travel, food and lifestyle blog

Followers

BREAKOUT PERMAINAN MENCABAR DI NU SENTRAL


Ramai yang tanya apa aktiviti saya kalau tibanya hujung minggu. Memandangkan sekarang saya bekerja hanya 5 hari seminggu mengikut office hours, saya lebih merancang masa saya dengan perkara-perkara yang mendatangkan faedah selain berjalan-jalan ke tempat-tempat menarik sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Tapi kadang-kadang tu kalau ada duit lebih, ada juga saya dan kawan-kawan berpakat untuk melakukan aktiviti berbayar yang lain dari yang lain. *tak kisahlah macamana, yang penting masa tak terbuang dengan benda yang tak berfaedah. Pada minggu lepas, kami buat keputusan untuk melakukan aktiviti Breakout di Nu Sentral. Sekali sekala apa salahnya kan. 


BREAKOUT NU SENTRAL




BREAKOUT - NEW ROOM

Untuk pengetahuan korang, Breakout Nu Sentral ada memperkenalkan 2 bilik bertema baru iaitu Perpetual dan The Testament of Tesla.



HARGA PERMAINAN BREAKOUT

Berikut pula merupakan jadual harga yang dikenakan untuk masuk ke Breakout. Lagi ramai kumpulan korang lagi murah, dan apa yang lebih penting lagi mudah untuk korang menyelesaikan misi.



L4-09A, Level 4, Nu Sentral, Sambathan,
201, Jalan Tun Sambanthan,
50470 Kuala Lumpur, Malaysia

Website:

+60 3-2276 3705

Operation Hours: 
10AM–10PM
Share:

TEMPAT MAKAN DAN LEPAK DI SAUJANA UTAMA



TEMPAT MAKAN DAN LEPAK DI SAUJANA UTAMA | Jauh jugak kami yang duduk kat Kuala Lumpur nak menapak ke Saujana Utama tu. Memandangkan malam hujung minggu tak buat apa, sempat juga kami plan nak lepak pekena Char Kway Teow hasil air tangan Chef Faeez kat sana.

D' LEPARK PORT SU



Tempat ni bukanlah seperti tempat-tempat biasa yang saya tulis kerana ianya hanyalah deretan gerai-gerai kecil yang berada di sebuah kawasan lapang seperti food court. Lokasi ni tidak terlalu susah untuk korang cari kerana ianya hanya berdekatan dengan jalan raya dan berdekatan dengan 2 landmark popular iaitu Petronas Saujana Utama dan Restoran Ayamas. *boleh waze ayamas saujana utama.

1. CHAR KUEY TEOW by FAEEZ TASTE



Gerai Char Kuey Teow Faeez Taste

Kalau ke sini, tak sah kalau korang tak rasda sendiri Char Kuey Teow Leleh dari Chef Faeez ni. Apa yang saya boleh katakan, rasa dia tidak terlalu berat dan sangat sedap. Dengar cerita dari pemilik gerai ni, "LELEH" merupakan perkataan yang selalu pelanggan tetap beliau gunakan untuk memesan Char Kuey Teow Leleh ni. 


Char Kway Teow Leleh







Mee Goreng Udang


Nasi Goreng Udang

Semua menu yang ada di gerai ni dimasak menggunakan perencah keluaran pemiliknya sendiri. Jadi sudah semestinya ada kelas tersendiri. Perencah ni dikatakan resepi khas pemilik untuk membuat Char Kuey Teow istimewanya. Bukan sekadar boleh buat Char Kuey Teow je tau, malah ia juga boleh dijadikan perencah untuk memasak menu lain seperti nasi goreng, mee goreng dan lain-lain.


Perencah Istimewa Char Kuey Teow

Untuk pengetahuan korang, oleh kerana skill yang chef faeez ni ada, beliau kerap kali dijemput stesyen tv untuk membuat demonstrasi makanan.


Chef Faeez

2. ENAK CHICKEN CHOP & WESTEN GRILL


 

Enak Chicken Chop & Western Grill

Memandangkan dah lama tak pekena makanan western, tak salah rasanya nak cuba chicken chop kat sini. Dengar khabar chicken chop hasil tangan abang bekas pesara askar ni memang "the best in town". Tak hairanlah kalau pergi kena menunggu lama, ada diantara pembeli setia mereka memesan hanya melalui "whatssap", bila siap hanya datang bayar dan boleh terus balik.



Enak Cheezy BBQ Fried Chicken


Enak Cheezy BBQ Fried Chicken ni memang menjadi kegilaan orang-orang kat sini. Kami bernasib baik juga dapat rasa sebab ni last sebelum tuan kedai tutup kedai. Apa yang saya boleh cakap kombinasi kuah BBQ homemade dengan ayam hasil perapan rempah rahsianya cukup buat korang tak berhenti makan. Kuah BBQ nya memang lain dari yang lain. *korang kena cuba sendirilah. Apa yang penting Enak Cheezy BBQ Fried Chicken ni bukan sahaja sedap tapi ianya murah dengan hanya RM10.


Sedap tak sedap korang boleh lihat sendiri pinggan kami ni. Kalau tak ada orang silap-silap kena jilat pinggan tu. haahhahhaa.

3. KEDAI MINUMAN D'MANIS



Kalau ada makanan sudah semestinya kena ada gerai air, kat sini korang boleh oder air sejuk, panas dan air buah dari pelbagai saiz gelas. Sempat juga saya try air special yang diorang jual iaitu Tropical Punch.


Tropical Punch

Selain dari air, gerai ni juga ada menjual makanan iaitu sizzling hot plate.


Kalau kesini tak perlu risau sebab parking dia memang tak sesak seperti kat food court lain. Kalau hujan, diorang akan pasang khemah besar yang boleh menampung ramai orang. Apapun terima kasih kerana sudi menerima kehadiran kami kesini.


Alamat :

Lepark Port SU (Saujana Utama)

Tapak Penjaja Zon B MDKS,
Jln Elmina 1, Saujana Utama,
Sungai Buloh, Selangor.

(Berhadapan Ayamas dan bersebelahan Petronas)

Foto Kredit www.dikbee.com
Share:

ATASI MASALAH BAJET UNTUK MELANCONG DENGAN TOURISTGUIDE.COM.MY



MELANCONG MURAH BERSAMA TOURISTGUIDE.COM.MY | Apa masalah utama korang yang menyebabkan korang berfikir panjang untuk melancong? Kalau tanya pada saya, sudah semestinya duit atau bajet yang menyebabkan saya susah untuk melancong terutama ke luar negara. *saya percaya hal ni bukan saya sorang je yang hadapi, pasti korang pun sama kan?. Kalau tak mampu buatlah cara tak mampu kan. Kalau mampu, ha silakanlah. hehehehe.



Tapi, sekarang ni tak perlu risau kot sebab touristguide.com.my ada. Kenapa dengan touristguide.com.my tu ? Ada apa dengan touristguide.com.my tu? Haaaa, sebelum saya membebel panjang, jemputlah tonton video ni dulu.

TOURISTGUIDE.COM.MY




Apa itu Touristguide.com.my sebenarnya? touristguide.com.my ni dah bermula hampir 5 tahun lamanya, dan menjadi salah satu perkhidmatan online tourism untuk para traveller di luar sana. Touristguide.com.my dah memberi khidmat kepada beribu pengunjung dan traveller dari pelbagai Negara Asia dan seluruh dunia. Dengan misi untuk membina rangkaian pelancongan TERBESAR di dunia, Touristguide.com.my telah meluaskan lagi rangkaian dan database mereka dengan lebih ramai ahli dari seluruh dunia. Setakat ini dah 3,000 ahli yang sudah berjaya mendaftar di touristguide.com.my dan mereka meletak sasaran untuk mencapai angka 100,000 traveller dari Malaysia sebelum meluaskan lagi database mereka ke luar Negara.

MAJLIS PELANCARAN LAMAN WEB TOURISTGUIDE.COM.MY



Pada 24 November 2016 yang lepas telah berlangsungnya Majlis Pelancaran Touristguide.com.my bertempat di  The Westin Hotel Kuala Lumpur. Pelancaran ini telah disempurnakan oleh Pengarah Tourism Malaysia Kuala Lumpur, Mr Mohd Akbal Setia, Encik Azlan Hussain (President of Kuala Lumpur Tourism Associates -KLTA), Encik Devan Kumar (Managing Director TouristGuide.com.my) dan juga selebriti jemputan iaitu Akim Ahmad penyanyi kumpulan Akim & The Magistrate.



PAKEJ PROMOSI MURAH DARI TOURISTGUIDE SEHINGGA 30 NOVEMBER 2016



Berita baik untuk korang sempena dengan pelancaran laman web touristguide.com.my. Mereka telah membuat promo istimewa khas untuk pelanggan yang mendaftar di touristGuide.com.my sebagai ahli dan tempah pakej yang ada sebelum 30 November 2016 ini. 

PAKEJ PERCUTIAN KE MALDIVES



PAKEJ PERCUTIAN KE MAURITIUS



PAKEJ PERCUTIAN KE TAJ MAHAL



PAKEJ PERCUTIAN KERALA TOUR



PAKEJ PERCUTIAN KE HONG KONG



Dengan potongan sehingga 50%, anda yang membuat tempahan di touristguide.com.my akan menikmati pakej tersebut pada harga runtuh, dan boleh memilih travel period dari 1st April 2017 hingga 31st March 2018 (kecuali public holiday).



Kalau korang nak tahu lebih lanjut berkenaan  boleh rujuk di entry di blog projektravel.com [klik] ini.

Jadi, apa korang tunggu lagi jom sertai saya sebagai ahli tourisguide.com.my dan sebarang pertanyaan tentang touristguide.com.my boleh terus hubungi:

Toll Free: 1800-38-3338

Direct Line: +603-8734 2802


Share:

OHARA MATSURI | PENGALAMAN SEPERTI DI NEGARA JEPUN DI CITTA MALL


OHARA MATSURI | PENGALAMAN SEPERTI DI NEGARA JEPUN DI CITTA MALL | Negara jepun, merupakan sebuah negara yang sangat kaya dengan culture dan tempat menarik. Memandangkan negara ini juga mempunyai 4 musim, ia juga sangat digilai oleh kaki-kaki travel di seluruh negara.

Kalau korang nak tahu, sekarang merupakan musim dimana dalam proses peralihan iaitu musim luruh ke musim sejuk. Oleh kerana itu, Citta Mall mengambil peluang ini untuk bersama meraikannya di Malaysia.

BLOGGERS DAY OUT "OHARA MATSURI"


Sempena Blogger Day Out, saya sendiri diberi berpeluang untuk rasa sendiri pengalaman di event “Ohara Matsuri” ni. Tapi sebelum tu jom kita tengok apa yang ada disekitar Citta Mall ni.


Sebelum kami merasai culture sebenar Jepun, kedatangan kami telah disambut mesra dengan pembuka selera di Jom Bali. Sempat juga kami cuba menikmati “Coconut Ice Cream” yang mana dikatakan menjadi makanan paling laris disini.


MEMAKAI YUKATA DI SNOWMAN VILLAGE


Selepas semuanya selesai mengisi perut, kami terus ke lavel Citta Mall untuk memulakan penjelajahan kami sempena Ohara Matsuri ni.  Lokasi pertama kami ni dipanggil sebagai "Snowman Village". Apa yang bestnya kat sini, kami diberi peluang untuk merasai sendiri suasana budaya jepun dengan memakai pakaian tradisi mereka.

A photo posted by Muhamad Mawardi (@mawardiyunus) on


3D WALL ART PERCUMA


Selain dari tarikan "Snowman Village" ni, korang juga boleh bergambar dengan 3D Wall Art di sekitar Citta Mall. 3D wall art yang mereka ada semuanya berkonsepkan Jepun. *jadi pilih je yang mana berkenan. Kalau ada masa lebih, cubalah dengan semua 3D Wall art yang ada. *yang pasti semuanya percuma.



HIDANGAN JEPUN DI TOKYO KITCHEN


Selepas penat bergambar disekitar Citta Mall, kami dibawa ke Tokyo Kitchen untuk menikmati hidangan makan malam berkonsepkan Jepun.








A BEAUTY SECRET STUDIO SALOON


Selepas menikmati makan malam di Tokyo Kitchen, sempat kami ke sebuah saloon kecantikan yang mana dikatakan menggunakan produk-produk import khas dari jepun.



Bagi korang yang ingin mencuba sesuatu yang baru, tak salah untuk datang relaxkan diri di sini. 

OHARA MATSURI DI CITTA MALL


Bagi korang yang berada berdekatan dengan Citta Mall ni boleh singgah ke Citta Mall 
bermula dari 26 November sehingga 27 November. *kenapa? Sebabnya korang tak boleh terlepas peluang untuk merasai sendiri suasana hebat Ohara Matsuri seolah-olah korang berada di negara Jepun. Jangan lupa bawak suami/isteri anak-anak dan kawan kawan untuk memeriahkannya. Banyak aktiviti-aktiviti menarik tau antaranya:
26 November 2016:
11:00 am – Japanese Dance Along Session
11:30 am – Ohara Matsuri Colouring Contest
2:00 pm – Japanese Dance Along Session
2:30 pm – Kendama Culture Workshop
4:00 pm – Sushi Rolling Workshop
5:00 pm – Ramen Challenge
27 November 2016:
11:00 am – Japanese Dance Along Session
11:30 am – Kendama Competition
4:00 pm – Sushi Rolling Workshop
5:00 pm – Ramen Challenge

Untuk maklumat lanjut mengenai acara Ohara Matsuri, sila layari laman web http://www.citta.com.my/

Ohara Matsuri Citta Mall

Date: Saturday, 26th – Sunday, 27th November 17
Time: 11am – 6pm.
Venue: 1st Floor, Citta Mall

Citta Mall
No.1, Jalan PJU 1a/48
Pusat Perdagangan Dana 1,
47301, Petaling Jaya
Tel:  +603- 7662 5000

Operations hours:
Mon – Sun: 10am -10pm

Facebook : CITTAMall
Instagram : @cittamall
Share:

KEDAI BARANG PRE LOVED PALING LAKU DI USJ | JALAN JALAN JAPAN



Barang "pre loved" atau lebih dikenali sebagai produk second hand atau bundle oleh kita yang marhaein ni cukup sinonim dengan barang berkualiti tinggi dan berjenama. Memandangkan lifestyle rakyat Malaysia ni cukup gemar bergaya disamping berjimat, ia sudah menjadi satu fenomena dikalangan kita. Tidak hairanlah mana-mana kedai bundle atau "pre loved" akan sentiasa dikunjugi oleh peminat-peminat mereka.


Kebiasaannya kita hanya dapat lihat kedai barangan pre loved ni hanya sedakad satu lot kedai kecil yang disewa, tapi jangan terkejut jika saya katakan ada juga kedai yang menjual barang pre loved ini sebesar gudang yang mempunyai dua tingkat. Bukan seperti kebiasaan kita tengok sekadar pakaian yang dijual, malah penuh dengan pelbagai barangan lain seperti alatan dapur, alatan sukan, barang permainan, malah perabut terpakai juga dijual.


Apa yang lebih membuatkan saya teruja, kesemua barangan ini adalah barangan "pre loved" dari negara matahari terbit Jepun. Kedai yang saya maksudkan ini merupakan Jalan Jalan Japan yang berlokasi di One City, USJ.


Jepun, sebuah negara yang cukup terkenal dengan budaya dan destinasi-destinasi menariknya. Bukan itu saya, mereka juga merupakan negara maju berpendapatan tinggi yang cukup disegani. Walaupun begitu mereka mempunyai masalah kekurangan ruang untuk menyimpan barang. Oleh sebab yang demikian mereka hanya memilih barangan yang berkualiti, menjaganya dengan baik dan menghargai barangan yang digunakannya sendiri sehinggakan barangan yang telah digunakan tetap kelihatan seperti baru.


Mereka percaya bahawa dunia luar merupakan tempat terbaik jika barangan kepunyaan mereka boleh disukai oleh orang lain di luar sana. Ini menyebabkan mereka menjual barang-barang mereka sebagai barangan 'Preloved'.


Jadi tidak perlu hairanlah kalau saya katakan disini korang boleh dapat produk yang masih elok dan berkualiti. Bukan itu sahaja, korang juga bakal menjerit bila tengok tag harga pada setiap barangan. Jangan terkejut kalau saya katakan harga barangan disini ada serendah RM 2.

PAKAIAN




Sempat jugak saya shopping kat sini, berbekalkan RM100 macam-macam dapat rembat kat sini.


Baju yang saya pakai tu dalamnya ada lapisan bulu angsa, cantik dan berkualiti kot, harga RM40. Yang Potia pakai tu hanya berharga RM15. Ramai jugak kawan-kawan tanya, *Malaysia dah turun salji ke? eh ahahahaha


ALATAN DAPUR



Bagi housewife mesti suka bahagian ni, macam-macam ada okay. Yang penting tengok dan check betol-betol. Tapi majoriti barang masih dalam kualiti yang baik dan berfungsi.

BARANGAN PERMAINAN



Kalau korang tak nak habis duit, elakkan dari lalu di kawasan ni. Mana taknya, semua #hargagiler kot. 


 ALAT MUZIK



Bahagian ni pulak memang laku habis, kali ke dua saya datang ke sini boleh dikatakan hampir tak ada barang disini. *jadi kena tunggu diorang restok la kan.

ALATAN SUKAN





PERABUT



Bahagian perabut ni pon sama, tinggal satu dua unit je yang besar-besar. Mungkin orang tak sanggup nak angkut kot.

BARANGAN KANAK-KANAK




Bagi korang yang nak jimat dalam berbelanja barang bayi, silalah kesini. Peenuh dengan mak bapak bawak baby okay. Apapon kalau datang kat sini jangan lupa kosongkan bonet anda ya. hehehehe. SELAMAT BERCUTI

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive