travel, food and lifestyle blog

Followers

TONTON FILEM MUNAFIK | FILEM SERAM WAJIB TONTON 2016


Sekarang sedang heboh diperkatakan dengan Filem Munafik sejak ia mula ditayangkan di pawagam pada 25 Februari 2016 lepas. MY sendiri telah megambil kesempatan yang ada untuk pergi dan menonton sendiri filem arahan Syamsul Yusof ni. *memang sangat berbaloiSyamsul Yusof, siapa tidak mengenali diakan? sebagai seorang pengarah dan pelakon muda yang cukup hebat dalam industri perfileman tanah air kita. Penyampaiannya dari filem seram sebelum ini iaitu Filem Khurafat: Perjanjian Syaitan pun sudah cukup membanggakan dan sangat memberi ikhtibar.

cepat pergi tengok!! God of Egypt tu besok-besoklah pun xpe :)
Posted by Farizz Izzuan on Friday, February 26, 2016

Syamsul Yusof sebagai peneraju utama , pelakon dan penulis skrip

Filem Munafik merupakan filem terbaru arahan Syamsul Yusof setelah hampir 4 tahun berehat dari bidang perfileman selepas filem KL Gangster 2“MUNAFIK” merupakan sebuah cerita yang mengisahkan tentang kegaamaan dan islamiah ini akan membawakan Syamsul Yusof sendiri sebagai pengarah dan turut berlakon sebagai peneraju utama sebagai watak Adam iaitu seorang ustaz yang boleh mengubati penyakit gangguan syaitan atau sihir.


Kalau anda nak tgok citer hantu. Saya syorkan anda ke panggung dan tengok filem MUNAFIK.Sebuah filem araham shamsol...
Posted by Mawardi Yunus on Friday, February 26, 2016

Nabila Huda sebagai watak Maria

Nama yang tidak asing dalam dunia perfileman iaitu Nabila Huda sangat memberi kesan di dalam Filem Munafik ini. Lakonan beliau yang cukup berkesan mampu melakonkan watak Maria yang mengalami masalah tekanan perasaan atau mental dan sering tertekan akibat di ganggu dan di rasuk jin.

Kepada yang betul tonton Munafik, tengok reaksi kami ni dulu so at least korang boleh prepare. Hahahahaha!
Posted by Afil Jefri on Friday, February 26, 2016


Di dalam Filem Munafik ini juga, Nabila Huda mencabar dirinya apabila berani untuk masuk ke dalam peti mayat bagi menjayakan watak seorang wanita yang tertekan diganggu makhluk halus.


Selain Syamsul Yusof  dan Nabila Huda, ramai lagi pelakon-pelakon hebat dalam Filem Munafik antaranya seperti  Fizz Fairuz, Pekin Ibrahim & Datuk Rahim Razali.

Apa yang MY puji dengan filem ini, ia bukan sahaja sebuah filem yang banyak memberikan kita pengajaran tentang dunia sihir dan ghaib, ia juga sebuah filem yang mana tiada langsung aksi bersentuhan antara pelakon lelaki dan wanita aurat-aurat setiap pelakon lelaki dan wanita juga dijaga. Satu filem yang harus dipuji kerana ianya bukan semata-mata filem untuk hiburan, tetapi cukup ramuannya untuk pengajaran kita umat islam khususnya dalam ilmu keagamaan dan sihir. Salah sebuah filem wajib untuk saya tonton pada tahun 2016 ni.

Sumber foto: Google

JOM KITA BACA APA KATA MEREKA



Share:

BATU SEREMBAN | PERMAINAN KANAK-KANAK ZAMAN DAHULU



Tetiba teringat kembali zaman di usia kanak-kanak dulu. Kalau balik sekolah, ada je aktiviti yang difikir untuk dilakukan jika ada masa lapang. *berbeza dengan kanak-kanak zaman sekarangkan?. Antara salah satu benda yang MY ingat sangat popular pada zaman-zaman dulu ialah permainan batu seremban.

Apa yang korang tau pasal BATU SEREMBAN?

Satu permainan yang mana ianya tidak memerlukan modal yang besar untuk memilikinya. bagi MY sendiri, dengan mengutip batu-batu dari sungai atau jalan sudah mencukupi syarat bahan yang diperlukan dalam permainan Batu Seremban ini. Selain dari ketulan batu, guli kaca, biji getah, atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat juga boleh digunakan. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak tujuh biji/buah.

Untuk pengetahuan korang, Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Pada zaman dahulu permainan ini sangat popular dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai, dengan cara bersila atau bersimpuh bagi memudahkan permainan tersebut dimainkan.

CARA BERMAIN

MENENTUKAN GILIRAN | Sebelum permainan dimulakan, seorang demi seorang pemain dikehendaki menimbang buah, bagi mendapatkan mata sebagai penentuan siapa yang akan bermain dahulu sebagai pemain pertama, kedua, ketiga dan seterusnya. Cara menimbang buah adalah dengan kesemua buah diletakkan di atas tapak tangan dan dilambung keudara, kemudiannya hendaklah disambut pula dengan belakang tapak tangan. Jumlah buah yang dapat disambut itu adalah dikira sebagai mata.

Sumber info.gerobokanim.com
Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepada peringkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.
Sumber www.ginjacqie.com
Buah Satu | Kesemua buah hendaklah diselerakkan dengan cara menabur di atas lantai, berkeadaan buah-buah itu tidak bersentuhan antara satu dengan yang lain. Sebiji buah diambil untuk dijadikan ibu, dan ibu hendaklah dilambungkan keudara, dalam masa yang sama sementara buah ibu masih berada diudara, sebiji lagi buah hendaklah dikutip. Dalam masa yang sama pemain hendaklah menyambut buah ibu, apabila telah disambut sebiji buah hendaklah digenggam di dalam tangan yang sebelah lagi. Perlakuan begini dibuat berterusan sehingga kesemua buah di atas lantai itu habis dilambung dan disambut.

Buah Dua | Cara buah dua dimainkan adalah serupa seperti buah satu, tetapi buah yang dikutip mestilah dengan dua biji serentak, ini bermakna hanya dua kali lambungan buah ibu dilakukan.

Buah Tiga | Buah tiga pula terdapat sedikit perbezaan. Langkah pertama adalah dengan mengutip sebiji buah dahulu, pada lambungan kali kedua pemain hendaklah mengutip tiga biji buah serentak.

Buah Empat | Pemain mengutip kesemua empat biji buah di atas lantai dan dalam masa yang sama hendaklah menyambut buah ibu yang telah dilambungkan.

Buah Lima | Diperingkat ini urutan dari memainkan buah empat, sementara di dalam tangan tergenggam lima biji buah, sebiji dari buah hendaklah dilambungkan dan empat biji buah baki hendaklah diletakkan di atas lantai pula serta menyambut buah ibu sahaja.

Buah Enam | Ditahap buah enam terdapat perbezaan, ianya juga dinamakan buah tukar dimana dua biji buah dijadikan buah ibu. Apabila sebiji daripadanya dilambungkan ke udara maka sebiji lagi buah ibu itu hendaklah ditukarkan dengan buah lain yang terdapat di atas lantai, sehingga selesai.

Buah Tujuh | Buah tujuh adalah urutan dari peringkat permainan buah enam. Dua biji buah yang masih berada di dalam tangan hendaklah dilambungkan serantak. Sementera itu sebiji buah hendaklah dikutip. Buah ibu hendaklah disambut dengan kedua belah tangan, sebiji disebelah kanan dan sebiji lagi disebelah kiri. Pada buah ibu yang terakhir dilambungkah hendaklah juga disambut.

MENIMBANG | Setelah selesai kesemua peringkat dilalui, pemain hendaklah menimbang buah untuk mendapatkan mata. Menimbang buah diperingkat ini ada dua kaedah. Cara pertama sama seperti permulaan menentukan pemain, mata dikira hanya mengikut bilangan biji buah yang dapat ditimbang.

Tetapi jika buah yang ditimbang itu disambut dengan cara mencangkuk, maka mata dikira sekali ganda dari jumlah biji buah yang dapat disambutnya.

Sekiranya pemain dapat bermain sehingga keperingkat menimbang dengan memperolehi mata, maka pemain tersebut boleh meneruskan permainan semula, buah satu dan seterusnya sehingga mati.

MATI PERMAINAN | Sekiranya ibu tidak dapat disambut atau semasa mengutip buah di atas lantai tangan mengenai biji buah yang lain atau tidak dapat mengutip buah sehingga ibu jatuh atau semasa menimbang buah dan pemain tidak dapat walau sebiji buah ianya dikira mati (permainan ditamatkan) dan permainan akan diserahkan kepada pemain seterusnya.



*amacam, menggamit memori tak? tipulah kalau korang yang lahir dalam tahu 90an ke bawah tu tak pernah main Batu Seremban ni kan. Tapi MY sangat respek bila mana ada yang berusaha untuk mengekalkan permainan tradisi ni dengan memodernkan barang-barang keperluannya kepada bentuk yang lebih mesra kanak-kanak dan lebih selamat.*rujuk gambar bawah ni.

Sumber www.ginjacqie.com
Macamana !! cantik bukan? 

Share:

TANJAK WARISAN TRADISI MELAYU

Haaa. ingat lagi tak tempoh hari MY telah ke Manjung, Perak kerana memenuhi undangan majlis perkahwinan sahabat baik sejak dari Matrik dulu. Kami telah berkesempatan untuk menginap di rumah blogger Dikbee selama 2 hari satu malam.*apa lagi berjalan sakan la jawabnya. Dari satu tempat ke satu tempat kami singgah.

Selain dari berjalan-jalan ke tempat-tempat menarik di sekitar Manjung, Lumut dan Ipoh. Kami juga berpeluang belajar banyak perkara mengenai ilmu warisan berkenaan dengan tanjak dengan adik dikbee. Memang sebelum ni kami pernah dikhabarkan oleh dikbee tentang kemahiran yang dimiliki oleh adik beliau dalam membuat tanjak dan mengikat sampin ni. *jom kita belajar serba sedikit mengenai salah satu tanjak yang MY sempat pakai tempoh hari .

Solok timbo / Seluk Timba (Negeri Sembilan)
TANJAK WARISAN TRADISI MELAYU | Tanjak merupakan salah satu busana yang dipakai pada bahagian kepala lelaki Melayu yang sering dikaitkan dengan istana, kepahlawanan dan sering juga diperagakan di pelbagai acara dalam adat istiadat rasmi bangsa melayu. Tanjak seperti dalam gambar di atas ni dikenali sebagai warisan Solok Timbo ataupun Seluk Timba yang mana dikatakan berasal dari negeri yang penuh adat iaitu Negeri Sembilan. *amacam ada nampak gaya keturunan pahlawan tak? ekekekeke

Setiap dari perinciannya mempunyai maksud-maksud tersendiri dan melambangkan sesuatu. Pemakaiannya pula dikatakan sesuai untuk majlis-majlis rasmi. Tanjak dari jenis ini dikatakan tanjak yang paling susah dan memakan masa untuk membuatnya.*ok bila dah kacak bertanjak bagai, meh kita jual pantun  pulak. eh hahaha . Silalah beli ya.

TANJAK, KERIS PAKAIAN DIRAJA,
SAMPING BERSULAM EMAS SUASA,
LUPA SAHABAT ITU BIASA,
LUPA TUHAN HA... YANG INI BERDOSA.

Subhanallah, indahnya seni budaya tradisi Melayu. Ada yang berminat nak tempah. Boleh pm tepi, nanti kita inform detail ya. Jom kita tengok tanjak-tanjak lain.



Persoalannya disini ialah, seramai mana generasi muda kita khususnya, mempunyai bakat sebegini dan rela hati untuk menjaga warisan kita untuk golongan pada masa hadapan? 
Share:

KARNIVAL PEACEYALL.FM DI DATARAN AYER KEROH MELAKA

dari kiri Kartunis Ubi, Dato' AC Mizal dan Cik Liza
DATO’ AC MIZAL BAWA LEBIH 150 USAHAWAN JELAJAH MALAYSIA DALAM KARNIVAL PEACEYALL | Buat julung kalinya, radio online berkonsepkan radio interaktif pertama Malaysia yang dimiliki sepenuhnya oleh Dato’ AC Mizal akan mengadakan satu karnival besar-besaran sempena mempromosikan dan meraikan peminat-peminat setia stesen Peaceyall.FM di seluruh Malaysia. 

Karnival tersebut akan bermula dinegeri Melaka pada 2-3 April 2016 bertempat di Dataran Ayer Keroh, Melaka dan di ikuti di Pulau Pinang, Perak, Terengganu, Johor dan berakhir di Kuala Lumpur.

Karnival Peaceyall ini akan memperlihatkan kelainan berbanding karnival lain yang mana ia menekankan konsep rekreasi santai dan riadah khususnya untuk seisi keluarga berkumpul dan bergembira bersama-sama. Dengan lebih 150 usahaawan-usahawan yang juga akan terdiri dari artis dan selebriti akan bersama-sama memeriahkan karnival ini dengan jualan produk terkini dengan harga yang sangat berpatutan.

Tujuan utama Karnival Peaceyall ini diadakan sebagai satu landasan pihak stesen berinteraksi dengan penonton setianya dengan lebih dekat disamping membantu para usahawan untuk mempromosikan produk mereka ke seluruh dunia dengan kos lebih rendah tetapi impak yang tinggi. Dengan kerjasama bersama OMGFest Ventures, pelbagai aktiviti menarik telah dirancangkan seperti ujibakat mencari VJ Peaceyall.FM, permainan kanak-kanak , persembahan menarik dari VJ dan selebriti dan semestinya dari Dato AC Mizal sendiri.

Bukan itu sahaja, karnival 2 hari ini merupakan karnival  pertama di Malaysia yang akan dipancar dan dipertontonkan secara langsung atau “live streaming” ke seluruh dunia melalui applikasi Peaceyall.FM.

Bagi mereka yang berminat untuk menjadi antara usahawan bersama di Karnival Peaceyall, boleh hubungi talian di +6011 2626 1656 (Daz) / +6019-279 6275 (Lieza) atau email ke karnivalpeaceyal@gmail.com. Segala info boleh didapati di laman sosial PEACEYALL.FM atau di OMGFEST2014.

Kartunis Ubi
KARTUNIS UBI KEMBALI DENGAN KOMIK SKOOLASTIK | Bagi peminat komik terutamanya komik “Ujang”, pasti akan kenal dengan kartunis Ubi atau nama sebenarnya Raja Ahmad Kamil bin Raja Mokhtar yang popular dengan siri kartun “Budak Hostel”, “Aku, Dia & Volkswagen” suatu ketika dahulu kini kembali dengan hasil karya komik terbaru berjudul “Skoolastik”.

Dengan corak penghasilan idea yang lebih menarik dan berbeza, komik “Skoolastic” ini diilhamkan untuk menarik minat semula peminat-peminat komik dan sebagai satu “come-back” kepada kartunis Ubi sendiri. 

“Skoolastik” ini menceritakan kisah 3 rakan karib iaitu Khairy, Pian dan Aina yang menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah yang penuh dengan kisah menarik, lucu, penuh dengan nasihat dan tauladan serta pelbagai cabaran yang mereka terpaksa lalui yang akan membuat anda semua tidak kering gusing menghayati komik “Skoolastik” ini. Komik 100 muka surat ini mengambil masa lebih 8 tahun ini untuk dihasilkan dengan penuh teliti agar ia dapat menepati citarasa pembaca dahulu dan sekarang.


Menurut kartunis Ubi sendiri, penghasilan komik ini adalah bertujuan untuk menaikkan semula “trending” membaca komik ini terutamanya kalangan remaja masa kini yang lebih cenderung ke arah gadjet dan teknologi sehingga komik kartun tempatan telah dilupakan. Beliau berharap dengan terhasilnya komik “Skoolastik” ini akan membawa lebih sifat membaca di kalangan belia dan dapat mengimbas kembali nostalgia lama aktiviti-aktiviti pada masa dahulu. Beliau juga ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua penaja-penaja yang memberi sokongan kepada beliau untuk menghasilkan komik menarik ini terutamanya kepada Peaceyall.FM yang dipengerusikan oleh Dato AC Mizal sebagai Penaja Online Broadcast Utama komik ini.

Komik “Skoolastik” ini yang hanya berharga RM 19.90 senaskah boleh dibeli secara online di www.kedai.kartunisubi.com atau di semua cawangan kedai buku seluruh Malaysia bermula 20 Februari 2016. Untuk info lanjut juga boleh lawati sosial media beliau sendiri di Facebook atau Instagram : @kartunisubi.


PERMAINAN APLIKASI “DAC PEACEYALL” CARA BARU BERINTERAKSI DATO AC MIZAL BERSAMA PEMINAT | Pengasas Peaceyall.FM, radio online pertama Malaysia , Dato AC Mizal kembali lagi dengan cara baru untuk berinteraksi dengan beliau. 

“DAC Peaceyall” satu aplikasi permainan baru yang diilhamkan oleh beliau untuk berhubung dengan peminat-peminat setia yang sentiasa menyokong karier beliau dari dahulu sehingga sekarang. Permainan alaf baru ini adalah satu platfom baru yang dibuat untuk menarik minat pemain “game” tegar di mana ia dihasilkan dengan latar belakang yang trendy dan catchy sesuai dengan penampilan Dato AC Mizal sendiri. Disamping itu, dengan aplikasi permainan ini, anda berpeluang mengetahui aktiviti Dato AC Mizal disamping menerima pesanan istimewa beliau dari masa ke semasa.

“DAC Peaceyall”
Bukan itu sahaja, aplikasi permainan ini juga membolehkan anda mengetahui sambil membeli produk wangian keluaran Dato AC Mizal yang tengah hangat di pasaran sekarang. Jadi anda tidak perlu risau atau rasa was-was untuk mendapatkan produk beliau ini. Pelbagai hadiah menarik dan kejutan bakal anda alami dengan aplikasi permainan ini.

Jika anda sudah penat bermain aplikasi permainan “DAC Peaceyall” ini, dengan platfom ini juga membolehkan anda mendengar terus ke stesen Peaceyall.FM yang memberi hiburan terkini. “DAC Peaceyall” ini boleh dimuat turun dengan percuma di Google Play Store dan Apple Apps Store bermula hari ini.
Share:

SPA DI RUMAH JE | PURE BY SAFIYYAH OSMAN


Spa di rumah
gambar hiasan_www.praniglowdayspa.com.au
Pertama kali dalam sejarah hidup MY nak memanjakan diri dengan body scrub. Nak ke spa dah tentu tak mampu kan?. Tapi dengan hanya bermodalkan beberapa ringgit je, korang mampu menguruskan spa tersendiri di rumah.Tak ada alasan lagi bagi lelaki untuk melakukan body scrub dengan adanya Susa Detox Body Scrub dari Pure by Safiyyah Osman*tak ada alasan takut diraba lagi kan. hahahah

SANGAT MUDAH OKAY!!!


Susa Detox Body Scrub (Lavender Me)

Tak perlu ambil kelas pun nak pakai scrub kat badan ni. Apa yang korang boleh buat hanya basahkan badan, dan sapu Susa Detox Body Scrub (Lavender Me) ke bahagian badan tertentu dengan gerakan memutar. Tunggu beberapa ketika dan boleh basuh dengan gembira.heheh. Kalau nak dapat hasil yang terbaik, boleh rujuk 8 CARA LULUR Body Scrub [klik] ni. Amacam, mudah kan?

Susa Detox Body Scrub (Lavender Me)

Bila dah siap pakai tu mesti korang sangat teruja dengan kulit tubuh korang sendiri. Selepas bilas dengan air, MY sendiri rasa macam nak peluk je badan ni tak nak lepas-lepas haha. *eh eh eh. Bau wangi dia *aummmmm. Bukan wangi je, kulit rasa gebu dan lembut je. huhu. Tak perlu nak berhabis berarus riban ke spa semata-mata kan.

Untuk pengetahuan korang jugak, fungsi sebenar Susa Detox Body Scrub (Lavender Me) ni adalah untuk:

  •      ✿ Menghilangkan bau badan *sesuai bagi mereka yang ada masalah bau badan
  •       Mencerahkan kulit *kalau nak kulit cerah boleh cuba
  •       Membuang sel kulit mati *menanggalkan daki-daki kat kulit badan
  •       Melembabkan kulit tanpa perlu menggunakan moisturizer.
  •      ✿ Berfungsi untuk DETOX keseluruhan badan.
  •       Melancarkan peredaran darah.
  •      ✿ Bagus untuk hilangkan stress, insomnia dan sekatakan kulit tona tidak sekata.

*kenapa special sangat Susa Detox Body Scrub (Lavender Me) ni? Bagi mereka yang tertanya-tanya akan bahan yang ada di dalam Susa Detox Body Scrub (Lavender Me) ni, ini adalah jawapannya. Susa Detox Body Scrub (Lavender Me) ni terhasil dari bahan-bahan hebat seperti susa detox blend (secret recipe), madu asliminyak zaitun, grape oildry lavender, & pure oil. Ramuan asli tanpa bahan kimia.Insyaallah selamat untuk semua jenis kulit terutama kulit sensitif.

You guys might be wondering if our products is HALAL and KKM CERTIFIED, isn't it.Hey,fret not!We're in the midst of getting KKM approval.Of course, all of our ingredients are safe and Halal as we are using 100% Pure and Natural resources.Hope your love and confidence stay with us!

Selain flavour Lavender me, Susa Detox Body Scrub juga mempunyai pilihan flavour lain seperti, flavour Chamomile Me (marvelous wangi dan relaxing!!) dan Choco Honey (terbaik untuk kurangkan stretch mark dan kedutan kulit). 


Selain itu  Pure by Safiyyah Osman juga mempunyai produk lain seperti:


Pure by Safiyyah Osman

  1. 1. Detox Soap and Body - Combination&Dry and Sensitive skin.
  2. 2. ESA Lavandula Mist Toner Pore Perfecting
  3. 3. Under Eye Serum
  4. 4. Susa Detox Body Scrub - 3 flavour
  5. 5. Hero Face Mask - Green Tea Clay
  6. 6. Heroin Face Mask - Chocolate CLay
  7. 7. Foot Soak - Chamomille & Lavender
  8. 8. Hotlips Lip Balm
  9. 9. Lip Scrub

Untuk pengetahuan korang, produk Pure by Safiyyah Osman ni sesuai untuk lelaki dan wanita. Bukan perempuan je kena jaga kesihatan dan kecantikan kulit, lelaki pon harus okay.

Meh kita tengok testimoni berjaya dari pelanggan produk Pure by Safiyyah Osman ni.

testimoni Pure by Safiyyah Osman


Macam mana nak dapatkan produk ini? 


Facebook Page : Pot-pure-y
Contact No. : 013-3789442
untuk mendapatkan produk/beli/consultant


Sekarang Pot-pure-by sedang mengadakan Promosi CNY ( bermula 5-13 Feb aje ) dan juga Special Offer untuk set berpantang (1 - 29 Feb).




Share:

PULAU MARINA ADA CHALET UNIK | ROCKBUND FISHING CHALET

Marina Island Pangkor merupakan sebuah pulau buatan seluas 316.9 ekar yang mana ianya dihubungkan dengan tanah besar menggunakan jambatan sepanjang 400m. Untuk pengetahuan korang, dekat sini juga terletaknya jeti kedua untuk ke Pulau Pangkor, yang mana ia merupakan jeti yang akan membantu anda mengambil masa 10 minit untuk ke Pulau Pangkor berbanding Jeti Lumut yang mana ianya dikatakan mengambil masa sehingga 30-40 minit.


Tujuan kami ke Pulau Marina ni sebenarnya bukan untuk ke Pulau Pangkor. Apa yang lebih menarik minat kami ke sini adalah untuk ke sebuah chalet yang sangat unik dan mendamaikan iaitu ROCKBUND FISHING CHALET. Sudah semestinya fungsi utama chalet ini adalah untuk menarik kaki pancing kerana ianya merupakan lokasi yang sangat strategik untuk kaki pancing melepaskan gian. Beberapa buah platfom yang besar di bina untuk memudahkan kaki pancing.


Platfom untuk memancing_Foto rockbund.inndesk.com

Bagi MY, oleh kerana lokasi chalet yang agak privacy dan suasana yang cukup mendamaikan ditambah pula dengan keunikan chalet ini sendiri, ia sangat sesuai untuk honeymoon mungkin.





_Foto rockbund.inndesk.com

_Foto rockbund.inndesk.com

Ini merupakan kali ke 2 MY ke sini selepas lawatan media anjuran Gaya Travel pada tahun lepas (2015). Banyak juga perubahan dan penambahbaikan yang telah dilakukan oleh mereka. Tapi apa yang MY nak katakan tempat ni memang best. 



Alamat :
Marina island , 
Lumut, 32200 Perak.

Email :
rockbundfishingchalet@gmail.com

Website :
http://rockbund.inndesk.com/

Facebook :

Contact No. :
+6016-5580388
Share:

KAFE BERKONSEPKAN SETINGGAN - LAKSA TELUR GORENG BERSARANG IPOH


Kafe Laksa Telur Goreng Bersarang
Banyak tempat menarik dalam Malaysia yang kita boleh terokai. Bukan tempat aja cantik tapi tidak kurang hebatnya dengan keenakan makanan yang ada. Hujung minggu lepas MY berkesempatan bersama beberapa orang geng Projek Travel telah pergi ke Negeri Perak.

Ipoh ibu negeri kepada Negeri Perak, semakin hari semakin kuat dengan dengan gelaran sebagai bandaraya hipster. Bermula dari cafe-cafe kecil sehingga ke hotel penginapan semuanya berkonsepkan hipster. *hipster.. hipster jugak, apa yang penting pandai-pandailah korang berbelanja.

Sudah kebiasaan sesuatu yang dikatakan hipster atau luar kebiasaan itu akan melambung tinggi harganya. Tapi berbeza dengan sebuah restoran yang berada di Ipoh ini. Juga menonjolkan restoran yang berkonsepkan ala hipster dengan menu makanan popular masyarakat di negara kita dengan penyampaian yang cukup berbeza dari kebiasaan iaitu laksa

Laksa Telur Goreng Bersarang
Laksa Telur Goreng Bersarang adalah menu yang kami jual. Apa yang istimewa adalah pada telor goreng tersebut apabila mesra dengan kuah laksa ala utara... Ada juga tambahan pelbagai fish cake dan fish ball sebagai penambah selera._laksabersarang.blogspot.my
Laksa Telur Goreng Bersarang dihidangkan dengan paste udang
Harga yang mereka tawarkan juga diluar kebiasaan mana-mana restoran hipster yang ada di bandaraya Ipoh mahupun Kuala Lumpur. Dengan hanya berbekalkan RM3.50 korang mampu memiliki menu istimewa mereka iaitu Laksa Telur Goreng Bersarang. *kalau tak percaya korang leh rujuk gambar kat bawah ni.

senarai harga laksa telur goreng bersarang
Tidak hairanlah walaupun lokasinya jauh sedikit dari bandar Ipoh, Kafe Berkonsepkan Setinggan ini sentiasa dipenuhi oleh peminat Laksa Telur Goreng Bersarang khususnya.

suasana di dalam kafe setinggan
bahagian ruangan terbuka sesuai untuk santai-santai
Salah satu pintu masuk utama
hiasan rumah lama
Kalau korang nak tengok apa pelanggan-pelanggan diorang review pasal Laksa Telur Goreng Bersarang ni, korang boleh rujuk di page diorang kat bawah ni.


Ketagih setiap minggu wajib pergi... mesti cari yg special.. tgu lame2. Beratur lame2.. berebut tempt duduk pon sanggup... sedappp
Posted by EiDa Cendoi Pulot on Tuesday, February 16, 2016




Waktu perniagaan Kafe Laksa Telur Goreng Bersarang
Waktu niaga bermula :

Jam 12.00 tengahari hingga jam 7.00 petang
Tutup hanya pada hari Jumaat.

Untuk maklumat lanjut korang boleh rujuk website diorang di http://laksabersarang.blogspot.my/

Mereka juga buka untuk tempahan majlis

Hubungi :

0135867886 / 0135867881 Bid Azril


Pada yang belum tahu dimana lokasi kedai baru boleh la rujuk lokasi kat bawah ni:



Alamat:

No.1,Jalan Margosa D/8,
Seri Margosa,
Taman Seri Botani.



Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive