travel, food and lifestyle blog

Followers

BENANG HIJAU DAN MCC BUAT DISKAUN HARGA GILER



Beruntung bagi peminat Butik pakaian muslimah jenama popular Benang Hijau kerana mereka bakal bergabung dengan Butik MCC untuk membuat jualan gudang secara besar-besaran pada 25 & 26 Februari 2017 (Sabtu & Ahad) ini di Bangi.

JUALAN GUDANG BESAR-BESARAN BENANG HIJAU X MCC


Benang Hijau dan MCC menawarkan lebih 50 jenis tudung dengan harga paling murah iaitu serendah RM5 bagi penghabisan stok. *datang awal-awal tau kalau tak nak melepas.


Selain itu, sebanyak 100 jenis blouse, jubah dan palazzo boleh didapati dengan harga serendah RM35 dan RM50 pada hari istimewa berkenaan.


Bukan itu sahaja, pengujung yang datang juga berpeluang mendapat hadiah cabutan beruah, hamper dan baucar tunai untuk setiap pembelian sehingga RM150. *tak rugi kalau berbelanja banyak kan.


Selain itu, Benang Hijau dan MCC turut memperkenalkan tudung rekaan terbaru mereka dan dijual dengan harga istimewa khas untuk hari itu sahaja.



Lebih menarik lagi, pelbagai aktiviti disediakan untuk kanak-kanak antaranya hiburan bersama watak animasi Didi & Friends, pertandingan mewarna dan banyak lagi. *jadi ibu-ibu tak perlu risau kalau bawa anak sekali untuk berbelanja nanti.




Bagi korang yang tak banyak cash, tak perlu risau kerana perkhidmatan Debit & Credit Card disediakan untuk anda. Tak perlulah takut kurang duit untuk berbelanja nanti. *swap jer. eh


Jadi apa tunggu lagi, siap sedia semua askar-askar korang dan pergi beramai-ramai ke jualan gudang Benang Hijau dan Butik MCC yang berlangsung pada 25 & 26 Februari ini di HQ MCC Bangi yang beralamat di No. 3, Perindustrian Suntrack, Seksyen 13, Bandar Baru Bangi, Selangor.


Selamat membeli belah.

Share:

FOREVER ALOE VERA | JAGA KESIHATAN DALAMAN



Ramai yang sudah sedia maklum dengan kelebihan Aloe Vera dalam dunia kecantikan khususnya. Saya sendiri sudah percaya akan kelebihan Aloe Vera ni bermula sejak dari kecil lagi. Keluarga saya sendiri menanam Aloe Vera dengan tujuan untuk kecantikan. *tapi ramai tak yang tahu tentang kelebihan lain Aloe Vera ni selain untuk kecantikan?

sumber foto : www.davidwolfe.com


KHASIAT ALOE VERA


Aloe Vera ini bukan sahaja bagus untuk kecantikan luaran sahaja, malah ia juga sangat bermanfaat untuk menjaga kesihatan dalaman. Kalau tak percaya, jom kita lihat 30 khasiat Aloe Vera yang perlu korang tahu.

30 KHASIAT ALOE VERA YANG PERLU KORANG TAHU

✓ Memperbaiki sel barah.
✓ Mengawal dan merawat gout.
✓ Menghalang penyakit "Kidney Stone"
✓ Memudahkan penyingkiran kefien daripada kopi dan teh.
✓ Menghalang penyakit ulser dan penyakit sistem penghadaman.
✓ Memberi keseimbangan asid/alkali dalam badan
✓ Mengurangkan tekanan darah tinggi.
✓ Menambahkan mineral, vitamin, enzim dan nutrien dalam badan.
✓ Menghentikan kanser usus.
✓ Sebagai pelincir untuk sistem perkumuhan yang lebih baik.

✓ Meneutralkan kadar gula dalam darah.
✓ Memelihara buah pinggang.
✓ Menguatkan ketahanan badan (sistem imunisasi).
✓ Mengawal gastrik.
✓ Memperbaiki sel kulit yang rosak dan sekaligus menghasilkan kulit/wajah yang lebih cantik.
✓ Membaikpulih sistem peranakan.
✓ Menaikkan seri wajah.
✓ Mengawal keseimbangan hormon.
✓ Masalah kencing tidak terkawal.
✓ Masalah haid tidak teratur, sakit semasa haid, keputihan.

✓ Menyembuhkan luka selepas bersalin.
✓ Merapatkan/menguatkan otot faraj.
✓ Masalah sukar hamil.
✓ Membuang toksin dalam badan.
✓ Membantu masalah keletihan setelah menopause.
✓ Menurunkan perut buncit.
✓ Menurunkan berat badan.
✓ Merendahkan kadar kolestrol.
✓ Mengekalkan vitamin semulajadi.
✓ Menghilangkan buasir.

FOREVER ALOE VERA GEL


Baru-baru ni saya diperkenalkan oleh seorang kawan dengan satu produk berasaskan Aloe Vera ni. Kata beliau produk ni elok untuk penjagaan dalaman seperti usus, buah pinggang, hempedu dan lain-lain. Sempat juga saya beli satu yang botolnya berwarna kuning iaitu Aloe Vera Gel Aloe Vera Gel ni dikatakan elok untuk kesihatan usus. *tak salah nak mencuba benda baik kan. Lagipun bukan saya sendiri tak percaya dengan kelebihan Aloe Vera ni .


Aloe Vera Gel ni mempunyai kuasa penembusan yang kuat jadi ia boleh meresap ke dinding usus & berfungsi membersihkan kotoran yang melekat pada dinding usus. Selain tu Aloe Vera yang kaya dengan serat jugak boleh menggalakkan pergerakkan usus & boleh membantu masalah sembelit.
➤ Mempunyai kandungan saponin yang membantu untuk mencuci 
➤ Mempunyai sifat antibakteria, antivirus, anti fungus 
➤ Mempunyai vitamin, mineral, enzim dan hormon

PENENTUAN PENYAKIT MELALUI RASA YANG BERBEZA



Untuk pengetahuan korang, setiap orang yang minum produk ni akan mendapat rasa yang berbeza. Ini bergantung pada masalah yang dihadapi oleh tubuh badan beliau. Kalau ditanya pada saya, apabila minum Aloe Vera Gel lidah saya menerima rasa MASAM. *nak tahu kenapa masam? jom baca kat bawah ni.

MASAM - tandanya usus kotor Dan banyak toksin. Makin kuat rasa masam itu petanda semakin banyak toksin dalam badan.

PAYAU - Petanda buah pinggan anda mula mengalami masalah. Perlu ambil banyak aloe nectar juga,kerana ia baik untuk masalah buah pinggang.

PAHIT - Petanda hati dah mula malas bekerja untuk detok & mula mengeluarkan enzim untuk pencernaan. Pahit jugak petanda jantung mula bermasalah.

MASIN - Petanda hempedu mula ada masalah. Hempedu adalah organ yang menapis minyak yang masuk ke dalam badan kita melalui pemakanan kita.

SEBENARNYA!!

TAWAR - BADAN yang SIHAT hanya rasa TAWAR seperti minum air masak. Jadi, sila amalkan meminum Aloe Vera Gel dengan lebih banyak dari peringkat awal sehingga rasa yang di atas semakin berkurangan.


CARA PENGAMBILAN ALOE VERA GEL DRINK


 Minum 50m1 sebaik bangun dari tidur
(30 minit sebelurn sarapan)

 Minum 50ml sebelum tidur
(30 minit se)epas makan)

 Untuk hari pertama
di galakkan minum 60-100 ml

 Elok di campurkan dengan madu &
simpan di dalam peti sejuk selepas di buka

 1 Botol mengandungi 1 Liter
boleh bertahan 7 - 10 hari

 Sesuai untuk semua lapisan umur dan jantina Lelaki &Wanita
(bayi,budak,orang mengandung, sedang berpantang,binatang,warga emas) 





DAPATKAN ALOE VERA GEL SEKARANG 

INSTAGRAM : @syera_sabarudin
CONTACT: +6017 503 4579
Share:

SEBAB KENAPA SAYA PILIH UNTUK PHOTOSHOOT DI KAIO STUDIO


Dunia sudah berubah, sekarang ni bukan orang nak kawin je perlukan jurufoto. Malah ramai diantara mereka yang mampu, mempunyai photographer peribadi untuk dibawa kesana ke sini. *untuk apa? Sudah semestinya untuk merakam moment yang terbaik untuk memori masa hadapan diorang.*nak-nak pula kalau berpeluang travel ke tempat yang rare dan cantik, takkan nak biarkan memori hilang macam tu jekan.

gambar sekadar hiasan

Dunia sekarang tidak seperti dulu kerana manusia lebih tertumpu dan mementingkan pada kehidupan di media social.  *apa yang ada di media social tu sebenarnya? Ramai yang akui, semua cuba mencari populariti tersendiri dengan pelbagai cara. Antara salah satunya adalah dengan menarik follower mereka dengan foto-foto yang hidup dan berjiwa. *saya sendiri pun suka tengok foto-foto yang cantik dan berjiwa ni. Gambar-gambar yang menarik boleh terhasil dengan mudah bagi mereka yang mempunyai skill dan tools yang mencukupi, jika sebaliknya terpaksalah mencari dan melabur pada mereka yang arif tentangnya. *kalau tanya saya, saya sanggup keluar duit untuk apa yang saya nak.

KAIO STUDIO PHOTOGRAPHY & CINEMATOGRAPHY


Bagi korang yang perlukan khidmat photographer atau studio yang terbaik, saya sendiri nak kongsi dengan korang tentang satu studio yang cukup terkenal dengan perkhidmatan photography terbaik di Shah Alam iaitu KAIO STUDIO. Korang tak perlu curiga dengan perkhidmatan mereka kerana mereka sah berdaftar di bawah syarikat KAIO STUDIO AND PRODUCTION SDN BHD (1195454-K) dan telah beroperasi sejak tahun 2012 lagi.

KAIO STUDIO | Our work focuses on the beauty, simplicity, and functionality of the art of cinematography and photography. We believe that every videos and photos are integral to commercial success. Bad design or portfolio can destroy and poison even the best product or idea.

KENAPA HARUS PILIH KAIO STUDIO?


1# PENGALAMAN & KELEBIHAN YANG ADA PADA PENGASASNYA.


Untuk pengetahuan korang semua, mereka cukup berpengalaman dalam banyak hal berkaitan bidang photography dan videography ni. Ini tidak hairan kerana pengasas mereka iaitu saudara Khairul Anwar Abdullah pernah dinobatkan sebagai pemenang "MOST GLAM Next Fashion Videographer" . *wow, ini bukan calang-calang tau.

CEO Kaio Studio, Khairul Anwar Abdullah
CEO Kaio Studio, Khairul Anwar Abdullah

Beliau juga pernah terlibat untuk sesi photoshoot bersama artis tersohor Anuar Zain di Paris untuk muka depan majalah Fashion & Travel dan ke Cairo, Mesir untuk sesi photoshoot bersama pereka fesyen ternama tanah air iaitu Ezuwan Ismail.

photoshoot bersama artis tersohor Anuar Zain di Paris
Photoshoot bersama artis tersohor Anuar Zain di Paris

2# PELANGGAN DARI GOLONGAN TERNAMA DAN TERKENAL


Jika korang lihat bekas-bekas client KAIO STUDIO sebelum ini korang dah boleh agak macamana hasil kerja mereka. Mereka pernah bekerjasama dengan ramai artis termasuklah Shaheizy Sam.


Antara pereka fesyen yang pernah mendapatkan khidmat daripada KAIO STUDIO pula adalah seperti Lynda Rahim, Wandpa, Melinda Looi dan Zawara. Selain dari itu, ramai para selebriti dan jenama-jenama pakaan ternama juga tidak melepaskan peluang untuk mendapatkan khidmat dari KAIO STUDIO seperti Creacion by Dato Siti Nurhaliza, Adriana Yariqa (Jenama dari Singapura), Miasara Couture, Lumiere Concept dan ramai lagi.

4# STAFF KAIO STUDIO YANG MESRA DAN SANGAT MEMBANTU


Bagi korang yang baru pertama kali beraksi di depan kamera, tidak perlulah terlalu risau kerana staff mereka sangat membantu pelanggan mereka bagaimana cara untuk pose dengan betul. Saya sendiri cukup terhibur dengan layanan dari staf-staf mereka yang sangat peramah dan mesra.

Foto ihsan : www.afzalsukasuki.com

Foto ihsan : www.afzalsukasuki.com


5# STUDIO YANG LUAS DAN SELESA DI SEKSYEN 13 SHAH ALAM

Bagi korang yang memerlukan khidmat photoshoot di studio, KAIO STUDIO sedia menerima kehadiran korang di studio mereka yang berada di Seksyen 13 Shah Alam. Lokasi studio yang sangat strategik dan mudah untuk parkir kereta.


Dengan kelebihan studio yang luas, ianya cukup selesa dan mempunyai pelbagai kemudahan asas seperti tandas, tempat salin pakaian, ruang solat dan tempat menunggu yang selesa. Bukan itu sahaja, mereka juga mempunyai peralatan photoshoot terkini dan berkualiti tinggi.


foto ihsan : www.afzalsukasuki.com


6# HASIL YANG KREATIF DAN PROFESSIONAL LOOK


Ramai yang akui bahawa hasil dari KAIO STUDIO adalah cukup berkualiti tinggi. Penghasilan gambar kreatif dan professional look dari mereka cukup memuaskan hati setiap pelanggan mereka.


Sila Klik "Blogger Malaysia Photoshoot at Kaio Studio" untuk melihat sebahagian dari hasil photoshoot kami tempoh hari  KAIO STUDIO


7# PELBAGAI JENIS PERKHIDMATAN YANG BERKUALITI TINGGI


KAIO STUDIO bukan hanya menfokuskan kepada perkhidmatan photography sahaja, mereka juga ada menyediakan pelbagai jenis perkhidmatan lain yang berkaitan. *klik foto untuk maklumat lebih lanjut.


8# KALAU TAK PERCAYA JOM DENGAR APA KATA MEREKA


KAIO STUDIO AND PRODUCTION SDN BHD,
1-06, Mitea Residence Office,
No.5 Persiaran Sukan, Seksyen 13, 
40100 Shah Alam, Selangor.

WEBSITE | FACEBOOK | INSTAGRAM




Share:

MAKAN PUAS-PUAS DI D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT SHAH ALAM



Penat bekerja seharian tak menjadi alasan untuk ajak kawan-kawan lepak makan beramai-ramai kan. Kali ni ubah selera sikit, semua pakat nak makan steamboat katanya. Memandangkan hari tu berada di Seksyen 13 Shah Alam, ramai pula yang recommand suh pergi makan kat D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT.



Ramai yang kata D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT ni best, hidangan dia pun dalam bentuk buffet. Jadi tak perlu risau lah kalau makanan tak cukup kan. Makan je apa yang nak makan, ada  lebih 200 jenis makanan yang dihidangkan setiap hari. Ambil sebanyak mana yang korang nak. *tapi AWAS !!! Jangan sampai membazir. Setiap dari 100g pembaziran akan di cas ya.


Di D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT ni korang sudah semestinya boleh nikmati hidangan secara stimbot dan grill (menggunakan hotpot dan grill). Jadi tak perlu risau kalau ada yang cerewet tak mkan grill kan. *boleh suruh dia makan yang celup-celup je. hehe



Bagi mereka yang sukakan steamboat tu, D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT ni ada dua pilihan sup yang ditawarkan iaitu sup ayam dan sup tomyam. *pilih je yang mana satu korang suka. Tak perlu risau kalau korang ni suka pelahap sup kaw-kaw, kalau sup habis diorang akan tambah.


Untuk menu grill, Chef Shahnizam dari D'Kayangan sendiri dah sediakan banyak makanan yang dah diperap dengan perapan cukup istimewa untuk menu macam ayam, daging, udang, sosej, ketam, ikan dan sotong. Antara menu grill tersebut ialah Chicken Mozza, Chicken Castello, The Toretto Meat, Cappucino Meat, The Krusty Crab, Super Prawn, Squidward, Keli Yolanda, Dory Drive, Patin Annabel, Pari Perry dan macam-macam lagi.


Antara menu lain termasuklah hirisan ikan segar bersama sos Air Asam, Ikan Pari Assam Nyonya yang diperap dalam kertas aluminium, kepak ayam BBQ dan pencuci mulut daripada Icy Monster.


Kalau dah masak steamboat tu, kalau tak ada sos memang tak sah la kan? Tapi jangan risau kerana D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT ada menyediakan banyak pilihan sos yang best seperti Sos Cili Pedas, Sos Cili Thai, Sos Manis, Sos Bawang Putih, Sos Lada Hitam, Sos Yong Tau Foo.



Selain dari itu D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT turut menyediakan kambing bakar dan kuih-muih tempatan, puding, aneka kek, aiskrim dan termasuklah air batu campur (ABC).


Untuk pengetahuan korang  D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT boleh memuatkan sehingga 400 orang dalam satu-satu masa. Ada dua bahagian yang boleh dipilih ikut keselesaan iaitu bahagian berpendingin hawa dan bahagian luar yang terbuka. Bagi korang yang datang untuk buat gathering kat sini jangan risau tentang tempat parkir kenderaan kerana ada 300 tapak parkir tersedia kat sini.

Untuk Jumaat, Sabtu, Ahad dan Cuti Umum, harga untuk dewasa cuma RM33 dan untuk kanak-kanak (5-11 tahun) pulak cuma RM18 je.

Untuk Isnin hingga Khamis, harga untuk dewasa cuma RM28.90 dan kanak-kanak cuma RM12.


Nak lebih jimat, ada promosi yang kekal untuk setiap Ahad tau! Dinamakan 'Sunday Family Day', bermula 11 pagi sampai 3 petang, harga yang dikenakan cuma RM22.90 untuk dewasa dan RM9.90 untuk kanak-kanak. Mak aih! Fikirkan balik pilihan makanan yang banyak tadi, memang tak masuk akal harga dia yang murah sangat!

Bahkan, ada voucher '8+2' untuk pelanggan yang berbelanja lebih RM150 yang mana boleh ditebus untuk lawatan seterusnya ke restoran ni.

Kalau korang nak ke sini, saya nasihatkan supaya korang booking awal kerana  D'KAYANGAN GRILL & BBQ STEAMBOAT ni memang selalu ramai orang.



Alamat:
D'Kayangan Grill & BBQ Steamboat,
No.1, Sri Acapella Service Apartment,
Jalan Lompat Tinggi 13/33,
Seksyen 13, Shah Alam
40100, Selangor.

Waktu Perniagaan:
Isnin - Sabtu: 5pm hingga 1am
Ahad: 12pm hingga 12am

No. Telefon:
012 - 2971091
017 - 5076274
03 - 55234979

Media Sosial:
Share:

PAKEJ PERKAHWINAN @ RED CARPET AVENUE ENCORP STRAND MALL, KOTA DAMANSARA


Pernah dulu datang untuk cover event bola di The Strand, Damansara. Kali ni terkejut juga di tempat sama juga boleh dijadikan tempat untuk buat majlis perkahwinan. Pertama kali okay dapat tengok majlis perkahwinan di buat berkonsepkan sebegini. Konsep macamana tu? Pakej majlis perkahwinan yang dilakukan di mall dengan red karpet.

Bagi korang yang biasa ke The Strand Damansara mesti perasan bahagian luar mall yang berbumbung tu kan? Apa yang bestnya lagi dengan pakej majlis perkahwinan ni, ianya diuruskan oleh Felda D'Saji tau. 

PAKEJ YANG DITAWARKAN DI RED CARPET AVENUE (WEST WING) DAN RED CARPET AVENUE (EAST WING) ADALAH :


Buffet Siang (Min.1000pax) - RM25/head 
Premium (Min.1000pax) - RM30/head
Dome (Min.500pax) - RM45/head
Dome Premium (Min.500pax) - (RM50/head)
p/s: harga ini telah ditulis pada 4.2.2017 , segala perubahan boleh call pihak jualan Felda D'saji ( 03-2698 8302)


JENIS HIDANGAN
Makanan dan hidangan disediakan secara Buffet @ Dome

TAMBAHAN MENU HIDANGAN PENGANTIN
Tambahan 3 hidangan di meja hi-table (meja pengantin) yang akan ditentukan oleh Chef D'Saji.



MEJA HI-TABLE DAN HIASAN
Meja utama disediakan untuk tetamu VVIP dengan bilangan Maksimum 10pax. Hiasan bunga segar turut disediakan.



MEJA KHAS
Penyediaan 4 set meja berhidang Heated Dome untuk tetamu VVIP lengkap dengan riben kerusi, alas meja bulat, overlay serta set crockeries dan cutleries jamuan secukupnya.



TIGA TINGKAT KEK PERKAHWINAN
Tiga tingkat dummy cake perkahwinan disediakan untuk upacara memotong kek perkahwinan bagi menyempurnakan majlis.

SESI FOOD DISCUSSION
Bagi mendapatkan kepercayaan dan kepuasan dari setiap pelanggan kami, satu sesi Food Discusion untuk 10pax akan dijalankan.

PARKING
Tempat letak kereta disediakan secara percuma untuk 10 kereta. Parking berbumbng juga disediakan di Encorp Strand Mall.

PRAMUSAJI
Setiap majlis akan diuruskan oleh Pramusaji yang lengkap beruniform.

KERUSI, MEJA TETAMU DAN KAUNTER BUFFET
Penyediaan Kerusi Chiavari, Meja Tetamu dan Kaunter Buffet beserta alas meja secukupnya dengan hiasan secara dekorasi asas dan karpet merah.





STANDARD PA SISTEM
"Public Address (Sistem PA) dan rostrum untuk kegunaan juruacara majlis perkahwinan bersama lagu-lagu pengantin baru dimainkan melalui CD

BILIK PERSALINAN, SURAU DAN TANDAS
Sebuah bilik persalinan untuk persediaan bakal pengantin serta kemudahan surau dan bilik air yang selesa dan bersih serta turut disediakan. 

PELAMIN ASAS
Pelamin asas ini datangnya dari BUSAINNAHOUSE, penyediaan pelamin asas oleh kontraktor yang telah dilantik oleh Felda D'Saji Sdn.Bhd. (Puan Noorhidayah Noordin 012-924 6227)





BUSANA & ANDAMAN *untuk pakej premium sahaja
Sepasang baju L/P
Make up 1x
Aksesori Pengantin

FOTOGRAFI *untuk pakej premium sahaja
Senior Photoghrapher 1x
Story Album min 20m/s
CD - Unlimited shoot
Outdoor session

RUJUKAN ATAU MAKLUMAN BAGI PENEMPAHAN:
Bayaran tambahan untuk setiap tambahan unit Heated Dome sebanyak RM150.00/unit . Maksima penggunaan Dome ialah sebanyak 08 unit sahaja.

Harga pakej yang tertera tidak termasuk 6% (GST ID: 0001 8366 4640)
Sebarang urusan berkenaan PA sistem hendaklah berurusan terus dengan Encik Zuraimi 019-3055745

Sebarang urusan berkenaan pelamin hendaklah berurusan dengan Puan Hidayah (Busainna House : 012-924 6227)

Jamuan Makan Tengahari: 11.30 pagi - 3.30 petang
Jamuan Makan Malam: 7.30 malam - 10.30 malam


HUBUNGI:
Sebarang pertanyaan, sebutharga dan tempahan, sila hubungi:

Nurul Adnie Binti Zulkifli Kamal: 019- 242 4775
NorZaidi Bin Abu Bakar: 019-297 4800
Jabatan Jualan Felda D'Saji: 03-2698 8302

Boleh rujuk di WEBSITE | FACEBOOK

LOKASI:
ENCORP STRAND MALL, JALAN PJU 5/22,
ENCORP STRAND PUSAT PERDAGANGAN KOTA DAMANSARA,
KOTA DAMANSARA, PJU 5, 47810 PETALING JAYA
Share:

Berus Cat Dari Bulu Babi | Cara Mengenal Bulu Babi


Berus Cat Dari Bulu Babi | Cara Mengenal Bulu Babi | Produk berasaskan bulu Babi pula boleh dikenal pasti secara Visual, Kedudukan susunan berus itu bersilang antara satu sama lain dan bercabang pada hujungnya. Kalau susah sangat nak kenal pasti, bakar sedikit hujung berus, kalau bau rambut terbakar maknanya bulu binatanglah. Lazimnya berus yang dibuat dari bulu babi dilabelkan sebagai PURE BRISTLE. Disini wa berikan contoh berus yang mungkin korang pernah lihat :

Types Of  Hair & Bristle No 10 = Bulu Babi ( Hujungnya Bercabang )

PERHATIKAN berus colour yang digunakan anak2 anda dirumah ??

Bagaimana berus ini? Digunakan oleh kaum ibu untuk kek atau bakeri?

Bagi kaum Bapa pula… berus ini untuk memberus kasut atau songkok????


Cara Mengenal Bulu Khinzir Yang Di Jadikan Berus

Kebanyakkan berus yang murah dari China diperbuat dari bulu khinzir; hal ini kerana terdapat ciri-ciri khas pada bulu tersebut menyebabkan ia begitu popular dijadikan berus untuk mengecat, mewarna dan membersihkan rumah.


Ciri-ciri bulu khinzir:

1-Bulu yang rimbun dihujungnya (lebih tepat hujung bercabang)

2-Boleh diubahsuai dengan bahan kimia untuk menjadi lembut atau keras.

3-Susah tertanggal dan jatuh atau cepat rosak.

4-Senang didapati berbanding bulu haiwan lain.



Bulu khinzir atau khinzir hutan dipanggil Bristle kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu khinzir ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya akan bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

Manakala berus bulu kambing atau biri-biri banyak digunakan untuk kaligrafi. Hujungnya tidak bercabang seperti bulu khinzir. Bulu kambing atau biri-biri ini mempunyai hujung yang tajam.

Maha suci Allah menjadikan bulu khinzir berbeza dengan haiwan yang lain. Mungkin ada hikmah disebaliknya - agar umat Islam dapat membezakannya. Namun masih ramai yang tidak mengetahuinya. Jadi, berhati-hatilah.. Insyallah dengan izinnya,semoga kita semua sentiasa dilindungi.

sumber Facebook.



p/s : asudah... sebelum-sebelum ni aku rasa macam dh terkena je... kalau beli berus je main hentam je..ayarkkkkkkkkkkk

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive