travel, food and lifestyle blog

Followers

Istilah Minda : Universal Design (Plastic Bag Holder)


The new design that i have created to help disable people (syndactyly)




p/s : sila tinggalkan komen dan pendapat anda selepas membacanya . terima kasih ;)




Share:

Istilah Minda: Otak kita macam ni ker?


SUBHANALLAH
Oh . baru aku tahu.. ngeeeeeee.
walaupun dulu belajar biologi tapi tak pernah terfikir nak ambik tahu secara mendalam.

Share:

Istilah Minda: Nasi Ayam Penyet



Bunyi macam seram kan. hahaha. Tapi tu lah realitinya. Makanan yang berasal dari seberang . Kenapa ayam penyek? ayam dia tu kene lenyek kat kete ker. ke dia penyek dengan ketiak. eiuwwwwwwwwww.
 Haish tak baik melalut memacam.


sebelum rasa jangan lupa doa sebelum makan :)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

Maksudnya : Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْمَا رَزَقْتَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Maksudnya : Ya Allah berkatilah kami pada apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami dan jauhkanlah kami dari azab neraka.

(Sekiranya terlupa baca bismillah)

بِسْمِ اللَّهِ أَوَّلِهِ وآخِرِهِ
Maksudnya : Dengan Nama Allah yang memulai segalanya dan mengakhiri segalanya



Apa yang penting rasa dia not bad.
kepada yang belum rasa tu, try la serius tak rugi.
(seronok dapat rasa masakan dari bangsa atau culture lain selain melayu)

nak resepi
KLIK


YaALLAH izinkan aku hijrah ke jalan-Mu

Share:

Tak elok buat Mak kita macam nie.( nak Lagi)

Zaman modern nie pun ada jugak batu belah batu bertangkup nie. apapon layan la yer memang kelakar.


naklagi nak lagi.nak lagi.. 


Share:

Pengembaraan Gua Tempurung



Maaf sila pakai spek 3D untuk gambar ini hehehehe


tak sabar- sabar nak tahu ape yang ada kat dalam tu. hehe

ha ni la cabaran yang paling getir buat aku.. Alamak dah takder jalan lain ker? kalau tersilap leh patah pinggang nie.. haish.


mana tak nya beb. tengok ar sendiri. mau tak menggigil kepala lutut.


bila dah sampai bawah semua boleh tarik nafas lega


bila dah selesai turn aku, x pasal-pasal kena jadi pak pacak pegang lampu suluh.. haish


dah macam PATI plak diorang ni. lubang apa plak kat depan diorang tu? cuba tengok betul-betul.


tengok-tengok last skali kena masuk. ha ha ha. apa lagi berebut la macam nak naik bas waktu time sekolah dulu. huhu



sedar tak sedar dah duk bawah tanah dah.. ngeeeeeeeeee


Ni bahagian pertengahan perjalanan kami. Ha apa lagi jom tinggalkan kenangan.


nah ambik kau lagi beso diorang conteng.. hahaha


Setelah empat jam pengembaraan , berjalan, merangkak, berenang, dan macam-macam lagi dalam gua tu akhirnya semua selamat sampai ke check point terakhir. yahooo. kami bebas. boleh makan.
 ( makan aje dia ingat ) 
ngeeeeeeeeeeeeeeeeee


Share:

Istilah Minda : Botak yang berambut ?





Sapa tak kenal pelakon yang famous dengan watak BOTAK dalam drama bersiri JUVANA. Nama sebenar beliau Johan Ariff Asari. 
Share:

Kawan (Free Trial)

Biar apa saja panggilan kita terhadap mereka, Kawan, sahabat, rakan, geng, saing, teman, dan apa je lah istilah lidah ,ia adalah hanya sekadar istilah atau perkataan yang keluar dari mulut setiap individu. Apa yang penting keikhlasan dan kepercayaan terhadap diri masing-masing.



Berkawan pun ada FREE TRIAL jugak ker. Haha. Itu terpulanglah pada individu masing-masing nak mendefinisikannya yer. Tapi kalau kita tengok zaman sekarang ni, macam-macam boleh jadi. Ada yang lalai , ada yang taat dan macam-macam ragam perangai lagi .
Yang penting kita jaga pergaulan kita, saling berpesan pada yang lain dan diri sendiri. itu dah jadi satu dakwah .huhu. Janganlah kita abaikan mereka . Kita tahu kita kongsi, jika mereka tahu mereka kongsi.

Sepertimana Sabda Rasulullah S.A.W : 

Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat.

Sesungguhnya apabila matinya seorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

1) Sedekah/amal jariahnya

2) Doa anak-anaknya yang soleh

3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Tapi persoalannya ramai di antara kita pula suka memutuskan ikatan suci silaturrahim.
Kerana apa? hanya kerana menjaga EGO masing-masing.
Mereka lebih menjaga harga EGO diri dari tercemar daripada mempedulikan hukum halal haram yang ditetapkan oleh ALLAH .
Dan janganlah sesekali kita bermusuhan antara kita, umat Nabi Muhammad SAW, kerana ianya adalah dilarang sama sekali di dalam islam dan menjadi satu dosa besar.
(wah skema sekali ayat disitu)


Dalam sebuah lagi hadis, Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan.” (Hadis riwayat Muslim).
Baginda bersabda lagi: “Tidak ada dosa yang lebih layak dipercepat hukumannya di dunia dan apa yang  dipersiapkan Allah baginya di akhirat daripada tindakan kezaliman dan memutuskan hubungan silaturahim.” (Hadis riwayat Ibnu Majah dan Tirmizi)


Jadi jagalah persahabatan kita , jika kita takut akan azab-Nya.




Apa yang saya tahu, Kawan itu membahagiakan , betol tak kawan-kawan?

YaALLAH izinkan aku hijrah ke jalan-Mu
Share:

Dunia Kartun



waktu kecik-kecik dulu slalu terpikir, bestnya kalau dapat masuk dunia katun nie, penuh dengan warna-warna yang ceria. heheheh( tetiba skema ayat). 


Share:

Makan Malam (kafilah keusahawanan Perantarabangsaan)



makan.. makan.. makan

2 gadis ni lagi banyak makan.. hehe

orang-orang kuat Keusahawanan dan KOSISWA UPM

p/s : sila tinggalkan komen dan pendapat anda selepas membacanya . terima kasih ;)

mutiara kata :

berbaktilah ketika kita masih mampu melakukannya.
Share:

HARI KECEMERLANGAN AKADEMIK 2011


Again with the same award :)


The Industrial Design Leadership Award


Timbalan Dekan FRSB


Kak Cha (IND Staff)


Peja ( Architecture Department)


thanks and congratulation to all.

to


p/s : sila tinggalkan komen dan pendapat anda selepas membacanya . terima kasih ;)

mutiara kata :

Saya menangis kerana saya tidak mempunyai kasut, selepas saya temui seorang yang tidak mempunyai kaki
Share:

Jom Heboh , Bukit Jalil '11

 Jom Heboh , Bukit Jalil 2011 | Sempat berjalan-jalan di JOM HEBOH, walaupun assignment berlambak.hahah, takpe asalkan hati senang. ngeeeeeeeee


Semua tertanya-tanya siapakah lelaki sebelah wa tue. ngeeeeeeeee .hahaha



dihadapan pentas


kete baru 


Alamak kantoi la aku pendek.. ngeeeeeeeeee


yang ni korang kenal tak ?? ngeeeeeee

p/s : sila tinggalkan komen dan pendapat anda selepas membacanya . terima kasih ;)


mutiara kata :

Ibarat sekuntum mawar merah dipupuk embun pagi lalu disinari indah bak pelangi,
begitulah jiwa murni seseorang manusia


Share:

8 Gambar Panorama Tanjung Lumpur









mutiara kata :

Jangan berbanga dengan pujian teman kerana sebalik pujian terdapat satu kejian

Share:

Sedapnya Strawberries (fragaria)

Awak suka makan strawberries ?


 saya suka 


 dia pun suka.


dan dia pun juga.


p/s : sila tinggalkan komen dan pendapat anda selepas membacanya . terima kasih ;)

mutiara kata :

Jadikanlah diri kamu umpama seketul ubi rebus yang bertutup rapat daripada menjadi sepotong kek berkrim yang dihurungi lalat


Share:

Total Pageviews

PENULIS

PENULIS

MENARIK MINGGU INI

RAKAN BLOGGER

Labels

Blog Archive