penghadaman , dan membuang toksin dalam badan.

Habbatus Sauda pula, seperti yang sedia maklum , memang terkenal sebagai makanan sunnah & terbukti keberkesanannya dalam kesihatan . Antara kebaikkan Habbatus Sauda , boleh merawat jerawat , batu karang , asma , melancarkan haid dan banyak lagi.

Jadi dengan gabungan 4 bahan utama ni di dalam Kopi Hijau Alana, Insyaallah ianya menjadi satu produk minuman yang sangat baik untuk penghadaman.

1.2.1.2 KELEBIHAN KOPI HIJAU ALANA

Selain dapat membantu membakar lemak yang berlebihan dengan pantas, Kopi Hijau Alana juga mempunyai banyak kebaikan lain seperti:

  • Menurunkan dan menstabilkan darah tinggi
  • Membuang toksin yang terkumpul dalam badan
  • Melawaskan penghadaman
  • Meninggikan metabolisma tubuh badan
  • Memberikan tenaga berpanjangan
  • Mengenyangkan walaupun sedikit
  • Kawal selera makan berlebihan
  • Badan lebih segar dan ringan
  • Bentuk badan lebih slim
  • Kulit awet muda
  • Tinggi anti oksidan

1.2.1.3 CARA PENGAMBILAN KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana. ©www.blogger2u.com
Korang digalakkan untuk mengambil Kopi Hijau Alana ketika perut masih kosong atau sebelum makan.

  1. Bancuh 1 sachet dalam secawan air panas. 
  2. Minum pagi sebelum sarapan. 
  3. Boleh diambil 1-2 kali sehari
1.2.1.4 KOTAK BARU KOPI HIJAU ALANA

Kopi Hijau Alana. ©www.blogger2u.com
Untuk pengetahuan korang Kopi Hijau Alana kini datang dengan packaging baru yang lebih ekslusif dan lebih cantik. Selain dari sachet kopi, dalam setiap kotak ni juga ada tali pita pengukur yang diberikan secara percuma.

1.2.1.5 DETAIL PEMBELIAN KOPI HIJAU ALANA

Harga sekotak Kopi Hijau Alana ni hanya RM42.90 untuk semenanjung, dan RM52.90 untuk sabah/sarawak.


*AWAS dengan produk kopi hijau yang tiruan dan dijual rendah dari harga pasaran. Pastikan beli produk yang asli dan original dari pengedar yang sah sahaja. Jadi Boleh beli dari agent berdaftar atau direct dari HQ Kopi Hijau Alana seperti dibawah.

Instagram: www.instagram.com/kopihijaualana

No utk di hubungi :
6018-355 7010 (ika)
6018-236 6332 (ema)
.
Kalau korang suka minum kopi, cubalah Kopi Hijau Alana ni. Mesti beli lagi punya.
Share:

Tips Melancong Dan Bercuti Keluar Negara | Perkara Penting Sebelum Dan Ketika Melancong


Tips Melancong Dan Bercuti Keluar Negara | Perkara Penting Sebelum Dan Ketika Melancong | Semua orang sangat teruja bila nak bercuti. Tambah pula, destinasi yang nak dituju tu ke luar negara. Tapi adakah diorang mengambil berat tentang, hal-hal yang patut mereka tekankan supaya urusan mereka berjalan dengan lancar dan selamat? Jadi, kat sini saya sendiri nak kongsikan beberapa tips / hal penting sebelum dan ketika kita melancong ke luar negara. *untuk peringatan diri sendiri jugak.



PASSPORT | Pastikan sebelum anda bercuti anda mempunyai PASSPORT yang masih sah tempoh. Jika PASSPORT anda tempoh sahnya kurang daripada 6 bulan. Anda di wajibkan untuk memperbaharui PASSPORT anda di Jabatan Imigresen yang berdekatan dengan anda. Sila rujuk Pasport Malaysia Antarabangsa [klik]

SENARAI HITAM | Sebagai peringatan anda juga digalakkan untuk menyemak nama anda bersih daripada senarai hitam untuk keluar negara. Sila rujuk Semakan Status Kawalan Imigresen [klik] .

TUKAR MATAWANG | Pastikan wang tunai mencukupi dan tukar mata wang mengikut matawang negara yang akan anda lawati. Jika anda memiliki Kad Kredit/Debit daripada Bank Tempatan. Sila maklumkan kepada pihak bank anda mengaktifkan kad kredit/Debit anda untuk kegunaan diluar negara Maklumkan Tarikh dan tempoh serta tempat yang anda akan lawati. Tujuan nya bagi mengelakkan transaksi diluar jangka dan kad kredit/Debit akan disekat jika tidak dimaklumkan kepada pihak bank terlebih dahulu. *sila ambil berat tentang hal ni kalau korang tak nak mengemis di negara orang huhu.

KAD ATM | Kad ATM boleh juga digunakan untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara. Tetapi sila semak dahulu dengan pihak bank anda samada Kad ATM anda boleh atau tidak untuk mengeluarkan wang tunai ketika berada diluar negara.

TIKET PESAWAT | Pastikan tiket pesawat (jika korang menaiki kapal terbang) anda sudah ditempah terlebih dahulu. Periksa tarikh dan masa untuk mengelakkan korang tidak tersalah beli tiket. Bagi mereka yang inginkan tambang penerbangan yang murah, beli tiket pesawat ketika promosi. Ini boleh menjimatkan perbelanjaan korang.

Datang awal ke Airport untuk mengelakkan korang mengalami masalah terlepas flight. *biar awal asalkan kita tidak lambat dan ditinggal.



PENGINAPAN / HOTEL | Tempah hotel penginapan anda. Sekarang banyak kemudahan di laman sesawang untuk tempahan hotel penginapan. Korang hendaklah membaca fahamkan terma dan syarat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang tempahan hotel. Paling penting tarikh dan tempat yang hendak di tuju. Ini untuk mengelakkan korang kerugian dan ada charge tersembunyi . 

TELEFON BIMBIT | Telepon bimbit amat berguna sekali ketika melancong ke luar negara. Sila aktifkan ROAMING, ini memudahkan anda berhubung. Cara lain, sila bawa telefon bimbit lebih dan beli simkad di negara anda lawati. Jangan lupa untuk memaklumkan kepada keluarga terdekat atau sahabat anda apabila sudah sampai di negara yang dilawati. Pastikan bagi nombor telefon bimbit anda yang aktif di negara tersebut untuk senang berkomunikasi jika ada sesuatu.

INTERNET | Kemudahan internet sekarang sangat membantu, aplikasi Whatsapps boleh menggantikan cara komunikasi lama dengan hanya perlu internet. Untuk lebih menjimatkan korang, sewa pocket wifi untuk memudahkan korang dapat internet. Kebiasaanya pocket wifi ini boleh disewa melalui atas talian sahaja. Pastikan ia di tempah awal sebelum tarikh penerbangan korang untuk mengelakkan ianya habis di tempah oleh orang lain.

TRAVEL RECOMMENDS : SEWA POCKET WIFI

Dengan adanya kemudahan internet ini, anda tidak perlu lagi membeli dan menukar sim dari negara tersebut untuk tujuan komunikasi anda. Korang hanya boleh berkomunikasi melalui aplikasi seperti Whatsapp, Wechat dan lain-lain.

UBAT-UBATAN | Sebelum keluar negara pastikan anda sentiasa sihat ini mengelakkan percutian anda terganggu dengan keadaan yang tidak sihat. Nanti anda tidak dapat menikmati suasana bercuti. Bagi mereka yang menghidap sakit asma, darah tinggi, kencing manis, kolestrol atau sebagainya bekalan ubat hendaklah mencukupi. Ini penting untuk masa-masa terdesak.

BAGASI | Semasa berada di lapangan terbang awasi bagasi anda. Pastikan anda tidak meninggalkan bagasi anda sesuka hati. Nanti ada orang masukkan barang terlarang di dalam bagasi anda tanpa disedari. Pastikan juga korang tidak membawa barang terlarang dan tajam untuk mengelakkan anda bermasalah ketika melalui security. *awass ini harus di ambil serius. 

UNDANG-UNDANG | Sila fahami dan patuhi undang-undang ketika berada di negara yang anda lawati untuk mengelakkan korang di kenakan denda.

PAKAIAN | Bawa pakaian yang mencukupi dan sesuai dengan cuaca dimana negara yang bakal korang pergi. Lagi bagus sekiranya korang boleh prepare dengan kaji cuaca semasa travel korang. Ini cukup membantu untuk korang bersedia dengan sebarang kemungkinan suhu dan cuaca.

KAMERA | Bawa kamera yang sesuai untuk merakam aksi dan memori anda ketika bercuti. Pastikan gadget korang tidak terlalu heavy dan menganggu keselesaan korang semasa travel.


Tip tambahan : Maklumkan kepada jiran anda bahawa anda akan bercuti dalam tempoh beberapa hari. Bagi mengelakan perkara yang tidak diingin berlaku ketika anda bercuti. Ini adalah untuk keselamatan rumah bila korang meninggalkan rumah dalam masa yang lama.

Share:

APA YANG MENARIK DI MAPS PERAK


Cuti sekolah ni mesti ramai yang merancang untuk bercuti bersama-sama keluarga. Memandangkan tahun 2017 pun sudah hampir habis, inilah peluang terbaik untuk menghabiskan cuti tahunan yang berbaki. Agaknya mana lokasi menarik sesuai untuk percutian keluarga yang ada di sekitar semenanjung ni ya? Dengar khabar, di Ipoh ada satu taman tema baru buka?


1. 0 MOVIE ANIMATION PARK STUDIOS (MAPS) PERAK

Movie Animation Park Studios atau lebih dikenali dengan singkatan MAPS Perak yang berkeluasan 52 ekar ni baru sahaja dibuka pada bulan Jun 2017 yang lalu.*kalau tak silap saya pada hari raya pertama aidilfitri. Untuk pengetahuan korang, "Live Your Dreams" merupakan tagline yang digunakan bagi taman tema ini dan ianya telah menarik lebih kurang 150,000 pengunjung dari pelbagai peringkat umur sepanjang tempoh operasinya. Lokasinya yang strategik iaitu di Ipoh, Perak dan tidak jauh dari Lebuhraya Utara Selatan ini memudahkan pengunjung untuk datang ke sini.


Movie Animation Park Studios (MAPS) ni bukanlah seperti taman tema biasa  kerana ianya datang dengan konsep berdasarkan animasi-animasi popular yang ada ditayangkan di televisyen. Antaranya seperti Smurfs, Casper, Megamind dan banyak lagi. Selain dari watak animasi luar negara, MAPS Perak juga menjadikan watak animasi BoboiBoy sebagai salah satu tarikan mereka.


1.1 TARIKAN SEKITAR MAPS PERAK

peta-maps-perak

Mesti ramai yang tertanya-tanya tentang apa tarikan yang ada di MAPS Perak ni. Apa yang boleh saya kongsikan ialah, terdapat banyak zon-zon menarik yang boleh korang terokai dan antaranya seperti Live Action ZoneFantasy Forest ZoneBlast Off Zone dan Dream Zone*dan untuk pengetahuan korang, Dream Zone masih belum dibuka dan bakal dibuka dalam masa terdekat.


1.1.1 ANIMATION SQUARE



Dari kaunter tiket kami perlu melalui jambatan merentasi tasik buatan menuju ke Animation Square dimana ianya merupakan pusat kepada MAPS Perak ni. Dari jauh lagi kami dah boleh nampak kemeriahan rekabentuk bangunan dengan penuh warna warni. Badut-badut ceria berlari kesana sini menanti dan menghiburkan tetamu mereka.



Bagi yang pertama kali ke sini, korang boleh mengambil maklumat di kaunter informasi yang berada di sebelah kanan bangunan. Bila sampai betul-betul di bahagian tengah, di lorong sebelah kanan adalah lokasi The Home of BoboiBoy manakala ke kiri pula ada Adventure Cartoon Factory .


Disini korang boleh ke 4D Motion Adventure, BoboiBoy Hero Academy dan juga Tok Aba's Kokotiam. Bila dah sampai sini, korang kenalah cuba minuman coco Tok Abah. Selain dari makanan dan minuman, di Tok Aba's Kokotiam juga ada jual pelbagai cenderahari BoboiBoy.



Waktu untuk BoboiBoy Hero Academy ialah 11:00am, 01:00 pm, 03:00 pm, 04:00 pm, 06:00 pm, dan 8:00 pm. Manakala waktu Fire Show di Maps Landing pula adalah pada jam 08.05 pm.


Di sini juga mempunyai centre stage dimana akan ada persembahan pada waktu-waktu tertentu *seperti dalam jadual di atas


1.1.2 BLAST OFF ZONE


Dari luar lagi dapat dilihat, sebelah kiri Animation Square ada sebuah kapal angkasa berbentuk belon yang cukup besar. Bagi mereka yang pertama kali datang kesini mesti tertanya-tanya apa sebenarnya yanga da di dalam. Untuk pengetahuan korang kapal angkasa berbentuk belon ini merupakan sebuah restoran 3 tingkat yang diberi nama Starship Restaurant. Kalau tanya saya, disini menu western dia memang tip top dan puas hati.


Bila perut dah kenyang, boleh lah sambung teroka permainan yang extreme berdekatan StarShip Restaurant ni. Apa yang boleh saya katakan disinilah penerokaan sebenar untuk orang dewasa di MAPS Perak buat masa ni.  Antara ride yang korang boleh cuba adalah seperti HyperSpin, Asteroid Attack, Space X-Plorers,  dan The Adventurers Bumper Blast. *jadi dont ever say that MAPS Perak ni hanya untuk hiburan adik-adik je.hahaha

Space X-Plorers

HyperSpin

Asteroid Attack

The Adventurers Bumper Blast

Dalam banyak-banyak ride, cuma satu ride yang saya tak sanggup nak naik iaitu Asteroid Attack*bagi RM100 pun tak sanggup oiii. Silap haribulan boleh terburai isi perut ni. hahahah. Ia selayaknya untuk orang yang betul-betul kuat semangat je.

The Smurfs Theatre & Partyland

Bila dah lepas pening lalat tu, bolehlah korang ke The Smurfs Theatre & Partyland. Kat sini korang boleh buat banyak aktiviti, seperti masuk rumah Smurft, The Smurfs Theatre dan pelbagai aktiviti untuk anak kecil.


Waktu untuk The Smurfs Theatre adalah 11:45 am, 12:45 pm, 02:45 pm, 03:45 pm, 06:45 pm, 07:45 pm, dan 08:45 pm.

bergambar dengan karakter Smurf

Kalau ada rezeki, korang boleh bergambar dengan karakter Smurf tau. Tapi ada waktu Smurf's Meet and Greet ni ada masa tertentu,  iaitu setiap 20 minit sekali. Kalau nakkan kepastian kena rujuk pada staf mereka. Amacam, comel kan diorang ni.


1.1.3 LIVE ACTION ZONE


Sebelah kanan Animation Square pula ada Live Action Zone. Sangat sesuai bagi mereka yang sukakan aksi lasak.  Live Action Zone adalah zon pertunjukan aksi Stunt yang pertama di Asia Tenggara (Stunt Legends Arena). Persembahan gimik yang hebat secara lansung dari anak-anak muda yang memandu kereta dan motosikal pasti membuatkan korang teruja habis. Apa yang saya boleh katakan ianya memang superb dan hebat giler.



Jangan terkejut kalau saya katakan bahawa ada dari mereka merupakan anak melayu kita. Masa persembahan adalah 02:30pm dan 04:30pm. Korang boleh rujuk jadual persembahan mereka sebelum masuk ke sini.


1.1.4 FANTASY FOREST ZONE


Di hadapan Stunt Legends Arena pula terdapat zon yang sesuai untuk kanak-kanak. *zon ni bukan untuk budak-budak je tau, ada juga sebahgiannya sesuai untuk orang dewasa. Kat sini ada pelbagai permainan yang tidak terlalu ekstrem dan juga pelbagai attraction seperti Zugo's Crystal Quest, Upside Down Pyramid, Fantasy Carousel, Coliseum Water Play, Red Baron dan banyak lagi.





Apa yang saya boleh katakan, zon ni membawa kita ke lokasi beberapa buah negara dengan replika yang cukup kemas dan cantik. Ada juga tempat permainan yang berhawa dingin di Coral Kingdom yang sesuai untuk kanak-kanak kecil.

Disini juga ada beberapa persembahan lansung pada masa tertentu. Ianya seperti Forest Fairy (12:00 pm & 03:00 pm), Fire Show (01:30 pm), dan Umbongo Dance (04:15 pm).


1.1.5 DREAM ZONE


Semasa kami ke sini, zon ni masih belum dibuka dan masih menunggu surat pentauliahan dari pihak berwajib. Apa yang dapat saya citer, kami hanya mampu memandang dari luar kami sahaja tarikan yang sudah hampir siap sepenuhnya. Walaupun hanya dari luar, ianya sudah cukup mengujakan saya dan kawan-kawan. *tak sabar nak tunggu

Megamind Megadrop Tower


Antara tarikan yang bakal ada di zon ini adalah seperti Megamind, The Croods Crazy Chase dan macam-macam lagi. Megamind Megadrop Tower ni dikatakan paling tinggi di Malaysia dan pastinya lebih lasak. *amacam!! menarik bukan ?? Bagi korang yang nak tahu harga tiket ke sini, korang boleh rujuk di laman sesawang mereka.


Harga Tiket Masuk MAPS Perak :

Maklumat Lanjut Rujuk Disini :
Share:

THE REAL EXPENSES OF PURCHASING A BTO IN SINGAPORE


When mention about purchasing new flat in Singapore, the first thought comes to the mind is Housing Development Board’s (HDB) Build to Order flats (BTO). It is indeed a milestone in life for Singaporean especially to the young adults as it is the Singapore government’s initiative to make housing affordable for the younger generation. But little did they know, there are some hidden costs that they may overlook during the purchasing process, for example, stamp duty, option fee and others. Here’s the list of real expenses that you will need to factor in when purchasing a BTO in Singapore.

BTO launch Application Fee - $10

There’s a fee to pay for applying to ballot for BTO, you will have to pay for your application fee for your chances to ballot HDB.

Option Fee – between $500 to $2,000

Well, just like other private properties process, you will need to pay for booking fee before the purchasing happens. This is to show your serious commitment in getting your first BTO. However, if you’re be taking loan from HDB housing loan, the option fee will be reimbursed to you in cash if there are enough cash in your EPF account for downpayment. Otherwise, it is most likely to be part of your downpayment in the cash portion.


Downpayment – 10% - 20% of the BTO purchase price

Here comes the highest sum of expenses you will need to pay upfront when you are getting serious for commitment with BTO. After gotten your unit, you will have to start forking out your cash and CPF for your BTO downpayment. The type of loan determines the percentage of cash needed to be pay for downpayment. If you’re taking HDB loan, the amount of downpayment is 10% using CPF. As for bank loan, the amount of downpayment is 20% (5% in cash, 15% in CPF) and 80% from bank. Check here for all bank loans for BTO.

Stamp Duty & Legal Fees - Varied

During the process of buying BTO flat, many may have overlooked stamp duty and legal fees. Stamp duty, which you’ll need to pay to Inland Revenue Authority of Singapore (IRAS) for stamping purposes. It is to stamp on certificate to acknowledge that the flat belongs to you. There’s fixed calculations based on the purchase price of the flat.
  • First $180,000 – 1% 
  • Next $180,000 – 2% 
  • Remainder – 3% 
After stamp duty, next would be the legal fees which also include the Conveyancing Fees and Caveat Registration Fees. 

The Conveyancing Fees is calculated based on the purchase price of the flat. 
  • 90 cents per $1,000 for the first $30,000 
  • 72 cents per $1,000 for the next $30,000 
  • 60 cents per $1,000 for the remaining amount 
Meanwhile, for the Caveat Registration Fees is chargeable at a fixed amount of $64.45, inclusive of GST, is payable when you sign the Agreement for Lease. It is advisable to set aside few thousands aside for stamp duty and legal fees that are unavoidable, the fees are payable in CPF.

Stamp duty and legal fees during key collection - Varied 

Few years after the unit is ready for possession, it is time to take your keys for your new flat. During this process, there’s cost you will need to pay, Survey Fees and Registration Fees to own the flat legally. Survey fees – for surveyor to inspect the condition and value of the flat – the fee varies from amount $150 to $375, depending on the unit type. Registration fees – for management of the flat purchase transaction – charged at fixed amount of $38.30.


However, if you’re taking bank loan, you’re required to pay for additional Stamp Duty on Deed of Assignment. For this stamp duty, you’re required to pay 0.4% of the bank loan amount, subjected to a maximum of $500. 

Insurance – Varied 

There are many insurance available in the market, Home Protection Scheme (HPS) where it protects your family and loved one from losing the flat from death, illness or permanent disability till age 65 or until the housing loan has cleared. Tips: If you intend to use CPF savings to pay your monthly bill, you will need to be insured by Home Protection Scheme. The amount for HPS varies, the focus is for youngsters these days, it all depends on your age, outstanding loan amount, loan’s interest rate, loan repayment period and desired coverage. Click here to see types of insurance coverage for house.

Apart from that, it is essential to get HDB Fire Insurance because it is pretty common for fire incidents to happen in Singapore. The fire insurance is a mandatory to purchase if you’re taking HDB housing loan. Fret not, the cost is less than $10, it is cost between $1.50 and $7.50 per 5-year term which depends on the flat type. 


Share:

TRAILER RASMI PERTAMA FILEM 'AVENGERS : INFINITY WAR'



Pasti ramai diantara korang tidak sabar menanti filem aksi terbaru Avengers selepas berjayanya filem The Avangers sebelum ini. Ramai tertunggu-tunggu akan trailer pertamanya di dedahkan kepada umum. Dengan terdedahnya trailer rasmi pertama filem ini di akaun twitter official Marvel Studios, pasti dapat memberi bayangan dan aura awal bagi filem Avengers: Infinity War ini. Nampaknya lebih banyak watak-watak menarik dan harap ianya tidak mengecewakan. Jom sama-sama kita saksikan trailer rasmi pertama filem Avengers: Infinity War ini.


Macamana, tidak sabar bukan nak tunggu tahun depan??

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive