travel, food and lifestyle blog

Followers

MENANG LAGI



Alhamdulillah, rezeki untuk tahun 2016. Entry yang MY buat untuk peraduan di blog sayaiday telah berjaya menarik minat juri untuk dinobatkan sebagai pemenang hadiah utama.


Kalau korang tak percaya boleh rujuk SINI [klik].


Ini bermakna MY bakal menerima 20 000 AirAsia Big Point. *wah boleh travel sakan la ye. Sekurang-kurangnya leh jejak 2-3 buah negara jugak tu. Siapa tak teruja kan. Tak sangka pula, dari ramai-ramai peserta yang join, entry MY yang terpilih untuk dapat tempat pertama tu.

Alhamdulillah, kalau dikira, ni kali kedua dalam tahun 2015 MY menang hadiah pertama dalam peraduan penulisan blog. Entry sebelum ni ialah berkenaan dengan iklan produk Afy Haniff [klik]. Insyaallah, hal ni membuatkan MY lebih kuat dan bersemangat untuk terus berbloging.

Terima kasih diucapkan kepada Iday kerana meganjurkan peraduan ni. Nanti anjurkan lagi ya. hehe

Share:

KADAR HARGA BARU TAMBANG ERL, KTM ,LRT DAN MONORAIL


Berat mata memandang, berat lagi bahu ni yang nak memikulnya. Bagi pengguna kenderaan sendiri dah terbiasa dengan permainan turun naik harga minyak, ditambah lagi dengan kenaikan harga tol yang agak terasa keterlaluannya. Kini tibalah masa untuk rakyat yang setia menggunakan perkhidmatan awam yang katanya sangat efektif tu. *efektif sangat lulz.

Kenaikan harga baru bagi perkhidmatan KTM Komuter sudah mula dilaksanakan bermula 2 Disember 2015 yang lepas. Dengan kenaikan harga tambang yang rasanya memang sangat ketara getaran dijiwa ni diharap perkhidmatannya pun harus dipertingkatkan jugalah.

Sumber : Facebook
Bermula 1 Januari 2016 ni pula kadar tambang ERL pula bakal dinaikkan. Bukan RM5, bukan RM 10, tapi sehingga RM20 untuk KLIA Ekspress KL Sentral ke KLIA / KLIA 2. *banyak tu weh. Kalau dulu ERL ni memang akan jadi pilihan utama kalau MY nak ke KLIA/KLIA2, tapi sekarang memang fikir banyak kali jugak la. Nampak gaya kalau nak ke oversea untuk travel, memang kena pastikan kita betol-betol kaya dulu haha. Mana taknya, belum keluar negara dah banyak duit kena keluar semata-mata atas public transport. Silap-silap tiket kapal terbang korang lagi murah dari naik ERL ni.

Memandangkan ekonomi negara makin merusut. Pandai-pandailah kita berjimat dan selalulah berdoa supaya ALLAH SWT kurniakan pemimpin negara yang baru buat MALAYSIA yang lebih baik, lebih bertanggungjawab dan mampu memajukan negara kita.
Share:

DASHING TINGKATKAN KEYAKINAN BERGANDA LELAKI AKTIF


DASHING MEN IN ACTION | Lelaki sekarang bukan seperti dulu. Sudah menjadi satu tren atau kemestian dalam menjaga penampilan diri. Bukan sekadar dari segi fesyen, tetapi juga jari segi penjagaan diri termasuk kulit wajah.*siapa tak nak kelihatan kacak, macho kan? 

Baru-baru ini DASHING dengan bangganya memperkenalkan rangkaian baru pembersih wajah yang diilhamkan dan diperakui oleh Manchester City Football Club. Rangkaian pembersih wajah ini telah dibuat khusus untuk iklim dan kulit Asia.


Kesemuanya terdiri dari lima produk, setiap darinya direka untuk menyelesaikan  isu-isu kulit yang paling biasa yang dihadapi oleh lelaki yang mempunyai gaya hidup aktif.


ACNE FREE : Kick off Jerawat yang ada dengan Dashing Acne Free yang telah dirumus khas dengan Zinc & Clay untuk melawan jerawat yang menyebabkan bakteria. Ia juga menggalakkan kulit wajah yang licin dan sihat, skor kulit yang jelas dalam masa yang singkat!

OIL CLEAR : Dashing Oil Clear telah dirumuskan dengan ramuan rahsia arang buluh yang akan membantu untuk menghilangkan kotoran & minyak berlebihan yang ada pada kulit wajah. Membina pertahanan yang paling kuat terhadap minyak.

WHITE EXTRA: Telah dirumuskan dengan Tumbuhan Swiss Alpine, Dashing White Extra akan membantu meringan, mencerahkan & memulihkan tona kulit .

FRESH ICY: Dashing Icy Fresh mengandungi Ice Glacier Water untuk kesegaran segera dan penghidratan kulit. Ia memberi kesegaran yang tahan lama dan rasa sejuk kepada kulit dengan serta-merta dengan mengurangkan haba yang berlebihan pada kulit wajah. Ia juga boleh membantu menangani kekeringan kulit wajah.

WHITENING SCRUB : Siapa kata lelaki aktif tidak boleh memiliki kulit yang sempurna? Dashing White Scrub dirumuskan dengan Garam Laut yang akan membantu membersih kulit muka secara mendalam & exfoliates. Ia membantu untuk unclog liang, membuang kekotoran dan bintik hitam yang ada pada kulit wajah.

Bagi korang yang ingin mendapatkan produk Dashing Facial Cleansers ini, semuanya boleh di dapati dengan, 100g dengan harga RM10.90 dan 50g pula dengan harga RM6.90.So guys, go explore your active lifestyle without worrying about your skin issues; Dashing will take care of it.



NATIONAL CONTEST | To add to your delight, Dashing is also running a National contest and will be giving opportunity to 11 lucky winners to go on a 6 day 5 nights fully paid trip to Manchester, UK. This trip will include a 3 day training camp at the City Football Academy with Academy.

coaches, an opportunity to get up close to the 1st team players, an Etihad Stadium tour and not forgetting VIP tickets to watch the LIVE match between Manchester City FC and Manchester United on 19th March 2016. 

It’s a simple SMS based contest and all one needs to do is to buy any Dashing or Elite products and send a simple SMS to enter the contest which ends on 31st December 2015.

Share:

LAZADA BUAT HAL LAGI | ONLINE REVOLUTION SALE


Sangat sibuk dengan kerja sampai lupa akan hobi sendiri iaitu travel. Kalau diikutkan pada keadaan sekarang, hobi tu dah boleh menjadi satu keperluan. * arghhhhh, i need a vacation. Insyaallah kalau takde aral melintang, semua akan selesai sebelum early of February 2016 nanti. *tapi kemana kah kita?. Okay yang ni rahsia, kena tunggu update dari MY dari masa ke semasa. *tapi syok jugak kalau ada yang sudi taja kan?.



Tapi macam macamana nak travel kalau tak ada persediaan kan?. Banyak benda nak kena fikir kalau nak dapat kualiti pada perjalanan kita nanti. *luggage tak ada? masalah besar tu. *kamera pun nak kena ada yang terbaik? kalau tak ada macamana nak rakam memori travel kita kan.


Nak dijadikan cerita LAZADA pulak buat hal. *apa kes wei? Diorang tengah dok buat diskaun tak hengat wei. Maka tersebutlah alkisah MY ternampak luggage yang sweet mueet yang supder duper murah kat website diorang tu.


Travel Star TS020 Ultralight Weight Luggage 2 in1 Set 20 Inch+24 Blue Rainbow



Ko tak rasa nak meninggal tengok harga sebelum bag ni? wallaweh 70% tu dia offer. Kalau tak caya nak link dia, korang leh rujuk SINI [klik]. Ni kalau dapat beg ni MY rasa, kalau jalan kat airport tu memang tak pandang kiri kanan la, mendogak je ke atas tanda berlagak kaya kan. Boleh menangis orang sekeliling airport tengok. *harap-harap jalan tu tak tersadung jatuh ditimpa luggage plak la kan. hahahahah.

Bila bercerita pasal kamera pulak, dah lama MY mengidam nak memiliki model kamera Sony Alpha A6000. Pilihan terbaik untuk seorang traveller macam MY ni. Tapi sebelum ni leh gigit lidah ajelah bila tengok harga dia kan.


Sony Alpha A6000 w/16-50mm (Silver) Mirrorless Digital Camera + 16GB + Case



Tapi, sekarang LAZADA ada buat promosi sehingga 24% untuk kamera model ni. Kalau tak percaya jugak korang boleh rujuk SINI [klik]. Memang berbaloi-baloi kan. *eh kamera pun ada ke kat LAZADA?. Kenapa pulak tak ada, kat Lazada ni amcam-macam ada tau, kecuali orang je diorang tak jual.

psst: korang jangan ingat MY dok usha dua benda ni je tau, sebab harga dia boleh buat orang meninggal tau tak!!!!! hahaha



Ha!!!! korang nampak tak apa yang MY nampak? yang tu pun boleh masuk list jugak tu. GoPro Hero 4 tu. wuwuwuwuwuwu.

Takkan korang nak tengok je kan. Semuanya dengan HARGA RUNTUH. Korang mesti ingat Online Revolution Lazada berlansung pada 10 hingga 12 Disember 2015 sahaja. Jangan buang masa lagi jom pakat shopping di http://www.lazada.com.my/online-revolution/ [klik].

KENAPA LAZADA | Kenapa MY suka sangat rujuk pada online shopping website seperti LAZADA ni oleh kerana mudah, menjimatkan masa dan duit. Tambah pula bila ada musim-musim harga runtuh macam ni. Tapi awas, jika korang salah pilih, korang akan menghadapi masalah dalam beberapa perkara seperti dapat barang yang lain dari apa yang dioder, dan perkara paling MY selalu hadapi ialah masalah service penghantaran yang teruk.

Sepanjang MY menjadikan LAZADA sebagai tempat untuk MY shopping secara online. Perkara yang paling best yang MY nampak ialah bagaimana cekap dan bagusnya pengurusan sistem penghantaran barang diorang. Mereka menggunakan sistem notification pada masej dan email untuk memberitahu pada setiap pelanggan mereka akan status barang yang akan diorang hantar. Boleh rujuk SINI [klik] untuk barang yang pernah MY beli dengan LAZADA.


Ini merupakan contoh email yang kita akan dapat. Jika anda berada di dalam kawasan berdekatan, biasanya barang akan sampai kurang dari separuh hari dari email yang korang dapat. *serius service LAZADA memang tidak menyusahkan pelanggan mereka. Pelanggan akan tahu bila barang akan sampai dan boleh bersedia untuk menunggu. bagi mereka yang tidak percaya pada online shopping, korang tak perlu risau kerana LAZADA menyediakan perkhidmatan Cash On Delivery. Bayar semasa anda menerima barang yang dioder. *its fair rite.





Share:

POWERBANK PINENG PN920 DARI LAZADA

POWERBANK PINENG PN920 DARI LAZADA | Sudah sampai masanya untuk bertukar kepada powerbank baru setelah bertahun powerbank lama bertahan. *itupon rosak sebab tertumpah sup masa dinner tempoh hari. Jika dulu MY menggunakan powerbank yang berjenama PINENG, untuk kali ni juga jenama sama MY pilih kerana kualitinya. Semua sedia maklum bagaimana pentingnya benda yang bergelar powerbank ni. *kalau tak ada powerbank boleh muram beberapa jam, sebab tak leh on telefon kan. Oleh kerana LAZADA ada membuat promosi, sekali lagi MY membeli powerbank di LAZADA.


Sistem yang boleh dipuji, dari awal barang dioder sehingga proses barang dihantar dan sampai ke tangan MY. Perkhidmatan penghantaran barang yang tidak menyusahkan pelanggan. Bila barang dalam proses penghantaran notification akan diberikan melalui masej dan email untuk memudahkan pelanggan seperti MY menunggu barang sampai. *tidak perlu menunggu berhari-hari tanpa kabar berita.

Walaupun dari jenama yang sama iaitu PINENG, model powerbank yang MY beli kali ini berbeza dari yang sebelumnya.



Pineng PN920 20000mAh Powerbank Dual USB Port with New Design (Black)
+ Free Hi Speed Charger




Sengaja pilih yang 20000mAh, sebab kalau travel atau berjalan mesti akan makan masa untuk balik ke rumah. *jadi powerbank lah penyelamatnya. Apa yang best dengan powerbank ni, dia membantu untuk charge telefon kita dengan cepat, manakala kelemahan yang ada pada powerbank ni pula seperti berikut:


Kekurangan:

*masa charge powerbank yang sangat makan masa
*saiz yang besar dan berat
*tidak disertakan dengan cable untuk charge telefon
(hanya chager powerbank sahaja diberi)



Powerbank ni MY beli hanya dengan harga RM74 termasuk GST dan delivery. *bayar masa barang sampai (COD). Jadi bagi mereka yang takut nak beli barang online tu, korang tak perlu risau la sebab boleh bayar masa korang terima barang ya. Apapon, masih awal lagi kalau MY nak buat review penuh. Apa yang MY harapkan ianya tak akan mengecewakan MY sepertimana perkhidmatan abangnya sebelum ni.

Share:

TEATER BAWANG PUTIH BAWANG MERAH DI ISTANA BUDAYA


TEATER BAWANG MERAH BAWANG PUTIH DI ISTANA BUDAYA | Selepas berjayanya teater musikal Mak Cun pada beberapa minggu yang lepas, kini Eirma Fatima memeriahkan kembali Panggung Sari Istana Budaya dengan pementasan Teater Musikal Bawang Putih Bawang Merah (TBPBM). *apa yang menariknya dengan pementasan TBPBM kali ni?

perbalahan antara mak Kundur dan mak Labu
Semua sudah sedia maklum dengan jalan cerita lagenda ini. Bagaimana nasib ibu Labu bersama anaknya si Merah selepas kematian ayah si Merah. Keadaan semakin teruk setelah ibu si Merah iaitu Labu mati dibunuh madu sendiri akibat cemburu dendam. Sudah semestinya Eirma Fatima telah membawakan suatu kelainan pada pementasan TBPBM pada kali ini.

penambahan watak si bongkok yang dilakonkan oleh beto  kusyairy
Ada watak baru cuba beliau tonjolkan untuk membantu menghidupkan lagi penceritaan sebenar iaitu Si Bongkok yang dilakonkan oleh Beto Kusyairy.

peyiksaan mak Kundur terhadap anak tiri beliau si Merah
Penggunaan prop dan lagu pada TBPBM arahan Eirma Fatima ini boleh dipuji.

adengan mencuit hati




Apa yang MY boleh katakan, persembahan TBPBM ini sangat berbaloi ditonton. Penuh dengan nilai-nilai murni dan pengajaran. Ianya merupakan Teater rakyat sesuai untuk tontonan umum. Dapatkan tiket anda sekarang.

Foto : Khai Artzfar

Share:

TEATER MUZIKAL MAK CUN BEST

Barisan pelakon teater Mok Cun
TEATER MAK CUN BEST | Siapa yang tidak tahu akan kisah Mak Cun (Mok Cun) yang mana merupakan usahawan desa yang mempunyai cita-cita tinggi berasal dari Kodiang, Kedah. Kisah  dari drama bersirinya cukup popular dan menjadi fenomena pada semua golongan usia tak kira yang tua, muda mahupun kanak-kanak.

Rahim Razali bersama para pelakon utama Mak Cun iaitu Datin Seri Umie Aida (kiri), Erma Fatima (kanan) dan Balqis Samundur Khan (duduk) – Foto TV3


Selepas drama bersiri Mok Cun tamat di tayangkan di tv3, atas permintaan peminat-peminatnya. Eirma Fatima telah menghasilkan sebuah pementasan teater Mok Cun di Istana Budaya iaitu bermula 14 November sehingga 22 November 2015 lepas. Dengan berkonsepkan teater musikal komedi, sudah semestinya ia sangat menghiburkan.


Memang rugilah bagi MY kalau tak dapat tengok pementasan teater Mok Cun ni. Tambah pulak bila ianya hasil dari karyawan dan pelakon hebat Eirma Fatima kan? Walaupun ianya sudah ditayangkan sebagai drama bersiri di tv. MY yakin bahawa Eirma Fatima akan membawakan sesuatu kelainan pada pementasan teater Mok Cun ni. Ternyata ianya tidak mengecewakan.



Teater Mok Cun ini bukanlah satu pementasan atau cerita yang sia-sia. Ianya penuh dengan nilai positif dan pengajaran untuk kita khususnya usahawan melayu. Kalau nak bercerita mengenai lawak, ianya cukup perfact. *tidak mungkin akan ada yang tertidur semasa menonton teater ini barangkali. Semua watak yang ada memainkan peranan masing-masing dengan cukup baik. Tidak kira dari watak utama iaitu Eirma Fatima sendiri sehingga sekecil-kecil watak pelakon tambahan.

Apa yang MY harapkan, pementasan Mok Cun ini tidak berhenti hanya disini. Tolong buat lagi please.

Foto : Khai Artzfar

Share:

Homestay Taman Desa Idaman Durian Tunggal | Homestay Negeri Melaka

Homestay Taman Desa Idaman Durian Tunggal | Homestay Negeri Melaka | Jika anda ke melaka atas urusan kerja atau bercuti bersama keluarga dan memerlukan penginapan selesa bolehlah mencuba ArD Homestay [klik] yang berada di Taman Desa Idaman Durian Tunggal, Melaka.

ArD Homestay Taman Desa Idaman Durian Tunggal

Kawasan Tumpuan Berhampiran ArD Homestay


  • Lapangan Terbang Antarabangsa Baru Berendam - (11 minit - 8 KM)
  • Taman Seribu Bunga - (12 minit - 9.1 KM)
  • Mydin MITC - (14 minit - 9.6 KM)
  • Melaka Planetarium - (13 minit - 9 KM)
  • Zoo Melaka - (10 minit - 7.6 KM)
  • Taman Buaya - (10 minit - 7.6 KM)
  • Bayou Lagoon Park Resort - (17 minit - 13 KM)
  • Melaka Wonderland Theme Park - (15 minit - 7.6 KM)
  • Mahkota Parade - (30 minit - 17 KM)
  • Dataran Pahlawan - (30 minit - 17 KM)
  • Tesco Cheng - (14minit - 10 KM)
  • Taman Rama-Rama - (8 minit - 6 KM)
  • UTeM Melaka - (13 minit - 8.3 KM)
  • Kolej Yayasan Saad - (11 minit - 7 KM)
  • Sekolah Menengah Sains Muzaffar Shah (MOZAC) - (18 minit - 12 KM)
  • UiTM Lendu Alor Gajah - (23 minit - 18 KM)
  • Sekolah Berasrama Penuh Intergrasi Selandar - (28 minit - 30 KM)
  • Institut Latihan Perindustrian Selandar (ILP Selandar) - (20 minit - 20 KM)
  • Kolej Komuniti Selandar - (21 minit - 20 KM)
  • Melaka River Cruise (Taman Rempah) - (25 minit - 14.3 KM)
  • Coconut Shake Batu Berendam - (14 minit - 9.5 KM)
  • Asam Pedas Power - (27 minit - 16 KM)
  • Menara Taming Sari - (30 minit - 16.5 KM)
  • Rumah Merah Bandar Hilir - (29 minit - 16 KM)
  • A'Famosa Resort & Waterworld - (28 minit - 24 KM)
  • AEON Bandaraya Melaka - (24 minit - 14 KM)
  • Ikan Bakar Alai - (34 minit - 21.5 KM)
  • Perkampungan Ikan Bakar Terapung Umbai - (36 minit - 28 KM)
  • Medan Ikan Bakar Muara Sg. Duyung - (34 minit - 21 KM)
  • Hospital Besar Melaka - (21 minit - 13 KM)
  • Hospital Putra Melaka - (25 minit - 15 KM)
  • Hospital Pantai Melaka - (21 minit - 13 KM)
  • Masjid Al-Azim - (22 minit - 13.5 KM)
  • Pantai Puteri - (32 minit - 24.5 KM)

Kemudahan lain di sekitar ArD Homestay


  • Petronas dan Shell di Pekan Durian Tunggal
  • ATM di Petronas dan Shell
  • Pejabat Pos
  • Medan selera 
  • Kedai runcit

Kemudahan yang disediakan di ArD Homestay


  • Kelengkapan dapur lengkap
  • Periuk nasi
  • Pemanas air
  • Peti sejuk 
  • Ruang tamu sofa (3+2+1) 
  • 3 bilik tidur (queen size)
  • 2 bilik air (water heater)
  • Astro ENJOI 
  • Parkir kereta luas 
  • Penghawa dingin (bilik tidur utama & ruang tamu) 
  • Kipas angin tersedia di setiap bilik tidur dan di ruang tamu

Keselesaan Penginapan


  • 6 hingga 10 orang (bagi menjaga keharmonian kejiranan berdekatan)

Harga Semalaman


  • (Promosi sah sehingga akhir tahun 2014 sahaja)

  • RM180 / hari
  • (Hari Biasa / Cuti Umum / Cuti Sekolah)


Maklumat Penting


  • ArD Homestay khas untuk MUSLIM BERKELUARGA sahaja

Masa


  • Check In/Masuk : 3.00 Petang 
  • Check Out/Keluar : 12.00 Tengahari

Panduan ke ArD Homestay Taman Desa Idaman Durian Tunggal


Peta dan lokasi
  • Exit Plaza Tol terdekat : 

  • Plaza Tol Ayer Keroh


Koordinat GPS ArD Homestay Taman Desa Idaman Durian Tunggal


2.030615, 102.280067

Nombor Untuk Dihubungi 


01110597800

Website


(lihat sekitar homestay luar dan dalam)


Share:

[PERIBADI] Jari Terkena Mata Kail | KISAH TRAUMA

[PERIBADI] Jari Terkena Mata Kail | KISAH TRAUMA | Sampai sekarang MY masih trauma dengan batang pancing. Bukan kerana batang pancingnya, tetapi kerana mata kail [klik] yang kecil tu. Huih, benarlah orang kata kecil-kecil cili padi, walaupun kecil amatlah berani ia mencium jariku. huh

Gambar hiasan_Sumber Gambar

Waktu kecil-kecil biasalah MY dengan perangai nakal . Setiap hari ada je aktiviti-aktiviti bersama sepupu-sepupu MY. Kalau tak panjat bukit, main sawah, kalau tak ke sawah kami ke sungai , kalau tak ke sungai, main masak-masak. *eh eh alamak kantoi. Ok buat-buat tak nampak apa MY tulis ahhaah. Ha syok kan jadi orang kampung macam MY ni. Memang syok habis. hahaha. 

Alkisahnya bila MY follow sepupu wa pergi mancing kat area kebun arwah atuk kami. Sorang satu batang mancing MY nak gitau. Biasala batang pancing buat sendiri, tradisi turun temurun dari nenek moyang. Di ajar oleh mak MY sendiri hahaha. Batang pancing guna batang pokok salak. Alah batang salak yang berduri-duri tu. Haish gila hang nak guna dengan duri-duri tu. Mesti la buang duri tu dulu. hahaha. Pastu beli mata kail, mesti pilih yang sesuai la, tgok target ikan apa yang nak kita pancing. Tu mak MY pesan la. ahahha. Biasanya kalau nak mancing kat sungai sekadar nak main-main ni mata kail kecil jela. Yela target untuk uikan-ikan kecik cam ikan puyu dan sebagainya. Kalau guna mata kail yang besar mau tak muat mulut ikan tu hahah.

Masa syok-syok MY dok setting nak letak umpan cacing kat mata kail tu, mai lah sepupu MY selamber je lalu dan tersepak tali pancing MY. Apa lagi tersentap. tetiba sekelip mata je mata kail yang dok kt tangan MY ni hinggap kat jari telunjuk tangan kiri. How dare You Dude. Semua tergamam, seolah-olah sedang menonton orang sedang buat TIGER SHOW. huh. Wa relax je. yela tak sakit kan. 

Tapi macamana tu nak keluarkan mata kail tu dari jari  ni ha? cer korang pikir sekejap !!! Macam-macam cara dah cuba, mata kail tu still tak nak tercabut. Argggghhhhhhh apa harus aku lakukan. Sepupu MY dah cuak dah. Semua balik macam tu je sebab mood nak mancing dah tak de. MY balik umah macam-macam peralatan bantuan MY guna semata-mata nak keluarkan benda kecik tu dari jari wa. Dari plyer, ragum kakak tua, dan macam-macam lagi. Semua sia-sia. Sia-sia habaq hang. Last sekali MY kata "Biaq pi la hang, Nak dok situ sangat, duduk la." eh boleh macam tu kan. Boleh pulak MY cakap utara hahha.  So skang ni MY just percaya pada takdir je. ahahah. Terserah padamu wahai mata kail. lama mana hang nak dok situ, duduk la hang

Yang lawaknya MY tak bagitau sapa-sapa pun termasuk family . haahhaha. Yang menyedihkan nye esoknya bukak sekolah. Kalau tak silap MY awal tahun tingkatan 2. Nak dijadikan citer, MY pergi sekolah dengan tangan macam tu je, takde sapa yang perasan hahha. Nampak sangat bakat lakonan yang  ada sangat berkualiti. agagagaa. Yang menyedihkan, haritu cikgu dok suh pi angkat meja dari tingkat bawah ke tingkat atas. OOO magai. Pasal ni korang pikir la sendiri apa yang wa alami lpas tu ahahha.

Sumber Gambar

Ha lebih kurang macam tula MY angkat. Ha camner? Gagahtak... gagah tak ? agaggag

Kalau korang nak tahu camner mata kail tu tercabut, alkisahnya 3 hari kemudian, lepas mandi bersiap-siap nak pergi sekolah. (biasala murid contoh, mcam tu keadaan pun still nak p sekolah kan agagag) (macam la teruk sangat huh). Lepas mandi, MY cuba gerakkan tangan wa macam sentap-sentap gitu. ahahah How to say ek? Ah lantak p la asalkan korang faham. Tetiba mata kail  tu tercabut dari jari ni. Waaa. alangkah seronoknya hati ni masa tu, seperti baru mendapat anak sulung. aaggagaga. Rupa-rupanya jari MY dah bengkak dan bernanah kat dalam, so mata kail yang tersangkut tu boleh keluar dengan senang, walaupun tanpa guna tenaga tarikan yang kuat . hehehe.

Lepas je peristiwa tu, MY makin jauh dengan mata kail. Kalau boleh dengan pancing-pancing tu sekali. ahahah. Ni la KISAH TRAUMA [klik] MY yang belum dicerita lagi kat sapa-sapa.

.



Share:

TARIKAN DI PUTRAJAYA

TARIKAN DI PUTRAJAYA | Bermula dari sebuah ladang getah atau kampung terpencil yang mana asalnya dengan nama Prang Besar. Nama tersebut diakatakan berasal dari nama seorang ketua kampung (orang asli) yang sanggup berperang dengan angkatan bintang tiga yang mahu merampas tanah orang asli bagi membina sebuah kem. Tapi, rampasan itu tidak berjaya kerana hebatnya ilmu yang ada pada tok batin tersebut. Maka, begitulah serba sedikit mengenai asal usul dimana sebelum bertukarnya nama tempat tersebut. Putrajaya adalah dari singkatan 'Putra' dimana ianya dipilih sempena nama Perdana Menteri Malaysia yang pertama iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj. Nama ini telah ditambah dengan perkataan 'jaya' yang bermaksud 'kecemerlangan'. Maka terjadilah Putrajaya yang anda ketahui sekarang._info Google.

Kini Putrajaya telah menjadi Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan baru yang selama ini terletak di Kuala Lumpur yang sangat sesak dan pesat pada ketika itu. Ini juga merupakan salah satu faktor perpindahannya untuk mengurangkan kesibukan di Kuala Lumpur. Selari dengan pembagunan ini, banyak tempat menarik telah diwujudkan untuk kemudahan penduduk setempat dan sekitarnya.

Semasa Kembara Cuti-Cuti 1 Malaysia anjuran Majalah Gaya Travel yang lepas, MY sempat berkunjung di beberapa tempat menarik di Putrajaya. Antaranya ialah :




MASJID PUTRA | Untuk pengetahuan korang, Masjid Putra ini juga dinamakan sempena Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj merupakan salah satu mercu tanda utama di Putrajaya. Kedudukannya adalah bersebelahan dengan Dataran Perdana dan berhadapan dengan Tasik Putrajaya. 

Keluasan masjid ini seluas 1.37 hektar. Kawasan masjid bermula masuknya di Pintu Utama sehinggalah ke dalam kawasan masjid. Manakala Dataran Putra dan Souq tidak berada dalam lingkungan kawasan masjid. Arkitek yang membina masjid ini iaitu Y. Bhg. Dato’ Dr. Nik Mohamad Bin Mahmood dari Kumpulan Senireka Sdn. Bhd. Pembinaan masjid ini berkonsepkan 2 konsep iaitu Timur Tengah dan Tradisional Melayu.

WEBSITE

________________________________


TAMAN WARISAN PERTANIAN | Taman Warisan Pertanian ini terletak di Presint 16, Putrajaya. Ia menekankan kepada latar belakang pertanian Malaysia dengan nilai komersial. Pelawat yang datang kesini boleh merasa sendiri buah-buahan segar dan melihat pelbagai aktiviti pertanian seperti menoreh getah, mengumpul getah, penjagaan tanaman, pemeliharaan buah-buahan dan banyak lagi.

Antara tarikan di sini termasuk kompleks pelawat, dusun, laluan herba dan rempah, petak getah klon dan banyak lagi.

WEBSITE

________________________________


TAMAN CABARAN | Tempat ini sangat sesuai bagi mereka yang sukakan pada cabaran. Terdapat banyak kemudahan yang disediakan khas untuk pegunjungnya. Antaranya ialah:

*Extreme Sport Facilities(Climbing Sport)
* Extreme Sport Facilities(Sliding Sport)
* Extreme Bike Route
* Thrill Park

WEBSITE

________________________________


foto @Hanifzman


TAMAN WETLANDWetland Putrajaya  merupakan taman wetland buatan manusia pertama di Malaysia. Taman Wetland terdiri daripada Taman Wetland (138 hektar) dan kawasan sekitar wetland (1977 hektar).


Taman Wetland mempunyai menara pemerhati setinggi 18 meter, nurseri tanaman, denai semula jadi, kolam flamingo, kawasan berkelah serta tarikan menarik yang lain. Pelawat juga boleh mendapatkan maklumat di pusat pemuliharaan wetland dan kepentingannya kepada ekosistem di Putrajaya.

WEBSITE

________________________________


SKYRIDES FESTIVALS PARK | Skyrides Perayaan Park adalah Taman Tema Belon Helium pertama dan terbesar di Malaysia. Skyrides ballon ini membolehkan anda untuk menikmati pemandangan 360 darjah di sekitar Putrajaya dari aras 150 meter.


Antara tarikan lain yang ada di sini ialah :

- SkyWarriors Rainforest Challenge ; permainan untuk menguji kekuatan dan ketahanan diri.
- SkyKids ; taman permainan utama untuk kanak-kanak dan golongan muda.
- SkyGallery ; terdiri daripada koleksi yang hebat untuk memperingati memori anda.
- SkyDemo ; dimana anda boleh belajar bagaimana untuk membuat kraftangan sendiri.
- SkyTaste ; makanan ringan yang lazat untuk semua peringkat usia.

Masa beroperasi:

Isnin – Khamis: 10:00 AM hingga 10:00 PM

Jumaat – Sabtu: 10:00 Am hingga 12:00 AM (midnight)

Ahad: 10:00 AM hingga 11:00 PM

HARGA TIKET:

Masuk ke Skyrides Festivals Park adalah PERCUMA . Hanya ride dan makanan sahaja berbayar.

– Skyrides Balloon:
MyKad – Adult RM38, Kid RM30.
Non-MyKad – Adults RM68, Kid RM60.

– Skywarrior Rainforest Challenge:
RM10 with unlimited tries.

– Skykids:
RM10 per child



Selain dari tempat dan lokasi yang MY nyatakan di atas, ada banyak lagi tempat menarik untuk korang lawati jika ke Putrajaya.

Share:

Kontes Instagram Destinasi Pilihan Projek Travel

Sempena mencapai followers ke-5000 di Instagram. Projek Travel Contest kembali dengan pelbagai hadiah yang menarik menanti anda!


Tema : 
Destinasi Pilihan
Cara penyertaan :
Upload gambar destinasi pilihan anda untuk kami lawati dan nyatakan kenapa kami perlu ke sana.
Caption :
"Saya cadangkan @ProjekTravel ke <lokasi cadangan> kerana <tidak melebihi 50 patah perkataan>." 


Syarat penyertaan :

1. Follow Instagram @projektravel
2. Upload gambar destinasi yang menarik untuk dikongsi di Instagram anda.
3. Tag @projektravel di gambar penyertaan anda.
4. Letakkan caption seperti yang dinyatakan di atas berserta hashtag ‪#‎projektravel‬ & ‪#‎destinasiPT‬.
5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang kawan anda di bawah poster ini di Instagram projek travel untuk mengesahkan penyertaan anda.
6. Pastikan akaun instagram anda tidak private.

Pemilihan PEMENANG-PEMENANG adalah berdasarkan gambar dan lokasi yang menarik serta caption yang kreatif.
Keputusan dari kami adalah muktamad.

Tarikh tutup : 27/11/2015
All the best!
Share:

NASIB TELEFON AWAM



Memori 90-an. Agak-agak ada lagi ke yang masih berfungsi? Kalau masa dulu telefon awam ni sangat popular dikalangan remaja. Kenapa? Ada yang sanggup beratur panjang semata-mata nak guna. Ada yang pergi bawak adik teman. Macam-macam lagilah.

Waktu keunggulan telefon awam ni, aku yakin yang korang atau sesiapa pon kt rumah atau hostel x berpeluang langsung nak tengok duit syiling di lantai. Kalau sekarang, seposen dua posen, masa mengemas rumah baru kutip kumpul. Kalau dulu, duit syiling jatuh tu dh ibarat mas seketol tau. Haha.


Tapi agak sedih bila semuanya sudh tidak seperti yang sepatutnya. Cuba bayangkan jika anda dalam keadaan terdesak dan anda sangat perlukan telefon. Tetapi apa yang anda jumpa adalah seperti dibawah ni.

A photo posted by cecilpink (@ceciliadaily) on





A photo posted by Rudy Iskandar (@rudy2k) on




A photo posted by نور ذابيد™ (@munkeylived) on


A photo posted by Chun Hoong Kelvin Ng (@kelvinngchunhoong) on





A photo posted by Zulkarnain (@zul22298) on
Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive