travel, food and lifestyle blog

Followers

MENANG WALAUPUN LAMBAT DI CABARAN NESCAFÉ® TARIK MANA MANA


26 November 2016 yang lepas, saya dan beberapa orang rakan blogger telah menyertai cabaran NESCAFÉ Tarik Mana Mana (yang berkonsepkan Amazing race) yang dianjurkan oleh pihak Nescafé Malaysia. Bukan senang kalau korang nak tengok saya beraktiviti seawal pagi di hujung minggu. *kebiasaannya pagi hujung minggu ni masa untuk berehat di rumah je. hehhee.



Kerana takut kelewatan, kami bersiap dan turun awal pagi ke lokasi dimana cabaran akan berlangsung iaitu di Central Market. Ternyata kami merupakan peserta terawal yang sampai ke meja pendaftaran. Selesai saja mendaftar kami dibekalkan dengan sehelai t-shirt dan topi. Memandangkan topi yang diberikan kepada kami berbeza warna kesemuanya, ramalan kami ianya bakal menentukan dimana kumpulan kami sebenarnya.*dan ramalan tu adalah benar.


Blogger yang hadir diberikan kumpulan secara rawak kepada 5 kumpulan; Biru, Kuning, Merah, Putih dan Hitam. Setiap kumpulan mempunyai 4 orang ahli blogger. Nasib saya berada di kumpulan biru. Untuk cabaran amazing race kali ini, terdapat 5 tugasan yang perlu dilengkapkan oleh semua kumpulan. 


Antara salah satu task yang perlu kami selesaikan di UTC Kuala Lumpur.


Memandangkan task kami sentiasa clash dengan kumpulan lain dan memaksa kami untuk buang masa menunggu turn, kami menjangkakan bahawa kami akan menjadi kumpulan terakhir sampai di garisan penamat. Jadi, jangkaan saya sekali lagi tepat, dan oleh sebab yang demikian sempat juga kami berlenggang bersiar-siar ke garisan penamat sambil disorak-sorak oleh ahli kumpulan lain.


Mungkin nasib menyebelahi kami pada hari tersebut kerana kumpulan kami telah dinobatkan sebagai pemenang hadiah ke-2. *naib juara beb, tak sia-sia berjalan berpeluh keliling Kuala Lumpur tu. haha. Berkat kami tidak berputus asa walaupun dah tahu bakal kalah. huhuhu.

Apapon terima kasih kepada pihak NESCAFÉ® Malaysia kerana sudi menjemput saya untuk memeriahkan cabaran kali ni. Tahniah saya ucapkan kepada team lain yang menang dan kepada team yang kalah korang pun tak kalah usung bawak balik NESCAFÉ® Tarik kan hahahahaha.

Share:

ARTWOOD CORNER CAFE, KOMPLEKS KRAFTANGAN KUALA LUMPUR


ARTWOOD CORNER CAFE, KOMPLEKS KRAFTANGAN KUALA LUMPUR | Semalam lepak santai di ARTWOOD CORNER CAFE yang terletak di KOMPLEKS KRAFTANGAN KUALA LUMPUR. Terkejut juga tengok tempat ni, sebab dulu semasa buat latihan industri kat sini tempat ni masih belum ada. *terasa macam duduk kat Bali pulak suasana nya.


Nama pun ArtWood, konsep cafe ni memang tidak lari dari keindahan seni kayu yang cukup menarik. Kalau dilihat pada sekitarnya ada juga seolah mengundang mood modern klasik.


Dengar khabar, ArtWood ni dibuka dari 10 pagi sehingga 9 malam sahaja pada setiap hari Isnin sehingga Jumaat. *info ni saya dapat dari pekerja mereka (15/12/20160.


Bagi korang yang berada sekitar Kuala Lumpur, KLCC khususnya bolehlah cuba datang lepak kat sini. Harga makanan pun tidak terlalu mahal. 




Share:

KEMUDAHAN PARKING PERCUMA DI HOTEL QLIQ DAMANSARA


HOTEL QLIQ DAMANSARA | Apa yang pertama muncul kat fikiran korang kalau terdengar atau ternampak mengenai DAMANSARA? Bagi saya sendiri sudah semestinya akan terfikir akan tempat dimana golongan-golongan elit atau orang kaya menetap. *itu sayalah, kalau korang tak taulah kan. Apapun untuk entry kali ni saya nak share pengalaman saya menetap di sebuah hotel yang terdapat di Damansara Perdana iaitu HOTEL QLIQ DAMANSARA.


HOTEL QLIQ DAMANSARA merupakan sebuah hotel yang berkonsepkan minimalis & modern. Setiap bilik yang mereka tawarkan di hotel ini mempunyai penghawa dingin, tingkap besar dan WiFi PERCUMA.


Setiap bilik dilengkapi dengan TV satelit skrin-rata, dan peti keselamatan. Bilik mandi peribadi dilengkapi dengan pancuran, pengering rambut dan kelengkapan peribadi percuma (berus gigi). Linen dan tuala juga disediakan.




KEMUDAHAN DI HOTEL QLIQ DAMANSARA

HOTEL QLIQ DAMANSARA mempunyai kolam renang dalaman, sebuah pusat kecergasan dan menyediakan tempat letak kenderaan persendirian PERCUMA. Kemudahan lain termasuk kemudahan mesyuarat, penyimpanan bagasi dan kemudahan dobi juga disediakan. Kemudahan Starbuck juga ada hanya bersebellahan dengan hotel ini.



LOKASI TERDEKAT HOTEL QLIQ DAMANSARA

HOTEL QLIQ DAMANSARA ini terletak 1.3 km dari KidZania Kuala Lumpur, 2.2 km dari Bandar Utama 9 Hole Golf Course dan 4.9 km dari Kuala Lumpur Golf & Country Club, dan 11 km ke bandar Kuala Lumpur. Bagi mereka yang datang dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ianya terletak 47 km jauhnya.


Catatan blog ini dapat diwujudkan menerusi program Rentak Selangor, iaitu lawatan media yang diadakan pada 1 hingga 4 Disember 2016 lalu. Acara itu telah dianjurkan oleh Gaya Travel Magazine dan disokong oleh PUSAKA sempena mempromosikan Negeri Selangor.


Share:

LEMBU SADO JADI TUMPUAN MAHA 2016



SEKITAR MAHA 2016 | Setakat jam 3 petang tadi dikatakan MAHA 2016 telah menerima lebih dari 3 juta orang pengunjung. Ini memang benar-benar membuatkan saya cukup teruja. Kalau dilihat pada media social pun memang tak habis orang duk bercerita mengenai MAHA 2016 ni. *takkan nak tengok je kan? Sempat juga saya dan kawan-kawan blogger turun padang untuk melihat sendiri kemeriahan MAHA 2016 tu.


Apa yang saya boleh nasihatkan kat korang yang berkeinginan ke MAHA 2016 ni, buatlah persediaan yang baik untuk menerima sebarang kebarangkalian. Bukan apa, untuk memudahkan urusan korang kat sana. Kalau korang nak tahu tips lebih lanjut untuk ke MAHA 2016 ni, boleh rujuk entry berikut: Merancang Untuk Ke MAHA 2016, Tip Ini Boleh Membantu Anda Dalam Memudahkan Kunjungan Anda Ke Sana [klik]

NAFAS CUBE @ MARDI

Sebelum memulakan jelajah kami di sekitar MAHA 2016 sempat juga kami mengisi perut di cafe yang berada di Nafas Cube@MARDI. Untuk pengetahuan korang Nafas Cube@MARDI ini merupakan tapak penginapan yang berkonsepkan santai. Tiga konsep utama dalam pembinaan Nafas Cube@MARDI ialah kontena, culvert dan khemah bagi memberikan suasana santai dan sentuhan kontemporari.



Nafas Cube@MARDI menempatkan tujuh buah kontena, 10 culvert dan 10 khemah yang mampu menempatkan 56 pengunjung pada satu-satu masa.


Harga penginapan satu malam bagi kontena kenamaan (VVIP) adalah RM350, kontena eksekutif RM180, culvert RM150 dan khemah RM120.


Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek bersama blogger-blogger tempatan memeriahkan suasana MAHA 2016 di Nafas Cube@MARDI.


LAMAN PERIKANAN

Pelbagai jenis teknologi terkini dan hebat telah dicipta dan dipamerkan di ruangan pameran di Laman Perikanan MAHA 2016.


Demonstrasi salah satu teknologi berkaitan di ruangan pameran laman perikanan


Ikan Empurau merupakan antara ikan termahal di pasaran Malaysia


LAMAN PADI

Semua tahu, beras merupakan makanan ruji bagi kita yang tinggal di Malaysia. Beras terhasil dari padi yang telah diproses dan dibuang kulitnya. Untuk pengetahuan korang, padi sawah yang ditanam di Malaysia sekarang merupakan hasil kacukan dan penyelidikan yang mengambil masa bertahun-tahun untuk menghasilkan benih padi yang sanagt bermutu. 


Teknologi yang cukup canggih bukan sahaja pada kacukan pada anak benih, ia juga dari teknologi jentera yang digunakan pada masa sekarang yang membantu memudahkan proses penanaman sehingga penuaian padi.


Pelbagai jenis beras yang dipamerkan di ruang pameran


Permainan bola sawah di laman padi MAHA 2016


Demonstrasi pembuatan bedak sejuk dari beras

LAMAN NANAS

Laman Nanas ni merupakan antara laman yang cukup popular dikalangan para pengunjung. Apa yang menjadi tarikan disini adalah buah nanas dari jenis MD2.


Antara prop bergambar yang boleh disewa dengan hanya RM2 di ruang pameran laman nanas

Saya sendiri sempat ke booth Jus Bob Nanas yang berada di bahagian luar sebelah kiri dewan pameran yang ada menjual jus asli nanas MD2.


Rakan blogger yang kini aktif dalam perniagaan Nanas MD2

LAMAN ARMADA JENTERA

Lokasi laman armada ni cukup membuatkan saya dan rakan blogger teruja. Bukan apa, bagi kita yang menetap di bandar ni mungkin tidak sedar akan kewujudan petani-petani moden yang cukup modern dan lengkap dengan teknologi canggih.


Pelbagai jentera dan peralatan yang canggih khas untuk membantu dalam bidang pertanian ada dipamerkan di laman ini. *tidak kiralah dari sekecil peralatan sehingga sebesar jentera.


LAMAN TERNAKAN

Laman ternakan merupakan lokasi paling popular di MAHA 2016. Lembu Sado dari baka Belgian Blue menjadi haiwan paling di disebut-sebut oleh setiap pengunjung MAHA 2016. 11 ekor lembu hibrid sado yang dipamer di MAHA 2016 dikatakan mencecah berat 1.4 tan. 


Selain dari laman-laman yang saya lawat di atas ini, ada banyak lagi laman yang tak sempat saya dan rakan-rakan terjah. Mudah kata, sehari memang tak cukup kalau nak pusing seluruh check point MAHA 2016 ni. Bagi korang yang belum berkesempatan untuk ke MAHA 2016, (11/12/2016) merupakan tarikh terakhir untuk MAHA 2016.

KEJAYAAN MAHA 2016

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, berkata "MAHA kali ini mencatat sambutan luar biasa dan berdasarkan bilangan pengunjung yang masih bertali arus, kita yakin bilangannya akan terus meningkat beberapa jam sebelum MAHA 2016 melabuhkan tirai," katanya pada sidang media di Taman Pameran Pertanian Malaysia (MAEPS) di sini, hari ini.


Dengan kehadiran pengunjung 3.7 juta, nilai jualan pada MAHA 2016 juga sangat memberangsangkan apabila mencapai RM380 juta dicatat dalam tempoh 11 hari pameran itu berlangsung.




Share:

ALAM FLORA SDN BHD DEKATKAN GENERASI BARU CINTAI ALAM SEKITAR


"Melentur buluh biarlah dari rebungnya"

Sedar akan hal tentang pendedahan generasi baru iaitu pelajar sekolah khususnya terhadap aspek kehidupan di luar sekolah amat penting dalam usaha melahirkan generasi berdaya saing dan memiliki jati diri kukuh dan utuh, Alam Flora Sdn. Bhd (Alam Flora) telah berjaya menganjurkan satu program Alam Flora Nature Camp 2016: The Wonder of Nature yang telah disertai disertai oleh 80 orang peserta yang terdiri daripada anak-anak pekerja Alam Flora terpilih, yang berusia antara 11 hingga 17 tahun dari seluruh negeri Pahang, Putrajaya dan Kuala Lumpur bersempena cuti sekolah hujung tahun.


Dato’ Mohd Zain Hassan, Ketua Pegawai Eksekutif Alam Flora berkata “Saya percaya pembudayaan tentang kebersihan dan amalan 3R ini perlu diterapkan kepada generasi muda kita ini kerana mereka lah yang bakal mewarisi alam ini di masa hadapan. Bermula dengan belajar mengenali dan menghormati alam sekitar, ianya secara tidak langsung dapat membentuk sahsiah dan moral yang baik di dalam diri para peserta. ”


Alam Flora Nature Camp 2016: The Wonder of Nature


Acara hari pertama iaitu pada 28 November 2016, peserta telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk aktiviti AMAZING RACE di sekitar Taman Warisan Pertanian Putrajaya. Aktiviti ni berlangsung dengan 4 checkpoint dengan pelbagai aktiviti yang disediakan mampu menguji daya saing dalam setiap peserta. Antara 4 checkpoint yang perlu diselesaikan oleh peserta setiap kumpulan adalah seperti berikut:
  1. Paddy Field
  2. At Butter Fruit Tree
  3. Viewing Deck
  4. Rubber Plot

Setiap pendedahan menerusi aktiviti yang disediakan sepanjang program sepanjang dua hari ini antaranya untuk meningkatkan kesedaran para peserta tentang kepentingan amalan membudayakan kebersihan khususnya konsep 3R (Reduce, Reuse, Recycle), ke arah kelestarian alam sekitar dan mengekalkan persekitaran yang lebih bersih dan sihat.

TANAMAN PADI

Aktiviti pertama mereka adalah di sawah padi, walaupun kawasan sawah padi di Taman Warisan Pertanian Putrajaya, ini tidak begitu besar seperti sawah padi yang sebenar ianya cukup untuk memberi info dan praktikal kepada para peserta mengenai bagaimana proses penanaman padi sehingga beras dihasilkan.


Memandangkan ramai diantara mereka baru pertama kali berhadapan dengan situasi ini, aktiviti di sawah ini telah menjadi satu aktiviti yang cukup menyeronokkan.


PROSES GETAH

Setelah selesai melakukan aktiviti di sawah padi, para peserta telah dibawa ke check point seterusnya iaitu untuk aktiviti di ladang getah. Aktiviti kali sangat best kerana mereka boleh belajar mengenai pemprosesan getah keping.


Apa yang membuatkan saya lebih kagum dengan Alam Flora Sdn. Bhd (Alam Flora) , mereka mempunyai Ketua Pegawai Eksekutif  yang cukup supportive. Bukan hanya sekadar muncul ketika majlis perasmian, Dato’ Mohd Zain Hassan juga turut serta dalam setiap aktiviti-aktiviti yang dilakukan bersama-sama peserta.


  


TANAMAN HERBA

Selesai di ladang getah, para peserta dibawa untuk mengenali tanaman herba yang boleh memanfaatkan manusia. Bukan sekadar belajar mengenali herba-herba yang ada malah mereka juga diajar dan diberi peluang untuk menanam pokok-pokok herba ini.


Setiap peserta diberi kelengkapan menanam dan satu anak pokok herba untuk ditanam. banyak pokok-pokok herba telah diperkenalkan dalam aktiviti ini seperti pokok lidah buaya, pokok rama-rama pokok rama-rama yang dikatakan boleh merawat penyakit kanser dan banyak lagi.


SUKAN TRADISI


Selain dari melakukan dan mengenali aktiviti-aktiviti seperti di atas, para peserta juga turut didedahkan dengan aktiviti sukan kampung yang semakin dilupakan seperti lastik biji getah, boling kelapa dan kukur kelapa.

SKYWORRIOR


Selepas selesai melakukan aktiviti di Taman Warisan Pertanian Putrajaya, para peserta dibawa ke Presint 2 dimana terletaknya lokasi untuk aktiviti seterusnya iaitu "SkyWarrior Rainforest Challenge". Antara cabaran "Sky Warrior" yang telah dilakukan oleh para peserta adalah seperti:-
  1. Chelik Falls
  2. Ulu Sepat Clasp
  3. MArudi Clossing
  4. Kinabalu Ferrata
  5. Langkawi Walk
  6. Kinabatangan Swing
  7. Cameron Web
  8. Danum Valley



Aktiviti ini dilakukan adalah bertujuan untuk menguji mental dan ketahanan para peserta melalui halangan-halangan yang telah mereka lalui. Ini boleh memberi bekal semangat kepada mereka untuk lebih bersemangat dan yakin bila berada di luar nanti.

KRAF TISU

Aktiviti pada hari berikutnya iaitu bertarikh 29 November 2016, aktiviti telah diteruskan dengan aktiviti membuat kraf tisu. Setiap ahli kumpulan diajar dan dikendaki membuat kraf menggunakan tisu dan pewarna mengikut kretiviti sendiri. 


Kraf tisu ini menggunakan teknik "Tie-Dye Tissue". Kraf tisu yang telah siap, dipersembahkan kepada semua dan telah dinili untuk pemarkahan. Aktiviti ini bukan sahaja mendidik peserta untuk kretif melakukan sesuatu, malah ianya juga mengajar para peserta untuk pandai untuk melakukan "recycle".


Tugas terakhir para peserta ialah dengan mencipta War Cry kumpulan. War Cry yang telah mereka cipta dan persembahkan telah dinilai untuk pemberian markah.


Akhir sekali, majlis penyampaian hadiah, sijil dan penutupan telah disempurnakan oleh En. Azman Shawal selaku Pengurus Jabatan Komunikasi Korporat Alam Flora.


Apa yang dilakukan oleh pihak Alam Flora ni sangat bagus dalam usaha memberi yang terbaik untuk memelihara bumi kita. Apa yang saya harapkan, program seperti ini harus dibuat lagi untuk melatih lebih ramai lagi golongan muda mecintai alam sekitar kita.


MENGENAI ALAM FLORA SDN BHD:



Alam Flora Sdn Bhd (Alam Flora), adalah anak syarikat ahli Kumpulan DRB-HICOM yang ditubuhkan bertujuan untuk mengambil pendekatan baru yang lebih efektif ke arah mencapai matlamat Malaysia yang lebih bersih, indah dan sihat. Hasrat ini dilaksanakan menerusi penswastaan pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam berkuatkuasa pada 1 September 2011. Ia bertujuan untuk memodenkan pengurusan sisa pepejal di Malaysia serta meningkatkan kecekapan dan mutu pengurusan sisa pepejal daripada peringkat penjanaan sampah sehingga ke proses pelupusan sampah. Dalam menyediakan perkhidmatan yang lebih efisien kepada pelanggan-pelanggan, Alam Flora mengambil langkah menambah baik tenaga kerja, penggunaan lori-lori kompaktor berteknologi baru serta penyediaan tong-tong sampah yang mencukupi.


Dalam Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672), Alam Flora tertakluk di bawah Perjanjian Konsesi selama 22 tahun untuk kerja-kerja pengurusan sisa pepejal dan perkhidmatan pembersihan awam. Kini, Alam Flora adalah di antara tiga buah syarikat yang diberikan konsesi pengurusan sisa pepejal dan pembersihan awam di negara ini. Alam Flora dipertanggungjawabkan untuk mengambil alih perkhidmatan di kawasan Tengah dan Pantai Timur Semenanjung, meliputi seluruh Kuala Lumpur, Putrajaya, Pahang dan akan datang di Terengganu dan Kelantan.
Share:

BREAKOUT PERMAINAN MENCABAR DI NU SENTRAL


Ramai yang tanya apa aktiviti saya kalau tibanya hujung minggu. Memandangkan sekarang saya bekerja hanya 5 hari seminggu mengikut office hours, saya lebih merancang masa saya dengan perkara-perkara yang mendatangkan faedah selain berjalan-jalan ke tempat-tempat menarik sekitar Kuala Lumpur dan Selangor. Tapi kadang-kadang tu kalau ada duit lebih, ada juga saya dan kawan-kawan berpakat untuk melakukan aktiviti berbayar yang lain dari yang lain. *tak kisahlah macamana, yang penting masa tak terbuang dengan benda yang tak berfaedah. Pada minggu lepas, kami buat keputusan untuk melakukan aktiviti Breakout di Nu Sentral. Sekali sekala apa salahnya kan. 


BREAKOUT NU SENTRAL




BREAKOUT - NEW ROOM

Untuk pengetahuan korang, Breakout Nu Sentral ada memperkenalkan 2 bilik bertema baru iaitu Perpetual dan The Testament of Tesla.



HARGA PERMAINAN BREAKOUT

Berikut pula merupakan jadual harga yang dikenakan untuk masuk ke Breakout. Lagi ramai kumpulan korang lagi murah, dan apa yang lebih penting lagi mudah untuk korang menyelesaikan misi.



L4-09A, Level 4, Nu Sentral, Sambathan,
201, Jalan Tun Sambanthan,
50470 Kuala Lumpur, Malaysia

Website:

+60 3-2276 3705

Operation Hours: 
10AM–10PM
Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive