travel, food and lifestyle blog

Followers

SARTO DI MODA | KUALITI SUT BERTARAF EROPAH


Pertama dalam sejarah hidup saya untuk cuba tempah baju customade. Kebiasaannya hanya beli yang dah siap di kedai je. Tapi faham-faham lah, tak semua menepati citarasa kita, tambah lagi untuk sut atau blazer. Memandangkan baru-baru ni ada seorang tukang jahit ternama Mr. Vik dari Bangkok datang ke Kuala Lumpur, jadi saya tak lepaskan peluang untuk cuba servis beliau. *dengar khabar beliau juga pernah jahit pakaian untuk pelkon terkenal Jackie Chan.



Tanpa membuang masa yang ada, temujanji telah saya aturkan dengan beliau melalui personal message (PM) di Facebook Mr Vik di fb.com/sartodimoda . *temujanji perlu dibuat untuk mengelakkan sebarang masalah seperti clash masa dengan clien beliau yang lain.


Fitting Suit sabtu lepas. First time nak try set suit yang berkualiti europe ni. Tak sabar plak rasanya nak tunggu dia deliver sampai depan rumah nanti kan. Terima kasih #sartodimoda. Tetima kasih juga abam kaw @ahmadfauziaryaan sebab sudi temani kite. Kalau korang pun teringin nak buat tempahan juga, bolehlah ambil peluang ni. Dengar khabar beliau ada buat Pakej Diskaun Summer 2016 dimana dengan tempahan 2 CEO suits, 2 long sleeve shirts & 2 ties hanya dengan harga RM 3,119 (normal price RM 3,419). Bukan itu je ada juga peraduan untuk korang join di facebook di page Sarto di Moda ! Dimana hadiahnya, korang akan berpeluang untuk memenangi 2 CEO Shirts. Berkenaan dengan suit , jika berminat korang boleh terus PM Mr Vik di fb.com/sartodimoda or email to info@sartomoda.com. Mention nama blogger "Mawardi" untuk dapatkan diskaun sebanyak 5% ! #sartodimoda #tailormade #sartomoda #jackiechan #ProjekTravel #FittingBaju
A video posted by Muhamad Mawardi (@mawardiyunus) on

Temujanji dibuat untuk memudahkan Mr. Vik mengambil ukuran badan kita dan memberi pandangan dalam kesesuaian tempahan kita. Memandangkan saya tidak pernah melalui situasi membuat tempahan baju sendiri dengan mana-mana tukang jahit, saya merasakan Mr. Vik cukup membantu saya dalam membuat keputusan termasuk memilih jenis style sut dan material yang sesuai dengan kehendak dan keperluan saya. Mr. Vik juga memberikan saya beberapa cadangan yang sangat berguna berkaitan style pemakaian untuk dipadankan dengan keadaan.


Agak pening jugak untuk memilih material dan colour yang sesuai. Tambah pula, koleksi material yang Mr. Vik ada terlalu banyak dan pelbagai, sampaikan ada dari sample kainnya tak sempat untuk saya tengok pun.


Atas bantuan dan nasihat dari Mr. Vik, akhirnya saya telah memilih code colour di bawah ni. *pilihan kena tepat supaya sut yang saya buat ni sesuai untuk di pakai untuk pelbagai majlis dan situasi kan. Nak termeninggal jugak pilih material and colour yang sesuai dengan diri ni.


Selesai dengan memilih material, kemudian butiran terperinci seperti kolar, lengan, butang, singkatan dan lain-lain, Mr.Vik akan bawa semua maklumat spesifikasi tersebut pulang ke Bangkok untuk di realisasikan di sana. *jadi saya perlu tunggu untuk beberapa ketika sebelum ianya siap dan di pos ke Kuala Lumpur.


Akhirnya, barang yang ditunggu sudah sampai ke tangan saya fresh dari Bangkok.*apa lagi, belum sempat apa-apa saya dah mula cuba. Memang tidak mengecewakan, ianya sangat selesa dan yang penting potongannya sangat kemas. Sempat juga pakai untuk sambut Timbalan Perdana Menteri semasa majlis penutup NBOS di PICC tempoh hari.*serius tak tipu, ramai yang puji. Lepas ni saya akan cuba pakai dengan style tak formal pula.


TERIMA KASIH SARTO DI MODA

Jadi sekiranya korang ingin menempah suit, baju, seluar atau skirt anda boleh mengunjungi Butik Sarto di Moda yang berlokasi di Bangkok, Thailand atau bertemu dengannya dalam kunjungan beliau yang akan datang di Malaysia iaitu pada Mac 2017.

Sarto di Moda
2, Soi 11 Sukhumvit Road
Bangkok 1010, Thailand.

Hubungi:
+ 66-081-906 9310 (Vik) + 66-089-812 0081 (Prem)
E-mel:
info@sartodimoda.com
Facebook:
www.facebook.com/sartodimoda
Laman Web:
www.sartodimoda.com


Share:

SELESAIKAN MASALAH BERCUKUR ANDA DENGAN GILLETTE MACH3® BARU


Kaum lelaki di Malaysia khususnya amat memberi perhatian yang tinggi kepada kulit wajah mereka. Bagi mereka yang mempunyai misai atau jambang, bercukur dengan pisau cukur pakai buang biasa selalu memberikan masalah dengan menjejaskan kulit dan biasanya meninggalkan kesan kemerahan dan kerengssan.

Kini, ia tidak lagi menjadi masalah kepada kaum lelaki di luar sana kerana Gillette, peneraju global dalam penjagaan pencukuran global dan perintis industri telah menaikkan tahap inovasi sekali lagi dengan rangkaian Mach3® yang baru.

Rangkaian Gillette Mach3® baru ini telah hadir dengan bilah pencukur yang lebih tajam dan jalur pelincir yang dipertingkatkan untuk memberi hasil cukuran dan kulit yang hebat. Rangkaian Gillette Mach3® terdiri daripada Gillette Mach3®, Mach3® Sensitive dan Mach3® Turbo, dipertingkatkan untuk memberikan hasil cukuran dan kulit yang hebat, walaupun pada cukuran yang ke-10.


Sebuah acara ala rancangan bual bicara yang telah dihoskan oleh Nadia Heng telah berlangsung pada 17 Ogos 2016 yang lepas sempena perasmian Rangkaian Gillette Mach3® baru ini di Talent Lounge, Menara Mustapha Kamal PJ Trade Centre. Dalam acara tersebut, Nadia Heng telah digandingkan dengan selebriti terkenal tempatan iaitu Fahrin Ahmad.


Fahrin Ahmad juga berkongsi cerita mengenai cabaran merias diri untuk lelaki dan bagaimana beliau mengatasinya dengan Gillette Mach3® baru. Fahrin Ahmad bersetuju bahawa penampilan yang menarik dengan kulit yang hebat boleh meningkatkan keyakinan.

“Saya percaya alat pencukur yang betul boleh memberikan kulit yang hebat. Kita perlu mendapatkan pisau cukur yang sesuai untuk hasil yang terbaik. Apabila anda memulakan hari dengan kulit yang hebat, minda anda juga akan memfokus untuk melakukan perkara yang hebat!” kata Fahrin Ahmad.

Selain dari itu, beberapa aktiviti menarik bersama tetamu juga telah didilakukan seperti demo bercukur menggunakan Gillette Mach3 dan permainan perkataan.

Ong Yuh Hwang, Country CEO, MSB (Malaysia Singapore Brunei)

Gillette faham bahawa kulit yang hebat bermula dengan cukuran yang hebat, terutamanya apabila sedang bersiap untuk acara yang penting di mana kita perlu memberikan penampilan yang terbaik. Kami juga faham bahawa kesan kemerahan dan kerengsaan akibat bercukur dengan pisau cukur pakai buang yang murah boleh menghalang anda dari mendapat kulit yang hebat,” kata Ong Yuh Hwang, Ketua Pegawai Eksekutif Procter & Gamble Malaysia, Singapura & Brunei.
“Di Gillette, kami faham mengenai keperluan ini dan kini memperkenalkan rangkaian Mach3® baru untuk membolehkan para lelaki di luar sana mendapatkan kulit yang kelihatan lebih baik. Bercukur adalah langkah pertama di dalam rutin penjagaan kulit lelaki dan anda tidak sepatutnya menghadapi kerengsaan.”


3 Manfaat Utama Gillette Mach3® Turbo

1.     Bilah lebih tajam yang menggunakan daya potongan yang lebih rendah, memberikan pengalaman bercukur yang lebih selesa dan mengurangkan kerengsaan dan kesan kemerahan selepas bercukur.

2.     Teknologi salutan bilah pencukur yang maju,Teknologi Thin Uniform Telomer (TUT) memberikan kekuatan yang tinggi kepada bilah pencukur  yang halus dan mengurangkan daya potongan. Setakat ini, teknologi ini hanya boleh didapati pada Mach3® Turbo.

3.     Bar gel yang dipertingkat kini 30% lebih lebar, direka untuk sentuhan yang lebih baik dengan kulit, dan mengandungi lebih “pelincir pengalas” untuk member pelinciran dan luncuran yang lebih baik.


7 Ciri-Ciri Utama Rangkaian Gillette Mach3® Baru

1.
3 bilah berbanding 2 bilah pencukur
Apabila mencukur dengan pencukur pelbagai bilah, ia menggunakan fleksibiliti rambut di dalam folikel dan proses ini dikenali sebagai “histeresis” yang memberikan hasil cukuran yang lebih kemas dan tahan lama.

2.
Bilah yang disambung dengan spring
Dalam rangkaian Mach3®, setiap bilah dipasang secara individu pada pemegang spring. Iaber gerak ke atas dan ke bawah dan melaras secara automatic tekanan pencukuran dan jenis kulit  yang berbeza lalu menambahkan keselesaan cukuran.

3.
Pelindung kulit
Pelindung kulit  Mach3®  terdiri daripada microfin lembut dan fleksibel yang meregang kulit dengan lembut untuk menyediakan permukaan yang lebih licin kepada bilah pencukur lalu menambah keselesaan kulit dan mengurangkan kerengsaan.

4.
Pangsi hadapan
Pemegang Mach3® disambung di hadapan katrij untuk mengalihkan 50% daya ritangan agar menjauhi bilah pencukur untuk meningkatkan keselesaan kulit dan memastikan katrij mengikut kontur wajah lelaki.

5.
Binaan terbuka
Pangsi hadapan juga menghasilkan “binaan terbuka” yang membolehkan katrij dibilas dan dibersihkan dengan lebih mudah.

6.
Pemegang ergonomik
Mach3® mempunyai pemegang ergonomic dengan titik pegangan elastomer untuk memberikan pegangan yang selamat da nkawalan yang bagus dalam keadaan basah.

7.
Sistem cantuman tunggal
Sistem cantuman tunggal menyambung pemegang kekatrij bilah pencukur berputar untuk menempatkan pencukur pada posisi yang optimum di atas kulit.



Untuk makluman anda semua, rangkaian produk Rangkaian Gillette Mach3® yang baru ini boleh didapati dimana-mana pasaraya yang terdekat dengan seleksi harga yang mampu milik bermula daripada RM15.90 untuk Mach3® Classic , RM17.90 untuk Mach3® Sensitive dan RM18.50 untuk Mach3® Turbo


PERADUAN Gillette Mach3®


Berita baik untuk korang yang sudi datang dan baca entry ini, ada 10 Gillette Mach3® untuk dimenangi.

Apa yang perlu anda lakukan adalah dengan berkongsi dengan saya tentang rutin mengcukur anda ketika ini dan bagaimana Gillette Mach3® baru bakal mengubah segala masalah dan memberi anda pengalaman baru kelak.

Cukup mudah, bukan?

Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti dan komen yang berkualiti berkaitan dengan kehendak Gillette Mach3®. Pemenang yang terpilih akan dihubungi untuk maklumat peribadi. (Maklumat ini hanya untuk tujuan hantaran hadiah sahaja)

Jadi tunggu apa lagi? Tinggalkan komen anda di entry ini dan sila semak semula penyertaan anda pada awal September ini untuk melihat jika anda telah menang!

-------------------------

Untuk maklumat lanjut mengenai Gillette Mach3® ini, korang boleh terus layari mana-mana medium dibawah:

Facebook :

Laman Web : 
Share:

AJ DE' PARFUM | WANGIAN EXCLUSIVE TAHAN LAMA

AJ De’ Parfum Bar & Cafe

Akhir Ramadan lepas, sempat memenuhi jemputan rumah terbuka AJ De’ Parfum sempena pembukaan rasmi AJ De’ Parfum Bar & Cafe di SEKSYEN U5, Shah Alam dimana akan dijadikan HQ kepada  AJ De’ Parfum . Sempat jugak usha-usha perfume yang mereka ada. Boleh tahan, tengok pakaging pun memang nampak exclusive. *rasa terlalu murah plak kalau dilihat pada harga dengan pakaging macam tu.

KELEBIHAN AJ DE'PARFUM


Inspired perfum AJ 100% high quality.*Bau yang Diinspirasi 100% Sama Macam Original Sebab Ini Bukan Grade atau Copy Taw. Kualiti perfume AJ De’ Parfum adalah mengikut IFRA Standard Regulation.


Pengguna lelaki patut mencuba AJ Signature Sauvage manakala perempuan pula harus mewangikan diri dengan wangian jenis Bombshell. Harga yang murah dan MAMPU MILK iaitu RM60 sebotol & mempunyai kualiti Brand Antarabangsa.

AJ De’ Parfum

Keistimewaan perfume keluaran AJ De’ Parfum ini ialah ianya boleh bawa untuk solat, tahan lama sehingga 24 jam dan tidak berminyak. Dengan pembelian botol yang berharga RM60 ini, ianya boleh di isi semula (reffil) dengan harga yang lebih rendah. *ianya sudah tentu lebih menjimatkan bukan?



AJ De’ Parfum ini boleh dipakai di permukaan kulit tanpa perlu risau kesan sampingan seperti pedih atau panas. Sesuai juga dipakai pada pakaian tanpa memberi kesan minyak dan meninggalkan kesan kuning pada pakaian.


AJ De’ Parfum dimiliki oleh Nurul AkmarAzrul Fauzi & Akmal Rizal. Ianya mula beroperasi pada April 2016..AJ De’ Parfum kini mengorak langkah lebih kehadapan dengan pembukaan rasmi AJ De’ Parfum Bar & Cafe. Diwujudkan untuk memudahkan para pelanggan mereka khususnya untuk memilih wangian istimewa yang diinginkan dan perkhidmatan Isian Semula Perfume dengan potongan harga yang lebih berpatutan. Dengar khabar konsep ini merupakan yang pertama di Malaysia dan InsyaAllah akan diwujudkan di setiap negeri tak lama lagi.



AJ DE' PARFUM - Sememangnya Wangian Antrabangsa yang Ekslusif iaitu bau sama seperti yang ORIGINAL.

AJ De’ Parfum Bar & Cafe

Alamat :

AJ De’ Parfum Bar & Cafe.
14, JALAN URANUS AH, U5/AH
TAMAN SUBANG IMPIAN, SEKSYEN U5,
40150 SHAH ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN.

Untuk sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi di talian +6011 3707 8706

Website :
http://www.ajdeparfum.com/
Share:

ASAM PEDAS UDANG GALAH DATARAN KUALA KUBU BARU MEMANG SEDAP


Bila kita bercerita tentang Asam Pedas, sudah semestinya ia cukup sinonim dengan Negeri Melaka. Tapi kali ini saya sendiri nak share satu lokasi di Selangor dimana korang boleh menikmati Asam Pedas yang cukup enak. Bagi saya sendiri memang tidak dapat menahan dari hanya melihat sahaja menu ini jika jumpa di mana-mana restoran, tambah pula kalau ianya asam pedas ikan pari.


Kali ni saya berpeluang untuk rasa keenakan ‘asam pedas udang galah’ di salah sebuah stall di FoodCourt Dataran Kuala Kubu Baru. Stall ini dikatakan cukup popular dengan masakan Asam Pedas mereka.

HARGA MENU ASAM PEDAS

Asam Pedas Udang Galah pada menu à la carte dijual serendah RM18 semangkuk, bergantung kepada saiz (dan berat) udang tersebut. Harga untuk set makan tengah hari pula adalah bermula dari RM25 untuk semangkuk udang pedas serta minuman, sepinggan nasi putih, sayur-sayuran, separuh telur masin dan sambal belacan.


Terdapat juga hidangan lain pada menu yang mereka dijual "à la carte". Ia termasuk pilihan ikan pari, ikan kembong , dan lain-lain. *semua pilihan di tangan korang.


Lokasi atau gerai ini terletak di FoodCourd , Dataran Kuala Kubu Bharu yang sangat mudah untuk di akses.Jika anda datang dengan kawasan ini, anda MESTI singgah untuk makan tengah hari.

Kredit Foto : Akugraphy




Catatan blog ini dapat diwujudkan menerusi program Eat.Travel.Write Selangor 3.0 - Selangor International Culinary Adventure, iaitu lawatan media yang diadakan pada 21 hingga 24 April 2016 lalu. Acara itu telah dianjurkan oleh Gaya Travel Magazine dan Unit Perancang Ekonomi Selangor (UPEN) sempena mempromosikan Negeri Selangor.


Share:

SENARAI TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG ADA DI MACAU

SENARAI TEMPAT-TEMPAT MENARIK YANG ADA DI MACAU | Alhamdulillah, beberapa minggu lepas saya telah berpeluang menjelajah ke bumi Macau bersama sahabat saya dari #ProjekTravel iaitu Khairul Anuar. Perjalanan dengan menaiki pesawat Air Asia dari KLIA2 ke Macau megambil masa hampir 4 jam.


Pertama kali menjejakkan kaki di bumi Macau ini seakan membawa saya kembali ke masa lampau pada saat Portugis menakluk bumi Macau pada pertengahan abad ke-16. Dengan demikian, senibina kota, seni, agama, tradisi, makanan dan masyarakat mencerminkan integrasi budaya Cina, Barat dan Portugis. Macau telah menjadi Daerah Administratif Khusus Republik Rakyat China pada tanggal 20 Desember 1999 dan menjadi wilayah otonomi tinggi di bawah prinsip 'Satu negara, dua sistem ".


Keindahan rekabentuk dari hasil peninggalan portugis itu terlalu memberi kesan kepada suasana dan persekitaran di sesetengah daerah di Macau. Bukan sahaja berkaitan senibina dan budaya sahaja. Nama tempat juga masih menggunakan nama-nama dari bahasa portugis. 

SENARAI TEMPAT MENARIK DI MACAU

Untuk entry kali ini, saya ingin berkongsi beberapa tempat menarik yang telah kami lawati dan patut korang kunjungi jika ke Macau:

1# Senado Square



Pada tahun 2005 ia telah diiktiraf dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO kerana ia merupakan sebahagian daripada "Historic Centre of Macau".


Leal Senado Building berhadapan dengan Senado Square





Senado Square, a Business Zone


2# Ruins of St. Paul's




MENIKMATI KEINDAHAN SEKITAR RUINS OF ST. PAUL'S

Ruins of St. Paul's (juga dikenali sebagai Sam Ba Sing Tzik) berdiri bersebelahan dengan Kubu Gunung yang terkenal dan Muzium Macau. Muka bangunan depan dan tangga batu besar adalah satu-satunya tinggalan gereja yang paling besar.



3# The Museum of Macau (Macau Museum)





Muzium Macau merupakan muzium terbesar yang ada di Macau. Ia terletak di Monte Fortress yang mana ianya tempat yang paling sesuai untuk melihat keindahan pemandangan di Macau.



Monte Fortress




4# The Fisherman's Wharf



Coliseum Theater, Macau


Ia merupakan theme park yang pertama yang ada di Macau yang mana ianya juga merupakan shopping center modeled on Euramerican fisherman's wharfs.


Banyak rekabentuk bangunan yang menarik di sekitar kawasan ini yang akan membawa korang ke suasana dunia eropah.


With different characteristics, Macau Fisherman's Wharf can be divided into three main sections: Dynasty Wharf, East Meets West and Legend Wharf.



Selain dari tempat yang dinyatakan di atas, Macau mempunyai banyak lagi tempat menarik untuk dikunjungi. 



Share:

AMNAHOME MENAWARKAN HOMESTAY DI LUAR NEGARA


Berita gembira buat rakan-rakan traveller di luar sana. Jika berpeluang melancong ke luar negara seperti London, Tokyo, Melbourne, Auckland, Amsterdam dan Perth , anda boleh menikmati penginapan selesa berkonsepkan homestay yang titawarkan oleh AmnaHome. Dengan menyediakan hampir 40 buah homestay yang terletak di bandar-bandar utama dan dekat dengan tempat-tempat menarik yang menjadi tumpuan para pelancong mereka menjanjikan pengalaman bercuti lebih bermakna dengan tagline "Beyond Homestay". Bukan hanya di luar negara, mereka juga mempunyai homestay yang berada di bandaraya Kuala Lumpur juga.


Tidak perlu terlalu risau akan harga yang bakal korang laburkan ini kerana, walaupun homestay mereka terletak di lokasi yang strategik iaitu berdekatan dengan tempat-tempat menarik, namun AmnaHome tetap menawarkan harga yang berpatutan kepada setiap pelanggan-pelanggannya.


Berikut saya kongsikan beberapa foto yang diambil dari laman Instagram AmnaHome untuk rujukan korang. Bukan sembang kosong ya, ternyata penginapan mereka memang cukup selesa. Nak tengok foto-foto yang lain ataupun info lebih lanjut, boleh follow dan ikuti perkembangan mereka di laman media sosial.


A photo posted by AmnaHome.com (@amnahome) on


Amna Home at Siddeley Street, Docklands Melbourne, Australia



Amna Home at Wellington Street, Perth




Amna Home at Nelson Street, Auckland

Jadi apa korang tunggu lagi, jika berpeluang ke mana-mana destinasi berikut korang boleh terus hubungi mereka untuk tempahan. Insyaallah taklama lagi mereka akan masuk ke Paris dan Canada. Jadi Selamat bercuti dari saya :)


Website

Facebook

Instagram

Reservation
+61 402 966 473


Selepas proses penjenamaan semula, Amna Home kini telah dikenali sebagai The Clover Home.
www.theclover-ah.com

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive