travel, food and lifestyle blog

Followers

MENANG LAGI



Alhamdulillah, rezeki untuk tahun 2016. Entry yang MY buat untuk peraduan di blog sayaiday telah berjaya menarik minat juri untuk dinobatkan sebagai pemenang hadiah utama.


Kalau korang tak percaya boleh rujuk SINI [klik].


Ini bermakna MY bakal menerima 20 000 AirAsia Big Point. *wah boleh travel sakan la ye. Sekurang-kurangnya leh jejak 2-3 buah negara jugak tu. Siapa tak teruja kan. Tak sangka pula, dari ramai-ramai peserta yang join, entry MY yang terpilih untuk dapat tempat pertama tu.

Alhamdulillah, kalau dikira, ni kali kedua dalam tahun 2015 MY menang hadiah pertama dalam peraduan penulisan blog. Entry sebelum ni ialah berkenaan dengan iklan produk Afy Haniff [klik]. Insyaallah, hal ni membuatkan MY lebih kuat dan bersemangat untuk terus berbloging.

Terima kasih diucapkan kepada Iday kerana meganjurkan peraduan ni. Nanti anjurkan lagi ya. hehe

Share:

KADAR HARGA BARU TAMBANG ERL, KTM ,LRT DAN MONORAIL


Berat mata memandang, berat lagi bahu ni yang nak memikulnya. Bagi pengguna kenderaan sendiri dah terbiasa dengan permainan turun naik harga minyak, ditambah lagi dengan kenaikan harga tol yang agak terasa keterlaluannya. Kini tibalah masa untuk rakyat yang setia menggunakan perkhidmatan awam yang katanya sangat efektif tu. *efektif sangat lulz.

Kenaikan harga baru bagi perkhidmatan KTM Komuter sudah mula dilaksanakan bermula 2 Disember 2015 yang lepas. Dengan kenaikan harga tambang yang rasanya memang sangat ketara getaran dijiwa ni diharap perkhidmatannya pun harus dipertingkatkan jugalah.

Sumber : Facebook
Bermula 1 Januari 2016 ni pula kadar tambang ERL pula bakal dinaikkan. Bukan RM5, bukan RM 10, tapi sehingga RM20 untuk KLIA Ekspress KL Sentral ke KLIA / KLIA 2. *banyak tu weh. Kalau dulu ERL ni memang akan jadi pilihan utama kalau MY nak ke KLIA/KLIA2, tapi sekarang memang fikir banyak kali jugak la. Nampak gaya kalau nak ke oversea untuk travel, memang kena pastikan kita betol-betol kaya dulu haha. Mana taknya, belum keluar negara dah banyak duit kena keluar semata-mata atas public transport. Silap-silap tiket kapal terbang korang lagi murah dari naik ERL ni.

Memandangkan ekonomi negara makin merusut. Pandai-pandailah kita berjimat dan selalulah berdoa supaya ALLAH SWT kurniakan pemimpin negara yang baru buat MALAYSIA yang lebih baik, lebih bertanggungjawab dan mampu memajukan negara kita.
Share:

DASHING TINGKATKAN KEYAKINAN BERGANDA LELAKI AKTIF


DASHING MEN IN ACTION | Lelaki sekarang bukan seperti dulu. Sudah menjadi satu tren atau kemestian dalam menjaga penampilan diri. Bukan sekadar dari segi fesyen, tetapi juga jari segi penjagaan diri termasuk kulit wajah.*siapa tak nak kelihatan kacak, macho kan? 

Baru-baru ini DASHING dengan bangganya memperkenalkan rangkaian baru pembersih wajah yang diilhamkan dan diperakui oleh Manchester City Football Club. Rangkaian pembersih wajah ini telah dibuat khusus untuk iklim dan kulit Asia.


Kesemuanya terdiri dari lima produk, setiap darinya direka untuk menyelesaikan  isu-isu kulit yang paling biasa yang dihadapi oleh lelaki yang mempunyai gaya hidup aktif.


ACNE FREE : Kick off Jerawat yang ada dengan Dashing Acne Free yang telah dirumus khas dengan Zinc & Clay untuk melawan jerawat yang menyebabkan bakteria. Ia juga menggalakkan kulit wajah yang licin dan sihat, skor kulit yang jelas dalam masa yang singkat!

OIL CLEAR : Dashing Oil Clear telah dirumuskan dengan ramuan rahsia arang buluh yang akan membantu untuk menghilangkan kotoran & minyak berlebihan yang ada pada kulit wajah. Membina pertahanan yang paling kuat terhadap minyak.

WHITE EXTRA: Telah dirumuskan dengan Tumbuhan Swiss Alpine, Dashing White Extra akan membantu meringan, mencerahkan & memulihkan tona kulit .

FRESH ICY: Dashing Icy Fresh mengandungi Ice Glacier Water untuk kesegaran segera dan penghidratan kulit. Ia memberi kesegaran yang tahan lama dan rasa sejuk kepada kulit dengan serta-merta dengan mengurangkan haba yang berlebihan pada kulit wajah. Ia juga boleh membantu menangani kekeringan kulit wajah.

WHITENING SCRUB : Siapa kata lelaki aktif tidak boleh memiliki kulit yang sempurna? Dashing White Scrub dirumuskan dengan Garam Laut yang akan membantu membersih kulit muka secara mendalam & exfoliates. Ia membantu untuk unclog liang, membuang kekotoran dan bintik hitam yang ada pada kulit wajah.

Bagi korang yang ingin mendapatkan produk Dashing Facial Cleansers ini, semuanya boleh di dapati dengan, 100g dengan harga RM10.90 dan 50g pula dengan harga RM6.90.So guys, go explore your active lifestyle without worrying about your skin issues; Dashing will take care of it.



NATIONAL CONTEST | To add to your delight, Dashing is also running a National contest and will be giving opportunity to 11 lucky winners to go on a 6 day 5 nights fully paid trip to Manchester, UK. This trip will include a 3 day training camp at the City Football Academy with Academy.

coaches, an opportunity to get up close to the 1st team players, an Etihad Stadium tour and not forgetting VIP tickets to watch the LIVE match between Manchester City FC and Manchester United on 19th March 2016. 

It’s a simple SMS based contest and all one needs to do is to buy any Dashing or Elite products and send a simple SMS to enter the contest which ends on 31st December 2015.

Share:

LAZADA BUAT HAL LAGI | ONLINE REVOLUTION SALE


Sangat sibuk dengan kerja sampai lupa akan hobi sendiri iaitu travel. Kalau diikutkan pada keadaan sekarang, hobi tu dah boleh menjadi satu keperluan. * arghhhhh, i need a vacation. Insyaallah kalau takde aral melintang, semua akan selesai sebelum early of February 2016 nanti. *tapi kemana kah kita?. Okay yang ni rahsia, kena tunggu update dari MY dari masa ke semasa. *tapi syok jugak kalau ada yang sudi taja kan?.



Tapi macam macamana nak travel kalau tak ada persediaan kan?. Banyak benda nak kena fikir kalau nak dapat kualiti pada perjalanan kita nanti. *luggage tak ada? masalah besar tu. *kamera pun nak kena ada yang terbaik? kalau tak ada macamana nak rakam memori travel kita kan.


Nak dijadikan cerita LAZADA pulak buat hal. *apa kes wei? Diorang tengah dok buat diskaun tak hengat wei. Maka tersebutlah alkisah MY ternampak luggage yang sweet mueet yang supder duper murah kat website diorang tu.


Travel Star TS020 Ultralight Weight Luggage 2 in1 Set 20 Inch+24 Blue Rainbow



Ko tak rasa nak meninggal tengok harga sebelum bag ni? wallaweh 70% tu dia offer. Kalau tak caya nak link dia, korang leh rujuk SINI [klik]. Ni kalau dapat beg ni MY rasa, kalau jalan kat airport tu memang tak pandang kiri kanan la, mendogak je ke atas tanda berlagak kaya kan. Boleh menangis orang sekeliling airport tengok. *harap-harap jalan tu tak tersadung jatuh ditimpa luggage plak la kan. hahahahah.

Bila bercerita pasal kamera pulak, dah lama MY mengidam nak memiliki model kamera Sony Alpha A6000. Pilihan terbaik untuk seorang traveller macam MY ni. Tapi sebelum ni leh gigit lidah ajelah bila tengok harga dia kan.


Sony Alpha A6000 w/16-50mm (Silver) Mirrorless Digital Camera + 16GB + Case



Tapi, sekarang LAZADA ada buat promosi sehingga 24% untuk kamera model ni. Kalau tak percaya jugak korang boleh rujuk SINI [klik]. Memang berbaloi-baloi kan. *eh kamera pun ada ke kat LAZADA?. Kenapa pulak tak ada, kat Lazada ni amcam-macam ada tau, kecuali orang je diorang tak jual.

psst: korang jangan ingat MY dok usha dua benda ni je tau, sebab harga dia boleh buat orang meninggal tau tak!!!!! hahaha



Ha!!!! korang nampak tak apa yang MY nampak? yang tu pun boleh masuk list jugak tu. GoPro Hero 4 tu. wuwuwuwuwuwu.

Takkan korang nak tengok je kan. Semuanya dengan HARGA RUNTUH. Korang mesti ingat Online Revolution Lazada berlansung pada 10 hingga 12 Disember 2015 sahaja. Jangan buang masa lagi jom pakat shopping di http://www.lazada.com.my/online-revolution/ [klik].

KENAPA LAZADA | Kenapa MY suka sangat rujuk pada online shopping website seperti LAZADA ni oleh kerana mudah, menjimatkan masa dan duit. Tambah pula bila ada musim-musim harga runtuh macam ni. Tapi awas, jika korang salah pilih, korang akan menghadapi masalah dalam beberapa perkara seperti dapat barang yang lain dari apa yang dioder, dan perkara paling MY selalu hadapi ialah masalah service penghantaran yang teruk.

Sepanjang MY menjadikan LAZADA sebagai tempat untuk MY shopping secara online. Perkara yang paling best yang MY nampak ialah bagaimana cekap dan bagusnya pengurusan sistem penghantaran barang diorang. Mereka menggunakan sistem notification pada masej dan email untuk memberitahu pada setiap pelanggan mereka akan status barang yang akan diorang hantar. Boleh rujuk SINI [klik] untuk barang yang pernah MY beli dengan LAZADA.


Ini merupakan contoh email yang kita akan dapat. Jika anda berada di dalam kawasan berdekatan, biasanya barang akan sampai kurang dari separuh hari dari email yang korang dapat. *serius service LAZADA memang tidak menyusahkan pelanggan mereka. Pelanggan akan tahu bila barang akan sampai dan boleh bersedia untuk menunggu. bagi mereka yang tidak percaya pada online shopping, korang tak perlu risau kerana LAZADA menyediakan perkhidmatan Cash On Delivery. Bayar semasa anda menerima barang yang dioder. *its fair rite.





Share:

POWERBANK PINENG PN920 DARI LAZADA

POWERBANK PINENG PN920 DARI LAZADA | Sudah sampai masanya untuk bertukar kepada powerbank baru setelah bertahun powerbank lama bertahan. *itupon rosak sebab tertumpah sup masa dinner tempoh hari. Jika dulu MY menggunakan powerbank yang berjenama PINENG, untuk kali ni juga jenama sama MY pilih kerana kualitinya. Semua sedia maklum bagaimana pentingnya benda yang bergelar powerbank ni. *kalau tak ada powerbank boleh muram beberapa jam, sebab tak leh on telefon kan. Oleh kerana LAZADA ada membuat promosi, sekali lagi MY membeli powerbank di LAZADA.


Sistem yang boleh dipuji, dari awal barang dioder sehingga proses barang dihantar dan sampai ke tangan MY. Perkhidmatan penghantaran barang yang tidak menyusahkan pelanggan. Bila barang dalam proses penghantaran notification akan diberikan melalui masej dan email untuk memudahkan pelanggan seperti MY menunggu barang sampai. *tidak perlu menunggu berhari-hari tanpa kabar berita.

Walaupun dari jenama yang sama iaitu PINENG, model powerbank yang MY beli kali ini berbeza dari yang sebelumnya.



Pineng PN920 20000mAh Powerbank Dual USB Port with New Design (Black)
+ Free Hi Speed Charger




Sengaja pilih yang 20000mAh, sebab kalau travel atau berjalan mesti akan makan masa untuk balik ke rumah. *jadi powerbank lah penyelamatnya. Apa yang best dengan powerbank ni, dia membantu untuk charge telefon kita dengan cepat, manakala kelemahan yang ada pada powerbank ni pula seperti berikut:


Kekurangan:

*masa charge powerbank yang sangat makan masa
*saiz yang besar dan berat
*tidak disertakan dengan cable untuk charge telefon
(hanya chager powerbank sahaja diberi)



Powerbank ni MY beli hanya dengan harga RM74 termasuk GST dan delivery. *bayar masa barang sampai (COD). Jadi bagi mereka yang takut nak beli barang online tu, korang tak perlu risau la sebab boleh bayar masa korang terima barang ya. Apapon, masih awal lagi kalau MY nak buat review penuh. Apa yang MY harapkan ianya tak akan mengecewakan MY sepertimana perkhidmatan abangnya sebelum ni.

Share:

TEATER BAWANG PUTIH BAWANG MERAH DI ISTANA BUDAYA


TEATER BAWANG MERAH BAWANG PUTIH DI ISTANA BUDAYA | Selepas berjayanya teater musikal Mak Cun pada beberapa minggu yang lepas, kini Eirma Fatima memeriahkan kembali Panggung Sari Istana Budaya dengan pementasan Teater Musikal Bawang Putih Bawang Merah (TBPBM). *apa yang menariknya dengan pementasan TBPBM kali ni?

perbalahan antara mak Kundur dan mak Labu
Semua sudah sedia maklum dengan jalan cerita lagenda ini. Bagaimana nasib ibu Labu bersama anaknya si Merah selepas kematian ayah si Merah. Keadaan semakin teruk setelah ibu si Merah iaitu Labu mati dibunuh madu sendiri akibat cemburu dendam. Sudah semestinya Eirma Fatima telah membawakan suatu kelainan pada pementasan TBPBM pada kali ini.

penambahan watak si bongkok yang dilakonkan oleh beto  kusyairy
Ada watak baru cuba beliau tonjolkan untuk membantu menghidupkan lagi penceritaan sebenar iaitu Si Bongkok yang dilakonkan oleh Beto Kusyairy.

peyiksaan mak Kundur terhadap anak tiri beliau si Merah
Penggunaan prop dan lagu pada TBPBM arahan Eirma Fatima ini boleh dipuji.

adengan mencuit hati




Apa yang MY boleh katakan, persembahan TBPBM ini sangat berbaloi ditonton. Penuh dengan nilai-nilai murni dan pengajaran. Ianya merupakan Teater rakyat sesuai untuk tontonan umum. Dapatkan tiket anda sekarang.

Foto : Khai Artzfar

Share:

TEATER MUZIKAL MAK CUN BEST

Barisan pelakon teater Mok Cun
TEATER MAK CUN BEST | Siapa yang tidak tahu akan kisah Mak Cun (Mok Cun) yang mana merupakan usahawan desa yang mempunyai cita-cita tinggi berasal dari Kodiang, Kedah. Kisah  dari drama bersirinya cukup popular dan menjadi fenomena pada semua golongan usia tak kira yang tua, muda mahupun kanak-kanak.

Rahim Razali bersama para pelakon utama Mak Cun iaitu Datin Seri Umie Aida (kiri), Erma Fatima (kanan) dan Balqis Samundur Khan (duduk) – Foto TV3


Selepas drama bersiri Mok Cun tamat di tayangkan di tv3, atas permintaan peminat-peminatnya. Eirma Fatima telah menghasilkan sebuah pementasan teater Mok Cun di Istana Budaya iaitu bermula 14 November sehingga 22 November 2015 lepas. Dengan berkonsepkan teater musikal komedi, sudah semestinya ia sangat menghiburkan.


Memang rugilah bagi MY kalau tak dapat tengok pementasan teater Mok Cun ni. Tambah pulak bila ianya hasil dari karyawan dan pelakon hebat Eirma Fatima kan? Walaupun ianya sudah ditayangkan sebagai drama bersiri di tv. MY yakin bahawa Eirma Fatima akan membawakan sesuatu kelainan pada pementasan teater Mok Cun ni. Ternyata ianya tidak mengecewakan.



Teater Mok Cun ini bukanlah satu pementasan atau cerita yang sia-sia. Ianya penuh dengan nilai positif dan pengajaran untuk kita khususnya usahawan melayu. Kalau nak bercerita mengenai lawak, ianya cukup perfact. *tidak mungkin akan ada yang tertidur semasa menonton teater ini barangkali. Semua watak yang ada memainkan peranan masing-masing dengan cukup baik. Tidak kira dari watak utama iaitu Eirma Fatima sendiri sehingga sekecil-kecil watak pelakon tambahan.

Apa yang MY harapkan, pementasan Mok Cun ini tidak berhenti hanya disini. Tolong buat lagi please.

Foto : Khai Artzfar

Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive